2019-05-23 422 浏览
沒有飯吃的日子,找來飯腳荃灣揾食,上openrice 揾了幾間cafe, 呢間環境唔錯企理,又有位坐。menu 的選擇不多,有意粉小食同埋推介的牛肉漢堡,點了芝士磨菇牛堡,炸魚薯條,芝麻蝦多士,混醬雞翼,全部都是炸物,亦很脆口!牛堡的味道最豐富,是必食之選,炸魚薯條不過不失,混醬雞翼衹是炸雞翼加醬汁,芝麻蝦多士是有點失望,就是除了脆便沒什麼味道。但整體是合格,價錢亦合理,3個人衹花$270,都是不錯的選擇。
2019-05-17 441 浏览
成日聽講呢間小店用心經營, 仲要好文青感覺, 值得去試下同慢活一下.Fish and Chip ~即叫即整, 魚同薯條都係熱騰騰, 但炸粉比較多, 感覺炸粉同魚的比例係1:1, 完全唔似外國食開的感覺, 不過味道都算可以, 但上菜的時間真心耐, 由叫到真正上枱等左15分鐘至有主菜, 不過都明白, 因為佢地係即叫即整同眼見廚房唔多人, 而且11點幾, 應該都多order.凍朱古力 ~~凍朱古力, 等左35分鐘至上枱, PS:係同一時間落單, 不過店內的待應都算細心, 佢叫我差唔多食完, 連枱面的水都飲晒, 就問我飲品係唔係未嚟...  最後真正上枱要45分鐘, 至於杯朱古力我覺得唔甜, 冇朱古力味, 唔好飲~PS: 眼見好多人排隊, 如果佢送餐的效率快些, 咁一來佢可以做多幾單生意, 二來顧客也不需要排隊排咁耐.

Fish and Chip ~
凍朱古力 ~~

2019-05-03
2019-05-16 358 浏览
荃灣真係好多好多美食,其中好多小食都好有名氣,真係唔錯,但今日就選擇左食一間cafe,地點位置唔算近地鐵站同西鐵站,揸車既話,商場下面都有個停車場,揸車都算方便既。呢個cafe隔離左右都係cafe,都算容易搵到,同埋地方都算大,都有幾張抬選擇。廚房都俾客人睇到既左邊係 oreo奶昔 味道都好普通,無咩oreo味,唔算特別,但唔會好*流*右邊係 特濃花生醬奶昔 中意食花生既人一定唔可以錯過 因為真係好濃 好似食緊一啖一啖醬咁沙嗲雞扒包 好好味!包脆既 沙嗲味濃 好正呢個一定會再點薯條都好熱好脆!蒜香藍鱈魚意粉有點失望 無味的。下次食漢堡都夠啦 哈哈

廚房都俾客人睇到既

沙嗲雞扒包
好好味!
包脆既 沙嗲味濃 好正
呢個一定會再點
薯條都好熱好脆!

蒜香藍鱈魚意粉
有點失望 無味的。

下次食漢堡都夠啦 哈哈
2019-05-15 390 浏览
一直有留意呢間burger,終於同約左朋友黎試Burger選擇唔多有4款,原先想試下佢個special menu 牛油果塔可牛堡, 點知暫停供應, 於是我同朋友叫左型男漢堡同磨菇牛堡配薯條share食因為即叫即整所以等嘅時間長D兩款堡包都好食好足料..要讚下型男漢堡加左紅菜頭,真係好等特別但我覺得薯條炸耐左偏硬最後係杯oreo朱古力奶昔, 我諗為甜左少少, 但整體ok...最重要價錢又平又好味
一直有留意呢間burger,終於同約左朋友黎試

因為即叫即整所以等嘅時間長D
但我覺得薯條炸耐左偏硬
最重要價錢又平又好味
Oreo朱古力奶昔
2019-05-15
庆祝纪念
生日
2019-05-06 470 浏览
放假先黎落大雨,出唔到街玩,最好梗係搵間café chill下啦。呢間café都幾隱世下,係一個唔太起眼既舊式商場入面,我同朋友唔熟路,都搵左一陣路先到。兩點鐘黎到,坐無虛席。上網見到話佢到最出名係burger,我地當然要叫返個啦,叫左是日推介既牛油果塔可牛堡,另外再叫左個fish&chip,飲品方面就飲左杯latte 同flat white。呢到環境唔算超級正,因為地方比較細,所以台同台之間既距離好近,我絕對相信隔離台係會聽晒我同朋友講乜。不過就算地方細,呢到都唔會話食完就趕人走,任坐唔嬲,所以都岩同朋友叫杯飲品傾下計坐下。講返野食先,牛油果塔可牛堡,size都幾大下,好厚既一層。本身就咁睇,我唔係好見到有牛油果,反而最搶鏡係有一層墨西哥薯片。一食落口,d牛油果就爆晒出黎啦,而且墨西哥薯片令漢堡有種好香辣既感覺,加埋芥末醬,好開胃!配菜仲可以揀薯條或沙律,薯條份量都幾多下,一個人食晒應該會好飽。另外既炸魚薯條,上台叫己經見到炸魚非常大碌,以為炸炒會好多,點知又唔會喎。反炸皮好薄,食落係啖啖肉!而且對女仔黎講,個炸魚又係超巨型,一定要share呀!唔小心發現叫左好多薯條,但薯條同樣出色

另外既炸魚薯條,上台叫己經見到炸魚非常大碌,以為炸炒會好多,點知又唔會喎。反炸皮好薄,食落係啖啖肉!而且對女仔黎講,個炸魚又係超巨型,一定要share呀!唔小心發現叫左好多薯條,但薯條同樣出色,熱辣辣,好脆口,每條都好有薯肉!

飲品方面就叫左latte同flat white,可以轉做skimmed milk底,飲品不過不失,size第一隻,唔係好大杯,我杯latte上台時亦唔夠熱,不過價錢唔貴。

食完發現,佢無收加一!以呢個質黎講,好抵呀,一定會encore!
2019-05-05
午餐
  • 牛油果塔可牛堡
2019-05-05 289 浏览
這間餐廳位置比較偏僻,不大起眼,很難搵到,有次没意中俾我睇到,就入去試下,竟然有惊喜,叫咗個煙肉蘑菇漢堡扒餐,配即炸薯條,加叫一杯玫瑰咖啡,全部都即叫即做,新鮮熱辣,好好味,俾我感覺他們的用心製作。值得推薦!
今日放假  係同屋企人過黎呢頭拜神~   拜完我就自己過黎試下食呢間 因為聽同事講好好食的~  特登走過黎架 仲行到有d迷失添 XD  呢間位置有小小偏僻,如果第1次黎最好問下人 型男漢堡$60好吸引眼球呀!!超大舊,一黎到的時候 ,見到格黎枱已經流曬口水 好急不及待 ,終於等到我個份到  一咬落去覺得成個嘴都好豐富~  個汁好match呀~  60$蚊真係一d都唔貴呀~ 如果公司樓下都有就好啦,佢地仲加左紅菜頭,感覺好食得黎又健康左 正   xd   不枉我真係1個女仔特登走過黎試 haha   期待下次~
呢間位置有小小偏僻,如果第1次黎最好問下人

型男漢堡$60
佢地仲加左紅菜頭,感覺好食得黎又健康左 正   xd

不枉我真係1個女仔特登走過黎試 haha   期待下次~
2019-04-13
鮮奶抹茶🍵($28)拉花好靚 但佢重奶味 抹茶控要失望了... 個牛肝菌意粉🍝($58)偏乾身 係炒意粉 菇都幾香 但因為冇咩汁 香味帶唔到落意粉 特別推薦炸魚薯條🐟($76)魚柳香脆 嫩滑多汁 配上沙律醬令小編停唔到口 轉角特選早餐🍳($79)材料豐富但味道偏淡 oreo奶昔🍪($37) 唔會好杰 飲完唔會口渴 味道係cookie and cream~-The matcha latte($28)has a delicate barista. As the milk flavour outcompetes that of matcha, matcha addicts may feel disappointed...The cooking method of the Boletus Edulius Pasta ($58) is stir-frying. The mushrooms taste pretty delicious. However, the mushroom fragrance cannot be delivered to the spaghetti due to lack
The matcha latte($28)has a delicate barista. As the milk flavour outcompetes that of matcha, matcha addicts may feel disappointed...The cooking method of the Boletus Edulius Pasta ($58) is stir-frying. The mushrooms taste pretty delicious. However, the mushroom fragrance cannot be delivered to the spaghetti due to lack of sauce. I highly recommend the fish and chips ($76) as the fish are really crispy and juicy! The Kitchen Corner’s Deluxe ($79) is made of plentiful ingredients but some are a little bit tasteless. Lastly, the Oreo milk shake($37)tastes like cookie and cream icecream. It is not over-viscous so u will not feel thirsty after drinking it.
性價比:🤤🤤🤤⚪️⚪️
飽肚:🤤🤤🤤🤤⚪️
味道:🤤🤤🤤⚪️⚪️
環境:🤤🤤🤤🤤⚪️(地方闊落)
服務:🤤🤤🤤🤤⚪️
Boletus Edulius Pasta
Fish  and  chips
Oreo  milk  shake
2019-05-01 210 浏览
試了芝士蘑菇漢堡配薯條+Matcha Milkshake.芝士蘑菇漢堡,肉質juicy好食Matcha Milkshake 茶味不夠濃,如果可以再濃多少少,會更好飲薯條好似比較硬身,不知道是什麼原因呢?朋友試了經典牛堡配薯條+Oreo Milkshake.經典牛堡跟我的芝士蘑菇漢堡,分別在於選擇要食酸瓜還是要食蘑菇……我試了友人1條酸瓜,因為我不喜好食酸瓜,所以就……友人說Oreo Milkshake 堅好飲!!整體總結*真希望下次再光顧時,不要坐位於洗手間門口位置!!由於侍應生不足,所以算是半自助形式落order。另外店舖小,所以等位的等候時間較長,但食物質素整體都不錯,所以下次會再光顧
試了芝士蘑菇漢堡配薯條+Matcha Milkshake.
芝士蘑菇漢堡,肉質juicy好食

Matcha Milkshake 茶味不夠濃,
如果可以再濃多少少,會更好飲

薯條好似比較硬身,不知道是什麼原因呢?

朋友試了經典牛堡配薯條+Oreo Milkshake.
經典牛堡跟我的芝士蘑菇漢堡,
分別在於選擇要食酸瓜還是要食蘑菇……
我試了友人1條酸瓜,
因為我不喜好食酸瓜,所以就……
友人說Oreo Milkshake 堅好飲!!

整體總結*
希望下次再光顧時,
不要坐位於洗手間門口位置!!

由於侍應生不足,
所以算是半自助形式落order。
另外店舖小,
所以等位的等候時間較長,
但食物質素整體都不錯,所以下次會再光顧
2019-05-01
  • Oreo Milkshake
  • 芝士磨菇漢堡
2019-05-01 115 浏览
返完教會,朋友極力介紹小店-轉角.見的型男漢堡和花生奶昔,所以試試~漢堡即叫即製,新鮮,肉汁豐富,配菜中特別喜歡酸瓜,中和了肉中的油膩感,絕配!至於花生奶昔,香滑有飽肚感,喜歡花生人士不要錯過呢!
至於花生奶昔,香滑有飽肚感,喜歡花生人士不要錯過呢!
2019-04-14
  • 特濃花生奶昔
  • 型男漢堡
2019-05-01 111 浏览
雖然呢間鋪頭比較隱蔽,但有時食lunch時間都幾多人黎食野,食過三次試過漢堡包同全日早餐,本人比較鍾意佢地既漢堡,漢堡大大件同埋薯條係粗條既(我比較鍾意食粗身薯條),你可以唔揀薯條揀沙律,味道都唔錯,最緊要係價錢唔貴,又大大件,環境都比較安靜,如果避過左lunch時間食會無咩人。
2018-07-14
  • 經典漢堡
2019-04-24 276 浏览
隱世小店,之前試完呢間小店一直念念不忘。但係因為個位置都幾難搵所以只係去過一次就冇再去了。 我認為呢間小店 性價比真係極高,價錢相宜冇+1而且大大份仲要好好味添。個蘑菇芝士漢堡,Juicy 多汁,平時食個漢堡包🍔餐都要一百幾,呢度幾十蚊就要喇一定要去試試而且服務感度都唔錯,有心經營,如果想約埋三五知己平平地打個卡,呢度係一個唔錯既選擇,仲可以行下荃灣,唔錯架。 另外,飲品方面 可以試試佢綠茶鮮奶 ,味道濃郁
2019-04-18 493 浏览
.📍轉角‧見 個日🐷同幾個美女一齊去我地頭搵食,佢哋話想食burger 我就帶佢地去呢間小店到食,大家都知我最支持小店架啦~呢間位置有小小偏僻,🐷第一次黎都要搵一搵之前食過次覺得幾好食,上次食左雞burger同Oreo milkshake 一直都想試其他野👅—————————————————————❣️Aussie burger型男漢堡($60)呢個一黎到吸引曬我地眼球,因為超大舊,個流心蛋可以做到咁靚真係唔簡單架,已經流曬口水🤤一咬落去啲蛋汁同啲肉完美咁結合,仲好特別咁加左紅菜頭,即刻覺得健康左😂.❣️Alpinc Burger 芝士蘑菇漢堡($52)其實蘑菇加肉都冇野好輸,肉質鮮嫩多汁,超juicy,仲要煎到啱啱好,仲有小小粉紅色,但overall 會比起啱啱個個會比較普通.❣️薯條因為我地嗌左飲品,所以就送薯條或者沙律,我地就揀左薯條完全冇揀錯,因為佢係非一般既薯條,炸得外脆內軟,好好食!.❣️蕃茄辣肉腸意粉($58)Um普通蕃茄意粉,始於都係burger出色.❣️特濃花生奶昔($35)✅好好飲,我本身就麻麻地花生醬嘅,但佢呢個milkshake就溝左花生醬,我覺得意外地好飲,好特別!不過
📍轉角‧見

—————————————————————
❣️Aussie burger型男漢堡($60)
型男漢堡

❣️Alpinc Burger 芝士蘑菇漢堡($52)

❣️薯條
❣️蕃茄辣肉腸意粉($58)
Um普通蕃茄意粉,始於都係burger出色

❣️特濃花生奶昔($35)
✅好好飲,我本身就麻麻地花生醬嘅,但佢呢個milkshake就溝左花生醬,我覺得意外地好飲,好特別!不過飲曬都幾漏!
❣️抺茶奶昔($35)
有啲似matcha latte,但佢又有啲似Starbucks嘅Frappuccino,但又唔會好似食緊沙冰咁,好夠抹茶,友人話鐘意呢杯清d,冇咁heavy
奶昔

不專業評分
👅好味指數:4.5/5
💰性價比:4/5
👍🏻推薦:5/5
—————————————————————
🏡地址:轉角‧見 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66號舖
#chuchu食在荃灣
#chuchu食西餐
#chuchu食burger

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodinstagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #tasty #美食 #飲品 #follow #like #like4like #burger #burger控 #西餐

2019-04-01
奶昔
  • 特濃花生奶昔
  • 鮮奶抹茶
2019-04-11 513 浏览
星期六晚 出荃灣食野 呢間店 其實我黎過好多次 但今次想寫一寫食評呢度價錢公度,無加一 非常抵食。磨姑漢堡大大份 我食漢堡包一定會留意佢包皮有無烘,因為烘左會好食好多。轉角見 係有烘到個包。舊漢堡都係多肉多汁 咬到成手都係 磨姑味都好夾個包薯條今次太咸 但蘸茄汁可以中和返個咸味 整體黎講都ok!呢幾隻雞翼 其實似 脆香雞翼 個汁都係酸酸甜甜咁 幾得意 可以一試環境方面都幾好 好多台客 都係家庭聚餐 老少咸宜 店員都唔會趕你走 可以慢慢食。
星期六晚 出荃灣食野
呢間店 其實我黎過好多次 但今次想寫一寫食評

呢度價錢公度,無加一 非常抵食。
薯條今次太咸 但蘸茄汁可以中和返個咸味 整體黎講都ok!

2019-03-31 412 浏览
支持小店系列,都幫襯左好幾次了,雖然位置有d 難搵,我次次去都行錯呢😂 芝士蘑菇漢堡 $52叫一份burger, 只要另叫正價飲品,都會送薯條/沙律。我就叫左我最愛既粗薯條❤️ burger 裡既蘑菇醬汁+牛肉漢堡口感好juicy, 配裡面一大塊生菜,乜罪惡感都冇曬🤣熱情果、芒果、橙茶 $25唔想飲咁多凍野甜野,叫番杯花茶消消濟。好味又抵食,而且唔收加一,要支持一下用心製作嘅小店👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

芝士蘑菇漢堡 $52

熱情果、芒果、橙茶 $25
唔想飲咁多凍野甜野,叫番杯花茶消消濟。

2019-03-25