2023-06-22
香港人一連四季都鍾意打邊爐,我當然唔例外。同朋友聚餐就揀咗呢間近日好多朋友試過都推介嘅「起鍋Let's Pot」~ 叫咗個二人餐乜都有啲(優惠價做緊每人$368),包括:✨熱浪響鈴午餐肉✨潮汕牛✨海鮮拼盤✨芫茜豬肉餃同韭菜豬肉餃✨手打蝦丸,牛丸,梅菜豬肉丸✨有機菜✨水雲麵湯底方面本身可以揀三款,但我哋聞到隔離枱嘅「龍蝦冬陰功湯底」實在太香太吸引,所以另外加150hkd轉咗個湯底。個湯底一嚟到已經好多材料, 就咁當湯飲都得。而當日因為龍蝦缺貨,所以餐廳轉咗鮑魚比我哋,第一次以起片咁食鮑魚原來好快熟同非常鮮甜。另外「響鈴午餐肉」都好有特色, 相信都係店鋪自創。而且係用上西班牙黑毛豬午餐肉! 用響鈴包午餐肉炸透。呢個食物可以就咁食,又可以放入湯底比佢輕輕索下湯底後進食,喜歡午餐肉嘅人士一定鍾意。二人餐嘅牛肉份量都比預計多,呢度係主打潮汕牛。而我哋有四款唔同部位,薄薄的涮幾下就可開食,牛味濃得嚟質地又柔軟!另外都要推介下佢哋新鮮包嘅餃,粒粒都大大粒漲卜卜。同彈牙手打丸,我特別鍾意梅菜豬肉丸,好似食緊蒸肉餅咁!以一間咁本土風又有東南亞特色嘅火鍋店其實香港唔算多,二人餐種類多元化而且食到勁飽。推介
✨熱浪響鈴午餐肉
✨潮汕牛
✨海鮮拼盤
✨芫茜豬肉餃同韭菜豬肉餃
✨手打蝦丸,牛丸,梅菜豬肉丸
✨有機菜
✨水雲麵
以一間咁本土風又有東南亞特色嘅火鍋店其實香港唔算多,二人餐種類多元化而且食到勁飽。推介比鍾意打邊爐嘅每一位。而且呢度裝潢都好靚,環境絕對適合一大班人或者小聚會,呢度好多打卡位,不過掛住食都唔記得影,有興趣或者鍾意打邊爐嘅都絕對推介一試!
📍灣仔駱克道37-39號得利樓1樓