這間小店位於灣仔的汕頭街,主打曰色旦包飯。早前有雜誌介紹過這間人氣高質旦包飯,只是看過照片已經令人垂涎。然而今晚特意早一點到訪,避開人潮。店子裝修簡潔企理。沒想到到達時六時許,沒有太多的客人。未幾,餐廳坐満了客人,而且還有不少人見客滿而離去。這兒的旦包飯豐儉由人,飯餸有和牛漢堡、咖哩豬肉、忌廉雞肉同濃茄牛肉等,價錢由餸的多寡而定,由$79-$109,可自由選配,十分彈性。既然來到這裡,當然要試盡所有的人氣item, 我選擇了Cats eye 特選三拚$108(咖哩豬肉、濃茄牛肉、和牛漢堡旦包飯)這個三拼飯顏色豐富,賣相吸引。這個飯用上大量的牛肉蔬菜、蕃茄汁同紅酒經三天慢火烹製,而手打和牛漢堡扒十分厚身,口感鬆軟,肉味濃郁又juicy,真是入口即化。而那紅紅的蕃茄汁更是長時間低溫煮成的特濃茄汁。這蕃茄汁甜味溫和,水感質地,透出洋蔥、蕃茄同甘筍的香甜氣息,而豬肉份量唔少,雖然肉質不是極嫩,但入口軟腍,感覺鮮甜清新。而咖喱汁一點也不馬夫,是用上歷史悠久的洋食屋秘方,以三十五種香料、蜜糖同甜蔥慢火烹煮而成的咖喱汁。咖哩汁質地唔會太稠身,感覺輕盈,是甜香的日式咖哩味,味道香甜惹味,而且完全不辣。

店子裝修簡潔企理
。沒想到到達時六時許,沒有太多的客人。
未幾,餐廳坐満了客人,而且還有不少人見客滿而離去。

既然來到這裡,當然要試盡所有的人氣item,

我選擇了Cats eye 特選三拚$108
(咖哩豬肉、濃茄牛肉、和牛漢堡旦包飯)

。咖哩汁質地唔會太稠身,感覺輕盈,是甜香的日式咖哩味,味道香甜惹味,而且完全不辣。蛋包飯的旦非常嫩滑,充滿旦香
.用嘅米絕不欺場,是用左兩款不同嘅日本米,令飯粒更有飯味和口感。

簡單而豐富的旦包飯,是日本人的comfort food。今次一囗氣試勻三種飯,每款醬汁味道唔錯,和牛漢堡又有水準,真叫人滿足。可以一試!
2018-08-17
2018-08-15 175 浏览
坐落於灣仔,充滿日式小店的味道,吸引了附近的上班族來排隊吃午飯。小編叫了咖哩豬肉+和牛漢堡蛋包飯,左邊是咖哩豬肉,中間是蛋包飯,而右邊就是和牛漢堡,拼起來正正就是餐廳的名稱—月「貓之眼」。先吃一口蛋包飯,米是選用了日本產地的米,蛋煮得剛剛好,口感很滑。而咖喱是日式咖哩,甜甜的,不會太辣,正合怕辣的我。和牛漢堡是手打的,厚厚的和牛漢堡淋上醬汁(似是和風燒汁)令人垂涎三尺,漢堡的底部煎得帶點焦香,雖不是入口即溶,但仍十分嫩滑,愛肉的孩子不能錯過!飯的份量其實很大,女孩子怕吃不完可以選少飯。
飯的份量其實很大,女孩子怕吃不完可以選少飯。
2018-08-05 299 浏览
飯的份量很足有多飯少飯嘅選擇 如果係比較小食嘅人一個多飯已經夠兩個人食,味道偏醇厚醬汁較為多 店內主打嘅和牛漢堡扒 個人就覺得冇乜特別但係又幾好食 同埋野飲係有得refill既店內環境雖然細但係就非常舒適 有日本當地小店嘅感覺 而小店嘅文化味道亦都同日本當地非常相近 個人感覺上美中不足嘅地方就係因為地方較細枱唔夠位放水比客人自己refill 要叫店員refill 不過店員既態度就好nice 而且叫refill 亦都好快 整體上來講絕對係值得一試
2018-07-31 466 浏览
《非同凡響蛋包飯》✅香港要食蛋包飯好難搵,自己煮又唔易。Cats’ Eye 蛋包飯可以配上唔同醬汁,最重要是唔太鹹,味道好。😋上菜速度也很快,食得好滿足!👍🏻 .When you go for a foodie trip to Japan🇯🇵, you would want all kind of Japanese food like sushi, teppanyaki, ramen and this!!! Omelette rice is probably the cheapest among them all but it’s not easy to make at home! Cats’ Eye is a hidden gem located in wanchai. I just went there on a random night, waited for ten mins and was able to get seats. Food was also quick, it came within 10 mins even though the restaurant was
《非同凡響蛋包飯》✅

Cats’ Eye is a hidden gem located in wanchai. I just went there on a random night, waited for ten mins and was able to get seats. Food was also quick, it came within 10 mins even though the restaurant was fully occupied. 🙌🏻 I ordered curry beef and beef sauce and omelette rice🍛. The curry taste sweet and the beef sauce was not too salty which I really like. I could taste the wine in the sauce, making it rich and smell good. Just go there and try !!!👍🏻 .
2018-07-30 323 浏览
早排有朋友推介呢間蛋包飯,於是今晚同友人係銅鑼灣睇完戲就專程行落黎灣仔試試佢。八點黎到都仲有二十人等緊,係排緊隊既時候侍應會俾定張order紙你,好等你一坐低寫埋檯號就可以落單。等左大約二十分鐘就有位,但一坐低就聽到個壞消息,最推介既和牛漢堡售罄,跟住都陸續聽到侍應同新入座既食客講售罄。好似我呢d有選擇困難症既人黎講,呢個係一個殘酷既挑戰!我又唔明點解侍應係客人排緊隊既時候唔同客人講定先呢?希望佢可以改善下。最終我揀左忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯,個人覺得燴牛肉普普通通,但個忌廉汁好有驚喜,好creamy,雞肉又好juicy。朋友就揀左咖哩牛肋濃茄汁蛋包飯,個牛肋炆得好淋好入味,相反咖哩就冇乜特別。總結:餐廳屬於小店經營,全鋪大約有二十個座位,仲可以自由選擇多飯定小飯。(P.S. 餐廳聲稱用日本米,而且多飯又唔駛加錢)

(P.S. 餐廳聲稱用日本米,而且多飯又唔駛加錢
2018-07-29
咖喱豬肉忌廉雞肉和牛漢堡蛋包飯 ($109) + 凍檸檬紅茶 (+$28)評分:8.5/10.呢間小店嘅蛋包飯整得好有心機,蛋包飯有無數個配搭可以揀,可以一次過試晒唔同嘅口味。我點嘅呢個就有咖喱汁、忌廉雞肉同和牛漢堡一塊 😍😋😍😋 係咪聽落已經覺得極之豐富呢 😎 蛋包飯無論係飯粒、醬汁、定炒蛋都好有日式住家菜嘅風味,唔需要好華麗嘅食材,但食物嘅味道分明有層次,而每一種食材都煮得恰到好處。豬肉同雞肉各佔一半嘅份量,然後一啡一白嘅汁令到呢個飯完全唔會單調。個炒蛋亦都好有水準,滑溜又唔單薄。對於呢個蛋包飯我只有讚冇單,如果未食過嘅絕對係要去造訪吓嘅街舖
評分:8.5/10.

• 忌廉濃茄汁蛋包飯
  • 咖哩忌廉蛋包飯
  • 咖喱漢堡蛋包飯
  • 手打和牛漢堡扒蛋包飯
  • 忌廉雞肉 + 咖喱豬肉蛋包飯
2018-07-29 208 浏览
今日喺社交網見到有朋友激讚這間蛋包飯,特登由銅鑼灣行過來食,大約晚上八點,門口大排長龍,約有二十人,但店內只有二十個座位,不過都唔係等好耐,二十分鐘就可以入座,聲稱是用日本米。我們二人分別點了咖哩牛肋茄汁蛋包飯 和 忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯咖哩牛肋茄汁蛋包飯 是招牌菜,咖哩有一點點微辣,蛋顏色是用日本雞蛋,香滑重蛋味,但飯太淋,略扣分。忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯 忌廉汁覺得好味過咖哩,但雞肉有點少。總結:可以免費加大飯 或少飯,服務態度好,不收加一 ,值85分

咖哩牛肋茄汁蛋包飯

忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯

忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯 忌廉汁覺得好味過咖哩,但雞肉有點少。

2018-07-29
$83.5 (晚餐)
咖哩牛肋茄汁蛋包飯
忌廉雞肉燴牛肉蛋包飯
  • 咖哩濃茄汁蛋包飯
2018-07-25 244 浏览
行書展前梗係要食飽啲先得啦。搭緊車就碌緊openrice嘅to eat list。見到灣仔區有喱間bookmark咗, 咁就唔好放過機會啦。預咗要排隊, 但好彩只係排咗10分鐘左右就有可以入座啦✌我order咗三色蛋包飯: 咖喱豬肉+忌廉雞蛋包飯咖喱味道ok, 但豬肉得好少, 忌廉雞肉就勁creamy, 唔太對胃口, 而包飯的蛋就勁薄, 無乜質感。老公order咗手打和牛漢堡扒蛋包飯: 我唔食牛, 所以只試咗汁, 偏鹹, 但估計撈埋飯應該中和返嘅。老公comment係成碟係平均以上, 好難得架啦😁值得一讚嘅係全店使用日本米, 我歡喜黏黏嘅口感, 所以加分。但唔係每碟食到底都有貓貓樣, 我嗰碟就無, 所以有啲失望😟
行書展前梗係要食飽啲先得啦。

搭緊車就碌緊openrice嘅to eat list。

見到灣仔區有喱間bookmark咗, 咁就唔好放過機會啦。

預咗要排隊, 但好彩只係排咗10分鐘左右就有可以入座啦✌

我order咗三色蛋包飯: 咖喱豬肉+忌廉雞蛋包飯

但唔係每碟食到底都有貓貓樣, 我嗰碟就無, 所以有啲失望😟
2018-07-21
2018-07-24 149 浏览
一放工即刻去排隊等位。去到門口大約有8個人左右,直接排隊尾到等,之後會有員工比點餐紙你。大概等左10MIN 左右就有位。因為排隊時已填好點餐紙,所以可以即時落單。大約等5MIN 左右香噴噴的蛋包飯就上檯。分別叫左 濃茄牛肉+和牛漢堡蛋包飯及咖哩豬肉+和牛漢堡蛋包飯。濃茄牛肉茄味十足,牛似燉得夠淋唔鞋口,溝埋蛋包飯一齊食口感好好。咖哩豬肉微辣,傳統日式咖哩味,甜甜地。豬肉薄片式,可以一啖放入口。比起上黎漢堡扒有點遜色,口感唔夠豐富,而且唔係好熱辣辣的感覺。餐單上有另一款手打漢堡扒。應該兩者是有分別的。總括黎講呢間類似日式快餐店。上菜快,快來快去。食飽就走。可以叫多飯OR 小飯。
一放工即刻去排隊等位。
大約等5MIN 左右香噴噴的蛋包飯就上檯。
餐單上有另一款手打漢堡扒。應該兩者是有分別的。

2018-07-23
  • 咖哩豬肉+和牛漢堡蛋包飯
2018-07-20 286 浏览
去書展血拼之前,在灣仔搵食,想食啲特別嘢,上Openrice 見到這食店,已被個店名「貓之眼」吸引了!一於來試吓!由地鐵站過來都係5分鐘內,很方便,唔難搵。店內大約20個坐位,我地11:30到,係第二枱客人,12:00走時,已見門外要等候,所以早點去會好啲。店內播放著日文歌曲,有點置身於日本嘅感覺,好好feel。日文餐牌?唔駛擔心,背頁有中文。我選了3,朋友選了14。睇落又幾似貓眼加埋漢堡扒在中央,更加似貓之眼🤣兩邊放餸汁,中間係蛋包飯,一次過食出三種滋味!

由地鐵站過來都係5分鐘內,很方便,唔難搵。

店內播放著日文歌曲,有點置身於日本嘅感覺,好好feel。

日文餐牌?唔駛擔心,背頁有中文。

我選了3,朋友選了14。

睇落又幾似貓眼

加埋漢堡扒在中央,更加似貓之眼🤣

兩邊放餸汁,中間係蛋包飯,一次過食出三種滋味!
2018-07-19
2018-07-16 490 浏览
與朋友相約在貓之眼嚐嚐蛋包飯😋,餐廳位於利東街隔離,雖然係星期日,但可能當晚雨勢太大,小小的舖頭竟然尚有很多空位,所以好幸運一到埗就可直接入座。滂沱大雨讓我們都很狼狽,一入門老闆就讓我們把傘交由他處理,真的好體貼呢😍。餐單上的飯感覺份量都很多,由於不太餓,所以單點了一個<手打和牛漢堡扒蛋包飯>($88)蛋包飯的蛋非常滑,味道十分出色。漢堡扒最忌乾睜睜,但這裡的和牛漢堡扒夠鬆軟亦很香,配上醬汁吃上一口又一口👍🏻。但漢堡扒難免會有點膩,所以配上滑溜溜的蛋包飯就剛剛好。朋友點了CATS' EYE特選三併($108),他說濃茄牛肉很有牛尾湯的味道,我也嚐了一口,有茄味但不酸,像是甜版牛尾湯味醬煮牛肉😂,也很不錯。但個人覺得漢堡扒醬汁更有日式感覺,畢竟在香港不容易找到滿滿日本風格的蛋包飯呢。最後問了店員拿了張點餐紙,老闆善意提醒因為漢堡扒需時,所以只有1,2,3,6,7,8號餐才提供外賣服務,然後還給了名片我們。下次再來試試其他餐😊。

2018-07-15
2018-07-06 292 浏览
暑假特意來訪,落大雨都出港島食佢😈首先想講服務態度真係好好,個日落大雨搞到我勁狼狽😩而個老闆/侍應?好好咁又俾膠袋又幫我放遮😌好熱心又有禮貌👍🏻.🍛特選2➡️咖哩、忌廉、漢堡排$109🍛之前做過功課,忌廉係好多人既首選,就揀佢啦❤️食落微咸,牛乳味香濃,雞肉正正常常,個汁的確幾好~另外揀左咖哩,佢係日式既甜咖哩,個人較喜辣咖哩,所以還好~唔算好濃,但都唔差😌.到重頭戲,當然要講下塊厚到一個點既漢堡排同蛋包飯啦😆個扒煎得香口,內裡幾嫩幾淋,肉香四溢🤤食肉獸必定鍾意~~~蛋包飯都好食,炒蛋夠滑,牛乳味濃厚🤣飯就正常,無咩特別野講🤣.整體黎講,份量多,質素都幾好😸可以回頭🤩.食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌗性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
暑假特意來訪,落大雨都出港島食佢😈
首先想講服務態度真係好好,個日落大雨搞到我勁狼狽😩
而個老闆/侍應?好好咁又俾膠袋又幫我放遮😌
好熱心又有禮貌👍🏻
🍛特選2➡️咖哩、忌廉、漢堡排$109🍛

之前做過功課,忌廉係好多人既首選,就揀佢啦❤️
食落微咸,牛乳味香濃,雞肉正正常常,個汁的確幾好~
另外揀左咖哩,佢係日式既甜咖哩,個人較喜辣咖哩,所以還好~
唔算好濃,但都唔差😌
到重頭戲,當然要講下塊厚到一個點既漢堡排同蛋包飯啦😆

個扒煎得香口,內裡幾嫩幾淋,肉香四溢🤤
食肉獸必定鍾意~~~
蛋包飯都好食,炒蛋夠滑,牛乳味濃厚🤣
飯就正常,無咩特別野講🤣
整體黎講,份量多,質素都幾好😸
可以回頭🤩
食物質素: 🌕🌕🌕🌕🌘
食物顏值: 🌕🌕🌕🌕🌗
性價比: 🌕🌕🌕🌕🌑
回頭率: 🌕🌕🌕🌕🌘
2018-06-08
  • 貓之眼特選
去左灣仔馳名既日式醬汁飯專門店「貓之眼」。侍應貼心為我安排座位,以及擺放隨身物件,仲介紹左餐廳既特色美食。叫左忌廉雞肉配和牛漢堡蛋包飯($95),貪佢有2款招牌配料,一次過可以試哂。蛋包飯果然名不虛傳,因為漢堡係即叫即整,落單後要等一陣,可以睇一睇店裡既日本雜誌,坐係吧枱位,更可以見到廚師料理既過程。忌廉汁混和左牛奶淡淡既香味,以及蔬菜新鮮既口感,非常開胃。雞肉味道突出,用秘製材料醃過,增添左唔少風味。和牛漢堡厚身,底面都煎得香香,肉質嫩滑,配搭濃郁既燉牛肉汁,有種入口即溶既感覺。蛋包飯用既係日本米,口感好好,份量足,配着醬汁同配料。,好快就食飽。食哂成碟之後,碟上面仲有可愛既貓咪圖案。整體,值得一去既餐廳,可以試下其他醬汁,eg咖哩豬肉、濃茄牛肉、燴牛肉汁,仲有沙律同小食。

忌廉雞肉+和牛漢堡蛋包飯

食哂成碟之後,碟上面仲有可愛既貓咪圖案。

2018-06-28
  • 忌廉雞肉配和牛漢堡蛋包飯
2018-06-09 619 浏览
因為男朋友知道我鐘意食蛋包飯,早個星期就帶我黎呢間想嚐鮮嚐鮮,遠遠已經見到要排隊,心諗唔通真係食好西乖乖地係門口排,順便係職員到拎咗2張落單紙諗定食乜 😋到終於到我地入坐寫埋台號就坐定定等食 🤤🤤啱啱掛好個袋 個職員姐姐就話唔好意思想我轉一轉位,因為後尾要入3個客,咁人地好禮貌就緊係冇所謂啦。個姐姐重話放心幫我改埋台號,唔會錯單㗎。咁我咁講得,就緊係落咗隔離枱啦。我男朋友就望住我碟飯問我係咪我嗰碟,咁我咪話,下點會係我嗰碟阿,佢話一定唔會錯話幫我地改咗枱號㗎嘛。之後睇住碟畀人噴完哂口水嘅蛋包飯返咗黎我面前 🙄我叫嘅係09 上面係男朋友嘅13佢白汁個雞都幾大舊,又夠味,幾好味㗎都。其實我本身冇上過黎睇佢餐廳嘅介紹或者相,所以我以為唔係咁薄嘅蛋,嗰下其實好扣分。但係佢汁好夠無論左邊咖哩汁或者右邊”燒汁?” 咖哩其實係比較水,但都夠味啱哂我呢啲重口味,漢堡扒好厚又唔會乾身,反而係個唔知燒汁定乜野汁我覺得麻麻,得個咸字。不過好彩有個咖哩頂住。食到一半,唔知個姐姐係咪對我唔順氣定點”因為佢後尾係咁講記錯落錯枱(拎住個飯噴口水)我都唔彩佢,我男朋友就叫佢擺底叫我唔好燥”係我面前係咁拍啲紙巾佢邊拍邊
因為男朋友知道我鐘意食蛋包飯,
早個星期就帶我黎呢間想嚐鮮嚐鮮,
遠遠已經見到要排隊,心諗唔通真係食好西

乖乖地係門口排,順便係職員到拎咗2張落單紙諗定食乜 😋

到終於到我地入坐寫埋台號就坐定定等食 🤤🤤
個姐姐重話放心幫我改埋台號,唔會錯單㗎。
咁我咁講得,就緊係落咗隔離枱啦。
之後睇住碟畀人噴完哂口水嘅蛋包飯返咗黎我面前 🙄

我叫嘅係09 上面係男朋友嘅13

佢白汁個雞都幾大舊,又夠味,幾好味㗎都。

佢邊拍邊同另個同事吹水……
食到真係好冇癮
嘢食黎講其實ok啦過得去,但啲職員咁樣我就冇下次啦。

2018-06-05
2018-06-01 3927 浏览
放學時候超級肚餓,同男朋友仔一齊,佢對食有啲要求。次次都搵到我好苦惱,好彩去嚟到灣仔,記得有一間食過覺得佢會鐘意嘅餐廳,就即刻岀發去食na!平時都有好多人排隊,深受食客歡迎,星期六夜晚7:30左右嚟到餐廳嘅時候,人流唔多可以即刻入坐。餐廳主打蛋包飯,有幾款特製醬汁,例如和風野菜忌廉雞肉、手打和牛漢堡燉燴牛肉、八小時慢煮牛肉濃茄汁牛肉、日式甜葱咖喱豬肉等,價錢$79-108,一款蛋包飯可以配兩款汁,或者手打和牛漢堡,中間放蛋包飯左右兩邊加人自家醬汁,就好似貓眼睛咁,所以餐廳叫做"貓之眼”。熟蝦玉子豆腐沙津、春一番章魚海草沙津 各$32沙津以酸甜醬汁調味清新開胃,特別喜歡章魚海草沙津,冰涼薄切八爪魚,海帶提升鮮味,啱哂夏日消暑〜忌廉雞肉、燉牛肉汁蛋包飯 $88花多眼亂每樣都咁吸引,真係會令人有選擇恐懼症〜我的揀定忌廉汁雞肉同甜洋蔥燴牛肉,熱辣辣送上,見到半熟的蛋汁,拍兩張相後就忍不下手,要開動la~ 先試蛋包飯,有好香牛油味,雞蛋滑不留口,右邊的燉牛肉,切成薄片味道濃厚,左邊忌廉雞肉,厚切雞件雖然沒有突岀的調味,但伴醬汁一起吃,奶味香濃也不錯!手打和牛漢堡燉牛肉汁蛋包飯 $88漢堡燉厚厚的

熟蝦玉子豆腐沙津、春一番章魚海草沙津 各$32
春一番章魚海草沙津
熟蝦玉子豆腐沙津

忌廉雞肉、燉牛肉汁蛋包飯 $88
忌廉雞肉、燉牛肉汁蛋包飯

手打和牛漢堡燉牛肉汁蛋包飯 $88
漢堡燉厚厚的外形令人欲動,分了一半吃嚐嚐,醬汁有點和風燒汁的味道,漢堡扒底面帶點焦香,肉質嫩滑,伴飯一起吃簡直是一流喔。
手打和牛漢堡燉牛肉汁蛋包飯

平均消費$120/位,2位,2款沙津+2款蛋包飯
餐廳店員帶住親切笑容,食物新鮮送上,讓我十分滿足,一餐晚飯不只果果腹,好吃美味能從味覺感受,感到幸福就從餐廳帶來的感覺,廚師的用心,和店員溫暖的態度,第二次來依然很喜歡。

貓之眼 Cats’ eye
灣仔汕頭街25號地舖
星期一至日 11:30 - 15:00,18:00 - 21:30
電話: 28918986
春一番章魚海草沙津