2014-11-17 2219 浏览
星期六返半日, 下午是一個人的自由時間, 女生通病, 轉季又覺得自己沒衫著, 於是就去shopping先去油麻地行明愛家品店, 沒什麼好貨, 回旺角上海街食「醬家」, 這是一間日本拉麵店, 賣點是蕃茄湯底, 兩點幾去到, 還有好多位 雞肉雜菜拉麵 $85想不到會有好多芝士絲, 好驚喜啊材料有雞肉、椰菜、吊鐘椒、蒜片、洋蔥、白酒最面的是翡翠苗, 好清新 拉麵有點微曲, 夾上來時掛上一點蕃茄粒雞肉件數都幾多, 因為本人愛吃菜多過吃肉, 我吃剩了兩件蕃茄湯底好濃, 好多蕃茄蓉和粒粒, 配菜中有幾多菇類, 也合我意這一碗份量好大, 但我慢慢吃也近吃光, 喝光了湯這間店值得再光顧, 下次要點辣的試試, 今次忘了

雞肉雜菜拉麵 $85

想不到會有好多芝士絲, 好驚喜啊
材料有雞肉、椰菜、吊鐘椒、蒜片、洋蔥、白酒

最面的是翡翠苗, 好清新
拉麵有點微曲, 夾上來時掛上一點蕃茄粒

雞肉件數都幾多, 因為本人愛吃菜多過吃肉, 我吃剩了兩件

這一碗份量好大, 但我慢慢吃也近吃光, 喝光了湯

這間店值得再光顧, 下次要點辣的試試, 今次忘了
2014-05-24
  • 雞肉雜菜拉麵
2014-10-27 2264 浏览
存在於旺角/ 油麻地上海街的一段, 睇住佢裝修, 完工, 再由無人肯入內作嘗試至現在晚飯時間有客人排隊等位, 用了差不多一整年時間,這天跟朋友做完尖, 加埋太座三人行, 時值晚上9點多當然有吉位可座了,餐牌上選擇不多, 大概只有六款,但有兩款賣晒即係得四款可揀, 六款麵走天涯? 湯底就獨步單方! 果真藝高人膽大? 好就讓我們見識一下這裡的拉麵吧!蕃茄雜菜麵$75 - 蕃茄湯底似乎係蔬菜湯底, 因為沒太多肉/骨類的甜味, 亦找不到日式湯底的木魚踪影, 重要做到這種厚湯底, 不是麵糊作用似是材料用得足! 有蕃茄的微酸但並非茄膏的"尖酸", 用蔬菜的甜味去平衡了它吧! 講到呢度可以對日籍廚師有初步嘅肯定了, 雜菜主要是椰菜及雜菇碎,菇片, 雜菜類是先兜炒過的, 所以菜的香氣一早就被迫了出來, 配合這裏的百搭菜苗, 有咬口之餘更在咬碎的時間菜青味由牙縫澎湃而來, 但應該亦有客人認為這菜青味是草臭味, 見人見智啦! 附送的一夥迷你茄亦是好新鮮蕃茄味,蕃茄義大利白乾酪麵$80 - 湯底同樣的好因為是同一湯底, 在面放上三片Mozzarella cheese由底下的熱湯將它們熱至半溶狀態, 但個人認
蕃茄雜菜麵$75 - 蕃茄湯底似乎係蔬菜湯底
蕃茄義大利白乾酪麵$80 - 湯底同樣的好因為是同一湯底, 在面放上三片Mozzarella cheese由底下的熱湯將它們熱至半溶狀態, 但個人認為如果呢個蕃茄義大利白乾酪麵湯底稍作調節成蕃茄忌廉湯底會更配合到面嘅白乾乳酪囉, 當然純屬個人意見而已!至於這店能否繼續企硬立場我等十分期待! 期待的是身處香港這麼一個畸形飲食業環境(超高租金/ 濫味精/ 三分鐘熱度)是否真的可以堅持下去?
另一個忘記了是什麼材料了
2014-09-25
日本拉麵喺香港成行成市,每每各出奇謀,以唔同特式作招徠。醬家就別樹一幟,用湯底向同行挑戰,只賣蕃茄湯底拉麵。       舖頭座落上海街豉油街附近,人流疏落,更非年輕潮人聚腳點,若非刻意上門,好易走漏眼。門面裝修簡約,門外有A字牌MENU,圖文並茂,但只有一頁紙5款麵,老闆喺門口貼出告示,拉麵「制作需時20分鐘」,但見舖內只有三個客人,相信呢個都係先小人後君子嘅提示啫 舖面傳統日式拉麵格局,開放式麵檔,座位倚牆同厨房而建,全場只有廿個位左右。座位上只有筷子同托,以及黑胡椒磨同炸蒜片樽,簡約到有點禪味 而且坐低,真係水都無杯 ,對拉麵店嚟講可謂不可思議 一坐低,店員遞上MENU 同ORDER紙,原來真係只提供5款拉麵,而且全部係同一隻湯底!就係原汁原味無添加無味精嘅蕃茄濃湯!今次決定試蕃茄雞肉雜菜麵。蕃茄雞肉雜菜麵-$85一上枱,熱騰騰嘅湯已洋溢蕃茄嘅甜味香氣,同菜苗嘅草青味,呷一啖湯,茄味濃度爆錶,仲食到茄核,再混和芝士碎,暖透全身,其他材料已經唔重要。麵條幼細,彈牙兼完全吸收湯汁精華,說時遲那時快,已經徹底KO咗        未曾想像過,原來全蕃茄湯麵可以咁好食,唔怪得老闆

圖文並茂嘅A字牌

而且坐低,真係水都無杯
,對拉麵店嚟講可謂不可思議

ORDER 紙

蕃茄雞肉雜菜麵

蕃茄雞肉雜菜麵-$85

未曾想像過,原來全蕃茄湯麵可以咁好食,唔怪得老闆膽敢只賣一種湯底,但希望師傅考慮吓喺配料方面加多啲選擇,例如叉燒、牛肉等等,而飲品希望有得揀,唔好只得罐裝可樂同檸檬茶,至少有日本茶供應,則更為完美。

希望小店可以發揚光大,令香港人多一個選擇。

2014-10-19
蕃茄雞肉雜菜麵
2014-09-26 1924 浏览
醬家日本蕃茄拉麵舖仔細細,餐牌只有六款拉麵選擇,但卻每晚大排長龍,原因就在於新鮮的蕃茄湯底。蕃茄湯底是比較接近蕃茄原味,有別於坊間偏甜味道,每啖湯都嚐到蕃茄茸,真材實料。麵條一律都是幼麵,爽口彈牙,份量適中。兩隻大蝦超大隻,爽口有蝦味 (癈話!)始終蕃茄湯才是精華所在,當中加入了白酒,對於我這個滴酒不沾的人來說,覺得有酒的苦味,但到後來愈飲愈過癮,到最後要追湯去飲。

2014-09-06
2014-09-22 2022 浏览
捐完血梗係要搵D好野食!一早已經諗好要食拉麵!!呢間以蕃茄湯底出名,女朋友又好鍾意蕃茄湯底,諗都唔諗就梗呢間!門多有6-7人等位,等左15分鐘左右就到我地!室內並唔大,20個位左右,行都有D唔方便!比較窄,人與人之間距離好近!睇睇餐牌,有6個選擇,價錢同出名果D差唔多!最想食果個海鮮冇左,唯有食蝦啦!女朋友揀左雞扒,兩款都係推介!門口寫左要等半個鐘,估唔到真係要等半個鐘!好肚餓ge人唔建議黎@@終於等到上菜!真係好濃ge湯底,有D覺得勁過D蕃茄湯或羅宋湯!我果個上邊就有兩隻大蝦,望落幾吸引!食落D麵ge口感唔錯,麵底唔大,對於一個正常人黎講岩岩好!試過舊雞扒,有D'鞋',而舊蝦就好似仲有D雪味,係配菜方面比較失望!咁ge價錢唔應該係咁ge配料!@@如果你係蕃茄大愛者,必定要去試;如果只係鍾意食拉麵,咁如果你行過又有時間就不妨一試啦!
捐完血梗係要搵D好野食!
一早已經諗好要食拉麵!!
門多有6-7人等位,等左15分鐘左右就到我地!
睇睇餐牌,有6個選擇,價錢同出名果D差唔多!
最想食果個海鮮冇左,唯有食蝦啦!
女朋友揀左雞扒,兩款都係推介!
門口寫左要等半個鐘,估唔到真係要等半個鐘!
好肚餓ge人唔建議黎@@
終於等到上菜!
真係好濃ge湯底,有D覺得勁過D蕃茄湯或羅宋湯!
我果個上邊就有兩隻大蝦,望落幾吸引!
食落D麵ge口感唔錯,麵底唔大,對於一個正常人黎講岩岩好!
咁ge價錢唔應該係咁ge配料!@@
2014-09-18
等候时间
15 分钟 (堂食)
2014-09-19 1611 浏览
今晚慕名而來這家全不起眼嘅拉麵店,店內行人路很窄,坐位也很迫,餐牌得幾款蕃茄拉麵,也沒有小食,我點了鷄肉雜菜蕃茄麵,等了大概17分鐘,熱辣辣湯麵終於拿來了,上面還有些芝士碎,提醒大家要趁芝士碎未完全溶入湯前,先嘗一口有芝士碎的蕃茄濃湯,超之好味,拉麵很爽滑,有水準,回味無窮
,拉麵很爽滑,有水準,回味無窮
2014-09-18
2014-09-12 1743 浏览
knew this place from a friend a while back, and I finally come to the west side of nathan road.the narrow store with seats on both sides, with open kitchen and good lighting; a bit noisy given the store is almost full, with japanese game show on TV.6 kinds of ramen noodles are all in tomato soup base.  I ordered clams tomato soup ramen.  It came after about reasonable 10 minutes.  The presentation looks nice, while the soup cover all noodles and even clams.  A zip of soup, is thick and very toma
6 kinds of ramen noodles are all in tomato soup base.  I ordered clams tomato soup ramen.  It came after about reasonable 10 minutes.  The presentation looks nice, while the soup cover all noodles and even clams.  A zip of soup, is thick and very tomato!  Slight patch of mozarella added the complexity, and the freshness of clam juice slowly appear too.  Around 10 pieces of clams in the ramen, which taste fresh.
tomato soup ramen with clams
At the end, I ordered extra noodle, because I had my lunch very early. even though there was a mix-up and delay, the Chef was nice to address the problem to me himself, and brought me an extra bowl of tomato soup.  The frankness and hospitality, along with great taste would certainly bring me back to this small little ramen shop.
题外话/补充资料: Do ask for a cup of water if you need one, or Cola/Nestle tea cost you 10$
2014-09-12
tomato soup ramen with clams
2014-09-12 1288 浏览
聽見係番茄湯底拉面,就想黎一試,叫左碗大蝦拉面,大蝦同配菜分別地煮過,味道當然香,重點黎啦,番茄湯底好似高級羅宋湯走辣咁,味道香濃,而且5酸,不過個湯似希既汁,好易飽肚。仲有5款拉面未試,一定會再去試

仲有5款拉面未試,一定會再去試
2014-09-08 1133 浏览
陪了男友去完急症室,我倆便走到我們曾兩次到訪但皆未開門的這店子。說起拉麵,大多是豬骨湯底搭配叉燒、豬豚肉、温泉蛋。這裏配濃濃的蕃茄雞湯、茄茸、車里茄、豆芽,整碗拉麪很fresh!麵質一般。喝完整碗蕃茄湯也挺飽肚!蕃茄Mozarella 芝士拉麵 - 表面有三片厚度適中的Mozarella 芝士,每片芝士下方是一塊切片蕃茄。由於Mozarella 屬於淡味芝士,所以不會令拉麪變咸,仍能保持fresh 的味道。蕃茄雞肉拉麵 - 男友叫了這裡的推介之一。有雞肉數塊。他說味道一般。

题外话/补充资料: Closed at Wednesdays. No water was served until upon request! This should be improved.
2014-09-07
今日在旺角收工路過見到有間叫醬家的拉麵店, 門口有張Menu show了幾款湯麵都係我喜愛的蕃茄湯底喎, 所以就入去試試,. 入到去一睇至知原來已經係這間拉麵店的全部款式, 我諗如果佢咁有信心只賣6款野, 我估都應該有d料喎…我就點了一碗蕃茄辣蝦麵 、果然不出我所料、真係做得好好、這個蕃茄湯湯底係我食個暫時最好的個蕃茄湯湯底好濃、好香、唔似用茄膏做的, 我相信係用新鮮蕃茄的、個蝦煎得好靚好好味, 火路恰到好處而且帶點酒香、麵質都ok, 環境同衛生都ok,店員應該都係日本人,尤其果個靚靚老闆娘,好有禮貌、服務態度十分好、而且還經常笑容滿臉的招呼你…令到你食都食得開心d呀hehe
今日在旺角收工路過見到有間叫醬家的拉麵店,

我諗如果佢咁有信心只賣6款野, 我估都應該有d料喎…

我就點了一碗蕃茄辣蝦麵
蕃茄辣蝦麵
、果然不出我所料、真係做得好好、

這個蕃茄湯湯底係我食個暫時最好的

環境同衛生都ok,店員應該都係日本人,尤其果個靚靚老闆娘,

好有禮貌、服務態度十分好、而且還經常笑容滿臉的招呼你…

令到你食都食得開心d呀hehe

2014-08-31
2014-08-26 1219 浏览
醬家吃拉麵要等,似乎在香港已經變成再自然不過的事。有時想想,等的時間比吃的時間還要多啊! 今天等的是,旺角醬家的蕃茄拉麵。一般說起拉麵不外乎都是想起豚骨湯底魚介湯底,冷門一點點的就用雞湯湯底。就算看到menu 上有赤乜赤乜湯底的,都是指辣湯而非蕃茄。而醬家就是以濃稠的蕃茄湯作主打,配上不同的配料奉客,頗有特色。店子狹窄,坐滿人的時候中間只剩下很窄的「通道」讓人擠過去。而牆上的電視呢, 一直都在播放日本的電視節目! 不過其實也根本沒有人在看電視。大家要不專注吃麵, 就是和朋友開心地聊天...超濃蕃茄湯頭先不說別的, 就來看看醬家的蕃茄湯頭吧。非常的濃稠, 顏色卻不是特別紅。相信當中都是用新鮮蕃茄煮成, 吃不出有用到罐頭蕃茄去提味。但整體來說味道比較酸, 不算特別討好。唯一令人印象深刻的是其熱度: 小妹照一般吃拉麵的放式把拉麵連湯吸入口, 哎呀, 燙到口了!~~MENU~~配料竟然沒有叉燒可以揀,有點失望。可見店主主要是揀淡味鮮味的食材來配襯,大概是怕會搶去蕃茄的味道吧。蕃茄意大利白乾酪麵 HK$80蕃茄和mozzarella 的關係一向親密,以它們為主的沙律又清新又香甜,向來是小妹的摯愛
醬家
超濃蕃茄湯頭
~~MENU~~
蕃茄意大利白乾酪麵 HK$80
蕃茄和mozzarella 的關係一向親密,以它們為主的沙律又清新又香甜,向來是小妹的摯愛。用來煮拉麵又如何呢? 蕃茄切片之後舖上一塊厚厚的mozzarella, 再把芝士焗軟,再加一小匙的蕃茄蓉,味道夠簡單直接。咬下去,見mozzarella拉絲的樣子,相信各位芝士控都會心花怒放吧。好是好,不過也沒驚喜就是。製作方法不難,大家在家中自製用來作派對小食也不錯呢。
蕃茄雞肉雜菜麵 HK$85
另一款雞肉拉麵就不太好吃了。雞肉非常乾, 肉質也硬。味道上更有一點點煲湯雞的感覺! 讓人很是失望呢。

總的來說我會覺得味道還是可以的, 不過, 如果想吃一碗蕃茄湯麵, 我會揀去勝香園, 或者星座冰室。要抵吃得多嘛!
2014-08-24
等候时间
30 分钟 (堂食)
2014-08-20 1289 浏览
面書威力不可看小,自從某某說有好吃拉麵,當日已網上瘋傳搜索,香港人真真為食 店裡只買6款蕃茄湯底拉麵,當天選了蕃茄海鮮麵及辣蕃茄義大利白乾酪麵order 完後,問題來了,製作時間30分鐘 ⋯⋯真的,當安排入座到落單再到碗麵在面前,足足是40分鐘 材料即叫即煮,店中傳來陣陣煎香海鮮氣味,餓極了。但看每碗麵的認真製作及吃一口之後,你又會乖乖的安靜下來。蕃咖湯濃度適中鮮甜,當中加上了芝士碎多一重香味。如果可以吃辣的,就更加特別惹味。就算要等,我還是會再來的。

蕃茄海鮮麵
蕃茄義大利白乾酪麵
order 完後,問題來了,製作時間30分鐘 ⋯⋯
真的,當安排入座到落單再到碗麵在面前,足足是40分鐘

材料即叫即煮,店中傳來陣陣煎香海鮮氣味,餓極了。
但看每碗麵的認真製作及吃一口之後,你又會乖乖的安靜下來。

蕃咖湯濃度適中鮮甜,當中加上了芝士碎多一重香味。
如果可以吃辣的,就更加特別惹味。

就算要等,我還是會再來的。

2014-08-12
等候时间
20 分钟 (堂食)
蕃茄義大利白乾酪麵
2014-08-15 892 浏览
這店的位置,實在比隱家更該叫隱家,多得網絡紅人的動人形容,小店生意蒸蒸日上,令我生怕這天專程來吃蕃茄麵會撲空,想不到晚飯時段沒爆滿,只一直有客人進進出出。門前霸氣地寫上煮麵要30分鐘的告示,店裏只供應六款蕃茄麵,加上電視播著胡鬧的日本整人節目,與四周的烏煙瘴氣充滿衝突,很超現實。是日蕃茄海鮮麵已沽清,原想試蕃茄義大利白乾酪麵,給同伴說服了選蕃茄大蜆麵,還有同伴的蕃茄雞肉什菜麵。開放式的廚房有五六個店員忙個不停,不少客人都像熟客跟老闆交談,其中一個美美的店員是日本人。等了差不多20分鐘麵上桌,蜆約有十餘隻,不算大但有鮮味,其實湯底才是主角,根本就是將蕃茄喝下肚,沒有一點茄膏茄汁的痕跡,吃到最後也沒有生水,麵條偏幼,整體就是吃得很舒服,不難消化不油膩的清爽感,連甚少喝拉麵湯的我也只喝剩兩口。同伴的蕃茄雞肉什菜麵的雞肉有一股烤過的味道,也是個不錯的配搭。都說認真專注無論男女都是漂亮的,食物也不例外,簡單的材料但落足心思就是最吸引的美食,希望這家能站得住腳,不用加添人有我有的豬頸肉/豬軟骨/雞翼……。

蕃茄大蜆麵
蕃茄雞肉什菜麵
2014-08-04
蕃茄大蜆麵
2014-07-30 1509 浏览
      未有從朋友或任何渠道知道醬家,途經上海街時,因麵店的簡潔門面而眼前一亮,皆因其位置跟同一街道的店舖看似兩個世界。      本着喜歡新嘗試心態及醫肚子,毫不猶豫一試!點了蕃茄辣蝦麵,湯底不俗。麵條也好味,然而麵質跟湯和餸未到最匹配。蝦肉......新鮮的可更好。

2014-07-28
多虧本地知名作家在Facebook故意「不開名」推介此店的日本太陽番茄拉麵,這拉麵店人氣突然升起,弄得那位作家「碰門釘」。小弟在兩個禮拜前,嘗試第一次光顧,縱然準備一點鐘到達,也因為店舖員工在外告知「今日麵數量有限,怒未能招待」而「碰門釘」。終於今日(13日)時間遷就到之下,提早十五分鐘到達,果然有約5至6位正在排隊。臨近一點開舖時間,此時日藉的老闆娘走出來,預先計算好人數預留座位。不久正式開始營業,要嘗試著名的番茄拉麵了。進店時,大概店主考慮到煮麵需時,在玻璃窗已貼上告示「煮麵需時約30分鐘」,好讓食客們心裏有個底,值得一讚。一如blog文所言,店舖設計中真的有直播日本的電視節目!小弟一就座,老闆娘就首先抱歉一下,說其中兩款拉麵(一款番茄芝士、另一款就是番茄大蜆)暫未能提供。雖然想嘗試番茄芝士麵,但唔緊要,就先點一碗番茄雞肉什菜麵,試試店舖的功力!由於小弟自學過基礎日文,今次到大派用場了,所幸日文錯處不大,而老闆娘知道小弟明日少許日文也流露高興之情。啊,忘了說,可能老闆娘居港多年,她也懂一些廣東話,即使顧客不懂日文的都「大丈夫!」由點菜到上菜,約20分鐘的時間比預期是快了。由等候期間

由點菜到上菜,約20分鐘的時間比預期是快了。由等候期間,可能店主都察覺網絡效應帶來的人氣了,所以麵的供應增加,遲一些來的不用像以前般「碰門釘」了。很好。如果麵的供應可以再穩定一些,食客就能隨時來也行!
番茄雞肉什菜拉麵
「いただきます!」開餐了!雞肉及什菜的用料都「落足料」,夠份量的!麵條偏少少幼,忘記了其掛湯能力。最後最重要的番茄湯底,真的煮得像意式的番茄醬般豐富⋯⋯怎樣說呢?就好似肉醬意粉的番茄醬的味道,但比起來湯底味道是more than that的。食正宗的日本番茄拉麵,要先放下以往常吃的豬骨湯底拉麵的印象。

吃畢,果然麵和番茄湯底帶來了以前吃豬骨湯拉麵未有的「衝擊」!最後連湯底也喝光,除了真的好味之外,對於店舖更是一份尊重和肯定!$85這個價錢,免加一,真夠值得!

「ごちそうさまでした!」「まだ来ます!」真的!下次我會再來,而且要嚐到番茄芝士麵來一償心願!
题外话/补充资料: 有別於一般日本來港開設的拉麵店,它沒有如餃子等小食提供。可能是店舖的風格吧!飲品方面只有檸檬茶等罐裝飲品,如何讀者諸君要求不高的話尚可。但放心,水是免費供應的!
2014-07-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
番茄雞肉什菜拉麵
  • 番茄雞肉什菜麵