2021-07-02 59 浏览
今天和男朋友到銅鑼灣逛街,晚飯的時候來到登龍街找間日本料理餐廳吃個晚飯,我們於網上搜尋到這間好評如潮的日本菜餐廳,是以售賣丼飯為主的,向來愛吃好料的我自然是不會錯過,於是我們前來光顧。餐廳門口用上落地大玻璃設計,再襯上紅、白燈籠作為點綴,內裏裝潢則以木系為主元素,並使用繩網和富有日式風格的日文掛布做裝飾,整體環境讓人恍如親身置於日本之中。信州蘋果梳打信州是有名出產農作物的地方,因而特意選用來自當地的蘋果製作飲品,飲用味道香甜並帶有氣泡,且散發濃郁蘋果芳香。烤鱈魚乾鱈魚乾外觀薄身金黃,入口香酥爽脆,把其配上濃郁惹味的沙律醬同食更是添加味道層次,是款用作送酒一流的小食。薄燒牛肉沙律配和風醬沙律用上西生菜、小蕃茄等蔬菜,並配搭上薄燒牛肉和蟹籽製作而成,淋上和風醬同食,口感爽脆清新,富有肉香,滑嫩鮮美。厚燒牛舌顆粒狀的厚切牛舌時間製得恰到好處,肉質鮮嫩滑溜,味濃甘香,擠上檸檬汁調味食用,味道清香解膩。四菱海膽丼四菱海膽丼分別用上日本海膽、赤蝦、鯛魚、三文魚作為配料,入口可嚐出用料甚為新鮮,海膽味道鮮甜即化,赤蝦爽口彈牙,鯛魚清淡香甜,三文魚則細嫩鮮美,整體口感多重豐富,層次十足。海之幸人氣推介
信州蘋果梳打
烤鱈魚乾
薄燒牛肉沙律配和風醬
厚燒牛舌
四菱海膽丼
海之幸
人氣推介的海之幸賣相矜貴精緻,食材方面師傅使用了油甘魚、吞拿魚大拖羅、三文魚子、赤蝦、日本松葉蟹拑、日本海膽製造而成,整體入口鮮味嫩滑,甘香鮮甜,柔軟即化。

總結而言,餐廳裝潢甚具日本氣息,環境氣氛感覺放鬆舒適。菜餚用心製作,賣相精緻高質,味道質素亦新鮮超卓,是到此吃丼飯的好地方。
2021-06-30 1872 浏览
雖然店名以丼為名,除了丼主打,還有其他美食。地方雖小,但美食選擇絕對不少,每款菜式,也能做得出色,難怪入座率也非常高。******************************豊勝手丼位於銅鑼灣VPoint 商場地鋪,雖不在心臟位置,美食眾多選擇之下,還能有其吸引之處。從地鐵站前來也很方便。餐廳裝潢滿有日本風味,地方不算大,但都有吧枱,和一般order枱。餐牌之中,包括了前菜、沙律、壽司、刺身、丼飯、盛盒和燒物。飲品,除了酒精飲品,也有果味梳打和罐裝汽水,食物種類和選擇都不少。完熟白桃梳打 HKD36,有10%白桃果汁成份,白桃還要是山梨縣長野縣產,難怪如此清香白桃味,吸引不少女仕食客點選的飲品之選。日式炸豆腐 HKD38,一客豆腐有5小粒,剛好一口一粒,配了點蘿蔔蓉和葱花,放在甜醬汁之中,豆腐邊位,吃下時還有點脆口感,豆腐口感滑溜,又帶醬汁甜味,最喜歡吃上日本葱花,非常脆口又可以帶出香味。蟹甲羅燒 HKD108,這蟹甲羅燒沒有生雞蛋在蟹膏之上,但吃上口一樣滿有蟹膏香味,加入了蟹子和蟹肉絲,口感脆口蟹子,吃上口時非常滿足。還伴上餅乾而吃,沒想到味道如此夾。直接而吃,蟹膏鮮味濃郁,如配

餐牌之中,包括了前菜、沙律、壽司刺身、丼飯、盛盒和燒物。飲品,除了酒精飲品,也有果味梳打和罐裝汽水,食物種類和選擇都不少。

蟹甲羅燒 HKD108,這蟹甲羅燒沒有生雞蛋在蟹膏之上,但吃上口一樣滿有蟹膏香味,加入了蟹子和蟹肉絲,口感脆口蟹子,吃上口時非常滿足。還伴上餅乾而吃,沒想到味道如此夾。直接而吃,蟹膏鮮味濃郁,如配白飯而吃也是一流。

海之幸 HKD298,當中包括了日本海膽、三文魚子、蟹鉗、赤蝦、油甘魚、拖羅、魚翅邊,配上海帶,酸薑和芥末,份量一點都不少,配上是赤醋飯。

先試魚翅邊,清甜魚翅邊沒有被赤醋飯影響了味道,還能吃到滑溜翅邊口感,慢慢還能吃出魚油,非常美味。油甘魚油味香濃海膽更不用多說,鮮甜滑溜,非常滿足。拖羅更不用多說,入口有溶化口感,魚油慢慢而出。赤蝦更不用多說,膠質滿滿口感,鮮甜無比。三文魚子脆口爆漿的口感,可以把鮮味完全釋放出來,配上海膽和赤醋飯一拼而吃,非常美滿。無論是吃上那種食材,無論是油份,口感和膠質都滿滿,滿有一份幸福感覺。

• 蟹甲羅燒
  • 完熟白桃梳打
  • 日式炸豆腐
  • 海之幸丼
  • 慢煮安格斯牛小排丼
2021-06-30 45 浏览
晚餐當然要好好善待自己辛苦了一整天受了一整天的氣.終於要好好休息一整天的苦要吞出來.把所有的壽司把所有的刺身通通往肚裡倒下.今晚帶到DD 來銅鑼灣最多美食的一條街登龍街 記得早兩三年這邊全都是拉麵店近年搖身一變 雲集各界美食有日本料理 燒肉 車仔麵 拉麵店 等等選擇多了質素也提昇了今次選了豊勝手丼,是地舖所以也比較易找到,也有很多客人在等待。前菜來個蟹膏豆腐,嫩滑易入口,帶淡淡蟹膏味,加上三文魚籽鮮味在口中泗溢。今次點了個海之幸,份量也算是豐富。拖羅海膽、油甘魚、左口魚裙邊、牡丹蝦、蟹鉗。壽司飯已經調味,不會太單調,左口魚裙邊經過灸燒,魚脂逼出,更具香氣,入有即溶海膽甘甜。拖羅肥美,脂肪分佈均勻,每口也是充滿鮮甜味。
晚餐當然要好好善待自己
登龍街 記得早兩三年這邊全都是拉麵店
近年搖身一變 雲集各界美食
有日本料理 燒肉 車仔麵 拉麵店 等等
選擇多了質素也提昇了

今次點了個海之幸,份量也算是豐富。

拖羅肥美,脂肪分佈均勻,每口也是充滿鮮甜味。

2021-06-24 81 浏览
今天相約朋友到銅鑼灣購物,先來個午餐。經過這個日本餐廳,看見餐牌非常吸引。有太多選擇了,想了很久才決定到先來個豐盛刺身盛合$288,有六款刺身,首先上枱擺設非常吸引,每款都很新鮮,特別海膽非常鮮甜,入口溶化。之後來個開胃沙律,薄燒牛肉沙律配和風汁$68,沙律菜新鮮爽脆,半生熟牛肉入口嫰滑,肉味濃郁。七味炸手羽$42,雞翼炸得香脆嫰滑,配上七味粉滋味無窮。再來一客厚燒牛舌$88,牛舌厚切非常有咬口,師傅工架了得加了有少許黑椒調味,味道剛好,不會蓋過牛的原味。最後重頭戲一定要強烈推介這個二重鰻魚丼,除了在日本吃過的鰻魚丼,這裡是我吃過最好味的鰻魚丼,鰻魚非常軟腍,入口溶化,醬汁不會過濃,配上日本米飯和半熟日本溏心蛋味道出色。我和朋友都非常滿意,食物竟然有如此質素,簡直可以跟日本媲美,價錢適中,一點也不貴,性價比超高。

七味炸手羽$42,雞翼炸得香脆嫰滑,配上七味粉滋味無窮。

登龍街出名多嘢食經過見到呢間餐廳好有日本氣氛,一於入去試試!「海之幸 $298」餐牌上每個丼嘅圖片都非常吸引我決定揀一款最多刺身嘅!呢個丼有三文魚子/赤海蝦/海膽/油甘魚/拖羅/蟹鉗/左口魚基本上圖片同實物係一模一樣!每款刺身都係厚切,好新鮮,完全無腥味最喜歡係三文魚子卜卜脆,晶瑩剔透油甘魚/拖羅/左口魚油脂分佈均勻赤海蝦/海膽/蟹鉗亦十分鮮甜「豐盛壽司盛合 $238」排序由上至下,左至右起【拖羅/池魚/三文魚/油甘魚/墨魚】睇到拖羅嘅顏色都知有幾肥美,入口即溶墨魚鮮甜爽口【真鯛/赤身/赤海蝦/帆立貝】真鯛味道較為清淡,肉質富有彈性赤海蝦鮮甜爽滑,帆立貝非常厚身【鰻魚/蟹腳/海膽】輕輕燒過表面嘅特長海鰻好吸睛蟹腳鮮甜海膽同丼飯嘅有少少唔同,口感奶滑而濃郁特別欣賞呢度嘅壽司飯都有經過醬汁調味但又唔會搶過刺身嘅味道「日式炸豆腐 $38」一咬落去熱辣辣,豆腐非常嫩滑「蟹甲羅燒 $108」蟹蓋入面有蟹膏,蟹肉,蟹子攪拌之後放上餅乾一齊食口感豐富,味道濃郁,蟹味大爆發總括而言,喜歡壽司刺身嘅朋友不容錯過!必定會再次光顧
登龍街出名多嘢食
經過見到呢間餐廳好有日本氣氛,一於入去試試!

「海之幸 $298」
餐牌上每個丼嘅圖片都非常吸引
我決定揀一款最多刺身嘅!
呢個丼有三文魚子/赤海蝦/海膽/油甘魚/拖羅/蟹鉗/左口魚
基本上圖片同實物係一模一樣!
每款刺身都係厚切,好新鮮,完全無腥味
最喜歡係三文魚子卜卜脆,晶瑩剔透
油甘魚/拖羅/左口魚油脂分佈均勻
赤海蝦/海膽/蟹鉗亦十分鮮甜

「豐盛壽司盛合 $238」
排序由上至下,左至右起
【拖羅/池魚/三文魚/油甘魚/墨魚】
睇到拖羅嘅顏色都知有幾肥美,入口即溶
墨魚鮮甜爽口
【真鯛/赤身/赤海蝦/帆立貝】
真鯛味道較為清淡,肉質富有彈性
赤海蝦鮮甜爽滑,帆立貝非常厚身
【鰻魚/蟹腳/海膽】
輕輕燒過表面嘅特長海鰻好吸睛
蟹腳鮮甜
海膽同丼飯嘅有少少唔同,口感奶滑而濃郁

特別欣賞呢度嘅壽司飯都有經過醬汁調味
但又唔會搶過刺身嘅味道

「日式炸豆腐 $38」
一咬落去熱辣辣,豆腐非常嫩滑

「蟹甲羅燒 $108」
蟹蓋入面有蟹膏,蟹肉,蟹子
攪拌之後放上餅乾一齊食
口感豐富,味道濃郁,蟹味大爆發

總括而言,
喜歡壽司刺身嘅朋友不容錯過!
必定會再次光顧
2021-06-07
2021-06-22 69 浏览
上次吃過午市覺得很不錯,今天來吃晚市omakase😙 很喜歡餐廳的佈置,木製桌椅,和風帆布,日式居酒屋的設計。這個omakase「雅」$380 一位,二位起。季節席前料理(二点)左邊口魚沙律,魚脂豐富,加上清新沙律,好新鮮😃 雞泡魚干好香口,咸咸的好吃😋季節刺身(四点)有池魚,赤蝦,真鵰,帆立貝。刺身新鮮,特別喜歡帆立貝和赤蝦,味道鮮甜又肥美。廚師特選壽司(四貫)有赤身,太刀魚,馬刀背,穴子。壽司飯與刺身比例剛好,一口一件。燒穴子好香又嫩,很大一條。磯煮南非鮑魚手切南非鮑魚彈牙爽口,醬汁香濃美味。松葉蟹膏茶碗蒸茶碗蒸好足料,滿滿的蟹籽蟹肉,香蔥蛋滑料又多,口感好豐富。鯛魚濃湯烏冬鯛魚湯底好香濃,不會太鹹,味道剛剛好。跟烏冬一起吃絕配呀。黑糖蕨餅兩小顆黑糖蕨餅,軟軟甜甜的,好滿足的甜點😋😋另外點了一支土味梳打和蘋果味氣泡水,果味香清新舒暢。

季節席前料理(二点)

季節刺身(四点)

廚師特選壽司(四貫)

磯煮南非鮑魚
手切南非鮑魚彈牙爽口,醬汁香濃美味。

松葉蟹膏茶碗蒸
茶碗蒸好足料,滿滿的蟹籽蟹肉,香蔥蛋滑料又多,口感好豐富。

鯛魚濃湯烏冬
鯛魚湯底好香濃,不會太鹹,味道剛剛好。跟烏冬一起吃絕配呀。

黑糖蕨餅
兩小顆黑糖蕨餅,軟軟甜甜的,好滿足的甜點😋😋

另外點了一支土味梳打和蘋果味氣泡水,果味香清新舒暢。
2021-06-22 75 浏览
週末訓到自然醒 口淡淡 好想食刺身然後去到銅鑼灣食街 - 登龍街嘅豊盛手丼開餐叫左以下幾款食物真心覺得佢哋啲刺身、丼飯好好食❤️個人大推九鼎丼有九款裝滿滿嘅魚生飯 新鮮滿足!當中嘅海膽超正 ~ 好濃、好甘又creamy!另外,見隔離枱啲午市套餐都好吸引🤤下次要嚟試吓!.🔸九鼎丼($368)👍🏻👍🏻一共九款唔同款嘅小丼,有三文魚、三文魚子、蟹肉、蟹膏、海膽、拖羅、真鯛、赤身、燒鰻魚,每一款都係裝滿瀉,魚生多過醋飯!而且啲魚生好新鮮、甘甜!我鍾意蟹肉溝埋蟹膏一齊食,海膽好濃味甘鮮、好creamy!一次過食晒咁多款真係超滿足!.🔸豊盛刺身盛合($288)👍🏻哩個刺身盛合都幾抵食,有滿滿嘅海膽、活赤貝、三文魚、蝦、吞拿魚、鯛魚。全部都好鮮甜彈牙,而且大塊,口感更正!我將塊三文魚刺身上面鋪滿海膽嚟食,極致滿足!😋.🔸海之幸丼($298)👍🏻嚟到又點可以唔叫海鮮丼食呢?除咗魚生片,仲有蟹鉗、海膽、肥美鮮蝦、三文魚子,大大啪落口,慢慢感受吓(唔好快吞轟😝),真係好滋味!飯係混合咗赤醋,比一般白醋飯多了一分香氣。.🔸日式炸豆腐($38)豆腐內裡嫩滑、外皮浸透了鰹魚汁,唔錯。.🔸吉列炸蠔($42)👍🏻蠔雖
週末訓到自然醒 口淡淡 好想食刺身
然後去到銅鑼灣食街 - 登龍街嘅豊盛手丼開餐
叫左以下幾款食物
真心覺得佢哋啲刺身、丼飯好好食❤️
個人大推九鼎丼
有九款裝滿滿嘅魚生飯 新鮮滿足!
當中嘅海膽超正 ~ 好濃、好甘又creamy!
另外,見隔離枱啲午市套餐都好吸引🤤下次要嚟試吓!

🔸九鼎丼($368)👍🏻👍🏻

🔸豊盛刺身盛合($288)👍🏻

🔸海之幸丼($298)👍🏻

🔸日式炸豆腐($38)
豆腐內裡嫩滑、外皮浸透了鰹魚汁,唔錯。
🔸吉列炸蠔($42)👍🏻
蠔雖然唔算好大隻,但蠔味好濃、而且juicy,而且炸得夠乾身、唔油,沾上酸美美嘅炸汁,味道好夾、好好味!
今日同朋友下午兩點去到銅鑼灣登龍街,原本諗住食拉麵!點知俾豊勝手丼裝修吸引咗入去,舖頭細細好似去咗日本!一打開餐牌好吸引,先叫一款六點刺身,有三文魚丶吞拿魚丶海膽丶帶子丶甜蝦丶油甘魚$288真係超值,所有剌身都好新鮮,尤其係海膽,入口即溶,完全冇一點腥味,上邊還有一點點黑色的東西,我還以為係黑岩鹽,原來係黑芝麻非常特別,跟住來個薄燒牛肉沙律,沙律爽脆,牛肉似係慢煮半生熟,牛味脂肪濃郁,配埋個柚子汁,$68真係好抵食!再點了兩款小食七味手羽及鹽燒牛舌,雞翼來到熱辣辣有少少辣辣地好惹味!牛舌燒到剛剛好外脆內嫩,真係好厚切,好食😋跟住成餐飯嘅重頭戲二重鰻魚飯$198,可以講在香港食過最好嘅鰻魚飯就喺呢度,師父火候好好👍🏻燒到剛剛好,外面好脆,裏面好軟熟,醬汁又甜又咸,一碗飯真係唔夠,仲有佢隻糖心蛋,好有蛋香,應該係日本蛋,總括嚟講!燒物非常出色,師傅到位!在銅鑼灣7xx兩位真係性價比,下次一定同朋友再試夜晚
外脆內嫩,真係好厚切,好食😋

跟住成餐飯嘅重頭戲
2021-06-17
  • 鰻魚飯
本身我係睇咗OpenRice,見到十分多好正。咁岩又想食壽司,所以就去試一試。一開始見到裝修幾特別,滿懷期待。好開心咁叫咗一個壽司午餐,點知一嚟見到啲顏色就心知不妙,再睇一睇啲飯,通常壽司是用白米的,但佢係用咗一啲醬汁撈飯,所以舊壽司飯是啡色的。一食落口就知魚不是新鮮的那一種,其實魚生可以說是容易好食,因為基本上就沒有經過烹調,只要食材新鮮,所有嘢都會好食的。大家可以看一看我的照片,新不新鮮是不能欺騙的….我們還點了一個刺身飯套餐,佢上了刺身,沒有飯,過了5分鐘才上飯,有點奇怪,但這一點是可以原諒的。希望佢可以在食材方面有所進步~
2021-06-11 87 浏览
早兩日終於去左想試好耐既日本餐廳!因為登龍街實在太多好野食!搞到次次去到都食唔到。呢間餐廳長期都坐滿哂客人😂😂😂今日無book位,好彩都叫做有位,但見到後我一張枱無book位既人就得返bar枱坐😆😆😆我同老公每人叫左一個飯,我選左海鮮五色丼,而佢選左海之幸☺️☺️☺️當然仲叫左少少壽司同埋炸豆腐試下啦😉一黎既就係炸豆腐!好少食炸豆腐覺得好好食,呢個炸豆腐好似有來炸墨魚餅feel😂😂😂但問過職員,係真係純炸豆腐😆真係好好食!我地散叫左赤蝦壽司、三文魚壽司、油甘魚壽司同埋吞拿魚壽司☺️ 壽司唔算大件,份量岩岩好!油甘魚好鮮味🤩🤩🤩食完想再叫多份。不過都真係好飽😂😂😂個重頭戲丼飯終於到☺️淨係貌相都已經滿分😂😂😂海膽好好食!好甜🤩🤩🤩即刻想叫多一板😂😂😂仲有蝦!啖啖肉!勁大隻😂呢個飯係可以做到每啖飯都有刺生係口🤣🤣🤣🤣不得不提,佢地既壽司飯係免費添食岩哂大胃人幫襯😆😆😆成餐飯overall都好抵食!而且職員效率都好高☺️cp值非常高!值得再黎食多次😍😍😍

不得不提,佢地既壽司飯係免費添食
岩哂大胃人幫襯😆😆😆
成餐飯overall都好抵食!而且職員效率都好高☺️
cp值非常高!值得再黎食多次😍😍😍
2021-06-08 58 浏览
係啊,無錯,今晚又泥登龍街搵食。事關登龍街真係有唔少幾唔錯既餐廳,要試晒都唔係咁易。今晚泥到呢間『豐勝手丼』試下啲『家鄉菜』。一入到去,鋪面唔算大,目測可容納二十幾人左右。但裝修擺設都唔錯,反而鋪面細細地又多番啲日本小店既人情味既感覺。一坐低就有職員上茶比menu,而職員既服務態度都幾唔錯。我同老婆二話不說,即刻揀左兩個丼飯:『海鮮五色丼』& 『海之幸丼』(我揀左後者),然後點左4款壽司,包括:赤蝦,油甘魚,三文魚同呑拿魚。另外,仲叫多左個小食『日式炸豆腐』添。無幾耐,小食先上枱。估唔到呢個『日式炸豆腐』竟然會有驚喜。因為佢口感完全唔似平時食到既炸豆腐。如果要形容,有啲似食緊墨魚滑。加埋個醬油調味,真係唔錯。跟住就到壽司上枱。食落都算係幾新鮮。而且佢壽司飯唔係用普通珍珠米。我上網check過,果啲啡啡地色既飯應該係江户前赤醋飯。味道比普通壽司飯更有層次感。食完壽司,主角正式上場。我點既呢個『海之幸丼』,有油甘魚,拖羅,海膽,雪蟹鉗,赤海蝦,比目魚,魚生種類非常豐富,而且每一種都各有鮮味,一碗丼飯食到幾個層次,真係無乜可以彈既地方。最後仲叫埋支信州蘋果梳打,大滿足!

最後仲叫埋支信州蘋果梳打,大滿足!
2021-06-06 1830 浏览
今日好想食日本野!放工約左同事黎到豊勝手丼,餐廳位於銅鑼灣V Point 地下,地點夠哂方便,環境寬敞坐得舒服。薄燒牛肉沙律牛肉脂肪分佈平均,肉汁充盈、肉質鮮嫩、牛味香濃,沙律菜新鮮爽脆好清新,健康之選。海之幸丼有成七款刺身,相當豐富,包括油甘魚、左口魚裙邊、吞拿魚腩、三文魚籽、赤蝦、松葉蟹鉗同日本海膽。賣相非常吸引,食落款款都好新鮮!比較推介富油脂甘香既吞拿魚腩、松葉蟹鉗軟滑鮮美、濃郁奶滑既日本海膽。四菱海鮮丼有齊日本海膽、紅蝦、鯛魚、三文魚,款款新鮮,尤其推薦鮮嫩甘甜既鯛魚,以及鮮甜豐腴既日本海膽~照燒牛吞厚切牛吞夠哂爽脆,食落軟綿有咬口。燒鱈魚乾薄脆香甜唔會韌,沾埋蛋黃醬食更滋味。飲品揀左信州蘋果梳打,甜度剛好,解膩一流。
今日好想食日本野!
放工約左同事黎到豊勝手丼,
餐廳位於銅鑼灣V Point 地下,
地點夠哂方便,環境寬敞坐得舒服。

薄燒牛肉沙律
牛肉脂肪分佈平均,
肉汁充盈、肉質鮮嫩、牛味香濃,
沙律菜新鮮爽脆好清新,健康之選。

海之幸丼
有成七款刺身,相當豐富,
包括油甘魚、左口魚裙邊、
吞拿魚腩、三文魚籽、
赤蝦、松葉蟹鉗同日本海膽。
賣相非常吸引,食落款款都好新鮮!
比較推介富油脂甘香既吞拿魚腩、
松葉蟹鉗軟滑鮮美、濃郁奶滑既日本海膽。

四菱海鮮丼
有齊日本海膽、紅蝦、鯛魚、三文魚,
款款新鮮,尤其推薦鮮嫩甘甜既鯛魚,
以及鮮甜豐腴既日本海膽~

照燒牛吞
厚切牛吞夠哂爽脆,食落軟綿有咬口。

燒鱈魚乾
薄脆香甜唔會韌,沾埋蛋黃醬食更滋味。

飲品揀左信州蘋果梳打,甜度剛好,解膩一流。
2021-06-03
2021-05-28 82 浏览
COVID--19 疫情下,生活習慣改變了,其中包括:不聚餐工作日午餐,多數自己1個人吃,日本料理是個合適的選擇!第2次來豊勝手丼吃午餐,上次是在謝斐道舊舖,今次在登龍街 V Point新舖,新舖店面大了,用餐環境改善了!加分!點了三重鐵火丼定食:#三重鐵火丼,看名字,應該有3種不同的吞拿魚,但我只吃到赤身和吞拿魚蓉2種,赤身新鮮,吞拿魚蓉細滑,入口即化,米飯用日本米,軟糯,180元吃出幸福感!#前菜是煙鴨胸,配甜酸醬,好味!#野菜沙律,份量有點少!#味噌湯,不會太鹹,不錯!
工作日午餐,多數自己1個人吃,日本料理是個合適的選擇!

點了三重鐵火丼定食:
#前菜是煙鴨胸,配甜酸醬,好味!
#野菜沙律,份量有點少!
#味噌湯,不會太鹹,不錯!

2021-02-04
2021-05-27 105 浏览
星期日約咗閠蜜出銅鑼灣行街, 行到腳仔攰, 又肚餓就去咗呢間食日本野。進入餐廳好有日本feel, 令人仿如置身日本我哋叫咗一個丼飯、壽司同兩個小食蟹肉蒸蛋$28上枱時仲係熱, 食落香滑可口。滑嘟嘟的蒸蛋加上蟹肉嘅鮮味,再配上三文魚籽, 味道更香濃炸生蠔$42新鮮炸起, 熱辣辣又勁脆, 隻蠔又大又肥美, 充滿蠔鮮味豐盛12貫$238有齊十二款唔同嘅壽司, 我同閠蜜各食咗六件, 每件刺身都好新鮮, 個人喜歡海膽, 色澤金黃, 入口即溶。帶子又夠鮮甜。仲有鰻魚超長, 食落口感軟身。而且壽司飯本身已經有味, 唔洗點落 wasabi 鮮甜味已經食到停唔到口海之幸丼$298賣相好吸引, 一碗飯丼有齊多款刺身, 有肉質柔軟而油花豐富嘅油甘魚、充滿魚味嘅左右魚群邊、肥美嘅吞拿魚腩、脆卜卜又大粒嘅三文魚籽、爽滑嘅赤蝦、鮮甜嘅松葉蟹鉗和日本海膽,全部都好新鮮, 呢個價錢真係好抵食難得同閠蜜聚下, 當然要啤一啤,但當日我唔舒服,只係飲咗支蜜桃梳打,唔太甜,充滿蜜桃味
我哋叫咗一個丼飯、壽司同兩個小食

蟹肉蒸蛋$28

炸生蠔$42
新鮮炸起, 熱辣辣又勁脆, 隻蠔又大又肥美, 充滿蠔鮮味

豐盛12貫$238

海之幸丼$298

2021-05-26 110 浏览
某日lunch搵咗間海鮮丼去填飽個肚,事後先發現原來係間人氣小店😜如果想要前菜、沙律和湯,要另外加$25,因為我地都飽飽地,還掂都有茶,就冇特別加錢要啦😚~▪️二重鈇火丼▪️$138吞拿魚、碎蔥吞拿魚腩蓉▫️三色北海丼▫️$128三文魚、真鯛、甜蝦💭佢地嘅丼係用蘑菇飯,白飯混合住蘑菇碎,有蘑菇嘅香味同口感都幾有趣😗總體黎講,普通價錢配普通質量,午市係銅鑼灣呢個價錢呢個份量又係差唔多,只係唔好期望太高😂豊勝手丼📍銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖#foodtaster銅鑼灣 #foodtaster日式

二重鈇火丼
▪️二重鈇火丼▪️$138
吞拿魚、碎蔥吞拿魚腩蓉

三色北海丼
▫️三色北海丼▫️$128