2019-09-22 292 浏览
為食花太郎 Fafafoodblog #fafafoodblog甜品 #fafafoodblog日本菜 #fafafoodblog美孚<終於有機會試下美孚車輪餅>👍🏻呢間開左幾年既車輪餅 因為開喺美孚好少去 就算出出地名都未去過。 反而喺日本(車輪餅仲有好多唔同稱乎) 台灣(叫紅豆餅) 韓國(韓文黎😂) 就食唔少 今日經過美孚終於有機會試下 其實就係一間冇坐位既外賣小食店 主要食糖水同車輪餅 當然 要叫佢主打。 每日都會喺黑版寫左有乜野味 . 我最想食既雪糕味冇哂🤨 唯有點番佢最常有既味道試試佢 la 🤣🍴自家煮紅豆車輪餅 12 蚊👍🏻個餅皮幾軟熟 蛋味幾香 可能係日本風味 (叫車輪餅) 所以我個人覺得比台灣嗰 d 甜度高 d 而入面既紅豆蓉 都落足料 紅豆多而且煮得好軟熟夠黏稠同香甜 😃十分唔錯 👍🏻🍴流心日本宇治抹茶車輪餅12 蚊🍵呢個好食 餅皮夠香 同紅豆味一樣蛋香同偏甜 入面既宇治抹茶勁流心 食得出係日本抹茶製 帶 d甘香 甜度適中 味道香濃🍵 而且温度暖暖地好啱食👍🏻 呢個推介😃#抹茶 #紅豆 #紅豆餅 #車輪餅 #紅豆蓉 #宇治抹茶Score 平均分
<終於有機會試下美孚車輪餅>👍🏻

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#車輪餅小姐
美孚美孚新邨吉利徑19 號50b7 號鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog美孚
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2019-09-22
2019-09-20 206 浏览
Discovered a delicious and very filling snack at a cozy alley in MeiFoo. It offers a variety of Japanese / Asian desserts, out of which, their shop is named after it’s best selling “wheelpie” thick pancakes.It’s still hot when it’s served, easy to takeaway.As a matcha lover and a highly recommended flavour, I picked the matcha lava flavour, I did not regret. It’s so satisfying to see the oozing lava sauce, very rich and creamy. The ‘wheelpie’ itself has a soft yet bouncy texture, like that of

Green  Tea  Lava  Wheelpie

As a matcha lover and a highly recommended flavour, I picked the matcha lava flavour, I did not regret. It’s so satisfying to see the oozing lava sauce, very rich and creamy. The ‘wheelpie’ itself has a soft yet bouncy texture, like that of a pancake/ waffle and crumpet.

Ms. Wheelpie serves many flavours and rotate between special flavours!
Vanilla Custard, Matcha, Ovaltine, Taiwanese Taro, Oreo Ferror Rocher, Malaysian Durian.... these were the flavours offered on the day I visited, and it was enough to give me a hard time choosing!!
Green  Tea  Lava  Wheelpie
  • 車輪餅
  • 日本流心宇治抹茶
2019-09-16 283 浏览
上次父親節試過佢嘅蛋糕 覺得好正 今次呀媽生日我又照辨煮碗一星期前訂左個蛋糕同呀媽賀一賀佢XDDD今次要左個6吋抹茶草莓流心決提 $338 過左數之後當日去佢門市度拎 好好咁比左個好好睇嘅盒我放好佢 不過拎到番屋企果陣有少少溶左 STRAWBERRIES跌晒落黎 我食之前要自己砌番好先得XDD 之後同店主講番 佢有講之後會改良下 好欣賞佢會同客拎意見 好有心食落都仍然係好好味 抹茶同牛奶味平衡得好好 唔會太苦 亦唔會太甜 3個人食左成個都唔會滯

2019-07-27
10 分钟 (外卖自取)
2019-09-09 292 浏览
車輪餅小姐真係已經bookmark左好幾年!但因為美孚太遠了 所以一直冇機會試☹️ 咁啱前排入開美孚 二話不說就走去買車輪餅食!😝_呢度每日都會提供四五款唔同口味既車輪餅 今次黎到好好彩幾款想試既都有!一於每款買一舊翻去試!_{流心日本宇治抹茶🍵}一切開真係有滿滿的流心抹茶醬 抹茶吉士口感滑身 色澤美 可惜抹茶味唔夠濃郁 雖然都食得到些許甘澀味 但整體都係偏甜偏淡🙈_{Oreo金沙朱古力麻糬🍫}大家都極力推介既口味 果然係唔錯!車輪餅入面除左榛子醬 麻糬 仲要真係有一整塊oreo!口感豐富之餘 味道亦夠晒rich!尤其鍾意呢度既麻糬軟硬適中 夠煙韌💓 但👧🏻小編唔係特別喜好榛子醬 同埋稍嫌整體甜膩左啲 所以呢個口味就稱唔上最愛😛 不過都係好食的~_{流心雲尼拿奶皇🥛}相對其他口味 呢款就比較清淡啲 不過小編反而幾鍾意🙊 奶皇雖然唔算好流心 質感較稠身 但甜度適中 而且富濃郁既奶香同雲尼拿香😋_{黃心甜薯🍠}本來對呢度既蕃薯餡冇太大期望 估唔到有驚喜呢!蕃薯非常綿密 味道仲非常之香甜😻 蕃薯控表示滿意!_整體黎

{流心日本宇治抹茶🍵}
{Oreo金沙朱古力麻糬🍫}
{流心雲尼拿奶皇🥛}
{黃心甜薯🍠}
_
整體黎講 車輪餅小姐既車輪餅未算好出色 未至於會特登入黎買 但都係唔錯既 內餡味道幾好 餅體亦幾鬆軟 呢個價錢no complain啦😚 不過要選擇的話 小編都係會食sweets house chacha既抹茶車輪餅😝 抹茶味濃郁得黎 餅皮更富彈性 而且新鮮熱辣整出黎 食落始終唔同啲~ 不過如果間唔中想食下唔同口味 來車輪餅小姐過下口癮都可以喔😚
  • Oreo阿華田麻糬車輪餅
  • 甜薯車輪餅
2019-07-29 395 浏览
之前曾經聽雜誌介紹過呢間車輪餅 ,亦都試過一次 ,不過嗰次就好多味都賣曬,買咗隻一般唔係太鍾意嘅口味,所以連食評都冇寫 。今次我見到前面嘅客人又買呢個咪我就試下啦 !Oreo金莎朱古力醬麻薯車輪餅 $12評分:3/5就好似大家見到咁一咬開就有三層 ,有朱古力醬麻薯同埋oreo餅碎 。當中最值得讚係夠曬熱辣辣,而且個麵皮係唔甜嘅 ,都幾鬆軟 !可惜金莎朱古力醬似普通朱古力醬味, 好在唔係好甜。Oreo雖然有,但食落已經被朱古力醬蓋過曬 , 如果可以再多啲oreo就好啦 !

Oreo金莎朱古力醬麻薯車輪餅 $12
評分:3/5
oreo金莎朱古力醬麻薯車輪餅

2019-07-04 412 浏览
這陣子分別買了幾個味道來試一下.西米露 $12這個好特別真的有粒粒西米露在入面味道比想像中不算甜之後想再買來吃可惜餐牌已換了.宇治抹茶 $12不過不失.榴槤 $18原來榴槤跟車輪餅的味道也頗夾呢不過就不是太特別了而且也比較貴.珍珠奶茶 $12真的有粒粒珍珠吃起來好有趣
這陣子分別買了幾個味道來試一下
珍珠奶茶 $12
真的有粒粒珍珠
吃起來好有趣

2019-06-20 472 浏览
平時有咩節日生日嘅蛋糕都差唔多 所以今次就想特別啲 訂一個流心蛋糕 一早喺whatsapp 度就講好咗訂邊款 揀咗小朋友鴛鴦味 即係好立克加阿華田 畀咗錢 咁佢就當日新鮮製造畀我 我去到拎嘅時候 佢先啱啱新鮮出爐整好包裝緊可能係知道用嚟慶祝父親節 所以亦都好貼心咁送咗一個會著燈嘅天使翼 影相超級靚 蛋糕入面係有阿華田流心 上面就會林好立克像 一拎開塊膠紙 就好似山泥傾瀉咁冧落嚟 好震撼 到食嘅時候 雖然醬係好多 但唔會太甜 而且口感好滑 蛋糕軟綿綿好新鮮 食得出佢整蛋糕嘅熱誠

2019-06-15
其他
2019-06-01 462 浏览
美孚好多小食,都係街坊小店,所以味道同選擇都同連鎖店唔同。今日朋友介紹嚟呢間車輪餅小店,喺一個小商場入面,隔離仲有間車仔麵,食完鹹嘢食甜嘢,啱曬!一睇個menu,有個特別推介,係呂宋芒加雪糕,本身車輪餅夾雪糕已經好吸引!但都會諗佢整得好唔好呢?唔好既d雪糕會溶。我揀咗好立克雪糕,因為好少見到呢隻味既雪糕。嗌雪糕餡有另一好處,就係一定係即叫即整!等咗幾分鐘就整好了!入面餡料好足,雪糕仲係好凍,個餅皮好脆,但就唔夠香,餅皮用料應該無講究。芒果就好甜,熟得啱啱好!
美孚好多小食,都係街坊小店,所以味道同選擇都同連鎖店唔同。

我揀咗好立克雪糕,因為好少見到呢隻味既雪糕。

嗌雪糕餡有另一好處,就係一定係即叫即整!

2019-05-15 486 浏览
車輪餅小姐終於唔係淨係整車輪餅啦,出左醉新芋圓系列,有唔同糖水底配搭嘅芋圓,我就揀左 #黑糖桂花芋圓 $18,價錢都幾親民,一拎上手,正呀喂哈利,勁多粒,又大粒,今鋪可以慢慢歎 😛 食第一啖,哇 😍😍😍 好伏呀!首先一啲口感都冇,又唔煙韌又唔 q,一咬落去都唔知想點,好似散左一舊粉咁,好難食,芋圓蕃薯味都冇,明正言順合法食粉呀喂 🤘🏿 糖水更離譜,冇黑糖冇桂花味,只係一兜小小甜嘅色水,咁難食嘅芋圓可以係到搵到,真係唔簡單 💕-車輪餅小姐美孚美孚新邨吉利徑 19 號 50B7 號舖
車輪餅小姐
美孚美孚新邨吉利徑 19 號 50B7 號舖
2019-05-01 404 浏览
#流心抹茶車輪餅 $11成日見人ig up台灣爆饀車輪餅,好羡慕🤤雖然冇得去旅行😢咁就食著香港既先啦😋都唔錯👍下午一點到去到,抹茶咁岩買剩一個😳🤭睇黎非常好賣👀車輪餅外層脆⚡內層鬆軟🌼一咬爆晒啲汁出黎👍🏻非常流心,抹茶香濃,唔苦澀❤但記得趁熱食😌😚 。
#流心抹茶車輪餅 $11

成日見人ig up台灣爆饀車輪餅,好羡慕🤤
雖然冇得去旅行😢咁就食著香港既先啦😋都唔錯👍

流心抹茶車輪餅
流心抹茶車輪餅
2019-04-30 384 浏览
實習關係 終於有藉口去美孚😎欣賞小店依然用親民價錢做街坊生意 斷斷續續都有客人 但不至於排隊 而且拎上手仲係暖手嫁👍.💜香芋西米💜又幾足料喎 係芋泥同芋頭中間嘅口感 夾有不少芋頭粒味道比唐記天然少少 亦無咁甜以芋頭甜品來說 $12 好滿意啦😍😍.🍪Oreo麻糬榛子醬🍪亮點一定係個麻糬👍👍夠軟糯 而且還可以拉絲的燒韌Oreo仲有少少脆 榛子醬正常 暖手車輪餅中 有流心效果假如有榛子粒/脆片嘅榛子醬就perfect la🙊.🌱抹茶🌱都算有回甘啦 都唔會好甜同好假🍶珍珠奶茶🍶奶茶醬似台灣統一嗰種奶茶味 偏甜 !但嗰味ok嘅 係可惜珍珠無曬Q勁 好淋😢
💜香芋西米💜

🍶珍珠奶茶🍶
奶茶醬似台灣統一嗰種奶茶味 偏甜 !但嗰味ok嘅
係可惜珍珠無曬Q勁 好淋😢

2019-04-22 270 浏览
另類的麵包🥯非常帶出香港嘅地道小食,而且麵包非常鬆脆,但內餡一般來說比較普通。。。。。買咗五個不同的,最好食的是金莎朱古力黃金麻薯車輪餅!呢個真係值得食完再食🥰🥰其他抹茶、榴槤、西米露,就連台灣奶茶嘅味道都比較普通,不出色。
2019-04-21 241 浏览
好食車輪餅小店美孚有一間車輪餅小店 唔熟路都好難搵到好彩我成日要去美孚做野 自然識路啦佢係一個唔起眼的走廊中間 最出名既 當然就係每日都會有唔同味道嘅車輪餅啦 價錢仲好平每次去都會帶着期待嘅心情 好想知道今日會有邊款味道 而今日就有我最鍾意嘅流心珍珠奶茶味同埋Oreo金莎朱古力麻薯味🤤有時仲會有流心紫薯 所以真係每日不同架最後我決定食Oreo車輪餅唔洗等 熱辣辣既車輪餅到手啦一咬開 就有香濃朱古力醬流出嚟 加埋麻薯嘅煙韌口感 層次好豐富 朱古力醬都唔會好甜 食多一啖就咬到Oreo餅乾 佢係原塊oreo放入車輪餅入面 因為新鮮整起所以仲食到餅乾微微脆身既感覺 話明金莎咁當然仲有小小花生粒 一路食 一路有好多味道一齊衝擊味覺 簡直「口」不暇給
好食車輪餅小店

一路食 一路有好多味道一齊衝擊味覺
簡直「口」不暇給
Oreo 金莎朱古力麻薯車輪餅
2019-04-07 340 浏览
星期四下午經過美孚,聞名而久電視報章亦有訪問的車輪小姐, 慕名而來品嚐車輪餅,閒日的下午沒人等候,門庭冷清,心中暗喜唔使等有得食,未見車輪小姐坐陣店鋪,只見有兩位姐姐在店內。當天沒其他客只有我一人,問了數款味道也沒有,只有抹茶、榴槤味即叫即做,等了大約十分鐘到手,首先試咗榴槤完全唔爆醬,榴槤味只有一少點,而且帶酸味,真係唔好食 抹茶味有爆醬的效果,但抹茶唔夠清香,而且有點苦澀味,味道好一般餅的粉漿調得唔太好有漿糊口感,餅底唔夠鬆軟可口,真係好一般,試一次就夠了。都是喜歡“大判燒”多於“車輪餅”~失望

榴槤味

抹茶味

都是喜歡“大判燒”多於“車輪餅”~失望
2019-04-04
2019-03-19 243 浏览
諗住食完飯買幾個出名的車輪餅番去食明明間舖10點先關門,7點半去到已經話車輪餅賣哂,得番其他糖水......講真除非學生哥,平日大把人都係放工後先得閒黎買甜品食,真心想問係唔係想做生意架?你間舖頭出名既係車輪餅,除非你個爐壞左,唔係又點會做唔到呀?加上見到食評好多人都係寫個餅多數係即叫即做,咁樣睇黎係唔想做人生意居多wow....可能個餅真係好好食,但服務之差已經令到人唔想再去,如果有其他人晚上特登諗住去試下,真係打個電話去問左先啦,費事去到得啖氣
諗住食完飯買幾個出名的車輪餅番去食