2019-12-01 453 浏览
.🔺 轉角自從出左‘’和你Eat‘’呢個app之後小編每次揀餐廳都會睇下個app有咩介紹💛Btw住左屯門咁耐 都係第一次光顧呢間餐廳🙈.秋葵配胡麻醬💚呢款秋葵好有驚喜👍🏻👍🏻佢係烚熟咗之後再放入冰格雪凍咬落好實淨好似食緊秋葵冰條而且冇咗滑潺潺嘅口感🤞🏻好清新好好味😋😋😋.香蒜白酒蜆肉意粉🍝食落冇乜白酒味 有D微辣意粉質地幾彈牙 不過蜆肉淡左啲👌🏻.鰻魚蛋包飯🍱鰻魚嘅質感唔係軟林林係有啲實淨嘅肉質😚蛋煎得幾滑 食落好有滿足感值得推介😀😀
🔺 轉角
係有啲實淨嘅肉質😚
蛋煎得幾滑 食落好有滿足感
值得推介😀😀
2019-11-23 475 浏览
今日約左個朋友入屯門食晚飯, 因為大家放工都比較遲, 預埋搭車過黎所以Book 左8:30。不過打電話去Book枱既時候, 店員提醒我呢度9點鐘Last order🛎, 同埋hold枱只有10分鐘, 大家都要注意番‼️華都商場算係比較舊式的商場, 因為唔係連鎖集團既物業, 所以一直以黎都無話要翻新/ 重新裝修之類, 同埋人流都唔會太多。不過以轉角呢間餐廳黎講, 算係好旺場, 係晚市期間滿座, 我地去到既時候, 仍然有人等位。香蒜白酒蜆肉意粉 ($70)其實本身想叫咖哩漢堡扒蛋包飯, 不過賣哂… 😫 所以叫左呢個蜆肉意粉。老實講, 小店入面既食物的確無街外大餐廳既大廚煮得咁好食, 因為意粉唔太掛汁, 味道方面食唔出白酒既香味。另外就係蜆肉入面有好多沙… 🤭應該係之前未等D蜆吐哂沙就煮, 所以食到索索聲😅 不過佢地用料係多既, 因為真係有好多蜆, 同埋好多蒜片。同埋佢地用左少少乾辣椒去調味, 用辣味去配搭海鮮係好穩陣既做法, 所以整體黎講就中規中矩啦。蘑菇湯 及 熱荔枝蜜桃茶 (+$8 升級至套餐)出面既蘑菇湯通常都會加忌廉去煮, 但呢度既蘑菇湯係真係只用蘑菇磨碎後再烹煮, 所以草青味比較重

香蒜白酒蜆肉意粉 ($70)
香蒜白酒蜆肉意粉

蘑菇湯 及 熱荔枝蜜桃茶 (+$8 升級至套餐)
蘑菇湯
熱荔枝蜜桃茶

出面既蘑菇湯通常都會加忌廉去煮, 但呢度既蘑菇湯係真係只用蘑菇磨碎後再烹煮, 所以草青味比較重。而是日餐飲係荔枝蜜桃茶, 味道正常, 蜜桃味既香, 不過用荔枝作熱飲, 會令飲品帶少少酸味, 如果只用蜜桃茶就會更好。

咖哩吉列豬扒蛋包飯 ($66)
咖哩吉列豬扒蛋包飯

朋友點左呢個餐, 我覺得賣相幾吸引, 蛋的部分煮得唔錯, 上碟時仍有少少濕潤, 唔會太老。不過朋友話吉列豬扒口感較硬, 而且無乜肉汁, 所以影響味道。而咖哩則正常。

凍泡沫咖啡 (升級餐飲+$8)
凍泡沫咖啡

呢杯飲品既外觀就唔係咁美觀, 我未見過泡沫咖啡既泡沫可以咁多窿….😐

餐牌:
熱荔枝蜜桃茶
2019-11-20 348 浏览
黃店多左人幇,平時無乜人食。平日夜晚去照拎飛,一個人食,明明我先,都叫左我之後的2人枱,即係如果無單丁一個人/三個人響你之前,佢係會叫你之後的2人枱先,下次唔會再幫襯,
黃店多左人幇,平時無乜人食。
2019-10-11 823 浏览
今天同閨蜜黎個即興飯局😎去左屯門轉左個圈就去搵啲隱世美食店閨蜜介紹既一間餐廳有我最愛既鰻魚飯但因為今日午餐食左鰻魚,所以今次就無緣食佢我地左吉列豬扒蛋包飯$66份量勁多女孩子真係會食唔晒因為想等埋閨蜜既餐先一齊食所以等到凍左了可能熱食會更好味閨蜜叫左個溫泉蛋燒汁牛柳磨菇意粉$88賣相都唔錯喔🤭我地係升級$18轉套餐但餐廳都好貼心可以自己去倒杯水餐廳唔收加一服務費價錢親民,食物高質推介大家黎一試
今天同閨蜜黎個即興飯局😎
去左屯門轉左個圈
就去搵啲隱世美食店
閨蜜介紹既一間餐廳

有我最愛既鰻魚飯

但因為今日午餐食左鰻魚,
所以今次就無緣食佢

餐廳唔收加一服務費

價錢親民,食物高質

推介大家黎一試
2019-10-05 622 浏览
呢間係我之前想試既餐廳,影文青相真係一流呀🤪🤪重點屯門區比較少哩類型既餐廳🤫🤫今日終於都試到,裝修就用磚牆同工業風,感覺不錯既食物我就嗌咗煎雞扒咖喱蛋包飯本身係唐揚炸雞,但係因為唔多想食炸野,就睇下可唔可以轉煎雞扒,好好呀,又可以俾我轉😍😍🙏🙏食物都好快就上枱喇,雞扒都夠香同滑,加咗好多孜然粉,令到成塊雞扒更加好味道🤩🤩🤩蛋都滑既,可惜份量唔夠多,咖喱就係日式咖喱唔辣既,甜甜的飲品我就嗌左凍既美式咖啡,咖啡既味道夠重,而咖啡豆就偏向酸味重既,鍾意酸酸地咖啡既朋友可以試下
食物我就嗌咗煎雞扒咖喱蛋包飯

2019-10-04
午餐
2019-09-29 405 浏览
⭐️👉🏻評分: 7.5/10————————————————————屯門良心店真係十隻手指數得哂咁滯,好需要大家支持,主要集中係屯市新墟、景峰一帶📍即係起點新和里附近啊!大家一齊嚟順便幫襯吓佢地喇⛰🧗🏻‍♂️🧗🏻‍♀️————————————————————🔹經典卡邦尼意粉 $68 (+$18 轉套餐包飲品、沙律)個汁好rich!結合洋葱粒、煙肉同香草嘅香氣,撈埋掛汁嘅意粉,正呀!😌 ..🔹軟殻蟹青醬燉飯 $84好大隻軟殻蟹呀!香脆得嚟炸粉唔厚,足足有半隻碟咁大!risotto十分creamy,充滿紫蘇葉嘅味道,大大碟勁飽肚!🥳————————————————見到隔離食緊咖哩蛋包飯都好似好唔錯!🍗
⭐️👉🏻評分: 7.5/10
————————————————————
————————————————————
🔹經典卡邦尼意粉 $68 (+$18 轉套餐包飲品、沙律)

🔹軟殻蟹青醬燉飯 $84
————————————————
見到隔離食緊咖哩蛋包飯都好似好唔錯!🍗
華都商場呢間西餐都算好食,意粉同飯都試過,今日就叫個All day breakfast,配料好豐富,得閒可以再當brunch食。不過要留意的係,餐廳逢星期一都休息,有時唔記得,見到先發現......炒滑蛋,選用日本雞蛋用心製作,大大份;炸薯餅,加添了紅蘿蔔粒,濃郁有口感;嫩炒蘑菇,用上黑椒粒調味,惹味爽口;香煎煙肉,肥肉唔多所以唔會太油膩;牛油厚多士,兩面都烘得脆卜卜;茄汁焗豆,份量多,醬汁都夠;田園沙律,撈咗黑醋汁,格外清新。
華都商場呢間西餐都算好食,意粉同飯都試過,
All day breakfast

炒滑蛋,選用日本雞蛋用心製作,大大份;
炸薯餅,加添了紅蘿蔔粒,濃郁有口感;
嫩炒蘑菇,用上黑椒粒調味,惹味爽口;
香煎煙肉,肥肉唔多所以唔會太油膩;
牛油厚多士,兩面都烘得脆卜卜;
茄汁焗豆,份量多,醬汁都夠;
田園沙律,撈咗黑醋汁,格外清新。
2019-09-20
All day breakfast
2019-09-02 444 浏览
平日約左friend lunch, 1300到達都仲有1、2張枱,可以即刻入座。All day breakfast 都係$78倒, 都幾足料。個蛋好滑、薯餅係自家制、個麵包好好食,味道甜甜地。豬肉生薑蓋飯(勁多餸,全部都好入味,薑味都幾濃,仲有條秋葵伴碟)另外加$8 可以選$34果d飲品,否則都好似包一杯普通飲品。我叫左杯紫薯latte, 感覺甜左少少又紫薯味唔係好天然。

2019-08-23 406 浏览
本人對 all day breakfast 有好感每當遇到餐廳的餐牌有all day breakfast 我都心心眼😍當然我又叫左黎食啦,薯餅既印象特別深刻,同出面食既唔同,似係自家製,另外 香蕉朱古力窩夫 都好味 配上自製雪糕都好出色
本人對 all day breakfast 有好感
另外 香蕉朱古力窩夫 都好味 配上自製雪糕都好出色
2018-11-24
2019-06-22 1040 浏览
第一次寫食評~晚上七點前嚟到,餐廳坐左七成人。環境坐得舒服。兩人用膳叫左個 咖喱唐揚雞扒飯、香蒜白酒蜆肉意粉。另外跟餐加$18 要南瓜湯及熱玫瑰花茶。南瓜湯:沒有驚喜。香蒜白酒蜆肉意粉:十分普通,份量很少,食到底到底太多汁。咖喱唐揚雞扒飯:蛋很嫩滑,雞蛋使用日本直送卵。雞扒脆漿做得不錯,肉質嫩滑。飯的份量也很多。玫瑰花茶:甜甜的口感帶有玫瑰花香味,很醒神。總括而言:住喺附近就嚟食下,不用特登走過來😂
第一次寫食評~

晚上七點前嚟到,餐廳坐左七成人。
環境坐得舒服。
兩人用膳叫左個 咖喱唐揚雞扒飯、香蒜白酒蜆肉意粉。
另外跟餐加$18 要南瓜湯及熱玫瑰花茶。

南瓜湯:
沒有驚喜。

香蒜白酒蜆肉意粉:
十分普通,份量很少,食到底到底太多汁。

咖喱唐揚雞扒飯:
蛋很嫩滑,雞蛋使用日本直送卵。
雞扒脆漿做得不錯,肉質嫩滑。
飯的份量也很多。

玫瑰花茶:
甜甜的口感帶有玫瑰花香味,很醒神。

總括而言:住喺附近就嚟食下,不用特登走過來😂
咖哩唐揚雞扒蛋包飯
香蒜白酒蜆肉意粉
2019-06-22
2019-06-07 591 浏览
難得男朋友早放,可以去食個癲娜今次試新野,去左屯門一間西餐餐廳,睇餐單覺得都幾抵食咁,等左一陣位就有得食了鋪面幾有格調,但我地坐近門口位,就冇入面啲位咁好感覺。落完單之後,我地都等左好耐下,連隔離遲過我地入座都上菜先,明明我地叫既唔係要焗或者製作需時的到後來我的菜上左,但男朋友個份就又要等好耐,唔明點解同一張單,上菜時間隔咁耐,仲要我同佢叫的其實差不多款終於食得,味道偏重,所以就唔係幾中意,我叫左杯牛油果奶昔,都冇咩特別⋯最慘係坐門口位啦可能,一直見到有一兩隻小昆蟲飛來飛去,都幾影響食慾下⋯
難得男朋友早放,可以去食個癲娜

話說屯門市中心嗰邊都係連鎖嘅餐廳比較多,其實我個人就比較喜歡幫襯小店嘅,尤其係有小小文青嘅style,飲下咖啡咁樣。而近一兩年就喺華都商場一樓見到一間非常合我心水嘅餐廳,一直都想試下,所以最近就同女朋友去左食brunch。先睇睇menu,價錢上係有啲進取,不過屯門市中心真係缺少同類型嘅餐廳,就算貴少少都好,都好多人幫襯。不過,作為一間咖啡店,套餐只提供黑咖啡,要加奶嘅咖啡就要加十幾蚊,其實我都唔係幾接受得到。卡邦尼意粉。成個意粉偏鹹,汁雖然係幾多,但由於sauce開得比較稀,做唔到嗰種好creamy嘅感覺,衹能夠話係一個好一般嘅卡邦尼意粉。滑蛋鋪燒鰻魚蓋飯。呢個飯都推薦嘅。因為滑蛋煮得恰到好處,加埋啲鰻魚汁,食落都幾juicy。雖然只係半份鰻魚,但鰻魚分量都大份,再加上兩條秋葵當咗沙律,感覺都幾清新。雲尼拿Latte的確有雲呢拿味嘅,但唔知點解同杯咖啡好似唔係太夾,我會建議試其他味道。最後,這間餐廳嘅侍應真係有待改善,落單同催單嗰時佢哋都有神冇氣,冇乜表情,希望呢班後生仔上左手之後會做得好啲。

卡邦尼意粉。

滑蛋鋪燒鰻魚蓋飯。

雲尼拿Latte

2019-05-11 492 浏览
最近知道屯門華都有間日本料理小店,當然要去試下!位於華都一樓的角落位,所以店名叫轉角?員工服務一般,同時當日八點已經有多野食品沒有了。咖喱漢堡扒蛋包飯,這裡蛋包飯的蛋是用日本蛋,很香很滑!飲品也等了很久,凍鮮奶綠茶,沒什麼綠茶味,只供拍照。半條鰻魚蛋包飯,蛋包飯裡有鰻魚汁,不會乾呢!整體很不錯,價錢每人大概一百多左右,轉角驚喜!在屯門區很缺這種可以打卡及食物質素佳宜小店,這間是會再去的小店。感覺下午去有日光拍照會比較美呢!
最近知道屯門華都有間日本料理小店,當然要去試下!

位於華都一樓的角落位,所以店名叫轉角?

員工服務一般,同時當日八點已經有多野食品沒有了。

咖喱漢堡扒蛋包飯,這裡蛋包飯的蛋是用日本蛋,很香很滑!

飲品也等了很久,凍鮮奶綠茶,沒什麼綠茶味,只供拍照。

半條鰻魚蛋包飯,蛋包飯裡有鰻魚汁,不會乾呢!

整體很不錯,價錢每人大概一百多左右,轉角驚喜!
2019-05-05
2019-05-06 422 浏览
雖然餐牌款式唔多,但每樣都有heart! 可能老闆諗住貴精不貴多啦!咖啡亦出色!所以由1月開到而家都幫襯咗好多次,我多數星期日過尼食lunch, 1點後通常要等位,要搵次試埋佢嘅晚餐先!👍
2019-05-05 347 浏览
今日5月1日,公眾假期,我同家人去到屯門華都商場二樓, 去試下呢啲西餐餐廳: 轉角。 去到嘅時候大約十一點57分,見佢哋做緊嘢未開門,我就走上前問下開門未,佢就話十二點差唔多了,叫我哋入去坐,眼見呢度有十張枱左右, 雖然地方唔大, 但我哋坐入去不夠半個鐘,已經坐滿晒人,有人已經要等位, 證明呢間嘢食物水準都高。我哋一人3行 各自揀咗自己嘅lunch set 我就揀咗英式早餐 加熱黑咖啡 88蚊**如圖一樣,有煙肉 芝士腸 炒蘑菇 炒蛋 薯餅 茄汁豆 沙律 自家製麵包** 個蛋炒得好嫩滑 好食,薯餅同埋麵包都係自家自己製作嘅, 薯餅好脆口,裏面好軟熟,食到有薯蓉什菜餡,外脆內軟,好味, 仲唔會覺得炸過而肥淋淋,正, 而自家製作嘅麵包仲正,外面酥脆只係 酥皮, 似乎有啲煎炸功夫做過,仲加上牛油同糖製作, 真係好好食,但我覺得過甜咗, 同埋都好大件, 我好鍾意食。 沙律就好新鮮 加咗一啲黑醋醬真係唔錯。 其他材料就不多提啦樣樣都好食。另外一人就揀咗唐揚炸雞咖喱汁蛋包飯加凍檸茶** 呢個炸雞扒滑蛋嘅蛋包飯配上咖哩汁 真係好好,食呢間店蛋包飯比較出名, 尤其是呢個唐揚炸雞扒,因為我眼見坐滿嘅客人
我哋一人3行 各自揀咗自己嘅lunch set
我就揀咗英式早餐 加熱黑咖啡 88蚊

另外一人就揀咗唐揚炸雞咖喱汁蛋包飯加凍檸茶
** 呢個炸雞扒滑蛋嘅蛋包飯配上咖哩汁 真係好好,食呢間店蛋包飯比較出名, 尤其是呢個唐揚炸雞扒,因為我眼見坐滿嘅客人大多數都叫呢個餐, 佢個雞扒炸得好鬆脆好日式,因為咖喱飯應該用日式咖哩磚嘅咖哩汁, 一望埋去已經知道好足料 雞扒大大件真係好味,仲好飽㖭。

而一個就食 經典卡邦尼意大利粉 十
是日特飲 檸檬柚子蜜
** 家人話呢個卡邦尼意粉都好好食, 但可惜個側偏鹹咁就差咗。
** 總括呢間店都係有水準嘅西餐,大家不妨一試。

2019-05-01
午餐