2021-05-25 77 浏览
呢幾日真係熱到人都溶,星期日約左好姊妹行Sogo, shopping之前先去醫肚,太熱關係,大家都二話不說要食日本野,既然在附近,咁就去豊勝手丼大家點左幾樣一齊share食:蟹肉茶碗蒸:蟹肉蟹籽都幾多,蒸得滑嫩鮮味,又有蛋香味吉列炸蠔:每隻炸到金黃色,所以好酥脆,蠔大大隻好鮮甜🤤勝手丼即日本車仔飯,咁就點左個海之幸丼,總共有7款刺身,每款都好新鮮及有光澤,厚切拖羅油分充足,赤蝦爽口、三文魚子粒粒爆汁,海膽甘甜豐盛壽司盛盒(12貫):一次過可以滿足不同口感,食材非常新鮮,見到長長星鰻壽司,真係好吸引,就好似食左一餐好豐富omakase

大家點左幾樣一齊share食:

蟹肉茶碗蒸:蟹肉蟹籽都幾多,蒸得滑嫩鮮味,又有蛋香味

吉列炸蠔:每隻炸到金黃色,所以好酥脆,蠔大大隻好鮮甜🤤

豐盛壽司盛盒(12貫):

2021-05-23
2021-05-19 80 浏览
🌸銅鑼灣美食🌸豊勝手丼🇯🇵今日去左一間位於銅鑼灣VPOINT樓下既日式丼飯餐廳❗️餐廳裝修精緻,非常之富有日本特式🇯🇵食物質素亦理想❗️海鮮食材新鮮🐠由於位處銅鑼灣黃金地段,價錢為中高價錢💰中午會提供套餐,會更抵食✅1️⃣海鮮五色丼 $248海鮮五色丼有齊五種人氣魚生,包括三文魚🐟油甘魚🐠海膽、帆立貝及赤蝦🦐都算新鮮👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌2️⃣二重鐵火丼 $138二重鐵火丼飯配有吞拿魚🐠、吞拿魚蓉及漬物👍🏻吞拿魚都幾鮮味,而吞拿魚蓉都幾幼滑👍🏻美味指數:⭕️⭕️⭕️⭕️❌賣相指數:⭕️⭕️⭕️❌❌抵食指數:⭕️⭕️⭕️❌❌
🌸銅鑼灣美食🌸豊勝手丼🇯🇵

海鮮五色丼
二重鐵火丼
  • 五品丼
2021-05-17 84 浏览
依間冇book 枱既情況下我地都係等左20mins 左右,仲要係坐bar 枱ja, 如果要坐餐枱可能要再等耐D,不過有位已經好好傢勒salad 睇落去暗暗黃黃唔太fresh,而且落左sauce有D 喊好少可見到面豉湯係得半碗lunch set 有刺身飯都唔錯,飯仲要係微溫蟹肉薯餅同蠔餅個樣勁似樣,不過蟹肉冇蟹肉味,蠔餅冇蠔味,裡面可能太creamy ,蓋過左佢應有既味道首次做會員有得送三文魚刺身(一個精明C9當然唔執輸)

好少可見到面豉湯係得半碗

lunch set 有刺身飯都唔錯,飯仲要係微溫

首次做會員有得送三文魚刺身(一個精明C9當然唔執輸)

午餐
2021-05-17 82 浏览
個個都好鍾意食魚生!呢間入到去坐滿晒人😨俾我發現咗登記做會員 免費送雞軟骨🥳廚師發板 佢比我變晒做火炙!我鍾意火炙魚生多啲😚海之幸丼呢個真係冇得頂😭佢個左口魚勁好味!個蟹棒都好好味!!重點連送俾我哋嘅雞軟骨都好好味😋性價比OK 㗎! 最緊要新鮮!
個個都好鍾意食魚生!
呢間入到去坐滿晒人😨
俾我發現咗登記做會員 免費送雞軟骨🥳
廚師發板 佢比我變晒做火炙!
我鍾意火炙魚生多啲😚

海之幸丼
呢個真係冇得頂😭
佢個左口魚勁好味!個蟹棒都好好味!!

重點連送俾我哋嘅雞軟骨都好好味😋

性價比OK 㗎! 最緊要新鮮!
2021-05-16 72 浏览
朋友就介紹咗銅鑼灣呢間壽司刺身話一定要去試,因為早去到唔使等位,入到去即刻坐,但係食完出面已經有好多人排隊,真係要早啲去食。廚師發辦丼有拖羅、鮑魚、和時令三款刺身,仲有帶子,兩款白身魚同一款紅身魚,刺身份量都幾多,魚生都冇乜筋。而且壽司醋飯新鮮煮出黎仲係暖暖地,飯上面有啲菇,撈埋落飯一齊食又幾好食。蟹甲羅燒蟹膏燒到醬略杰身,加上蟹肉同蟹籽,拌勻後就可以搽上梳打餅食,蟹膏食落味道好新鮮,配埋酥脆的餅食落好夾。京姬 一酌一景 食日本刺身配清酒簡直一流,呢款凍完有少少dry,但又唔會好辛口。

蟹甲羅燒

京姬 一酌一景
2021-05-15 71 浏览
好鍾意食日本的壽司同刺身,今次試左呢一間價錢唔太貴,但又食物質素高的壽司店,主食只有魚生飯同刺身丼。/豐盛壽司盛合(12貫)🌟有齊12件唔同的壽司,每舊壽司飯都細細舊而刺身好大塊,剩係睇鰻魚已經好長好大舊。有最愛的海膽,數量又多又鮮甜,牡丹蝦好爽口,拖羅充滿油脂好正。/七味燒手羽🌟用左雞全翼去整,仲暖笠笠,外面炸到脆卜卜,而入面的肉好juicy好滑,調味夠哂味。/忌廉蟹肉薯餅🌟一碟有三舊,新鮮熱辣辣炸出黎,層皮唔厚,入面食落好creamy,十分之軟滑,調味岩岩好。
好鍾意食日本的壽司刺身,今次試左呢一間價錢唔太貴,但又食物質素高的壽司店,主食只有魚生飯同刺身丼。

豐盛壽司盛合(12貫)🌟

七味燒手羽🌟
忌廉蟹肉薯餅🌟
今日點了一個午餐壽司定食,係我食過嘅最難食,但價位平民中間! (利申:以前最平食過元氣,未食過爭鮮)環境 - 衛生一般,居然有蚊🦟飛來飛去! 枱同地下都有D痴立立!當時12點零,客人並不多! 湯 - 求其,飲落去似少少蟹膏加麵豉醬加熱滾水溝埋一齊!😓沙律 - 普普通通壽司 - 🤮附圖,刺身細片冇問題,但欠光澤,食落去質感暖暖的又霉霉的🤢 惟一海膽係勉強可以! 迷你腐皮烏冬 - 正常但唔代表好食。總結 - 以呢個價錢喺銅鑼灣肯定可以選擇更好的!呢次係第一次亦都係最後一次會光顧😓

湯 - 求其,飲落去似少少蟹膏加麵豉醬加熱滾水溝埋一齊!😓

沙律 - 普普通通

迷你腐皮烏冬 - 正常但唔代表好食。

Yum
2021-05-12 100 浏览
/一個不會食魚生的人也會去的日本餐廳-豊勝手丼 裝修非常有日本feel 食材係日本進口非常新鮮餐廳名叫得豊勝手丼一定要叫個丼食下😋海之幸丼$298 賣相非常吸引有#油甘魚 #左右魚群邊 #吞拿魚腩 #三文魚籽#赤蝦 #松葉蟹鉗 #日本海膽 份量十足 款款都好新鮮壽司飯加入赤醋 仲有一啲冬菇片 yum yum廚師發辦丼$278有選擇困難 揀呢個就啱 唔洗煩有#鮑魚 有#拖羅 有#池魚 三款時令刺身 都非常豐富我另外仲叫咗豐盛刺身盛合12切 $288睇圖你哋就知有幾豐富😋都係厚切 一啲都唔孤寒尾圖個套餐我覺得幾扺 你地可以睇下💗一定會再來💗💗📍 豊勝手丼 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖#豊勝手丼#銅鑼灣#魚生#刺身#日本菜#居酒屋#厚切刺身#魚生飯#魚生丼#日本菜#銅鑼灣必食#香港必食#hkinfluencer#hkfoodie
一個不會食魚生的人也會去的日本餐廳-豊勝手丼

睇圖你哋就知有幾豐富😋
都係厚切 一啲都唔孤寒

尾圖個套餐我覺得幾扺 你地可以睇下💗

一定會再來💗💗

📍 豊勝手丼 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖

#豊勝手丼#銅鑼灣#魚生#刺身#日本菜#居酒屋
#厚切刺身#魚生飯#魚生丼#日本菜#銅鑼灣必食
#香港必食#hkinfluencer#hkfoodie
2021-05-10 70 浏览
晏就三點幾入去 個場竟然得兩三枱 真係好驚訝點左一個海膽丼同蝦刺身,海膽丼裏面除左有唔同種類既海膽,仲有紫菜同薑(唔知叫法),可以自製手卷挽下。而蝦刺身質素ok,夠鮮味。最後走既時候咁岩就係佢地落場,搞到我覺得阻住佢地。
晏就三點幾入去 個場竟然得兩三枱 真係好驚訝

最後走既時候咁岩就係佢地落場,搞到我覺得阻住佢地。
2021-05-09 107 浏览
🔸豐盛壽司盛盒🍣🔸散叫壽司🍣整體來講覺得啲壽司有啲普通,因為啲魚生好似夠新鮮同肥美🙈連我最鍾意食嘅炙燒左口魚裙邊壽司,都完全唔夠肥美,無咩油香,仲切得好幼身🙈🔸厚燒牛舌🐮👅好厚身,咬落爽口!份量都多,味道好好!🔸蟹肉茶碗蒸好似比起其他地方嘅茶碗蒸唔夠滑唔夠香🤔🔸蟹膏豆腐呢個豆腐好有驚喜!成舊豆腐同蟹膏味融合咗,所以你會見到有少少深綠色,幾好味!🔸炸雞軟骨Download Storellet 送的,炸得好出色,勁香脆!呢個最好食😆
🔸豐盛壽司盛盒🍣
🔸散叫壽司🍣

🔸厚燒牛舌🐮👅
好厚身,咬落爽口!份量都多,味道好好!

🔸蟹肉茶碗蒸
好似比起其他地方嘅茶碗蒸唔夠滑唔夠香🤔

🔸蟹膏豆腐

🔸炸雞軟骨
2021-05-05 765 浏览
我都唔係第一次嚟食😁因為都幾好食所以帶媽咪嚟食多次,佢同我一樣都好鍾意食壽司刺身等等😘我哋兩個都覺得呢間餐廳質素真係唔錯,推介💕‼️..▫️ 【薄燒牛肉沙律】$238⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️呢一款薄燒牛肉沙律,牛肉嫩口,唔會燒過龍,牛肉味都幾濃厚,在配搭埋酸酸may may嘅沙律醬汁,真係夠晒開胃🥰呢間日本餐廳質素真係唔錯~~..▫️ 【海之幸丼】$298 ⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️同上一次一樣都叫咗呢一款,因為真係好鮮甜好好食😍呢款海之幸丼非常之豐富,有油甘魚、左口魚群邊、吞拿魚腩、三文魚籽、赤蝦、松葉蟹鉗、日本海膽💁🏻‍♀️🎈單憑賣相已經夠氣勢,每樣都有少少,真係啱晒貪心嘅foodie食😛😛偷食咗朋友幾舊🤣特別鍾意食佢嘅赤蝦、松葉蟹鉗、吞拿魚腩‼️赤蝦好好爽滑、夠軟嫩👏🏻松葉蟹鉗好鮮甜,真係食唔夠喉🥳而且佢個吞拿魚腩真係好肥美,油脂都夠重😍整體都非常之滿意,而且睇得出食材都好夠新鮮,整體都好高分好高質素⭕️..▫️ 【豐盛壽司盛盒】$238⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️擺盤同樣都非常之靚,望到已經流晒口水🤗總共有12款壽司,款款都好正,特別要講一講嘅海鰻壽司,分量絕不吝嗇,仲有海膽壽司都係我嘅心水推介,絕對冇腥澀苦臭味‼️🥰而且

▫️ 【薄燒牛肉沙律】$238

▫️ 【海之幸丼】$298

▫️ 【豐盛壽司盛盒】$238
⭐️⭐️強烈推薦⭐️⭐️擺盤同樣都非常之靚,望到已經流晒口水🤗總共有12款壽司,款款都好正,特別要講一講嘅海鰻壽司,分量絕不吝嗇,仲有海膽壽司都係我嘅心水推介,絕對冇腥澀苦臭味‼️🥰而且本身壽司飯已經係有味,唔使特登沾太多嘅醬油,更加食出到鮮味!正~♥️

▫️ 【吉列炸蠔】$42
吉列炸蠔其實都唔錯,炸得好乾身又脆口,又唔會食到成口油,如果隻蠔大隻啲就完美啦♥️😍

▫️ 【信州蘋果梳打】$36
每次有信州蘋果梳打我都會叫,因為都真係幾好飲🥰微酸的蘋果味,唔會勁甜,岩我口味♥️👏🏻
2021-05-04
  • 海之幸丼
2年前係銅鑼灣食過<豊勝手丼>,覺得佢既丼飯好足料同新鮮。今日再黎銅鑼灣,決定帶朋友一齊食估唔到短短一兩年,原來餐廳搬左位置,好彩網上搵得返最新地址-銅鑼灣登龍街。雖然位置搬了,但不論係餐廳環境,食物質素同人情味仍舊不變。今次,我想試試餐廳新菜式-九鼎丼,而朋友就叫左廚師發辦丼。食丼飯前,我地叫左一份薄燒牛肉沙律作前菜。有趣既地方係牛肉可以要求幾成熟!沙律既份量比想像中多,特別係牛肉,並唔係得幾塊薄牛肉咁求其。味道方面,由於我地叫五成熟,所以食落一點也不韌,口感彈牙,而牛肉雖然望落紅紅地,但一點也不生,而且吃唔到有筋,非常好!至於重頭戲-九鼎丼,外觀非常吸睛!木盤上放左9個小杯,而每個杯內都放有唔同既刺身丼飯,聽講杯上既刺身款式會不時轉換,非常特別呢!朋友一見到我放上網既九鼎丼相片,都紛紛話想試!唔好以為個杯咁細,份量會好少,但上面既刺身丼飯放到非常滿,所以我吃左5杯就開始有飽肚感。味道方面,刺身非常新鮮,尤其海膽,食落味道特別鮮甜。由於九鼎丼係限量的,所以有得叫就記得叫啊!另外廚師發辦丼亦非常豐富,一上菜就已經望到大大隻鮑魚,仲有我最愛既拖羅!刺身係厚切的,食落特別感

今次,我想試試餐廳新菜式-九鼎丼,而朋友就叫左廚師發辦丼。

另外廚師發辦丼亦非常豐富,一上菜就已經望到大大隻鮑魚,仲有我最愛既拖羅!刺身係厚切的,食落特別感受到鮮甜,而且沒有任何腥味。刺身又新鮮,份量又足料,呢個價錢絕對值得

2021-04-11
午餐
  • 九鼎丼
  • 廚師發板丼
2021-04-27 135 浏览
特別推薦大家✅廚師發辦丼 O-Toro, Boiled Abalone, Seasonal Sashimi 3 items《廚師發辦丼》太多選擇,唔知揀咩好🧠,揀依個就唔洗煩😂鮑魚有驚喜,有鮑魚味,又彈口,口感好好😋拖羅入口融化☺️,重油脂感池魚好食😍,有鮮甜味帶子都夠新鮮😛魚生下面有d菇🍄,幾特別又好食,壽司飯都唔錯💰$278*海鮮丼有好多款選擇,$118-$338任君選擇😌**有lunch menu架😈***餐廳唔係好大,座位唔係咁多🪑
特別推薦大家

廚師發辦丼》
太多選擇,唔知揀咩好🧠,揀依個就唔洗煩😂
鮑魚有驚喜,有鮑魚味,又彈口,口感好好😋
拖羅入口融化☺️,重油脂感
池魚好食😍,有鮮甜味
帶子都夠新鮮😛
魚生下面有d菇🍄,幾特別又好食,壽司飯都唔錯
💰$278

*海鮮丼有好多款選擇,$118-$338任君選擇😌
**有lunch menu架😈
***餐廳唔係好大,座位唔係咁多🪑

2021-04-26 65 浏览
路過V Point見到這間很有日本風的餐廳,就忍不住入去感受一下日本風情。三文魚籽刺身杯內的三文魚籽滿滿之餘,下面還有昆布中和咸香,令整個刺身杯更鮮甜。加州卷入面除了有甜蛋和青瓜之外,還有滿滿的蟹肉,加上外層沾滿蟹籽,整體味道甜中帶點蟹肉的鮮甜咸香。忌廉蟹肉薯餅熱辣辣,新鮮炸起的,外層香脆,入面口感滑溜,很好吃。丼飯系列點了個海之幸,有海膽、大拖羅、油甘魚、牡丹蝦、火炙比目魚邊、蟹鉗以及三文魚籽,全部刺身新鮮又厚切,視覺和味覺都很有滿足感,非常好吃。豐盛壽司盛盒,一共有十二貫,壽司飯本身也很特別,最好吃的是大拖羅和油甘魚,油脂豐富,入口即溶。海膽壽司份量超多,濃郁鮮甜。原條穴子的壽司有驚喜,好食又很少見。

2021-04-24
  • 海の幸丼
  • 豐盛壽司盛盒
2021-04-24 91 浏览
朋友思鄉病發,今日陪她到銅鑼灣吃日本菜。網上見到這間主打刺身壽司的餐廳好評如潮,便到來試一試。首先點了一客三文魚子刺身杯。魚籽充滿鹹香,沒有腥味,配搭昆布一起吃可以中和鹹度,大口大口把三文魚籽放入口再咬開,十分滿足🤩另外點了一客豐盛壽司盛盒兩人分享。壽司一共有12件,我吃了其中一部分。油甘魚鮮甜,淡淡魚香,是我最愛的魚類壽司之一;炙燒比目魚裙邊充滿魚油,入口即化,一件有點不夠的感覺😆 穴子肉質非常軟滑,而且超級大條;深海池魚我第一次吃,咬開有淡淡的鮮甜味,肉質爽口,想不到頗好吃👍🏻另外還點了海之幸丼,一共有7款刺身,十分豐富。丼飯上的刺身全部都是厚切,口感滿分。油甘魚和比目魚裙邊同樣好吃,大拖羅入口即溶,海膽肥美,沒有怪味,蟹肉肉質結實,有淡淡蟹肉甜味,加上滿滿的三文魚籽,十分滿足🤤小食方面選了忌廉蟹肉薯餅,上菜時是剛炸起,熱乎乎脆卜卜的,忌廉蟹肉非常軟滑,外脆內軟,與豬扒醬非常匹配。最後朋友加點了她很喜歡的加州卷,這裡的加州卷加入了沙律醬,甜甜的很好吃。個人覺得這裡的食材新鮮,份量和價錢都合理,店員亦非常有禮,是絕對可以encore的餐廳,難怪好評這麼多👍🏻