2020-04-27
今日專程開車過荃灣食拉麵,去到門口店員指示我要先攞飛等位,係等位期間見到店內尚有幾個空位,以為係防疫安排,無向店員進一步詢問。大約等左15分鐘,店員指示我可以入座喺一開始已經空置嘅座位上。座位係向牆嘅吧枱位,枱面一陣油淋淋嘅感覺,店員向我帶咗一杯水同餐牌之後隨即繼續忙碌準備收工前嘅執拾,隨後叫另一位店員過嚟落單。大約等左5分鐘,一碗完全唔熱嘅湯麵就放咗喺我枱上面。因為唔熱嘅關係,我食既「翠王」內裹既芝士粉完全溶唔到,食落去覺得完全唔入味,之後先發覺原來我張枱係冇任何調味料,隨後再問店員攞返三款調味料。到食完碗拉麵,因為湯頭唔熱,調味粉同芝士粉都唔溶,所以會比較口渴,但係去到食完為止,都冇一個店員為我加水。甚至乎已經將加水既器皿倒乾,所以我都快快埋單去買嘢飲。日本菜一般都係以客為專,以品質保證,而且疫情下,百業蕭條更應該以客為先。 今次飯局,係我人生裏面最惡劣嘅日本菜用餐感受,服務員完全冇服務可言,唯一嘅服務就係清潔地方執拾用具等收工,廚房出嘅拉麵,品質差劣,一碗拉麵冇熱湯,品質控制非常參差,疫情下可能依種質素先至係另類求生嘅道理
大約等左5分鐘,一碗完全唔熱嘅湯麵就放咗喺我枱上面。
唔熱翠王