2019-10-03 107 浏览
I went to this restaurant yesterday. I order papaya salad, dong yam gong soup rice noodles , snacks and mango sticky rice. ***pls be alert, the mango sticky rice is terrible. The rice is not even cook well. Its still hard . Not recommended for this dishes!

小肥難得有孖Day放下假☺️🙇🏻‍♂️難得天色明朗之際😆🌤去行街街之前🤪當然要同隻豬食返餐好既醫肚補充下先啦🐷🤤🍴位於旺角MOKO新世紀廣場既象屋泰國餐廳🇹🇭喺旺角東站隔離亦十分方便😆呢度簡約既環境裝修🙈卻有濃濃既泰式風味散發著☺️🇹🇭牆壁上一幅幅泰國菜色及泰國文化既相片及畫像☺️盡顯泰國特色風味☺️🇹🇭充滿泰式風味既環境☺️亦煮出濃郁既泰式香味🤪🤩👨🏻‍🍳泰式大蝦金邊粉炒得好香夠哂獲氣食落唔油膩😆🔥金邊粉炒到入味彈牙之餘🤤🍜配菜同大蝦好足料😋🦐而且份量滿滿的!😆加花生碎一齊食亦增添口感😋美國肉眼扒配薯菜及羅望子汁原塊煎香能鎖住肉汁肉質滑嫩Juicy之餘🤤🥩🐮肉眼扒比西冷扒較少脂肪😆脂肪比較更均勻☺️🥩配合微微鹹香既羅望子汁更帶出扒香鮮味😋🔥泰式生蝦蝦肉結實夠彈牙🦐🤤配生蒜點特製醬汁亦係Perfect Match😋
小肥難得有孖Day放下假☺️🙇🏻‍♂️

蝦肉結實夠彈牙🦐🤤
配生蒜點特製醬汁亦係Perfect Match😋

2019-09-29
2019-09-29 188 浏览
今天和朋友相約到旺角moko購物,經過象屋被餐廳的任食甜品吸引,果斷內進用餐。餐廳以泰式菜為主,我們點了馬沙麻咖哩羊、蟹肉芒果炒飯、冬陰功大蝦湯和油鬆餅。咖哩非常香而且不會太辣,羊肉煮得入味,不錯。冬陰功湯香辣帶酸,開胃又暖胃。炒飯也很香口。只要每位惠顧滿$150就可以加$33甜品任食,非常抵吃。有8款甜品可選包括芒果糯米飯、心太軟、斑斕撻、蘋果撻、榴槤撻、椰汁糕、Puff和鮮果炸餅,絕不馬虎。糯米飯有普通糯米和紫米兩款,煙韌有口感,配搭芒果酸酸甜甜,不錯。斑斕撻和榴槤撻味道香濃,喜愛的朋友可以一試。
咖哩非常香而且不會太辣,羊肉煮得入味,不錯。

冬陰功湯香辣帶酸,開胃又暖胃。

炒飯也很香口。

今日同朋友行完街經過旺角新世紀既依間泰國餐廳,因為見環境幾靚,而且好耐無食過泰國菜,所以就入左去試😝泰式雞肉生菜包($89)佢好貼心咁已經岩岩好分左4份,每一份都有大大粒既肉碎,青豆同辣椒,所以食落去辣辣地好香口開胃,而且拎住黎食既時候d汁多到係咁滴出黎好juicy😋😋😋蟹肉芒果炒飯($148)掙扎左好耐食菠蘿雞肉炒飯定依個飯好,最尾都係揀左依個因爲比較特別😝炒飯炒得粒粒分明,酸酸地既芒果配上蟹肉味道好清新,我地再擠左少少青檸上去所以食落去更加醒胃,好快就食哂成個飯😛😛😛紅咖哩雞($152) 印度薄餅($38)佢用個蠟燭黎上所以可以keep到咖哩個溫度,食到最尾都係熱既,紅咖喱雖然味道會偏辣,但個辣度係接受到,配上口感煙韌既薄餅黎食好正啊😍😍食晒啲薄餅之後因為仲有啲咖喱食淨,所以就用黎再點飯好正啊🥰🥰依度好吸引既係可以每人加$33任食甜品,有泰式芒果糯米飯, 朱古力心太軟,榴槤撻,斑斕tart,蘋果撻同泡芙😝朱古力心太軟好正啊🥰🥰朱古力味好濃郁而且好流心,榴槤撻都好推薦,忍吾住encore左幾次💕💕
泰式雞肉生菜包($89)
蟹肉芒果炒飯($148)
紅咖哩雞($152) 印度薄餅($38)
2019-09-24
2019-09-25 91 浏览
是咁的,呀叔今日去左旺角,咁呢成個新世紀廣場就員工多過客既。我見四點幾就想搵個靚位坐下飲杯野啦,向門口見呢間野就全場得一枱客,我打算坐窗口位輕鬆下,丫佢老板個伙記丫,話果邊係3人位,但你成個場都無人囉...唉事鬼旦嗌個香蕉船啦,我好失望,完全顛覆我對香蕉船嘅印象,我都未見過香蕉船係咁嘅樣。。。仲有杯奶茶呢就好似奶水咁,我窮願飲水。你間野本身都冇人㗎啦仲要咁鬼hea, 等執。

香蕉船
2019-09-25
呢間位於旺角嘅泰菜餐廳地方好大,裝潢幾有格調,坐得舒適👍🏻.芒果紫糯米飯 $88賣相吸睛👀✨芒果夠鮮甜,紫糯米飯好煙韌!口感同味道都好呀🤤👍🏻上菜果陣仲係暖笠笠添呀💛.Set lunch 可以享用自助沙律bar💚👍🏻好抵食‼️泰式牛肉船麵 $88湯底好特別!我問問師傅佢話我知原來係用咗牛肉、牛骨、泰國藥材、香料、蒜同紅腐乳等等~食落味道有啲似肉骨茶,所以都ok呀!啲麵線索晒湯底嘅精華,好入味!口感可以彈牙少少🤣.特色海南雞飯 $98好大碟呀!海南雞好滑而且份量多,份量好慷慨呢!美中不足嘅係個醬汁一般,個飯唔夠雞油香同埋有少少乾🙈.大蝦冬陰功湯 $28味道超濃郁!好夠辣🌶入面仲有大蝦呢!泰式生蝦+$38兩大隻肥美生蝦!好新鮮!真心正!🤩青檸梳打 +$18
呢間位於旺角嘅泰菜餐廳地方好大,裝潢幾有格調,坐得舒適👍🏻

芒果紫糯米飯 $88

Set lunch 可以享用自助沙律bar💚👍🏻

好抵食‼️
泰式牛肉船麵 $88

特色海南雞飯 $98

大蝦冬陰功湯 $28

味道超濃郁!好夠辣🌶入面仲有大蝦呢!
泰式生蝦+$38

兩大隻肥美生蝦!好新鮮!真心正!🤩
青檸梳打 +$18

2019-09-22 115 浏览
原來旺角moko有間格調唔差,食物高質嘅泰國餐廳推薦大家可以去嗰度食下野享受泰國風情 🇹🇭 ========================泰式雞肉生菜包 $89同一好多泰國餐廳會將肉碎同生菜分開上嘅唔同,依度係已經幫我地將肉碎分好方便我哋直接進食~不得不讚雞肉醃得好入味,加入醬油、香茅等香料醃製後好juicy好多肉汁,不過我就覺得肉碎同生菜分開上會比較好,因為肉碎嘅份量真係好多好多,係一塊生菜一定裝唔晒㗎🤣========================馬沙麻咖哩(牛)$188配香煎油鬆餅 $38/苿莉香白飯 $20今次就冇食到六咖喱揀咗辣都比較溫和嘅馬莎麻咖喱😋我特別鍾意佢嘅花生同腰果味味都好出眾,配埋滿滿嘅椰漿配搭起嚟真係好夾但係又唔會互相搶味🤤本來淨係叫咗個油鬆餅但係㗎你又正所以叫多個沒理香打返佢個白飯真係世界級正咪香味龍之魚咪本來蒸氣叫咗個又生病霸氣咖啡油性所以叫多個理香辦法爸爸返真係世界級正,米香味重之餘啲米飯好軟滑幼細,唔係中國人食去食慣個鐘挺身嘅飯粒🍚混合咖喱我食兩碗飯都得啊😆========================泰式燒春雞 $98睇返之前也有因為之前食過泰國
泰式雞肉生菜包 $89
馬沙麻咖哩(牛)$188
配香煎油鬆餅 $38/苿莉香白飯 $20
泰式燒春雞 $98
睇返之前也有因為之前食過泰國餐廳嘅燒雞都燒到好柴好鞋😥今日隻燒春雞有意外驚喜喎🌟佢同我哋平時中式燒味食到嘅脆皮雞味道好相似,但係點嘅醬汁就唔係豉油姜末,而係配泰式甜酸汁,脆皮雞嘅鹹味由醬汁嘅酸味中和,減少左油膩感🤓雞皮有點焦香味亦唔會過鹹,雞肉亦算滑,係我食過咁多間泰式春雞入面做得最好嘅之一
蟹肉芒果炒飯 $148
另一個要大贊嘅係佢個炒飯,睇賣相應該都未必估到佢有芒果同蟹肉係入面,但係食落就知啦佢嘅炒飯飯粒粒粒分明,食得出佢係好有鑊氣,蟹肉好有心機咁撕至一粒粒🦀蟹肉淡淡的鹹香味同芒果味嘅鮮甜醫生買真係好正🤘🏻
喇沙海鮮麵 $98
喇沙湯底做得唔錯的確幾濃幾入味,略嫌佢湯底既顏色睇落好深,但係辣度就唔出眾了,咁就差咁啲嘢啦🤥 海鮮配料幾足但質素一般,大蝦嘅鮮味唔夠食落有啲老,而麵條嘅質感就偏幼,所以唔係好食到佢嘅煙韌🤔
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍象屋泰國餐廳 (旺角)
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓453號舖
========================
#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #couple #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #象屋 #泰國菜
2019-09-21 138 浏览
佢個午餐有包自助沙律吧,都算唔錯但有啲大媽以為可以叫一個餐然後三個人食自助沙律吧,超級弱智,之後個waiter 叫佢三個人要點三個餐再發爛渣😅另外一台兩個人點咗兩個餐,但係只食沙律吧,個正餐打包,超有型😎
佢個午餐有包自助沙律吧,都算唔錯

2019-09-21
2019-09-19 184 浏览
今日放假約了男朋友食午餐。這間環境好寬敞又設計有型格的餐廳,明亮華麗掛燈,坐位舒適,地方乾淨整齊,平日來可以慢慢坐下傾計休息!午餐竟然有無限次任取的自助沙律吧,再選擇自己的主菜及飲品。自助沙律吧一張長長枱上,放著不同款式泰國料理,由前菜至甜點都有,沙律包括新鮮爽脆沙律菜、紅色車厘茄、粟米粒、木瓜沙律等,有水果(肉鬆拌西瓜哈蜜瓜粒)、小食(泰式拌粉絲、咖哩角、春卷)、甜點(椰汁千層糕)主菜點了:1. 特色海南雞飯好大碟好多雞肉,以去骨的海南雞好吸引、好香滑啖啖肉,煮得剛剛好;點上特製香蒜微辣野味的醬汁更滋味,下面是黃色入味香軟的雞油飯2. 喇沙湯麵這個喇沙好出色,湯底好濃郁但唔咸,配上2隻有膏的鮮甜爽口大蝦,更有不同配菜,如:入味的豆腐泡、脆香吸汁炸柴魚皮,而幼滑麵線軟身又量足飲品:熱檸水、凍青檸梳打
今日放假約了男朋友食午餐。

午餐竟然有無限次任取的自助沙律吧,再選擇自己的主菜及飲品。

主菜點了:
1. 特色海南雞飯

2. 喇沙湯麵
喇沙湯麵

飲品:熱檸水、凍青檸梳打
飲品
2019-09-18
2019-09-17 109 浏览
餐廳空間幾大,樓底亦較高,座位寛闊,裝修偏時尚風格。被安排座位對著落地玻璃,睇到出面夜景,感覺舒服。小食拼盤一共有五款小食,包括蝦餅、黃金包、馬可、春卷、蟹肉卷。蝦餅比較彈牙,蝦肉結實,外層都係好香脆。黃金包炸得香口唔油膩,入口幾鬆化。馬可食落幾開胃,有香甜的菠蘿墊底,幾得意。卷皮好薄,裏面仲有粉絲木耳等等嘅餡料,口感豐富。蟹肉卷外層嘅腐皮炸得好脆,裏面當然有豐富嘅蟹肉,正!拼盤有個香濃的醬汁跟埋,更加惹味。泰式燒春雞燒春雞比較特別,炸過後好香脆嘅口感,肉質好厚實,配上特製醬汁,酸酸辣辣幾開胃,點了之後好似少了油膩嘅感覺,不過略嫌份量較少。香茅雞肉撈檬撈檬好大份,足料,配上青瓜絲、蘿蔔絲、芽菜、薄荷葉等配料,雞肉肉質食落算嫩滑。而檬粉食落都幾爽口,加上帶點酸甜嘅汁,感覺幾開胃清新。油酥餅就算冇叫咖哩,都想食油酥餅。食落唔覺得好油膩,幾有層次。

小食拼盤

泰式燒春雞

香茅雞肉撈檬

油酥餅
就算冇叫咖哩,都想食油酥餅。食落唔覺得好油膩,幾有層次。

2019-09-11 197 浏览
人均唔洗$80嘅泰式Tea平到咁 固然係賣點...小鳥層架造型亦見特別🕊係未覺得店名似曾相識呢無錯 海港城高檔泰菜藍象嘅姊妹餐廳尖咀果間無論起環境地段定整體感覺都較為high end 當然價錢反映一切果邊下午茶都平 之不過呢邊就仲平老老豆豆 食就非常一般啦尤其甜品 撻皮攞上手 淋到吖咸點就大致正常 或者驚你唔飽 食Tea食到有青咖哩飯都係首次今鋪仲唔係真正嘅High Tea俾多$38追加兩隻生蝦刺身又得但空間感差咗啲 無尖咀果間咁大果間係貴少少但 淨係海景都抵返哂↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️價錢: $159/2(另收加一)供應時間:3:30pm-6:00pm地址:象屋泰國餐廳旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓453號舖電話: (852) 23866882#afternoontea #afternoonteahk #highteahk #hightea
人均唔洗$80嘅泰式Tea

俾多$38追加兩隻生蝦刺身又得
但空間感差咗啲 無尖咀果間咁大
果間係貴少少但 淨係海景都抵返哂

↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️↘️
價錢: $159/2(另收加一)
供應時間:3:30pm-6:00pm
地址:象屋泰國餐廳
旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場4樓453號舖
電話: (852) 23866882

2019-09-11 153 浏览
醒胃的泰國菜很合適炎熱的夏天,好好清爽一番,這間泰菜館裝潢別緻,牆上掛著的壁畫令餐廳瞬間充滿泰國風情。泰式木瓜鮮蝦沙律,切幼的木瓜絲爽脆酸甜,連鮮蝦肉質彈牙,作為前菜很適合。泰式炒椰菜苗,用了泰式醬汁炒很惹味,椰菜苗幼嫩爽脆,忍不住一口接一口。泰式牛肉船麵,先喝一口牛肉湯,濃郁甘香,麵條掛滿湯汁很美味,且軟硬度剛剛好。最後是甜品時間,芒果糯米飯不能少吧!糯米煙煙毅毅,可有口感,配上椰絲粒,散發淡淡椰香味,為這頓晚餐畫上一個完整的句號。

• 泰式牛肉船麵
1K
2019-09-09 3919 浏览
岩岩係泰國番黎好掛住又酸又辣又哽既冬陰公, 今日放假就去新世界象屋食泰菜, 次次經過都排哂隊實有番咁上下質數啦。果然點幾鐘去到都要等一陣先入得, 於是就係門口睇住menu揀下食乜先。店員帶我地入去坐低, 迎面係落地大玻璃, 採光好好令環境感覺更舒適空間感更大。落完order就出左沙律吧, 作為餐前小食係好豐富既, 而且值得讚個bar係乾淨企理, 唔會d野食跌到四圍係都無人清理。泰式生蝦除左賣相高級, 仲好新鮮! 口感爽彈大大隻。沙嗲豬肉串沙嗲汁好香口, 豬肉熱辣辣既表面有焦香, 一串唔係好夠喉大蝦冬陰公湯冬陰公夠酸辣, 再哽多少少就係正宗泰國人口味啦!!! 不過香港好多餐廳都會就番香港人口味減淡少少, 所以依個已經好高質喇沙湯麵睇落湯頭好紅以為好辣, 但食落唔太辣又香濃, 幾足料大蝦都有兩三隻泰式烤豬小腿配白飯泰國豬手飯就食得多, 烤豬小腿少見d所以朋友叫左黎試, 豬小腿烤得唔會太乾又香! 不過無乜汁醬dry左d~泰式奶茶, 青檸梳打thai tea係泰國日日飲, 哩杯味道十足! 好味依度用餐感覺好舒服, 店員亦都好有禮貌, 唔怪得次次行過都咁多人, 值得encore

泰式生蝦
除左賣相高級, 仲好新鮮! 口感爽彈大大隻。

沙嗲豬肉串
沙嗲汁好香口, 豬肉熱辣辣既表面有焦香, 一串唔係好夠喉

大蝦冬陰公湯

泰式烤豬小腿配白飯

泰式奶茶, 青檸梳打
thai tea係泰國日日飲, 哩杯味道十足! 好味

2019-09-01
午餐
2019-09-08 252 浏览
番學之前同媽媽食午餐撐枱腳🤤見到呢間泰國餐廳做緊沙律吧午餐套餐優惠,有得任食泰式沙律一解我思泰之愁就諗都唔諗走左去xd好彩我地黎得早,有得坐窗邊位chill住嘆野食✌🏻落左order之後就去夾野食!炸物有咖哩角,肉丸同春卷。雖然唔係熱辣辣,但依然保持到脆卜卜!我同媽媽一致認為咖哩角同肉丸最正,encore左好多round🤭除左大路嘅泰式沙律之外,仲有沙律菜同醬汁提供,唔怕食到食口都係重酸重香料啦😋呢碗喇沙米粉冇得頂!湯底酸辣並重,仲有陣陣椰香,一覺唔覺意就飲哂🙂大蝦有蝦膏,魚皮香脆,仲有類似豆腐嘅豆製品都好特別~青咖哩雞肉碎炒飯,咖哩味幾香,重點係份量真係好大😂😂加左沙嗲豬肉串,肉質嫩,有肉汁,沙嗲汁有花生香,好味🤤本身諗食榴連撻,但太早冇得賣😭😭結果叫左個芒果糯米飯代替🤣特別之處係有紫米,更香更有口感☺️
番學之前同媽媽食午餐撐枱腳🤤
青咖哩雞肉碎炒飯,咖哩味幾香,重點係份量真係好大😂😂
加左沙嗲豬肉串,肉質嫩,有肉汁,沙嗲汁有花生香,好味🤤
本身諗食榴連撻,但太早冇得賣😭😭
2019-09-07 166 浏览
下午茶 價高味平量小 服務非常一般極其不推薦 吃完不僅沒吃飽 且很不開心兩個人吃了快400 但 吃得一點也不爽... 午餐時候排隊的人還很多 但菜單看上去也很一般 我們點了烤串 88 4串 配的醬也很難吃... 大家別來花錢了🙄️
下午茶 價高味平量小
服務非常一般
極其不推薦 吃完不僅沒吃飽 且很不開心
兩個人吃了快400 但 吃得一點也不爽...
大家別來花錢了🙄️