最近朋友分享象屋泰國餐廳的泰式沙律吧午市套餐滿超值,一個主菜價錢就可無限嚐到泰式沙律,質素媲美酒店半自助餐,還要在旺角新世紀廣場這個地段,在象屋泰國餐廳吃午餐絕對化算。點選好主菜後,我們馬上去沙律吧選取沙律和前菜小食,我們最愛青木瓜蝦乾沙律和柚子青芒沙律,爽脆酸甜,十分開胃。若是平時單點這沙律,也要九十八元一碟,難得任吃當然要吃多些。炸魚腐同樣討喜,厚實彈牙,魚味十足,炸春卷香脆不油,也是可口小食的好角色。雜豆,粟米,火箭菜清新無比,深受食客歡迎。如吃完主菜,肚子尚有空間的話,可再戰沙律吧的水果和點品,個人覺得甜木薯和椰汁糕挺有泰國水準。泰式生蝦晶瑩肥美,在甜酸醬汁浸泡,蝦肉更顯鮮甜爽口,連同蒜片,辣椒粒品味生蝦,簡直是人間美味,我們極力推薦泰式生蝦迷一吃。紅咖哩牛肉飯味道味道溫和,又帶點咖哩的惹味,適合想吃咖哩卻怕吃辣的朋友吃。紅咖哩濃濃椰香,經紅咖哩烹煮的茄子甜美都引出來,牛肉煮得軟腍入味,把咖哩汁拌入白飯,我都忍不住起勁扒了好幾口飯。泰式大蝦金邊粉真材實料,大蝦碩大具彈性,豆乾,雞蛋熱炒金邊粉,再擠壓青檸汁拌吃,金邊粉甚有彈勁,酸香醒胃,朋友一口接一口吃吃過不停,盛讚泰式大蝦金邊

泰式大蝦金邊粉真材實料,大蝦碩大具彈性,豆乾,雞蛋熱炒金邊粉,再擠壓青檸汁拌吃,金邊粉甚有彈勁,酸香醒胃,朋友一口接一口吃吃過不停,盛讚泰式大蝦金邊粉風味絕佳。

蠔仔蛋比我預想的份量還要多,蠔仔飽滿,給得豪邁,雞蛋細嫩不散碎,蛋香四溢,沒有油膩感,且蠔仔蛋墊了些許芽菜,提升蠔仔蛋鮮度和清爽感。
2019-10-23 50 浏览
泰式半自助- 未有預期般多選擇,其實都足夠。沙律菜兩款,木瓜沙律粉絲沙律,炸物有三款,甜品兩款,車厘茄,西瓜+木哈蜜瓜,泰式炸魚,花生等。沙律食得出新鮮,西瓜+哈蜜瓜好似加咗椰奶,所以有椰味。甜品中的三色糕較硬,我比較喜歡綠豆蓉的小甜品,外皮是糯米皮,很彈牙的。我對炸物一般,先試一粒炸丸之類的東西,十分好吃,所以再添,再試埋春卷及咖哩角,春卷同樣出色,不禁放縱起來。主菜要了牛肉船麵,湯底有點咸,但牛腩超稔。份量亦大。滿足的一班。
2019-10-23
2019-10-23 51 浏览
在旺角逛完街後,得悉有一間在商場的泰國餐廳評價不錯,地點很方便便去試一試😊 象屋泰國餐廳地方寬闊,落地大玻璃的設計可以遠眺夜景,還可以看到一個的幻彩詠香江。枱與枱之間有點距離,頗有私隱度給客人聊天。開胃菜點了軟殼蟹米紙卷圈,一客六件,配上上酸酸的魚露和香草調配的泰式辣汁,十分開胃。軟殼蟹熱辣辣炸起,香脆可口!配上新鮮爽脆的蔬菜和軟糯米粉,外面裏上軟綿的米粉皮,口感豐富!主菜則點了馬沙麻咖哩羊肉😋馬沙麻咖喱的味道很有層次,除了咖哩還用上腰果,花生等配料製成。咖哩質地濃厚,微微辣,滿嘴都是配料的香氣。羊肉不硬不韌,羊肉味香濃,喜歡吃羊的會很滿足。驚喜的是當中還有紫薯塊,甜甜的薯塊配上香濃的咖哩,別有一番滋味呢!特意點了印度薄餅去沾咖哩吃,薄餅烤得不油膩,撕開薄餅是層層分明的油酥,是咖哩的絕配。絲苗白飯煮得剛好,米飯粒粒分明,配上咖哩也十分相襯👍🏻

2019-10-14
2019-10-23 122 浏览
我地有卜位所以一去到就有得入座, 不過餐廳唔full所以就算walk-in都唔洗得😌 餐廳感覺好grand 而且環境幾舒服, 完全適合約埋三五知己黎食野傾計👭 食物已選擇都算多, 我地見有幾樣野基本上每一枱都有叫, 所以我地都要叫埋一份試下佢😋泰式雞肉生菜包($89)頭先提及每枱都有叫既菜其一, 生菜包就食得多, 不過雞肉既生菜包就比較少食, 雞肉食落有豬肉咁油膩而且佢辣辣地配新鮮既生菜感覺清爽得黎又唔會太漏🥬馬沙麻咖喱(牛/羊)($188)就咁睇個名好好奇到底係咩黎, 咖喱可以揀要牛或羊, 我地就揀左羊🐏 咖喱係用一陶瓷器皿裝住, 下面會一路有蠟燭keep住咖喱既溫度🕯️ 咖喱係深啡色, 偏結身🥘 唔好睇兜咖喱好似好細兜咁, 但係佢都幾足料, 有幾舊好大舊既羊肉同埋少量紫薯👍🏿 羊肉夠軟身而且羊味好濃, 完全係我杯茶🤤 呢個咖喱係唔辣嫁泰式豬頸肉($148)食泰國野又回少得豬頸肉呢🙃 豬頸肉味道普通而且偏乾身香煎油鬆餅($38)食咖喱又點可以冇薄餅呀, 呢個薄餅整得幾好唔會太油而且煙韌度適中得黎又帶少少牛油香🤤椰子雞湯($188) 2-3person ($88)1 person原本諗住

泰式雞肉生菜包($89)
雞肉生菜包

馬沙麻咖喱(牛/羊)($188)
馬沙麻咖喱

泰式豬頸肉($148)
食泰國野又回少得豬頸肉呢🙃 豬頸肉味道普通而且偏乾身
泰式豬頸肉

香煎油鬆餅($38)
香煎油鬆餅

原本諗住叫泰式豬肉清湯不過賣曬😭 咁就試下佢既椰子雞湯🥥 咁濃既椰子雞湯我都係第一次飲🤓 佢並非唔好飲只不過飲得多係會覺得漏, 因為真係好濃味🙈 湯入面有大量好嫩滑既雞肉👍🏽 我地叫既係2-3人份量, 如果想試既朋友我建議叫1人份share
椰子雞湯

大蝦金邊粉($148)
呢個就係其中一樣見到每一枱都叫既野喇🤙🏽 佢既造型真係好吸引, 好似一道好過級既菜咁😂 金邊粉上面放左一隻大蝦, 大蝦味道鮮得黎蝦肉夠彈牙🦐 金邊粉夠乾身有大量豆卜同埋其他配料
大蝦金邊粉
2019-10-15
雞肉生菜包
馬沙麻咖喱
香煎油鬆餅
椰子雞湯
大蝦金邊粉
象屋係一間十分正宗既泰國菜🇹🇭真係不一樣味道✨好難得係香港可以食到位置都好方便🚇搭地鐵B3出口就係新世紀廣場4樓環境都好舒適🤫好寧靜 好適合收工同朋友一齊Gathering傾下計👯‍♂️我地兩個人👭叫左個小食拼盤 有5️⃣款小食可以咩都試下👻我最鐘意食蟹肉餅同蝦餅推介❗️推介❗️蟹肉餅一定係必點 成口蟹肉🦀蝦餅好彈牙 真材實料👍🏻仲有龍利魚柳紙米卷😋魚柳係炸架👻好驚喜 好有口感另外再叫多左一碗牛肉船麵🍜呢碗船麵 好出色 湯低好濃 每一啖麵充滿濃郁係牛肉湯味道十分正宗 🇹🇭係普通泰國餐廳未必可以食到呢個味道👍🏻下次都會再叫船麵🍜最後緊係環叫返個甜品 芒果糯米飯🥭仲要用紫糯米 芒果好新鮮👍🏻呢個都係必點🙈經過旺角又想食泰國菜🇹🇭就一定要黎試😎
象屋係一間十分正宗既泰國菜🇹🇭

仲要用紫糯米 芒果好新鮮👍🏻
呢個都係必點🙈

經過旺角又想食泰國菜🇹🇭就一定要黎試😎
2019-10-21 69 浏览
星期日同朋友食餐好既,我地去左新世紀廣場到食泰國菜,呢間餐廳環境非常好,座位好闊落,而且景觀開揚。呢到有泰式沙律吧午市套餐,沙律吧既野食全部都係任攞既,有沙律、甜品、生果、小食等等,好抵食!我地叫左兩個午市套餐同埋一個甜品。其中一個係海南雞飯,呢度既海南雞大大件,好足料!另一個套餐就係泰式牛肉船麵,都幾特別,其他地方比較少見。最後,呢個芒果糯米飯亦都不過不失,保持水準!飲品方面,我地仲叫左牛油果奶昔,味道香濃。
另一個套餐就係泰式牛肉船麵,都幾特別,其他地方比較少見。
最後,呢個芒果糯米飯亦都不過不失,保持水準!
飲品方面,我地仲叫左牛油果奶昔,味道香濃。
2019-10-19 87 浏览
又係公司既商場解決食晏既問題早排moko新開左間泰國菜,今次去試下先因為今日早左食晏,所以成間餐廳都無咩人,唸住早左到可以霸個靚位,坐近啲窗口可以望下靚景,嘆反個靚午餐跟住侍應哥哥同我講已經full booking, 得反對住門口果張枱可以俾我,同好有機会要撘枱添甘算啦,唯有坐反係門口啦依度既午市套餐係連埋一個自助泰式沙律吧本身唸住食船麵,但係見距有個肉醬意粉,仲要係特製既添,試下距既特製究竟醞藏住啲咩秘密先自助沙律吧有一般既沙律菜,泰式沙律,仲有一啲炸物,同生果粟米距加左辣,食左少少就覺得太辣西瓜幾特別,距竟然加左啲肉鬆係上面好唔好食我唸見人見智啦炸物有相當大既改進空間特製肉醬意粉雖然食唔到咩特製,但係喺泰國菜餐廳嗌肉醬意粉,依樣野係唔怪得人既,要怪都怪自已總括黎講餐廳環境幾靚,食物質素如果改善下会好啲
又係公司既商場解決食晏既問題
早排moko新開左間泰國菜,今次去試下先

甘算啦,唯有坐反係門口啦

依度既午市套餐係連埋一個自助泰式沙律吧

自助沙律吧有一般既沙律菜,泰式沙律,仲有一啲炸物,同生果

粟米距加左辣,食左少少就覺得太辣

西瓜幾特別,距竟然加左啲肉鬆係上面
好唔好食我唸見人見智啦

炸物有相當大既改進空間

特製肉醬意粉

總括黎講餐廳環境幾靚,食物質素如果改善下会好啲

2019-10-18 2796 浏览
其實旺角除了朗豪坊這大商場之外,位於旺角東的新世紀MOKO都食肆林立,今天放工,發現了一個新泰國菜!泰國菜吃得多,若想試下泰式fusion 菜的話,於香港雖然選擇唔多,但這個店可謂其中表表者!環境非常舒適,沙律特色又夠healthy~推薦泰式牛油蝦SALAD, 自讀書開始,便喜歡吃牛油果,如今愈來愈着迷。這個沙律,好吃!泰式青咖哩牛青咖哩是在泰國獨有之咖哩料理,無論是那奇妙的粉綠色還是那特殊的辛辣風味,也是獨當一面的。網上尋找~「青咖哩」在泰文中叫做「Kaeng khiao wan」,非常特別*今天就跟朋友吃青咖哩牛,更是香港人常吃的,但由原材料製青咖哩醬始的工夫多,惹味的青咖哩,感覺曼谷,吃泰菜真得要一個咖哩來送飯~這店的青咖哩(或叫綠咖哩)好吃又特別,會有一個小火爐暖著,很吸引~我們會來的其中一個原因,是可以吃滿一個價錢,任吃甜品,這個亮點,我們也沒有錯過呢,因為入面的甜品放題好吃,且賣相吸引呢~甜品的款式很多,有泰式斑蘭撻、泰式椰汁糕、蘋果撻、榴槤撻和榴槤忌廉烤餅等。這幾個都是很有感覺,值得一吃,朱古力心太軟雲呢拿雪糕、蘋果撻、泡芙及泰式糕點,美味。招牌香芒黑白糯米飯很棒,一吃可

環境非常舒適,沙律特色又夠healthy~

泰式青咖哩牛

我們會來的其中一個原因,是可以吃滿一個價錢,任吃甜品,這個亮點,我們也沒有錯過呢,因為入面的甜品放題好吃,且賣相吸引呢~甜品的款式很多,有泰式斑蘭撻、泰式椰汁糕、蘋果撻、榴槤撻和榴槤忌廉烤餅等。這幾個都是很有感覺,值得一吃,朱古力心太軟雲呢拿雪糕、蘋果撻、泡芙及泰式糕點,美味。招牌香芒黑白糯米飯很棒,一吃可以吃很多的。這天,用一個任叫的放題甜品作結,也是在工作後一點甜。
其實現在真的比較少去Moko ,早陣子想用掉戲院的續會的贈券,便去了Moko 看電影順道吃晚飯。這次選擇了4樓的象屋,吃我很喜歡的泰國菜。環境很不錯,座位寬敞舒適。小食拼盤 $168拼盤有蝦餅、黃金包、馬可、春卷、蟹卷。拼盤的食物種類豐富,而且口感該彈牙的有彈牙,該香脆的夠香脆,其中黃金包和蟹卷比較少見。最特別是馬可,原來是香甜的花生糖加新鮮菠蘿,感覺新鮮又驚喜。軟殼蟹米紙卷 $108雖然很大件,只有一半有軟殼蟹肉,軟殼蟹也算脆口多肉。大蝦金邊粉 $148賣相已經很吸引,也頗大碟,大蝦也比想像中大隻。大蝦咬下去啖啖肉,蝦肉紮實有彈性,還有滿滿香濃蝦膏,好味道。而金邊粉也炒得均勻乾爽,味道濃淡得宜,夾著菜甫、香蔥、豆乾、炒蛋和花生磅碎等,味道更豐富。泰菜真的百吃不厭,這間可以「袋住先」,下次再去。

這次選擇了4樓的象屋,吃我很喜歡的泰國菜。

環境很不錯,座位寬敞舒適。

小食拼盤 $168
拼盤有蝦餅、黃金包、馬可、春卷、蟹卷。

軟殼蟹米紙卷 $108
雖然很大件,只有一半有軟殼蟹肉,軟殼蟹也算脆口多肉。

大蝦金邊粉 $148

賣相已經很吸引,也頗大碟,大蝦也比想像中大隻。

泰菜真的百吃不厭,這間可以「袋住先」,下次再去。
MOKO 好多食肆 但是為食友人就比象屋的 任食沙律吧 的『泰式沙律吧午市套餐』吸引了入去午市套餐價錢由 HK$88 泰式牛肉船麵至最貴 HK$148 美國肉眼扒 包飲品和任食鹹甜點沙律吧沙律吧好豐富,有各式沙律、鹹點和甜點有泰式木瓜沙律、泰式粉絲沙律、春卷、咖喱角和椰汁千層糕等還加了 HK$28 多點了份 ... 大蝦冬陰公湯 份量都不小,可以分到兩小碗與友人一起分享 大蝦大大隻,肉質彈牙又多膏頭,湯頭酸辣鮮味,清爽又開胃 !儍媽的主菜 ... 泰式大蝦金邊粉 HK$118 份量十足,有 5 隻爽彈大蝦,金邊粉炒得乾身,酸酸甜甜,愈食愈開胃 ~~友人的主菜 ... 泰式烤豬小腿配白飯 HK$98儍媽點了杯 ... 凍咖啡 ... 凍飲不需額外加費 友人 +HK$18 升級點了杯消暑解渴的 ... 青檸梳打** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
MOKO 好多食肆

包飲品和任食鹹甜點沙律吧

沙律吧好豐富,有各式沙律、鹹點和甜點

有泰式木瓜沙律、泰式粉絲沙律、春卷、咖喱角和椰汁千層糕等

還加了 HK$28 多點了份 ... 大蝦冬陰公湯
份量都不小,可以分到兩小碗與友人一起分享
大蝦大大隻,肉質彈牙又多膏頭,湯頭酸辣鮮味,清爽又開胃 !

儍媽的主菜 ... 泰式大蝦金邊粉 HK$118

午餐
  • 泰式大蝦金邊粉
  • 大蝦冬陰公湯
2019-10-15 2298 浏览
難得星期日放假可以陪下媽咪,今次就帶咗佢去MOKO新世紀廣場4樓的「象屋泰國餐廳」食午餐,星期六日中午都會有供應泰式沙律吧午市套餐自助沙律吧的選擇都頗豐富,有西式沙律菜、泰式木瓜沙律、多款toppings,新鮮水果、咖哩角、春卷等等泰式生蝦午餐另加$38就可配泰式生蝦兩隻,size都幾大隻,好厚肉,蝦肉緊實中帶有彈牙口感,好新鮮呢!配上辣椒蒜頭同獨家酸甜汁,開胃又滋味紅咖喱牛肉飯第一次食泰式紅咖喱,辣度適中,唔食得辣嘅我都接受到,咖喱汁中帶點椰汁香,送飯食就最好不過~半肥瘦牛腩肉好腍滑,炆煮得入味,但略嫌肥肉多左少少泰式大蝦金邊粉金邊粉賣相不錯,用木盤呈上增添左高貴感覺。大蝦有三隻,爽口彈牙好新鮮。金邊粉嘅配料都好充足,有洋蔥、芽菜、蛋絲、豆腐干等等,炒得乾身,有鑊氣,唔算好油膩。金邊粉仲保留左Q彈的口感,滿有嚼勁,好好食呢最後餐飲點左熱檸水同凍檸茶,清新解油膩呢

泰式生蝦

紅咖喱牛肉飯

泰式大蝦金邊粉

最後餐飲點左熱檸水同凍檸茶,清新解油膩呢
2019-10-15 34 浏览
近期聚點都揀大家交通方便為主,上網search下就黎左呢間泰菜。餐廳氣氛同座位預期一樣,遍暗嘅燈光令人感覺輕鬆舒服。唔少得嘅咖哩,Red Curry Beef 紅咖哩牛腩配$38嘅香煎油鬆餅,咖哩少少辣,香料味比青咖哩重,配搭軟腍重牛味嘅牛腩同油鬆餅,一邊搣住食一邊傾,感覺好正!個friend話一餐裡面要有菜,就叫左Baby Cabbage 魚露蝦干炒椰菜苗,椰菜苗非常清甜,蝦乾脆脆帶有蝦鮮味,加上魚露帶出鮮甜,Yummy~呢度有泰國出名嘅船麵Boat Noodles,湯底黑黑,睇都知非常濃郁,呢度用金邊粉代替麵,比麵更吸湯汁,就咁食唔像湯都已經好香好好味~呢餐真係好relax~

紅咖哩牛腩

魚露蝦干炒椰菜苗
船麵

呢餐真係好relax~

紅咖哩牛腩
魚露蝦干炒椰菜苗
船麵
2019-10-14 116 浏览
第一次去新世紀廣場嘅象屋食嘢,見到呢度環境超正,喜出望外。餐廳內有落地玻璃窗,景色好開揚,好似係半空中用餐。餐廳還播住泰式音樂,好有度假風情。原來午餐仲包任食沙律吧,好抵食。沙律吧有沙律,水果同埋甜品,好開心,因為我好鍾意食泰式甜品,尤其係椰汁糕。爸爸選擇了肉眼扒, 醬汁係羅望子汁,酸酸甜甜好特別。我就選擇泰國海南雞飯,雞肉超滑溜。另外我哋仲加錢點了冬陰功,沙嗲串燒同埋泰式生蝦,飲品仲升級泰式奶茶,同爸爸撐檯腳太滿足了!
第一次去新世紀廣場嘅象屋食嘢,見到呢度環境超正,喜出望外。

爸爸選擇了肉眼扒, 醬汁係羅望子汁,酸酸甜甜好特別。

2019-10-14
2019-10-12 84 浏览
行商場本打算晚餐去outback但未到晚餐時段已經好多人,無奈揀佐哩間泰菜,因為唔使排隊…點知原來好伏。。餐廳環境係幾好,幾闊落。但服務真係勁一般。帶小朋友去,問有無小朋友餐具可使用,但waiter話無,而且連多一份普通餐具都唔俾我。服務非常不專業。舉手話落單,明明見到又唔係好忙都唔過來。出菜勁慢,菜品賣相都好普通。每個菜嘅碟都好大但份量好少。味道真的好一般。兩個人食佐500幾。其實哩個價錢,同出品真係不成正比。普通小店出品比這間好好多。完全食裝修,要味道無味道,要服務無服務,無下次。
2019-10-11
2019-10-06 123 浏览
Friend子在旺角返工,呢晚放工約佢去旺角MOKO食晚飯。Friend子試過MOKO好幾間食店,但未試過象屋,在門口睇餐牌都見有D野啱食,餐廳裝潢新潮,所以入去試下。首先點了個小食拼盤,有蝦餅、春卷等等泰式小食,每樣一兩件,勝在可以試多幾款野食。幾款小食上枱時熱辣辣,我幾中意蝦餅,有馬介休味,香噴噴!其餘炸物脆卜卜,很鬆脆。 蝦醬炒通菜好惹味,而且好多蝦米,可以撈麵食。 可能通菜和小食拼盤都比較濃味,所以雞絲湯麵覺得淡口左少少,雞絲份量都幾多,但要撈蝦米加返D味。 最後加個甜品,呢個芒果糯米飯好得意,擺左個大扭蛋波波在糯米飯上面,要自己拆開個波波再將芒果和椰絲淋在飯上,有得玩有得食。可能不是芒果當造,芒果酸了一點,糯米飯多D椰汁會更好味,勝在打咭有睇頭!

幾款小食上枱時熱辣辣,我幾中意蝦餅,有馬介休味,香噴噴!

其餘炸物脆卜卜,很鬆脆。
蝦醬炒通菜好惹味,而且好多蝦米,可以撈麵食。

2019-10-02
  • 蝦醬炒通菜