2022-05-09 128 浏览
見呢邊開左間新嘅米線又主打係健康路線,所以吸引左我入黎藥膳雞湯米線 $68黎到真係有啲失望,啲雞同配料有啲少,雞件偏肥多膏。最重要食米線份量都極少,同行幾個女仔都食唔飽,食完仲要去買其他野食,有點無奈,非常唔抵。味道方面都可以,好重雞酒味醉雞米線 $68醉雞米線同樣係份量太少,同埋食完啲骨如果可以俾個兜裝住會好啲,味道都係正常,酒味唔算好濃啲枱凳都痴痴立立,同濕紙巾抹一抹都黑晒,感覺唔多乾淨Lunch 時間都唔多人,整體感覺一般,女仔都食唔飽,唔會再黎

見呢邊開左間新嘅米線又主打係健康路線,所以吸引左我入黎

藥膳雞湯米線 $68

醉雞米線 $68

啲枱凳都痴痴立立,同濕紙巾抹一抹都黑晒,感覺唔多乾淨

2022-05-05 75 浏览
短期內第二次返嚟再食呢間醉雞店上一次食砂鍋人蔘雞真係覺得好好食砂鍋胡椒豬肚雞配銀針粉$68,胡椒豬肚雞湯嘅味道唔算太濃但係胡椒味都好夠好香,雞湯嘅味又唔會俾胡椒豬肚嘅未搶過頭,銀針粉嘅份量好多好似食極都仲有咁個人口味覺得比較軟身。砂鍋雲吞雞配刀削麵$68,雞湯正常冇乜特別,今次係第二次食所以我個人認為人蔘雞湯嗰個係最好味嘅,雞嘅份量都好足夠,刀削麵份量都好多但都係比較軟身,雲吞只有兩粒。冷盤嘅麻辣蓮藕好好食,麻辣到啱啱好唔算太辣,易入口,蓮藕好爽好好味,最緊要係夠凍。
短期內第二次返嚟再食呢間醉雞店

砂鍋胡椒豬肚雞配銀針粉
砂鍋雲吞雞配刀削麵
麻辣蓮藕
2022-04-29 70 浏览
砂窩人參雞*賴粉  $68,一黎到係勁熱仲滾既👍🏻👍🏻先試一啖湯,嘩…好正,濃雞湯,d雞都夠滑…真係有好香既雞味!人參雖少但好出味。賴粉較幼身,份量個人認為唔算係多,但個湯真係好好飲飲晒個湯就啱啱好。砂窩醉藥雞(煮雞酒)*粉絲  $68,個醉雞湯酒味好濃,都幾突出,有酒香。粉絲份量啱啱好,黎到係比較硬身,因為個鍋嘅湯比較熱所以會越放越淋同埋比較入味。唯一我覺得有美中不足既地方係,冷氣唔夠大,食到出汗。
砂窩人參雞*賴粉

砂窩醉藥雞(煮雞酒)*粉絲

唯一我覺得有美中不足既地方係,冷氣唔夠大,食到出汗。

2022-04-27
$68.5 (晚餐)
砂窩醉藥雞(煮雞酒)*粉絲
2022-04-18 89 浏览
數月前,已經試過午餐時段,質素唔錯呀!所以今日再帶朋友嚟試多啲唔同款。醉乳鴿好大碟,入口非常嫩滑,有啖啖酒香,同時也吃到乳鴿肉的味道, 底層的酒香更濃郁。醉三鮮( 鮑魚,海蝦,花螺肉)非常適合做前菜,海鮮經酒醉後更能發揮特別的酒香。鮑魚鬆軟, 爽而不韌。醉蝦入味,鮮甜螺肉每一粒都吸收了花鵰的甜美麻辣牛舌厚切條狀,軟、腍適中正宗四川麻辣香味當小食或者再嗌個白飯都一流砂鍋醉藥雞( 黃酒煮)湯底濃郁,用上米酒,淮山,木耳,紅棗煮成, 個湯底清甜。加$5 轉成雞脾,雞件大舊又嫩滑;米線滑身。加$10 加多份醉蛋, 流心蛋黃好靚,呢份個醉汁超濃

醉乳鴿

醉三鮮( 鮑魚,海蝦,花螺肉)
非常適合做前菜,海鮮經酒醉後更能發揮特別的酒香。
鮑魚鬆軟, 爽而不韌。
醉蝦入味,鮮甜
螺肉每一粒都吸收了花鵰的甜美

麻辣牛舌
厚切條狀,軟、腍適中
正宗四川麻辣香味
當小食或者再嗌個白飯都一流

砂鍋醉藥雞( 黃酒煮)
湯底濃郁,用上米酒,淮山,木耳,紅棗煮成, 個湯底清甜。
加$5 轉成雞脾,雞件大舊又嫩滑;
米線滑身。
加$10 加多份醉蛋, 流心蛋黃好靚,呢份個醉汁超濃

2022-04-12 86 浏览
今日黎到荃灣路德圍既醉藥雞顧名思義,呢度最出名就當然係藥膳菜式啦叫左幾道出名既菜式,冷盤醉鮑魚 - 新鮮鮑魚帶香濃酒香,有嚼勁而且爽口,非常開胃既前菜。人參雞湯翅落料十足,大大塊魚翅、嫩滑雞肉以及各種人參配料,味道濃郁,充滿骨膠原非常滋潤。醉雞藥膳湯配飯&麻辣口水雞撈麵,藥膳湯飯同雞湯翅一樣,真材實料味道濃郁。麻辣口水雞大大件味道亦非常惹味過癮,鍾意食辣嘅朋友絕對唔可以錯過。總括嚟講CP值都幾高,啲湯大大碗夠足料,平時屋企冇乜湯水,黎呢度補補身都唔錯
今日黎到荃灣路德圍既醉藥雞
顧名思義,呢度最出名就當然係藥膳菜式啦

2022-04-11 91 浏览
之前去過深水埗嘅🐔醉藥雞,一試難忘。見到荃灣都開咗新店,今日去開荃灣工作就約埋 朋友食個午餐。❤️近2點仍然好多人,好受歡迎,幸好剛好有2人卡位,坐得舒適。🍲砂鍋雞湯翅(半隻) $128砂鍋熱辣辣,雞湯啖啖滋味,暖胃又養生。 雞肉唔嚡,仲有花膠同好多魚翅。🦆 醉鵝肝$98鵝肝非常甘香, 帶酒嘅香味。🖤陳醋雲耳$24爽口酸甜,非常開胃。🥚醉鵪鶉蛋$36最愛嘅菜式,鵪鶉蛋一口一隻,香口美味。☕烏龍茶$13支裝津路解渴。

近2點仍然好多人,好受歡迎,幸好剛好有2人卡位,坐得舒適。

🍲砂鍋雞湯翅(半隻) $128

🦆 醉鵝肝$98

鵝肝非常甘香, 帶酒嘅香味。

🖤陳醋雲耳$24

爽口酸甜,非常開胃。

🥚醉鵪鶉蛋$36

最愛嘅菜式,鵪鶉蛋一口一隻,香口美味。

☕烏龍茶$13

支裝津路解渴。

2022-04-11
呢排係米線關注組見到呢間「醉藥雞」好受歡迎🤣 荃灣咁近我都未食過,今日放假一於去食下掂唔掂🙈 坐低叫野食先發現全日餐牌一樣價錢,無分午餐下午茶咁,不過一碗雞湯米線都係$6x左右,合理價錢。.🍴砂鍋胡椒豬肚雞米線 $68砂鍋配米線,上碟熱辣辣仲好滾,胡椒豬肚味好濃又重胡椒味,呢碗就咁岩俾左雞胸位,不過雞好滑唔鞋口,唔太覺食緊雞胸,個湯真心好正,又甜又濃味😍😍.🍴砂鍋雞湯翅賴粉 $68呢個真係好抵食,$68有翅食,仲要加埋雞湯翅好甜,可以自選粉麵,我仲擇左賴粉,真係幾唔錯,更加索到個湯汁同埋爽身啲,好配個湯底,呢碗俾雞翼仲滑仲好食😝.🍴 泡椒豬手$48小食類都好唔錯,泡椒豬手凍食,泡椒味一入口唔太覺辣,愈食就愈辣,好味得黎爽脆。.🍴醉三寶$52 醉三寶有三樣野,包括:牛舌、豬肚、薰蹄,醉野真心好出色,簡直係呢間鋪頭必點!尤其係牛舌好大舊又入味,入口啖啖醉味好濃烈。.🍴 沙薑雞腳 $36 and 醉蛋$10醉蛋又係又抵食又必點,糖心蛋用酒浸原來咁另有風味, 沙薑雞腳 就正常發揮不過不失。.主食可以加+8配津路 / 豆漿 👍🏼
🍴砂鍋胡椒豬肚雞米線 $68

🍴砂鍋雞湯翅賴粉 $68

🍴 泡椒豬手$48

🍴醉三寶$52

🍴 沙薑雞腳 $36 and 醉蛋$10

主食可以加+8配津路 / 豆漿 👍🏼

醉藥雞係荃灣開左分店啦!餐廳環境好闊落,坐得舒適,位與位之間唔會好迫~打開餐牌好多選擇,有招牌砂鍋雞、養生藥膳雞等,價錢相宜,都幾抵食~砂鍋雞鮑翅 原個砂窩上,可以KEEP住熱度,金黃色湯底香濃滋補,用上12小時熬製,特別鮮甜!雞件厚肉,入口好嫩滑呢~仲有爽滑魚翅同彈牙鮑魚,每樣材料都好滋味!食完成個人暖笠笠,滋補又養顏,岩哂女士們~醉肝鮑叫咗個人氣小食試下,有齊鵝肝、鮑魚同溏心醉蛋。鮑魚鮮味十足,好有嚼勁;鵝肝嫩滑細膩夠哂入味;溏心醉蛋入口富陣陣酒香味,冰涼又帶點微醺,好正!
醉藥雞係荃灣開左分店啦!

餐廳環境好闊落,坐得舒適,
位與位之間唔會好迫~

打開餐牌好多選擇,
有招牌砂鍋雞、養生藥膳雞等,
價錢相宜,都幾抵食~

砂鍋雞鮑翅
原個砂窩上,可以KEEP住熱度,
金黃色湯底香濃滋補,
用上12小時熬製,特別鮮甜!
雞件厚肉,入口好嫩滑呢~
仲有爽滑魚翅同彈牙鮑魚,
每樣材料都好滋味!
食完成個人暖笠笠,
滋補又養顏,岩哂女士們~

醉肝鮑
叫咗個人氣小食試下,
有齊鵝肝、鮑魚同溏心醉蛋。
鮑魚鮮味十足,好有嚼勁;
鵝肝嫩滑細膩夠哂入味;
溏心醉蛋入口富陣陣酒香味,
冰涼又帶點微醺,好正!

2022-04-04
2022-04-08 30 浏览
夏天炎熱當然想吃冷盤,但中醫常言道應減少吃生冷食物,所以這次小編選了一間養生餐廳——醉藥雞。喜歡醉雞的朋友不要錯過,這間店舖除了有醉雞外,還有醉蝦,鮑魚,鵝肝等,如果不喜愛酒味,藥膳也是可選擇的,包括砂鍋雲吞雞整個砂鍋上的。我二話不說選了醉雞配刀削麵,值得一提的是可以選不同麵類,正常的有,還有銀針粉、粉絲等,十分包羅萬有。湯底可選濃雞湯或藥膳湯底,我選了雞湯,十分香濃的雞湯內有金華火腿一起熬出濃湯的確出色。刀削麵亦薄透易入口。醉雞方面,花生粒十分濃酒味,相反雞相對淡一些,不過仍然有重酒味,雞雖然是冷盤一般會讓雞肉實一點會變得不嫩,但是本來店舖把雞煮得剛熟以避免雞不夠滑身,整體而言不錯。另外,福榮街亦有分店。

2022-04-08
2022-04-02 52 浏览
「醉藥雞」位於荃灣路德圍8號啟志樓地舖,小店主打砂鍋藥膳濃雞湯菜式,冷盤小吃,麻辣泡椒口水樣樣齊全,我最鍾意嘅就係醉小吃😋😋醉乳鴿半隻$78 醉肝鮑$88天氣回暖一點點,所以特別想吃冷盤,醉雞食得多, 今日改吃醉乳鴿,上碟的樣子已經好吸引, 入口非常嫩滑, 有啖啖酒香之餘, 也吃到乳鴿肉的味道。醉肝鮑味道很清香,鵝肝口感很细腻,鮑魚爽口鮮甜,溏心蛋美味,聞一聞有花雕酒的香气,見到流口水🤤🤤另外,可配搭不同粉麵果條,+$8有四款口味湯底,有藥膳湯,濃雞湯人蔘雞湯,胡椒豬肚雞湯+$10更可選雞湯翅👍👍醉豬手$48 麻辣雞腎$36醉豬手外皮爽內軟腍,好吃到停不了口😋😋雞腎吃起來辣辣的,麻麻的,香香的,好滋味😘😘

醉乳鴿半隻$78 醉肝鮑$88

醉豬手$48 麻辣雞腎$36
醉豬手外皮爽內軟腍,好吃到停不了口😋😋
雞腎吃起來辣辣的,麻麻的,香香的,好滋味😘😘
2022-03-25
2022-04-01 1408 浏览
荃灣路德圍🎊新開咗呢間專門食🥢藥膳同埋🍶酒漬小食嘅「醉藥雞」🤩,嘢食水準高👍,風味佳😋,而且好💰抵食,值得一試再試!入面都幾😊闊落,又有唔少👍卡位,簡約設計風格,感覺舒適🥰自然。牆上有少量🍶酒程做裝飾,配合返餐廳主題,起咗畫🐲龍點睛👀嘅效果。🍶醉肝鮑,即係醉鵝肝🦆拼醉鮑魚,而且入邊仲有壹隻🥚溏心醉蛋添😍!醉鵝肝🦆十分香滑油潤又入味,🍶酒味濃郁,入口好似雪糕一樣咁綿滑😋細膩。醉鮑魚🤤鮮甜嫩滑🥰,可惜得一隻唔係好夠喉😂。溏心醉蛋🥚上邊仲有啲杞子同埋蟲草花🤩,食起上嚟有陣陣🍶酒香,蛋味濃郁又滋補!🍶醉三寶有牛舌、豬肚同埋燻蹄,🐂牛舌厚身腍滑🥰酒味香濃,🐖豬肚幾爽脆,燻蹄肉質有咬口而且帶有少少🤏藥材同酒香,入口十分之開胃。🍶醉豬手🐖嘅豬皮爽脆香滑😍,肉質彈牙🦷又好入味,就連上面嘅花生🥜都充滿酒香。砂鍋🍶醉藥雞🐓係佢哋嘅招牌菜🤩,當然要食喇!佢入面有唔少藥材,但味道🤤又唔會有藥材嘅苦澀味,而且一直散發出陣陣🍶酒香,令人😋食指大動!雞肉🐓嫩滑肥美份量十足😍,配料中嘅黑木耳同埋紅棗亦係我中意食嘅🥰,食起上嚟感覺好😆滿足。最正係個湯🥣,陣陣🍶酒味清香撲鼻,淡淡藥材香味🤤加上濃郁嘅🐓雞味入口味道🥰鮮甜,

醉鮑魚🤤鮮甜嫩滑🥰,可惜得一隻唔係好夠喉😂。

最正係個湯🥣,陣陣🍶酒味清香撲鼻,淡淡藥材香味🤤加上濃郁嘅🐓雞味入口味道🥰鮮甜,而且🍶酒香十分有效⬆️提升層次感😋,飲完感覺暖身又👍滋補!

佢哋門口仲有個雪櫃,方便🥡外賣各款🍶酒漬小食返屋企🤤慢慢嘆,而且💰價錢實惠又好味😋。
  • 砂鍋醉藥雞
  • 醉鵝肝
  • 醉三寶
2022-03-30 99 浏览
天氣乍暖還寒,仲要陰陰天落毛毛雨,呢啲天氣食咩好呢?同朋友仔係荃灣行呀行,見到呢間醉藥雞,正喎!好,坐低睇下有咩好食先。砂窩醉藥雞米線,用左紅棗、雲耳、淮山煮雞酒湯,個湯帶酒味得黎又清甜,滑滑雞肉配米線,唔錯。醉肝鮑跟飯,88蚊有肝有鮑魚好抵食,因為用酒浸泡過,都好入味,而且鮑魚都好有咬勁唔會韌。蛙蛙菜胡椒湯,蛙蛙菜好新鮮,個胡椒湯好好飲,呢度嘅湯類真係唔錯。醉鵪鶉蛋,好耐冇食過鵪鶉蛋,一份都有十幾廿粒,粒粒都光澤脹卜卜。雞絲粉皮,估唔到都好好食,個粉皮薄身而且爽,唔糊口的。

好,坐低睇下有咩好食先。

雞絲粉皮,估唔到都好好食,個粉皮薄身而且爽,唔糊口的。
呢日係荃灣做野,地鐵附近搵左下食個lunch最後突然凍番又落雨,想食下d滋補野,揀左呢間醉藥雞👍叫左個砂窩人蔘雞米線 加溏心醉蛋原個砂窩上枱,熱辣辣,飲啖人蔘雞湯,蔘味都幾重,湯底濃郁又唔會油,飲得出好有心思,即刻暖曬👍食食下仲會見到有好多蔘,好足料😋雞件都有好多,而且大大件,又滑捋捋😆米線都係好滑,岩岩好👍溏心醉蛋,酒味幾重,最正係個溏心,好正❤️醉牛舌 牛舌好多件,而且都有一定厚度,酒味都幾重👍仲叫左個豆漿飲❤️
呢日係荃灣做野,地鐵附近搵左下食個lunch
最後突然凍番又落雨,想食下d滋補野,揀左呢間醉藥雞👍
叫左個砂窩人蔘雞米線 加溏心醉蛋

食食下仲會見到有好多蔘,好足料😋
雞件都有好多,而且大大件,又滑捋捋😆
米線都係好滑,岩岩好👍
溏心醉蛋,酒味幾重,最正係個溏心,好正❤️

醉牛舌
牛舌好多件,而且都有一定厚度,酒味都幾重👍

仲叫左個豆漿飲❤️
2022-03-25 64 浏览
砂鍋胡椒豬肚雞米線🍲本身都鍾意飲胡椒豬肚湯,砂鍋一黎到係熱辣辣好多煙,飲左兩啖湯先開始食米線,胡椒豬肚湯好濃味,雞都好大件同嫩滑。特別要講一講,食到最尾個湯都仲出緊煙,砂鍋溫度keep得好好!👍🏻醉三鮮(鮑魚、蝦、花螺)🦪份量黎講唔算太多:鮑魚一隻、蝦三隻、花螺六粒。兩個人share既話唔係好夠,但味道黎講係唔錯的!醉鮑魚、蝦同花螺都非常入味,酒味都好突出😋如果份量多少少會更完美!麻辣口水雞撈麵🐔口水雞個醬汁係整個撈麵ge 靈魂,辣得好過癮,好好味👍🏻口水雞有好多舊好足料,抵食😍人蔘雞湯翅(連湯料)湯料好足料,真係有翅唔係講笑,真材實料,雞湯味好濃郁,仲有淡淡人蔘香味,飲得出係煲咗好耐ge湯😋感覺補身兼養生❤️

砂鍋胡椒豬肚雞米線🍲

醉三鮮(鮑魚、蝦、花螺)🦪

麻辣口水雞撈麵🐔

人蔘雞湯翅(連湯料)
2022-03-20 74 浏览
滋補養生藥膳雞湯店荃灣開左呢間專做街坊生意嘅小店,都幾受歡迎,我一向都好中意食藥膳野,好養生又滋補,好啱女仔!叫左個招牌養生藥膳雞湯,有木耳,新鮮懷山,有紅棗同薑,啖啖雞肉配合埋酒香味,好好食。泡椒豬手,又係好食,都去左骨,又大件,一大碗,好好味。麻辣雞腎,好入味,口水雞味,雞腎厚切,送飯送湯一流!呢度小菜好有質素,又樣樣都係幾十蚊,好抵又好食,吾怪得感受街坊歡迎😊見拒有面食都幾得,下次再幫襯先😊
滋補養生藥膳雞湯店
見拒有面食都幾得,下次再幫襯先😊