2023-04-21 65 浏览
今日同屋企人去咗荃灣廣場行街發現原來附近都有好多餐廳仲有間有異國風情特色嘅越南菜餐廳雖然唔係好大,但係整體都坐得幾舒服款式類型真係有好多選擇沙嗲烤牛撈檬最近呢幾日天氣又熱返撈檬就岩曬我啦,酸酸地仲好開胃先香噴噴嘅沙嗲醬,牛肉有咬勁吾會鬆散金邊粉都幾彈牙,而且唔會一夾就散手撕雞扎肉椰汁酸湯檬椰汁味聞落真係好香但係入口就唔算好濃郁,反而係偏酸少少店員推介要落蝦油蒜頭🧄同埋辣椒增加風味扎肉口感吾錯,手撕雞略嫌有少少鬆散蝦多士雖然佢係小食,但係份量都幾多新鮮炸起幾香口,蝦肉吾會梅,推薦凍柚子鹹檸檬🍋食完炸嘢,梗係要飲返杯鹹檸檬解解膩🍋
今日同屋企人去咗荃灣廣場行街
發現原來附近都有好多餐廳

仲有間有異國風情特色嘅越南菜餐廳

雖然唔係好大,但係整體都坐得幾舒服

款式類型真係有好多選擇

沙嗲烤牛撈檬
最近呢幾日天氣又熱返
撈檬就岩曬我啦,酸酸地仲好開胃先

香噴噴嘅沙嗲醬,牛肉有咬勁吾會鬆散
金邊粉都幾彈牙,而且唔會一夾就散

手撕雞扎肉椰汁酸湯檬

椰汁味聞落真係好香
但係入口就唔算好濃郁,反而係偏酸少少
店員推介要落蝦油蒜頭🧄同埋辣椒增加風味

扎肉口感吾錯,手撕雞略嫌有少少鬆散

蝦多士

雖然佢係小食,但係份量都幾多

新鮮炸起幾香口,蝦肉吾會梅,推薦

凍柚子鹹檸檬🍋

食完炸嘢,梗係要飲返杯鹹檸檬解解膩🍋
2023-04-19 56 浏览
今天車車去左荃灣做野, 做完野岩岩好食下午茶, 經過又好耐無食越南野, 於是就入去試下! ⭐越式奶茶味道非常濃郁, 口感唔會太甜膩, 好岩下晝3點點嘆埋其他野食 ⭐越南乳酪滴漏咖啡咖啡味道濃郁, 乳酪嘅酸甜味平衡左咖啡嘅苦, 幾有驚喜 ⭐蒜香牛油雞翼拼手撕雞檬紙卷雞翼口感鮮嫩加上蒜香牛油嘅香氣, 聽唔住一啖接一啖, 手撕雞肉檬紙卷食落口感幾豐富 ⭐法式芝心蝦多士釀滿彈牙蝦肉嘅多士食落酥脆可口, 一d都唔油膩, 入面更有芝心, 極邪惡! ⭐原隻軟殼蟹外層酥脆可口好惹味!下午茶必點小食

⭐越式奶茶

⭐越南乳酪滴漏咖啡
咖啡味道濃郁, 乳酪嘅酸甜味平衡左咖啡嘅苦, 幾有驚喜

⭐蒜香牛油雞翼拼手撕雞檬紙卷

⭐法式芝心蝦多士

⭐原隻軟殼蟹
外層酥脆可口好惹味!下午茶必點小食
2023-04-07
下午茶
2023-04-18 32 浏览
平日lunch time好多人放飯黎食 好彩唔洗點等就有得入食物有lunch set, around $6x 包野飲叫左個招牌手撕雞椰汁酸湯檬,勁好食,酸酸地好開胃,重椰汁香,雖然餸唔多但下次黎一定encore另外既胡志明市紅蕃茄四寶檬就好足料,有豬扒豬頸肉扎肉同脆豬肉,勁大份,味道就普通d,似罐頭蕃茄醬,兩個人細食既加個小食就夠飽🍅鍾意佢地上檬既時候會比埋調味料你,有蝦油蒜頭 青檸同辣椒 加五蚊就有個椰汁冰幾抵,偏甜👌🏻好多款小食比你加 跟餐過會平少少我地揀左個芝士蝦多士,d蝦多到似蝦餅多過蝦多士 我自己會prefer厚d既多士會脆d添 環境裝修幾有越南特色不過有d逼服務態度好好 入去前會幫你落左單先

食物

有lunch set, around $6x 包野飲

鍾意佢地上檬既時候會比埋調味料你,有蝦油蒜頭 青檸同辣椒

加五蚊就有個椰汁冰幾抵,偏甜👌🏻

好多款小食比你加 跟餐過會平少少
我地揀左個芝士蝦多士,d蝦多到似蝦餅多過蝦多士
我自己會prefer厚d既多士會脆d添

裝修幾有越南特色
不過有d逼

態度好好 入去前會幫你落左單先

• 手撕雞椰汁酸湯檬粉
2023-04-17 448 浏览
呢晚行經荃灣廣場果邊,見呢間越南菜黃店好似唔錯咁,就一於去試試佢先,野食大份足料又抵食,難怪咁受街坊歡迎😆😆❀無骨雞配黃薑飯❀呢款餐廳招牌菜海南雞飯,雞肉大概係1/4隻雞既份量,雞肉滑嫩,有少少雞油香味,點少少甜甜地既醬汁食已經OK。❀牛豬Pho紅蕃茄湯檬❀響靚女侍應推薦下,加錢轉左椰汁酸湯,椰香味濃郁,酸酸地咁好開胃,豬頸肉煎得香口又唔肥膩,厚切豬扒大大塊兼惹味,牛肉都唔錯。❀無骨鳳爪及手撕雞檬紙卷❀用料好足,無骨鳳爪軟腍入味,幾開胃;紙卷煙靭好咬,手撕雞又夠哂滑。❀蝦多士❀彈牙既蝦膠炸到脆脆地,面頭鋪滿芝麻,中間包住流心芝士,好邪惡。❀串燒沙嗲❀一次過有齊牛、雞、豬肉串燒,大大串又多肉,沙嗲醬好惹味,我仲加錢叫埋燒菠蘿,酸酸甜甜又多汁,好好味🥰❀香茅蜜及越南咖啡❀香茅蜜甜甜地,可以去濕,好岩依家既天氣飲;越南咖啡配上煉奶,令咖啡味岩岩好,味道唔太甜,推薦試下。
呢晚行經荃灣廣場果邊,
見呢間越南菜黃店好似唔錯咁,
就一於去試試佢先,
野食大份足料又抵食,
難怪咁受街坊歡迎😆😆

❀無骨雞配黃薑飯❀
呢款餐廳招牌菜海南雞飯,
雞肉大概係1/4隻雞既份量,
雞肉滑嫩,有少少雞油香味,
點少少甜甜地既醬汁食已經OK。

❀牛豬Pho紅蕃茄湯檬❀
響靚女侍應推薦下,加錢轉左椰汁酸湯,
椰香味濃郁,酸酸地咁好開胃,
豬頸肉煎得香口又唔肥膩,
厚切豬扒大大塊兼惹味,牛肉都唔錯。

❀無骨鳳爪及手撕雞檬紙卷❀
用料好足,無骨鳳爪軟腍入味,幾開胃;
紙卷煙靭好咬,手撕雞又夠哂滑。

❀蝦多士❀
彈牙既蝦膠炸到脆脆地,面頭鋪滿芝麻,
中間包住流心芝士,好邪惡。

❀串燒沙嗲❀
一次過有齊牛、雞、豬肉串燒,
大大串又多肉,沙嗲醬好惹味,
我仲加錢叫埋燒菠蘿,
酸酸甜甜又多汁,好好味🥰

❀香茅蜜及越南咖啡❀
香茅蜜甜甜地,可以去濕,
好岩依家既天氣飲;
越南咖啡配上煉奶,令咖啡味岩岩好,
味道唔太甜,推薦試下。
2023-04-14 55 浏览
大壩街成條街都係餐廳慢慢逐間食都可以食一段日子今晚收工就試下越男仔店員有介紹我地主食+小食邊d 比較多人食好貼心招牌手撕雞拼札肉椰汁酸湯湯檬粉椰汁酸湯係招牌湯底!酸酸地勁開胃又好味!!鐘意食酸既一定要叫雞絲份量多而且好入味!!好食札肉胡椒味偏重檬粉又彈牙吸汁~~成個配搭都好好食店員仲比埋調味料教你點調更惹味1份辣椒加兩份蝦油蒜頭跟住落個湯底層次係有提升~~另外我地再點個3 course dinner 有齊沙律小食飯餐配埋湯雞湯啖啖地,生菜味比較出鐘意濃味d 可以揀牛骨湯無骨鳳瓜沙律依個雖然佢唔係白色,但同平時白雲鳳爪既味係一樣肉質都彈牙,下面沙律個汁酸酸味味好開胃手撕雞檬紙卷有比埋泰辣醬點,手撕雞味出,唔錯招牌去骨海南雞飯本身係配黃薑飯,我地轉左做白飯海南雞夠嫩滑而且肥瘦岩岩好點埋隻醬真係好好送飯!
大壩街成條街都係餐廳
慢慢逐間食都可以食一段日子

今晚收工就試下越男仔

店員有介紹我地主食+小食邊d 比較多人食
好貼心

招牌手撕雞拼札肉椰汁酸湯湯檬粉
椰汁酸湯係招牌湯底!
酸酸地勁開胃又好味!!鐘意食酸既一定要叫
雞絲份量多而且好入味!!好食

札肉胡椒味偏重
檬粉又彈牙吸汁~~成個配搭都好好食
店員仲比埋調味料教你點調更惹味

1份辣椒加兩份蝦油蒜頭
跟住落個湯底層次係有提升~~

另外我地再點個3 course dinner 有齊沙律小食

飯餐配埋湯
雞湯啖啖地,生菜味比較出
鐘意濃味d 可以揀牛骨湯

無骨鳳瓜沙律
依個雖然佢唔係白色,但同平時白雲鳳爪既味係一樣
肉質都彈牙,下面沙律個汁酸酸味味好開胃

手撕雞檬紙卷
有比埋泰辣醬點,手撕雞味出,唔錯

招牌去骨海南雞飯
本身係配黃薑飯,我地轉左做白飯
海南雞夠嫩滑而且肥瘦岩岩好
點埋隻醬真係好好送飯!

2023-04-11
🌟餐廳:越男仔📍地址:荃灣大壩街75號💰價位:$51-100⏰營業時間:星期一至日11:30 - 23:00📱電話:2955 1003去開荃灣又想食越南野,行完荃灣廣場見到對面有間越男仔,超多人排隊,一於試試先!———————————————————🔹冰鎮蜜糖凍蕃茄呢個皇牌菜式見到好多人都有點,上枱賣相好吸引~大大個去皮蕃茄,食落冰凍得黎又有蜜糖香,清涼消暑又開胃,做餐前小食一流!———————————————————🔹法式蒜蓉包蒜蓉包烤至金黃香脆,咬落外脆內軟,充滿蒜香,勁滋味。———————————————————🔹越式素春卷用上越式米紙,炸得香脆同時帶點煙韌口感,餡料有齊蘿蔔絲、木耳絲、冬菇絲、粉絲等等,口感層次豐富。———————————————————🔹 凍檸茶酸酸甜甜無澀味,飲落好回甘。———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————
🌟餐廳:越男仔
📍地址:荃灣大壩街75號
💰價位:$51-100
⏰營業時間:星期一至日11:30 - 23:00
📱電話:2955 1003

🔹冰鎮蜜糖凍蕃茄

🔹法式蒜蓉包
蒜蓉包烤至金黃香脆,咬落外脆內軟,充滿蒜香,勁滋味。

🔹越式素春卷

🔹 凍檸茶
酸酸甜甜無澀味,飲落好回甘。

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-04-09
2023-04-12 125 浏览
紅假下午茶時段咁啱見到越男仔冇人排隊,見到下午菜meun都算幾多選擇,就諗都唔諗衝左入去。叫左個香茅雞翼+著條,配熱拉茶。上菜時估唔到份量又幾大份,仲有雜菜絲配菜首先係薯條,熱辣辣脆卜卜係基本啦,然後係主菜牛油雞翼,個樣炸得幾靚幾飽滿,咬落脆口,但調味方面差D,冇咩牛油味亦冇咩越南調味,就係普通脆炸雞翼,唔難食嘅。最好食竟然係配菜,好開胃,成件事望落好豐富好吸引。熱拉茶就冇奶味亦冇茶味,落左糖都救唔番,見到其他人叫左滴漏咖啡,睇落好有儀式感,唔知又好唔好飲呢埋單$40都算OK啦不過有D疑惑自己唔係食緊越南野,冇咩越南風味可能食濛粉、湯河果D先有掛,都可以再試下嘅~

叫左個香茅雞翼+著條,配熱拉茶。
上菜時估唔到份量又幾大份,仲有雜菜絲配菜
首先係薯條,熱辣辣脆卜卜係基本啦,
然後係主菜牛油雞翼,個樣炸得幾靚幾飽滿,咬落脆口,
最好食竟然係配菜,好開胃,成件事望落好豐富好吸引。
熱拉茶就冇奶味亦冇茶味,落左糖都救唔番,
見到其他人叫左滴漏咖啡,睇落好有儀式感,唔知又好唔好飲呢

埋單$40都算OK啦
不過有D疑惑自己唔係食緊越南野,冇咩越南風味
可能食濛粉、湯河果D先有掛,
都可以再試下嘅~
2023-04-09
2023-04-12 43 浏览
講到越南菜一定唔少得《越男仔》,最近荃灣開左新分店,仲好近荃灣廣場,啱哂行完街過嚟食。最近餐廳又出左幾款新菜式,我就急不及待想要試下。生牛生蝦椰汁酸湯粉紅色嘅生牛肉浸泡左溫熱嘅椰汁酸湯入面,待牛肉轉色就可以食。牛肉吸收哂椰香同埋酸味,極之開胃。另外蝦肉都好新鮮彈牙。蝦多士沙律即叫即做嘅新鮮蝦多士,多士烘到香脆,蝦膏又肉厚鮮味,可以一試。飲品就可以試下佢地嘅特色飲品:椰汁紅豆冰和乳酪啡,都各有特色。越男仔 (荃灣)荃灣大壩街75號

生牛生蝦椰汁酸湯

蝦多士沙律

越男仔 (荃灣)
荃灣大壩街75號
2023-04-11 49 浏览
琴晚試吓新嘢,服務好好,味道一般,不過就好多花款,粉嘅湯係微熱,炸嘢就係新鮮炸,蝦多士都幾好食,豬頸肉就好似炸乾咗咁,行返屋企大概要15分鐘嘅路程,行到一半已經要搵廁所,以為係因為飲咗杯士多啤梨奶問題,點知老公返到屋企都屙到七彩(佢冇飲我杯奶),結果我哋兩個返屋企都仲要爭廁所,不過應該屙唔清,個肚都唔係咁舒服,今朝已經特登食白粥,一有嘢落肚,再屙😭本身送咗coupon諗住下次再去用,已經即刻掉咗啲優惠券去🫠Ps:老公放工先會合我食飯,全日剩係得晚餐係一齊食,佢冇飲杯奶,我都冇食佢嗰啲生牛肉,真係唔知邊度出咗事
🎀荃灣。種類豐富多樣的高水準美味越南菜😋🎀🪄店名* #越男仔🔮地址*荃灣大壩街75號 🔮🗾分店地區🗾 旺角,沙田,荃灣💰價錢$262 已加一(2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_荃灣剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_越南菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵超近荃灣西地鐵站 出口行5-10分鐘就到啦綠色招牌寫住“越男仔”十分搶眼見到入面坐滿曬人 黎到都要等位但係店員都十分有禮貌 叫我等一陣好快有位 而且入去都會幫我地介紹餐牌 因為餐牌比較多款野食 眼花繚亂餐廳裝修及擺設都十分有特色牆身簡約配有不同圖片枱面系色彩繽紛既花紋 而當日座椅系沙發座位 好舒服😍🍽️食物質素🍽️餐牌選擇超多 睇到眼都花😲好彩有店員熱心介紹 仲有推介熱門菜式飯,粉麵,小食任君選擇價錢親民 而且有不同創新菜式😍仲可以跟餐以優惠價格配特色小食及飲品👀評分💖💖💖💖💖🪄招牌去骨海南雞配黃薑飯 雞湯$76海南雞十分嫩滑 有齊雞比及雞胸肉配埋爽薄雞皮食 油脂充足 而且系無骨 食落去夠曬方便😊雞味濃郁 配上雞油飯 回味無窮特別一提 覺得雞油飯好有香茅椰香味 一啲都唔油膩😋
🎀荃灣。種類豐富多樣的高水準美味越南菜😋🎀

🪄店名* #越男仔
🔮地址*荃灣大壩街75號 🔮
🗾分店地區🗾 旺角,沙田,荃灣
💰價錢$262 已加一(2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

枱面系色彩繽紛既花紋 而當日座椅系沙發座位 好舒服😍

🍽️食物質素🍽️
餐牌選擇超多 睇到眼都花😲
好彩有店員熱心介紹 仲有推介熱門菜式
飯,粉麵,小食任君選擇
價錢親民 而且有不同創新菜式😍

特別一提 覺得雞油飯好有香茅椰香味 一啲都唔油膩😋

🪄越式生牛肉牛骨湯河粉$66
好難得食到真係黎到系生牛肉既湯粉😂
次次系出面食 黎到都係變左熟牛肉😶
呢間佢切到好薄身 牛肉好嫩 牛味夠濃 大約6片左右 唔會超多肥膏
湯底有牛骨味 濃而不膩

🪄椰汁冰&咸檸七 $19 & $16
飲品超大杯 好多選擇
椰汁冰唔會太甜 唔會死甜
而咸檸有香味 感覺不錯

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 串燒沙爹
  • 椰汁冰
  • 咸檸七
2023-04-11 40 浏览
突然口痕想食越南菜,就揀咗越男仔黎醫下肚鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉 $80雞脆皮 手撕雞 滑雞件 香脆雞酸湯個酸度幾啱我口味,入到口唔會太酸,同個檬粉幾夾,四款雞可以話各有特色,手撕雞最夾個湯底,滑雞件真係專揀咗個雞最滑嘅位置,香脆雞係香茅雞,雞皮就睇人喜好啦越式素春卷 $19春卷點佢提供嘅醬汁都好惹味,因為係啱啱炸好,所以都好脆扑扑、熱辣辣,但可能係素,所以本身個底會比較淡味雙檸香茅薑蜜 $12呢個對於鍾意甜嘅人應該係幾鍾意,如果本身唔好甜味,可以叫少甜,不過都證明真係有用蜜糖架🤣
突然口痕想食越南菜,就揀咗越男仔黎醫下肚

鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉 $80
雞脆皮 手撕雞 滑雞件 香脆雞

越式素春卷 $19

雙檸香茅薑蜜 $12
2023-04-10 47 浏览
食物質素跟價錢絕對不相符,無視食客對食物減少份量嘅要求,係唔識聽廣東話呀?定係當食客講嘢係耳邊風呢?出餐份量只有一味大份量嘅飯底。最不堪入目嘅係,係有餸俾你但只係得一件兩件,飯底加大份量,完全浪費食材,食物質素更加惡劣,絕對係”非常劣食”嘅餐廳。
2023-04-08 73 浏览
見到荃灣開左 ,一直想去試 ,酸湯好似好有特色 ,就搵左朋友陪我去 。店內好迫 ,又好旺場 ,我大住個肚入去 ,打側都差唔多過唔到,行得好辛苦 ,仲要地下油油的 ,每行一步都要打醒十二分精神, 我先到左,朋友未到,因為多人waitress 要拼枱 ,我被通知要轉枱去到一個好迫嘅位坐下。不過算啦,打算食完就快快走人。講返食物,我個四鳥酸湯檬,正常多料同埋都快上,個蝦多士有油益味,都幾難食。朋友個生牛河就出事了,湯只係微溫,所以牛肉點浸都唔熟,仲要生到咬唔開果隻,個粉上面仲要勁多烏蠅仔死屍,我問朋友駛唔駛同waiter 反映,但佢見我差唔多食完,我大住個肚,果度又嘈又污糟,就息事寧人埋單走了,好唔好彩地我地離開左一陣,朋友就肚痛了,佢其實只係食左兩啖咋,我超級內疚,亦寫左依篇食評,希望餐廳會改善下啦!身體較弱嘅老人家,小朋友或孕婦就自己小心點,去間衛生環境較好的餐廳吧

生牛河
2023-04-05 74 浏览
越南嘢一向大件夾抵食😝入到去餐廳空間唔係好大,但係好企理,晚餐時段越來越多人入嚟差唔多全場坐滿😳招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉職員推介話呢個湯底係佢哋嘅招牌要試下,湯底真心幾正少少酸,但椰汁味道香濃。雞絲整得好碎方便食,成個組合都好香好好食。法式芝士蝦多士呢個真係好正,要趁熱食😝多士似半煎炸烘焗,蝦膠份量好多,芝士就係熱辣辣流心✨✨✨整體都真係好好食。煙三文魚手撕雞檬紙卷諗住食返啲健康少少中和一下🤣🤣🤣四件大大件,酸辣汁先係精粹😚整體都唔錯

招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯湯檬粉

法式芝士蝦多士

煙三文魚手撕雞檬紙卷

2023-04-04 64 浏览
荃灣區新開的越食餐廳午市/晚市份量都偏大, 所以價格也偏高特意下午茶時段來一嚐其功架1)古法烤牛肉撈檬$48對我而言這個「古法烤牛肉」像是清淡版的沙爹牛肉牛肉算嫩滑少筋,份量也算過得去檬粉也爽撈汁也酸甜味適中如有點花生碎點綴更好2) 牙車快沙律(柚子+手撕雞) $37雞絲與我想像中得不同,份量也少蘸汁調味開胃,不只有酸味還有點微辣少鹹椰菜絲爽口, 不太生略有少許苦澀味加小食:春卷$19新鮮炸起, 春卷皮香脆,但偏油中間爆餡,十分滿足用生菜包住一起吃可降低其油膩感春卷沒有調味需靠醬汁搭救另外各加了$8 點凍的雙檸(青檸&檸檬)茶雖然茶底不錯, 茶味濃而不澀但卻喝雙檸的特色下午茶餐單
荃灣區新開的越食餐廳
午市/晚市份量都偏大, 所以價格也偏高
特意下午茶時段來一嚐其功架

1)古法烤牛肉撈檬$48
對我而言這個「古法烤牛肉」像是清淡版的沙爹牛肉
牛肉算嫩滑少筋,份量也算過得去
檬粉也爽
撈汁也酸甜味適中
如有點花生碎點綴更好

2) 牙車快沙律(柚子+手撕雞) $37
雞絲與我想像中得不同,份量也少
蘸汁調味開胃,不只有酸味
還有點微辣少鹹
椰菜絲爽口, 不太生
略有少許苦澀味

加小食:春卷$19
新鮮炸起, 春卷皮香脆,但偏油
中間爆餡,十分滿足
用生菜包住一起吃可降低其油膩感
春卷沒有調味
需靠醬汁搭救

另外各加了$8 點凍的雙檸(青檸&檸檬)茶
雖然茶底不錯, 茶味濃而不澀
但卻喝雙檸的特色
下午茶餐單
题外话/补充资料: 用餐環境有點兒擠迫,只是簡單2個餐點,2杯飲品和1個小食,餐桌已經幾乎放不下。
2023-04-02