2017-04-18 394 浏览
encore 赤橋拉麵,又係食魚介湯麵今次臨落場先到,排左15分鐘隊左右啦,不過坐低左都要等多15分鐘自有野食,比平時慢小小。今次走左蔥,影相好似無咁靚😂糖心蛋~一如以往半流心狀態,yummychasiu ~ 今次覺得有d 肥同淡味,想食濃味d麵~一樣好有咬口,好掛湯湯底~覺得比之前淡味左似乎以前好食d. 不過都算屯門頭幾位拉麵,會繼續幫襯
encore 赤橋拉麵,又係食魚介湯麵

今次走左蔥,影相好似無咁靚😂

糖心蛋~一如以往半流心狀態,yummy
chasiu ~ 今次覺得有d 肥同淡味,想食濃味d
麵~一樣好有咬口,好掛湯
湯底~覺得比之前淡味左

似乎以前好食d. 不過都算屯門頭幾位拉麵,會繼續幫襯
2017-04-16 370 浏览
見網上有不少宣傳,特登來食沾麵。先講環境,店子雖小但企理,不錯。麵條質地還可,加上沾麵用粗身麵條,合格。只係湯頭好咸⋯⋯沾麵湯頭濃味預左,只是濃郁唔代表重咸⋯⋯其他應有香味欠奉。係得個咸字,除了咸,就係咸。以沾麵來說,個湯先係靈魂!唔覺得有傳聞中咁好食。而碗麵來到,麵係暖,湯頭唔夠熱,亦係一大敗筆。叉燒唔介意肥,其實也可以。唔鞋口,都入味。隻玉子就⋯覺得流心就收貨既,都可以既。只是我對玉子有D期待,蛋唔入味,係工夫問題?加上無蛋香,係材料質素差?日本seven賣果隻都好味得多⋯⋯當普通食店看待,行過食下還可,專登入去就未必再去了。麵:7/10湯:3/10叉燒:6/10蛋:2/10
見網上有不少宣傳,特登來食沾麵。
先講環境,店子雖小但企理,不錯。

麵條質地還可,加上沾麵用粗身麵條,合格。
只係湯頭好咸⋯⋯
沾麵湯頭濃味預左,只是濃郁唔代表重咸⋯⋯
其他應有香味欠奉。係得個咸字,除了咸,就係咸。

以沾麵來說,個湯先係靈魂!唔覺得有傳聞中咁好食。
而碗麵來到,麵係暖,湯頭唔夠熱,亦係一大敗筆。

叉燒唔介意肥,其實也可以。唔鞋口,都入味。

當普通食店看待,行過食下還可,專登入去就未必再去了。

麵:7/10
湯:3/10
叉燒:6/10
蛋:2/10
2017-04-14
2017-04-13 202 浏览
店子小小的拉麵店,拉麵味道夠濃,忍不住要寫食評讚讚!全店只隻3隻味的拉麵湯底,魚介,海老(另一個忘記了),可揀湯麵只沾麵。兩款我都吃過,好鮮味!特別喜歡他們用粗身拉麵,好有“”口!一定再來!
  • 海老拉麵
2017-04-13 154 浏览
據說屯門紅橋一頭有間隱世拉麵,今日就去咗一試。鋪仔細細,大慨得3張雙人枱、2張6人枱。所以晚飯時間去基本都要等位。今次我一個人食就大約等咗10-15分鐘。餐牌選擇唔多,得三款:魚介、黑油、海老配湯麵或者沾麵。我揀咗基本款魚介豚骨拉麵。拉麵湯底香濃,有黐口感動,証明好重骨膠原,溏心蛋都好溏心,很美尾麵上面仲有兩件叉燒,肉質厚、稔,不過就略肥餐廳仲有好多款日本直送嘅支裝飲料,我揀咗抹茶可樂,無咩抹茶味,不過就好多氣,似飲普通梳打

麵上面仲有兩件叉燒,肉質厚、稔,不過就略肥

2017-04-05
2017-04-11 198 浏览
呢間小小小小拉麵店,全店得5張枱,所以基本上一開鋪好快就要排長龍!本人都很喜歡食沾麵,所以今次點了魚介湯沾麵。吃過幾間餐廳的沾麵,我比較喜歡這店的麵底,很彈牙!除左麵底,我都好欣賞那隻半熟蛋一咬裹面個蛋黃正到無得頂!但可惜湯底比我平時在其他餐廳吃的較為清淡,略為唔夠味可能每人口味不同,如果湯底濃味少少就perfect 喇!
除左麵底,我都好欣賞那隻半熟蛋
可能每人口味不同,如果湯底濃味少少就perfect 喇!
魚介湯沾麵
魚介湯沾麵
1K
2017-04-11 3866 浏览
上次同幾位朋友食過元朗嘅「彩」,睇番食評好多人都會喺赤橋拉麵呢邊,提及「彩」或者有少少比較。赤橋拉麵係由日本師傅主理嘅拉麵店,喺屯門開店都係唔錯嘅選擇,附近有嘅都係比較連鎖式嘅拉麵店,講到小區經營,可能只會諗到赤橋。見到佢評語都唔錯,所以都帶住少少期望黎食,更加想像到週末要等位,所以同朋友平日黎。週五下午時間剛開店,客人都唔少,受歡迎程度可想而知~店內住置唔多,有二、四人枱,不過聽講話都租左附近嘅鋪位 (?)旁邊有唔少漫畫書,牆上有唔少手繪畫,令我諗起附近嘅嘆甜品。有別於「彩」,赤橋拉麵除左有沾麵,仲供應湯拉麵,一共有四款:魚介豚骨、黑油豚骨、海老豚骨、辛肉味噌,定價$78-$85,本身已附海苔、玉子、叉燒、荀。由於我同朋友係比較鐘意食拉麵,所以都係選拉麵。辛肉味噌拉麵 $85一上枱聞到有陣好香嘅芝士粉味,原來面頭加左少量芝士粉,不過食落就唔覺嘅。先試左一口湯底,湯底夠熱,雖然有少少油,但係可接受程度。睇落以為幾辣,不過可能係味噌中和左,所以食落就唔係話好辣。旁邊有唔少辣肉碎~麵嘅份量都相當多,男士都夠飽。麵質比較粗身,食落會有少少硬,唔係特別彈牙,但掛湯能力中上叉燒肥瘦相隔,雖然較薄

週五下午時間剛開店,客人都唔少,受歡迎程度可想而知~

旁邊有唔少漫畫書,牆上有唔少手繪畫,令我諗起附近嘅嘆甜品
由於我同朋友係比較鐘意食拉麵,所以都係選拉麵。

辛肉味噌拉麵 $85

先試左一口湯底,湯底夠熱,雖然有少少油,但係可接受程度。

睇落以為幾辣,不過可能係味噌中和左,所以食落就唔係話好辣
辛肉味噌拉麵
旁邊有唔少辣肉碎~
辛肉味噌拉麵
麵嘅份量都相當多,男士都夠飽。

麵質比較粗身,食落會有少少硬,唔係特別彈牙,但掛湯能力中上
辛肉味噌拉麵
叉燒肥瘦相隔,雖然較薄但肉味突出,我覺得同「彩」食到嘅好相似
叉燒
玉子外表凹凹凸凸,唔係好光滑
玉子
我呢隻比較好彩,流心度不俗。(朋友嗰隻蛋有1/4熟了)不過冇乜蛋味,相對之下,「彩」嘅玉子好好味。
玉子
黑油豚骨拉麵 $80
朋友點嘅黑油豚骨拉麵,湯底夠熱,自家製黑蒜油、炸蒜、生蒜蓉味道香濃,稍為蓋過豚骨湯底嘅味道。

湯底冇我嘅辛肉味噌咁油,但朋友都話比較重口味,偏鹹一點。
黑油豚骨拉麵
抹茶可樂 $18
其實喺「彩」都試過抹茶可樂同櫻花可樂,並唔係覺得好飲先點…

而係覺得湯底太有鹹,先點黎解解渴。
抹茶可樂
整體黎度講,赤橋拉麵嘅質素算係屯門區內不錯,但相對仲有好多更出色嘅拉麵,無需要專程來試,如果喺區內住就一試無妨。

湯底食落較重口味,豚骨味唔濃烈,可能我地期望太高,只係覺得普普通通。
2017-03-24
2017-04-07 282 浏览
屯門好出名的拉麵店, 朋友們都試過了,一直推介我去試, 今次終於有機會了。屯門確實是很少用心的餐廳, 大多都是連鎖店。到時, 排隊大約30MINS, 有大約7個人在我前面, 幸好門口有椅子可以試下, 由8:30等到9:00有得食, 我叫左蝦湯底, 湯底味道剛剛好, 唔會淡亦唔會好濃, D 豚肉好好味呀!!! 不過點解係碎既??? 不幸地, 麵不是我最喜歡吃既幼麵, 不過亦都不影晌我對呢度既評分, 我會返黎的!!!

2017-04-03
2017-04-04 282 浏览
平時成日見甘多人排隊~諗住應該好好食就去試下~ 等位等左好耐裝飾簡單~環境幾乾淨但食物真係好失望~麵條好粗~有少少硬~ 湯同麵味道完全分離湯底不過不失~但唔會再去食啦
平時成日見甘多人排隊~諗住應該好好食
就去試下~ 等位等左好耐
裝飾簡單~環境幾乾淨
但食物真係好失望~
麵條好粗~有少少硬~
湯同麵味道完全分離
湯底不過不失~
但唔會再去食啦
2017-03-05 964 浏览
好耐之前黎食過一次,不過那次係食湯麵。今次特登黎食沾麵。5點45分就黎排隊,去到竟然已有人排隊。。。仲諗住可以排頭位。。。不過都好彩我可以坐到入去。如果唔係都唔知要等幾耐。地方小小。放左好幾張枱。大概容納到14至16人。牆壁上嘅畫好得意。吸引了我嘅視線。今次我叫了黑油豚骨沾麵。黎到嘅時候,賣相相當吸引。將啲面沾落個湯度,然後再食。我覺得個湯唔夠熱。不過我第一次食沾麵,所以唔知道係唔係咁。。。友人叫黑油豚骨湯麵,我偷飲友人嘅一啖湯,始終都係覺得湯麵好食啲。食拉麵始終都係熱辣辣地食係最好。説回我嘅沾麵。麵嘅軟硬度確實不錯,又有我比較喜歡嘅粗麵。叉燒亦不會鞋。不過我那碗麵嘅叉燒偏肥。。。肥到我都不太敢食。半熟蛋好味!令人想食多一隻。整體尚算OK。下次再嚟的話,會叫返湯麵。始終覺得湯麵好食個沾麵。P.S.不過帶位的技巧仍需改善。

地方小小。放左好幾張枱。大概容納到14至16人。

牆壁上嘅畫好得意。吸引了我嘅視線。

半熟蛋好味!令人想食多一隻。

P.S.不過帶位的技巧仍需改善。
2017-03-04 738 浏览
開了一段時間都未有機會幫襯,終於有住在付近的朋友終於約食飯,我們就擇左呢間了。當日6點多少少到都有1-2個人在我們前排隊,再奈少少已經勁多人,所以食晚飯最好早點到唔洗等咁奈。今次叫左個叉燒黑蒜油拉麵,嘩!好好味丫!個湯好濃好香,d麵又唔會過淋,肉唔鞋唔un. 總體都唔錯

今次叫左個叉燒黑蒜油拉麵,嘩!好好味丫!

個湯好濃好香,d麵又唔會過淋,肉唔鞋唔un. 總體都唔錯
叉燒黑蒜拉麵
叉燒黑蒜拉麵
2017-02-26 842 浏览
七點鐘去到都要喺門口排15分鐘,當日都好凍落雨(飢寒交迫)!老闆似係日本人佢都講日文嘅!跟住喺門口已經要落order啦,鋪頭好細,唔多嘢食、極其量得四至五款拉麵,飲品都係四五款我本身去都想試吓綠茶汽水都冇貨,唯有飲另外嘅果汁汽水啦(全部都made in japan)✈️!拉麵還可以嘅只係覺得有啲肥膩,黑蒜比較惹味啲,海老湯好似有層cream咁, 但好彩唔似豚王咁槳(我最怕)抽起條筋都可以再去食嘅,佢仲啱啱係隔多兩條街開分店添!
七點鐘去到都要喺門口排15分鐘
,當日都好凍落雨(飢寒交迫

抽起條筋都可以再去食嘅
,佢仲啱啱係隔多兩條街開分店添!
海老拉麵
 黑蒜拉麵
海老拉麵
 黑蒜拉麵
2017-02-10 865 浏览
去日本,一定要食拉麵。吃過新宿一間龍蝦湯沾麵更是愛上。可惜在香港很難找到合格嘅日式拉麵。我就鍾情較粗身嘅拉麵,所以我對一蘭沒大興趣。我喺香港嘅拉麵足跡唔多,重覆又重覆幫襯嘅只有幾間...由油麻地,食到荃灣/旺角,宜家可在屯門吃到有質素拉麵,真的實在難得。首間不多說,因為我覺得它退步了。他被荃灣/旺角取替了我心中的地位。今次赤橋要KO荃灣....我覺得它勝在有沾麵可選!今天我們十一點半開始排隊,,店子開市後,人數已有20多人,相信要等一小時。皆因店內桌子唔多,三張二人枱,兩張四人枱。雖然店子說好人齊才入座,但就算後面排隊嘅單位齊人,都不能入座,難理解他們怎樣編排。今次點選了黑油叉燒湯麵,它的叉燒偏肥,不過好吃的。吃得出黑蒜油嘅香,再加上生蒜,超好味!湯麵嘅熱度尚可,起碼見到煙的。仲有半熟蛋,蛋黃仲要流心,認真正正!老公就點了魚介沾麵,我會視魚介為original or classic嘅味道。欣賞個拉麵是熱熱的奉上,但可惜個湯唔夠熱。我會扣左啲分!不過湯味夠濃郁,也值一點分數。

。我會扣左啲分!不過湯味夠濃郁,也值一點分數。
2017-01-21
  • 魚介沾麵
  • 黑油豚骨湯麵
2016-12-21 1385 浏览
元朗有間叫「彩」專門食沾麵,試過後久不久都會光顧,知道佢地在屯門都開左間「赤橋」(認得日本師父),當然要試下。赤橋不單食沾麵,還有湯麵,食過沾麵,比「彩」遜色。相反湯麵做得出色。有別於在港其他拉麵店,呢度既拉麵唔係幼直果種,係似北海道果種,粗少少,較有彈性,正中我鍾意既口味。湯㡳可選魚介,黑油同蝦,我三款都食過,其實三款都好味,我最愛黑油味(無原因)。叉燒夠淋,蛋也是流心。通常我食到中段,開始飽都會落佢地既醋,一來消滯,二來有另一款味道。在屯門食到好味拉麵的確不錯!
黑油味
魚介
黑油味
魚介
2016-12-09 978 浏览
估佢唔到,平平冇奇小店,竟然食得返日本街頭拉面味道……先講湯底,濃郁,黑醬油香味撲鼻,麵條彈牙爽口,唔係淋patpat.仲有旦,係剛剛好的糖心旦,最正係叉燒,肥美,唔干,有肉汁,最後加埋大量蔥花。。。簡直一流,頂級水準。值得推介
估佢唔到,平平冇奇小店,竟然食得返日本街頭拉面味道
……先講湯底,濃郁,黑醬油香味撲鼻
,最正係叉燒,肥美,唔干,有肉汁
,最後加埋大量蔥花。。。簡直一流,頂級水準。值得推介
2016-12-08
吃貨朋友病左但好掛住赤橋拉麵,好想食拉麵 lol 唔講唔知赤橋原來係彩既姊妹店😶朋友叫左呢個魚介豚骨拉麵,我冇試味,因為佢病左嘛~🙈不過朋友話味道都ok。至於我已經第二次黎食,我覺得係屯門黎講算一間唔錯既拉麵,不過自從有報紙介紹就要排隊食,仲記得初開時可以隨便坐😭希望下次同朋友黎時恢復開張當時光景唔使排啦😢今次黎赤橋拉麵食佢既沾麵,上次食拉麵~ 今次同樣都係叫海老豚骨湯頭,但原來味道有分別,沾麵湯底蝦味較濃,都比拉麵湯底鹹啲,鹹啲對於我黎講味道岩岩好。兩者湯都有肉粒調味,湯底鮮上加鮮😁叉燒肥肉比上次多啲啲,好在唔係肥腍腍,唔係我應該會怕怕。叉燒肉軟腍帶點肉香,玉子糖心度一般,期待下次會更好味。