2015-11-11
泰菜夜,是夜點餐:保寧蜜糖凍蕃茄蕃茄係我最愛之一,今次加埋蜜糖,作為前菜,佢做得好好,蕃茄已去皮,碟上面有蜜糖,切開個蕃茄,d蕃茄汁標晒出黎,凍冰冰既蕃茄,個蕃茄本身都好甜, 配上蜜糖,估唔到咁夾!所以話,食泰菜唔一定要食青木瓜沙律既!西貢扎肉蒸粉包我去親食越菜都會叫呢個,但通常都係4件,呢度有2件選擇,咁就可以試多d其他嘢.出面好多蒸粉包為咗滑d同靚d會落好多油係面,呢度就無,皮唔算厚,好足料,脹卜卜咁,入面有扎肉,肉碎等等,加少少酸酸汁食就覺得好開胃喇!炸軟殼蟹濱海濱海即係用熟米粉整成餅狀,上面放咗葱油同炸乾葱,再配其他嘢食,今日配既係炸軟殼蟹,佢既分量比我預期多,軟殼蟹有兩大隻,兩隻軟殼蟹分比4件濱海其實係唔夠既,所以佢都好貼心咁有d生菜跟埋,可以配生菜食,咁就有兩種食法喇! 軟殼蟹好多膏,好香口,蟹腳都好肥美又多肉,所以係幾抵食既!今餐亮點:河內香茅燒春雞.燒春雞食得多,用香茅燒就真係未試過.上到枱已經聞到好勁香茅味,用刀好容易就切開到,佢用香茅同其他香草香料塞滿咗隻雞,所以好入味,最神奇係連雞胸都勁滑!一d都唔似食緊雞胸!皮又燒得脆,又唔肥,大讚吖!佢有個汁係點個雞既,但唔用
西貢扎肉蒸粉包
上到枱已經聞到好勁香茅味,用刀好容易就切開到,佢用香茅同其他香草香料塞滿咗隻雞,所以好入味,最神奇係連雞胸都勁滑!一d都唔似食緊雞胸!皮又燒得脆,又唔肥,大讚吖!佢有個汁係點個雞既,但唔用都已經好夠味!