2018-07-15 406 浏览
這是我第一次吃這個車輪餅,款式比較新穎,可是剛巧我來到不是時候,大部分的車輪餅都售罄,只有抹茶一款口味。我一場來到絕對不想買非新鮮出爐的食物,所以還要是等了超過半小時,新鮮出爐,可是賣相方面可能是餡料太多,樣子真是不行。我選的是Oreo 比利時紅桑子麻糬,裡面是有一片完整的oreo,一小球的紅桑子醬及一片麻糬。想像和現實是兩回事,麻糬完全沒有發揮其獨特口感,像糊狀的口感,感覺蠻難受。oreo已經完全溶掉了,總之整個組合是失敗。我看過其他食評的相片,的確不似我所買的這個樣子,或者不是原本車輪餅小姐親自出馬,而引致整個結果是失敗的。有時候滿心期待的就是遇到不似預期的,你是會很失望。真是有點懷疑有關這間甜品的食評的真實性。

有時候滿心期待的就是遇到不似預期的,你是會很失望
。真是有點懷疑有關這間甜品的食評的真實性。
2018-07-10
30 分钟 (外卖自取)
千層蛋糕味道可以,綠茶味嘅千層蛋糕好濃綠茶味,皮同忌廉之間感覺上食落去好似食緊兩樣野咁,皮還皮;忌廉還忌廉至於個芒果糯米糍,皮雖然望落去比較厚,但食落去皮只係芒果嘅三分之一,而都好大,一細啖已經食到個芒果,芒果好甜而且糯米粉都唔會話好多好厚,食到好污糟,但係食落去被同芒果係分開,皮還皮;芒果還芒果,都要讚嘅係佢個皮好滑兩樣嘅食物加埋都只係$54而且芒果糯米糍都有一隻手掌都只係$12個人覺得價錢幾合理,整體來講除咗口感唔太好之外,其他都唔差

抹茶味千層+芒果糯米糍
2018-06-16 337 浏览
從雜誌得知,這家小店以售賣車輪餅為主,每日新鮮製造,而且提供多款口味,任君選擇!車輪餅的蛋皮不單有原味,另有朱古力皮,而且餡料亦不同!Oreo 紅莓麻糬車輪餅車輪餅外脆內軟,蛋香味道不算明顯,味道較淡,咬開餡料澎湃流出,由於不是即製的關係,熱度不算熱騰騰,扣減了分數。麻糬口感煙韌有嚼感,而自製的紅莓醬甜度適中,沒有過甜,夾雜著Oreo餅碎,口感豐富,味道中規中矩!這店的車輪餅,不到非吃不可的程度,如果能夠做到即叫即製,那就更加好!
車輪餅的蛋皮不單有原味,另有朱古力皮,而且餡料亦不同!
Oreo 紅莓麻糬車輪餅

2018-06-03
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2018-06-13 326 浏览
🍫 O r e o 朱 古 力 麻 糬 車 輪 餅 。$11 終於❗️找到合我口味的車輪餅了😍話說,買過好幾次車輪餅小姐,都沒有覺得它的餅特別好吃,裡面餡是滿滿的,口味又多選擇 (每日4️⃣款,經常轉換)。不過覺得味道好像一般,例如抹茶太苦,餅自己又不夠味。但今次,口感好豐富,真心好吃‼😋️ Oreo曲奇🍪加朱古力醬及大大舊煙韌mochi🤤 朱古力醬比我之前試的奶醬多,與oreo更合配喔 (奶醬多感覺太膩🙊)所以啊,厚厚的 $11 值得等🔟分鐘☺️ 吃完滄浪亭 來這裡買個當甜品就perfect了😆

終於❗️找到合我口味的車輪餅了😍

不過覺得味道好像一般,例如抹茶太苦,餅自己又不夠味。

2018-05-29 348 浏览
網上成日見度介紹呢間店,今次行過就買左兩款味道試下。我地買左流心法國朱古力($11)及QQ皮流心雲尼拿奶皇($11)。佢地預先整好然後烘熱,唔係即叫即整😣食完超級失望🤦🏻‍♀️首先朱古力味,外皮唔鬆軟味道較淡,內餡係普通朱古力無流心效果😔 QQ皮流心奶皇,QQ皮超級難食又無味,開初仲以為係未熟😑內餡係吉士又無雲尼拿又無流心.....網上宣傳真係唔好亂信😓______________________________我地呢班大食女鐘意走黎走去搵好野食,如果邊度有好推介記得同我地講😏❤️我地一齊交流下😘❤️鐘意我地的分享,記得按👍及share❤️
網上成日見度介紹呢間店,今次行過就買左兩款味道試下。
流心法國朱古力
流心法國朱古力
QQ皮流心雲尼拿奶皇
QQ皮流心雲尼拿奶皇
網上宣傳真係唔好亂信😓
我地呢班大食女鐘意走黎走去搵好野食,
如果邊度有好推介記得同我地講😏❤️
我地一齊交流下😘
❤️鐘意我地的分享,記得按👍及share❤️
2018-05-17 354 浏览
同兩個frd 真係專登走入去食。我都覺得自己好有心!間鋪係地鐵站附近好易揾。無人排隊。一去到就買左個Oreo 朱古力麻糬車輪餅($11),好正,朱古力甜度剛剛好,一D都唔漏。之後同佢地share左個阿華田千層cake ($42), 呢個麻麻地,太甜。最後我買左4個車輪餅打包返去比老婆,因為老婆講明4隻味都要試 (吉士,綠茶,紫薯,Orea朱古力麻糬)。我千叮萬囑個阿姐,每隻味比1個。。。佢都可以執錯囉,比左兩個Orea朱古力無比到紫薯味.... 我真係想爆粗,累我比老婆鬧。所以本身想好評,而家比OK算。
  • 車輪餅
2018-05-16 288 浏览
今日本身一心諗住去買一個綠茶味車輪餅,去到有一位小姐買緊,所以我排佢後面,之後有一位中年婦人後來黎到,冇留意條隊,就打尖排左我前面...我心諗:我唔趕時間我比你買先,我冇咩所謂...但佢又諗左好耐都諗唔到要咩味,所以我就講先(反正我早排過佢),我買2個,店鋪員工準備去夾比我既時候個位中年婦人就諗好左佢要邊4個味,之後員工就夾左比佢先...(因為佢買多過我?) 其實比佢買先我冇所謂,重點佢夾比我個時話我綠茶味既最後一個比個個中年婦人買左!明明係我黎先我落order先點解就夾比後落order既客人先?!本身比人打尖都算,但最唔份氣就係因為咁買唔到我要既味!我同個位員工(應該係老闆娘)講話係我排先,但最後一個又比左佢,但佢完全冇諗住處理事件(中年婦人仲係度),淨係笑笑口咁話”哎呀我唔知架喎” 個下其實真係超級嬲!呢間小店我一向都支持,只係我覺得今次呢件事既處理手法真係好差,令我好難接受食物質素固然重要,但如果可以為顧客多諗一點會更加值得人尊重!

個下其實真係超級嬲!

外卖自取
車輪餅小姐 Ms. Wheel Pie美孚美孚新邨吉利徑19號50B7號舖 (美孚mtr exit A右手邊)流心雲尼拿奶皇 ($10 <-- 2018年1月食)Oreo 奶醬多麻糬 ($11<-- 2018年4月食)(第一點係通脹都通得幾快,haha)$10果次其實食得好嬲,因為佢明明聲稱流心雲尼拿奶皇,但完全都唔流心既  (要用盡力唧先bi到出黎)個車輪餅又完全唔熱,買完個餅,店主就係鋪入面拎左個車輪餅比我,我見到入面有好多車輪餅,但放餅既地方個setting唔似係有保温既功能我估佢應該係一批批咁做好左,放係鋪入面,賣晒先會再整 係好快手有得食 唔洗等,但就完全below average真係覺得我做咩唔去食個奶皇包算,起碼包點店會係比個熱既奶皇包我,仲平D添今次再食Oreo奶醬多麻糬,排我前面果個女人好很燥,因為到佢就賣晒,要整批新既,佢就等左好耐 (聽到佢話等左二十幾分鐘)「前人種樹,後人乘涼」於是我黎到,車輪餅咁岩整好,我就即刻有熱辣辣的車輪餅食熱食又真心幾好食,Oreo奶醬多麻糬有齊四種餡好正,個餅皮有少少脆,入面熱辣辣,正!仲唔會話小氣比得小小餡你 所以我話
車輪餅小姐 Ms. Wheel Pie

流心雲尼拿奶皇 ($10 <-- 2018年1月食)
Oreo 奶醬多麻糬 ($11<-- 2018年4月食)
(第一點係通脹都通得幾快,haha)

我估佢應該係一批批咁做好左,放係鋪入面,賣晒先會再整
係好快手有得食 唔洗等,但就完全below average

「前人種樹,後人乘涼」
於是我黎到,車輪餅咁岩整好,我就即刻有熱辣辣的車輪餅食
仲唔會話小氣比得小小餡你

所以我話,食呢間車輪餅真係要睇好唔好彩,最好就係唔洗等又可以有熱既車輪餅食
如果唔係,多數係你一係好快有得食,但凍左;一係要等耐,但有熱既車輪餅食

去到美孚可以一試,反正都唔算好貴,但如果你話特登為左食佢而入美孚,就免啦 (唔好咁浪費時間啦!)
Oreo 奶醬多麻糬 ($11<-- 2018年4月食)
流心雲尼拿奶皇 ($10 <-- 2017年食)
2018-04-08
  • Oreo 奶醬多麻糬
2018-05-07 227 浏览
🌹流心玫瑰吉士($11)▪️再到訪,終於食到😍❤️其實我想食抹茶流心同 奶醬多oreo麻糬,但每日款式不同就🤷🏻‍♀️今日試住玫瑰🌹同紫薯💜先🤤-拎上手就熱辣辣嘅,但我就拿回去先食,Um..其實我覺得車輪餅同雞蛋仔個粉漿有d相似,亦同類凍左同熱即食會有差別🙈所以都打定強心針,預左會無咁軟熟。一搣開😧個車輪餅皮 手感好韌,但食落又未至於好似樹皮咁,畢竟都係放左30min左右,籌命無咁短掛🤔🙂個口感我接受到,少少乾,配埋吉士濕潤中和番就啱啱好嘅,餅皮嘅味道就幾出色!富蛋香,甜甜地🤤玫瑰吉士無想像中咁爆餡,(圖中為用盡力唧出🤣)但流心都ok嘅,因為吉士本身偏稠身,加上我放左陣先食。玫瑰吉士呈淡橘粉色,偏甜少少比較淡嘅玫瑰味,花香味不會太香精🤭質感都幾奶滑。但同價會寧願食其他口味抵d😗💚榴連糯米糍($12)▪️我想食車輪餅架☹️唔知係咪啱啱開舖,個男店員乜都話無,態度又麻麻地,但 一場去到🤦🏽‍♀️就求其買粒糯米糍就好過空手而回💚-👉🏻👈🏻其實見到個價仲貴過車輪餅有少少卻步,梗寧願食主打車輪餅la🙈btw都試下先😋-見放門面凍櫃個d好大粒,估唔到佢係入面拎出泥個d又細左咁多😩懷住有小小失望之心番到去先食。

🌹流心玫瑰吉士($11)
▪️
再到訪,終於食到😍❤️
其實我想食抹茶流心同 奶醬多oreo麻糬,
但每日款式不同就🤷🏻‍♀️
今日試住玫瑰🌹同紫薯💜先🤤
拎上手就熱辣辣嘅,但我就拿回去先食,
Um..其實我覺得車輪餅同雞蛋仔個粉漿有d相似,
亦同類凍左同熱即食會有差別🙈
所以都打定強心針,預左會無咁軟熟。

一搣開😧個車輪餅皮 手感好韌,
但食落又未至於好似樹皮咁,
畢竟都係放左30min左右,籌命無咁短掛🤔
🙂個口感我接受到,少少乾,
配埋吉士濕潤中和番就啱啱好嘅,
餅皮嘅味道就幾出色!富蛋香,甜甜地🤤

玫瑰吉士無想像中咁爆餡,
(圖中為用盡力唧出🤣)
但流心都ok嘅,因為吉士本身偏稠身,
加上我放左陣先食。
玫瑰吉士呈淡橘粉色,
偏甜少少比較淡嘅玫瑰味,
花香味不會太香精🤭質感都幾奶滑。
但同價會寧願食其他口味抵d😗

💚榴連糯米糍($12)
▪️
我想食車輪餅架☹️
唔知係咪啱啱開舖,個男店員乜都話無,
態度又麻麻地,但 一場去到🤦🏽‍♀️
就求其買粒糯米糍就好過空手而回💚
👉🏻👈🏻其實見到個價仲貴過車輪餅有少少卻步,
梗寧願食主打車輪餅la🙈btw都試下先😋
見放門面凍櫃個d好大粒,
估唔到佢係入面拎出泥個d又細左咁多😩
懷住有小小失望之心番到去先食。

拎到番去仲有少少微凍,用刀切開,
😳Wa!皮都幾薄,而且包到啲餡滿滿🤓
(我係咪怪錯左佢😗)
🤲之後拎上手準備開動,
Oh😱內餡軟到拎唔起🤣
同之前 7仔個抹茶黑蜜大福一樣,軟到一pat🙈
勁!流心,食落淡淡嘅榴連味,不太濃,
質感軟滑,食唔到榴連肉絲🤔
估計係將榴連打蓉加入吉士/忌廉做餡,
少少甜,如果有d榴連肉咬口會更好🤭
整體唔差,但如果再食會揀番車輪餅。
2018-04-19 344 浏览
Oreo奶醬多麻糬 Hkd11Rating🌕🌕🌕🌗🌑自家粒粒紫薯 Hkd11Rating🌕🌕🌕🌑🌑-終於去左買超人氣既車輪餅小姐喇🤤🙌🏻 特登出左美孚就係買佢再返屋企😭😭😭 呢日既口味有朱古力Mocha//抹茶🍵//紫薯🍠//oreo麻糬 最後選擇困難既我簡左呢2款😝😝😝-Oreo麻糬一切開就好大陣花生🥜味 係好香濃既花生🥜醬味 真係勁邪惡🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️再配埋我超級無敵愛既煙Un麻糬 真係好正 雖然Oreo比較甜但同花生醬嘅鹹香都幾夾既🙈咁既配搭其實都係第一次😀-紫薯味就食過好幾間 一切開見到隻紫色好治癒💜但睇落食落偏向mousse feel 比較滑身 唔似食開個啲係薯蓉咁既 😇但好在都唔太死甜 但我就覺得我食過既其他店較好食(可以睇返之前share過既post )-希望有機會再食到其他味😭😭
Oreo奶醬多麻糬 Hkd11
Rating🌕🌕🌕🌗🌑
自家粒粒紫薯 Hkd11
Rating🌕🌕🌕🌑🌑

😇但好在都唔太死甜

希望有機會再食到其他味😭😭
2018-04-18
2 分钟 (外卖自取)
$11 (其他)
2018-04-18 245 浏览
喺美孚返工都已經有一段日子,聽過同事講車輪餅小姐啲車輪餅係非常之出名嘅,但我每次收工大概七點到佢就已經賣晒啦,今日早左收工點知竟然比我見到仲有得賣今次試咗個綠茶嘅車輪餅,等咗大概10分鐘到,新鮮得黎暖暖地唔會太熱,可以即刻食非常貼心一咬落去,啲綠茶醬好似流沙包咁必晒出嚟!!!甜得來唔會太溜,幾好食!鋪頭仲有千層蛋糕買,可惜今日仲要食晚飯,唯有下次黎再試過啦!
  • 車輪餅
  • 日本流心宇治抹茶
2018-04-13 314 浏览
前一排聽到朋友在談論美孚的車輪餅小姐,朋友住在天水圍,但專程來美孚買餅,我就住在美孚,但一次也沒有幫襯過,真的說不過去。美食沙漠居然有小店可以吸引到跨區食客,真的要去見識一下。今天專程去買餅,當日口味系,咖啡朱古力,抹茶,紫薯,oreo 麻薯。11蚊一個,都晤平,店面好細,但有好多人在排,岩岩有一批餅出爐,唔洗等。小店每逢星期一休息。買左四個,有盒裝。新鮮滾熱辣。餅身飽滿,蛋味好濃郁。款款爆漿,不算太甜。Oreo 麻糬最特別,好Q,我最鐘意呢款。

小店每逢星期一休息。

買左四個,有盒裝。新鮮滾熱辣。

餅身飽滿,蛋味好濃郁。

款款爆漿,不算太甜。

Oreo 麻糬最特別,好Q,我最鐘意呢款。
2018-04-13
2 分钟 (外卖自取)
$22 (其他)
  • 紫薯車輪餅
  • Oreo阿華田麻糬車輪餅
2018-04-08 238 浏览
Wow,假日去食車輪餅,發現好多人排隊。難得一次經過美孚,唯有都排下隊啦。流心雲呢奶皇等左10幾分鐘之後,終於有得食啦。熱辣辣,都係趁熱食好啲。一咬,啲醬真係流出嚟,好有流心嘅效果。雲呢奶味就好淡,有奶皇嘅味道。Oreo奶醬麻薯呢個麻薯,好有咬口,咬到好多麻薯嘅質感,配上oreo 奶醬。我仲特登打開咗黎睇下先,真係見到有好多料喎。

流心雲呢奶皇

Oreo奶醬麻薯
2018-04-04 216 浏览
今日經過車輪餅小姐,正值下午茶時段❤,之前聽過唔少人話車輪餅小姐幾好食。咁就一試la,我嗰女好鍾意食甜野,所以叫咗個❤OREO朱古力麻糬❤嘅口味。阿囡話好好味,麻糬彈牙,朱古力味濃,成塊OREO餅係入面❤。不妨一試!👍😍
2018-04-04 203 浏览
搬黎美乎都一段時間 雖然唔係美食沙漠 但係高質既好似真係無乜...唯獨車輪小姐好似比較有名氣 上次去到撞正休息 平時返工又趕頭趕命 😅 今次終於有機會食到 又咁岩有我想食既味 因為好似每日既味都會唔一樣每一爐會出唔同既味 咁岩我買果陣未有OREO 朱古力 所以要等20分鐘出爐好香蛋味. 個餅皮唔太厚 最重要既係我咬完第一口已經隱若見到D 料!!試問邊個唔怕食好多啖都未食到d料  而且仲要係食到最尾兩啖都有!! 即刻覺得好抵食 因為真係好足料OREO餅係成塊放入去 仲有 朱古力醬 同埋軟淋淋既MOCHI係車輪小姐同我講要等20分鐘既時候 我就決定先買個阿華田千層食住等 $42真係有好多層 阿華田味都好重 ! 不過食到尾就開始覺得太甜下次都要試埋其他味
上次去到撞正休息 平時返工又趕頭趕命 😅

真係有好多層 阿華田味都好重 ! 不過食到尾就開始覺得太甜