2009-07-26 20 浏览
睇曬review先去車品品2人只點了雜倈車仔麵 $31 + 竹生翅 $17+ 一支雪碧呢個車仔麵最適合未黎過 而又乜都想試既人 因為乜都有!!湯底有好甜白羅白好甜咁多樣配料入面 最喜歡係湯底+白羅白竹生翅都好食 但之前睇review話好多竹生... 我覺得一般唧 成碗得3-4塊但要痴埋左一舊 好明顯係裝起一碗翅之後 再掉一堆竹生入去而又無stir過waitress姐姐好貼心 有人想抱隻狗仔入黎 特登問我怕唔怕狗 如果怕就叫果位客人坐第二度有機會去開大角咀會再去試 但位置實在不太就腳 唔會特登去
睇曬review先去車品品
2人只點了雜倈車仔麵 $31 + 竹生翅 $17
+ 一支雪碧

呢個車仔麵最適合未黎過 而又乜都想試既人 因為乜都有!!
湯底有好甜
白羅白好甜
咁多樣配料入面 最喜歡係湯底+白羅白

有機會去開大角咀會再去試 但位置實在不太就腳 唔會特登去
  • 車仔麵湯底
  • 白羅白
2009-07-21 19 浏览
再黎車品品!今次食竹生翅+ 3送車仔麵!個翅仍然咁高水準,好多料,有埋竹生,感覺高尚d!好少地方有竹生加翅嫁!價錢都係$17,貴過普通翅2蚊咋!d竹生仲幾多呀!正~~ 而車仔麵揀左咖哩魚旦,雞翼尖,魚肉米粉!個日見到有人食個迷你西瓜”鍾”,好吸引呀!下次要食呀!!!!呢間舖係慢工出細貨,所以去食野既就要預左要等,唔係好似其他舖頭咁一輪衝風。
再黎車品品!
今次食竹生翅+ 3送車仔麵!
價錢都係$17,貴過普通翅2蚊咋!d竹生仲幾多呀!正~~
而車仔麵揀左咖哩魚旦,雞翼尖,魚肉米粉!

2009-07-18
2009-07-13 22 浏览
今晚同Blog友飯後去了車品品食甜品,blog友唔講,我都唔知車品品有甜品食的呢~入面仲有個V.I.P Room呢~我們叫了小型西瓜盅,老板娘話製作需時,沒要緊,反正我們一班人都想聊聊天~此外,更叫了46年老陳皮紅豆沙,更叫了香蕉船及蕃石榴旦白布甸,以上幾款甜品,誠意十足,但~水準一般~最失望的是西瓜盅,因為,入面的什果都是罐頭什果,過甜~ 另叫了糖心皮旦酸薑,OK喇~~不過,我最欣賞這小店有禮的待客之道及好好味的自家製辣菜甫~ 我們一行十一個人,埋單300幾元~

車品品有甜品食的呢~入面仲有個V.I.P Room呢~

我們叫了小型西瓜盅,老板娘話製作需時,

更叫了香蕉船及蕃石榴旦白布甸,以上幾款甜品,

誠意十足,但~水準一般~最失望的是西瓜盅,因為,入面的什果

都是罐頭什果,過甜~

另叫了糖心皮旦酸薑,OK喇~~不過,我最欣賞這小店有禮的

待客之道及好好味的自家製辣菜甫~

我們一行十一個人,埋單300幾元~

番石榴旦白布甸
迷你西瓜盅
紅豆沙
香蕉船
糖心皮旦酸薑
是日甜品餐牌
2009-07-11
$30 (宵夜)
糖心皮旦酸薑
是日甜品餐牌
  • 辣菜甫
2009-07-12 14 浏览
今晚心血來潮又去食車品品一入舖當然要同好好人既老闆娘打個招呼啦再來高呼︰留定一個「一人前巨型西瓜盅」之後當然係食呢度既招牌菜 嚕肉餃 車仔面(最愛蘿蔔) 溏心皮蛋跟住到戲玉︰一人前巨型西瓜盅老闆娘真係即開、即做,好新鮮size比向街市買既西瓜大少少仲係好冰凍、好多汁老闆娘親整西瓜波波粒,加埋涼粉、雜果在場其他食客見到都好羨慕這個西瓜盅,一點都唔係一人前食我同老公兩個「挑戰」完之後滿足到爆好FULL既一餐
今晚心血來潮又去食車品品

一入舖當然要同好好人既老闆娘打個招呼啦
再來高呼︰留定一個「一人前巨型西瓜盅」

之後當然係食呢度既招牌菜
嚕肉餃
車仔面(最愛蘿蔔)
溏心皮蛋

跟住到戲玉︰一人前巨型西瓜盅
老闆娘真係即開、即做,好新鮮
size比向街市買既西瓜大少少
仲係好冰凍、好多汁
老闆娘親整西瓜波波粒,加埋涼粉、雜果
在場其他食客見到都好羨慕

這個西瓜盅,一點都唔係一人前食
我同老公兩個「挑戰」完之後滿足到爆
好FULL既一餐
一人前巨型西瓜盅
2009-07-02
一人前巨型西瓜盅
2009-06-05 81 浏览
久仰大名,今晚借買曲奇為名,車品品為實。唔使等位,但係要搭枱,我地坐左個冷氣風口位,凍到震............,可能人手比較少,所以等野食都等左幾耐,不過有個四眼既阿姐,佢個服務真係一流,佢見我地拎住d曲奇,主動話要拎張椅比我地放,態度一流!:chopstick山楂金絲蜜棗茶($6):見佢寫住消脂瘦身,又可以清熱,所以同朋友一人一杯。拎到過黎o個陣時,杯野又唔係真係好凍,飲落好似酸梅湯咁,冇咩山楂味,而且味道偏淡。溏心皮蛋送子薑($10):呢個抵食~!因為就咁叫一碟子薑都要$5,而家叫皮蛋送子薑wor~幾好!個溏心皮蛋冇咩鹼水味,仲要有松花,仲想點?! 子薑酸得黎唔嗆喉,開胃小食一流!招徠大雜麵($29):都等左幾耐下,個麵先黎,不過都冇咩所謂,好食就得喇。個麵一黎,我同朋友第一個反應係『抵!』$29可以食到豬皮,大腸,牛柏頁,紅腸,芝士腸,牛腩,魚肉,豬紅,魷魚,魚蛋,生菜,雞翼尖,蘿蔔,入面D蘿蔔真係好似MENU所形容咁,鬆化!甜!正!!個綠綠地色既魚蛋都好好味~!之但係就唔係好知佢用咩黎整既= =。其中雞翼尖個味道比較怪,我同朋友都食到有D變左,可能放得太耐啩......整體
整體黎講都算中上,可能我地坐O個個位(四號枱)對正個風口,加上個麵都幾大碗,所以食到差唔多尾O個時已經凍晒。(唔單止係我地覺得凍呢~搭枱既已經有對情侶換左位) 希望佢可以搞搞個風口啦。
山楂金絲蜜棗茶
溏心皮蛋送子薑
招徠大雜麵
嫌唔夠香口,成大枝麻油比你加~
溏心皮蛋送子薑
招徠大雜麵
嫌唔夠香口,成大枝麻油比你加~
  • 溏心皮蛋
2009-06-05 64 浏览
久聞車品品大名...今日同朋友專程去試下佢d野食等左幾分鐘就有位...老闆娘招呼我地入去坐...好親切menu都幾多野食..一時間花多眼亂..最後全部由朋友點哂...太好啦我地等左一段時間d野食先黎...佢地似乎唔夠人手... 山渣金絲蜜棗茶($6) : 由頭帶到落尾都係酸梅湯味完全飲唔到山渣同蜜棗味 糖心皮蛋($10): 皮蛋黃呈半液態..食落口順滑甘香...果然好糖心加埋佢地自家制既子薑一齊食...仲好味 推介呀!!! 招徠大雜麵($29): 要左小小辣..加腩汁...超多料呀!!!!!..哈哈車仔麵 - 幼麵...ok,不過不失魚蛋 - 幾彈,仲有一粒有綠色點點既魚蛋都幾好味豬紅,紅腸,芝士腸,魚肉 - ok牛腩,豬腸 - 夠入味..正蘿蔔 - 鬆化..甜...不過係人工既甜雞翼尖 - 腥牛柏葉 - 爽口,但不夠入味魷魚 - 爽..但完全冇味總結: 今次叫既食物水準好壞參半唯有寄望下次啦 下次一定要試試甜品!!
久聞車品品大名...今日同朋友專程去試下佢d野食

等左幾分鐘就有位...老闆娘招呼我地入去坐...好親切

我地等左一段時間d野食先黎...佢地似乎唔夠人手...

山渣金絲蜜棗茶($6) : 由頭帶到落尾都係酸梅湯味
完全飲唔到山渣同蜜棗味

加埋佢地自家制既子薑一齊食...仲好味
推介呀!!!

車仔麵 - 幼麵...ok,不過不失
魚蛋 - 幾彈,仲有一粒有綠色點點既魚蛋都幾好味
豬紅,紅腸,芝士腸,魚肉 - ok
牛腩,豬腸 - 夠入味..正

蘿蔔 - 鬆化..甜...不過係人工既甜

雞翼尖 - 腥

牛柏葉 - 爽口,但不夠入味
魷魚 - 爽..但完全冇味

總結: 今次叫既食物水準好壞參半
唯有寄望下次啦
下次一定要試試甜品
!!
山渣金絲蜜棗茶(涷)
糖心皮蛋
招徠大雜麵(前)
招徠大雜麵(後)
糖心皮蛋
(非会员)
2009-05-22 21 浏览
尋日去左呢間係OPENRICE好評如潮的食店,原來非常期待的當我一看它的餐牌就知道中伏啦 一個餸要成5-7蚊仲要迫你最少要2餸個麵又要成6蚊 如果加多杯凍奶茶 要加多8蚊 加加埋埋成接近30蚊 大家要注意有冇可能食一餐車仔麵要成30蚊呢 錢?我有.30蚊我比得起有餘~但係佢既上菜時間實在令人發火 食個車仔麵要廿幾分鐘 相信有讀過ECON既朋友都知道 時間都係成本既一種之後終於等到佢個麵黎到啦,但係果個7蚊既台灣貢"圓"得果2粒 D牛腩又冇味又超肥 到依加諗起都反胃呀 大佬食完仲要趕餐死去返學食成30蚊 我不如去奧運既 "神X館"好過 都得貴2蚊姐

D牛腩又冇味又超肥 到依加諗起都反胃呀 大佬
食完仲要趕餐死去返學
食成30蚊 我不如去奧運既 "神X館"好過 都得貴2蚊姐
2009-05-21
(非会员)
2009-05-21 19 浏览
今日食lunch見到源朝執左 就試下隔離呢間車品品首先入到去 冇人招乎 完全唔理你 好啦 入到去內邊先慘 d位好窄 坐得好鬼唔舒服咁唔理啦 叫野食 1:10叫野食 1點八d野食先到... 真係等得超耐...再食落去-_- 完全感覺唔到車仔面ge味道講真個句 我成日食車仔面 都係第一次食得咁差ge係得杯奶茶係可以接受我逼不得已先上呢出個post 發表下自己意見加上我覺得咁ge價錢 唔值得食lor $24 先得2送一面 加飲品 真係俾我都唔會再來多一次
今日食lunch見到源朝執左 就試下隔離呢間車品品

$24 先得2送一面 加飲品
真係俾我都唔會再來多一次
2009-05-21
2009-05-19 51 浏览
藉故到大角咀一遊, 為的, 便是為了來車品品。埃華街其實也不算難找, 只是天生路盲的我, 來這裡也有點像大冒險。來到的時候約 4 時, 略為狹小的店內已坐滿人, 但又沒理由一場來到空手/口回的吧, 只好在滿佈食肆的埃華街四處逛逛, 打探一下行情。半小時後回來, 終於有位了! 之前也這裡看過, 在門口也它密密麻麻的餐牌研究了許久, 點了幾道招牌名物。之不過, 要吃到想吃的東西, 其實沒有那麼容易...1. 首創魯肉餃撈麵 (選用車品品 Crossover 蝦記麵家獨家別注版金牌蝦子中條麵) ($38) 本來不是要撈麵的, 怕滯所以只點了淨魯肉餃, 但因存貨只剩 6 隻 (一客是有8 隻的), 店員 (事頭公?) 便提議轉吃撈麵。我早有買這個蝦子麵的打算, 正好當試味了。這個麵是車品品專程找幾十年老號 - 土瓜灣蝦記麵家特製的, 市面沒有出售的。老闆娘說最好吃的方法, 是蒸 (?!)...等我研究一下先...蝦子麵果然有料, 麵內雖不至蝦子多到澎湃, 但該有的爽口韌性齊全; 這不算是超高的要求, 但也不是很多地方做得到的啊。至於麵的粗幼, 我其實是不太講究的, 只是老闆娘那份對食材的執著和

蝦子麵果然有料, 麵內雖不至蝦子多到澎湃, 但該有的爽口韌性齊全; 這不算是超高的要求, 但也不是很多地方做得到的啊。至於麵的粗幼, 我其實是不太講究的, 只是老闆娘那份對食材的執著和誠意, 實在令人感動。魯肉餃皮薄薄, 有點淋, 裡面自家製的魯肉沒有市售的濃味 (所以知是自製囉)。不過最美妙的地方, 當然是下的慷慨, 超多勁香兼鬆化的蝦子咯! 而且老闆娘為客人健康著想, 下了很多的蔬菜呢。還有, 記著吃枱上的辣菜甫 (素食可用)!

[2. b]豉油王正沙田柚皮 ($10) - 本來是要吃馳名的蘿蔔的, 點知又沽清! 不是用蝦子製的柚皮, 又是怎樣的呢? 好在柚皮做的又鬆化又入味, 豉油還有點花椒八角的香味呢。不過我還是要來吃蘿蔔, 等我呀!

3. 玉竹秋梨茶 ($6) - 吃完才想起要喝那個羅漢果篤篤的, 不過老闆娘反建議喝這個, 因為前者要慢慢加水喝, 沒有點閒情就不如點別的。老闆娘說, 不是什麼獨門秘方, 乃是用梨乾、玉竹加其他材料煲成, 先聞淡淡的梨香, 再嘗入口的順滑甘甜, 涼涼的在炎夏喝最好了。這個, 有著媽媽般的心思和味道。

4. 凍老式豬油綠豆沙(強勁臭草版) ($14) × 3 - 是日指定甜品, 由於我吃完以上的東西已很飽, 而且晚上又有局, 於是堂食變外賣。在運送途中打瀉了一些 (好心痛), 已傳來陣陣撲鼻奇香。吃著, 問同伴的意見, 後生一輩的皆云香 (臭) 草味極強勁, 吃不消; 嘿嘿, 貨真價實有大棵大棵的臭草在內的喎...沒告訴他們內有豬油, 反正也不大吃得出來, 不過就令綠豆沙又濃又滑。不用給豬油兩個字嚇親, 老闆娘說, 他們的豬油是自制的「鮮五花腩油」, 不是加工製品, 而且吃得甜品的話, 就請豁出去, 肥多少少咁多啦...你食件 cheese cake 咪仲肥?
最衰經過舟車勞頓, 綠豆沙已不太凍了, 浪費了老闆娘一番心意喇...不過仍然是好好吃的, 得到在座較「年長」者的讚賞。

又, 事頭婆又不是大家寫的那麼滔滔不絕喎...不過問她食物的製法, 食材的典故等, 她又說得很興奮, 而且都幾有性格。看車品品的 blog 寫道, 5 月 24 日將會有「解放前遠年陳皮津紅」推出只此一天以慶祝店子踏入九周年, 必須預訂, 詳情請找事頭婆...

「解放前遠年陳皮津紅」未必有空來吃了, 但還有很多東西想試呢! 有心的店, 幾時都值得捧場!
魯肉餃 x 蝦子麵, 沙田柚皮
玉竹秋梨茶
綠豆沙
魯肉餃 x 蝦子麵, 沙田柚皮
玉竹秋梨茶
綠豆沙
  • 車品品 x 蝦記麵家獨家別注版金牌蝦子中條麵
  • 凍老式豬油綠豆沙 (強勁臭草版)
2009-05-15 17 浏览
常常經過, 今晚一家三口入去一試, 6:20分到, 6:25分order :1) xx魚皮+白粥 $42 (等1小時10分鐘到, 追order 2次, 魚皮用一小碟乘, 得六片小魚皮, 白粥, 生抽及蔥)2) 車仔面 $29 (等10分鐘到, 非常普通, 湯底無味)3) 皮蛋瘦肉粥 $17 (等20分鐘到, 非常普通, 自己煮一樣, 細豌)4) 粽 $12 (等35分鐘到, 非常普通, 無料, 要食糖, 事頭婆送粥來時己送上糖, 但粽來時加上生抽, 事頭婆說用水替我們沖洗, 食落有生抽及糖)結果7:45分走, 好像無野落肚, 每樣食物都十分普通, 細, 但價錢不值, 全店事頭婆常常不停說話, 介紹自己的食品, 說到十分特別等等, 另外有小狗菲菲坐收銀處, 事頭婆每行一次便叫菲菲一次, 十分嘈, 本人不會再來.

2009-05-14
都市日報推薦呢度係一間好有HEART既食店,一行2人YESTERDAY NIGHT去試一試啦.大約8點去到,唔係太多客,但見到老闆娘好忘走來走去.我們坐係入面大房.張張枱都有個無線電話係度.原來係CALL人黎落ORDER 同找老闆娘既.真係好有心思. 知道呢度出名慢工出正貨,所以快快叫左以下食物:-1.) 碗仔翅 ---- 好多料,味道好過街邊好多. 如果可以再熱些少就PERFECT.2.) 雜錦車仔雜麵 ------ 好多餸,好多菜,好多麵,蘿蔔冇渣,雞WING尖入味,唯獨是冇豬皮AND台 灣直接入口貢牛丸.(賣矖)3.) 招牌魯肉餃 ------過左伙喉,淋左些,下次叫佢同湯分開上.4.) 豬油海帶綠豆沙(勁臭草) ------- 食落好香滑,可能有豬油既關係.仲冇豬油味.有心既食店唔係多,可以一試
知道呢度出名慢工出正貨,所以快快叫左以下食物:-

灣直接入口貢牛丸.(賣矖)

有心既食店唔係多,可以一試
2009-05-07
庆祝纪念
生日
2009-05-11 4 浏览
附近傾完一些有趣的事,來這裡同老闆娘打個招呼,又順手打兩隻粽回家與家人吃端午粽。這裡的粽子不是老闆娘自己包的,老闆娘謙厚,說自己手勢不好,於是請來一位老婆婆替小店包紮限量式販賣的粽子。粽子拳頭般大少,滾水煮廿二分鐘左右,傳來陣陣竹香,糯米與綠豆比較很好,吃起來鬆緊得宜,肥肉帶五香的味道,有咸蛋黃的濃香,唔易消化的,與家母每人吃半隻,已經很滿足了。十二元一隻美味粽子,吃的是心機與功夫錢。

十二元一隻美味粽子,吃的是心機與功夫錢。
每期推介~粽子
鬆緊拿捏得很好,亦有肥肉滲出的油香,好吃。
2009-05-12
$20 (其他)
每期推介~粽子
鬆緊拿捏得很好,亦有肥肉滲出的油香,好吃。
  • 粽子
2009-05-01 9 浏览
同老友搵野食,終於搵到大角咀!第一間就去左好多人話正既車品品小食,食完,覺得不外如是。去到唔係好多人,我地坐係卡位,但係個冷氣凍到不得了,真係食到我起晒雞皮,食完好似食埋d風入肚,好唔舒服!!!又唔可以較細d,呢樣野係我最唔滿意的!!講番食,我地叫左: 兩碗車仔麵羅白真係好甜,豬紅魚蛋魷魚一般,湯底都唔錯,幾辣。 蝦子白粥 ($17)呢個價錢acceptable囉,但係又唔係好outstanding。 魯肉餃 ($28)麻麻地,同餃子上面洒d蝦子無分別,唔抵食囉。 冰奶茶 ($16)最鍾意呢個,少甜正,有奶味,茶味可以濃d。食完,又唔覺得特別好食,埋單$112,俾人讚得太好喇,過譽!
同老友搵野食,終於搵到大角咀!
第一間就去左好多人話正既車品品小食,食完,覺得不外如是。

講番食,我地叫左:

兩碗車仔麵
羅白真係好甜,豬紅魚蛋魷魚一般,湯底都唔錯,幾辣。

蝦子白粥 ($17)

魯肉餃 ($28)
麻麻地,同餃子上面洒d蝦子無分別,唔抵食囉。

冰奶茶 ($16)
最鍾意呢個,少甜正,有奶味,茶味可以濃d。

2009-04-30
2009-04-26 8 浏览
每次來探事頭婆,每次總會有驚喜,每次也不會叫人失望....是日沒有八喜撈、魯肉餃、陳皮紅荳沙及蘿蔔,有的是馬騮頭榴槤布甸,當然還有吃慣吃熟的蝦籽白粥....香、軟、滑,三個字便能足夠形容那個頑皮的馬騮頭。榴槤味香得要命,質感軟綿綿如在吃雪糕。加上花奶,布甸自然是滑上加滑了綿及滑是兩個形容這裡白粥的僅有詞彙。蝦籽炒得極香,鹹且帶鮮。記得上次跟太座一家同來,外父大人吃了一口後便停不了口,其好吃可想而知了....不知道下一季事頭婆又會有甚麼攪作呢 ? 很期待
每次來探事頭婆,每次總會有驚喜,每次也不會叫人失望....

不知道下一季事頭婆又會有甚麼攪作呢 ? 很期待
2009-04-23 11 浏览
今日放假 (星期三)尊登想來試一試車仔麵。在openrice check 了營業時間(星期一及勞工假期休息, 星期二至五 12:00 - 16:00; 18:00 - 23:30)。中午十二時到達,還沒有開門,門外寫開門時間是十二時,沒有其他通告。在附近行了二十分鐘回來,還是沒有開門。若因某些原因不能營業或遲開門,應該貼通告告訴客人。
若因某些原因不能營業或遲開門,應該貼通告告訴客人。
2009-04-22