2017-05-30 3704 浏览
米苔目去鴨寮街搵完電話卡,路過一間唔顯眼嘅小店,原來係一間台式嘅小店,被 三個字吸引住,決定一試。如果一唔留心都會Miss左個門呢米苔目$35(兩餸)賣相像是小時候吃的銀針粉,吃落口感十分好,米香味十足。原來由台語翻譯而成,係台灣就容易食到,但喺香港較為少見。雖然佢賣相有啲似狗仔粉同埋銀針粉,但係口感更加煙靱彈牙,可能因為用米粉製成,所以仲有米香添。套餐有22款餸送配9款湯底任選。一般都不選韭菜餃因為怕浸在湯中,餃皮成漿。但老闆推介下, 決定一試! 果然質量取勝,餃皮在湯中能保完整無缺, 餡料味道很有家庭風味。配料推介鴨肉一般米線只有腩肉,但係因為呢個係台式,所以就鴨肉。切得厚薄均勻亦都好入味老闆推介下加$10轉左喇沙湯底,一上枱已經聞到好香,辣味十足, 比起譚仔米線10小辣重要辣推介小食 -1.花雕醉香豬雙脆 (豬脷同豬耳)麻辣豬潤$38花雕雞就食得多, 小食一上台充滿陣陣的花雕味。 切豬耳的刀工細心, 食落十分爽脆。 與一般花雕小食比較, 食材同花雕味取得平衡。個人豬脷,因為較為入味。2.醋番茄$19切得好薄片,賣相滿分,好難想像一間小店連小食都咁有誠意,非常開胃的前菜,配上芝麻同
米苔目
去鴨寮街搵完電話卡,路過一間唔顯眼嘅小店,原來係一間台式嘅小店,被 [米苔目]三個字吸引住,決定一試。
如果一唔留心都會Miss左個門呢

米苔目$35(兩餸)

套餐有22款餸送配9款湯底任選。

配料推介鴨肉

推介小食 -

1.花雕醉香豬雙脆 (豬脷同豬耳)麻辣豬潤

2.醋番茄

切得好薄片,賣相滿分,好難想像一間小店連小食都咁有誠意,非常開胃的前菜,配上芝麻同蒜蓉,十分醒胃。

3.香煎家鄉脆皮肉餅

真係人如其名,個皮真係好香脆啊。如果有泰式辣醬crossover 一下就好喇。肉餅口感有啲似扎肉,但係口感好豐富,由豬肉打成,真係好彈牙。

4.麻辣豬膶。真係好驚喜$38

如果你從未試過麻辣的話,這個豬潤可以作為入門版, 淡淡的麻跟淡淡的辣和豬膶十分相配。 豬膶亦是十分新鮮的, 保留爽同滑。最緊要滾得剛剛熟,否則就會好靭,但係呢度整得好好味,忍唔住要買外賣俾爸爸媽咪試吓。一打開,就大讚好香!

整體感覺

食材新鮮,煮法用心。每樣食物都即叫即製,好彩等候時間唔算長,沒有一般的商業味,多了一份家庭式的親切感。特別欣賞小店以$9蚊優惠長者,深水埗果然充滿人情味。

2017-05-30
  • 麻辣豬潤
  • 醋番茄
2017-05-24 65 浏览
朋友出完Trip想拿手信給我,但約來約去都出不來,只好下班過去他家找他。 他帶我到他平時的飯堂,樹立在芸芸電器中鴨寮街的隱世小店,軟橋米苔目。沒有他我真的不會找到新美食。店舖面積雖少,但麻雀俱全。細心看到貼在牆上的雜誌介紹,原來米苔目是粘米粉造的,我通常只會在食媽媽牌的蘿蔔糕所會食到它。 Q 彈豆腐,外皮煎香,灑上辣粉,滋味一流,非試不可。咬了一口,像極魚腐,煙煙韌韌,十分彈牙。蒜泥白肉,有辣有唔辣,嗜辣的我當然要辣。味道夠辣而且陳醋味濃,醬汁味道調較稀,但他有放東粉吸汁,好像食蒜蓉蒸帶子,最好味的永遠係放在帶子下面粉絲。朋友仔食的是蕃茄湯,貢丸,豬潤。蕃茄湯好重蕃茄味,好似自己屋企煲。我食的是豬腩肉,海帶,中酸辣。忘記自己已經點左蒜泥白肉, 腩肉好多,差d 食唔曬,下次會叫其他配菜啦!海帶絲也不少,比起其他地方食米線的餸份量,他們真的毫不吝惜。主角米苔目,望似銀針粉,但他不會很彈牙,柔軟得來又不易折斷,好適合老人家或小朋友食。食完會發覺自己飲了很多湯,差不多都見底 。所以湯底好重要。我的酸辣湯底辣得好過隱,沒有酸菜但會有酸味,可見他們是細心研究過的。要Order 野飲解解辣。好耐都無

店舖面積雖少,但麻雀俱全。

蒜泥白肉,有辣有唔辣,嗜辣的我當然要辣。

我食的是豬腩肉,海帶,中酸辣。

要Order 野飲解解辣。好耐都無飲過波子汔水啦!原來出左新味道,試下菠蘿味先。
好彩事先拎左紙巾出來,開到一手都係, 我個朋友就無,可能我唔好彩啦!哈哈!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
舒適度:8
總分:8
  • 軟橋招牌Q彈豆腐
2017-05-24 2791 浏览
邊個話台式食品只得珍珠奶茶或牛肉麵?深水埗鴨寮街這裡就有一家店專門賣台式米苔目的小店,唔知米苔目係咩嚟?繼續睇落去吧﹗門口位較細,不是跟著地址去找很容易行過龍。 店內環境不算大,不過總算有大圓檯而且又有牆邊面壁位。 最抵食的有$28一碗米粉,不過一場來到當然是要試米苔目啦。冬菇雞肉米苔目麻辣湯 $35 我最鍾意食辣,所以便點了麻辣湯底中辣。湯底非常香濃辣味夠嗆,麻度方面反而較輕。是時候要揭曉米苔目的真面目了,其實米苔目無論外型或口感都跟銀針粉非常相似,不過米苔目就較細小,而且米香味濃。有一點一定要讚的,就是雞肉!還以為會像譚仔那些超細碎雞肉,豈料這裡的是雞肉片,口感實在得多了,可以一片一片雞肉食得到,而且因為切得很薄可以完全不覺韌及鞋口。冬菇豬肉米苔目方魚肉碎湯 $35 男朋友點的是方魚肉碎湯底,問一問侍應姐姐才知道原來即是大地魚湯底。一上檯已聞到好大陣魚味,但我不喜歡食魚所以這個湯底不會是我的心頭好,但男朋友說湯底很不錯,魚味濃中帶點甜。蒜蓉白肉 $38 另外點了兩款小食,由於男朋友不食辣所以這個蒜蓉白肉我點了小辣。面頭有非常多蔥蒜,生蒜帶起了刺激。底層鋪了很多粉絲,夾在一起吃口感
門口位較細,不是跟著地址去找很容易行過龍。

店內環境不算大,不過總算有大圓檯而且又有牆邊面壁位。
最抵食的有$28一碗米粉,不過一場來到當然是要試米苔目啦。
冬菇雞肉米苔目麻辣湯 $35
冬菇豬肉米苔目方魚肉碎湯
冬菇豬肉米苔目方魚肉碎湯 $35
蒜蓉白肉 $38
蒜蓉白肉
底層鋪了很多粉絲,夾在一起吃口感大增,但如果溫度可以再冷凍些就好了。
日本櫻花可樂
日本櫻花可樂 $19
試下未飲過的可樂,味道怪怪的,太甜。

第一次食到米苔目,口感QQ很特別,而且由於很細小一粒所以能夠吸到很多湯,麻辣湯跟雞肉都是我的推介﹗
冬菇豬肉米苔目方魚肉碎湯
2017-05-19 41 浏览
收工去了深水埗,因為媽媽叫我買幾個插頭屋企,順便我也買幾條電話的充電線,畢竟充電線也太容易壞了,買好幾條以防不時之需。行過攤檔行人路,見到一間不起眼的食店,看到下午14:00-18:00供應長者$9雞米粉,如此有心的食店,更應該支持支持!另一邊看到一張張手寫抄至Openrice的評語,實在有點可愛,亦非常用心。這個雪櫃令我想起以前經常吃的車仔麵也是用這種,雖然還是新的不過也有一番懷舊的風味。不過原來這裡是主打台灣的米苔目,米苔目我沒吃過,反而想試試到底是什麼來頭。看到簡單一張由雜誌撕下來介紹,米苔目像銀針粉與狗仔粉之間,還有20多種配料,推薦配豬潤,不過我不吃這類內臟,所以沒法能一試。一碗麵食均一$28,由早到晚供應,不得不說實在算便宜,不過要試試這裡的味道才能判斷抵不抵食!至於小食,說得上是軟橋招牌Q彈豆腐,應該是相當有特色且不錯的。豆腐$19有六件,表皮炸過,裡面綿實的豆腐肉,外層撒滿五味粉,微辣但幾好味,應該是外邊吃不到米苔目連兩款餸$35,我自己再加多兩款餸,要豬骨湯底,因為看介紹指豬骨湯也是很好吃的!來到竟然每款都有至少3-4件,份量好多,唔似得有D連鎖米線餐廳加錢叫幾餸但份
米苔目連兩款餸$35,我自己再加多兩款餸,要豬骨湯底,因為看介紹指豬骨湯也是很好吃的!來到竟然每款都有至少3-4件,份量好多,唔似得有D連鎖米線餐廳加錢叫幾餸但份量就減半,完全唔知咩道理!

總共叫了四款:豆卜、墨魚丸、貢丸、扎肉。
先說豆卜,豆卜是長形條,並非平常吃開小塊斬件的那種,而且豆卜索滿豬骨湯汁,鹹鹹地非常好味非常juicy,令人一吃想再吃~
墨丸和扎肉吃得出是普通來貨,雖然吃不上是很出色的,但也不算遜色,扎肉不會只是薄薄一片,咬下去還是有口感的
貢丸是充滿香菇味,食落去每一啖都好香,識食貢丸的人一定知道這種貢丸是最好味!
吃過米苔目後給我印象反而不是帶點煙煙韌韌,反而是軟綿易咬,一小條一小條,反而令人更胃口大開,加上豬骨湯底真的很好吃,中間還會撒滿椰菜絲,只能說老闆真的很愛給足料呢~
在這樣還看到平常出面也沒看到的日本櫻花可樂,包裝很特別,味道卻沒有很像一般可樂,汽不會太勁,但味道實在有點難形容像什麼。不過外形實在太美,所以我把它帶回家美美的收藏😘

下次如果剛好經過附近還是會選擇過來光顧,反正價錢不是太貴,而且愛心小店更加要支持一下❤️
2017-05-17 2216 浏览
今日陪朋友黎深水埗買珠仔,先搵地方食午餐,佢介紹咗我來呢間專售米苔目嘅台灣食店。門口窄長不起眼,差啲就miss左。米苔目真係聽都未聽過,原來其名稱係由台語音譯而來,老闆曾到台灣學師,每天手打新鮮製造。湯米苔目(鮮茄湯底,配雞肉、冬菇)$35$35包豬骨湯底,可任選兩款餸,如要轉特製湯底則另加$3,價錢都幾抵。米苔目故名思義,係由米製成,外表挺似香港的銀針粉,口感偏腍,軟綿綿的,配番茄湯底感覺清新。冬粉(沙嗲湯底,配魚蛋、韮菜餃)$45朋友食過,話喇沙湯底不容錯過(此湯底需另加$10)。果然,湯底味道相當濃郁,粉絲索晒湯汁,食到停唔到口!蒜泥白肉 $38備有大、中、小辣,我地揀大辣。同其他蒜泥白肉相比,這度的不太鹹,但比較麻同香口,美味!手拍青瓜 $14青瓜既開胃又醒神,卜卜脆,好新鮮。涼拌皮蛋$19日本菠蘿波子汽水$12、日本櫻花可樂$19飲品竟提供日式汽水,有新意得來又幾夾喎!除了美食外,店家友善親切的態度也令人很窩心,服務分也爆燈!

湯米苔目(鮮茄湯底,配雞肉、冬菇)$35

冬粉(沙嗲湯底,配魚蛋、韮菜餃)$45

蒜泥白肉 $38

手拍青瓜 $14
青瓜既開胃又醒神,卜卜脆,好新鮮。

涼拌皮蛋$19

日本菠蘿波子汽水$12、日本櫻花可樂$19
飲品竟提供日式汽水,有新意得來又幾夾喎!

除了美食外,店家友善親切的態度也令人很窩心,服務分也爆燈!
2017-05-13
2017-05-13 60 浏览
難得平日放假 做個孝順女陪爸爸去深水埗買電話 買完電話就要搵野醫肚 深水埗多好野食唔駛講 但係天氣太熱 唔想行太遠 於是就同爸爸係鴨寮街入左呢間食台灣野既軟橋米苔目 因為爸爸話之前經過已經想試餐廳門口好細 但行入幾步 就海闊天空啦😂入面有幾張圓枱幾張細枱牆上面有好多食物圖片 有圖有真相架😂仲列埋價錢 方便叫野食 牆上面有d雜誌既報道 講解下到底咩叫米苔目等野食既時候又可以睇下餐牌上面有唔同既餸同湯底可以揀除左米苔目之外 仲可以揀米線拉麵呀個類入得黎梗係要試下米苔目啦😝另外都仲有d台灣小食可以揀下鴨肉韭菜餃米苔目配豬骨湯底 $35聽講米苔目好似係用沾米做既 個外貌有d似狗仔粉 又有d似銀針粉 細細短短一條 好得意餐牌上面有建議食法 就係用湯匙將米苔目連湯一啖放入口 米苔目好煙韌 好好咬口呀 加埋豬骨湯底幾夾 好味呀 同埋佢地個韭菜餃原來係自家製架 粒粒都好足料 韭菜好新鮮 另外鴨肉即係鴨胸咁 都幾厚肉 食落有好香鴨味 新鮮!同埋有好多椰菜絲跟埋一齊上 成碗野好足料豬肉雞肉米線小麻辣湯底$38個麻辣湯底小辣都好夠辣 好香口開胃豬肉同雞肉都非常新鮮 好嫩滑 完全唔鞋口成碗野連埋韭菜同椰菜絲
餐廳門口好細 但行入幾步 就海闊天空啦😂

個麻辣湯底小辣都好夠辣 好香口開胃
豬肉同雞肉都非常新鮮 好嫩滑 完全唔鞋口
成碗野連埋韭菜同椰菜絲 好大碗好夠飽

涼拌皮蛋$19
可以揀辣或者唔辣 皮蛋係糖心架 加埋勁多既蒜容 好香好好味呀 夏天食好正

總括黎講 呢間餐廳既食物都好特別好好味
尤其是最欣賞入面負責落單個位'姐姐'
聽到隔離枱有客人問佢有咩好食架 佢會逐樣介紹又問下人鍾意食咩呀個類 個位客人話想減肥 佢又真係好似閒話家常咁介紹其他特式野俾佢食 個感覺好有耐性好真心 呢d真係小店先有既人情味 值得再黎再試下其他台式小食
2017-05-11 202 浏览
星期四的中午,我剛在荔枝角見完工,諗住順便去深水埗鴨寮街買手機配件,但當我去到深水埗又突然肚餓,於是便四圍搵下,睇下有無好嘢食。在一堆街邊檔後面,我被呢塊餐牌吸引到我入去,驟眼看看照片,呢度唔似賣平常看到的魚蛋麵或過橋米線啊!原來這裡提供台灣著名風味美食 - 米苔目,是一種用粘米粉搓成的麵食,成份和米粉差不多,外形如銀針粉般,口感 Q 彈。 中午時份,客人意外地不多,也許是因為附近的商舖,都是剛剛營業的關係?然而這裡裝潢很平實,光線充足明亮,桌椅擺放得很整齊,環境都相當乾淨。筷子亦整齊地放在膠盒裡,倍添衛生。呢度的食物價錢都幾實惠,如果能和幾個朋友一起,更可以嚐到多些小食呢。這裡的店員都相當親切有禮,效率都不錯,聽到他們和街坊客人有傾有講,感覺相當有人情味。這餐我叫了一碗米苔目、軟橋招牌 Q 彈豆腐,及一支綠茶可樂,食到相當飽足,價錢只是 $74,感覺相當抵食。這裡的米苔目套餐包括 2 款餸菜 ($35),而我選了蕃茄湯底 (另加$3),雲吞及木耳。這碗米苔目份量相當豐富,女生的食量已經相當夠飽。今次係我第一次食到米苔目,外型真係好似銀針粉,但比我之前食過的銀針粉較為稔身,咬落去軟綿綿

筷子亦整齊地放在膠盒裡,倍添衛生。

米苔目 (蕃茄湯底、雲吞、木耳)
今次係我第一次食到米苔目,外型真係好似銀針粉,但比我之前食過的銀針粉較為稔身,咬落去軟綿綿得來都幾彈牙。而蕃茄湯底酸酸地,味道都幾清新,沒有味精的濃味感,而且和清淡的米苔目相當夾呢。
米苔目
碗裡有三粒雲吞,份量尚算大隻,裡有韮菜和豬肉等,肉質都幾爽口彈牙。
雲吞
雲吞
木耳份量都很豐富,味道爽口。
木耳
軟橋招牌 Q 彈豆腐 ($19),看見牆上廣告的介紹便很想食,於是決定叫了一碟。
軟橋招牌 Q 彈豆腐
真係無叫錯!此豆腐唔同出面的豆腐,口感有少少似炸魚片,但係比魚片更軟滑彈牙。外皮混和了少少胡椒和辣椒皮一起炸過,增添了少少香辣的味道,為清淡的豆腐增添香口的感覺,都幾惹味!
軟橋招牌 Q 彈豆腐
綠茶可樂 (米苔目餐加 $17),雪凍了的支裝可樂,啱晒熱熱地的天氣,無純正的可樂咁甜,而係有少少綠茶味,相當好喝。
綠茶可樂
離開的時候,發現了這塊餐牌,深感這店確是一間良心小店。尤其深水埗區住了很多較窮困的長者,他們要是吃到便宜又有人情味的美食,確是對他們的一種關懷及安慰吧。
2017-05-04
米苔目 (蕃茄湯底、雲吞、木耳)
綠茶可樂
2017-05-11 95 浏览
最近在深水埗附近返工,放工就睇睇下有咩好野食。 行行下鴨街,遠遠見到紅色大大的牌,寫著軟橋米苔目餐廳,便去一試。 餐廳裝修平民,店員也很親切,我們坐下便細心地推薦米苔目。 原來米苔目是台灣的地道小食,以Q彈,細滑見稱。 湯底有多款選擇,我選了拉沙湯底,加豬肝(本身湯底已有大量芽菜,豆腐乾) 另外點了藥膳雞腳, 等左一陣,大大碗米苔目已到,米苔目的口感像粉仔,比粉仔滑彈 藥膳雞腳吸收了,湯的精華 每一隻到好入味,轉眼間已吃完5隻,很補身的感覺
最近在深水埗附近返工,放工就睇睇下有咩好野食。
餐廳裝修平民,店員也很親切,我們坐下便細心地推薦米苔目。
原來米苔目是台灣的地道小食,以Q彈,細滑見稱。
另外點了藥膳雞腳,
等左一陣,大大碗米苔目已到,米苔目的口感像粉仔,比粉仔滑彈

2017-05-10 109 浏览
.豬腩肉墨魚丸米苔目 $35.米線就食得多😌,台灣傳統地道米苔目真係聽都未聽過😏。據老闆娘話,米苔目係用上麵粉以及薯粉嘅混合,食落軟身似膠狀,煙煙韌韌😋,每一條都係人工手打出嚟👍🏻,湯底純天然無添加味精😼,成碗食晒都唔覺口乾,其他小食都係十幾蚊一碟,非常抵食👻,加上米苔目喺香港暫時只有一間,經過不仿一試。.後記:原來餐廳仲有搞長者優惠,可以俾老人家用$9食一碗熱辣辣嘅米粉,絕對值得一讚😍👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻.軟橋米苔目餐廳 (深水埗)深水埗鴨寮街249號地下B舖.#explosion深水埗#explosion九龍區#explosion台式
豬腩肉墨魚丸米苔目 $35
軟橋米苔目餐廳 (深水埗)
深水埗鴨寮街249號地下B舖
#explosion深水埗
#explosion九龍區
#explosion台式
  • 蒜泥白肉
店舖鄰近深水埗地鐵站C2出口,步行2分鐘可到達。門口裝潢樸素,加上被路出邊的檔攤擋住,第一次去時可能要花點時間找找。說回食物,此店主打台灣特色小吃米苔目;硬要說的話,是有點像我們常吃的銀針粉。配搭不同的特色湯底,呈現不同的滋味。筆者點的是最熱門的豬骨湯底,配雲吞及頁丸。米苔目呈半透明,口感細滑Q彈,與熱湯一同送進口中,已忍不住吃第二口了。相反兩個餸味道正常,不過不失。另外點了客招牌Q彈豆腐,入口的感覺外面有點像生筋,但裡面卻是嫩滑的豆腐。灑在上面辣粉更惹味香口。蒜泥白肉是筆者的最愛。看上去好像調味料不多,但吃時卻十分勁辣。這店的肉較厚,吃時有嚼感。可惜如圖所見,蒜泥不足,吃下來不過癮,使這道菜大打折扣。值得一提的是,這裡的員工十分友善,能夠有耐性的向食客介紹菜式。在如今商場連鎖店林立的香港,有這種充滿人情味的小店,已十分值得支持。

2017-04-28
  • 軟橋招牌Q彈豆腐
2017-05-03 203 浏览
這天下午經過深水埗鴨寮街的「軟橋米苔目餐廳」,從外面看似一般粉麵舖,不過以下午茶時間來說裡面的客人蠻多的,看到舖外的簡介說是主打台灣「米苔目」,於是抱著好奇心決定進去試試!看著餐牌,毫無頭緒的我們決定問問店員姐姐有什麼推介,她很詳細地跟我們解釋,原來米苔目是來自台灣的米製粉,外型口感跟銀針粉相似,每日在店內以人手製作,主要配以清湯和內臟,不過餐廳為配合香港人口味加了許多其他湯底、餸和麵類給客人選擇。想也不用想,我們二人都決定要選米苔目來試!小女子選了鴨肉+豬腩肉米苔目,配上蕃茄湯底。首先當然要試吃米苔目,的確有點像銀針粉,不過比銀針粉更彈口,口感頗特別!蕃茄湯底非常鮮甜,飲得出真是用了蕃茄而非茄醬來煲,用匙吃可以一次過吃到大量米苔目和大啖蕃茄湯,感覺十分幸福~另外,鴨肉和豬腩肉的肉質幼嫩,而且都醃得很入味!友人選了豬展+雞肉+絲瓜米苔目,配上豬骨湯底。豬骨湯清得來不會淡,很有住家豬骨湯的感覺。餸方面,雞肉嫩滑,絲瓜也很鮮甜,豬展更是令人驚艷!它並不會像一般餐廳的煮得過久而變得粗嚡,反而是又爽又滑,能夠保留豬展本身的香味,本人跟友人都強列推介點這個,一定不會失望!!「花雕醉香豬雙脆」是用

鴨肉+豬腩肉米苔目(蕃茄湯)

豬展+雞肉+絲瓜米苔目(豬骨湯)

花雕醉香豬雙脆
「花雕醉香豬雙脆」是用了花雕酒浸制的豬耳和豬脷,豬耳豬脷爽口,亦浸得很香口入味,試得一試,不過如果再雪冷一點會更好呢。

軟橋招牌Q彈豆腐
「軟橋招牌Q彈豆腐」果然是招牌小食,薄薄的玉子豆腐炸得外脆,內裡軟綿綿又帶點Q彈口感,配上灑上的調味粉非常惹味,令小女子有衝動想多叫一碟~可惜胃只有一個……

熱蜂蜜紅蔘紅棗茶
「熱蜂蜜紅蔘紅棗茶」無論食材和味道都感覺很養生,本身小女子並不是十分喜歡紅蔘和紅棗,但這杯加了蜂蜜,甜甜的比想像中好飲很多!不知不覺就KO了一整杯,連底部的紅蔘紅棗也一併飲得乾乾淨淨~

凍蜂蜜生薑檸檬茶
「凍蜂蜜生薑檸檬茶」清甜解渴,與微辣的生薑味平衡得很好,十分適合炎炎夏日飲呢。

想不到這間看似普通的粉麵小店,竟然有這麼大的驚喜,不單味道出眾,價錢大眾化,店員姐姐也有禮,相信我很快又會回來吃的了~LOL

By alvahana
2017-04-30
鴨肉+豬腩肉米苔目(蕃茄湯)
豬展+雞肉+絲瓜米苔目(豬骨湯)
花雕醉香豬雙脆
軟橋招牌Q彈豆腐
熱蜂蜜紅蔘紅棗茶
凍蜂蜜生薑檸檬茶
2017-05-02 69 浏览
今日去深水埗買野,見到有間舖頭食米苔目,個名好得意,原來睇返餐牌話係台灣野,一條條彈牙食品,當然就叫黎試下啦,再叫左小食黎個豐富晚餐。藥膳雞腳$19…推介好食,藥味濃郁而香,雞腳淋入晒味,差點連湯都想飲添。蒜泥白肉$38…份量多,辣度都夠而肉都入味,而且下面竟然仲有粉絲好驚喜,超入口又香好味,但如果蒜泥更多就仲好味。涼拌青瓜$14…叫左中辣,辣度好味加上青瓜夠脆又甜,不錯。豬膶,鴨肉,韮菜餃米苔目$45…見到報章吾少都講豬膶和鴨肉就叫黎試下,沒想到好清又爽…十分嫩滑好味道。餃子足料韮菜好香。米苔目類似銀針粉但多左米香,湯底我想特別點叫左冬陰公味,少辣之餘有椰香都幾特別。叫左個麵只需加$7就有凍檸檬茶…檸檬味濃茶又香,比心目中好飲足料。

涼拌青瓜$14…叫左中辣,辣度好味加上青瓜夠脆又甜,不錯。

2017-04-22 75 浏览
是咁的 話說小弟同女友朝早11點左右係深水步行街 由於未食早餐 覺得好肚餓 便四圍搵野食 咁岩聽到開閘聲 便應聲望過去就見到呢個俾攤檔遮住既小店 呢間小店驟眼睇都無咩特別 我同女友行去坐低 便開始叫野食 分別係麻辣牛肉(小辣) 辣度分大中小 滷水豬大腸 同埋 鴨肉腩肉米台目 米台目係一樣類似銀針粉但幼同短身d 全部由老闆每日新鮮人手製做 食落去 較軟 一咬就碎 連方魚肉碎既湯底 作早餐 十分好 鴨肉較似南京鹽水鴨清淡版 帶有鴨味 但無鴨騷味 腩肉 似譚仔 但佢係半肥瘦 岩岩好 唔會得肥膏 麻辣牛肉 我個人覺得還好 但女友覺得麻麻 麻辣味似譚仔涼抹木耳汁既咪 肉比較嫩 但肉味較少 豬大腸我覺得有驚喜 佢味道唔太濃 滷水汁岩岩好 豬腸洗得乾淨 食落唔會老 仲有大腸味 中意食豬大腸既朋友一定要 食完呢3樣野 飽到拍肚皮 100蚊左右 行開深水步既朋友 可以一戰 下次再搵下隱世小店食
就見到呢個俾攤檔遮住既小店 呢間小店驟眼睇都無咩特別

下次再搵下隱世小店食

2017-04-22 79 浏览
一天前第一試,今日已經帶女朋友再度探访。鴨肉湯冬粉: 必試! 鴨肉和(粉絲)乜原來可以咁合! 鴨肉不粗糙而且味濃..肉帶少許鴨肥不可多得。 湯中雪菜不但提鮮, 更去走油膩感覺。正~!招牌豆腐:應該係炸魚腐 - 口感新奇,野味但比較油。可以試一次。花雕醉雙脆: 必試! 豬耳豬俐切到紙咁薄。咬落口"索索"聲! 一啲豬腥味都冇!Honorable mention一定要讚下單姐姐和藹可親。説明好食嘅鋪頭唔一定冇禮貌!
一天前第一試,今日已經帶女朋友再度探访。

鴨肉湯冬粉:

招牌豆腐:
應該係炸魚腐 - 口感新奇,野味但比較油。可以試一次。

花雕醉雙脆:

Honorable mention

一定要讚下單姐姐和藹可親。説明好食嘅鋪頭唔一定冇禮貌!
2017-04-22
3K
2017-04-16 107 浏览
同朋友去完鴨寮街買野,之後便四處搵食,附近的茶記大都打烊了,見有間小店仍燈火通明,便去看看,貌似食台灣麵的,價錢挺便宜,就進去一試吧。花雕醉香豬雙脆($19)朋友見花雕兩字就嚷著要叫了,豬雙脆原來指豬耳同豬脷,啖啖的酒香幾入味,不錯的小吃。鴨肉木耳冬蔭功湯米苔目($38)自己點左呢款,鴨肉同木耳亦下得不少,唔錯咁樣。冬蔭功湯底要了少辣,都頗有辣勁,酸酸的帶椰奶香,仲有濃濃的香茅味勁正。原來軟苔目係咁樣的,好似細細的粉仔,很軟身,連湯一起吃,感覺有點像湯飯,哈。鴨肉無乜調味,食到鴨肉的原味,皮很滑,肉札實,皮下無肥膏,好味喎。豬腩肉豬潤泡菜湯底軟苔目($38)朋友點了呢碗,全部都係豬。泡菜湯底唔辣呢,而且望落無乜油,感覺不錯喎。腩肉薄切,無預期中肥,沒有過份調味。豬潤爽滑,味道正常非化學感覺,都好味。很不錯的麵食,下次再試試別的湯底先,有好多隻味都想試啊。
花雕醉香豬雙脆($19)

鴨肉木耳冬蔭功湯米苔目($38)

自己點左呢款,鴨肉同木耳亦下得不少,唔錯咁樣。
豬腩肉豬潤泡菜湯底軟苔目($38)

朋友點了呢碗,全部都係豬。
泡菜湯底唔辣呢,而且望落無乜油,感覺不錯喎。
腩肉薄切,無預期中肥,沒有過份調味。
豬潤爽滑,味道正常非化學感覺,都好味。

很不錯的麵食,下次再試試別的湯底先,有好多隻味都想試啊。
2017-04-13