2021-08-26 87 浏览
係4點零鐘係佐敦附近搵野食 見到依間越南野有啲輕食套餐$38包飲品同小食依間餐廳係由越南主廚太太 同埋鑽研咗越南菜十幾年嘅香港主廚先生開嘅相信食物質素必定係非常正宗嘅越南口味喇所以我揀咗越式傳統豬肝醬手切扎肉包依次係我第一次食豬肝醬原來係咁香濃 包入面嘅豬肝醬好多 每啖口腔都有濃濃嘅香味如果沙律醬落少啲 味道就更平衡喇小食我揀咗越南春卷原來得2件 偏幼身 有啲唔夠喉呢越南咖啡另有午市套餐朋友就叫咗自選嘅三餸生牛肉 豬軟骨 黑木耳湯底唔夠熱 所以牛肉黎到都難啲熟不過豬軟骨夠曬林 好入味叫咗招牌牛骨湯 吸收曬湯汁非常鮮味😋朋友話食完忍唔住想飲埋啲湯呢另外我哋加咗碟菜心苗比較熟 依度餐牌仲有好多單點小同菜式睇嚟晚上同一班朋友黎食都好適合
係4點零鐘係佐敦附近搵野食

比較熟

依度餐牌仲有好多單點小同菜式
睇嚟晚上同一班朋友黎食都好適合

2021-08-24 53 浏览
越萊精選火車頭河粉$88真系火車頭咁大碗越南河呀!OMG 2人份量👻咁大碗ge河粉,我地叫左1份開心share仲有N種餸(生牛肉、牛丸、牛腩、牛筋、雞肉、豬軟骨、札肉、豆卜、白蘿白)加上牙菜、九層塔香料、青檸、辣椒粒滿瀉咁臍,湯底清甜可口飲得出是大骨雞骨挍出來飲完吾會口乾,生牛肉片粉红嫩滑冇渣,D牛筋同豬軟骨仲好淋滑易入口,牛丸弹牙爽口蘿白入味清甜索晒D湯汁好味真糸抵食到冇朋友👍🏻河內鲜蝦仁米纸卷2件$10(跟餐)蝦肉结實爽口弹牙加上清爽配菜米纸卷成,點上越南備製醬汁酸酸甜甜零社醒胃,好食😋海防炸蝦餅2件$28新鲜炸出來蝦餅弹牙鬆脆冇腥味,吾洗点醬汁都咁好味fresh凍柑桔蜜$6 (跟餐)柑桔蜜甜度式中吾會太甜杯底仲有D柑桔果肉食吓,食完咁多炸物解脷一流。凍越南咖啡$20正正常一杯越式咖啡,消暑解喝,2條友食完抱著個肚腩走🤣真心推介抵食再encore味道一流👍🏻

越萊精選火車頭河粉$88
真系火車頭咁大碗越南河呀!

河內鲜蝦仁米纸卷2件$10(跟餐)

海防炸蝦餅2件$28
新鲜炸出來蝦餅弹牙鬆脆冇腥味,吾洗点醬汁都咁好味fresh

凍柑桔蜜$6 (跟餐)
凍越南咖啡$20
2021-08-23 36 浏览
越南全日餐 多個選擇 不分午餐 / 晚餐 統一一個價錢 好抵食 大大碗 仲可以加配小食 每個餐都會送一杯柚子蜜雞扒拼豬頸肉撈檬 7/10 👍🏻👍🏻👍🏻🐷🐔一碗撈檬 超級足料 比足雞扒同豬頸肉仲有青瓜 蘿蔔絲而且比較衛生 每人一碗撈檬汁係疫情下咁樣就比較安心❤️💛
越南全日餐 多個選擇

而且比較衛生
每人一碗撈檬汁
係疫情下咁樣就比較安心❤️💛
2021-08-21 59 浏览
放工後心思思想食越南粉,我哋決定黎佐敦行下😎😎 經過呢間小店,座位唔多,不過店員都動作迅速,好快就招呼我哋入座😬為咗響應東京奧運,兼支持香港運動員,餐廳推出左優惠,只要like fb/ig就有免費飲品同小食🥳🥳 不能錯過呀🤪主餐牌都非常抵食,我哋揀咗個精選火車頭湯河🤩 店員提醒係超級大碗,差唔多二人分量😱 我哋考慮咗幾秒後,決定挑戰😎嘩真係好大碗😻 我地share食,配料有牛肉牛腩扎肉牛丸豬軟骨......多到數唔晒,樣樣都好好食😋 真係名不虛傳,圖文相符👍🏻👍🏻其實我哋仲叫咗個撈檬粉🤣🤣我覺得d烤牛肉好正,有少少芝麻,竟然帶點韓風🤣🤣炸春卷就不過不失,係免費送嘅小食🥳 飲埋飲品,真係夠晒飽呢😋😋

呢間係我食越南菜嘅不二之選!一、地點方便 二、turnover快,就算要等位都係等一陣三、抵食 又唔使加一所以今日男朋友話想食越南野 我就諗起呢間自選湯粉——招牌牛骨湯、手撕雞蘿蔔河粉 $46越南經典撈濛 $60河內蝦仁米紙卷 $24越萊蒜香牛油雞翼 $26西貢馬拉盞炒通菜 $24呢度嘅小食可以揀細份或者大份,啱晒我地,得兩個人去食,但係又想食多啲唔同款小食!如果多人嘅話仲可以嗌佢嘅小食拼盤!睇到Menu啲相都覺得幾吸引。不過我哋得兩個人就食唔到太多啦😜平時出去食碗魚蛋粉加碟油菜都10幾廿蚊,如果係越南泰國餐廳食炒通菜都起碼$60以上,而家$24就可以食到😍起初以為細細碟,但嚟到見到個份量真係好划算!兩個人食到好飽都係百幾蚊咋😆😆

呢間係我食越南菜嘅不二之選!
一、地點方便
二、turnover快,就算要等位都係等一陣
三、抵食 又唔使加一

所以今日男朋友話想食越南野 我就諗起呢間

自選湯粉——招牌牛骨湯、手撕雞蘿蔔河粉 $46

越南經典撈濛 $60

河內蝦仁米紙卷 $24

越萊蒜香牛油雞翼 $26

西貢馬拉盞炒通菜 $24

兩個人食到好飽都係百幾蚊咋😆😆
2021-08-19 1100 浏览
要食平靚正越式粉麵,又想飲番杯正宗越南咖啡,<越萊>確係一個好選擇!!平時去開尖沙咀或者佐敦行街,都會來呢間小店食下呢道嘅越式河粉,因為真係抵食又好食。 午市、下午茶同晚市都有套餐供應,有湯河又有撈檬可以選擇,款式都吾少。小食都有好多選擇。餐廳吾算好大間,不過由於長期人氣高企,所以間吾使都可能要等下位,好好彩當晚等左5分鐘便可以入座。<牛萊了 $68> 聽個名都知道全部同牛有關,材料有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、牛,配埋招牌牛骨湯,同埋越式河粉,好大碗好足料呵!!牛骨湯底味道非常清甜,而且好有牛味,材料同配菜都好好味,牛肉、牛筋同牛都非常入味,肉質又嫩又腍。值得一讚嘅係,餐廳用上越式香料葉、芽菜、蘿蔔同青檸來調味,充滿越式風味。<厚切豬扒蝦餅撈檬 $52> 撈檬入口都幾爽口,而且我哋加底加咗五蚊,就可以多好多檬粉,要多檬粉都係加五蚊,真心抵食。配埋餐廳供應嘅秘製酸甜醬汁,撈埋落去啲檬粉度一齊食,非常酸甜惹味,而且仲好開胃。豬扒都好大塊,而且仲要係厚切,有陣陣香料味道,醃得非常惹味好食。越式炸蝦餅係新鮮即炸,而且蝦肉入口感覺非常之彈牙好食
小食都有好多選擇。
<牛萊了 $68>

<厚切豬扒蝦餅撈檬 $52>
豬扒都好大塊,而且仲要係厚切,有陣陣香料味道,醃得非常惹味好食。越式炸蝦餅係新鮮即炸,而且蝦肉入口感覺非常之彈牙好食。
<越式蒜香牛油雞翼 $36/5件>
我們叫了五件一客,新鮮即刻炸起嘅蒜香牛油雞翼,蒜蓉味道同牛油嘅味道都非常之濃郁,雞翼咬落去,外面炸得非常香脆,而且入面嘅雞肉係非常之嫩滑,仲好juicy!!~係必食之選!

我哋跟餐加$6要了凍越南咖啡,咖啡嘅味道非常之香濃,而且奶底仲好夠滑,同樣值得推薦。

整體來講,餐廳嘅食物實在充滿越南特色風味,而且價錢非常之親民,絕對抵食,下次一定會再來呵!!~

• 牛萊了
  • 越南咖啡
  • 蒜香牛油雞翼
2021-08-15 64 浏览
拎外賣個時覺得好貼心,配菜、湯同河粉都分開,可以因應自己需要調配。湯底同河粉都好味,牛骨湯清甜,河粉幼身有米香而且唔碎; 牛肉OK,好熟都唔韌(我太遲先去才拎); 豬軟骨麻麻哋,味道唔錯,但冇入口即融既感覺。通菜個汁似係自己調,近XO醬,都okay,但少油。欣賞個套餐可以免費加越式咖啡同柑橘蜜。叫左柑橘蜜,味道正路。外賣自取有7折,自己一個叫都正,$70有咁多嘢,而且味道唔差,性價比算好高。可以一試。

自選雙餸河
外卖自取
自選雙餸河
2021-08-12 80 浏览
難得放假, 梗係想食餐好嘅朋友介紹呢間越南野幾抵食, 一於去試吓Lunch有set可以比大家揀 仲免費配埋柑桔蜜 亦都可以加錢要特飲 食物款式都多選擇 基本越南菜有既菜色都有 我哋叫咗一個三餸湯河 可以用優惠價加配小食 三個小食都好吸引呀 最後呢我哋就揀咗蒜蓉牛油雞翼另外再叫咗豬頸肉,馬拉盞炒通菜黎share先講吓碗三餸湯河 牛骨湯好味,配埋生牛肉就最fit啦個加配嘅雞翼啱啱炸起 熱辣辣送上黎 正!豬頸肉份量啱啱好,味道都唔錯馬拉盞通菜好惹味同朋友食到好飽 果然朋友冇介紹錯 係性價比高既一餐 另外見佢餐牌仲有越式撈檬粉同埋越南法包 下次一定會同朋友再搵日嚟試吓另外要講一講就係佢環境充滿越南feel 雖然間店細細間但係都裝修得幾靚 坐得都算舒服
難得放假, 梗係想食餐好嘅
朋友介紹呢間越南野幾抵食, 一於去試吓
另外再叫咗豬頸肉,馬拉盞炒通菜黎share
先講吓碗三餸湯河 牛骨湯好味,配埋生牛肉就最fit啦
個加配嘅雞翼啱啱炸起 熱辣辣送上黎 正!
豬頸肉份量啱啱好,味道都唔錯
馬拉盞通菜好惹味
同朋友食到好飽 果然朋友冇介紹錯 係性價比高既一餐

另外要講一講就係佢環境充滿越南feel
雖然間店細細間但係都裝修得幾靚 坐得都算舒服

2021-08-11 59 浏览
越式餐廳黎講佢個裝潢都乾淨企理,環境舒服食都食得開心啲,有個open bar kitchen,用藍綠色做主色幾靚👍越式自選河粉大大碗都只係40幾蚊,有河粉同檬粉揀,我地叫左手撕雞牛腩河粉配招牌牛骨湯,餸料份量多唔在講,牛腩佢地整得超稔而且好入味,入口即溶都唔太洗咬,牛骨湯頗香,河粉吸埋湯汁一啖連肉絲好好食,仲有香葱芽菜拌埋,朋友叫左厚燒豬扒肉碎煎蛋飯,醬汁惹味,豬扒肉質一啲都唔嚡,佢都話好好食,雞肉串3串盛惠40蚊,加沙嗲醬好味,炒通菜就係我地想健康啲哈哈,但佢辣辣地都好惹味,絕對係地道越南菜既口味,性價比高所以遲啲會再返check👍
  • 西貢馬拉盞炒通菜
  • 越式湯河配招牌牛骨湯
2021-08-10 59 浏览
放假又去搵吓嘢食,今次嚟到佐敦,搵到呢間食越南嘢嘅Lunch 時段提供12個午市套餐選擇,大致分3大類,而每個餐+$10加配小食1) 越式湯河有4個餐2)越式凍撈檬有5個餐3)飯類有3個餐望完一輪最終點咗一份湯河兩份撈檬😂▶️牛萊了 (生牛肉,牛腩,牛筋,牛丸2粒,牛𦟌)好多料,而越南湯河最重要嘅生牛肉,入口新鮮嫩滑,其他配料味道都好好,讚👍▶️香茅牛肉撈檬,牛肉和檬粉嘅份量都夠多,味道都好唔錯▶️厚燒豬扒蝦餅撈檬,豬扒份量都好足夠,蝦餅就正正常常 另外加咗2份小食▶️越萊炸春卷,河內鮮蝦仁米紙卷,春卷細細條但都炸得好脆,米紙卷就不過不失▶️熱柑桔蜜,由於對越南咖啡興趣不大,所以就無試到了總結:整體來講午餐夠多選擇,食物質素好好,份量亦足夠,價錢算合理,唯一唔好就係舖位較細,枱與枱都排得較密,用餐時可能會有擠逼感
放假又去搵吓嘢食,今次嚟到佐敦,搵到呢間食越南嘢嘅

1) 越式湯河有4個餐
2)越式凍撈檬有5個餐
3)飯類有3個餐

望完一輪最終點咗一份湯河兩份撈檬😂

▶️香茅牛肉撈檬,牛肉和檬粉嘅份量都夠多,味道都好唔錯

▶️厚燒豬扒蝦餅撈檬,豬扒份量都好足夠,蝦餅就正正常常

另外加咗2份小食

▶️熱柑桔蜜,由於對越南咖啡興趣不大,所以就無試到了

午餐
  • 牛萊了
2021-08-10 67 浏览
今次同friend去咗佐敦呢間餐廳食越南菜。餐廳裝修好靚,佢d燈光好舒服。咁岩係lunch time, 餐廳有lunch set, 真係好抵食,40幾蚊至到50幾蚊左右,就有一個湯麵set, 仲包咗飲品👍👍 我地叫咗一個lunch set自選湯粉,揀咗生牛肉、蘿蔔、唐生菜,依家冇得去旅行,唯有食下生牛肉湯河頂住檔先!個河粉好食,湯底又夾!仲有個lunch set 可以加$10 配小食,我地配咗個蒜香牛油雞翼,脆脆地又香蒜味。個lunch set 性價比高!仲叫咗其他野食,有炭燒豬頸肉、潘良帶子明蝦伴茄子、西貢馬拉盞炒通菜。上菜速度好快,好快就成枱食物。個茄子好好食,冇諗過茄子配帶子個口感唔錯!飲品就飲咗 青檸梳打,熱天飲呢個一流!

飲品就飲咗 青檸梳打,熱天飲呢個一流!
2021-08-08 45 浏览
今次幫襯左一間位於廟街嘅越南餐廳,地理位置便利,喺佐敦地鐵站C出口落再行三分鐘左右就到,約朋友去聚係幾唔錯。餐廳環境唔錯,冷氣夠晒大,門面乾淨企理,光線充足。今次兩個人嚟,有張二人枱坐,坐得幾舒服。我地兩個人嗌左三樣嘢食,分別係越萊經典撈檬、照燒雞扒肉碎煎蛋飯同埋4件河內蝦仁米紙卷。三樣嘢加埋兩杯飲品都係齊頭$150,抵到爛,份量仲要夠晒食😬好,而家逐樣餸講吓。河內蝦仁米紙卷要嚟做前菜一流,皮薄,但餡料又唔會散出嚟,料亦十足,加埋啲酸醋,非常醒胃。越萊經典撈檬有好多唔同種類嘅肉做餸,食肉獸嗌呢個一流,個碗粉份量相當勁,如果係女仔食可以嗌少份量,如果唔係應該會食唔晒😂最後就係照燒雞扒肉碎煎蛋飯,我幾鐘意隻蛋嘅熟度,有足夠蛋汁俾我送飯,雞扒又醃製得剛剛好,入味,成餐飯好滿足。
2021-08-05 52 浏览
一坐低就被特色吊燈同埋色彩繽紛嘅草帽裝飾所吸引,樓底高,燈光柔和,上菜速度都幾快,肚餓嘅我哋好快就有得食👍🌟牛萊了 $68叫左一個越南湯河,份量足料,有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸同埋牛𦟌,湯底係招牌牛骨湯,味道濃郁,幼身嘅河粉入口順滑,生牛肉夠薄身吾會鞋,牛丸都幾彈牙,最鍾意係牛筋同蘿蔔,入味又軟腍🌟越萊經典撈檬 $60撈檬嘅配菜有香茅牛肉、厚切燒豬扒同豬頸肉,燒到乾身唔油膩,香料味道濃厚,配上清新嘅撈檬,都幾適合夏天食🌟越萊串雞 3串 $40串燒帶有咖喱味道,個人嘅口味比較淡所以唔使點附上嘅沙嗲汁都覺得夠晒味🌟越萊蒜香牛油雞翼 3件$26雞翼外皮酥脆,炸粉都唔算厚身,連埋熟蒜蓉一齊食味道都幾香😋上菜嘅碟好得意好有越南特色,啱晒打卡🤣青檸梳打只係加$3👍

🌟牛萊了 $68

🌟越萊經典撈檬 $60

🌟越萊串雞 3串 $40

🌟越萊蒜香牛油雞翼 3件$26

青檸梳打只係加$3👍

2021-08-05
  • 越萊經典撈檬
2021-08-05 44 浏览
今日落雨落到七彩 當然會係想食番一碗熱騰騰嘅麵啦 係廟街食店林立 搵到e間小店好越南野嘅 茶餐十分抵食 一個主菜 一杯野飲 柑桔蜜 最便宜42 蚊有找 叫左一個牛萊了 啱哂貪心想食多幾款嘅我 有齊生牛肉 牛腩 牛丸 牛筋 牛𦟌 我仲加多左40 蚊轉安格斯牛小排生牛肉 生肉嫩滑得黎 又有牛味同口感 最喜歡係牛丸 爽口彈牙 冇雪味係靚牛丸 牛腩都唔錯 肥瘦分明 牛脂香重 牛肉湯底清甜 河粉滑溜 配料充足 有幾多芽菜九層塔 辣椒 十分滿足加多10蚊可以配小食 叫左手工越式春卷 好脆口 裏面有木耳絲同豬肉 仲有竹造嘅盤 好有特色 加分!配酸汁 有魚露係入面 提鮮不錯 再叫多左一客牛油雞翼 香脆可口 上面仲有d蒜粒 食落更可口 雞翼肉質嫩滑 仲有少少肉汁 反而牛油味唔係好出  不過係好味既 鋪仔細細價錢又唔貴 收貨!

2021-08-04
2021-07-29 64 浏览
明明寫10分鐘就拎得,結果搞左45分鐘😡做唔切唔緊要,唔好呃人話10分鐘搞掂失晒時間預算做其他嘢😡好失望,好生氣!唔建議大家再去食!我以後會BLACK LIS佢
明明寫10分鐘就拎得,結果搞左45分鐘😡
做唔切唔緊要,唔好呃人話10分鐘搞掂
失晒時間預算做其他嘢😡
好失望,好生氣!唔建議大家再去食!
我以後會BLACK LIS佢
外卖自取