2025-06-08 394 浏览
同朋友黎到旺角近期好熱門「達摩堂」搵食,呢度滿眼都係日式達摩公仔裝飾,一入門就見到牆上有達摩神台同許願紙條,打卡一流❤️ 如果預訂生日,佢哋會幫你寫生日祝福字,超啱慶生!聽講呢度仲由米芝蓮餐廳主廚掌舵,又真係幾好味😋🥢秘製玉子燒明太子玉子燒軟滑香口,入口有蛋香,配埋明太子醬,味道好平衡🥢博多冰花餃子好有驚喜,餃子皮薄而脆,勁傳統咁煎到一個大金黃面👍🏻 內餡豬肉,沾少少醬油已經好食⭐️厚切和牛舌芯牛舌切得厚實,店家用上厚厚岩鹽代替鐵板!燒完塊牛舌隨咗嫩滑Juicy之外,仲即時幫牛舌調好味道👍🏻真係好少見❤️🔥夢王蜆肉麵豉用鰹魚昆布湯底湯頭清甜有海鮮味,蜆肉鮮嫩,飲晒湯都唔覺得膩🥢達摩天丼份量十足,碗入面有超大隻龍蝦🦞!蟹肉折好炸成粒粒~ 炸得金黃香脆,內裏保持龍蝦嘅鮮味,再配埋元貝同蟹肉,成個假好滿足😌🥤飲品試咗波子汽水同富士云魅。而富士云魅就飲落清新,成個發光咁富士山咁,打卡一流

🥢秘製玉子燒明太子
玉子燒軟滑香口,入口有蛋香,配埋明太子醬,味道好平衡

🥢博多冰花餃子

⭐️厚切和牛舌芯

🔥夢王蜆肉麵豉用鰹魚昆布湯底
湯頭清甜有海鮮味,蜆肉鮮嫩,飲晒湯都唔覺得膩

🥢達摩天丼

2025-06-03
  • 達摩天丼
放工喺旺角近近地想去居酒屋,黎咗一間新餐廳,聽講主廚👨‍🍳從米芝蓮餐廳請過來,今次認真體驗下先!一上到去個日式🇯🇵裝修真系好有心思,有好多達摩公仔、神枱、打卡牆📸又有許願版🎋可以寫心願掛起,座位亦夠闊落,景觀開陽!原來呢度仲有全港首推日式生日🎂祝福寫字服務❤️需要可以提前預訂!🐂 澳洲M5和牛西冷 $168餐廳嘅神石燒都好高質用上和牛,火候可以自己控制,喺鹽板上面慢慢燒,和牛味濃,配埋藍黃蛋同埋特製嘅飯(用上「鰹魚昆布湯」烹煮)好正!🦞 達摩天丼 $198非常吸睛!大大只嘅龍蝦鋪面,已經起曬肉,仲有大量嘅蟹肉、帶子、吞拿魚蓉,夠曬鮮甜,我自己再加咗只蛋黃蛋,拌埋飯食好奢侈又好好味🤤🥚 招牌巨根玉子燒 $108上枱真系超巨型!有三款口味選擇芝士海苔、焦糖、明太子,啖啖蛋香!🥟 博多豚肉煎餃配烏冬 $88相對前面有創意和驚喜,呢款就比較普通。🍨 黑蜜水信玄餅 $48個甜品好特別好清新!值得試🫶🏻🗻 富士雲魅 $58太靚啦太靚啦!仲有個燈座~ 好夢幻嘅富士山,味道就正常。

🐂 澳洲M5和牛西冷 $168

🦞 達摩天丼 $198

🥚 招牌巨根玉子燒 $108

🥟 博多豚肉煎餃配烏冬 $88
相對前面有創意和驚喜,呢款就比較普通。

🍨 黑蜜水信玄餅 $48
甜品好特別好清新!值得試🫶🏻

🗻 富士雲魅 $58
太靚啦太靚啦!仲有個燈座~ 好夢幻嘅富士山,味道就正常。

1984 浏览
2025-05-30 471 浏览
喺旺角嘅達摩主題日式餐廳,呢度嘅裝潢好有特色,四周圍有唔同款式嘅達摩,真係感受到濃厚嘅日本文化。餐廳主打創意日式料理,聽講係由一位五星級酒店嘅前總廚主理。今次我試咗個櫻花蝦炸大蝦,外層炸皮用櫻花蝦炸成,包住一隻手掌咁大嘅虎蝦,食落去真係好酥脆。另外,招牌嘅龍蝦天婦羅天丼都相當出色,入面有龍蝦肉、帶子同蟹肉。最後試咗牛舌神石燒,石頭熱到啱啱好,肉質鮮嫩。如果想要更有趣嘅體驗,推薦你點盲盒神石燒套餐,會有儀式感咁遞上一本魔法書,然後用火柴燒著本書開箱,裡面係菜單上最受歡迎嘅肉類。餐廳仲有抽獎活動,最少可以抽到一隻達摩鎖匙扣返屋企,仲有達摩許願牌可以寫願望,真係好好玩!

最後試咗牛舌神石燒,石頭熱到啱啱好,肉質鮮嫩。

味道真係一流食完同店員傾兩句先知原來個廚師係五星級酒店前總廚主理.本人極力推介:《厚切和牛舌芯 神石燒》有口感有牛味但唔會un仲送日本蛋+白飯,超抵而且打卡一流.《達摩天丼》好足料嘅龍蝦,帶子仔,蟹肉個海鮮汁加埋啲飯好夾而且又係超啱打卡.《珍寶吉列廣島蠔》好鮮甜嘅廣島蠔,炸得剛剛好大大舊淡淡肉,正!.《和式黑蜜信玄餅》炎炎夏日最啱呢個新口味嘅甜品喺香港比較少見到唔會太甜,好清涼,好似jelly咁好食㗎~.另外值得一試有:《巨根秘制玉子燒》大條又抵食,不過我覺得甜咗少少.《櫻花虎蝦天婦羅》炸得好脆口.然後真係要提一提個達摩佈置好可愛好靚,成間日本神社咁好有特色唔單只可以寫達摩絵馬許願,掛喺門口裝飾食滿$400仲有大抽獎!頭獎有來回機票飛去日本,人人有獎永不落空!我中咗五等獎,都有個好可愛嘅達摩公仔扣扣.好開心好滿足好飽~餐牌唔多選擇,但貴精不貴多。價錢適中,2個人食到好飽都唔駛一千,值得再去!
味道真係一流

食完同店員傾兩句先知
原來個廚師係五星級酒店前總廚主理
本人極力推介:
《厚切和牛舌芯 神石燒》

有口感有牛味但唔會un
仲送日本蛋+白飯,超抵
而且打卡一流
《達摩天丼》

好足料嘅龍蝦,帶子仔,蟹肉
個海鮮汁加埋啲飯好夾
而且又係超啱打卡
《珍寶吉列廣島蠔》

好鮮甜嘅廣島蠔,炸得剛剛好
大大舊淡淡肉,正!
《和式黑蜜信玄餅》

炎炎夏日最啱呢個新口味嘅甜品
喺香港比較少見到
唔會太甜,好清涼,好似jelly咁好食㗎~
另外值得一試有:
《巨根秘制玉子燒》
大條又抵食,不過我覺得甜咗少少
《櫻花虎蝦天婦羅》炸得好脆口
然後真係要提一提個達摩佈置
好可愛好靚,成間日本神社咁好有特色
唔單只可以寫達摩絵馬許願,掛喺門口裝飾
食滿$400仲有大抽獎!
頭獎有來回機票飛去日本,人人有獎永不落空!
我中咗五等獎,都有個好可愛嘅達摩公仔扣扣
好開心
好滿足
好飽~

餐牌唔多選擇,但貴精不貴多。
價錢適中,2個人食到好飽都唔駛一千,值得再去!
厚切和牛舌芯 神石燒
珍寶吉列廣島蠔
和式黑蜜信玄餅
巨根秘制玉子燒
  • 厚切和牛舌芯
之前見到網上介紹呢間達摩主題日式餐廳覺得好吸引,🇯🇵日系風格裝修設有達摩神台及牆外街景打卡,仲設有紙條比客人掛門口許願🎋而且由五星級酒店前總廚主理,食滿指定金額仲🉑以參加抽獎,我就抽到達摩公仔鎖匙扣😍海苔魷魚軟骨天婦羅魷魚軟骨炸至外層香酥,搭配海苔就更添風味,食落口感層次豐富揀咗個澳洲M4和牛西冷,油花及色澤都好靚,用粉紅岩鹽石燒即時烤熟,口感香腍升級定食🈶夢王蜆肉麵豉湯,漬物係泡菜,飲品upgrade 富士云魅,藍色配上燈光效果打卡好靚😍飲落以雲呢嗱味為主達摩天丼都值得一試👍🏻,原隻龍蝦用天婦羅製作,咬落啖啖肉,仲有好多珍珠帶子➕蟹肉,食落好鮮美都係揀咗升級定食,飲品就叫咗杯恋人之桜,粉紅色好igable💕低層仲有櫻花味啫喱,飲落香甜而不膩,都幾好飲和式黑蜜水信玄餅賣相都好靚,呢款經典日式甜品以透明如水嘅信玄餅為基底,搭配香甜嘅黑蜜與細膩嘅黃豆粉,入口即化,帶有淡淡清甜

海苔魷魚軟骨天婦羅
魷魚軟骨炸至外層香酥,搭配海苔就更添風味,食落口感層次豐富

成間鋪被達摩包圍,真係好似飛咗去日本咁最特別有埋許願區,寫完後仲會幫你掛去日本😂食物方面除咗丼飯外,仲有較少見的岩鹽燒開業初期但晚市都幾𝐟𝐮𝐥𝐥,仲有好多𝐠𝐢𝐦𝐦𝐢𝐜𝐤嘢例如火燒盲盒、大抽獎等,鍾意試新嘢嘅值得一戰🤌🏻𓂃𓈒𓏸︎︎︎︎ ✧ 達摩天丼定食 $𝟐𝟕𝟗💫賣相浮誇的天丼,附上原隻大龍蝦仲有龍蝦天婦羅、蟹肉、炙燒帶子等勁足料海鮮肉質鮮甜,啖啖肉,定價不低但抵試🙂‍↕️✧ 澳洲𝐌𝟒和牛西冷定食 $𝟐𝟓𝟒香港比較少見的岩鹽燒,肉汁𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲不過確實要小心地燒,好容易變得太咸…推介大家叫盲盒會更抵,有多啲肉可以食😛✧ 秘製焦糖玉子燒 $𝟕𝟖💫有正常及巨根(大)兩款揀,正常都好大份玉子燒非常厚實,配上焦糖脆皮口感特別仲有櫻花蝦、明太子兩款口味揀✧ 抹茶蕨餅 $𝟒𝟖💫店員大大力推介,話係自家製入口特別煙韌,茶甘味亦頗重✧ 和式黑蜜水信玄餅 $𝟒𝟖開頭驚中伏,但加上黑蜜、黃豆粉都唔錯而且賣相好靚,鍾意打卡一定要叫埋!
成間鋪被達摩包圍,真係好似飛咗去日本咁
最特別有埋許願區,寫完後仲會幫你掛去日本😂
食物方面除咗丼飯外,仲有較少見的岩鹽燒
開業初期但晚市都幾𝐟𝐮𝐥𝐥,仲有好多𝐠𝐢𝐦𝐦𝐢𝐜𝐤嘢
例如火燒盲盒、大抽獎等,鍾意試新嘢嘅值得一戰🤌🏻
𓂃𓈒𓏸︎︎︎︎
✧ 達摩天丼定食 $𝟐𝟕𝟗💫
賣相浮誇的天丼,附上原隻大龍蝦
仲有龍蝦天婦羅、蟹肉、炙燒帶子等勁足料
海鮮肉質鮮甜,啖啖肉,定價不低但抵試🙂‍↕️

✧ 澳洲𝐌𝟒和牛西冷定食 $𝟐𝟓𝟒
香港比較少見的岩鹽燒,肉汁𝐣𝐮𝐢𝐜𝐲
不過確實要小心地燒,好容易變得太咸…
推介大家叫盲盒會更抵,有多啲肉可以食😛

✧ 秘製焦糖玉子燒 $𝟕𝟖💫
有正常及巨根(大)兩款揀,正常都好大份
玉子燒非常厚實,配上焦糖脆皮口感特別
仲有櫻花蝦、明太子兩款口味揀

✧ 抹茶蕨餅 $𝟒𝟖💫
店員大大力推介,話係自家製
入口特別煙韌,茶甘味亦頗重

✧ 和式黑蜜水信玄餅 $𝟒𝟖
開頭驚中伏,但加上黑蜜、黃豆粉都唔錯
而且賣相好靚,鍾意打卡一定要叫埋!
2025-05-21
  • 達摩天丼定食
  • 抹茶蕨餅
  • 和式黑蜜水信玄餅
近排好多人DM我,問呢間餐廳係咪我哋開。但真係唔係!不過見大家都係達摩主題,就一於嚟試吓。環境:🇯🇵🇯🇵🏯🏯首先要讚吓佢呢度擺設非常用心,一入門口已經被達摩包圍,仲有一張神枱擺咗個極巨型嘅達摩公仔,隔離有張枱仔可以俾客人寫張心願卡,再掛喺心願牆上面祈求願望成真。好有日本神社嘅感覺,聽店員講佢哋仲會將啲心願卡拎去日本,幫我哋祈求願望成!真係儀式感滿分!食物👹👹👺店員仲話呢度係由五星級酒店前總廚主理,味道同質素有保證!我哋就叫咗以下呢幾樣:達摩岩鹽燒盲盒 $198🤤估唔到餐廳都有盲盒玩,佢係用一個箱裝住唔同嘅肉類,肉類係隨機發放。個盒嚟到店員會幫你點火,好似一半魔法書咁慢慢見到自己嘅肉品。入面會有4款肉,小編就抽中A4和牛、牛舌、豬五花等等,都幾厚切。最正係用咗岩鹽石燒,和牛經煎香油香四溢,鹽味會慢慢滲入肉入面,正宗好玩又好味!達摩天丼 $198🤩天光做到咁真係好誇張,上面成隻大龍蝦,啲蝦肉會起出嚟做天婦羅,口感爽淡。仲有啲帶子同蟹肉,帶子荊輕輕隻燒,保持鮮嫩,味道同份量認真唔錯。巨根秘製玉子燒(焦糖) $108😳😳個名聽到人紅都面曬,咁大碌(?)玉子燒本身以為得個份量勁,但整得都唔錯,甜

環境:🇯🇵🇯🇵🏯🏯

食物👹👹👺

達摩岩鹽燒盲盒 $198🤤

達摩天丼 $198🤩

巨根秘製玉子燒(焦糖) $108😳😳

個名聽到人紅都面曬,咁大碌(?)玉子燒本身以為得個份量勁,但整得都唔錯,甜甜地有蛋香,加埋外層脆卜卜嘅超糖同入面嘅沙律醬,鹹甜鹹甜,食到停唔到。

祖傳焦糖燉蛋 $38🍮🍮
焦糖燉蛋即叫即整,焦糖夠脆皮,燉蛋偏重吉士味,唔會太甜,收尾啱啱好

富士雲魅 $58 🗻🗻
呢杯飲品非常適合打卡,勁過生可樂,真係識發光㗎。佢實質係椰青水再加一層奶泡,本身覺得怪怪地,但飲落都唔錯,適合配啲濃味嘅食物。

消費滿$400可以抽一次獎,好似平時喺動漫會見到嘅日式抽獎咁,用攪珠方式有機會拎到達摩記念公仔返屋企!

味道:8/10
環境:8.5/10
服務:8/10
抵食:7.8/10

(想食得抵啲,可以去OpenRice訂座,平日晚市全單有八八折。)

達摩堂 (旺角)
旺角彌敦道726號17樓

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #小紅書 #香港必食 #旺角 #旺角美食 #打卡 #神社 #達摩 #daruma #勝尾寺 #mk #mongkok #mongkokfood #達摩堂 #慢煮和牛 #神石燒 #旺角美食 #打卡餐廳 #相機食先 #和牛控 #donburi #新開餐廳
2025-05-25 323 浏览
要搵達摩祈福, 唔使飛到日本咁遠, 旺角都有!一出𨋢, 成埲牆都係達摩祈福牌, 喺窗邊仲有一大隻達摩畀你喺度祈福!講返正題, 達摩堂話曬都係一間餐廳, 除咗祈福, 食物都好重要!一場嚟到, 當然要挑戰下佢哋嘅達摩岩鹽燒寶盒!個名咁有氣勢, 其實即係盲盒挑戰, 唔知畀啲乜嘢你食!個盒打開嗰陣時有張紙封住, 店員要用火燒咗張紙, 先至知道有啲乜嘢喺裏面!好有儀式感!寶盒裏面總共有八塊肉, 照睇就應該有兩塊五花腩豬肉卷, 兩塊牛脷, 兩塊好似係牛橫隔膜, 同埋兩塊好似係牛柳!點解我話「應該」、「好似」呢?因為我問侍應佢都唔知係乜😱 雖然係盲盒挑戰啫, 擺返塊牌仔喺啲肉嘅隔離, 等啲顧客知道自己食咗啲乜都好呀🤔用塊岩鹽嚟燒, 真係要有啲技術!侍應已經再三提醒, 要不斷反轉塊肉, 如果唔係就會吸收太多鹽, 會好鬼鹹!所以成餐飯都好忙🤣牛脷、牛柳都好腍, 用鹽燒嘅方法唔會燶, 所以香氣會少啲, 但就可以保存肉汁;至於五花腩豬肉卷, 雖然保存到啲肉汁, 但有少少韌!呢個價錢, 咁大陣象, 都對得住啲顧客!午餐時候仲冇加一!不過啲服務真係可以再好啲, 例如主動畀隻碟仔我, 等我可以裝住燒完嘅肉塊;又可

達摩岩鹽消寶盒

呢個價錢, 咁大陣象, 都對得住啲顧客!午餐時候仲冇加一!

不過啲服務真係可以再好啲, 例如主動畀隻碟仔我, 等我可以裝住燒完嘅肉塊;又可以畀多對筷子我, 等我夾生肉同熟嘅肉唔使用同一對筷子;同埋主動同我哋添加返啲綠茶會好啲(因為鹽燒真係有啲鹹)!

同枱都有叫「和牛挽肉丼」, 舊免治和牛燒到燶燶哋, 上面有隻蛋黃, 賣相好靚(唔記得影相😭), 但有少少乾, 同埋調味比較普通, 唔係好突出到舊和牛嘅香味, 又或者唔係太多肥膏, 所以冇乜肉汁!

總括嚟講都係一個特別嘅體驗, 同埋門口裝修真係好靚!
2025-05-25
達摩岩鹽消寶盒
2025-05-25 275 浏览
跟朋友的相聚,他提議到此新日式餐廳一試。櫻花虎蝦天婦羅炸得香脆,每隻蝦經已是大隻,還加上櫻花蝦,這個雙蝦配搭簡直是最佳拍檔,襯以沙律醬是勁香勁好味!跟著的慢煮和牛牛舌,片片超厚,相信是因慢煮的關係,致使舌肉相當腍滑,兼且調味恰好,被我們光速秒殺!終於輪到令人期待的達摩天丼出場了!配料有吞拿魚蓉、生蛋、生蔥不特止,最吸睛的當然是那原隻澳洲大龍蝦,一上之時,震撼到已不禁令人嘩然一聲!大啖大啖地食龍蝦肉,絕對是一種浮誇的享受!單是巨型龍蝦天丼已值得回頭。
跟朋友的相聚,他提議到此新日式餐廳一試。

慢煮和牛舌芯

達摩天丼

單是巨型龍蝦天丼已值得回頭。
午餐
慢煮和牛舌芯
2025-05-22 248 浏览
「達摩堂」呢間日式主題餐廳真係玩味十足!入門口就見到成排達摩公仔牆,仲有神台同街景壁畫,打卡位多到影唔停手~最正係每枱客人都可以抽「達摩公仔」,我抽中咗隻紅色達摩,即刻帶返屋企做紀念♥ 餐廳仲有紙條俾你寫願望掛喺門口,食飯許願一次過搞掂,夠晒gimmick! 食物方面,由**五星級酒店前行政總廚主理**,功力果然深厚。招牌「達摩天丼」炸龍蝦大過手掌,脆漿薄如蟬翼,咬落「索索聲」又唔油膩,底層秘製醬油飯撈埋松葉蟹肉同火炙帶子,邪惡度爆燈!追加嘅「海苔魷魚軟骨天婦羅」係驚喜之作,軟骨炸到薯片咁脆,加埋紫菜碎同魷魚粒,送啤酒真係一流~ 甜品「手作伯爵茶布丁」茶香濃郁,滑溜得嚟帶微微甘苦,面頭焦糖脆片仲有士多啤梨同藍莓,貴氣十足!環境方面,全店以達摩為主題,紅色燈籠、達摩繪馬牆、充滿和風,最吸睛係門口個巨型達摩神台,晚市亮燈後仲有種神社feel添!

旺角「達摩堂」:日式禪意與味覺驚喜的交織** 位於旺角新開張的日式餐廳「達摩堂」,由五星級酒店前總廚處理,不僅以美食取勝,更將日本達摩文化與飲食體驗巧妙融合。踏入店內,最驚喜的是,餐廳竟請來一尊從日本遠道而來的達摩神像,據傳許願極靈驗,門前就見到一幅許願牆,設有達摩紙牌俾我許願,掛上去前,記得要幫達摩神點返隻眼睛,但係只係點一隻,當心願達成嘅時候就返嚟還願,畫埋另外一隻,呢度濃厚的和風裝潢撲面而來——原木色調的桌椅、紙燈籠的柔光,搭配牆上懸掛的達摩畫像,營造出靜謐的禪意氛圍。為這頓飯添了幾分儀式感。 **天婦羅與蠔的鮮味二重奏** 首推「櫻花虎蝦天婦羅」($88),虎蝦裹上輕薄酥脆的麵衣,粉櫻花點綴其間,入口鮮甜彈牙,蘸上蘿蔔泥醬汁更顯清爽。另一亮點是「珍寶吉列廣島蠔配稻庭烏冬」($118),蠔肉肥嫩多汁,外層炸得金黃鬆化,搭配的烏冬滑順掛湯,冷熱交織的層次感十足。 **主菜與丼飯的滿足感** 「鹿兒島黑豚肉眼」($128)肉質柔軟,油脂分布均勻,燒烤後焦香誘人,淋上酸甜醬汁更開胃。若想飽足一番,「達摩天丼」($198)是首選——滿鋪原隻龍蝦肉、大大隻燒帶子,蟹粉、酥脆不膩,米飯吸足醬
旺角「達摩堂」:日式禪意與味覺驚喜的交織**

**天婦羅與蠔的鮮味二重奏**

**主菜與丼飯的滿足感**
若想飽足一番,「達摩天丼」($198)是首選——滿鋪原隻龍蝦肉、大大隻燒帶子,蟹粉、酥脆不膩,米飯吸足醬汁卻不過濕,份量誠意滿分。

**小食與甜點的細膩收尾**
前菜「醬漬螢光魷魚」($68)鹹鮮濃郁,佐酒一流;
「菠蘿梳打」($48)酸甜冰涼,正好解膩。
最後以「焦糖燉蛋」($38)作結,蛋香綿密,表面焦糖脆片敲開的瞬間,幸福感油然而生。

**總評**
「達摩堂」從環境到菜品皆充滿故事感,既能感受日本文化,亦能品嚐到高水準的日式料理。適合朋友聚餐或獨自來許願靜心❤️建議提前預約窗邊位,邊賞日落邊享受這份和風饗宴。
味覺驚喜+文化體驗,已經組隊要再嚟過~ 🍤🏮

2025-05-13
  • 吉列廣島蠔配稻庭拉麵
2025-05-21 210 浏览
最近旺角區有間新開日式餐廳討論度好高,全店以達摩為主題日系裝修,超濃厚日本🇯🇵味道,仲係由五星級酒店前總廚主理!一出𨋢就可以見到有個達摩神枱、達摩祈願牆,大家可以寫下願望掛在牆上面,店內有一排卡位個景觀好靚,無論日景同夜景都好靚❣️店內仲有安排小抽奬,有機會帶走小達摩,互動氣氛好高❗️🌟秘製明太子玉子燒 $78🌟微微辣度的明太子加埋沙律醬,放喺熱辣辣既玉子燒上面,震揗揗誘惑滿分❣️🌟海苔魷魚軟骨天婦羅$68.0🌟脆卜卜有點爽口,做餐前小食不錯!🌟櫻花虎蝦天婦羅$88.0🌟一客有4隻,每隻筷子咁長,由外層既櫻花蝦包裹住虎蝦去炸,滿口都是櫻花蝦的味道❗️🌟厚切和牛舌芯 $188.0🌟神石燒系列-喜歡自己的牛舌自己燒😂牛舌好厚好爽口,放喺岩鹽板上面燒連調味料也可以不用沾‼️🌟達摩天丼 $198.0🌟人氣第一丼,淨係隻龍蝦已經夠哂打卡,龍蝦肉以天婦羅製作,面有蟹肉同炙過既帶子,龍蝦頭仲有好多肉千祈唔好忘記佢‼️🌟手作伯爵茶布丁 $38.0🌟賣相不錯,女生應該會很喜歡💕#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#hkig#hkfood#lifestyle#foodiesofinst

🌟秘製明太子玉子燒 $78🌟

🌟海苔魷魚軟骨天婦羅$68.0🌟
脆卜卜有點爽口,做餐前小食不錯!

🌟櫻花虎蝦天婦羅$88.0🌟

🌟厚切和牛舌芯 $188.0🌟

🌟達摩天丼 $198.0🌟

🌟手作伯爵茶布丁 $38.0🌟
賣相不錯,女生應該會很喜歡💕

#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#hkig#hkfood#lifestyle#foodiesofinstagram#hkfoodshare#foodiemilkteahk
2025-05-20 979 浏览
由五星級酒店前總廚主理,喺香港都食到好味嘅日本野喇😋餐廳以達摩為主題,周圍都有達摩嘅裝飾。仲要有得抽獎,我抽中左達摩公仔,可以帶返去留念呢度仲有達摩卡仔可以寫低啲願望,再向達摩神台許願,最後掛埋上去達摩願望牆,仲係一個影相打卡位達摩天丼 $198作為呢度嘅招牌丼飯,原隻龍蝦上好吸睛,有啖啖彈牙龍蝦肉,炙燒帶子同蟹肉,真係好豐富,又好味富士云魅 $58以椰子水為base再加入奶蓋嘅特飲,味道清新,富士山嘅造型簡直滿分,個杯仲會著燈厚切和牛舌芯 $188用粉紅岩鹽石燒厚厚嘅和牛舌芯,燒到大約七成熟,香口得黎肉質又超嫩,配飯食一絕珍寶吉列廣島蠔配稻庭鳥冬 $118揀左日式咖哩湯,稻庭鳥冬好滑,廣島蠔大隻又香脆秘製海苔芝士玉子燒 $78秘製海苔芝士醬好好味,同玉子燒係絕配明太子雞翼 $78香口得黎隻隻雞翼都好飽滿,真係塞滿左明太子架手作伯爵茶布丁 $38甜甜滑滑嘅布丁,再帶陣陣茶香

達摩天丼 $198

富士云魅 $58

厚切和牛舌芯 $188

珍寶吉列廣島蠔配稻庭鳥冬 $118
揀左日式咖哩湯,稻庭鳥冬好滑,廣島蠔大隻又香脆

秘製海苔芝士玉子燒 $78
秘製海苔芝士醬好好味,同玉子燒係絕配

明太子雞翼 $78
香口得黎隻隻雞翼都好飽滿,真係塞滿左明太子架

手作伯爵茶布丁 $38
甜甜滑滑嘅布丁,再帶陣陣茶香
  • 厚切和牛舌芯
  • 明太子雞翼
—————————— 🔥 達摩岩鹽燒盲盒 $198.0(神石燒) 自己燒超好玩!用「神石」岩鹽板燒是日神秘組合!幸運地抽到M4和牛、牛舌、牛西冷同五花腩,牛魔王必試🥩!鹹香惹味到停唔到手~ 🍱 厚燒鰻魚丼(升級定食)$196.0 鰻魚厚到犯規‼️ 加上夢王蛋黃拌飯,有夠邪惡!定食跟夢王蜆肉麵豉湯(鮮度高又不鹹~)、漬物同冰茉莉綠茶,飽到捧住個肚走~ 🍶 清酒煮蜆 $108.0 清酒香氣撲鼻!蜆肉肥美鮮甜,湯汁飲埋都唔會口渴,好啱打卡呃Like~ 🌸 櫻花五目野菜煲 $88.0 春天感爆發🌸!野菜菇菌種類多到數唔晒,湯底清甜帶淡淡櫻花香,素食友好之選!🍮 手作伯爵茶布丁 $38.0 茶味濃到似飲緊奶茶☕!布丁滑嘟嘟,飯後甜品Perfect Ending! —————————— 🎋 門口有達摩許願卡!食飽記得出門口前寫低願望啦~ 話唔定下次嚟還神就有驚喜呢✨ —————————— #達摩堂 #慢煮和牛 #神石燒 #旺角美食 #打卡餐廳 #相機食先 #和牛控 #donburi#新開餐廳#旺角美食 #樓上餐廳 #日本料理 #和牛控必食 #食貨日記 #抵食高質

——————————

🔥 達摩岩鹽燒盲盒 $198.0(神石燒)
自己燒超好玩!用「神石」岩鹽板燒是日神秘組合!

🍱 厚燒鰻魚丼(升級定食)$196.0
鰻魚厚到犯規‼️ 加上夢王蛋黃拌飯,有夠邪惡!

🍶 清酒煮蜆 $108.0

🌸 櫻花五目野菜煲 $88.0

🍮 手作伯爵茶布丁 $38.0

#新開餐廳

2025-05-19 417 浏览
見到IG foodie 推薦呢間餐廳,本身滿心歡喜去試,入到嚟除咗達摩裝潢好靚之外,其餘冇一樣嘢係合格🥲我哋三個人主要嗌佢餐牌上面嘅神石燒,其中最貴嘅鹿兒島A4和牛眼盛惠$328,嚟到嘅時候得四小塊,兼且油脂分布非常唔均勻,燒完入口只係大概街市牛肉嘅質素,口感偏鞋。我另外嘅朋友嗌咗豚肉同埋西冷牛肉嘅用料,亦都唔係上乘質素。另外呢間餐廳嘅服務亦非常奇怪,我哋嗌職員幫手換神石燒嗰個燃料嘅時候竟然要求客人自己幫手換,實在係有啲唔明白😅整體嚟講,就算你係達摩fans,我都一律唔建議大家入嚟食,以呢個價錢同埋質素,絕對有更好嘅選擇。

我另外嘅朋友嗌咗豚肉同埋西冷牛肉嘅用料,亦都唔係上乘質素。

2025-05-19