2018-11-11 70 浏览
做完瑜伽搵野食 想食d 清淡d既野 搵到呢間主打健康食店 健康好味的泡飯 推薦椰子雞湯泡飯好香椰子味 雞味鮮甜 最後連湯都飲埋食完唔會口渴 應該無咩味精另外柚子豬軟骨泡飯 味道都特別 下次想試下藥膳果個
做完瑜伽搵野食 想食d 清淡d既野
食完唔會口渴 應該無咩味精
另外柚子豬軟骨泡飯 味道都特別
下次想試下藥膳果個
2018-11-08 243 浏览
平日喺厚福街食飯都見呢間食店都會有人龍,星期日晚飯時段難得唔使排隊,立刻去食個米線。兩個人分別點咗兩個米線🍜懷舊藥膳米線🍜湯底清澈,但好夠藥材味。配菜非常多,基本上唔使加配料都已經好夠飽,有好甜嘅杞子、紅棗、生菜、豆卜、腐竹、蟲草花同農米雞。農米雞好彈牙,雞味濃,真材實料。🐔椰子雞湯米線🐣椰子雞湯椰子味非常濃厚,仲見到有一粒粒椰絲。配料都一樣豐富:木耳、生菜、豆卜、腐竹同農米雞。朋友好鍾意個湯夠香甜。佢仲點咗隻溏心蛋,另外一碗咁上,入面加咗半碗仔雞湯。溏心蛋睇落都幾好咁,我就試飲咗d湯,應該係本身原味湯底,雞湯清甜,果然有料到食完米線最怕湯頭重味精,但呢度嘅湯真係飲晒都冇口乾。怕味精嘅人今次真係唔怕出街飲湯。下次都會想再來,試吓黑蒜雞湯同麻辣雞湯😋

兩個人分別點咗兩個米線
🍜懷舊藥膳米線🍜
懷舊藥膳雞湯米線

🐔椰子雞湯米線🐣
椰子雞湯米線

下次都會想再來,試吓黑蒜雞湯同麻辣雞湯😋
2018-11-04
懷舊藥膳雞湯米線
2018-11-04 128 浏览
「一碗連湯都可以飲哂既米線」主打唔落味精。 簡左個椰子雞湯米線(跟農米雞件)HKD 58, 噢,個湯好好飲,好椰子甜味,雖然見到我好怕既雞油但我真係飲哂👽 食完再睇番餐牌話配菜有椰子絲,但...我個碗冇既🤷🏼‍♀️。 呢間店都幾多人食,但係個地勁滑加有點dirty,有個女侍應唔小心成個跪左喺度,陰公豬
「一碗可以連湯都飲晒嘅米線」,門口見到呢句說話,心諗係唔係咁勁丫?好,就試試佢🐓椰子雞湯米線(跟農米雞件) 午市$46好甜嘅湯底係椰子嘅甜丫雞件又嫩又滑,真心正,仲有豆卜可以吸埋d湯Wow~用料都好足,雖然話係午市,但係都有成隻雞脾尖沙嘴區,用呢個價錢,有呢個質素,真心覺得唔錯❤️唯一敗筆嘅,就係走塑不太友善。。。熱飲用膠匙,凍飲叫左幾次走飲管,最後都係。。。衛生環境一般,地下癡笠笠,洗手間有啲污糟🙈,員工要靠通往廁所嘅走廊休息🙈嗯。。。

🐓椰子雞湯米線(跟農米雞件) 午市$46
好甜嘅湯底
係椰子嘅甜丫
雞件又嫩又滑,真心正,仲有豆卜可以吸埋d湯Wow~

用料都好足,雖然話係午市,但係都有成隻雞脾
尖沙嘴區,用呢個價錢,有呢個質素,真心覺得唔錯❤️

唯一敗筆嘅,就係走塑不太友善
。。。熱飲用膠匙,凍飲叫左幾次走飲管,最後都係。。。

2018-11-01 115 浏览
先講差:性價比超低,永久blacklisted. 感覺自己係d 遊客去左西貢食海鮮俾人劏咁,叫左碗花膠雞湯米線98蚊,而一般雞湯米線係58蚊, 碗野一黎到我都已經覺得唔對路, 點解得一條薄到似岡本0.02 咁既'花膠'係我碗到,仲要係得一條,我開頭嘗試說服自己:無理由既,98 蚊喎 …應該係d米線下面,我懷住希望咁係咁撩係咁撩,我先發現…中大伏鳥。 點 解 我 唔 點 個 龍 蝦 米 線 ! 都係98蚊職員服務態度尚可接受,但所有女職員操非本地口音。優:湯底真係無味精,米線偏淋,有DD雞味。 唉,我真係盡哂力俾果一粒星佢。 都係果句,無商不奸,但係我無諗過咁福佳囉!同行朋友都話好唔掂,俾笑臉果d咩料呀?

點 解 我 唔 點 個 龍 蝦 米 線 ! 都係98蚊

職員服務態度尚可接受,但所有女職員操非本地口音。

都係果句,無商不奸,但係我無諗過咁福佳囉!

同行朋友都話好唔掂,俾笑臉果d咩料呀?
  • 椰子雞湯米線
2018-10-29 85 浏览
尖沙咀厚福街,短短的一條街已有數十間食肆,要突圍而出,毫不簡單,今次去的叫農米莊,主打特色米線,如花膠雞湯米線、芫荽雞湯米線、黑蒜雞湯米線、藥膳雞湯米線、椰子雞湯米線、黃椒雞湯米線等,另有碟頭飯和湯飯,選擇種類十分豐富。今次點的有黑蒜雞湯米線、四寶米線和、牛腩飯。黑蒜雞湯米線湯底充滿黑蒜味,飲得出不是一滴香或味精,雞件亦很嫩滑,一點也不鞋口;四寶米線用上清雞湯,有龍蝦丸、冬茹、豆卜、貢丸,清而不淡,而牛腩飯分量多,入味軟腍。午餐平均四、五十元可以食到如此質素,十分抵。

2018-10-25 114 浏览
#尖沙咀sis 整甲姐姐介紹我吃呢間新開米線 又幾扺食黑蒜雞湯米線配雞件 $58 雞件好嫩 湯底唔錯 重黑蒜味 配菜有支竹 菇粒 菜 豆卜等等幾有heart 不過米線分量就偏少椰子雞湯米線配雞件 $58 奶味較重 偏甜 有椰絲既味道 兩個湯都好飲 個人偏好黑蒜果個啲 價錢相宜 唔怪得咁多人幫襯哈哈-農米莊 (尖沙咀)尖沙咀厚福街2號地舖
#尖沙咀sis
整甲姐姐介紹我吃呢間新開米線 又幾扺食
黑蒜雞湯米線配雞件 $58
椰子雞湯米線配雞件 $58 奶味較重 偏甜 有椰絲既味道
農米莊 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街2號地舖
2018-10-19 161 浏览
上月尾誤打誤撞到農米莊吃了一回十分欣賞的麵食按此回味,而心中經常掛念的我早前在到尖沙咀,當然要再去回味回味吧! 問過侍應麻辣鴨血得幾塊便點上一客,辣味挺強不過香氣不足,而鴨血亦不夠入味,還好的是質感頗嫩滑!! 上次已下定決心要再來吃這碗椰子雞湯米線,呷一口雞湯依舊香甜,但椰子的香氣有點溫吞,如果椰子味多一點應該會更好吃,雞件同樣皮爽肉滑,喜歡這兒雞件位置分配平均,大家也享用到不同部位的雞肉!! 最後配特飲話梅柚子蜜,沒舍特別就是柚子蜜加顆話梅而已!

最後配特飲話梅柚子蜜,沒舍特別就是柚子蜜加顆話梅而已!
2018-10-11
午餐
平時食腩汁、三小辣食得多🤭,有時都想試下其他特別湯底,黎到尖沙咀厚褔街又想食得平平地😼,見到有間係食藥膳米線👨🏻‍🍳,一於試下🤓•懷舊藥膳雞湯米線🐔🍜藥膳湯非常足料,用左冬菇👩🏻‍🌾、蟲草花🌾、紅棗、杞子等食材烹調🥘,藥材味勁香濃🤤,而雞肉肉身🐔亦唔會鞋口,都幾滑,值得一讚,呢碗米線只係$58,性價比非常高💰濃米雞🐥 配 黑蒜香菇飯🍚雞肉岩岩上面講左,都係非常嫩滑🐥,所以唔多講,反而想講下個黑蒜香菇飯,黑蒜味非常突出🤤,配合香菇,令飯咬落去更有口感😝,雖然要黑蒜香菇飯要加$10,不過都推介大家試試👨🏻‍🍳,也是非常養生的感覺💆🏻‍♀。

懷舊藥膳雞湯米線🐔🍜

濃米雞🐥 配 黑蒜香菇飯🍚

2018-09-30 249 浏览
玩完後會合剛收工的車爸爸於尖沙咀揾吃!在厚福街見到這間農米莊好像挺不錯,快快脆脆吃個粉回家也好! 餐廳都頗自信在餐牌及牆上也印有一碗可以連湯即飲晒嘅米線字樣,而店內除米線外還有不少創意小食,如黑金雞翼,餸料亦有年糕芝士魚蛋、鮮竹龍蝦卷等40多款可以追加好精彩呢! 首訪的我倆小試牛刀一人點了碗雞湯米線和拉麵,賣相十分吸引雞件看下亦很嫩滑呢!另外加$4和$8配了好好飲的凍奶茶,和凍檸7。 車爸爸的懷舊藥膳雞湯米線$58,跟上的農米雞件皮香肉嫩,雞味十分出色,膳雞湯亦足料到不行,包括有冬菇、雲耳、杞子、紅棗、川穹、蟲草花,喝下幽幽的藥材香氣很醒神,味道真的很豐富,好喝得他一滴水不漏全數入肚! 我則點了酸辣雞湯拉麵$53,開胃酸辣湯喝下底酸香不搶喉,令我有越喝越起勁的吸引力!配的農米雞件同樣皮香肉嫩,配菜還有冬菇、雲耳、枝竹、豆卜,最重要是吃罷真的丁點口喝也沒有超喜歡啊~

2018-09-28
2018-09-27 176 浏览
行開尖沙咀, 揾下食d 咩好, 見到呢間食米線既好似講到好勁咁, 就入左去試佢既野食價位以米線黎講偏高, 不過佢主打唔同湯底, 就食下佢究竟伏唔伏黎完餐牌都有幾款想試, 最後叫左個喇沙雞湯米線$49, 好耐無食過喇沙今次就順便試下等左一陣就有得食, 佢份量都唔算少, 一個人食一定夠飽, 加埋飲佢個湯底 喇沙味唔錯, 不過無配合到喇沙應有既配料, 略略可惜雞件正常份量, 質感無大驚喜, 不過不失, 其他配料就係正常水準總結咁講, 如果想試唔同口味既湯底, 呢間可以比到你好多選擇, 可以一試!

喇沙味唔錯
, 不過無配合到喇沙應有既配料, 略略可惜

喇沙雞湯米線
2018-09-21
喇沙雞湯米線
2018-09-13 382 浏览
今天早上又去到尖沙咀開工,但今次就走咗去一條不算很長的厚福街,但是就由街頭到街尾都係食府,但偏選擇了一間[ 農米莊 ]但單細看門面,確是有點像農莊的感覺餐牌內的選擇雖不多,但也很簡單,方便選擇,內裏的裝修簡潔寬闊,絕對沒有奢華的裝修,感覺清新舒服這一碗精緻的沙嗲牛肉麵,雖然不算很大碗,但麵質不會太淋,而牛肉還保持牛的味道和不太硬但這個腸仔煎蛋就失準小小,望落好似很香口,但是不夠熱這杯凍咖啡,採用玻璃杯,望落很有層次感,喝落也很滑口

但單細看門面,確是有點像農莊的感覺

餐牌內的選擇雖不多,但也很簡單,方便選擇,

內裏的裝修簡潔寬闊,絕對沒有奢華的裝修,感覺清新舒服

但這個腸仔煎蛋就失準小小,望落好似很香口,但是不夠熱

這杯凍咖啡,採用玻璃杯,望落很有層次感,喝落也很滑口
$30 (早餐)
2018-08-27 385 浏览
經過門口見到話“可以飲哂湯底既米線”,又主推藥膳湯底好健康咁,就入去試試。叫左”健康之選”&“養生之選”既黑蒜雞同椰子雞。首先,椰子雞我expect係鮮椰子片既,點知一上見到中間pat椰絲就已經感覺麻麻la。不過so far個湯都清清地既,起碼好過黑蒜。個黑蒜湯簡直係失望,冇咩味。椰子個個起碼都有椰絲,黑蒜e個唔好話原粒蒜,蒜片都冇,個湯睇落都清,真係冇咩味。如果用健康黎講,係食得清淡既。不過味道就一般般。比較欣賞既係d雞件幾滑,不過始終有雞油,會令到碗湯都油。同埋d雞骨有d碎,要小心啃親。兩碗麵埋單 $117
叫左”健康之選”&“養生之選”既黑蒜雞同椰子雞。
兩碗麵埋單 $117

2018-08-13 396 浏览
尖沙咀開左間食雞湯米線既餐廳,終於有多個食米線既選擇了👏🏻👏🏻椰子雞湯米線 $58 另外加左南瓜 $6米線同雞件既份量都好足大大碗,沒有將貨就價~麵上放左少量椰絲添!湯底好香椰奶味道,如果有埋椰子肉會更好更真材實料~雞肉嫩滑,食落啖啖肉咁既價錢絕對值得回頭!!只係店內空間不大,有點擠逼。

椰子雞湯米線 $58

另外加左南瓜 $6

米線同雞件既份量都好足

咁既價錢絕對值得回頭!!

只係店內空間不大,有點擠逼。
  • 椰子雞湯米線
2018-08-08 330 浏览
最近不停游走尖沙咀區返工,來來去去麵係食果啲,今日同事就話要食米線,經商量過後就去咗厚福街呢間食米線,下午2點幾人都仲係幾多,我哋要分開枱坐先得,睇下餐牌見米線款式都好多,終於揀咗我幾鍾意嘅雞件藥膳米線,嚟到時都略略聞到藥膳同微微酒香,米線質地都算爽口,入面配料有東菇仔,雲耳,蟲草花,紅棗及主角雞件,雞件都幾嫩滑,雞皮會忍唔到口食埋,唔會有肥脂都幾好,湯底飲完唔會口渴都係不錯,跟埋凍飲都係$50蚊幾抵食嘅!!