2007-08-28 24 浏览
幾冶味,不過食唔慣大陸style既一定會嫌佢斬得太碎記住食哂啲雞先好加湯打邊爐,如果唔係啲雞會”鞋"叫咗大辣唔係太辣,supposed係麻辣不過佢小麻我反而like
幾冶味,不過食唔慣大陸style既一定會嫌佢斬得太碎

記住食哂啲雞先好加湯打邊爐,如果唔係啲雞會”鞋"

原來個鋪禁細! 唔怪得知有時行過都見到有人等位! 我地7:00去到, 有位, 但;通風好像不太好, 入到去已經聞到油煙味, 心唸..死啦, 死完實成身油煙. 兩個人叫左個大雞煲(分小、大、超大三種) 98蚊, 小辣. 等左一陣就有得食, 好熱啊! 有d汁, 雞又細, 份量又少, 肉又少又多骨, 麻味不夠, 辣味太多, 我覺得唔好食雞又無咩雞味, 得個辣字. 油很多, 怕肥膩的人不要試好了. 我覺得它跟在內地的麻辣店味道差不多, 內地的有很多比它還好, 最重要是平麻. 貪得意食下無所謂, 98蚊呢個煲, 一d都唔值.值得一讚的只有服務, 我格隔枱有一個外國人, 是第一次來, 個待應好努力地用簡單英語解釋及幫佢落order, 又仔細問佢食少辣好唔好? 又解釋佢地d雞多骨少肉有無問題? 真係唔錯! 你知啦! 好多餐廳d待應學歷不高, 見到外國人都會避開或欠主動, 但呢到唔會, 做得好!我唸我唔會再食, 唔扺食麻! 要食呢d味不如番內地, 周街都有.

雞公煲,最好味,但感覺上中煲的份量對兩個人來說並不足夠。雞公煲下了不少洋蔥,蒜頭等,想起在重慶吃雞公煲,七八個才只叫了一隻雞,看來香港人又似乎有點兒大吃。豬骨煲,聽個名好似麻麻,但用DSpare Ribs好似係美國Spare Ribs,絕不比Dan Ryan輸蝕,肉本身好味可惜個湯底(還是叫做醬料比較適合?)落了太多香茅,形成一點兒酸味,跟豬骨煲來的有菜蔬有蓮藉和芽菜,結果全給扔進雞公煲裡去。環境,不能強求啦,座位很窄,檯又很細,但服務員的細心可以彌補一切不足之處。若問有何不滿,價錢比期待中稍貴。點都好,這裡的服務心起星街月街那幾家店優勝百倍。

2007-07-05 2 浏览
上OR睇食評呢間好似都唔錯, 心郁郁想試好耐, 上星期難得朋友提議食呢間, 我緊係點點點頭啦!11點去到都仲有兩三檯人, 本來想叫個大煲再另加配料, 但店員就猛話唔夠三人食一定要叫特大煲先夠, 煩多幾次就算啦叫特大雞煲($108) - 要了小辣, 個汁好香濃, 聞落仲有好香芹菜味, 而個汁仲越煲個麻味就越出, 用來送飯一流啦! 雞件切得細細舊, 個汁D味好入, 就算食到最後D肉都仲幾滑雖然配料只係D普通野, 但每樣細細碟又可以食多幾種類, 幾唔錯

2007-07-02 2 浏览
我食過尼到都有幾次喇,次次都系同妹蛋嚟,今次就帶多個fd嚟,三個人叫左兩個煲特大雞煲小辣:雞細細粒幾入味,醬汁香濃,d雞食得7788就加湯打邊爐,等d蒜子煮林d先食好正,配料方面薯粉就最好味必食蝦煲蝦炸得香噴噴,下面有薯條,青瓜條,翠玉瓜條墊底,吸收左d辣汁都幾正灣仔店好坐過旺角店

蝦煲

灣仔店好坐過旺角店
2007-06-16 9 浏览
唔明點解有人彈一d 雞蛋挑骨頭的point鋪頭細細但服務真係好好不斷加湯,加水,換碟真係完全唔expect 有的服務要等齊人入座好正常姐,人地鋪頭位有限wo如果七八個人的檯被hold 住人地真係會做少好多生意woh講返野食兩個人叫了一個細雞煲一個大牛煲飲品,幾碟菜,粉絲,豆卜等真係好惹味,雞都滑,好濃味不咁要叫飯來吃牛煲的牛無雞咁惹味,但都好正,分量都夠當然,肉多d 無人嫌棄geh牛丸同個汁好配合law 有之前的人話垃圾,可能貨源改左啦否則就係我同朋友味覺同時出現問題啦食完打邊爐幾好feel 同好味又好玩亦無催你走的情況下次都要去!
唔明點解有人彈一d 雞蛋挑骨頭的point
鋪頭細細但服務真係好好
不斷加湯,加水,換碟
真係完全唔expect 有的服務
要等齊人入座好正常姐,人地鋪頭位有限wo
如果七八個人的檯被hold 住人地真係會做少好多生意woh

講返野食
兩個人叫了
一個細雞煲
一個大牛煲
飲品,幾碟菜,粉絲,豆卜等

真係好惹味,雞都滑,好濃味不咁要叫飯來吃
牛煲的牛無雞咁惹味,但都好正,分量都夠
當然,肉多d 無人嫌棄geh
牛丸同個汁好配合law
有之前的人話垃圾,可能貨源改左啦
否則就係我同朋友味覺同時出現問題啦

食完打邊爐幾好feel 同好味
又好玩
亦無催你走的情況
下次都要去!

2007-06-09 5 浏览
2007年5月26日星期六, 氣溫29度, 濕度高。難得男友收早及上網睇過灣仔雞公煲, 儘管去試食下, 5:40分到達, 一睇望入去巳有一檯客人正在把臺面的食物消滅, 在門口查詢過一番當中, 發現待應生正在食飯中, 感覺時間上早及不想左住他們食飯, 決定慢遊半小時後才回來。6:15分入坐, 選取個較入的一張臺, 係希望冷氣會冷d 。環境: 檯與檯之間好近, 好似同隔離檯唔識既人一同食飯。冷氣唔夠, 建議早點去, 如坐滿客人冷氣多一陪都唔掂, 一路食一路流汗。鍋底用酒精膏這種, 切記要小心, 因不時會有火(舌)彈出, 好驚!!! 好大陸feel, chopstick, wet-paper, toothpick全用獨立膠袋包裝, 再由一個大膠袋包著。全世界講”環保”見到好傷心!!!!食物: 1)先叫一個主打雞公煲Size中, $68小辣(因男友唔食得辣) - 好明顯雪雞, 預期之內, 雞肉斬得好細件, 蒜頭, 蔥, 油分過多, 分量上可接受。味道- 因醬汁比較濃, 像食味e素!2)貢丸(男友至愛) 完全唔掂, 粉多過豬肉, 完全無冬菇香味。男友話:食貢丸之最高景界- 咬緊貢丸時可以感覺到”

食物:

2)貢丸(男友至愛) 完全唔掂, 粉多過豬肉, 完全無冬菇香味。男友話:食貢丸之最高景界- 咬緊貢丸時可以感覺到”隻豬食緊冬菇”

3)苕粉–普通

4)冬瓜–普通

5)午餐肉–普通( 以上3,4,5項, 幾蚊雞, 都唔好有要求)

6)因不夠飽之下, 再叫牛魔王煲Size 大, $78無辣, order 之際巳叫不要太鹹–四粒牛丸(垃圾), 蘿蔔幾件仔, 少許牛柏葉(少都差不多搵唔到) 牛腩二件, 牛筋二件, 牛爽二件, 肉質”實”無牛肉味, 鍋中有半煲係((大))量蔥, 菜…., 味道好鹹….. 好鹹, 每樣得個二件, 唔底食。

飲品:

1)二支大啤, 每支$25。

盛惠大約$260 食唔食得過, 自己諗!
1K
2007-06-08 6 浏览
開業咁耐,住附近既我終於有機會試,3個人叫咗2個大煲,2種唔同口味,先食咗煲入面既料,後加水變火鍋,湯底越食越濃,越食越辣...1)招牌鷄公煲- 嫌鷄太細件,但味道唔錯2)豬骨煲- bbq醬好風味,1煲約有6大條配料方面,分$3,$5,$8,$10,選擇不多及稍貴3人共消費$240

1)招牌鷄公煲- 嫌鷄太細件,但味道唔錯
2)豬骨煲- bbq醬好風味,1煲約有6大條

配料方面,分$3,$5,$8,$10,選擇不多及稍貴

3人共消費$240
星期五(25/5)晚上,一早約左o的friend提議黎呢度食, 之前聽講都話唔錯, 想知道究竟"重慶雞公煲"係乜東東.我地去到,裏面都仲有o的位剩, 但就唔夠三個囉. 門口個阿姐話唔駛等好耐架咋,好明顯我地就被騙啦.等左差唔多20-25分鐘先入到去.一入到去,覺得好刺眼,望下左右隔里,原來個o個食既都好辣咁,哈哈三個人我地叫左:1) 特大辣雞煲(中辣) - 有好多雞, o的味道都唔錯,但唔辣,所以o的friend仲叫左o的辣椒加埋落去,之後仲叫左o的火鍋配料, 豆卜(吸左o的辣汁好味), 芝士心丸(好味), 金菇2) 大牛魔王(特辣) - 裏面有牛腩,牛根,牛柏葉咁啦, o的牛腩同埋牛根都好林,好入味,但特辣都唔辣囉.我o的friend就覺得話o的野辣都唔辣, 所以佢地唔like播,我就覺得都幾好味啦. 唔知係咪因為我唔想食咁辣呢.哈哈請留意, 去呢度食野,食完之後一定會有o的辣味係身架.

三個人我地叫左:

請留意, 去呢度食野,食完之後一定會有o的辣味係身架.
兩個月前第一次去, 自此已去了10 幾次, 能夠令人如此密集回頭, 因為質素和價錢很成比例。湯底是濃油赤醬那種, 初食時覺唔錯, 食多幾次會微微上癮。吃過牛魔王煲、雞煲和豬骨煲, 三者各有特式。調味汁好透撤滲入肉質內, 肉煮得好稔, 食落唔似用梳打粉。煮的人真係識得食物運用, 唔同出面亂來的店舖。喜歡那裡的隨意性。配料五蚊碟, 碟細細, 好放心咁亂咁叫, 亂咁食, 好過食自助火鍋。不過去多幾次後, 問題就來了。間中食雞煲時, 雞肉又硬又鞋, 質素有下降跡象, 馬上停了去食。隔了兩星期, 心思思又想去, 那次質素就升番上黎, 真係飄忽。點都好, 都係一間值得試的小店。店員雖然不致於殷勤熱情, 但做野算勤快。我抱住去快餐店既期望去, 覺得這是近年較滿意的餐廳之一。

湯底是濃油赤醬那種, 初食時覺唔錯, 食多幾次會微微上癮。

前幾日去試..見個名好特別所以去試下佢好似只有4款可以選擇雞/蝦/恐龍骨/牛我地叫左個雞煲因為好似係最出名的佢有分細/大/超大但係其實細真係好細兩個人食大就剛剛好啲雞好入味好好食感覺好特別一試難忘之後可以右湯(唔駛錢)再自己自選打邊爐料我地轉食粉面啲好似粉絲的物體好好味最後埋單仲要唔貴下次再試
前幾日去試..見個名好特別所以去試下

但係其實細真係好細
兩個人食大就剛剛好

啲雞好入味好好食
感覺好特別一試難忘
之後可以右湯(唔駛錢)
再自己自選打邊爐料
我地轉食粉面
啲好似粉絲的物體好好味

最後埋單仲要唔貴下次再試
2007-04-12 7 浏览
一早就聽過雞公煲0既名號,見呢日凍凍地,正好黎試0下啦叫左個雞公煲(大),要小辣0既,唔係好多雞,不過好惹味,食到後期都辣ga 用個雞公煲d汁再加湯,再黎打邊爐!d配料要自己出去ga,我地要左生菜,莧菜,芽菜,黃牙白,貢丸,蝦丸,牛肉,生斤,生麵.... 呢度個雞公煲就幾好食啦,不過d邊爐配料就唔係幾得,而且地方咁細仲要自己出出入入配料,都幾麻煩,不過咁抵既價錢,都算唔錯啦!!
一早就聽過雞公煲0既名號,見呢日凍凍地,正好黎試0下啦

自己出出入入配料,都幾麻煩,不過咁抵既價錢,都算唔錯啦!!

(非会员)
2007-04-01 6 浏览
朋友一行七人,本想來呢度食,試下新野。我仲專登電呢間野訂坐,店員話不設訂位,半數人到達才可以安排入坐。算啦,心想做早點到,應無問題,點知三位朋友於6:45pm到達,店內有大把位,店員竟然要求我們至少六位到了才可入坐!!!!如要即時入坐,竟要求擔保十五分鐘內齊人,才可安排入坐!她更說"給你們鬧好過給老闆鬧!"但兩位的,只要有一位就可以入坐!!!!我都在6:55pm到達,店員說同一番說話!真離譜,今時今日咁的服務態度,點做生意!真係天上美食都無需要受咁的氣黎食,更何況都只係普通國內的雞煲!!!!!!

2007-03-16 5 浏览
自從雞公煲進註灣仔後, 所見到的評價都似乎不錯, 既然有人提議去試, 嗜辣的我當然無拒絕的理由, 再追加飯腳數隻, 成局.店鋪面積不大, 只約三十個座位, 由於不設訂座, 所以我自動請纓做先鋒, 七時前已去到, 當其時入座率已經接近八成. 但由於需要過半人數才可入座, 結果亦要多等十數分鐘才坐下. 而等待期間, 侍應生主動奉上熱茶一杯, 值得一讚.餐牌十分簡單, 只有三種煲可選- 雞, 牛, 蝦. 我們要了雞煲和蝦煲各一; 蝦煲上檯時賣相頗吸引, 上面鋪滿經過油爆過的蝦, 下面則以薯條及小黃瓜條墊底. 蝦已爆得相當香口, 弄掉蝦頭後我就整隻連殼吞, 吃過不亦樂乎, 建議可以先吃完蝦再吃薯條及小黃瓜, 因為這兩樣吸收了蝦煲的辣汁後更為美味, 可以慢慢吃, 但蝦則建議速戰速決, 不宜長浸湯汁.雞煲要了個大的, 盛惠九十八, 據說煲是一樣大小, 大中小的分別只是雞件的份量不同. 辣度則選了中辣. 未見雞煲已先聞其香....上檯後見到雞的份量果然比鄰檯的要多, 雞件斬得細小, 但總算有點肉吃, 不像國內的雞煲/雞鍋, 斬得更碎, 怎樣咬也只咬到骨. 用的是否鮮雞? 有說是有說不是, 但我覺得已
自從雞公煲進註灣仔後, 所見到的評價都似
乎不錯, 既然有人提議去試, 嗜辣的我當然
無拒絕的理由, 再追加飯腳數隻, 成局.

店鋪面積不大, 只約三十個座位, 由於不設
訂座, 所以我自動請纓做先鋒, 七時前已去
到, 當其時入座率已經接近八成. 但由於需
要過半人數才可入座, 結果亦要多等十數分
鐘才坐下. 而等待期間, 侍應生主動奉上熱
茶一杯, 值得一讚.

餐牌十分簡單, 只有三種煲可選- 雞, 牛,
蝦. 我們要了雞煲和蝦煲各一; 蝦煲上檯時
賣相頗吸引, 上面鋪滿經過油爆過的蝦, 下
面則以薯條及小黃瓜條墊底. 蝦已爆得相當
香口, 弄掉蝦頭後我就整隻連殼吞, 吃過不
亦樂乎, 建議可以先吃完蝦再吃薯條及小黃
瓜, 因為這兩樣吸收了蝦煲的辣汁後更為美
味, 可以慢慢吃, 但蝦則建議速戰速決, 不
宜長浸湯汁.

雞煲要了個大的, 盛惠九十八, 據說煲是一
樣大小, 大中小的分別只是雞件的份量不同.
辣度則選了中辣. 未見雞煲已先聞其香....
上檯後見到雞的份量果然比鄰檯的要多, 雞
件斬得細小, 但總算有點肉吃, 不像國內的
雞煲/雞鍋, 斬得更碎, 怎樣咬也只咬到骨.
用的是否鮮雞? 有說是有說不是, 但我覺得
已不重要, 因為主角是煲裡面的醬汁, 香濃
惹味, 蔥, 蒜, 薑, 青椒, 辣椒, 花椒等共
冶一爐, 配甚麼肉也會好吃吧? 後來我索性
要了一碗白飯, 搯了點汁撈勻來吃, 花椒辣
椒的又辣又麻, 攻擊著我的味蕾, 吃得額角
冒汗.

雞煲蝦煲吃完, 餘下的醬汁已是相當濃稠,
侍應替我們加了湯進去, 便立刻變了一個美
味湯底, 由煲仔小菜變成火鍋來開始下半場.
火鍋湯料除了牛及羊, 其它鍋料是自助形式
取用, 都是10元或以下, 但份量不多, 亦不
特別吸引, 只吃過數碟便算, 另外抵不住好
奇心, 叫了一碟羊及牛, 每碟二十, 牛肉
的肉質不好, 絕對不吃也沒有損失, 羊肉
則不錯, 但份量依然少得可憐, 這兩種肉,
不值得推介.

吃煲又好火鍋又好, 啤酒當然是最佳飲品,
有店方聲稱自家品牌的"香港啤", 還有一種
"美國啤", 都是二十元一(小)瓶, 味道沒甚
麼特別, 始終還是生力好, 二十五元有大樽
裝的, 抵飲得多.

埋單連酒水每位一百, 不貴, 值得再來.
2007-03-14 6 浏览
本來諗住去星街食漢堡, 但係太多人啦, 唯有去食雞煲啦! 七點幾都滿左咁劑, 好彩有人走, 唔洗搭Bar坐, 環境一定係沿用上手鋪既裝修, 另加上多多大陸風味.兩條友叫左個小辣大煲, 幾惹味下, 雞應該係新鮮, 亦無乜師傅, 因為事後我唔覺口渴. 但係小辣唔夠辣, 早知叫大辣啦! 吃到咁上下加湯, 又唔知係咪加左唔辣既湯, 下次一定一定要強調要辣呀! 我相信有辣味會更好味. 打邊爐食物細細碟, 大部份$10以下, 只有牛羊要落order, $20碟. 但係得個6件肥牛, 下次唔會再叫. 大煲+三支汽水+一碟肥牛+一碟貢丸+一碟菇+一碟菜, 埋單$145.唯一係抽風唔太好, 食完會一大陣味! 襯天未熱時會再去.

唯一係抽風唔太好, 食完會一大陣味! 襯天未熱時會再去.