2017-03-21 116 浏览
朋友睇到動新聞介紹呢間米線店,主打藥膳雞湯米線,湯底用雞肉煲足6小時,唔落味精夠健康⋯⋯⋯⋯⋯但理想同現實總係有啲差距,今晚同朋友初次光顧,除咗等得耐之外,我地更被通知所有雞件已沽清,要迫我地揀其他$12 配料(冇雞都照收人$55)。 主角雞竟然冇得食,咁惟有揀其他,例如:魚餅、蝦餅、墨丸等普通車仔麵餸。 我揀咗溏心蛋。麵到啦,我同朋友都嚇咗一跳⋯⋯⋯⋯⋯「咁hea嘅?」先講個湯,上菜時唔夠熱,味道比想像中淡,我揀咗藥膳湯底,有陣當歸味,但都係好淡。至於啲配料,溏心蛋係凍同爛嘅⋯芫荽係生嘅,水都冇飛過個種,米線份量係譚仔嘅一半,非常少。以個價錢嚟講,性價比係極低,服務態度麻麻,店員不太願意解釋餐牌,好多嘢冇又唔主動講,人地問到先話冇。十粒星我畀盡得1粒,就係個湯真係冇味精。冇下次,唔想再做水魚,同等價錢,係附近有更好嘅選擇。雜誌介紹都唔代表一定好。

雜誌介紹都唔代表一定好。
養生藥膳雞湯米線
2017-03-20 91 浏览
入旺角搵老友食午餐,佢話呢頭有間藥膳米線幾好味,仲要平靚正,於是就帶我去試下~一去到, 鋪仔細細, 都幾多人等位。等左10分鐘就入左去,個MENU簡單, 款式都不少, 但我地好快就揀左想食的野本身想叫米線的, 但係見到午餐叫湯飯會平10蚊, 感覺上抵D咁椰子雞同黑蒜雞是我地最愛,真係好, 唔洗諗一大倫先點菜同佢傾左陣計, 等10分鐘左右就上菜了, 個黑蒜湯底好吸引呀~我都試左佢一啖, 好香濃, 但唔覺得好咸~我果碗椰子雞湯飯都到左了, 同我想像有些分別, 因我一向食的椰子雞是用椰青水黎煮的, 呢度好得意,係用好多椰絲同椰汁。不過都幾好味幾清香嘅~~~結果我地真係食碗食哂, 連湯都飲埋。不得不讚的是, 佢個雞肉好有雞味, 食落似新鮮雞。(但咁嘅價錢, 又邊有可能有新鮮雞你食丫,大概是大廚處理得好吧~~)

一去到, 鋪仔細細, 都幾多人等位。

椰子雞同黑蒜雞是我地最愛,真係好, 唔洗諗一大倫先點菜
黑蒜雞湯飯
椰子雞湯飯

2017-03-14
黑蒜雞湯飯
椰子雞湯飯
被食店的slogan「一碗連湯都可以飲晒既米線」吸引,忍唔住試了在旺角的農米莊。平時常吃到的米線店多以麻辣/酸辣湯底易聞名,但農米莊則大賣不含味精的香濃雞湯,分別有椰子雞湯、黑蒜雞湯、藥膳雞湯、花膠雞湯,也有其他普通湯底。lunch set非常抵食,四十多元已經包飲品,今次選了椰子雞湯米線,材料非常豐富!除了有鮮香椰汁,也有雲耳、腐竹、豆卜,雞件好似新鮮黃油雞,好有雞味!而米線質地煙韌彈牙,湯底更有淡淡椰香味,好鮮甜!真的像slogan所料忍唔住飲左大半碗湯底,好好味!難得係旺角搵到好味米線小店,以後也要多多品嚐呢~

2017-03-08 259 浏览
好失望既一間米線專門店係open rice 見人食評寫得甘好 決定試試看我叫左個懷舊藥膳雞湯米線,食完之後好口渴,加左$6菜心,點知得兩細條,仲要得幾舊縮水雞,完全吾抵食!!
好失望既一間米線專門店
係open rice 見人食評寫得甘好
決定試試看
我叫左個懷舊藥膳雞湯米線,
食完之後好口渴,
加左$6菜心,
點知得兩細條,
仲要得幾舊縮水雞,
完全吾抵食!!

2017-02-28 235 浏览
原來旺角都有咁正既米線!餐廳唔太大,但坐得舒適,下午茶時候都好多人!奶茶茶味偏淡,而且唔夠滑,一般。雞湯湯底好鮮甜,藥材味濃郁到帶少少苦味,雞件又嫩又滑,味道都算幾鮮,仲有菇菌既香味,米線質感好滑,但欠左煙韌既感覺,但份量都夠多,唔會食唔飽。柚子豬軟骨夠淋夠鬆化,帶少少軟骨增添左咬口,仲有柚子醬帶嚟酸酸甜甜既感覺,幾特別,又唔會太膩。呢度既雞湯米線大碗又足料,感覺仲好健康,以後食米線就唔洗淨系去譚仔啦!
2017-02-27 194 浏览
本店主打: 椰子雞湯米線我真的喝光淡淡椰香的湯底, 惟雞湯味不夠重, 如湯底更濃就好了 雞件不夠滑有點粗糙><免費配雲耳&腐竹! 腐竹實在是米線的靈魂😘另外自由配搭了 - 喇沙魚餅芝心丸拉面喇沙湯底只有很重的椰子味,不夠香辣去這店還是選擇椰子雞湯吧~
本店主打: 椰子雞湯米線

雞件不夠滑有點粗糙><
免費配雲耳&腐竹! 腐竹實在是米線的靈魂😘
另外自由配搭了 - 喇沙魚餅芝心丸拉面

喇沙湯底只有很重的椰子味,不夠香辣

去這店還是選擇椰子雞湯吧~
2016-08-29
2017-02-23 191 浏览
叫左2個鮮茄芝士焗雞扒飯外賣 等左30mins先施施然話暫時只有一個另一個要等多10分鐘!等完拎返公司只係一分鐘路程 第一個拎到既飯已經係凍左 d芝士已經變左一餅野!不知所謂大家唔係好得閒 好無聊 千其唔好叫外賣呀!因為我見有個男人遲我15分鐘 佢入左舖坐 野食都已經到埋!
叫左2個鮮茄芝士焗雞扒飯外賣

不知所謂

2017-02-21
35 分钟 (外卖自取)
下午茶
2017-02-19 194 浏览
夜晚, 我的朋友告訴我突然很想吃米線, 我記得我上個月和我的弟弟在這間餐廳吃過它的米線, 覺得比起其他米線餐廳還要好吃, 重點的是湯底也能喝, 所以我帶了朋友來這間餐廳吃米線。我本來想叫上次我點了的那碗藥膳湯米線, 但在餐牌上我看到一個新的米線餐, 有我最喜愛的花膠在米線裏面! 所以我便決定點這個 米線試試看。花膠雞湯米線入面有一塊大花膠, 其他配菜是冬菇、雲耳、支竹、豆卜、時菜。入面亦有 雞塊, 雞的肉質很鮮嫩, 花膠很滑。另外, 我們亦點了燒甜粟米和黑松露芝士烤大菇。燒甜粟米應該在燒之前塗上了一層牛油, 因為吃下去時有陣陣牛油香。烤大菇充滿著芝士,吃下去的時候陣陣芝士味湧出來, 亦有拉絲效果。這間餐廳稍為不滿的是一位店員的服務態度,她全程黑著面幫客人落單,收碗碟時粗粗魯魯, 非常大聲, 放低米線時亦很大力, 把湯都瀉出來。
花膠雞湯米線
燒甜粟米
  • 黑蒜雞湯米線
  • 懷舊雞湯米線
2017-02-15 4472 浏览
情人節避開放閃的人潮,去吃米線。選了農米莊,試其特色湯底。黑蒜雞湯米線配雞件、冬菇、雲耳、支竹、豆卜和時菜深啡近黑的湯底,有黑蒜味,但不算濃。可能有雞件的關係,都幾油。配菜很少,生菜只有一塊,豆卜一開二,雲耳、支竹各兩塊,冬菇只有一粒。雞件反而夠多,皮香滑,但肉不嫩滑。米線份量不多。被染上淺啡色,滲有少許黑蒜味,味道還好,但煮得太腍,口感麻麻。友人的酸辣雞湯米線,不油不膩,酸辣開胃,比黑蒜佳。椰子雞湯幾清,椰子幾香。全都有雞件,但這兩款吃起來都幾清,沒想到最油竟然是黑蒜。柚子豬軟骨份量足夠,肉炆得腍,其中一兩件有大大的軟骨,十分爽口。有些連著脂肪,吃起來更腍更香。柚子醬不算太甜,味道可以。爆芝松露墨魚餅墨魚餅炸出來似腐皮的效果,少少脆,咬開時有少少韌。沒有墨魚的鮮味,勝在煙韌。松露和芝士下得足,但奇怪地味道不太出,整個味道偏淡。米線和配菜普通,主角是湯底,想平平地吃碗有特色的米線都可以。吃得比譚仔舒適,不會怱怱忙忙,可以慢慢坐,服務有禮,不會被趕。
情人節避開放閃的人潮,去吃米線。選了農米莊,試其特色湯底。
黑蒜雞湯米線

配雞件、冬菇、雲耳、支竹、豆卜和時菜

黑蒜雞湯米線
友人的酸辣雞湯米線,不油不膩,酸辣開胃,比黑蒜佳。
麻辣雞湯米線

爆芝松露墨魚餅

爆芝松露墨魚餅
2017-02-14
之前搵緊MK有乜食既時候發現左呢間標榜「一碗可以連湯都飲埋既米線」,今日專程嚟試係味真係咁正正值午飯時間,人未算多但要搭檯。坐位唔算闊,肥少少都未必坐得落。叫左椰子雞米線,嚟到比想像中細碗,男士食既話建議加小食,如果唔係應該好快餓講返個米線,除左雞,仲有腐竹,冬菇,菜同埋蔥,個湯飲落去唔算濃,但真係無味精既清雞湯。椰子味唔算重,只有一到點味道,我懷疑那一丁點椰子味係面頭果一茶匙椰絲黎.....雞就好滑,但分量唔多,亦都無雞味. 但總體而言碗米線係有heart可言,畢竟喺香港地要搵間零味精既實在太難. 收你$43仲有雞食,希望佢真係做到落去啦。

講返個米線,除左雞,仲有腐竹,冬菇,菜同埋蔥,
椰子雞米線
2017-02-08
  • 椰子雞湯米線
2017-02-05 217 浏览
晚飯時候大約7點半到達,見有個人係度換餐牌(阿生晚飯時間你換餐牌!?),有幾個人係度排緊隊,不疑有他就一齊排隊尾。排排下見勢色不對,上前詢問,先發現係拎飛,我地同侍應講話出面有條隊等拎飛,侍應叫我地等等。咁我地出返去排隊啦,突然就有兩個人行去拎飛,個侍應又俾喎,然後就我前面3個加插隊2個入左去先,之後先到返我前面pair情侶入。我地再同侍應重申我地等拎飛等左好耐,佢施施然拎疊飛,問左我幾位,突然又有2個人話要飛,佢竟然將我地張飛俾左佢地,叫住佢先醒起我地存在咁,未食已經一肚氣。終於入到去啦,叫左椰子雞湯麵同麻辣雞湯麵,加黑金雞翼。椰子雞湯麵我覺得有陣怪味,似生水味一啲都唔好味。雞件的確好嫩,但無雞味。有d椰絲,唔知係咪得登生上,我就接受唔到。麻辣雞湯麵就真係幾辣下,我淨係試左一啖所以不便評論。黑金雞翼真係暗黑料理賣相已經麻麻,一pat醬係上面,一食,仲要凍既!有無搞錯,唔記得翻熱就拎左出黎!?無論係服務定係食物都唔掂
終於入到去啦,叫左椰子雞湯麵同麻辣雞湯麵,加黑金雞翼。
椰子雞湯麵我覺得有陣怪味,似生水味
麻辣雞湯麵就真係幾辣下,我淨係試左一啖所以不便評論。
黑金雞翼真係暗黑料理

無論係服務定係食物都唔掂
2017-02-02 261 浏览
一向好鐘意食米線,不過多數得麻辣,酸辣,清湯湯底,食得多都有啲悶,最近路過金聲戲院附近,發覺多咗間主打特色湯底嘅米缐鋪頭,有新嘢緊係要試試佢啦!店內空間唔算好大,4人枱亦比較迫。呢度主打嘅無味精湯底,款色出面好少見,有黑蒜雞湯,椰子雞湯,懷舊藥膳雞湯等等。我地揀咗懷舊藥膳雞湯米缐+玫瑰溏心蛋湯頭非常濃郁嘅藥材香味加上雞的鮮味,雞肉嫰滑,而且湯底完全無加味精,果然真的可以連湯都飲到一滴不漏.溏心蛋-咬開中間蛋漿慢慢流出,蛋味濃而且還微微滲出酒香味另一款椰子雞湯米缐湯底呈奶白色,椰子味鮮甜濃厚,雞肉鮮嫩,加上豆卜,木耳,腐竹,冬菇等等,所有配料都充滿著椰子香味,味道非常豐富。另外還點選了兩款小食黑金雞翼五隻-雞翼面層沾上濃濃的黑蒜醬,黑蒜味道咸咸甜甜的,味道非常特別,簡直一難忘柚子豬軟骨軟骨炆到入口即溶,柚子味甜甜酸酸,令人食指大動。餐廳湯底特別而且無加味精,希望水準可以一直keep下去,因為始終現代人已經開始非常注重健康飲食
店內空間唔算好大,4人枱亦比較迫。
我地揀咗懷舊藥膳雞湯米缐+玫瑰溏心蛋
溏心蛋-咬開中間蛋漿慢慢流出,蛋味濃而且還微微滲出酒香味
另一款椰子雞湯米缐
另外還點選了兩款小食
柚子豬軟骨
軟骨炆到入口即溶,柚子味甜甜酸酸,令人食指大動。
2017-01-18
  • 椰子雞湯米缐
2017-01-31 3392 浏览
識我嘅人都知我喺好鍾意食米線 但來來去去都喺酸辣 麻辣👅 雖然喺鍾意 但有時都想要啲新意思 試下其實款式😂估唔到喺旺角搵到間連湯都飲得嘅米線✌🏼-椰子雞湯米線 ($55)雖然價錢喺貴小小 但確喺真材實料入面有椰子絲 冬菇 雲耳 支竹 豆卜 菜仲要跟埋農米雞件 份量絕對喺交足功課~雞件肉質食落鮮嫩 而且都有5 6件 淨食佢都飽咗一半😂湯飲落清甜 唔會喺味精湯 真喺雞湯 可以放心飲😂-懷舊藥膳雞湯米線 ($55)都喺跟農米雞件 不過今次就養生啲 真喺飲落會有藥材味同甘苦味因為入面有雲耳 杞子 紅棗 川穹 蟲草花但食得苦中苦為人上人 想食得養生啲嘅朋友不妨可以一試-鮮竹龍蝦卷 ($25)龍蝦卷出面先包上鮮竹 再拎去炸 所以外面酥脆 而入面嘅龍蝦卷彈牙👅真喺食到我停唔到口👍🏼-黑金雞翼 ($36/5隻)最初諗唔到喺咩 食落甜甜地 原來喺黑蒜 對於雞翼怪嚟講 都喺幾新鮮嘅配搭💓
識我嘅人都知我喺好鍾意食米線 但來來去去都喺酸辣 麻辣👅
雖然喺鍾意 但有時都想要啲新意思 試下其實款式😂

估唔到喺旺角搵到間連湯都飲得嘅米線✌🏼

椰子雞湯米線 ($55)

雖然價錢喺貴小小 但確喺真材實料

入面有椰子絲 冬菇 雲耳 支竹 豆卜 菜

仲要跟埋農米雞件 份量絕對喺交足功課~

雞件肉質食落鮮嫩 而且都有5 6件 淨食佢都飽咗一半😂

湯飲落清甜 唔會喺味精湯 真喺雞湯 可以放心飲😂

懷舊藥膳雞湯米線 ($55)

因為入面有雲耳 杞子 紅棗 川穹 蟲草花

但食得苦中苦為人上人 想食得養生啲嘅朋友不妨可以一試

鮮竹龍蝦卷 ($25)

真喺食到我停唔到口👍🏼

黑金雞翼 ($36/5隻)

2017-01-11
夜晚成11點見佢未收工,就買左碗椰子雞湯米線番屋企食。$61蚊有杯熱飲,ok la.番到屋企試左啖湯先,好正呀!好清甜,又有好香嘅椰奶味,連埋米線食都好夾。唔好睇佢白雪雪,但其實好夠味雞就。。。無咩特別,haha, 不過唔鞋嘅。下次去開旺角會再食!

雞就。。。無咩特別,haha, 不過唔鞋嘅。
下次去開旺角會再食!
2017-01-23
5 分钟 (外卖自取)
$61 (宵夜)
  • 椰子雞湯米線
2017-01-22 273 浏览
想試呢間野好耐,本身超鍾意飲椰子雞湯,不過同米線呢個配搭真係未試過。 同男朋友一人叫左一碗椰子雞湯米線($55),癈事大家爭😳個湯真係好清甜同重椰香味😍正啊,不過有啲椰絲起入邊,一唔小心就痴住喉嚨咳,下次我會走椰絲, 配料有菜,豆卜,雲耳,支竹,椰子片同四,五件雞件。配料本身味淡所以一路連湯係咁食,不知不覺都飲左唔少湯。而個雞件都幾嫩滑,不過敗筆係啲皮實在太肥,我都剔走晒。 本身叫左兩杯野飲,最後其實都飲唔晒,因為飲湯都飲飽晒😂雞係好食,但肥油肥得太過份吧另外呢個黑金雞翼都超好食,不過賣相黑得有點過份😂其實係黑蒜來的,好入味。有蒜香之餘帶點甜,食左兩隻仲想食。不過由於味道比較濃,所以建議食完個面先好order 喇呢杯22蚊,有啲貴,味道一般終於椰子雞湯既你一定要試!!
椰子雞湯米線
雞係好食,但肥油肥得太過份吧
呢杯22蚊,有啲貴,味道一般
終於椰子雞湯既你一定要試!!
2017-01-22