2009-11-22 34 浏览
周末天氣寒冷,最啱大量攝取熱量.自助餐是個不錯的選擇,,見近期Eaton Hotel的Buffet食評講得唔錯,所以訂着晚餐.7點到達Metro Buffet &Grill,餐廳爉光點點,氣氛唔錯,加上地方不大,人少少,反而喜愛這樣的用餐環境.開飯!自助餐形式千篇一津,冷盤,沙律,熱炒.甜品,生果.......間間如是,只是看看哪樣才是我杯茶.而哪樣令我有驚喜.....而今次.....冷盤:有凍螺,蟹腳,大蝦,蠔.......樣樣都OK,不過不失,只是蠔有些不太新鮮,而且食蠔要另加HKD30.需然有4種南澳鮮蠔供應,但論味道共是一般,而且我并非蠔迷,怕怕.沙律/魚生壽司:沙律有5-6種,當中有我至愛的水牛芝土沙律同Caesar 沙律,魚生同壽司只算一般,三文魚,八瓜魚,鮪魚,大蝦.....可食可唔食,芝土大概有5種,當中車打味濃,可以一試熱炒:今次最有驚喜的可算是呢一part,先來大閘蟹(蟹孫),需然細細隻,個也滿足了一眾大閘蟹迷的口福,當中我母親大人便是表表者,前後2個round,共8隻,勁!而我碰上了至愛BB鴿.好少Buffet有鴿食,碰到至愛,當然也大開殺界,罪過,罪過....甜

甜品:一向是我最注重的一part,是問除了Buffet,哪裏還有地方可以這樣放縱地狂食至命食品,而且還有這麼多志同道合的食客相陪,哈~芝士蛋糕,奶凍,朱古力卷......不算太多選擇,有點失望,雪糕是Movenpick,只有香草同朱古力ニ款,道味可以,只是少了一份驚喜,力推綠茶奶凍,回味着3次
生果:值得讚一讚,點解?樣樣都甜,好難得.
侍應換碟快,有求必應,我地都好滿意.
冷盤
  • 綠茶奶凍
  • Movenpick
(非会员)
2009-11-05 5 浏览
一走進餐廳嘩然!竟然有大集蟹吃喎!仲係有得不停供應及自取!(因友人清明時吃自助午餐時是沒有大集蟹)蠔就比較細隻,但有驚喜竟然很鮮甜!使我和家人吃了兩樣食物足足有半打有多!實在太美味,除此之外還有凍蝦、青口也很大隻及鮮甜美味,甜品就款式較少(十款左右)但味道很不錯,雪糕畧甜。沙律款式較少但新鮮。用醬沾羊扒不太騷(本人拍羊騷味都可吃到)。熱盤就可不用吃因款式較少並不特別。
一走進餐廳
蠔就比較細隻,但有驚喜
竟然很鮮甜!
2009-10-31
生日
  • 大集蟹、蠔凍蝦、青口、沙律、甜品
2009-10-23 21 浏览
09年8月26日 星期三為慶祝妹妹牛一的大日子, 專登搜尋酒店lunch buffet, 希望有她最喜歡吃的生蠔及刺身, 發現這兒的lunch buffet食物種類又多, 有刺身, 生蠔, 熱盤, 甜品, 連加一每位都是$130. 1. 生蠔妹妹一坐低即刻就拎左7隻生蠔大吃一餐, 生蠔又大隻又新鮮, 而且仲係不停refill, 包保各位人客食得滿心歡喜. 2. 刺身及壽司刺身種類很多, 有凍蝦, 三文魚, 煙三文魚, 八爪魚及章紅. 其中我最喜愛是凍蝦, 夠大隻, 鮮甜又爽口彈牙, 而且每一隻凍蝦都是size相約, 賣相相當誘人. 至於三文魚也是切得頗大片厚身, 吃起來啖啖肉, 肥美香噴噴, 很是討好. 壽司分別有象拔丰, 帆立貝, 熟帶子, 甜蝦, 軟殼蟹, 赤貝等. 其中我最喜歡的是帆立貝, 大大粒, 很鮮甜味美. 連吃了5隻帆立貝, 原本還想添吃, 發覺還有很多沙律, 熱盤及甜品也未嘗, 於是轉移陣地到沙律吧. 3. 沙律沙律款式真不少, 除了有不同的沙律菜外, 有多款的泰式柚子及粉絲沙律, 德國臘腸沙律等. 我就來個大雜滙, 揀了我最喜愛的羅馬生菜, 配上德國獵腸, 長通粉
09年8月26日 星期三

1. 生蠔

2. 刺身壽司

3. 沙律
沙律款式真不少, 除了有不同的沙律菜外, 有多款的泰式柚子及粉絲沙律, 德國臘腸沙律等. 我就來個大雜滙, 揀了我最喜愛的羅馬生菜, 配上德國獵腸, 長通粉, 粟米, 西蘭花, 柚子, 尤魚等, 再淋上千島醬及黑醋. 沙律菜很新鮮, 鮮甜爽脆, 吃一整碟後, 覺得身心充滿健康, 放是盡情改攻熱盤及甜點.

4. 熱盤
真想不到這兒的熱盤款式也是非常多, 除了一般的中西式外, 也有泰國, 燒味, 酒樓點心, 印度等.

而我最喜愛的是蝦餃, 鱔及火腿. 熱騰騰的蝦餃晶瑩皮薄, 比很多中式酒樓還要出色很多, 連忙推介給妹妹, 妹妹也讚不絕口, 還說很久也未嘗這樣出色的蝦餃了.

另外, 鱔也是很肥美, 啖啖肉, 彈牙, 有嚼頭, 配上蒜茸豉椒醬爆炒, 更是野味非常.

再到吧枱欲找靚仔火腿哥哥取一客火腿, 靚仔哥哥面帶親切的笑容問我要多少片, 我說: "2片, 唔該." 跟著靚仔哥哥便往那只巨型的烤火腿脾切下2片厚厚的給我. 還真是頭一次感受到自助餐的枱吧師傅那樣親切地款待客人, 感覺良好.

5. 甜點
甜點有小碗盛載的布甸, 泡芙, 曲奇及慕士蛋糕, 也有大大個的蘋果批, 麵包包丁, 海綿, 芝士及朱古力蛋糕, 全部都是少少甜, 最適合怕肥又貪吃的我. 另外, 泰式棷汁糕, 綿花糖, 凍豆腐花, 朱古力噴泉及Häagen Dazs雪糕也很受歡迎. 當中, 我跟妹妹最喜愛是蘋果批, 焗成金黃色, 吃一小口, 蘋果與批皮的份量配合得剛剛好, 蘋果帶點微酸, 淋上清甜的醬汁, 配上鬆化的批皮, 真是一流的享受. 這樣暖笠笠的蘋果批, 只要吃一口, 便心感溫暖.

6. 服務
除了先前提過的靚仔火腿哥哥招呼禮貌周到外, 收拾碗碟的靚姐姐也是值得一稱. 每當有人客離坐取食物時, 靚姐姐總會溫文有禮地收拾碗碟, 又主動加添清水, 到埋單時, 更主動地問我們有否各信用咭, 幸運地我有hsbc咭, 可以全單85拆, 每位$130. 這樣出色的lunch buffet, 真是祗到飛起, 非常值得推介給大家. 大吃大喝後, 妹妹不但讚我找到咁正既buffet, 更為我倆姐妹的生日慶祝添上美好的回憶.

生蠔任食, 新鮮又肥美.
凍蝦大大隻, 新鮮又彈牙. 三文魚肥美香噴噴.
帆立貝壽司大大粒, 象拔丰壽司有嚼頭.
沙律菜新鮮爽脆, 配上德國臘腸, 長通粉及柚子頂瓜瓜.
熱騰騰蝦餃晶瑩皮薄, 鱔肥美彈牙.
甜品款式多樣, 味道少甜, 最適合怕肥又貪吃的我.
甜品款式多.
室內座位寛闊, 露天座位寫意.
2009-08-26
生蠔任食, 新鮮又肥美.
凍蝦大大隻, 新鮮又彈牙. 三文魚肥美香噴噴.
帆立貝壽司大大粒, 象拔丰壽司有嚼頭.
沙律菜新鮮爽脆, 配上德國臘腸, 長通粉及柚子頂瓜瓜.
熱騰騰蝦餃晶瑩皮薄, 鱔肥美彈牙.
甜品款式多樣, 味道少甜, 最適合怕肥又貪吃的我.
甜品款式多.
室內座位寛闊, 露天座位寫意.
  • 任食生蠔
  • 蝦餃
  • 蘋果批
  • 燒火腿
2009-09-30 14 浏览
冷盤: 生蠔 小龍蝦 中蝦 翡翠螺 煙SALMON 不斷供應 (可能時令不合....生蠔未算太肥美 但仍可接受)刺身: 三文魚 吞拿魚 八爪魚 油甘魚 ETC 款式不算多 但勝在貨源不斷熱盤: 選擇不算多 味道可以接受 燒羊脾GD, 印度式胡椒薄餅 做得不錯 可比美7E咖哩王 湯粉湯底OK 配菜比較少 (廚師哥哥聲稱是素菜為主)鐵板燒: 實在吸引+ 美味 (ESP 牛扒)甜品: 甜品選擇比較少 而且餅類不太吸引 可能個人比較鍾愛朱古力 所以沒有品嚐所有甜點 朱古力噴泉的朱古力夠滑 M字牌雪糕有一定質素 生果供應不絕 一個字"甜"*芝士幼滑 (雖然自己最怕芝士味 但仍覺得OK)*火腿 可惜並沒有PARMA HAM 供應*每人附送陳皮飽魚仔一隻 味道一般 =.= (太老啦) WAITER 比較少... 經常無人收碟 可以玩層層叠!!!
湯粉湯底OK 配菜比較少 (廚師哥哥聲稱是素菜為主)
鐵板燒: 實在吸引+ 美味 (ESP 牛扒)
*芝士幼滑 (雖然自己最怕芝士味 但仍覺得OK)
*火腿 可惜並沒有PARMA HAM 供應

*每人附送陳皮飽魚仔一隻 味道一般 =.= (太老啦)

2009-09-29
2009-09-27 6 浏览
不知是否很多人外遊的原故,周日Tea Buffet未及半滿。食物選擇不算多,不過都算樣樣有一些。冷盤有凍蝦、龍蝦仔、青口及火腿;日式的有壽司、刺身;中式有蝦餃、牛肉燒賣等點心、魚粥、炒麵及即煮麵檔;西式食物則有麵包、沙律、炸魚塊及炸魷魚鬚;幾味熱葷有齊豬牛羊雞魚;當然還有甜品、生果。各樣食物普遍一般水準。較喜歡的有咬落爽口的凍蝦,皮夠彈口的蝦餃,以及肉質腍滑的牛仔骨。甜品不算精彩,不過黑森林、cheese cake及玉桂蘋果卷均令人滿意。此外,Movenpick的士多啤梨雪糕有不少果肉,而雲呢拿雪糕則相當幼滑。麵檔就可有可無,只得幾樣菜做配料,魚蛋、肉丸都無。無謂浪費quota。服務方面,食物refill得快,收碟、加水亦勤。兩個鐘收你$128(另加一),食得好飽好飽!OK啦。

食物選擇不算多,不過都算樣樣有一些。

冷盤有凍蝦、龍蝦仔、青口及火腿;日式的有壽司刺身;中式有蝦餃、牛肉燒賣等點心、魚粥、炒麵及即煮麵檔;西式食物則有麵包、沙律、炸魚塊及炸魷魚鬚;幾味熱葷有齊豬牛羊雞魚;當然還有甜品、生果。

服務方面,食物refill得快,收碟、加水亦勤。

兩個鐘收你$128(另加一),食得好飽好飽!OK啦。

2009-09-27
2009-09-27 5 浏览
有日悶悶到SEARCH 下有咩宵夜BUFFET食, 有FD 話LI 間D ICE CREAM 好食, 見又有COUPON, 就特登做OPEN RICE MEMBER (平時只係睇多), 去LI 間試下....1) 宵夜BUFFET 由10:00-12:30, 我2個朋友去先, 我就同另外一個朋友因為有事10點9先到..... 我同個FD 去到, 我個位得一對筷子, 其他餐具係冇, 諗住問WAITER 扲啦, 點知等左陣都冇人, 就用住筷子食住先, 到見到有WAITER 就同佢講我得筷子冇其他餐具, 佢個樣係愕然, 之後先扲俾我............我同D FD講笑咁講, 話俾得筷子我, 係咪無諗住俾我食唔收我$$呀, 係既我唔介意呀, 但係點知係不滿既開始.........2) 之後出去睇下有咩食, D野食好少, 諗住宵夜BUFFET 係咁就算啦....出去扲第1次野食時, 都仲見到煮麵O個度係有人serve, 到第2次出去, 見到冇人, 諗住行開左所以遲D先扲啦, 點知等左隔左好耐都冇人, 最後就開聲問WAITER 係要自己煮定有人SERVE, 佢先幫我叫人出黎幫我煮, 但係佢一
出去扲第1次野食時, 都仲見到煮麵O個度係有人serve, 到第2次出去, 見到冇人, 諗住行開左所以遲D先扲啦, 點知等左隔左好耐都冇人, 最後就開聲問WAITER 係要自己煮定有人SERVE, 佢先幫我叫人出黎幫我煮, 但係佢一煮完就返左入去....我登D冇出聲又想食既人唔抵, 我都見到間唔中有人去"裝"下有冇得食有冇人SERVE, 佢地見冇人SERVE 先至行開扲其他野食~
3) 我去到10點9到啦, 第一樣緊係食我至愛既魚生啦, 但係魚生旁邊係無豉油碟, 我淨係見到D 碗, 最後我係用碗黎"裝"豉油...............之後諗住食粥, 無碗LAW, 我諗係有WAITER 聽到我同另外有妹妹同佢媽媽都話無碗, 佢先扲出黎, 個WAITER 仲遞埋俾我, 但係當我再次想扲碗時, 發現D碗係有水, 仲要我扲左幾隻都係咁, D水唔係幾滴而係倒得出黎, 應該係佢地洗完但係無抹好就扲出黎.....
4) 我同我個FD 出去扲野食, O係某一個位置見到一D真係好細黃黃地白白地色既野O係度飄, 初初我同個FD 都冇留意以為係塵之類既野, 但係睇睇下LI樣野係凌空左右咁打橫飄緊, 個WALL 又係深色, 所以好奇望真D啦, 點知發現(係咩自己估下啦)....返埋位之後我同其他 FD 講, 不過佢地出去睇時話已經搵唔返....
5) LI 樣係我個FD同我講返, O個時我咁岩出左去扲野食, 我同個FD 扲左D野返黎係SHARE 食, 佢淨返件春卷同拆左肉既雞串俾我返黎食, 點知個WAITER 收碟時收埋, 佢已經同個WAITER 講左話仲要返架, 但係個WAITER 掛住同其他WAITER 講野聽唔到所以收左....

LI 度可取既只係得2樣,
1) 我有朋友想食CAKE, 等左好耐都無, 我就叫佢問WAITER, 個WAITER 就搵人扲出黎
2) 個雞粥好味 LAW~

其他真係不知所謂, 雖然$120 食個宵夜BUFFET 係平, 但係食物同SERVICE 一D都唔值, 我唔會再去LAW~
2009-09-25 3 浏览
不久前試過他們的下午茶自助餐是ok的,只是時間較短!但今次的食物實在是很無誠意,可能是少客的原因吧!全場只有13人,這天吃的自助午餐是跟我舅母慶祝生日的,食物大部份都不夠新鮮﹕熟食的凍帶子有砂一開始吃東西已乘口砂,要吐幾次 慘!蠔太咸又無蠔味.青口不新鮮連煙三文魚都不新鮮,水果無味熟食得兩三款又係唔新鮮唔好食,燒牛肉又乾又硬,蛋糕乾乾的只有M字頭雪糕可吃,這餐沒有什麼可吃下肚的,對舅父舅母真不好意思!希望下次能遇到間好的!仲有呀未用的碟連換幾隻都是不潔的都幾可怕!
2009-09-24
2009-09-07 6 浏览
本來想到雅苑座吃週日午餐,但訂不到位,在網上看這間餐廳的評價一般都不錯,就提早一天到這兒吃下午茶,人不多,兩個人分配到一張四人枱,座得舒適.食物方面,三文魚刺身大量供應,但食味不好,可能是產地間題,反而是壽司很不錯,飯團小小的似是手握,配料如赤貝、馬刀貝、吞拿魚等也很美味.海鮮有青口,小龍蝦,凍蝦等,最好吃是青口,小龍蝦太咸,凍蝦有甜味但很木,熱食方面牛扒、羊扒都不錯.甜品我吃了黑森林及芝士蛋糕,都可以,反而是生果很好,哈蜜瓜、西瓜、火龍果、菠蘿都很新鮮,很甜,尤其是菠蘿,真好吃,雪糕是m字頭的,我沒吃,因為沒有朱古力味的,我只愛吃朱古力味.每樣吃一點已很飽,晚餐也不用吃.這次的消費不貴,用AE咭有85折(每人約121.00)下次試過第二間
每樣吃一點已很飽,晚餐也不用吃.
這次的消費不貴,用AE咭有85折(每人約121.00)
下次試過第二間
2009-09-05
  • 菠蘿
2009-08-19
餐廳要準時三時正才安排入座~在餐廳外面等了一會,入座後被安排坐在一張二人檯~這一餐很滿足~因為吃了不少美味的三文魚刺身~另外,凍蝦,龍蝦仔,雞串燒和沙律也不錯~甜品有M字頭品牌的雪糕~還有濃濃芝士味的藍莓cheesecake~整體上,食物的質素很令人滿意~可是略嫌食物的款式太少,尤其是熱盤~朋友吃得最多的就是炸魷魚,魚柳和串燒~
餐廳要準時三時正才安排入座~

在餐廳外面等了一會,入座後被安排坐在一張二人檯~

這一餐很滿足~

因為吃了不少美味的三文魚刺身

另外,凍蝦,龍蝦仔,雞串燒和沙律也不錯~

甜品有M字頭品牌的雪糕~

還有濃濃芝士味的藍莓cheesecake~

整體上,食物的質素很令人滿意~

可是略嫌食物的款式太少,尤其是熱盤~

朋友吃得最多的就是炸魷魚,魚柳和串燒~

2009-08-01
纪念日
  • 藍莓cheesecake
2009-08-02 9 浏览
我食o既係宵夜buffet, 晚上10:00 - 12:00其實之前嚟食過幾次lu, 係貪佢座得舒服多過啲嘢食隔了大半年再嚟, 感覺食物選擇好像多了三文魚刺身依然新鮮, 供應亦好足今次去仲多咗龍蝦仔, 蝦同青口龍蝦仔個人其實唔太好, 好睇唔好食, 不過都食咗一隻, 好新鮮青口一般啦, 好大粒, 不過略淡沙律醬汁選擇多, 配料新鮮, 不過個人唔太好熱盤好一般, 味道亦不太出色, 個人不是食肉獸, 所以好多味都淨係得個睇字, 冇試到淨係試咗個魚, 好鞋......最好算係串燒同雞肉腸囉, 夠即叫即整嘛中式點心都ok o既, 不過好易飽肚, 宜一粒起兩粒止甜品我記得以前係朱古力噴泉, 唔知幾時變咗榛子完全唔ok囉, 太浠, 而且得個甜字仲要冇咗士多啤梨, 淨係得番棉花糖, 但啲cake都仲好有水準雪糕以前係杯裝haagen daz任攞的, 依家只有movenpick不過其實好食o既, 不過感覺冇咁抵囉~~最後不能不講啲麵包, 因為有焗爐, 整番熱之後搽牛油好好味雖然好飽肚, 但都要食番舊連加一$140位, 好抵又講唔上不過叫座得舒服, 間唔中嚟吓都ok o既
其實之前嚟食過幾次lu, 係貪佢座得舒服多過啲嘢食
隔了大半年再嚟, 感覺食物選擇好像多了
三文魚刺身依然新鮮, 供應亦好足
今次去仲多咗龍蝦仔, 蝦同青口
青口一般啦, 好大粒, 不過略淡
沙律醬汁選擇多, 配料新鮮, 不過個人唔太好
淨係試咗個魚, 好鞋......

最好算係串燒同雞肉腸囉, 夠即叫即整嘛
中式點心都ok o既, 不過好易飽肚, 宜一粒起兩粒止
甜品我記得以前係朱古力噴泉, 唔知幾時變咗榛子
完全唔ok囉, 太浠, 而且得個甜字
不過其實好食o既, 不過感覺冇咁抵囉~~
最後不能不講啲麵包, 因為有焗爐, 整番熱之後搽牛油好好味
雖然好飽肚, 但都要食番舊

連加一$140位, 好抵又講唔上
不過叫座得舒服, 間唔中嚟吓都ok o既
2009-08-01
2009-07-14 31 浏览
搵地方同家人食buffet gathering…搵左好耐~因為想去一間大家都未去過既~…而我都差唔多有10年冇去過Eaton hotel 喇~以前因為媽媽join左member club而常去食buffet既事都已成回憶lu~Tea buffet由1500-1700,餐廳o係4/F,可於地下由一條電梯直達.準時入座既客人都幾多~我係其一....食物望落比想像中豐富..先有一欄放有製醃好既肉類,如火腿, 香腸, 芝士等~當然唔少得乾果伴食(有蘋果乾, 杏脯乾,提子乾), 合桃, 仲有脆麥餅可配芝士.將蘋果乾同合桃加左落自製既沙律中~有益又好味~味道淡口, 食得出兩者係原味冇調味~然後就係長長既冷盤,小食, 沙律區, 冷盤有凍蝦, 龍蝦仔, 青口,.再有兩款的骰三文治(芝士火腿及三文魚),自撈沙律有兩款生菜, 粟米粒, 車厘茄, 灼西蘭花..廚師已拌好既沙律都有幾款, 紅腰豆牛柳粒, 泰式墨魚沙律, 沙律醬撈青瓜, 仲有蝦沙律, 芝士粒車厘茄等…凍蝦幾大隻,肉質唔差~ 青口醃得好好味,我冇加任何醬汁, 但好鮮味~~龍蝦仔冇食,因為總覺得太麻煩喇……….我鍾意食沙律~所以都夾左兩次~客人夾晒
搵地方同家人食buffet gathering…
搵左好耐~因為想去一間大家都未去過既~…
而我都差唔多有10年冇去過Eaton hotel 喇~

Tea buffet由1500-1700,
餐廳o係4/F,可於地下由一條電梯直達.
準時入座既客人都幾多~我係其一....
食物望落比想像中豐富..
先有一欄放有製醃好既肉類,如火腿, 香腸, 芝士等~

再有兩款的骰三文治(芝士火腿及三文魚),
自撈沙律有兩款生菜, 粟米粒, 車厘茄, 灼西蘭花..

我鍾意食沙律~所以都夾左兩次~客人夾晒會轉款…普遍味道都唔錯
同埋呢度供應多款沙律汁任揀~約有6-7款,
試過脫脂提子醋沙律汁~少少酸酸甜甜好特別~
最欣賞泰式墨魚仔沙律, 有生洋蔥, 青瓜絲,蘿蔔絲, 爽口墨魚仔…味道酸酸辣辣剛剛好~又開胃~

再行過少少~就係麵包區~
見到有長法包及農夫包等等…可叫廚師幫你切…
但係都唔係好多人拎咋喎…因為其他食物更吸引呢…

然後右手面就係壽司同魚生區,
三款刺身(三文魚, 八爪魚, 鯛魚)﹑ 壽司鰻魚, 熟蝦﹑生蝦, 玉子, 三文魚, 蟹子沙律等…
三文魚刺身幾肥美~估唔到價錢唔貴既tea buffet都竟然有三款有質素既魚生~

到熱葷喇~先講中式..
有煲到好綿既雞粥~媽媽最鍾意落埋d新鮮薄脆一齊食~仲話好夠味添~
點心有蝦餃, 牛肉及豬肉燒賣.
望落去蝦餃好靚架~點知食落去就好失望~雖然都係多蝦, 但一夾起外皮已散~明顯係over cooked
反而豬肉燒賣就唔錯喎…唔多肥膏~又有蝦o係入面~
最讚係炸魷魚鬚, 炸得剛好~唔會食落滿口油,而且每條都係大大條, 又彈牙…哈哈~我食左好多呢~

-西式熱葷類-
紅酒炆牛尾好淋, 唔駛用刀都可以整開d肉~帶有少少軟根, 更好美味~
羊扒都唔錯~肉唔韌, 雞翼就幾大隻,味道普通啦~
楊州炒飯味道冇特別, 唔多蝦, 但炒得乾身唔油~

仲有即製既食物
~串燒只有雞肉~冇得揀~仲有煎雞肉腸, 呢兩樣我都冇食到.因為我唔鍾意食雞的.
望到煎得幾香口, 串燒應該還不錯~因為表弟唔只食一串咁少~

即燙湯粉麵-可選蛋麵,米粉, 油麵等, 配料則有菜類及丸類...
有家人食過d丸類就話細細粒似自製的~味道都唔錯~湯底較清
仲有唔好錯過呢度既pizza~有兩款味道~
一款係千島汁, 配料係較清的,有粟米,青椒等...
另一款係茄汁底~有黑橄欖及免治肉~有d似超級至尊呢~
不過共同之處就係大家都係批底夠薄~脆脆的~又新鮮~~
就算食曬兩款味都唔會太飽~
仲有令人喜出望外既麥樂雞~
講唔出佢點好味法~但肉唔嚡, 又炸得剛剛好~唔見又油~總之就大家都覺得好味啦~

再講當然就係甜品啦~
約有7款小甜品杯~約7款蛋糕,布甸類別, 仲有白朱古力噴泉, 雪糕等~
甜品照片一(從左-右,上-下):芒果蛋糕鬆軟~多芒果,少cream~唔錯. 香芋mousse雖然望落顏色靚~但較淡味~只可淺嘗... blueberry cheese cake, 好硬淨~可以成隻叉拮到件蛋糕實一實就知唔多好喇~雖然濃cheese味~但就唔軟滑~食左大半件覺得好滯~有d失望喎...
chocolate brownies~呢個對比件cheesecake簡直係天壤之別... 濃朱味~多合桃, 而且蛋糕唔死硬, 實得剛好..

然後清一清味蕾,試兩款布甸先~芒果及斑蘭布甸~正常味道~冇咩特別..Tiramisu就唔錯喎..酒與咖啡味調校得恰當~質感軟滑~
另一特別之作~酥皮玉桂蘋果卷...此乃唯一既熱甜點..重玉桂味~但蘋果蓉唔太甜...酥皮唔錯~加埋雲呢嗱汁~正~
食左兩件~因為較少有~

甜品照片二(從左-右,上-下) 芒果柚子布甸, 柚子酸酸的~中和左芒果既甜味~呢個比普通版好~咖啡mousse, 雖然滑~但咖啡味唔濃~冇食唔係損失....藍莓醬+意大利奶凍..奶凍要配合藍莓醬一齊食先好食~..但奶味都幾濃~跟住係oreo木糠布甸...有一粒三角朱古力o係面, 太甜喇,~我唔鍾意.....
最後係係同樣唔多好既焗蛋糕~實實的只有蛋味~..我將雪糕加落去一齊食先食得入口~如果唔係真的太乾喇~食左一半已覺滯滯的........

movenpick雪糕有三隻味道, 朱古力/士多啤梨/焦糖~一向係此牌子既捧場客~當然要食唔少啦~3隻味道各有千秋~呢度都有唔少配料(朱古力碎,脆脆米等)比你加落去伴雪糕同食~
望住表弟既咖啡雪糕叫我有少少衝動都加一球度自己杯coffee度~^^不過~因為都唔破壞我既即磨咖啡喇, 幾香濃...

AE咭有9折..雖然只係短短兩個鐘..但係位置又舒服~食物又有質素~確實抵食...
三文魚同沙律必食~
即焗pizza夠新鮮~
估唔到連麥樂雞都好食呢..
我唔會錯過既desserts~(照片一)
小杯甜品約有7款(照片二)
表弟自製既movenpick咖啡^^
座得舒服~客人亦唔多~
2009-07-04
生日
三文魚同沙律必食~
即焗pizza夠新鮮~
估唔到連麥樂雞都好食呢..
我唔會錯過既desserts~(照片一)
表弟自製既movenpick咖啡^^
座得舒服~客人亦唔多~
  • 三文魚刺身
  • Tiramisu
  • 酥皮玉桂蘋果卷
  • movenpick雪糕
2009-04-15 3 浏览
Easter 的星期日晚,約了一班friend gathering,原先想食火鍋,大家怕熱氣,決定食宵夜buffet。以HKD140.8 (已加一)來說,都幾合理及抵食!凍蝦—連吃3隻 凍龍蝦仔—吃2隻好鮮味, Fresh!!好多item任選, 仲有不同的沙律醬汁, OK饅魚壽司﹑熟蝦壽司﹑三文魚壽司,ok鮮炸魷魚鬚—炸醬不厚,魷魚鬚每條都好厚肉好大條 ,所以好彈牙,不過少少蝦餃燒賣等牛肉粥,蔥花和薄脆任吃!!意粉,有創意,不是一般的粉麵,有好多料可以自由選擇[甜品]豆腐花 幾滑Movenpick雪糕以上只是本人推介之食物,buffet中還有其他食品的最後,還包一杯冷熱餐茶,凍飲(抵d) 熱飲唔夠熱。人流不太多, 會再去的宵夜buffet!

[海鮮]
凍蝦—連吃3隻
凍龍蝦仔—吃2隻好鮮味, Fresh!!

[沙律]
好多item任選, 仲有不同的沙律醬汁, OK
[日本野]
饅魚壽司﹑熟蝦壽司﹑三文魚壽司,ok鮮

[熱食]

[點心]
蝦餃
燒賣等
[粥]
牛肉粥,蔥花和薄脆任吃!!
[即叫即做]
意粉,有創意,不是一般的粉麵,有好多料可以自由選擇
[甜品]
豆腐花 幾滑
Movenpick雪糕
以上只是本人推介之食物,buffet中還有其他食品的
最後,還包一杯冷熱餐茶,凍飲(抵d) 熱飲唔夠熱。
人流不太多, 會再去的宵夜buffet!

2009-04-12
$141 (宵夜)
2009-03-12 23 浏览
2009/3/1下午茶今次已經是第二次來Metro Buffet & Grill吃下午茶自助餐了,第一次在上年的11月尾,那次因為很懶很懶所以無寫食評。今天再來的原因主要是經濟--$128加一(恆生信用咭簽帳9折),二來下午茶可以吃到凍蝦凍青口甚至凍龍蝦仔…算少有的吧。三點正就開始,我倆被安排坐迫迫的二人位,不是我們不可以坐二人位,而是那邊的巷仔最多只可以融立兩張二人檯,他們則放了三張的二人檯,連腳也遞不到入去,太跨張了吧…經那位面黑黑口氣麻麻的經理調位後,去了隔離位的四人檯度坐,舒服非常。(註:今天全場只得八成滿)凍蝦—連吃15隻,好鮮味好彈牙凍青口—無吃到凍龍蝦仔—無吃到,見老友就攻了10多隻紅黃大椒茄子件—大椒很爽甜茄子入哂味菠蘿薯仔沙律﹑吞拿魚沙律﹑羅馬菜﹑車里茄﹑粟米等—無吃到數款不同風味的沙律醬汁—無試三款刺身﹑饅魚壽司﹑熟蝦壽司﹑三文魚壽司﹑蟹子沙律壽司—無吃到凍肉—無吃到原隻蝦春卷—蝦是迷你版本,不過此乃小食之一,所以不覺得好寒酸,雪藏蝦用雲吞皮包著後炸,外脆內軟軟地,帶有少少汁,吃多幾隻都無問題*次序由好吃開始排起*炸魷魚鬚—炸醬不厚,魷魚鬚每條都好厚肉好大條,所以好
2009/3/1下午茶

[其他]
凍肉—無吃到

[熱食]
*次序由好吃開始排起*
炸魷魚鬚—炸醬不厚,魷魚鬚每條都好厚肉好大條
,所以好彈牙
豬肉串—三粒豬肉和三色椒粒粒間住穿在一起,豬肉煮得夠淋又入味

煎雞翼—隻隻超大的,雞肉滑,多汁,入味
脆皮雞—雞肉滑,好味
黑椒牛仔骨—黑椒汁惹味,牛仔骨的肉好入味好淋
咖哩豬皮魚旦—咖哩超辣,魚旦勁粉,豬皮好淋我鐘意
魚柳—疑是千島汁煮成的醬,味好怪,魚柳又薄煎得又油

[點心]
蝦餃—好大粒,蒸到過哂籠,外皮全爛
,蝦肉超多都無用因為好梅,不過餓蝦餃的我就吃了5粒

牛肉燒賣—賣相很黑,無吃到

[粥]
雞絲粥—勁多雞絲,不過肉質稍為鞋,粥底很綿很綿,白米開哂花,很好吃的
可惜我怕易飽所以只吃了一碗。蔥花和薄脆任吃!!

[即叫即做]
煎雞肉腸—腸是現成貨,吃了一條,煎得香口
煎牛雞串燒
—串燒雖然不是燒而是煎,牛肉串很香口,估不到雞肉串燒的雞肉都可以保持到肉質好滑,配以花生粒沙爹汁就很惹味,不點汁都好吃因本身的肉醃得夠哂味。
日式火窩—烏冬﹑韭黃﹑金菇﹑嗚門卷﹑牛肉﹑雞肉和邵菜任選,日式湯底啖如水
,雞肉鞋過擦子膠,其餘都不過不失,每碗份量是一飯碗多少少,每人吃半碗試試都無妨。

[甜品]
藍莓奶凍—甜品方面,有奶凍我已經很心滿意足了
(因為我鐘意飲奶),今次也是食到半場先拿回來,因為怕再遲些拿連拿也拿不到(溶到唔想掂),奶凍很滑不過甜味就多左些少,藍莓醬也是較甜
朱古力蛋糕—因為蛋糕開始溶,糕身漸漸失去彈性,不過朱古力味道很重,忌廉又不多,中間還有提子味的JELLY層,很合我胃口。

朱古力果仁鬆餅—極重朱古力味,餅身鬆化,面頭的果仁好脆,比A1的更好吃
Movenpick雪糕—雲呢拿﹑士多啤梨和朱古力(朱古力味中途已被吃清所以換上了士多啤梨味),外間賣一杯仔都廿幾三十元,吃返兩球無蝕低,此雪糕的味道和質地果然不錯,我最高興的是士多啤梨味夠’真’,裡面有很多士多啤梨肉的啊!!!

還包一杯冷熱餐茶,凍飲的杯好高,加上吃到好飽當然飲不哂
。各侍應收碟速度很準很快,前段時間加水都好主動,後半段就慢起來了,除了帶位的侍應哥哥麻麻地外,其餘的侍應都是非常有禮貌的。
前面是"T LA 米素",質地很濕很傑.後面兩樣就好好食.
淡...
中間粒魚旦唔得.其他好好食
飲唔哂
2009-03-01
前面是"T LA 米素",質地很濕很傑.後面兩樣就好好食.
中間粒魚旦唔得.其他好好食
飲唔哂
  • 凍蝦
  • 炸魷魚鬚
  • 豬肉串
  • 雞翼
  • 雞絲粥..
今天女朋友為我慶祝生日,訂了位子吃自助下午茶,本來只為了吃自助甜品餐,到達後發現甜品以外的食物都很有水準!冷盤/前菜有:火腿—雖然是自助餐常見的款式,但旁邊的醬汁(黃色的)不常見,而且很惹味。沙律—我不太好沙律,沒有嘗試。看見有三種沙律醬及一些生果蔬菜任選。小龍蝦—百吃不厭,必食!雖然每隻的肉很少,但正正如此,肉食鮮嫩,而且有淡淡的牛油香味,超水準之作!青口—普遍肉身頗大,配上任添的醬汁(紅色的),帶出鮮味。蝦—普通白灼海蝦,但普遍肉身頗大壽司、魚生、熟墨魚片—我不太好,沒有嘗試。豉油、芥辣任添、有三四款壽司選擇。熱葷 /主菜有:西式熱葷—除了一盤咖哩魚蛋、豬皮,另外有六款用熱水保溫的熱葷,豬牛羊雞、海鮮及瓜菜類都有,最驚喜是第一輪後,換上第二輪全新的6款,所以總共吃了13款。我較愛吃燒汁牛仔骨、萄汁海鮮(青口及魷魚仔) 、帶子西蘭花及蕃茄雞。中式熱葷—大蒸籠有蝦餃、牛肉燒賣及豬肉燒賣,很有水準,我非常欣賞牛肉燒賣。串燒牛肉—必食!廚師會一次燒三四十條,我待廚師燒完即取,加上任添沙嗲醬,非常惹味。記緊不要取放了一會的串燒,剛燒好的才取。椒鹽雞翼—必食!滿滿的椒鹽,炸至香脆的雞皮,在剛出
今天女朋友為我慶祝生日,訂了位子吃自助下午茶,

冷盤/前菜有:

小龍蝦

青口—普遍肉身頗大,配上任添的醬汁(紅色的),帶出鮮味。

蝦—普通白灼海蝦,但普遍肉身頗大

熱葷 /主菜有:
牛肉燒賣

串燒牛肉

椒鹽雞翼
—必食!滿滿的椒鹽,炸至香脆的雞皮,在剛出爐時是一大享受!

日式火鍋
—湯底香、有多種調味料可添,必試!即叫即煮,若然不想太飽,可以要求只要配料不要烏冬,同樣美味!

薄餅—一個多小時裡只是做了一次。我很幸運剛好第一位取,剛出爐的薄餅幾美味,但不是場內一定要試的東西。

甜品有:
Movenpick冰淇淋
—開始時有兩種味道,夢幻香草味比一般的雲呢拿味更香更清新,草莓味有果粒,酸酸的好開胃。驚喜是第二輪草莓味換上了朱古力味,內有朱古力粒,香濃!

朱古力噴泉
—有黑朱古力及榛子朱古力兩個噴泉,可用棉花糖、蜜瓜及大提子添朱古力。蜜瓜及大提子新鮮,不過用有核的大提子不能一口吃下,而且生果不夠冷,朱古力不能凝結成脆皮。女朋友建議
用Movenpick冰淇淋添朱古力
,所以我將冰淇淋做成球體添朱古力,朱古力形成脆皮在冰淇淋球面,很美味。不怕麻煩,要試下!

甜品杯—有五六款,如黑加倫子啫哩、哈密瓜布甸等。
朱古力慕絲
必試!味濃而且口感佳,很快就缺貨,見到要先取一杯,否則必然後悔!

芝士餅—有三四款,賞試了朱古力及芒果兩款,味道、外形都是水準之作,若然不是太飽,會再添幾款。

總結
自助下午茶時段下午3:15至5:00、過了下午5時不會趕客,只會執拾沒有食物的盤子,服務態度可嘉!
前菜、主菜及甜品各有超水準之作,而且普遍食物都是充滿心思的作品,看材料、醬汁、換款式便感到是為客人設想自助餐廳。下午茶來說食物種類款式適中。
每位$128加一,物超所值!
正 小龍蝦必食
正 Movenpick 冰淇淋 必食
哈密瓜布甸
一杯餐飲
正 小龍蝦必食
正 Movenpick 冰淇淋 必食
哈密瓜布甸
一杯餐飲
  • 小龍蝦、串燒牛肉、椒鹽雞翼、日式火鍋、Movenpick 冰淇淋、朱古力慕絲
2008-12-26 48 浏览
零八年十月中有一個function在逸東酒店2樓Pearl Ballroom舉行,筵開十多席,當中也有不少商界名人出席。(不知道食物是否由這裏提供,所以不知post食評在此是否恰當)頭盤是鮮蝦帶子沙律,蝦應該是急凍蝦吧,吃不出鮮味,帶子亦然,但賣相還好,有鮮橙粒伴碟,另外黑醋汁亦不夠。主菜是煎魚,肉質麻麻,味道唯有靠醬汁,配菜還比主菜出色,薯蓉做得不錯。甜品是Chocolate Cake,雖有酒店級的賣相,但個人覺得太甜,唯面層的Chocolate Mousse卻令人驚喜。整體而言尚算可以,只是期望過高。
整體而言尚算可以,只是期望過高。

頭盤
主菜