2021-03-12 427 浏览
到了飯點時間,正好路過這頭,在這間餐廳點了一個套餐,套餐總共有一份醬汁德國豬手、一份青菜、一份配湯、一瓶可樂、一個白飯,份量好足,價格也不貴。重點分享一下這道主菜,醬汁德國豬手,這道菜看起來有些膩,但吃起來卻完全不一樣,豬手的肉質嫩滑,外皮又脆又有嚼勁,配上秘制的醬汁和芝麻粒,肉質完全被醬汁滲足了味道,蘇香的芝麻令味道更加醇香,鮮香濃郁,口感Q彈,咬上一口,還真是讓人回味無窮呢。醬汁德國豬手($69)

醬汁德國豬手($69)
2021-02-17 515 浏览
天氣凍冰冰,熱辣辣嘅羊腩煲係冬天禦寒美食嘅不二之選,當然要歎番個暖笠笠嘅羊腩煲嚟暖一暖胃啦!雙冬羊腩煲分兩個size,大$368 小$238,價錢好實惠!羊腩煲大大煲好足料,仲跟咗好多菜!羊腩燜得惹味,肉質鮮嫩又唔會有太多脂肪,一啲都唔羶,口感軟硬適中,入口彈而不韌,膠質豐富,肉味濃厚。冬菇菇味清香,軟腍吸汁,吸收晒醬汁同羊肉嘅精華,食落味道特別香濃!食到咁上下,放埋啲生菜、芫茜落去,吸哂濃濃嘅羊腩汁,夠哂吸引!

自己一條友去左石門整啲野,女朋友成日串我無論去邊都係返番屋企樓下間茶記食飯。於是我就唯有鼓起勇氣自己探索下果度有乜好食。見到有個牌幢出黎有賣午市套餐,我二話不說入去坐低,揀好唔使煩。一隻佬食飯最緊要係啲乜?就係飽肚囉。我揀左醬汁德國豬手飯,午餐好齊全,如圖,$69有哂例湯、油菜、白飯、餸同可樂。每樣都大大份,合格。午餐都有咁大碟肉已經無乜可投訴,豬皮同肉的比例適中,豬皮炆得好淋,女朋友就會形容呢啲係骨膠原。醬汁本身亦唔會太鹹,我最怕味精,食左味精飲半打可樂都解唔到。另外,佢加左芝麻亦變得特別香。本身諗住食到咁上下先加飯,但其實份量好夠,我食晒都已經飽咗。女朋友果然講得啱,我既然出得街就真係應該乜都要試下,咁先會有開心大發現。
醬汁德國豬手飯

醬汁德國豬手飯
2021-01-27 323 浏览
是日同客開完會,一個人貢左去美食沙漠🏜️馬鞍山稍為比較有較多餐廳選擇既,京瑞廣場都一定榜上有名📃今次揀左係京瑞廣場一期既豐鍋雞煲試下個lunch🐷即炒椒鹽豬扒上菜時見到真係嚇親,估唔到咁大碟,肯定連男仔都夠食椒鹽豬排除左醃得入味外,炒得亦好有獲氣;一咬落口,豬排鬆軟,排邊亦香口,加上惹味既椒鹽,好好味呀!岩哂我呢個食肉獸!加上個菜芯,為成個午餐set加左好多健康分數(飲食要均衡呀~)下次如果有黎石門一定會再拜訪,到時候試一試雞煲先😋

是日同客開完會,一個人貢左去美食沙漠🏜️
馬鞍山稍為比較有較多餐廳選擇既,京瑞廣場都一定榜上有名📃
今次揀左係京瑞廣場一期既豐鍋雞煲試下個lunch

🐷即炒椒鹽豬扒

上菜時見到真係嚇親,估唔到咁大碟,肯定連男仔都夠食
椒鹽豬排除左醃得入味外,炒得亦好有獲氣;

下次如果有黎石門一定會再拜訪,到時候試一試雞煲先😋
2021-01-17 270 浏览
今日再次嚟到石門,跟Openrice 食評搜尋一下最有人氣嘅中餐。豐鍋雞煲,原來佢唔止雞煲好味,午市仲有極高質素嘅套餐,餸+日本飯+無味精湯 + 菜+熱飲 都係六十幾蚊。今次我試醬汁豬手,賣相已經相當吸引,一口咬入就知道一定用上幾小時去燜製,醬汁入味之餘,肉質非常軟嫩,不能錯過的是煙韌的豬皮。另外,最有驚喜的就係個餐湯,如果有飲品我都通常唔會飲的,但見到隔離檯嘅客人個個都飲晒,連煲湯骨都食埋,我就試試。我絕對贊同佢標榜沒有味精,除此之外,仲非常足料,假若佢哋有湯包賣,我諗我一定會買。呢度嘅午市套餐值得一試再試。
醬汁德國豬手
2021-01-14
醬汁德國豬手
  • 手工即炸魚皮
2020-11-17 364 浏览
石門有好多餐廳選擇,豐鍋喺其中一間我比較喜歡嘅餐廳,呢度午市有住家飯套餐,價錢$70左右,有一個湯、一碟菜、一個小菜和白飯,見到周圍嘅食客,叫唔同款式嘅套餐,賣相都相當精緻,。同埋呢度嘅午市套餐會定期轉換,所以會有唔同嘅選擇。今次我就食咗海南雞飯。叫咗多飯,所以好多油飯,好正,不過略嫌油香味唔夠,如果再多啲油就好了。另外雞都夠滑,三個醬汁味道各有不同,都好味。有埋餐茶飲,熱飲唔使加錢,熱奶茶都唔錯,有港式茶餐廳奶茶嘅風味,唔會太多奶,好飲。

2020-11-07 274 浏览
噚(6-11-2020 Sat)日同女同事ES, TF為farewell男同事FCP食晏,FCP揀咗呢間食套餐,我同佢都一樣要$68.00嘅馬來地道肉骨茶,我要熱檸水,佢要熱奶茶.ES同TF分要同樣$68.00嘅印尼東巴東牛肉同瑤柱蝦膠蒸釀豆腐,飲熱檸茶同熱奶茶.套餐包括老火湯,白飯,青菜.1. 老火湯應該係青紅蘿蔔湯,覺得真係冇味精,又唔會太鹹,舒服嘅.味道:4分2. 我o個份馬來地道肉骨茶排骨有啲嚡,湯味唔算好濃;白飯終於唔似前晚同10月31號喺大渣哥同四季常餐嘅唔夠水,呢喥係軟綿綿嘅.味道:3.5分3. 熱檸水正常冇問題.味道:3分抵食係2.5分PS:唔想請嘅意思係唔想同事走,請食飯係冇所謂,但係farewell就唔想.

套餐包括老火湯,白飯,青菜.

1. 老火湯
應該係青紅蘿蔔湯,
青紅蘿蔔湯
覺得真係冇味精,又唔會太鹹,舒服嘅.
味道:4分

抵食係2.5分

2020-11-06
青紅蘿蔔湯
2020-11-05 174 浏览
難得嚟到石門呢邊行街,見到呢度咁多餐廳,見到呢間餐廳有燉雞湯食,而且lunch Menu價錢唔錯,就入嚟試吓~餐廳lunch主打住家菜,少鹽,少油,少糖,而且冇味精,感覺幾健康~而且有唔同款式嘅lunch選擇,幾正~原盅清燉椰子雞好大盅嘅椰子雞湯~椰子雞味好濃郁,幾香甜~有好多椰子同埋紅棗,幾養身,幾滋補~仲有粟米,好豐富~而且有好多舊大大舊嘅雞肉,雞肉食落幾新鮮,而且啖啖肉~隨餐附送白飯,青菜,仲有老火湯~真係飲咗好多湯,幾抵食~

原盅清燉椰子雞
2020-10-22 207 浏览
天氣凍,又係時候打邊爐喇!今日同同事收左工去左豐鍋雞煲打邊爐。同事話麻麻地辣野,所以無食到麻辣雞煲,食左花膠雞煲。見到隔離檯食麻辣雞煲食得好滋味,下次飛甩唔食辣同事encore個麻辣雞煲先!講番今次野食,個魚皮真係無得輸,好似原條落去炸咁樣,一條長度係闊過一個煲!至於牛肉都睇得出係靚料,手打丸類都十分有特色。花膠雞煲同麻辣雞煲唔同嘅,一開始就會有煲湯比你煮花膠同雞,唔係一個乾嘅雞煲食炒/炆熟左嘅雞嘅,如果想食乾乾地嘅麻辣雞滋味,要揀麻辣雞煲。
2020-10-14
2020-10-20 198 浏览
終於book到正常時段(7pm)既呢間「豐鍋」食滋補花膠雞😋,餐廳地點非常方便,石門站出站步行2分鐘就到了。.餐廳主打雞煲/打邊爐,醬油費每位$8位(有基本蔥蒜辣椒等配料)今晚主打食「滋補螺片花膠雞煲半隻$208」拎上枱時已有六大隻大花膠鋪在雞件上面,好似好吸引咁😍全碟一併放落鍋內約6分鐘就食得😆.▪️頂級安格斯牛小排$178雖說是小份 但實際份量真係一d都唔少,牛肉味香濃 油脂分布均勻,鍋滾大約10-12秒就食得 👍🏻 牛肉好掂.▪️手工四寶丸$85(鯪魚丸x墨魚丸x黑色墨丸x蝦丸) 粒粒爽口彈牙 口感極佳 特別係黑色既墨魚粒粒墨魚丸😜 不過有點大粒 (如果細粒d女仔會好咬d ).▪️手工即炸魚皮$48同平時街市買既魚皮差好遠 魚皮即炸即食 咬落仲熱熱地 仲要好薄脆 放落湯一段時間都唔會完全淋晒👍🏻like.▪️紫菜響鈴$38呢度既紫菜響鈴又係即炸,響鈴裡面加左塊紫菜 咬落口又脆又林咁 幾特別 同埋最感要感覺無咁油膩☺️.火鍋唔少得要叫野飲,野飲價錢都幾合理,平均都係$30左右一大杯,一餐飲一杯都夠晒。.埋單價一位$200幾,食物高質素 ,價錢都算公道抵食,份量足👍🏻.。📌地址:沙田石門安群街
▪️頂級安格斯牛小排$178
▪️手工四寶丸$85
▪️手工即炸魚皮$48
▪️紫菜響鈴$38
埋單價一位$200幾,食物高質素
,價錢都算公道抵食,份量足👍🏻

📌地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖
💰價錢:$200-$250
👅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5星為最高)
2020-10-15 157 浏览
放工同朋友一行四人搵食,咁岩大家都想食雞煲,所以揀了比較近屋企的豐鍋雞煲火鍋。佢有幾個雞煲揀,我地揀左滋補螺片花膠雞煲(全隻)。雞同花膠都非常足料,非常大碟。之後我們點了手工紫菜響鈴、手工炸魚皮、肥牛、菜、手工四寶丸(手工墨魚丸、鯪魚丸、蝦丸和黑墨丸)。當中值得一提的是手工黑墨丸,雖然外表黑黑地,但食落非常鮮味彈牙,丸入面有一顆顆墨魚粒。手工炸魚皮和一般街市買的魚皮不同,非常大片,香脆可口,值得一試。飲品方面,我們點了椰青、蜜桃梳打和大話七。飲品方面大大杯,絕不欺人啊!這個雞煲真材實料,食完都唔覺有味精,唔會好口渴。
2020-10-15 132 浏览
住沙田石門老友安約我吃豐鍋雞煲,群街3號京瑞廣場一期1樓137號舖,我們點左滋補螺片花膠雞煲半隻 $208,有六條花膠,煮熟後很腍滑,雞很新鮮,肉質嫩滑,湯底美味頂級安格斯牛小排$178,牛肉色澤肉質都好靚,油花均勻,牛肉味香濃,鬆化無渣,極好吃😋手工四寶丸,有蝦丸、墨魚丸、黑墨魚汁丸和鯪魚丸,爽口彈牙,無得輸。手工即炸魚皮, $48有三大塊,有筷子🥢咁長,香脆可口。即炸紫菜響鈴$38 ,中間左夾芝士,清香軟滑,美味可口。雜菜籃$68,有生菜🥬菜心、油麥菜和白菜仔,很新鮮。冰凍椰青,既解渴又甜清,清熱氣真一流!

手工即炸魚皮, $48有三大塊,有筷子🥢咁長,香脆可口。
即炸紫菜響鈴$38 ,中間左夾芝士,清香軟滑,美味可口。

雜菜籃$68,有生菜🥬菜心、油麥菜和白菜仔,很新鮮。
冰凍椰青,既解渴又甜清,清熱氣真一流!
  • 頂級安格斯牛小排
  • 雜菜籃
  • 手工四寶丸
  • 即炸紫菜響鈴
  • 炸魚皮
  • 什菜籃
  • 花膠雞煲
2020-10-15 128 浏览
沙田區石門站附近而家有好多新嘅商場,入邊有好多唔同餐廳,連火鍋店都有,今次同男朋友過嚟試吓雞煲火鍋。我哋叫咗台式養生煲,啱晒我哋鍾意冇咁濃烈味道食客。試一試個湯底都感覺好滋潤。醬油費每人$8,另外仲有白飯任裝。我有時喺屋企都好鍾意打邊爐食少少白飯,感覺好暖笠笠,夠晒飽肚。而且仲可以落少少湯入白飯,變成泡飯好正㗎!叫咗手工四寶丸,每粒丸都非常大粒。望落好似好好食,好彈牙咁。上面仲有好多蟹子做裝飾,好靚好精美邊爐梗係唔少得牛肉啦,我哋叫咗頂級安格斯牛小排!賣相好好,好新鮮呀。最吸引係呢一個自創爆芝響鈴😍邊有芝士真係好邪惡好吸引!仲叫咗呢個手工即炸魚皮,我未見過有咁大塊嘅魚皮㗎😱就咁食都好好食!當然要有啲蔬菜啦叫咗個雜菜籃😋仲叫咗玫瑰特飲同荔枝雪梨特飲!最啱就係食住熱辣辣嘅火鍋飲凍冰冰嘅飲品。滿足👍
沙田區石門站附近而家有好多新嘅商場,
入邊有好多唔同餐廳,連火鍋店都有,
今次同男朋友過嚟試吓雞煲火鍋

我哋叫咗台式養生煲,
啱晒我哋鍾意冇咁濃烈味道食客。
試一試個湯底都感覺好滋潤。

醬油費每人$8,另外仲有白飯任裝。
我有時喺屋企都好鍾意打邊爐食少少白飯,
感覺好暖笠笠,夠晒飽肚。
而且仲可以落少少湯入白飯,變成泡飯好正㗎!

叫咗手工四寶丸,每粒丸都非常大粒。
望落好似好好食,好彈牙咁。
上面仲有好多蟹子做裝飾,好靚好精美

邊爐梗係唔少得牛肉啦,
我哋叫咗頂級安格斯牛小排!
賣相好好,好新鮮呀。

最吸引係呢一個自創爆芝響鈴😍
邊有芝士真係好邪惡好吸引!

仲叫咗呢個手工即炸魚皮,
我未見過有咁大塊嘅魚皮㗎😱
就咁食都好好食!
當然要有啲蔬菜啦叫咗個雜菜籃😋

仲叫咗玫瑰特飲同荔枝雪梨特飲!
最啱就係食住熱辣辣嘅火鍋飲凍冰冰嘅飲品。
滿足👍
  • 手工即炸魚皮
  • 頂級安格斯牛小排
  • 炸魚皮
  • 雜菜籃
  • 手工四寶丸
  • 頂級安格斯牛
2020-10-12 341 浏览
豐鍋招牌麻辣雞煲:醬汁調教得好嘢味,配料好足薑蔥蒜頭可以話係雞煲嘅靈魂,佢地整得好好入晒味👍🏻👍🏻👍🏻頂級安格斯牛:油脂分佈得好好,入口即溶,打邊爐必備。手工四寶丸:蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸打得好爽好彈牙。即炸紫菜響鈴:響鈴包住d紫菜黎炸好特別,炸得好香口好味呀⋯⋯手工即炸魚皮:真係新鮮魚炸出黎,成條上見到都好滿足,炸得勁脆。什菜藍:樣樣有小小,唔使食咁多,菜又新鮮。玫瑰柚子:好香柚子味加埋小小玫瑰味,打邊爐唔係唔飲呀⋯⋯藍妹啤酒🍻唔使講啦⋯⋯

頂級安格斯牛:油脂分佈得好好,入口即溶,打邊爐必備。

手工四寶丸:蝦丸、墨魚丸、黑墨丸、鯪魚丸打得好爽好彈牙。

什菜藍:樣樣有小小,唔使食咁多,菜又新鮮。

玫瑰柚子:好香柚子味加埋小小玫瑰味,打邊爐唔係唔飲呀⋯⋯

藍妹啤酒🍻唔使講啦⋯⋯
什菜籃
玫瑰柚子
2020-10-12
2020-10-12 91 浏览
馬鐵沿線好多時都係我的落腳點,石門站旁的京瑞廣場餐廳多到數唔到,雞煲就鍾情此一間。滋補螺片花膠雞煲(半隻):二人份量好合適,不會吃得太飽之餘,亦可以叫其他配料。半隻雞分量十足,大大碟上枱,還有五至六塊花膠片,店員會湯滾後協助放入鍋,還給你一個沙漏方便放雞後滾起倒數。大大件雞件絕不鞋口,還覺得Juicy!吃到原汁原味的雞肉。手工四寶丸:四寶包括有蝦丸+墨魚丸+黑麥丸+鯪魚丸 總共八粒。八粒都大大粒,我要將它一分為二放進口,超級推介墨魚丸,咬開會見到很多墨魚粒,彈牙可口。頂級安格斯牛小排:見相就知道屬頂級系列,而且大大碟。牛肉雪花分布均勻,牛肉味濃郁,加上雞鍋本身有點膠質,作牛肉火鍋滋味十足!自家製爆芝響鈴:即叫即製,除咗好食之外,就係要encore。大片芝士夾在響鈴中間絕無花假,響鈴吸收牛雞鍋湯精華,放入口冇得輸!推薦!吃火鍋當然要配特色飲品,鹹檸七和龍鳳檸樂帶點鹹酸味既醒胃又解渴,加冰大大杯保持涼快!