2017-11-30 584 浏览
黃埔自從開通了地鐵,好多店鋪都變了食店,我也來過多次,嘗試過各種美食,今次去到黃埔第九期商場,見一大型日式店九號水產,入面有一間名叫豚道樂,主打日本拉麵。一於入去試試!食店装修擺設有如置身日本,地方不大但雅潔。特上海老湯拉麵:星期五、六、日限定,平日不會有供應,湯底是用蝦淆成,再加樱花蝦,味道濃郁更鮮甜,麵有2種選擇,直麵比較幼是九州系,曲麵比較粗是札榥系,硬度也有選擇,我選了直麵,普通硬度,直麵幼滑,配料有豬肩肉、豬腩肉、紫菜、唐心蛋半隻,豬肩、腩肉入味,唐心蛋流心滑流,美味之選!特上辛辣味噌拉麵:濃郁的湯底鮮甜帶辣味,選了曲麵,曲麵比較粗較爽口,其他配料其實每款麵都差不多,只是分別在湯底。追加札榥系曲麵:大胃王如果想多些麵或餸,可以加錢追加。追加豬肩肉:入味好吃,令人食不停口!蜜糖咖哩雞中翼:入味的雞翼外脆內嫩,帶蜜味和咖哩味!蒜蜜味义燒(肩3片):肩肉比較瘦,煎香的肩肉很入味,味帶蒜香和甜甜的蜜味,十分美味!日式餃子:即叫即煎,皮薄餡多,底部煎至金黃色,味香肉鮮,好味!

食店装修擺設有如置身日本,地方不大但雅潔。

追加札榥系曲麵:大胃王如果想多些麵或餸,可以加錢追加。

追加豬肩肉:入味好吃,令人食不停口!

蜜糖咖哩雞中翼:入味的雞翼外脆內嫩,帶蜜味和咖哩味!

2017-11-17
  • 蒜蜜味义燒
  • 日式餃子
  • 蜜糖咖喱雞中翼
  • 特上海老湯拉麵
"豚道樂"新分店o係紅磡黃埔新天地,新分店裝潢優雅光線柔和,麵條美味環境不錯,氣氛不錯令人放鬆,食物選擇很多,價錢合理,上菜速度快,食物水準高,價格相宜創新拉麵風味之選: 1) 特上松葉蟹海老蕃茄湯直拉麵,個直拉麵麵底份量好多,直拉麵爽滑帶多少煙韌,真係好好食呀,蕃茄湯好濃香蕃茄和蝦鮮味,而蕃茄湯底好濃,叉燒好滑同唔柴,特上松葉蟹海老蕃茄湯直拉麵2) 特上黑蒜油曲拉麵,黑蒜油味道不重,個湯唔會太滯,曲拉麵選普通硬度,加埋配料勁多加左人人都愛食既黑木耳和大量葱啖啖葱香,叉燒好香有4大塊咁多,自加撒上芝麻粉別具一番香味,加送流心温泉蛋,黑蒜油曲拉麵整體效果不錯!飲品: 信州蘋果梳打,蘋果香加上微梳打氣,好清新小食: 紫菜墨魚嘴,墨魚嘴炸脆得出奇,加上墨魚嘴粒口感鲜脆爽口Q彈蜜糖雞翼,炙燒芝士豚肉,暖綿綿,熱呼呼的豚肉上頭鋪了一片芝士,表層稍微炙燒到融化。豚肉口感爽彈,夾著紫菜碎彷如同置身日本傳統拉麵水準一樣特上松葉蟹海老蕃茄湯湯頭真的跟日本喝到的好像,暫時係香港食過之拉麵之最top!

創新拉麵風味之選:
飲品: 信州蘋果梳打,蘋果香加上微梳打氣,好清新
小食:
紫菜墨魚嘴,墨魚嘴炸脆得出奇,加上墨魚嘴粒口感鲜脆爽口Q彈
蜜糖雞翼

2017-11-27
2017-11-27 420 浏览
上次黎過黃埔九號水產,已經發現呢間豚道樂,一直都想試下今日星期六又黎到黃埔,睇完隔離既超市,就順道入去豚道樂醫肚裝修幾跟足日本拉麵店,有bar 枱亦有二人枱,雖然我地坐左二人枱,見到原來bar枱下面有掛鉤之餘仲有usb叉電位,夠貼心係枱上擺左好多款調味料,仲有冰水,日本人就算係冬天都係飲冰水架我已經揀左好要食特上魚介豚骨拉麵,但睇漏左原來係平日限定,我真係無緣食我地最後要左特上原味豬骨& 特上黑蒜油拉麵, 係張order紙到揀好要直麵或曲麵,麵硬度,有無蔥等等另外加左個炸紫菜墨魚咀,炸得幾乾身,香脆可口,透出淡淡紫菜味特上原味豬骨拉麵,賣相幾豐富,有豬肩肉,豬腩肉,紫菜,溏心蛋奶白色豬骨湯底,味道濃郁而直拉麵先係正宗九州拉麵,有彈性又爽口豬肩肉比較瘦但有咬口,而豬腩肉肥美得難以抗拒,所以推介食特上之選有齊呢兩種,如果揀經濟之選,就只可以揀一款,仲要無紫菜同溏心蛋tim而另一碗特上黑蒜油拉麵,湯底都係濃郁豬骨湯底,但多左黑蒜油&炸蒜,令整體味道更有層次仲有溏心蛋呈於半溶狀態,都做得好好大家share左一支山桃梨梳打,係炭酸果汁,將果香混合,飲起黎非常爽,而且味道獨特,易入口,唔會似藥水味
上次黎過黃埔九號水產,已經發現呢間豚道樂,一直都想試下

今日星期六又黎到黃埔,睇完隔離既超市,就順道入去豚道樂醫肚

炸紫菜墨魚咀

特上原味豬骨拉麵

奶白色豬骨湯底,味道濃郁
而直拉麵先係正宗九州拉麵,有彈性又爽口

豬肩肉
豬腩肉

仲有溏心蛋呈於半溶狀態,都做得好好
特上黑蒜油拉麵

特上原味豬骨拉麵
特上黑蒜油拉麵
2017-11-26 47 浏览
今日同朋友去完紅磡AEON store, 見到對面有九號水產, 入去見到第一間原來係食拉麵, 有D人氣, 就一於去食啦!叫咗個特上辛辣味噌拉麵, 辛辣拉麵係我近期嘅至愛! 佢特上辛辣味噌拉麵嘅賣點係有紫菜, 糖心蛋,豚肩肉同埋豬腩肉同好多拉麵店一樣, 可以自由選擇湯底, 麵嘅質地, 軟硬, 有冇蔥, 選擇曲麵, 咬口q彈, 比一般麵掛湯, 湯底加咗芝麻, 蔥, 芽菜, 木耳, 湯底辣度都幾勁!所以就叫咗綠茶可樂, 一啖麵, 一啖可樂, 感覺好爽!另外再叫咗個炸墨魚咀, 入口非常鬆脆, 炸到金黃色, 用檸檬汁調味, 更可提升後感添!

2017-11-26 312 浏览
友人甚少陪我吃拉麵,因總是覺得約一百大洋一碗拉麵好像不夠花款,而且大胃口的他又怕拉麵份量不夠,再加底又會更貴。是晚再次走到黃埔的九號水產,發現多了很多食肆營業,其中有在尖沙咀以抹茶蛋捲風靡一時的宏,以及在荃灣做出了拉麵名堂的豚道樂。想試很久的豚道樂在這裡見到,不用到荃灣那麽遠,友人便被遊說了跟我進去坐下。餐廳分吧台和旁邊的台,吧台呈U字型,店員從廚房門口拿起煮好的食物,在U字型中間的通道親手端到每個客人的位子。餐牌簡單易明,台下有附圖片的詳盡menu,客人選擇好後便在台上的下單紙圈劃。餐廳名字為「豚道樂」,拉麵湯底基本上都是豬骨湯再加變奏,有特上和經濟之分、平日和週末之分,還有季節限定的松葉蟹海老番茄湯拉麵。是晚平日限定的特上魚介豚骨拉麵售罄,我們於是點了一個特上芥末拉麵和一個季節限定的特上,畢竟特上和經濟只差約十元,但前者配料更多,還包括溏心蛋,這是吃拉麵的其中一個精髓吧。生怕友人覺得不夠,我們再點了數個小食,倒也便宜。飲品選擇也有很多,是特別口味的日式汽水。我的桃味汽水用上10%完熟白桃汁,清甜可口,不會太人工。友人的抹茶可樂味道特別,以可樂味為主,帶淡淡的清新茶香,友人很喜歡。等

左: 山梨桃梳打 ($23); 右: 靜岡抹茶可樂 ($21)

特上日本芥末拉麵
等了一會兒,店員便端上了兩碗超級熱騰騰的拉麵,是即叫即煮的溫度。友人的特上芥末拉麵湯底非常的青綠,用豬骨湯底作基底,加入大量新鮮磨好的山葵,有山葵的香和嗆鼻的那種刺激,卻不是火燒喉嚨的辣,不嗜辣的我也能喝下湯底。取山葵的香而不取其辣,完美的將其變奏成一個非常特別的拉麵湯口味,我倆都不絕讚好。

特上芥末拉麵的芝士

選擇拉麵配料時還可以加芝士,本來以為湯底會偏辣所以加入芝士中和一下。現在山葵湯味道香而不辣,這些巴馬臣芝士碎的作用應該是令湯底更為香滑,令芥末湯錦上添花。

特上松葉蟹海老番茄湯拉麵
我的特上松葉蟹海老番茄湯拉麵一來時已經香氣四溢,是濃郁的蟹味!
 特上款式的拉麵均有豬肩肉、豬腩肉、兩片紫菜和半隻溏心蛋,還會因應湯底不同而加添相配合的配料,如我這個便有紫洋蔥碎、沙律菜和車厘番茄。豬肩肉較瘦,相對的肉味較濃,卻不會鞋口;豬腩肉的脂肪與肉比例一半一半,脂肪入口即溶,炆得很是軟林。兩片紫菜是新鮮放進去,還未浸得霉掉,不過還是趕快吃掉方為上策。

特上松葉蟹海老番茄湯拉麵
秋天是蟹的季節,不時不吃,用蟹肉入饌很有說服力,再配以番茄湯底很是聰明,與越式的番茄蟹肉湯檬同出一徹。番茄湯底也是大有來頭,除了鮮茄外還有海老淆成,濃郁海鮮與鮮甜番茄味道一拍即合,跟鮮味生拆蟹肉相輔相成,絕對是鮮中之鮮、甜中之甜。特地用上紫洋蔥而非普通的白洋蔥,在這裡也起了作用,即使是生的辣得來仍帶點甜度,加上爽脆的粒粒口感,與軟林的蟹肉作個對比。

硬直麵
拉麵除了平時選的硬度外,也可選直麵或曲身麵兩種。我倆均喜歡直麵和較硬身的,出來的成品也是合符要求。直麵感覺較爽滑,硬身麵條不會糊口,條條分明。尤其是浸在這麼出色的兩款湯底中,掛湯能力是很重要的,硬身的直麵也就達到了水平。麵的份量倒也很多,可能我又吃得比較慢,吃到尾段的時候麵條浸在熱湯一段時間,開始變得有點林,所以下次我應該會選擇特硬的麵條。

溏心蛋
溏心蛋浸在熱湯裡,因此還是快快手吃掉比較好,不然在熱湯內又會慢慢地變得更熟。這張照片是一端上來便拍下的,可見出品時蛋黃呈誘人的橙黃色,溏心依然,外層蛋白已經熟透。溏心蛋也有先浸於醬油中,所以外層是淡淡的咖啡色,味道入味,鹹甜程度剛好。

小食也隨之一個一個來到:
日式炸雞
日式炸雞切成一口size,是南蠻炸法,相對地炸皮較薄。
日式炸雞

內裡仍有肉汁,肉質嫩口。味道偏重,可加點檸檬汁解膩。

日式餃子
需時十五分鐘的日式餃子即叫即煎,底部煎得金黃香脆。餃子皮非常薄身,內裡肉餡多汁鮮嫩,帶少許椰菜碎,很是好吃。

蒜蜜味叉燒肩
因不想吃太肥膩,我們點了肩的部位。這款小食比在拉麵裡的豬肉更加入味,因額外用蜜汁燒過帶點香甜,還有少許蒜香味。而且分開煎過更為香脆金黃,是浸在湯裡的豬肉做不到的。

炸軟殼蟹
炸軟殼蟹隔油功夫做得好,紙上完全沒有剩油。炸得乾身香脆,炸粉也算薄身,內裡蟹肉比例很多,還帶點蟹的鮮味。

炙燒芝士豚肉
炙燒芝士豚肉是比較特別的小吃,這裡是一人前的份量。原來是底部放著一片乾身紫菜,上面放上蜜燒過的豚肉,最上面再放一層芝士,然後再用火槍炙燒至焦香。店員教我們吃法是把整個卷起來,讓紫菜包裹著豚肉和芝士,並要趁熱吃,不然芝士會硬掉。材料相互配合,加上火炙過的香濃芝士,怎麼會不好吃呢。
 這裡的豚肉也很軟林,不會鞋口,相對上比上面的叉燒厚身少許,帶點肉汁,不錯的吃。

這是兩個大食的人走在一起才會點的份量哈哈
 (畢竟要給平常不肯吃拉麵的友人一個好印象)。小食的款式多,而兩款湯底均是非常非常出色,使友人為之驚豔,對吃拉麵之事改觀 (他說以後可以帶他去吃拉麵了
)。其中最愛松葉蟹海老番茄湯,我甚至忍不住問問店員季節限定至何時,不過店員說暫時還未有終結日子,希望我下次再來仍有吧。
 老實說香港的拉麵店之多,光做豬骨湯底的話真的很難突圍而出,所以這家店非常聰明,加入很多新穎的配搭將豬骨湯底變奏成很多特色湯底,而是晚點的這兩款也是十分出色的,誠意推介大家來試試。
  • 特上松葉蟹海老番茄湯拉麵
  • 特上日本芥末拉麵
  • 蒜蜜味叉燒肩
  • 日式餃子
  • 炸軟殼蟹
  • 炙燒芝士豚肉
2017-11-26 48 浏览
知道黃埔開左九號水產一直想黎今晚約左朋友睇戲,過黎呢邊行下先,見到呢間喺荃灣幾出名嘅拉麵店,就試你喇!靜岡抹茶可樂$21、招財貓汽水$18、日式餃子$30 5隻我自己有個習慣食拉麵必叫汽水同餃子,呢兩款汽水喺日本飲過,好懷念~餃子個底煎得金黃脆口,裡面包左豬肉餡料,好多肉汁每款拉麵都有特上同普通,相差$10-$14,普通只可揀要豬肩肉或腩肉,特上豬肩肉同豬腩肉兩種都有,仲多左紫菜x2 溏心蛋半隻!我當然揀特上喇!豐富好多~季節限定-特上松葉蟹海老番茄湯拉麵 $98曲麵、硬度:普通、蔥湯底係豬骨湯再加番茄同蝦,配料仲有洋蔥同松葉蟹肉!呢個湯底絕對有驚喜,好鮮甜,杰杰地咁,配曲麵我覺得好夾,豬肩肉同豬腩肉都係燒香過,講真兩款都好味,所以好似我咁揀特上就岩喇~溏心蛋生熟程度岩岩好,蛋白食到有好香嘅醬油味,係另一個驚喜!特上原味豚骨拉麵$85直麵、硬度:普通、蔥豚骨湯係呢度嘅招牌湯底,不得不試~比仲多左荀同芽菜,奶白色嘅湯底,好香豬骨味,唔會太油或太咸,剛剛好~同直麵好夾牛油粟米$10、芽菜$5、椰菜$10、厚切荀$8我同朋友想食所以加左,估唔到係分開一碟碟咁上,份量仲要幾多,兩個人每款叫一份
知道黃埔開左九號水產一直想黎

靜岡抹茶可樂$21、招財貓汽水$18、日式餃子$30 5隻

特上豬肩肉同豬腩肉兩種都有,仲多左紫菜x2 溏心蛋半隻!
我當然揀特上喇!豐富好多~

季節限定-特上松葉蟹海老番茄湯拉麵 $98

曲麵、硬度:普通、蔥

特上原味豚骨拉麵$85

直麵、硬度:普通、蔥
豚骨湯係呢度嘅招牌湯底,不得不試~
比仲多左荀同芽菜,

牛油粟米$10、芽菜$5、椰菜$10、厚切荀$8

我同朋友想食所以加左,估唔到係分開一碟碟咁上,份量仲要幾多,兩個人每款叫一份分就岩喇,特別鐘意牛油粟米,舊牛油又滑又香

炸軟殼蟹$45

朋友想食所以叫,軟殼蟹好大隻同多肉

蜜糖咖哩雞中翼$40

蜜糖味比較出,塊雞皮甜甜地,好夠味,雞翼大小適中

炙燒芝士豚肉$18

豚肉夾住半溶芝士同紫菜,幾特別!記得襯熱食

非常有驚喜同滿意嘅一餐!
2017-11-25 209 浏览
今日和太太往黃埔花園九號水產逛逛, 見到有豚道樂的拉面店, 於是便進入食dinner, 我們點了特上海老湯拉面, 日式煎餃子、蒜蜜叉燒、特上原味豚骨拉面配木耳、朱骨湯、炙燒芝士豚肉和信洲蘋果梳打。特上海老湯拉面是星期五六日限定的, 海老湯底好香, 入口有蝦的鮮甜味, 櫻花蝦味道惹味, 鹹度適中, 朱肩肉食落肉味比較重, 有豐富口感;朱腩肉咬落有油花, 口味香滑;紫菜味入口爽脆、半隻糖心蛋蛋味香滑、面條我選了九洲直面, 面條香濃爽口, 配上海老湯味道鮮甜, 有嚼勁, 美味十足的特上海老湯拉面;日式煎餃子即叫即煎, 餃子煎得香脆乾身, 食落肉味香濃而不油膩, 配上餃子汁能帶出餃子的惹味;蒜蜜叉燒有朱腩和朱肩可選, 我選了朱肩肉, 朱肩肉比較瘦入口即熔, 叉燒有濃香蒜味和香甜蜜糖, 食落口感美味;特上原味豚骨拉面配木耳湯底十分濃香豚肉味, 味道香濃, 面條的札幌的曲面, 口感好爽口, 豚肉味道香濃美味, 好足料好美味, 木耳食落爽口配上特上原味豚骨拉面口感豐富美味;朱骨湯湯底夠熱,味道香濃, 飲落不油膩;炙燒芝士豚肉賣相吸引, 有芝士, 紫菜和豚肉, 芝士熱辣辣好香濃, 紫菜食落好爽脆配上豚肉食落又脆又濃又有口感, 佐酒一流;最後信洲蘋果梳打甜味適中。餐廳座位舒適,價錢合理, 食物美味好高質素, 特上海老湯拉面,蒜蜜叉燒和炙燒芝士豚肉好惹味, 值得推介, 好美味的日式拉面店。
蒜蜜叉燒
炙燒芝士豚肉
日式煎餃子
2017-11-25
2017-11-22 51 浏览
"豚道樂"也算是荃灣區內拉麵的名牌。記得有一次想去食,看到門外的那條長人龍便卻步。現在她跑到來黃埔新開的九號水產開分舖,人流明顯少得多,要幫襯也就容易得多....聽說這兒的店自慢是wasabi芥辣湯拉麵,但本人一向不好此道,還是傳統的豚骨湯較適合....眼前這碗魚介豚骨拉麵,未它已先嗅到一咲魚介粉帶來的味道。光睇那顏色呈深褐的湯,就知一定是極重口味之作....喝一口,果然質感濃杰稠,味偏鹹....現在食嘢口味越來越清淡的我,著實吃得有點吃力....幼麵條的硬度於我而言是有點偏軟淰,早知就吩咐師傅要淥硬身一點好了....叉燒相反就肥瘦均稱,味豐厚帶脂香,瘦的部份亦軟熟易咬。算是整碗麵中最有水平的一環....姍姍來遲的煎餃子,好處是熱得燙口;但不好的是肉饀內菜的成份不多,以及蒜香不足....光以在此分店的水準來講,我是有點慶幸那次沒有花時間在總店門外排隊....

喝一口,果然質感濃杰稠,味偏鹹....

現在食嘢口味越來越清淡的我,著實吃得有點吃力....

2017-11-21 37 浏览
獨獨自己一個lunch時段去到黃埔度食野, 一直都想食日本嘢, 我搵又搵, 終於畀我搵到,本身想食對面嘅蟹宴,可惜成本太高唔合符我預期,果斷轉食拉麵。先黎日式芥末拉麵, 冇諗過芥末味咁重,但係完全唔刺鼻, 拉麵就叫咗硬身,來到同我預期一模一樣, 口感十足。再黎日式餃子, 餃子煎到脆卜卜但係完全冇𤓓味, 菜肉比例啱啱好,作為小食極佳。信州白提子梳打,凍飲來到夠曬凍, 嘢飲夠曬氣, 白提子味又夠香, 冇諗過一支咁普通嘅飲品都咁出色。其實佢仲有好多嘢食, 不過得自己一個人食唔到咁多。

其實佢仲有好多嘢食, 不過得自己一個人食唔到咁多。

2017-11-20 39 浏览
中午諗住去食碗麵。。間舖其實只係得3個客人,我等左半個鐘佢先記得落單,最好笑係我等左20分鐘問點解我碗拉麵禁奈既?個女仔好似訓醒咁話” 呀係喎,而家幫你落單。仲要唔好食。。。
1K
原只有荃灣一間店的豚道樂近日落戶於紅磡黃埔的九號水產內,雖九號水產並不具甚麼人氣,但豚道樂也總有自己的捧場客。Bar檯設計,20餘座位均是individual seating,而店員會遊走中間通道服務顧客。季節限定選擇有蟹肉海老蕃茄湯底,其餘大多為豚骨湯底,海老湯底逢星期五六日才有,不知道為何! 但有款日式芥末卻相當特別:-先說這碗特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵 ($98): 湯底以海老味道為主,相當鮮甜可口,蕃茄味雖有,但稍不夠突出 。含三片日式叉燒 (豬肩肉及豬腩肉)、松葉蟹肉、溏心蛋及一堆佐料,整體蠻不錯的。再者便是這碗特上日式芥末拉麵 ($93): 口味獨特,膽小的未必敢點。但原來不是洪水猛獸,比想像是易入口,湯底尚算清甜,滲微微芥末香氣,並不嗆喉,初次接觸,還感有趣。連麵底也是青色,友人竟說較喜歡這碗的口味,因此無須過分擔憂。

2017-11-15
2017-11-15 67 浏览
🕴🏻豚道樂 $72👧🏻揀左個豚腩肉豬骨湯幼麵😉豚腩肉嘅肉比肥多,對我黎講剛剛好😍麵條就堅幼,所以唔好遇佢有咬口湯底偏咸,如果多返d豬骨湯底味會更開心整體黎講都okay, 另外較欣賞芥末湯底😂 出面好小食到 飲小小湯會覺得微辣 之後飲先覺刺鼻👍🏻
🕴🏻豚道樂 $72
👧🏻揀左個豚腩肉豬骨湯幼麵😉
豚腩肉嘅肉比肥多,對我黎講剛剛好😍
麵條就堅幼,所以唔好遇佢有咬口
湯底偏咸,如果多返d豬骨湯底味會更開心
豚腩肉豬骨湯幼麵
豚腩肉豬骨湯幼麵
2017-11-14 98 浏览
店內燈光非常光猛,坐位分兩種,一種係bar枱另一種係獨立餐枱,bar位感覺地道d,餐枱就闊落d~每張枱都有水,調味料等特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵🍜湯底非常濃郁,仲落足料嫁,當中有大量蟹肉,令蕃茄湯底更加鮮甜~ 配料仲有三塊叉燒,呢度既叉燒無論係豬肩定豬腩肉都一般拉麵店嘅叉燒更瘦,增添口感之餘仲健康d tim~ 另外曲麵掛湯能力唔錯芥末就有芥末既香味但完全無嗆鼻既感覺,都幾有趣另加既蜜糖蒜味叉燒,用火槍燒過好香口,加上蜜汁同蒜香比普通叉燒更加惹味~餃子,非常多汁,如果個皮更香脆就更好~炸軟殼蟹,個殼有小小硬但比平時食既多好多肉同埋膏~果汁特飲,雖然貴價小小但超好飲,絕對值得一試~食物價錢同其他拉麵店相約

每張枱都有水,調味料等

特上松葉蟹海老蕃茄湯拉麵🍜

芥末就有芥末既香味但完全無嗆鼻既感覺,都幾有趣

餃子,非常多汁,如果個皮更香脆就更好~

炸軟殼蟹,個殼有小小硬
但比平時食既多好多肉同埋膏~

果汁特飲,雖然貴價小小但超好飲,絕對值得一試~

食物價錢同其他拉麵店相約

• 蒜蜜味叉燒
  • 特上松葉蟹海老番茄湯拉麵
2017-11-11 89 浏览
黃埔9號水產開咗冇耐,已經進駐左好多不同嘅餐廳,日式餐廳、中式餐廳、西式餐廳什麼都有,今次我就試了這間日式拉麵店。日式拉麵店裝潢非常有日式風味,而且鋪頭門外放了不同季節限定嘅拉麵非常吸引。松葉蟹海老番茄湯拉麵賣相已經非常吸引,當中更包括有日式叉燒、流心蛋、蕃茄、洋蔥等等嘅配料。松葉蟹肉非常鮮甜,同蕃茄湯底非常之夾。日式叉燒肉質滑溜唔會乾身。麵質都唔錯,而份量都好多。炸軟殻蟹,亦都好抵食,加埋檸檬汁、沙律醬相當惹味。個人就好鐘意佢嘅墨魚咀,每粒都非常飽滿,非常香口。

松葉蟹海老番茄湯拉麵
松葉蟹肉非常鮮甜,同蕃茄湯底非常之夾。

日式叉燒肉質滑溜唔會乾身。
麵質都唔錯,而份量都好多。

炸軟殻蟹,亦都好抵食,加埋檸檬汁、沙律醬相當惹味。

個人就好鐘意佢嘅墨魚咀,每粒都非常飽滿,非常香口。
2017-11-11 87 浏览
在黃埔船頭斜對面地方有間九號水產,內有間豚道樂係食拉麵的~有個期間限定既蕃茄湯底!!喜愛試新野既我就被吸引進去了所有拉麵,小食都 圖文並茂,見到非常吸引我就選擇了特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵有2種麵底選擇,我選擇了曲麵~比較彈牙湯底滲透著清香既蕃茄味,每啖都食出蕃茄香!好正呀豬腩肉豬肩肉都好大塊!肉質都幾嫩的 糖心蛋更係必追加既item蛋汁流出味道超好配上拉麵無得彈!松葉蟹份量唔算太多,但都幾鮮味的呢個價錢黎講真係食得過 wo!! 仲有好多款日本來價既果汁汽水唔太甜幾好飲

在黃埔船頭斜對面地方有間九號水產,內有間豚道樂係食拉麵的~
有個期間限定既蕃茄湯底!!喜愛試新野既我就被吸引進去了

所有拉麵,小食都 圖文並茂,見到非常吸引
我就選擇了特上松葉蟹蕃茄豚骨拉麵

有2種麵底選擇,我選擇了曲麵~比較彈牙
湯底滲透著清香既蕃茄味,每啖都食出蕃茄香!好正呀
豬腩肉豬肩肉都好大塊!肉質都幾嫩的
糖心蛋更係必追加既item
蛋汁流出味道超好
配上拉麵無得彈!松葉蟹份量唔算太多,但都幾鮮味的
呢個價錢黎講真係食得過 wo!!

仲有好多款日本來價既果汁汽水
唔太甜幾好飲