2020-09-08 179 浏览
先後到這店吃過兩次米線,第一次是吃晚餐,第二次是吃午餐。晚餐點了懷舊藥膳雞湯米線:食物一上桌,香濃的藥膳雞湯香味撲鼻而來,令人食慾大增。試一口湯頭,味道沒想像中那麼濃,不過清清的味道也不錯。雞肉和米線都很滑,還有其他的配料,都不錯。椰子雞湯米線:湯是奶白色的,喝一口湯,有點椰香,但不太濃,我覺得還是較喜歡藥膳雞湯。奇怪的是,一夾起雞件,突然冒出大量雞油。午餐點了:冬菇芥蘭鮮雞湯米線:同是雞湯,這次的湯頭較淡,不及吃晚餐那次那麼好喝。冬菇雖小,但有很多隻,有淡淡的冬菇香,芥蘭很多,煮得很軟,米線就煮得過軟,口感不佳。想吃這店的米線,可以中午前來,因為同樣的米線午市時價錢較便宜。
先後到這店吃過兩次米線,第一次是吃晚餐,第二次是吃午餐。
晚餐點了
懷舊藥膳雞湯米線:
椰子雞湯米線:
午餐點了:
冬菇芥蘭鮮雞湯米線:
2020-08-22 160 浏览
低食,雞滑,湯味濃,湯無味噌,食完不口乾,我地連湯都飲晒「黑蒜雞湯米線配雞肶」黑蒜濃味湯底,湯底清香不油膩,大大隻雞肶「椰子雞湯米線配雞批」加西柚豬軟骨,椰子湯底夠香,在湯面再灑了椰絲,更帶出香味,配上大大雙雞肶,滑而不靭,有機會再來光顧
低食,雞滑,湯味濃,湯無味噌,食完不口乾,我地連湯都飲晒

2020-08-11 175 浏览
💁🏻‍♀️椰子雞湯米線 $58椰子雞湯好好飲❤️好清甜,濃濃既椰子味,可以連湯飲🤭,飲完仲要唔會覺得好味精👍~配米線同雞都係好好既配搭,唔會好油膩,同時米線又好掛到湯,一啖湯一湯雞,Bubu最後湯同米線都飲晒食晒🤭好滿足~雞亦都大大件,都幾嫩滑🤗!另外仲有配一D油豆腐、木耳、冬菇同蔥,呢D配菜就真係成個米線既敗筆😕😩,油豆腐好硬,完全吸唔到D湯,冬菇應該都係滷得唔入味,感覺似白灼,如果店鋪改善下D配菜就更好啦~
💁🏻‍♀️椰子雞湯米線 $58
  • 椰子雞湯米線
2020-08-09 335 浏览
久仰大名,終於有機會一試佢聲稱無添加味精🤔🤔藥膳雞湯米線藥膳味吾濃,雞好少椰子雞湯米線比藥膳好,都甜,見到湯底都係奶白色但都係,勁少雞農米雞拼菇飯雞都滑,飯就係濕嘅好味過米線,但又無話好好食😐普普通通...
久仰大名,終於有機會一試
佢聲稱無添加味精🤔🤔

藥膳雞湯米線

藥膳雞湯米線
藥膳味吾濃,雞好少

椰子雞湯米線
比藥膳好,都甜,見到湯底都係奶白色
但都係,勁少雞

但又無話好好食😐
普普通通...

2019-04-01
2020-08-09 164 浏览
農米莊 (尖沙咀)《懷舊藥膳雞湯飯》個湯底真係唔錯,有藥膳味,但無好苦/好甘嘅感覺,啲雞啖啖肉,雞皮都好滑😋 《椰子雞湯米線》 上面啲白色粉就係椰子味嘅來源,個人認為有啲太甜,整體來講都OK嘅😋食物質素:8/10環境質素:7.5/10抵食指數:8/10
農米莊 (尖沙咀)

《懷舊藥膳雞湯飯》

《椰子雞湯米線》

食物質素:8/10
環境質素:7.5/10
抵食指數:8/10
懷舊藥膳雞湯飯
懷舊藥膳雞湯飯
2020-08-03 1564 浏览
Boyfriend was figuring out a place for lunch when we walked by this place. A noodle shop that sold herbal based chicken soup.Menu is in Chinese only. There is no English. There is also no 10% service charge. They do have a lunch menu along with the regular a la carte.I decided to go with what they are known for. A herbal chicken soup rice noodle  with drunken chicken ($58). When it arrived, the scent of the herbal medicine was so strong, I could smell it even though I was wearing a mask! The dru

I decided to go with what they are known for. A herbal chicken soup rice noodle  with drunken chicken ($58). When it arrived, the scent of the herbal medicine was so strong, I could smell it even though I was wearing a mask! The drunken chicken didn't have much wine taste but then it was probably soaked into the soup. The meat was super tender though and not that many bones. The soup was strong and intense. I guess if you don't like medicinal herbal soup, this may not be for you as it is quite strong. Portion was also quite generous as well.

Boyfriend ordered a beef brisket rice ($46) and was quite disappointed. The beef was tough and just plain hard to chew. Though it was well marinaded. I guess only order what they are known for and avoid the other items.

Prices were not too expensive. Portion was generous. I did like the soup noodles so best to only order what they are known for. Would probably be back.
2020-07-26
2020-07-28 182 浏览
講到米線,大家都可能有自己嘅bucket list📃。今次分享我地鍾意食嘅一間米線鋪。一間標榜真材實料,連湯🥣都可以飲哂既米線。🥥🐤椰子雞湯米線(lunch $46)上枱就聞到陣陣嘅椰汁同雞味🧚🏻,絕對令人食指大動。飲落湯底 啖啖都係充滿椰汁香味。雞件夠滑,不過雞味就差啲。另外,配料有豆卜、腐竹吸湯,略嫌豆卜太細粒唔太吸到湯。🌚黑蒜雞湯米線(lunch $47)黑蒜味道唔突出,好在嘅係湯底嘅甜補救得到。⠀雞件嘅部位係店家隨機分配,脾、胸、翼都有機會食到,夠哂公平。總結:每逢想食米線嘅時後都會諗起哩間嘅椰子雞,奈何只有尖沙咀同旺角有分店(旺角分店水準時高時低)要去開果頭先會食。佢有好多種湯底,推薦大家去試下,多一個lunch/dinner 選擇。

🥥🐤椰子雞湯米線(lunch $46)
椰子雞湯米線

🌚黑蒜雞湯米線(lunch $47)
黑蒜味道唔突出,好在嘅係湯底嘅甜補救得到。⠀
黑蒜雞湯米線

2020-02-04
黑蒜雞湯米線
2020-06-25 175 浏览
中午到尖沙咀搵食,看到農米荘,標題是連湯都可以飲埋的米線,於是決定試試。是日中午要在外等位,門口的哥哥滿臉笑容,已經很難找到咁有禮貌的服務人員,可能是老闆。Menu 選擇很多,有不同口味,我叫咗他們的招牌菜椰子雞湯米線, 大大碗的米線,材料十足,有肉有菜同椰子肉,果然湯味濃厚、有雞湯味及椰子味,雞有雞味,我喝了整碗湯亦沒有口渴,即係無味精。坐位較迫,服務一般,但午市只係$60+,no complain。下次經過亦會再試。

• 椰子雞湯米線
記得好多年前喺旺角第一次食,當時仲要排隊,但一試真係驚為天人,點解個黑蒜湯可以咁好飲???我仲飲晒成碗湯,而佢真係冇落味精,因為飲晒成碗湯都唔會頸渴想飲水隔咗咁多年再食,原來尖沙咀都有得食,仲係喺好多好嘢食嘅厚福街9點幾嚟食,舖頭都冇乜人一開頭都會擔心呢啲舖做耐咗就會變質、偷工減料,但係農米真係可以keep住水準,仍然堅持唔落味精,湯㡳仲係好濃郁,價錢又平,材料又足料!椰子雞湯米線湯㡳係濃香椰子味,但又唔會濃到太搶味,恰到好處,雞件又滑,平時我唔會食雞皮,但食農米都會食埋佢😋黑蒜雞湯米線嘅黑蒜味都係keep住好濃郁😋朋友第一次食都係一試難忘、讚不絕口!真心,五十零蚊咁嘅質素,無味精又真材實料真係扺到爛!

9點幾嚟食,舖頭都冇乜人
椰子雞湯米線
真心,五十零蚊咁嘅質素,無味精又真材實料真係扺到爛!
  • 黑蒜雞湯米線
2020-05-20 442 浏览
已幫襯多次,過去都係叫醉雞米線,因為真係好香花雕味。今次決定試新野,叫左椰子雞湯米線,因為見到餐牌話係養顔首選。椰子雞湯米線面頭有啲椰絲,望落同一般米線差唔多,飲左啖湯,係好清甜ge椰子味,雞肉依舊嫩滑。大致上都係一般湯米線ge配料,但個湯係會令人想繼續飲,好滋潤ge感覺。同行女仔叫藥膳雞湯米線,聞到藥材味好強,感覺好補,不過我冇試味。尖椒皮蛋啲皮蛋大大舊,少少酸辣,味道適中但略為未夠入味。涼伴青瓜同樣少少酸辣,味道適中但亦略為未夠入味。

椰子雞湯米線

尖椒皮蛋啲皮蛋大大舊,少少酸辣,味道適中但略為未夠入味。
尖椒皮蛋

涼伴青瓜同樣少少酸辣,味道適中但亦略為未夠入味。
涼伴青瓜
尖椒皮蛋
涼伴青瓜
2020-05-19 1190 浏览
今天到這小巷晚餐, 本想來一碗懷舊藥膳雞米, 但看到芫茜便兩眼發光了!  自己很喜歡芫茜特別的香氣, 所以為了芫茜而放棄藥膳!    芫茜雞湯米線     芫茜雞米, 我來也!  視覺: 青BB芫茜雞米, 有完整的芫茜, 也有溶化於湯內的芫茜, 也有配料 菇, 枝竹, 生菜. 雞件: 真幸運, 有3件是雞肶, 也2件雞胸.   嗅覺: 新鮮的芫茜, 透著那特別的芫茜香. 但個人還是希望: 再落多D芫茜就更好了! 手感: 雞件有一定的重量, 把米線都壓在底下, 又怕米線夾出時會把芫茜湯底彈出至枱面/弄污衣服. 要先把雞件移到一邊, 才可夾出米線. 米線放在湯匙裡, 没有逃離或移位, 一定煮到軟綿綿.    口感&味覺: 因為新鮮芫茜散發那特別的香氣, 所以來到口中就覺得芫茜湯底不夠香, 反而似煮久的菜湯. 先來一口米線, 果然無估錯, 真係軟綿綿米線, 而且很滑但煙韌, 要多咬几下.  米線跟湯底一同品嚐也很美味! 來到最後, 把食材到消滅了, 才發現很多芫茜蓉沉澱在湯底. 早知道就先把底部的米線挖出來! 醬油嫩鴨血 今晚難得外出晚餐, 可以放縱一下, 所以多加一份小食. 鴨血本應屬涼血
自己很喜歡芫茜特別的香氣, 所以為了芫茜而放棄藥膳!
芫茜雞湯米線
芫茜雞米, 我來也!
視覺:
雞件: 真幸運, 有3件是雞肶, 也2件雞胸.
嗅覺:
新鮮的芫茜, 透著那特別的芫茜香.
但個人還是希望: 再落多D芫茜就更好了!
手感:
雞件有一定的重量, 把米線都壓在底下,
又怕米線夾出時會把芫茜湯底彈出至枱面/弄污衣服.
要先把雞件移到一邊, 才可夾出米線.
米線放在湯匙裡, 没有逃離或移位, 一定煮到軟綿綿.
口感&味覺:
米線跟湯底一同品嚐也很美味!
來到最後, 把食材到消滅了, 才發現很多芫茜蓉沉澱在湯底.
早知道就先把底部的米線挖出來!
醬油嫩鴨血
今晚難得外出晚餐, 可以放縱一下, 所以多加一份小食.
鴨血本應屬涼血之物, 但嫩滑的鴨血帶有微微的梘水味,
幸好有甜中帶鹹的醬油的來調味.
而醬油帶著濃濃的蔥油香, 很惹味.
心中總覺得是蔥油雞那個醬油呢!

BODY REPORT :
第二天芫茜出來了!
芫茜果然有通二便功效!
2020-04-27 442 浏览
麻辣嫩鴨血(💰38)唔鹹、入口以為唔辣🌶但係原來食到落喉嚨係咁麻 真係嚇一下!(◎_◎;)美中不足係如果再入味啲就好🤤-懷舊藥膳雞湯米線(💰58)「女人要進補 食多啲蟲草」🤪I mean飲多啲藥膳湯估唔到佢個湯真係唔係流嫁啵終於唔使成日去台灣先搵到藥膳養生野食豆卜米線索哂湯既精華😌雞🐤嫩滑有色澤 蟲草好爽口 、 杞子好甜-係巷仔食都咁高質嘅米線都有驚喜飲得出佢冇味精(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我連湯都飲埋哂同埋店員好好人知道我想坐卡位有位就即刻轉左張卡位比我(。・ω・。)-
麻辣嫩鴨血(💰38)
唔鹹、入口以為唔辣🌶
但係原來食到落喉嚨係咁麻
真係嚇一下!(◎_◎;)
美中不足係如果再入味啲就好🤤

懷舊藥膳雞湯米線(💰58)
「女人要進補 食多啲蟲草」🤪
I mean飲多啲藥膳湯
估唔到佢個湯真係唔係流嫁啵
終於唔使成日去台灣先搵到藥膳養生野食
豆卜米線索哂湯既精華😌
雞🐤嫩滑有色澤
蟲草好爽口 、 杞子好甜

係巷仔食都咁高質嘅米線都有驚喜
飲得出佢冇味精(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)我連湯都飲埋哂
同埋店員好好人
知道我想坐卡位
有位就即刻轉左張卡位比我(。・ω・。)
  • 懷舊藥膳雞湯米線
2020-03-28 550 浏览
這間農米莊我已經惠顧了三次,每一次都想試不同湯底的米線,但每一次還是選擇了椰子雞湯米線。首先說一下湯頭,椰子味香濃,沒有加添味精,所以會忍不住一口接一口,最有趣是米線上會灑上椰絲,令湯頭增加層次。至於雞件,老實說,我吃不出是新鮮雞還是冰鮮雞,因為我覺得都很新鮮、肥美丶而且有肉汁。就算這個椰子雞湯米線沒有雞也非常好味,值得推介!👍🏻👍🏻

2020-03-25 323 浏览
一早聽朋友講農米莊好正,話啲湯冇放味精,好有益,但就聽講都好貴下,諗諗下覺得都係米線姐,唔洗食咁貴既,所以對農米莊有啲卻步但今次經過尖沙咀,經過見到30蚊米線喎!心諗咁米好抵食,雖然疫情關係都唔係好敢外出堂食,但見到人少少,決定入黎試下!我地嗌咗自選米線,鎹揀咗芝心丸唔知係咪自選米線既原因,我就覺得就咁食米線,味道淡咗啲朋友就話揀個特別啲既鎹,墨魚花枝丸,係黑色既份量都適中夠飽,因為知無味精湯底,所以飲曬啲湯,湯都夠味,好清甜,但可能配埋米線就有少少淡不過朋友就介紹其他湯底,話之前食雞湯,好好食,果然價錢同質素成正比,下次試一試貴啲既米線先

我地嗌咗自選米線,鎹揀咗芝心丸
唔知係咪自選米線既原因,我就覺得就咁食米線,味道淡咗啲

朋友就話揀個特別啲既鎹,墨魚花枝丸,係黑色既

2020-03-25 218 浏览
平時好多朋友都對呢間餐廳嘅雞湯底讚不絕口,而咁啱今日行過見到佢嘅下午茶都幾抵食所以就試下佢芝心丸清雞湯米線($30)墨魚花枝丸清雞湯米線($30)就圖片所見,雞湯底好清 ,唔會好多油同埋唔鹹,餐廳指湯底不添加任何味精,夠曬健康,我最後都將湯飲曬青蒽令湯底更加香,木耳都好爽口,冬菇好香,而豆粕同埋腐皮就相對地較一般。 米線反而較硬同埋爽口,唔同出面米線店嘅米線咁淋,口感好特別,份量方面都夠曬。總括而言,呢間餐廳嘅性價比幾高,食物都好快送到,最重要係唔加味精所以好健康!

芝心丸清雞湯米線($30)

墨魚花枝丸清雞湯米線($30)

,我最後都將湯飲曬

2020-03-22