2021-01-29 101 浏览
今日同男朋友食飯疫情持續左一年有多,我地拍拖都少左出街食飯,避免去人多地方。始終都會悶,今日男朋友話想輕鬆一下,帶我去赤柱行下,我哋先去銅鑼灣食個午餐。主打日式丼飯套餐既豊勝手丼,假日都有午餐供應,價錢都好抵食男朋友想食魚生,由主餐牌點了一個海之幸丼,加價升級做套餐肥美鮮嫩大拖羅,入口濃香魚油,人間美食厚切新鮮油甘魚、海膽、火灸左口魚邊等等,全部用上高級食材!我點了一個午餐,慢煮安格斯牛小排必點牛肉慢煮再烤,肉味濃香,肉嫩甘甜,牛肉質素非常高而且飯粒滿滿醬汁。
今日同男朋友食飯
男朋友想食魚生,由主餐牌點了一個海之幸丼,加價升級做套餐
肥美鮮嫩大拖羅,入口濃香魚油,人間美食
必點
牛肉慢煮再烤,肉味濃香,肉嫩甘甜,牛肉質素非常高
而且飯粒滿滿醬汁。
2021-01-26 183 浏览
最近天氣暖和了很多, 覓食又重新多了選擇, 被門口餐牌所展示的超多選擇的丼飯吸引了目光, 一於來個久違的刺身丼飯吧。海之幸丼, 豐富的材料滿滿地鋪在飯面上, 見到就忍不住流口水。肥美的吞拿魚腩, 幾乎入口即融; 赤蝦爽口彈牙; 海膽鮮甜; 三文魚籽爆汁; 油甘魚厚實; 左口魚裙邊軟滑; 松葉蟹鉗還不夠吃 另外朋友點的廚師發辦壽司九貫, 就非常欣賞它的壽司飯夠小, 而且感覺壽司醋味不多, 不會喧賓奪主。刺身大大件, 直接包裹住飯團, 一口一個超滿足。現在無論堂食或者是外賣, 餐廳都在做8折優惠, 聽說週一晚市外賣更有7折。 另外有趣的是, 門口還貼著一項聯乘外賣服務, 和對面街的Hungry Money可以合叫外賣, 滿500港幣就可以送貨到戶(指定地區)。果然各大餐廳都為能多做生意都主意百出啊。
最近天氣暖和了很多, 覓食又重新多了選擇,

海之幸丼

廚師發辦壽司九貫

2021-01-19
海之幸丼
廚師發辦壽司九貫
2021-01-19 64 浏览
回憶日本之旅,最好就係去搵下美食,填滿一下想諗日本之心。剛好行街經過一間裝修好有特色啲日本餐廳。進入餐廳的感覺就好似去到日本一樣,好貼心的服務,店長仲介紹咗定時外賣🥡優惠。今次我陪同朋友堂食,仲有8折。凍凍的天氣,黎一杯暖暖的日本茶,好窩心呀。海之幸丼,一碗有齊想食的刺生,好鮮甜的日本海膽,厚厚的油甘魚,吞拿魚腩。三文魚籽配飯,正。意料之中係見到有個口感好正的魚,原黎係左口魚群邊,呢個係平時都好少見到的。口感同魚翅相同。仲有兩個蟹鉗,剛好一人一啖。再黎一個廚師發辦寿司九貫🍣,有種神秘感,係估唔到的配菜,仲有我的最愛,海鰻,真係好滿足!
海之辛丼
廚師發辦寿司九貫
海之辛丼
廚師發辦寿司九貫
2021-01-04 85 浏览
好耐之前係舊店食過一次,好記得佢嘅魚生飯都唔錯今日路經登龍街, 咁岩又肚餓...又比我見到搬咗黎呢度所以又再次過嚟試吓店內嘅裝修風格同以往一樣入到去又覺得自己返咗去日本咁店員好好提示我哋download佢哋個Apps做會員定期會有唔同優惠通知我哋除咗魚生飯之外而家仲多咗好多定食套餐供客人選擇👍🏻 又想食魚生又想有熱野落肚嘅我就揀咗魚生定食套餐叫咗冇耐..就上左麵豉湯沙律麵豉湯唔會太鹹唔錯我個人好鍾意個蕃茄沙律..蕃茄好清甜👍🏻壽司方面就有八款有三文魚、油甘魚、炙燒左口魚邊、甜蝦、馬刀貝、海膽等等左口魚邊燒完之後油脂滲咗落去啲飯到 好香好正而其他刺身厚切.. 好有口感海膽都幾鮮甜最後食埋碗烏冬,烏冬湯底比較清質感比較彈牙亦唔錯咁耐冇食都能夠保持到水準👍🏻
好耐之前係舊店食過一次,好記得佢嘅魚生飯都唔錯
今日路經登龍街, 咁岩又肚餓...又比我見到搬咗黎呢度
所以又再次過嚟試吓

叫咗冇耐..就上左麵豉湯沙律
麵豉湯唔會太鹹唔錯
我個人好鍾意個蕃茄沙律..蕃茄好清甜👍🏻

壽司方面就有八款
有三文魚、油甘魚、炙燒左口魚邊、甜蝦、馬刀貝、海膽等等
左口魚邊燒完之後油脂滲咗落去啲飯到 好香好正
而其他刺身厚切.. 好有口感
海膽都幾鮮甜

最後食埋碗烏冬,烏冬湯底比較清
質感比較彈牙
亦唔錯

咁耐冇食都能夠保持到水準👍🏻
2020-12-31 69 浏览
登龍街可以話係銅鑼灣既美食街,見到間食日本丼飯幾吸引,一於入黎試下。店員服務都唔錯,疫情期間雖然唔可以多人一齊食飯,但呢個環境一兩個人撐枱腳都舒服。佢做緊個會員優惠,scan QR code下載可以有迎新優惠添,幾抵呀。刺身丼既選擇都唔少,揀左好耐最後叫左個五品貝之風呂丼,$248。賣相好靚,都忍唔住即刻打卡,不過最正都係佢非常足料,有齊我想食既野。日本海膽同赤貝味道唔錯,不過最鐘意都係磯煮鮑魚,大大隻新鮮得黎好彈牙,帆立貝鮮甜厚切、馬刀貝食落非常爽口,各有特色。

抗疫之路不知不覺已經一年了!幸運地農曆新年去左幾日旅行,一解思鄉之苦!  聖誕假期氹下自己開心D食豪D,老伴提議食魚生飯!二話不說!好!之前帶好友黎過晚飯,相當唔錯,所以今次再同老伴黎,雖然堂食只可以食午飯,但都不忘打卡開心下!食左當去左 #日本 #旅行 🍚🍣🍱 雲丹卜口丼 (原板韓國海膽+碎蔥吞拿魚蓉)$238 🍚🍣🍱北海道雲丹丼 (原板韓國海膽,🍤赤蝦 +碎蔥吞拿魚蓉) $248 加 $25可跟餐,有沙律🥗,前菜,吸物  (我地驚太飽冇加到) 我地點嘅兩個丼都機乎一樣,只係爭左2隻赤蝦。韓國海膽味道香濃,口感細滑,甘中帶甜,好正! 碎蔥吞拿魚蓉質地好似綿花咁幼滑,啖啖香蔥味,赤蝦爽口清甜!魚生同飯中間仲夾左小小菇類,令到口感豐富。碗邊仲有幾片紫菜可以自己包飯食!魚生份量足,飯量比想像中多!午餐時間真係好飽!好滿足!

🍚🍣🍱 雲丹卜口丼 (原板韓國海膽+碎蔥吞拿魚蓉)$238
雲丹卜口丼
北海道雲丹丼
雲丹卜口丼
北海道雲丹丼
2020-12-29 58 浏览
這次又是我的港島區之行,這間餐廳位於銅鑼灣,地鐵站步行過來路程需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷。餐廳主打的就是日式料理,而我這天光顧的更是中午時段,所以人流不算太多,坐起來十分舒適。最重要無須擔心, 人流聚集的問題。我點選的就是海之幸丼,內裡包含油甘魚,左口魚裙邊,吞拿魚腩,三文魚籽,赤蝦,松葉蟹鉗與日本海膽。 日本料理最重要的就是原材料,這間餐廳嚴選新鮮美味的原材料,真的是用心之舉。 除此之外,令我最驚喜的就是壽司飯任食, 一個價錢令你飽肚。

除此之外,令我最驚喜的就是壽司飯任食, 一個價錢令你飽肚。

2020-12-27 70 浏览
呢間位於銅鑼灣日本餐廳,就喺我做健身房樓下,啱啱做完gym,就同老婆落咗去樓下試吓啲set lunch, 成日都見到好多人食,我食咗一個慢煮安格斯小牛扒井飯,我老婆就試咗個壽司set lunch,個午餐包括左沙律,麵豉湯,我個慢煮安格斯小牛扒丼飯啲牛肉好惹味,好淋好香牛肉味,而我老婆個壽司午餐啲刺身都好新鮮,好有光澤,每舊飯都好實淨,裝修好日式,彷如自己去咗日本一樣,lunch set 好多選擇,由幾十蚊去到百零蚊,喺銅鑼灣都算幾抵
2020-12-20 61 浏览
難得有半日假同老公去銅鑼灣拍拖食好嘢呢間壽司想試好耐,次次都見到好多人排隊今日午餐唔駛等就入去試吓啦日本嘅感覺返晒黎裝修日式風格,有普通餐枱同壽司吧。好多丼飯選擇,午餐都好抵食每個餐都有前菜同麵豉湯我哋叫咗一個廚師精選壽司定食(八件)配腐皮烏冬壽司飯包得好實淨,舊飯唔會散,刺身全部都好新鮮好有光澤,特別係件赤蝦同海膽超級正,八件壽司配埋個烏冬啱啱好另外叫咗個慢煮安格斯牛小排丼附溏心蛋,慢煮牛果然係唔同啲,肉質淋重牛肉味。咁凍嘅天氣壽司果然有別一番滋味
難得有半日假

同老公去銅鑼灣拍拖食好嘢
呢間壽司想試好耐,次次都見到好多人排隊
今日午餐唔駛等就入去試吓啦

日本嘅感覺返晒黎

裝修日式風格,有普通餐枱同壽司吧。
好多丼飯選擇,午餐都好抵食
每個餐都有前菜同麵豉湯

我哋叫咗一個廚師精選壽司定食(八件)
配腐皮烏冬

咁凍嘅天氣壽司果然有別一番滋味
2020-12-15 51 浏览
Came here for lunch during a weekday. This restaurant is close to cwb mtr station in the heart of the city. My friend and I ordered 2 types of rice don. One is with chopped fatty tuna and seared scallops. The chopped tuna is nice and fatty. Excellent on the sushi rice. The scallops are very fresh and the sear gave it a nice flavor top of the sweet meaty scallops. The scallops are finished with a dollop of truffle which gave it a nice aromatic profile. the other bowl contains loads of fresh uni from Korea. Which is definitely my favorite type of sashimi. It is creamy sweet and prefect on rice. On the side of the bowl it is a large red shrimp and slices of yellow jack sashimi. In the middle a pile of the fatty tuna. This bowl has a bit more variety and a good pick for sure. The ingredients are super fresh and the rice is very nicely cooked and seasoned. This shops does both so well. Definitely takes me back to Japan. A great afternoon escape to Japan during this pandemic! Shout out to the staff they are super nice 👍 great service.
2020-12-12 100 浏览
登龍街多野食就係人都知所以我同朋友放假都黎左呢邊食飯 試下新野首先個menu其實都幾多款揀 有定食有單點丼飯仲有做折架因為我地對刺身丼更有興趣 我地叫左兩款丼飯1. 北海雲丹丼($248)呢個非常非常推介呀👍👍👍首先,賣相好岩打卡😎第二,刺身種類豐富,有原版韓國海膽,赤蝦,池魚同碎蔥吞拿魚腩蓉❤️係貪心之選 咩都試到!而且份量都唔少架!食到最後都仲有料送飯。第三,真係好好食,呢樣先至係最重要。唔只講緊刺身又新鮮口感又好,甚至連d醋飯調味都調得好好食!!!2. 馥之丼($238)我地仲叫左碗有帆立貝刺身嘅,都好唔錯👍佢一樣有吞拿魚腩蓉,吞拿魚香好重又好滑而佢最特別既就係,有黑松露點綴之下既火灸帆立貝,非常有趣,完全冇諗過兩者咁夾😨而且份量你都見到相,真係好多!!我地兩個食得好飽 😃😃😃另外一提就係 呢度服務態度好好,而且上餐時間好快,趁而家堂食外賣都做8折,可以過黎試試佢👍
登龍街多野食就係人都知
所以我同朋友放假都黎左呢邊食飯 試下新野

首先個menu其實都幾多款揀
有定食有單點丼飯
仲有做折架

因為我地對刺身丼更有興趣
我地叫左兩款丼飯

1. 北海雲丹丼($248)
北海雲丹丼

呢個非常非常推介呀👍👍👍
首先,賣相好岩打卡😎

2. 馥之丼($238)
馥之丼

我地仲叫左碗有帆立貝刺身嘅,都好唔錯👍
佢一樣有吞拿魚腩蓉,吞拿魚香好重又好滑
而且份量你都見到相,真係好多!!
我地兩個食得好飽 😃😃😃

另外一提就係
呢度服務態度好好,而且上餐時間好快,
趁而家堂食外賣都做8折,可以過黎試試佢👍

北海雲丹丼
馥之丼
2020-12-12 60 浏览
今天放假,到銅鑼灣濕平買下日常用品,想起豊勝手丼的刺身,一於就在這裡醫肚啊一入門口,便聽到輕快的日語歌曲,加上日式裝修,更覺有濃濃的東嬴feel 啊。店員非常親切有禮,先量體溫,後帶領我入座。看看餐牌,店員很細心地介紹,由於我不吃牛,他便提議我order 廚師精選壽司定食,果然食到舔舔脷啊套餐包麵豉湯、沙律及前菜由於我不吃牛,廚師體貼地幫我換上豚肉,惹味非常,肉質很腍及入味沙律很新鮮,用料豐富,很有醒胃的感覺麵豉湯上檯時熱辣辣,味道不鹹腐皮烏冬湯底清淡,烏冬煙靭,腐皮很有口感八款壽司分別是三文魚、鰈魚、海膽、帶子、赤蝦、油甘、真鯛及馬刀貝,魚生非常新鮮,每件都能吃出鮮味,加上用料矜貴,價錢只需$138,性價比超高我最愛的海膽壽司,海膽份量十足,有三層之多,吃完確有大滿足之感價錢相宜,確是平靚正之選

套餐包麵豉湯、沙律及前菜
沙律很新鮮,用料豐富,很有醒胃的感覺
麵豉湯上檯時熱辣辣,味道不鹹
腐皮烏冬湯底清淡,烏冬煙靭,腐皮很有口感
價錢相宜,確是平靚正之選
2020-12-10
午餐
2020-11-28 75 浏览
公司附近想吃一個簡單晚飯,燈籠街,近幾年已經食肆林立,去日式餐廳唔一定食壽司丼,這家餐廳星期日至四都有晚市定食店內充滿日式風味,真令人懷念日本吃定食前,店員先送上前菜小吃,麵豉湯及沙律,沙律菜好新鮮慢煮安格斯牛小排丼,牛小排上灑上大量香蔥及炸蒜粒,配上半隻流心蛋,上檯時香味四溢牛小排份量挺多的,鋪滿飯面,半生熟的牛小排牛味滿分,夾著蔥蒜吃,絕對是絕配半隻流心蛋對我來說是不足夠的,該店的流心效果滿分,拌飯同樣是一流

店內充滿日式風味,真令人懷念日本

吃定食前,店員先送上前菜小吃,麵豉湯及沙律,沙律菜好新鮮

半隻流心蛋對我來說是不足夠的
,該店的流心效果滿分,拌飯同樣是一流

2020-11-28 54 浏览
銅鑼灣周街都係日本嘢食,今日就試咗登龍街一間叫豊勝手丼嘅餐廳。餐廳有熟食或者刺身壽司嘅晚餐定食,我哋就揀咗慢煮安格斯牛小排丼同埋廚師精選壽司定食配腐皮烏冬。每一個套餐都唔需要$200 ,有前菜同埋麵豉湯,喺銅鑼灣來講算係價錢合理。加$30有三文魚刺身,三文魚脂肪分布均勻,肉質肥美。前菜有沙律同埋芝麻醬蕃茄,非常健康。當晚嘅廚師精選壽司,由上至下左至右有油甘魚、三文魚、真鯛魚、赤蝦、帆立貝、馬刀貝、比目魚、日本海膽同玉子,全部都非常新鮮,絕對冇欺場。有幾款魚都係平時比較少食,好食之餘感覺非常之新鮮:馬刀貝食落爽口,比目魚食落甘香。另外玉子食落去非常之甜,絕對唔失色。腐皮烏冬比朋友食咗,好評之餘賣相吸引。慢煮安格斯牛小排丼配有溏心蛋,牛小排煮到半生熟,食到滿滿嘅肉汁,配合埋乾蒜嘅香口,非常高質。餐廳嘅佈置都非常之有心思。

三文魚刺身

加$30有三文魚刺身,三文魚脂肪分布均勻,肉質肥美。
前菜(沙律, 芝麻醬蕃茄)

前菜有沙律同埋芝麻醬蕃茄,非常健康。
廚師精選壽司

腐皮烏冬

腐皮烏冬比朋友食咗,好評之餘賣相吸引。
慢煮安格斯牛小排丼配有溏心蛋

餐廳嘅佈置都非常之有心思。
2020-11-17
三文魚刺身
前菜(沙律, 芝麻醬蕃茄)
廚師精選壽司
腐皮烏冬
慢煮安格斯牛小排丼配有溏心蛋
  • 慢煮安格斯牛小排丼
2020-11-27 1916 浏览
豊勝手丼幾年前已經食過,當時仲喺謝斐道,鋪仔細細只坐得十個人,但啲海鮮丼飯都唔錯,仲可以好似車仔麵咁自由配搭,黎開附近staycation,見倒原來豊勝手丼搬左去V Point,店面大左坐得冇咁迫,就趁check in前食個lunch先。店內有分普通餐枱同壽司吧檯,可以容納大約30個食客。豊勝手丼新店雖然冇得好似以前咁自由配搭魚生款式,但海鮮丼款就多左好多,生嘅熟嘅都有,除左丼飯,亦有烏冬,價錢由$68至$338,豐儉由人。午市定食都幾抵食,由$68至$148,全部包左沙律、前菜同味噌湯。沙律雖然簡簡單單只有沙律菜、車厘茄、粟米同蟹籽,不過酸酸地都幾開胃。前菜汁煮蘿蔔牛肉,牛肉唔會太韌,蘿蔔好腍又冇渣。廚師精選壽司定食配腐皮烏冬($138) - 哩個定食包左八件壽司同一碗迷你烏冬,份量都好足好抵食。壽司八件都唔同,有馬刀貝、海膽、火灸比目魚邊、帆立貝、赤蝦、真鯛、三文魚同油甘魚,每一件都有光澤唔會太乾爭爭,壽司飯亦握得夠實,唔會一夾就散開。其中我比較鍾意馬刀貝同赤蝦,因為前者好爽口,後者就鮮甜又爽彈。酸薑旁邊仲有玉子,唔會太甜。烏冬幾滑仲有啲彈口,上面有半塊腐皮,甜甜地幾好食。白桃梳打

店內有分普通餐枱同壽司吧檯,可以容納大約30個食客。

沙律

前菜汁煮蘿蔔牛肉,牛肉唔會太韌,蘿蔔好腍又冇渣。
前菜

廚師精選壽司定食配腐皮烏冬

酸薑旁邊仲有玉子,唔會太甜。
廚師精選壽司定食配腐皮烏冬

烏冬幾滑仲有啲彈口,上面有半塊腐皮,甜甜地幾好食。
廚師精選壽司定食配腐皮烏冬

白桃梳打($36) - 好香桃味,但又唔會太甜。
白桃梳打
總結,海鮮丼飯選擇好多,魚生都幾新鮮,雖然唔算特別平,但過冇得去日本要黎止癮都唔會太肉痛。
沙律
前菜