2022-07-15 284 浏览
同事介紹過呢間係公司樓下既豬手工房,返工無耐已經試過幾次,餐廳環境舒適,仲有個大露台夠哂 Chill,之前叫過佢既招牌脆豬手,見佢呢排轉左新menu又可以試下新野啦❤️😋黃金炒飯: 上面加左少少花生碎,好有蛋香既炒飯做到粒粒分明既效果,少啲功夫都唔得呀👍🏻洋蔥圈拼魷魚圈: 一盤都幾大碟,好脆好香口,唔會食到成口油淋淋,正!炭燒豬大腸: 呢個真係必食,將豬大腸做到串燒咁,燒到外脆內軟,口感十足💯欣賞餐廳推陳出新,絕對會回訪的餐廳之一😍😍

2022-07-14 280 浏览
呢排疫情反反覆覆咁,都唔知仲會唔會停堂食,飲食業首當其衝受到影響,偏偏呢間餐廳只招待工廠大廈嘅員工⁉️話雖如此,但一到午飯時間餐廳依然好多捧場客,建議預先打去訂定位,一放lunch落到去就有得食,今日我地條team有新國事返工,一齊食個welcome lunch,預訂左隻乳豬,即叫即燒既乳豬好好食😋上面仲有發財既插牌,店員話我知上面插牌都可以揀,真係幾特別,其實一隻乳豬都食到半飽,見到隔離枱叫左啲小食又口痕想食墨魚餅拼蝦餅表面金黃色,食落好爽口彈牙,即叫即整既章魚小丸子熱辣辣,入面仲有好大粒章魚粒🐙非常惹味😘
2022-07-13 108 浏览
公司呢排要進行內部裝修,要搵D短期租約既office 市區好少呢類型既短租office唯有要去附近既工廠大廈搵 結果係交通城大廈租左個office做住野先 第一日搬入新office老闆話要請大家食team lunch 係openrice搵下附近有咩好野食就比我搵到呢間位於大廈2樓既豬手工房😍預先訂左一隻乳豬 上面既擺設可以自己揀 我地要個好意頭所以揀左發財 真係幾靚,好睇又好食 乳豬皮脆卜卜 另外仲叫左炸蝦多士同紫薯餅 兩款都好好食👍🏻👍🏻😋工廠大廈能夠食到咁高質既德國菜真係好難得 可惜呢間餐廳只招待工廠大廈嘅員工 如果可以招待更加多客人,等多D人知道工廠大廈都有咁高質既德國菜就好啦🙈😙
2022-07-13 114 浏览
今次想介紹既係我公司樓下飯堂「豬手工房」,係大圍返工咁耐真係百吃不厭,餐廳間中會推出新菜式,啱哂中意新鮮感既食客,雖然餐廳只招待工廠大廈內工作的員工,但每次經過都見到好多食客光顧。餐廳既裝修光猛企理,仲有個大露台,好天坐出去都幾好feel❤️食物方面選擇很多,有招牌鹹豬手、意粉、飯及炸物,我們今天選擇了海膽醬帆立貝意粉🍝,麵質爽口彈牙,加上濃厚的海膽醬汁和大大的帆立貝,推薦海鮮控既朋友必點單品😍😋紫薯餅非常足料,用上新鮮紫薯壓成蓉,還保持到粒粒口感,層次豐富🔥最後以幾乎每枱必點的蝦多士作結,果然CP值頗高👍🏻👍🏻
2022-07-11 117 浏览
今朝老細叫齊全公司開個breakfast meeting,叫左好多食物返黎做早餐,當然食左咁多野表示又係時候跑下數啦,食左個豐富既早餐飽到lunch都唔想食,去到三點三下午茶時段有少少肚餓,同另一個同事去到公司樓下間豬手工房叫幾個小食歎個下午茶繼續開工做野💪🏻💪🏻墨魚餅拼蝦餅: 平時打邊爐會買墨魚膠同蝦膠,煎過既墨魚餅同蝦餅反而比較少食,同事推介話呢個係必點,去到晚市好快沽清,一於聽佢講試下啦,兩邊煎到金黃色,口感爽口彈牙,果然無介紹錯💯炸洋蔥圈同魷魚圈兩款都大大件卜卜脆,加埋沙律醬無咁油膩👍🏻豬頸肉唔太肥,燒到剛剛好,又係正野!最後仲有一客蝦多士,一共有六件,食左咁多野今晚要買返枝涼茶飲先得🙈
2022-07-08 125 浏览
返新工第一日人生路不熟唔知公司附近有咩食,同事介紹我去工廠大廈二樓既豬手工房食lunch,我地叫左一款炒飯同兩個小食share,見到佢地既menu好多食物選擇,而且價錢非常親民,一星期食三四次都得🤣❤️南瓜餅: 即叫即炸既南瓜餅,將新鮮南瓜打成蓉,加上麵包糠炸成既南瓜餅,外脆內軟既口感好好食,炸過既南瓜餅唔會好油,加埋蛋黃醬,口感非常豐富☺️黃金炒飯: 一碟炒飯同同事share絕對係明智之舉,因為呢碟黃金炒飯真係好大碟,睇得出好有鑊氣,炒得粒粒分明夠乾身,十分惹味😋😙炭燒豬頸肉: 燒到好香,油花都好平均唔會烤過火而導致肉質太乾,誠意之作💯溫馨提示: 餐廳暫時只招待工廠大廈的員工🙈希望佢遲下可以比更多人試到佢地既手勢啦

2022-07-07 121 浏览
一見到餐廳個名就知呢度專門食豬手啦,記得以前去德國旅行食過一次地道既炸豬手配啤酒,係香港既德國餐廳都食唔到當地既味道,直至我遇上豬手工房,係回憶既味道啊,果然無改錯名,呢度既招牌脆爆鹹豬手真係好似當年去德國旅行食到既地道豬手😋👍主菜仲有海膽醬帆立貝意粉,海膽醬汁忌廉味好濃,意粉又有掛汁既效果,好好食😋最後叫左個章魚小丸子 - 值得一讚既章魚小丸子,入面有明顯既章魚粒,加埋上面既秘製醬汁同木魚碎,完全神還原大阪街頭章魚燒小食既味道呀🥰

今日又黎到我最愛既飯堂 – 豬手工房啦~今日帶埋同事過黎一齊食飯,一次過叫多幾款野食開心share,我地叫左一碟炒飯同三款小食,好滿足😍黃金炒飯好大碟,兩個人食已經好飽,炒飯唔會好油夠輕盈,食得多都唔怕肥😜留返quota食小食,小食方面我地叫左墨魚餅拼蝦餅,墨魚膠同蝦膠全部真材實料,食落非常彈牙,洋蔥圈同魷魚圈雙拼,一次過試哂兩款炸物,洋蔥圈同魷魚圈即叫即炸,炸漿唔會好厚,食落脆卜卜好好食💯另外我地仲叫左個炭燒豬大腸,肥美既豬大腸亦都好香口,留意返餐廳只招待工廠大廈既員工,快D推介比你身邊係交通城大廈做野既朋友仔啦😋

2022-07-05 76 浏览
一到報稅既月份就代表係OT既季節估計呢排都要OT到10點先走得同事推介我去2樓既豬手工房食個快飯先繼續做話呢間餐廳間中都會推出新菜式今期有我最愛既海鮮做主題❤️😍海膽醬帆立貝意粉上碟個陣聞到好香海膽味海膽醬好creamy而意粉做到掛汁既效果加埋大大粒既帆立貝好滿足😋😋炸秀珍菇除左海膽醬帆立貝意粉我仲叫左個小食天婦羅蝦就食得多用秀珍菇做天婦羅真係第一次見食落又幾清新食到咁好味既晚餐先有動力繼續OT🥰👍🏻P.S. 溫馨提示: 餐廳暫時只招待於工廠大廈內工作的員工,街外人想食的話可能要等等了🙈
一到報稅既月份就代表係OT既季節

用秀珍菇做天婦羅真係第一次見
食落又幾清新
食到咁好味既晚餐先有動力繼續OT🥰👍🏻
2022-07-05 76 浏览
明明上星期都好好天,突然又話打風,放完假返黎日日落雨咁濟,落雨都唔想出去其他地方食lunch,原來公司呢幢大廈都幾多食肆,今日去到二樓呢間豬手工房食lunch,餐廳環境光猛,座位好闊落坐得好舒服,今日叫左佢地新出既黃金炒飯同幾款小食,炒飯好夠鑊氣,少油好健康,粒粒分明好好食😋,炸蝦多士即叫即整,一客有六件,表面脆卜卜好惹味,炸秀珍菇呢個小食好特別,新鮮炸出來的秀珍菇金黃酥脆,食唔停口❤️😘下次要再試埋佢地既招牌鹹豬手先得

2022-07-04 97 浏览
呢間位於大圍交通城大廈2樓既豬手工房,上次我同同事兩個人叫左三款食物已經捧住個肚,今日一於叫多兩個同事一齊share,多兩個人可以試多幾款,上次食過佢地最出名既豬手,今次再encore,重量級既豬手唔會過鹹,豬皮炸到脆卜卜,入面肉質都幾有口感🥰🥰新推出既海膽醬帆立貝意粉同樣出色,海膽醬汁同意粉融合為一片金黄色的海,意粉麵質彈牙,做到Al dente既效果💯炭燒豬大腸即叫即烤,需要耐心等候,外脆內軟既豬大腸真係好惹味,值得等待的一款燒物,最後來一客南瓜餅,把新鮮南瓜打成蓉,加上炸漿製成的南瓜餅,繼豬手之後又一誠意之作❤️

2022-06-30 143 浏览
咁啱今日公司有同事生日,於是我地成team人諗住食餐好既同佢慶祝,見到公司樓下間西餐新推出左乳豬全體,上面仲可以選擇不同公仔插件,即刻訂位同壽星仔食個生日飯啦🤣乳豬全體上面綁左個大紅花球,上面加左發財二字,寓意壽星仔可以發達,最緊要都係身體健康,四個人分一隻乳豬剛剛好,表皮烤得非常香脆,入面啖啖肉好好食,食完乳豬其實都食唔落其他野,一早叫餐廳安排生日蛋糕碟,一次過試哂佢地三款signature甜品: Tiramisu、柚子蛋糕同辣椒蛋糕,辣椒蛋糕聽落好似好伏咁,但食落又okay喎,下次要試埋佢地其他野食先得🤣😍
2022-06-28 101 浏览
交通城大廈員工限定‼️一到午飯時間周圍都好多人,得嗰一個鐘等得位黎都無左半個鐘,好彩呢間豬手工房暫時不對外開放,只做大廈員工生意,預先打去留定位,食飯時間落去就唔洗等位啦~今日我同大食同事一齊去,叫左三款食物,肉全部都係肉,有招牌脆爆鹹豬手、一口牛豬同炭燒豬大腸,兩個人食真係好飽🙈豬手果然係餐廳既招牌菜,非常脆,又夠大份,肉質仲保持到咁嫩滑真係好難得🔥一口牛豬送飯一流,肉食者必點,最後以炭燒豬大腸作結,兩個人食到捧住個肚走呀🤣

返左新工一段時間,記得第一日返工個陣同同事去左樓下二樓豬手工房食Welcome Lunch已經一試難忘,今日一於叫多幾個同事一齊去食佢地新出既乳豬同埋粉麵飯類先得。店員放個乳豬全體上面個陣好吸睛,綁住個大紅花球個樣好可愛,仲有發財兩個字既插牌,打卡度100分💯外型上已經咁吸引,食落仲要非常美味,真的超級香脆,肉質嫩滑 油脂豐富🔥🔥❤️海膽醬帆立貝意粉麵質彈牙,醬汁好香海膽味,十分creamy,帆立貝煎到兩邊金黃色,口感豐富,黃金炒飯粒粒分明,飯身乾爽不油膩,大推,最後以章魚小丸子這個小食為這頓豐盛的午餐畫上完美的句號。☺️🥰
成日覺得食西餐又貴又唔好食,所以平時午飯時間多數都係同同事係茶餐廳,今日同事叫我試下公司樓下既西餐,見到個menu好surprise,價錢親民而且食物選擇多,餐廳環境乾淨企理,加埋個露天平台,一班人一齊食飯又得,兩三個同事坐低食飯又得,留意返餐廳只招待工廠大廈既員工,想帶屋企人同朋友過黎食飯可能就要等下啦🙈海膽醬帆立貝意粉海膽醬同啲意粉真係做得出色,意粉十分彈牙,條條分明,係食緊佢地嘅心思,兩者配合得好好,唔會搶走對方既味道,調味方面完全感受到師傅既用心💯炭燒豬頸肉肉質好爽脆再配埋個泰式酸辣汁!非常開胃🔥洋蔥圈拼魷魚圈炸粉唔會好厚,脆卜卜既洋蔥圈同魷魚圈點他他醬就最perfect😍😍

海膽醬帆立貝意粉

炭燒豬頸肉