2023-06-29 92 浏览
好鍾意去一d特色嘅火鍋店打邊爐,今次嚟到間幾玩味crossover懷舊風嘅Let's Pot🤩🍲 同朋友仔叫左個2人套餐,都已經好豐富好夠食~✨蕃茄薯仔豬骨湯 - 個鍋勁大,而且幾有宮廷風,裡面好足料,有兩大舊豬骨,飲左頭啖湯,好清甜☺✨熱浪響鈴午餐肉 - 第一次食,感覺好特別,酥脆嘅響鈴包住西班牙黑毛豬午餐肉,估唔到又幾夾喎!✨新鮮潮汕牛拼盤 - 上枱時好大盤好吸睛,有4款牛嘅唔同部位,包括三花趾、匙仁、雪花同吊龍😍全部都好香牛味,而我最鍾意吊龍,口感好滑身幾易入口😚✨海鮮拼盤 - 滿滿仙氣夠晒搶眼,有晒蠔、蝦、蟶子皇, 蝦肉同蟶子皇好爽口;蠔夠鮮味,份量剛剛好!✨即叫即包餃 - 我地揀左香茅蝦膠扎肉餃、芫荽豬肉餃&黃芽白大頭菜豬肉餃,個蝦膠扎肉餃幾有驚喜,香茅同蝦味mix得唔錯😋✨自家手打新鮮丸 - 揀左好少見嘅冬陰功墨魚丸、梅菜豬肉手打丸同埋手打彈彈牙魚蛋~ 冬陰功味幾出;梅菜豬肉甜甜地幾好食;而看似最普通嘅白魚蛋竟然最有驚喜,因為真係超級彈牙😂😍✨有機農場蔬菜拼盤 - 有唔同嘅菜包括生菜,菜心,小白菜等,食得出幾新鮮又爽口,打邊爐食下菜解解膩一流😸✨水雲麵 - 第一次接觸呢隻麵

蕃茄薯仔豬骨湯

海鮮拼盤

✨水雲麵 - 第一次接觸呢隻麵,又幾有口感,兩人share剛剛好🧡

✨椰青 - 打邊爐配椰青解熱氣😎 清新又解渴!

蕃茄薯仔豬骨湯
2023-06-29 31 浏览
-店內環境以懷舊復古風為主主打東南亞風既湯底、醬料同埋配料同主打提供無添加食材,加上東南亞風嘅格調裝潢,同星期六日駐場嘅DJ表演🎤椰子花膠螺片雞湯有椰子、雞、螺片同花膠打邊爐前飲番碗湯湯味濃郁香甜滋補又養顏-騸牯牛閹割過的牛隻,脂肪會均勻地分布在身體不同部位,令牛肉脂肪有若雪花般細緻的紋理身為食肉獸的我,自然無肉不歡,雖稱不上是牛魔王,但亦非常愛吃牛。騸牯牛多款刁鑽的牛肉部位-腩頭油花較少,肉味較濃腩芯是牛腩最中心的部分,脂肪比牛腩邊位少,但肉味濃香,而且愈咬愈有牛肉的香甜味牛頸脊油脂不會太過豐厚,但勝在雪花分布細緻,肉質鬆化不韌池板較薄身,肉質比較有咬口牛脷肉質香,油份亦較多牛雪花雪花細緻 油脂均勻精選4拼鵝腸、芝士竹輪、龍蝦條、麻辣牛丸炮製成火鍋湯底,灼牛肉一流。來烚牛肉更加滋味無窮
店內環境以懷舊復古風為主

椰子花膠螺片雞湯
有椰子、雞、螺片同花膠
打邊爐前飲番碗湯

湯味濃郁香甜
滋補又養顏
油花較少,肉味較濃

腩芯

牛頸脊
油脂不會太過豐厚,但勝在雪花分布細緻,肉質鬆化不韌

池板
較薄身,肉質比較有咬口

牛脷
肉質香,油份亦較多

牛雪花
雪花細緻 油脂均勻

精選4拼
鵝腸、芝士竹輪、龍蝦條、麻辣牛丸

炮製成火鍋湯底,灼牛肉一流。來烚牛肉更加滋味無窮
2023-06-21
  • 椰子花膠螺片雞湯
2023-06-27 27 浏览
香港人最鍾意就係打邊爐最近同家姐去左打邊爐依家有好多特別環境既邊爐店我地今次就決定去咗灣仔起鍋💕環境走懷舊路線 枱同枱之間 好闊落 我地叫左個起鍋四人套餐 ($498/位)醬料區勁多選擇 比較特別有青檸、魚露、仲有我最鍾意既檸檬葉😌勁泰式 配海鮮一流💕椰子花膠螺片雞湯底湯底叫左我地最鍾意既 椰子雞湯好足料 有半隻雞 螺片 同大大塊花膠湯底飲落好濃郁 雞肉食落好嫩滑💕響鈴午餐肉用響鈴去包住午餐肉店員介紹係西班牙黑毛豬午餐肉😋外層好香脆食落唔油膩 我就鍾意就咁食 唔浸湯夠香口😌潮汕牛拼盤第一次食潮汕牛 色澤紅潤 肥瘦均勻好大盤 有4個唔同部位 啱晒我依啲牛魔王🐮 牛味好濃 質感好結實 彈牙😋海鮮拼盤依個不得了😚有大大隻龍蝦用黎整刺身好新鮮超鮮甜 拎黎灼又係另一種食法😍仲有聖子 蝦 蠔同樣鮮甜彈牙 食得出啲食材都好新鮮 一啲都唔麻虎🫰🏻即叫即包餃香茅蝦膠扎肉餃、黃芽白大頭菜豬肉餃、韭菜豬肉餃皮薄 爆餡😌 我比較鍾意韭菜豬肉餃 韭菜好香 食落好有肉汁🫰🏻自家手打新鮮丸 冬陰功墨魚丸、手打牛丸、梅菜豬肉手打丸冬陰功墨魚丸味道好有驚喜 好泰式梅菜肉豬肉都值得一試❤️本地時令菜拼盤食左咁多肉有菜平衡返
香港人最鍾意就係打邊爐
最近同家姐去左打邊爐
依家有好多特別環境既邊爐店
我地今次就決定去咗灣仔起鍋💕
環境走懷舊路線 枱同枱之間 好闊落

我地叫左個起鍋四人套餐 ($498/位)

椰子花膠螺片雞湯底

第一次食潮汕牛 色澤紅潤 肥瘦均勻

依個不得了😚有大大隻龍蝦用黎整刺身
好新鮮超鮮甜 拎黎灼又係另一種食法😍

即叫即包餃
香茅蝦膠扎肉餃、黃芽白大頭菜豬肉餃、韭菜豬肉餃

自家手打新鮮丸
冬陰功墨魚丸、手打牛丸、梅菜豬肉手打丸
冬陰功墨魚丸味道好有驚喜 好泰式
梅菜肉豬肉都值得一試❤️

食左咁多肉有菜平衡返💕
有好多唔同嘅菜有油麥菜、粟米、生菜、白菜仔全部都好新鮮
仲有皇帝菜😍勁滿足

水雲面、凍豆腐
打邊爐絕對唔小得既配料
凍豆腐吸晒湯入面既精華❤️
第一次水雲面 其實已經飽到上心口🤭
但都比佢驚艷到 好滑身 小小煙韌 質感有啲似水冷面既面😋我非常鍾意😍

2023-06-26 45 浏览
這家餐廳的特色不僅在於東南亞風味,還加入了懷舊風格,讓人感受到濃濃的復古氛圍。餐廳的裝潢和擺設同埋播既音樂🎼都具有懷舊風格的元素,讓整個空間更加有特色。餐廳的醬料區提供了許多東南亞風味的配料,以及平時不太常見的醬汁配料,仲好貼心咁有教學(大紙版),讓客人可以試下餐廳秘方或根據自己的口味自由配搭,不同嘗試不同享受。關於食物方面,我地點了椰子花膠螺片雞湯底,裡面有半隻雞、花膠、螺片和椰子,湯汁濃郁香甜。除此之外,我地還點了牛頸脊、腩心、腩頭、雪花、牛脷托和池板等肉類配料,每種肉類都唔錯,其中最推介係腩心非常嫩滑,入口即化,讓人想再食😋。另外,我地還點了墨魚滑,口感非常鮮嫩,搭配湯底好夾。在優惠任選四款配料中,我地選擇了鵝腸、麻辣牛丸、芝士竹輪和龍蝦條,這些配料和湯底搭配起來好食。整體用餐體驗好好,服務員的態度也好友善和熱心,值得一試的餐廳。

腩心

雪花
牛脷托
墨魚滑
2023-06-22 693 浏览
同左妹妹一行4人去左打邊爐🍲 去咗喺灣仔呢間食材超正👍🏻 環境設計比較懷舊嘅起鍋❤️起鍋四人套餐 ($498/位)(另加醬料$40/位)外面嘅醬料自助區超多選擇🥰 連青檸、漁露呢啲打邊爐比較少見嘅調味料都有👍🏻椰子花膠螺片雞湯底🐥未食之前試咗一啖湯底😆 味道鮮甜❤️ 重點係佢哋超足料👍🏻 有半隻雞🐥 螺片,仲有大大塊花膠😍熱浪響鈴午餐肉🐖用左響鈴去包住西班牙黑毛豬午餐肉😍 皮好脆又唔會好油膩👍🏻潮汕牛拼盤🐃上枱嘅時候嘩咗一聲😆 冇諗過咁靚咁大兜😍排得好靚好整齊🥰 潮汕牛色澤鮮紅❤️ 有匙仁、匙柄、三花趾同雪花😎 全部都牛味濃郁👍🏻海鮮拼盤🦞呢個擺盆又係勁正🥰 用料超新鮮西澳龍蝦🦞 原隻龍蝦用左黎整刺身❤️ 超新鮮鮮甜🥰聖子同樣鮮甜爽身😍蝦🦐 夠晒彈牙❤️蠔🦪 超大隻😍 淥完都無咩宿水👍🏻 質地比較爽身❤️任選3款即叫即包餃(12粒)🥟香茅蝦膠扎肉餃🦐 黃芽白大頭菜豬肉餃 🐖韭菜豬肉餃🐖餃子皮好薄👍🏻 包滿晒餡料🥰 韭菜豬肉餃韭菜味好香❤️任選3款自家手打新鮮丸 (12粒)🍡冬陰功墨魚丸🦑手打牛丸🐃梅菜豬肉手打丸🐖我超鍾意食冬陰功墨魚丸🥰 冬陰功味恰到好處❤️ 好好食😋凍豆腐凍豆腐吸滿湯入面嘅精華❤️本地

起鍋四人套餐 ($498/位)(另加醬料$40/位)

椰子花膠螺片雞湯底🐥

梅菜豬肉手打丸🐖
我超鍾意食冬陰功墨魚丸🥰 冬陰功味恰到好處❤️ 好好食😋

凍豆腐吸滿湯入面嘅精華❤️

本地時令菜拼盤🥬
蔬菜拼盤都有好多唔同種類嘅蔬菜🥬 有油麥菜、皇帝菜、粟米🌽生菜🥬白菜😍 全部都好新鮮❤️

水雲面
個面同樣吸曬湯入面嘅精華😍 質地好有咬口❤️ 食完之後完美作結😎
香港人一連四季都鍾意打邊爐,我當然唔例外。同朋友聚餐就揀咗呢間近日好多朋友試過都推介嘅「起鍋Let's Pot」~ 叫咗個二人餐乜都有啲(優惠價做緊每人$368),包括:✨熱浪響鈴午餐肉✨潮汕牛✨海鮮拼盤✨芫茜豬肉餃同韭菜豬肉餃✨手打蝦丸,牛丸,梅菜豬肉丸✨有機菜✨水雲麵湯底方面本身可以揀三款,但我哋聞到隔離枱嘅「龍蝦冬陰功湯底」實在太香太吸引,所以另外加150hkd轉咗個湯底。個湯底一嚟到已經好多材料, 就咁當湯飲都得。而當日因為龍蝦缺貨,所以餐廳轉咗鮑魚比我哋,第一次以起片咁食鮑魚原來好快熟同非常鮮甜。另外「響鈴午餐肉」都好有特色, 相信都係店鋪自創。而且係用上西班牙黑毛豬午餐肉! 用響鈴包午餐肉炸透。呢個食物可以就咁食,又可以放入湯底比佢輕輕索下湯底後進食,喜歡午餐肉嘅人士一定鍾意。二人餐嘅牛肉份量都比預計多,呢度係主打潮汕牛。而我哋有四款唔同部位,薄薄的涮幾下就可開食,牛味濃得嚟質地又柔軟!另外都要推介下佢哋新鮮包嘅餃,粒粒都大大粒漲卜卜。同彈牙手打丸,我特別鍾意梅菜豬肉丸,好似食緊蒸肉餅咁!以一間咁本土風又有東南亞特色嘅火鍋店其實香港唔算多,二人餐種類多元化而且食到勁飽。推介

✨熱浪響鈴午餐肉
✨潮汕牛
✨海鮮拼盤
✨芫茜豬肉餃同韭菜豬肉餃
✨手打蝦丸,牛丸,梅菜豬肉丸
✨有機菜
✨水雲麵

以一間咁本土風又有東南亞特色嘅火鍋店其實香港唔算多,二人餐種類多元化而且食到勁飽。推介比鍾意打邊爐嘅每一位。而且呢度裝潢都好靚,環境絕對適合一大班人或者小聚會,呢度好多打卡位,不過掛住食都唔記得影,有興趣或者鍾意打邊爐嘅都絕對推介一試!

📍灣仔駱克道37-39號得利樓1樓

• 梅菜豬肉丸
  • 龍蝦冬陰功湯底
2023-06-19 67 浏览
勁耐冇出街打邊爐,朋友約喺灣仔見,指定想打邊爐,而星期五晚,臨急臨忙都仲book到,就決定去呢間起鍋。店舖裝修都幾鬼鬼馬馬,入到大門,有少少似越南feel嘅燈籠掛晒喺度,再配少少七八十年代風設計,餐牌就做到好似上海雙妹嘜果隻,坦白講就真係搵唔到個風格同焦點。唔講裝修講食物啦,鍋底我哋揀咗雙併,一個要咗胡椒蘿蔔牛蹄筋湯,另一個就係清酒蜆。我幾鍾意佢個蘿蔔牛蹄湯嘅,店員會拎住一大條牛筋喺你面前即刻剪啦個鍋嗰度,個體驗都幾好食物方面,我哋點咗牛腩心同吊龍,餐牌寫到明係騸牯牛,坦白講食落去唔算特別好食。另外叫咗西班牙黑毛豬同埋羊肉,味道都係一般。其中一個覺得幾得意嘅,係響鈴午餐肉,即係響鈴入邊釀左午餐肉,呢個都幾好食,不過價錢的確有啲貴,一份都要$128。仲有啲好特別嘅水餃,例如香葉肉碎餃,呢個我都幾鍾意。之後都叫下啲蔬菜同啤酒,四個人,大約每位$750, 呢餐唔算飽,埋單也不算抵吃,味道屬OK,有啲item 都偏貴,性價比相對低了。評分✴️(五分滿分)環境:✴️✴️✴️食物:✴️✴️✴️性價比:✴️回頭率:✴️

評分✴️(五分滿分)

環境:✴️✴️✴️
食物:✴️✴️✴️
性價比:✴️
回頭率:✴️
2023-06-02 142 浏览
一直以為這個是港式打邊爐,原來下午有泰式客飯餐。$80幾$90 ,一碗粉/飯再加嘢飲,叫做坐得舒服,服務又好,可惜味道一般般。份量亦都唔算多,女仔貪坐得舒服就OK。如果對食物冇乜要求,呢度可以係一個坐得舒服嘅午餐選擇。冬陰功蝦米粉,冇冬陰功味,冇陰功。鴨腿金邊粉,冇乜泰國風味,但勝在有啖肉食下。未試過佢嘅火鍋,夜晚有機會試完先再同大家報告。
一直以為這個是港式打邊爐,原來下午有泰式客飯餐。

如果對食物冇乜要求,呢度可以係一個坐得舒服嘅午餐選擇。

冬陰功蝦米粉,冇冬陰功味,冇陰功。
鴨腿金邊粉,冇乜泰國風味,但勝在有啖肉食下。

未試過佢嘅火鍋,夜晚有機會試完先再同大家報告。
鴨腿金邊粉
冬陰功蝦粉絲
鴨腿金邊粉
2023-05-29 565 浏览
火鍋店選擇極多,有時都唔知揀邊間好。今次我哋一行四人,四個港女就去咗灣仔”起鍋 Let’s Pot”。因為想大飽口福之餘,仲可以影相打卡🤩店內環境以懷舊復古風為主,餐具亦配合主題非常到位,格調十足~✧ 熱浪響鈴午餐肉響鈴午餐肉口感外脆內軟,加上淡淡鹹香,味蕾馬上進入狀態✧ 香茅清酒煮蜆有別於一般清酒煮蜆,不旦蜆肉清甜,配上香茅更帶來一點點泰式風情✧ 潮汕牛拼盤打邊爐點可以冇牛!今次仲有近年備受推崇嘅潮汕牛,更加要食真啲!牛肉擺盤精緻美觀,色澤紅潤。依盤潮汕牛肉質嫩滑,牛味香濃。推介🌟🌟✧ 海鮮拼盤龍蝦大大隻又可以影相打卡🤣🤣 龍蝦刺身肉可以輕點鼓油即食。另外的蠔、蝦、鮑魚都好有水準,不比龍蝦失色✧ 時令菜拼盤最中意佢地嘅粟米,又甜又大粒。菜類品種亦有好幾款✧ 凍豆腐湯底正,豆腐自然正,因為豆腐索哂啲湯✧香茅蝦膠扎肉餃估唔到蝦膠配合香茅同扎肉好夾,好特別嘅味道✧黃芽白大頭菜豬肉餃豬肉配合蔬菜永冇甩拖✧芫荽豬肉餃芫荽控啱哂,唔食芫荽就拜拜✧九層塔蝦丸九層㙮份量剛好,唔會蓋過蝦嘅味度✧ 彈牙魚丸魚肉比例重,口感確實彈牙✧ 手打牛丸超級濃郁嘅牛味,肉汁豐富✧ 水雲麵第一次食水雲麵,麵條細軟爽滑

✧ 熱浪響鈴午餐肉
響鈴午餐肉口感外脆內軟,加上淡淡鹹香,味蕾馬上進入狀態

✧ 香茅清酒煮蜆

✧ 潮汕牛拼盤

✧ 海鮮拼盤

✧ 時令菜拼盤
最中意佢地嘅粟米,又甜又大粒。菜類品種亦有好幾款

✧ 凍豆腐
湯底正,豆腐自然正,因為豆腐索哂啲湯

✧香茅蝦膠扎肉餃
估唔到蝦膠配合香茅同扎肉好夾,好特別嘅味道

✧黃芽白大頭菜豬肉餃
豬肉配合蔬菜永冇甩拖

✧芫荽豬肉餃
芫荽控啱哂,唔食芫荽就拜拜

✧九層塔蝦丸
九層㙮份量剛好,唔會蓋過蝦嘅味度

✧ 彈牙魚丸
魚肉比例重,口感確實彈牙

✧ 手打牛丸
超級濃郁嘅牛味,肉汁豐富

✧ 水雲麵
第一次食水雲麵,麵條細軟爽滑,有驚喜!
2023-05-28 405 浏览
平時食開火鍋嘅大家相信一定越食越刁轉!今次咁啱有朋友推介我呢個火鍋控試下呢間帶住東南亞泰式風味嘅火鍋,由醬料嘅選擇到食材都帶點特色東南亞風,感覺好新鮮!平時食開火鍋嘅大家相信一定越食越刁轉!今次咁啱有朋友推介我呢個火鍋控試下呢間帶住東南亞泰式風味嘅火鍋,由醬料嘅選擇到食材都帶點特色東南亞風,感覺好新鮮!᭣起鍋四人套餐 ╯hkd$498/位 (醬料$40/位)湯底香茅清酒煮蜆𖠗大大粒蜆肉吸晒清酒同香茅香後變得更清甜又充滿鮮味.湯底味道唔錯.᭣熱浪響鈴午餐肉𖠗呢款餐前小食充滿港式風味!以響鈴包住午餐肉帶出香脆感,配上鹹香午餐肉夠晒惹味.᭣潮汕牛拼盤𖠗牛肉拼盤夠晒豪華!潮汕牛拼盤內嘅牛肉整齊地排好,牛肉色澤光鮮嫩紅唔會暗啞.𖠗仲有匙柄,三花趾及吊龍等稀少部位,夠驚喜.‎⸝⸝⸝❍三花趾𖠗口感充滿彈性有嚼勁.‎⸝⸝⸝❍匙柄𖠗結實得黎又帶嫩柔感,脂肪比例不多不少.‎⸝⸝⸝❍雪花𖠗充滿分均分佈嘅牛脂,入口質感香嫩細膩.‎⸝⸝⸝❍吊龍𖠗肉質細嫩而且充滿肉汁,味道鮮甜.᭣海鮮拼盤𖠗極豪華嘅海鮮拼盤!西澳龍蝦以刺身上,肉質彈牙甘甜,鮮味濃郁.𖠗海鮮食材都好新鮮又足料.˚西澳龍蝦˚鮑魚˚蝦˚蠔᭣任選3款即叫

起鍋四人套餐 ╯hkd$498/位 (醬料$40/位)

湯底
香茅清酒煮蜆

潮汕牛拼盤
𖠗仲有匙柄,三花趾及吊龍等稀少部位,夠驚喜.

❍三花趾
𖠗口感充滿彈性有嚼勁.

❍匙柄
𖠗結實得黎又帶嫩柔感,脂肪比例不多不少.

❍雪花
𖠗充滿分均分佈嘅牛脂,入口質感香嫩細膩.

❍吊龍
𖠗肉質細嫩而且充滿肉汁,味道鮮甜.

海鮮拼盤
𖠗海鮮食材都好新鮮又足料.

˚西澳龍蝦
˚鮑魚
˚蝦
˚蠔

任選3款即叫即包餃(12粒)
❍香茅蝦膠扎肉餃
𖠗蝦肉配上扎肉令口感更爽彈,配搭香茅更香.

❍黃芽白大頭菜豬肉餃
𖠗以黃芽白大頭菜及餡味道更香甜而且帶少少黃芽白嘅奶香.

❍芫荽豬肉餃
𖠗芫荽味香而濃郁,芫荽控必食.

任選3款自家手打新鮮丸 (12粒)
❍九層塔蝦丸
𖠗蝦丸好夠蝦味,九層塔香味都突出又唔會過嗆搶走蝦味.

❍手打彈彈牙魚蛋
𖠗魚蛋彈牙,魚味濃郁入口唔會有好重粉嘅感覺.

❍手打牛丸
𖠗牛丸juicy,帶出爽而彈嘅口感,入口牛味香濃.

本地時令菜拼盤
𖠗時令菜拼盤嘅菜類都有好多款,而且每份蔬菜都好新鮮而且嫩綠.
𖠗粟米粒脹卜卜又夠甜.

凍豆腐
𖠗凍豆腐吸湯力強嘅特性將鍋內嘅精華全部都吸收晒.

水雲面
𖠗質感好彈牙而且吸湯力都幾強!2個麵底4個人share啱啱好,唔會太滯又可以試到水雲面嘅味道

起鍋四人套餐

湯底
香茅清酒煮蜆

潮汕牛拼盤
牛肉拼盤夠晒豪華!潮汕牛拼盤內嘅牛肉整齊地排好,牛肉色澤光鮮嫩紅唔會暗啞.仲有匙柄,三花趾及吊龍等稀少部位,夠驚喜.

‎三花趾
口感充滿彈性有嚼勁.

‎匙柄
結實得黎又帶嫩柔感,脂肪比例不多不少.

‎雪花
充滿分均分佈嘅牛脂,入口質感香嫩細膩.

‎吊龍
肉質細嫩而且充滿肉汁,味道鮮甜.

海鮮拼盤
極豪華嘅海鮮拼盤!西澳龍蝦以刺身上,肉質彈牙甘甜,鮮味濃郁.海鮮食材都好新鮮又足料.

˚西澳龍蝦
˚鮑魚
˚蝦
˚蠔

任選3款即叫即包餃(12粒)
香茅蝦膠扎肉餃
蝦肉配上扎肉令口感更爽彈,配搭香茅更香.

黃芽白大頭菜豬肉餃
以黃芽白大頭菜及餡味道更香甜而且帶少少黃芽白嘅奶香.

‎芫荽豬肉餃
芫荽味香而濃郁,芫荽控必食.

任選3款自家手打新鮮丸 (12粒)
九層塔蝦丸
蝦丸好夠蝦味,九層塔香味都突出又唔會過嗆搶走蝦味.

‎手打彈彈牙魚蛋
魚蛋彈牙,魚味濃郁入口唔會有好重粉嘅感覺.

‎手打牛丸
牛丸juicy,帶出爽而彈嘅口感,入口牛味香濃.

本地時令菜拼盤
時令菜拼盤嘅菜類都有好多款,而且每份蔬菜都好新鮮而且嫩綠.粟米粒脹卜卜又夠甜.

凍豆腐
凍豆腐吸湯力強嘅特性將鍋內嘅精華全部都吸收晒.

• 九層塔蝦丸
  • 潮汕牛拼盤
  • 香茅蝦膠扎肉餃
2023-05-18 188 浏览
午餐食物及份量非常低質數,出面擺設易拉架沒有註明加一服務,到店坐低睇餐牌,發現係餐牌左下角顯示非常細字(服務加一)食物冬蔭公湯底,沒冬蔭公味道,得四隻細小冰雪基圍蝦,份量兩注食完,海南雞飯,雞同份量都非常少,雞無味。
2023-05-18
2023-05-09 551 浏览
之前介紹過呢間港式邊爐,湯底同配料都充滿東南亞元素,依家仲推出咗新套餐非常抵食。起鍋係一間喺灣仔嘅新派火鍋店,主打東南亞風既湯底、醬料同埋配料同主打提供無添加食材,加上東南亞風嘅格調裝潢,加上星期六日駐場嘅DJ表演,非常有氣氛。每款湯底仲會配搭特調雞尾酒,啱晒一大班人邊打邊爐邊飲酒。除咗特色湯底,餐廳仲主打直送本地有機蔬菜同本地騸牯牛,取貨至牛皇莫,每日凌晨新鮮屠宰,每日只有5-6隻供應,非常罕有,供應六款唔同嘅部位。店舖嘅裝修都充滿東南亞同港式風味,一出電梯就感受到,門口掛住七彩色燈籠,加上一啲舊信箱同塗鴉。入到去餐廳,係比較80年代嘅香港設計,好似有綠葉窗、霓虹燈,連餐具同埋鍋爐都係用萬壽無疆圖案碗具,餐廳裡裡外外都係打卡位。店舖會播住7、80年代嘅流行曲,星期六10:30pm 後仲會有DJ駐場。-🐮 起鍋二人套餐 💰368 pp呢個係四月新推出嘅套餐,逢星期一至星期四提供,分別有兩人套餐同四人套餐。-🌶️ 絕世混醬 💰40pp(👅: 8/10)呢度嘅其中一個特色,就係佢哋嘅自助醬料區,20幾款選擇,入邊有好多東南亞香料,好似魚露、金不換、泰式辣醬、蝦醬、檸檬葉、青檸、香茅、南薑等,

🐮 起鍋二人套餐 💰368 pp
🌶️ 絕世混醬 💰40pp(👅: 8/10)

絕世混醬
呢度嘅其中一個特色,就係佢哋嘅自助醬料區,20幾款選擇,入邊有好多東南亞香料,好似魚露、金不換、泰式辣醬、蝦醬、檸檬葉、青檸、香茅、南薑等,非常有特色,不過價錢偏貴。
1️⃣ 熱浪響鈴午餐肉(👅: 8.25/10)
熱浪響鈴午餐肉
餐前小食係用響鈴包住午餐肉咬落去脆卜卜,食落去非常惹味,不過就無咩熱浪味。
2️⃣ 原條沙巴酸菜魚湯 +💰150(👅: 8.5/10)
原條沙巴酸菜魚湯
原本湯底係麻辣豆腐卜湯、芫荽皮蛋湯、蕃茄薯仔豬骨湯三揀一,不過二人套餐可以加錢轉其他湯底。

酸菜魚用新鮮沙巴魚熬製,可以見到成條沙巴魚,比起一般酸菜魚,魚味比較突出,而唔係平時飲到嘅辣味酸味,酸味唔算好勁,反而辣味比較突出。沙巴魚無骨,入口就唔算好滑好厚,食落啖啖肉。另外呢度既鹹酸菜係師傅自家醃製嘅,食落去仲有酸味。
3️⃣ 潮汕牛拼盤
潮汕牛拼盤
潮汕牛對唔同部位都有唔同嘅稱呼。
🥩 吊龍(👅: 8.25/10)
吊龍係肉眼嘅一部份,咬落有少少筋位,食落肉味較突出。

🥩 匙柄(👅: 8.25/10)
匙柄係匙仁下方,肋骨之下,咬落比匙仁彈嫩,食落去肉味最濃郁。

🥩 匙仁(👅: 8.5/10)
匙仁係連著肋骨,肉中間有細筋,咬落去係咁多款最軟腍,有肉味有小小油脂。

🥩 雪花(👅: 8.5/10)
雪花應該係頸部位,雖然有小小根,係食落去係咁多款最肥,油脂爆發。
4️⃣ 海鮮拼盤(👅: 8.25/10)
海鮮拼盤
紐西蘭蟶子王夠大隻,咬落爽口彈牙,食落去鮮甜。蝦同蠔份量都算大隻,食落去就正常新鮮。
5️⃣ 任選即叫即包餃 (六粒) 三款
黃芽白大頭菜豬肉餃
🥟 香葉肉碎餃(👅: 8.5/10)
呢度嘅餃子都好有東南亞風味,香葉肉碎餃餃皮薄身滑身,好似雲吞皮,入口彈牙帶煙韌,入面有肉汁,食落入面有唔小香葉,帶豬肉味,非常惹味特別,值得一試。
🥟 黃芽白大頭菜豬肉餃 (👅: 8.75/10)
大頭菜黃芽白豬肉餃餡料飽滿,食落比較清淡,菜既鮮味較突出,有啲似灌湯餃嘅感覺。
🥟 韭菜豬肉餃(👅: 8.5/10)
豬肉同韭菜嘅比例啱啱好,韭菜非常之多。
6️⃣ 任選自家手打新鮮丸 (六粒) 三款
手打彈彈牙魚蛋
🍢 梅菜豬肉手打丸(👅: 8.25/10)
梅菜豬肉手打丸咬落去相比其他冇咁彈牙,不過有肉汁,食落有梅菜味不過唔會太突出,主要突出豬肉味嘅鮮味。
🍢 手打彈彈牙魚蛋(👅: 8.75/10)
手打魚蛋咬落非常彈牙,而且入邊比起一般嘅都鬆軟,食落有魚味。
🍢 九層塔蝦丸(👅: 8.5/10)
蝦丸咬落去彈牙,入邊足料,好似食緊蝦滑咁,蝦味比較突出,有小小九層塔味。
7️⃣ 本地有機農場推介當日精選菜拼盤 (👅: 8/10)
本地有機農場推介當日精選菜拼盤
呢度嘅蔬菜都係來自元朗錦上路嘅濼田農莊,入邊有生菜、皇帝菜、油麥菜、菜心等,蔬菜入口爽口,食落夠新鮮,吸收酸菜湯湯非常適合。
8️⃣ 水雲面 (👅: 8.5/10)
水雲面
水雲面係用日本海藻同小麥搓揉製成,啱晒健康人士,麵質幼細,入口爽口彈牙,掛滿湯汁好食。
🌟整體我覺得呢度最出色嘅係湯底,其次係手工餃丸、牛肉,如果同我其他愛店比較,如果係單點既話,牛肉價錢偏貴,不過呢個套餐有依個牛肉份量,非常抵食。至於湯底唔係好濃個隻,而係比較適合飲個種。手工餃丸最出色我覺得係手打魚蛋同黃芽白大頭菜豬肉餃。新嘅套餐性價比高,如果係正常食量,二人套餐絕對夠飽,多人嘅話,通常會四人套餐再單點嘢食。

呢度店員、老細用心介紹,同埋喺度慶祝店員會插播生日歌,而且會大鑼大鼓,呢方面係幾有驚喜,如果係慶祝生日,呢度幾適合。

比起一般嘅火鍋餐廳,佢唔係一般酒樓嘅格局,除咗裝修好有舊時香港風味,全晚都會播住廣東歌,星期六10:30pm 後仲會有DJ駐場,不過音量有時會偏高,唔太適合傾計,如果唔鍾意可以同店員講較返細啲。
👅味道: 8.75/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $550-800pp (服務費: 10%)
2023-04-26
原條沙巴酸菜魚湯
手打彈彈牙魚蛋
本地有機農場推介當日精選菜拼盤
  • 香葉肉碎餃
  • 韭菜豬肉餃
  • 梅菜豬肉手打丸
  • 九層塔蝦丸
係咪我見識少,我第一次見原來同一碟海南雞可以溝唔同既雞,真海南雞放面,都有幾舊,okay既,假果d有輕微鹽水味,係超市買返去自己蒸熟既質素既雞胸肉,又鞋又un。個樣望落去,雞皮紋理同色水唔同,肉都唔同色,好好野。見圖1,2,3我問個侍應係咪唔同既雞黎,係長頭髮戴眼鏡女仔,幾有禮貌,佢話如果雞既話我地lunch只係有海南雞,所以係海南雞黎。當然,即係無回應到我問題,當然都預左。大家都知咩事,唔難為佢。我覺得你又唔係平,已經係1樓餐廳平d租,咁樣比人食係當人傻既? 感覺上佢地無心做午市,午市就求其賣d野,重心係晚市度。鋪面既係真係海南雞整法,不過雞有d un,無乜味,d飯係幾好食既,醬都okay唔會再黎,上到去都係得我地一台客。

唔會再黎,上到去都係得我地一台客。
2023-05-05
2023-05-05 201 浏览
熱浪響鈴午餐肉:午餐肉具有獨特的鹹香味,被響鈴包裹著,口感外脆內軟。潮汕牛拼盤:有匙炳、匙仁、三花趾、雪花,切片細薄,涮煮後口感鮮嫩,各有不同油脂帶出不同口感。海鮮拼盤:蝦、蠔、蟶子、夠豐富。本地時令菜拼盤:兩款當季蔬菜經過烹煮後,口感鮮脆。水雲面:這種麵條口感細膩滑順,經過涮煮後吸收了湯底的味道,口感Q彈、豐富。麻辣豆腐卜湯:麻辣湯底帶有濃郁的香氣,辣度適中,烹煮豆腐、青瓜、蕃茄後,食材吸收了湯底的味道,口感鮮美。韭菜豬肉餃:餃子內餡鮮嫩多汁,韭菜帶有微微的辛香味,搭配豬肉更顯美味。芫荽豬肉餃:芫荽獨特的香氣和豬肉鮮美的口感相互融合,味道豐富且獨特。黃芽白大頭菜豬肉餃:黃芽白大頭菜的甘甜口感與豬肉相互襯托,使餃子味道清新宜人。梅菜豬肉手打丸:梅菜的咸香和豬肉的鮮美相互融合,呈現出豐富的層次感,口感扎實。手打彈彈牙魚蛋:魚蛋口感Q彈有嚼勁,新鮮魚肉的鮮美味道在火鍋中更加突顯,搭配火鍋湯底讓味道更加豐富。手打牛丸:牛肉丸子經過烹煮後,呈現出扎實的口感和濃郁的牛肉風味,搭配火鍋湯底和其他食材一同享用,味道更顯美味。2人光顧,點餐如下:絕世混醬起鍋二人套餐-熱浪響鈴午餐肉-潮汕牛拼盤-海鮮拼
海鮮拼盤:蝦、蠔、蟶子、夠豐富。
本地時令菜拼盤:兩款當季蔬菜經過烹煮後,口感鮮脆。

2人光顧,點餐如下:
-手打牛丸
Singha
健怡可樂
可樂
加一後,合共HK$1,087。
2023-05-04
$543.5 (晚餐)
時隔一個月,在IG又見到呢間嘢嘅廣告,不吐不快。先講價錢,3個人,食咗$1954,係未飽嘅。味道:花膠雞湯湯底半隻雞,雖然湯底都叫濃味,但係花膠用量少而導致湯底不夠濃稠,口感欠奉。東南亞特色嘅單點,例如香葉肉碎餃和冬陰功餃子等,極易煮爛,餃皮厚爛,餃餡難食。特別係冬陰功雜菌餃,係咬咗半啖即刻吐出來嘅級別,真係令人一試難忘。價錢進取,168的牛肉腩頭,肉質參差,不是高級貨色,僅僅6片。6粒九層塔蝦丸,盛惠128,九層塔味道等於0。便宜貨色芋絲78,凍豆腐一共四塊68,呢d都係現成街市嘢,連幾條皇帝菜都要88。我檯上面兜菇要188,姐係連埋加一要200架貴無問題,又貴又分量少,價錢進取過米芝蓮,環境差過茶餐廳。宣傳點嘅醬料區,都係坊間一般貨色,都要收20蚊一位。當然,醬料係醬料,呢間餐廳係唔包任何茶水架!一間打邊爐,係無任何茶水提供。想飲嘢,請問係still定sparkling?tab水?我地無架!唔該你呀,貴餐廳食水唔好咁深啦,我知道駱克道貴租,鬼佬錢易呃,都唔係咁架!你做中餐,打邊爐,水都唔提供,仲學出面收20蚊醬料吧費用——個半碗豉油20蚊?Really?裝修:想扮鬼佬餐廳懷舊香港,

味道:
貴無問題,又貴又分量少,價錢進取過米芝蓮,環境差過茶餐廳。

裝修:
想扮鬼佬餐廳懷舊香港,但係處處均顯低價淘寶特色。座椅鐵凳,餐具個碗薄到燙手(打邊爐用個十分不能隔熱嘅碗,好天才!),燈光昏暗廁所係淘寶10蚊disco霓虹燈,四處都是廉價墻紙,我以為自己去左東莞
話好打卡嘅人,可唔可以睇睇你未加filter嘅圖片,你當時用咗幾多部電話幫手打光?

結論:
講得出呢間好味嘅邊爐,一係閣下口味清奇,一係閣下真係少品嘗各地美食,一係閣下做打手要un住個心口
價錢進取無問題架,但係你真係好難食呀!呢間嘢好難有回頭客。

當然,睇完我上面講嘅,你可以話我覺得無野呀正常價錢。但係問心個句,你我都知香港物價如何,坊間有咁多打邊爐,佢就絕對屬於貴嘅個type,係咪真係要黎呢間裝修品味極差,味道非常普通甚至難食,小氣到處處賺盡水都不提供嘅餐廳呢?