2018-03-21 149 浏览
今日一人行去到銅鑼灣食飯,突然間好想食刺身,去左一間日式餐廳。早早之前已經聽朋友介紹,今晚就去再戰一次。餐牌選擇好多好吸引呀!我就隨便叫左一款咩都有啲既刺身飯。因為選擇太多,店員介紹依款我就試試啦。牡丹蝦大大一隻好爽甜,入口鮮味突出濃郁,蝦頭好甜仲有蝦膏,帶子厚切好爽嫩,甜鮮度同樣極高。油甘魚濃香濃郁,三文魚同樣厚身魚味濃烈,最不能錯過就係海膽,入口鮮甜唔會有腥味,下次叫原板海膽試試套餐仲包括沙律、前菜和味噌湯,好抵食!
餐牌選擇好多好吸引呀!

套餐仲包括沙律、前菜和味噌湯,好抵食!
2018-03-21 135 浏览
今晚一人行放工去銅鑼灣食晚餐,女朋友忙番學唔得閒陪我,放工又懶得煮飯,直接食埋飯先番屋企。銅鑼灣有太多好食既餐廳,突然間心血來潮想食日本菜,即刻諗到刺身飯!「豊勝手丼」是我首選。蔥吞拿魚蓉配原板海膽。賣相夠哂吸引呀!滿滿蔥吞拿魚蓉,入口魚味突出濃郁,魚味好香完全唔膩,每一口都是幸福海膽份量夠哂豐富,鮮甜綿密,好霸氣呀套餐包括沙律、前菜和味噌湯。份量絕對夠飽海膽是我最愛,一口飯一口海膽,完全是晚餐的享受。
蔥吞拿魚蓉配原板海膽。
海膽份量夠哂豐富,鮮甜綿密,好霸氣呀

套餐包括沙律、前菜和味噌湯。份量絕對夠飽
海膽是我最愛,一口飯一口海膽,完全是晚餐的享受。
2018-03-20 192 浏览
今日一個人去銅鑼灣行書店之後就到對面食街找吃的 上網看到這間幾高評價的日式丼飯店就去試下 店鋪細細只有16個座位 不過款式有很多 不合心意亦可以自選配料自己考慮了很多之後 最後點了北海蟹丼 $198 有齊松葉蟹肉+松葉蟹鉗+松葉蟹腳+味噌蟹膏+蟹籽 蟹肉質軟滑 鮮甜美味 蟹腳只要用筷子輕輕一撥就能原條放進口裏 蟹鉗也不雖然很用力 蟹膏鹹甜適中拌飯最好 加入蟹籽爽口 好幸福一大口一大口吃 這裏的壽司飯加入了魚仔 亦可以無限添加飯的 冬天就是要吃蟹的季節 竟然這裡一碗丼飯就可以滿足我所有的的心願

2018-03-18
2018-03-13 122 浏览
經過呢間舖既門口, 比佢日式木系裝修吸引左埋去睇睇門外面個menu 先, 有Omakase即係廚師發版, 由佢決定當日提供邊種刺身好期待等既時候周圍望下, 木牌既裝飾充滿日式風味喺牆身發現到呢張紙壽司飯免費添加, 一定可以食飽飽千呼萬喚始出來, 個餐黎到喇飲完麵豉湯後, 即刻食個沙律先, 酸酸甜甜既黑醋好醒神開胃食少少辣味螺肉刺激味蕾omakase 入面就有池魚, 真鯛魚, 鮟鱇魚肝, 赤貝同埋三文魚腩, 加上少少蔥花&中間粒菊花作點綴, 盡顯廚師既心思作為omakase 既刺身, 一定係廚師認為當日最新鮮好味既先比你食, 果然不付所望, 全部都好鮮甜先由最淺味既魚食, 食到最後先食最濃味既魚肝
經過呢間舖既門口, 比佢日式木系裝修吸引左埋去
睇睇門外面個menu 先, 有Omakase
即係廚師發版, 由佢決定當日提供邊種刺身
好期待

等既時候周圍望下, 木牌既裝飾充滿日式風味
喺牆身發現到呢張紙
壽司飯免費添加, 一定可以食飽飽

千呼萬喚始出來, 個餐黎到喇
飲完麵豉湯後, 即刻食個沙律先, 酸酸甜甜既黑醋好醒神開胃
食少少辣味螺肉刺激味蕾
先由最淺味既魚食, 食到最後先食最濃味既魚肝
2018-03-12 93 浏览
星期日的中午約咗朋友來銅鑼灣買禮物,午餐就揀咗上次食過好好食的豊勝手丼,明顯星期日的客人比星期六少,上次星期六中午多到坐满,要等位,今日人就少啲,坐得舒服啲。海鮮丼款式依然眾多,好吸引,價錢相宜,套餐價已經包味噌湯,沙律,壽司飯等我想食帶子,就揀咗個馥之丼,碎蔥吞拿魚腩加黑松露火炙帶子,味噌湯熱辣辣,香甜美味,加上有大蔥煮調味,沙律大碗,清脆新鮮,仲有個螺肉小食火炙帶子有成6塊,每塊都有黑松露調味,厚偏廢鮮甜,中間的蔥碎吞拿魚腩用料新鮮,味道香濃,肉質滑身,壽司飯都煙韌有咬感,份量十足,好飽肚。

2018-03-05 157 浏览
平時食日本野通常也是壽司刺身,今次跟女友想試下新野,一於去食刺身丼飯!上網看過這間食店評價不俗,也是開飯熱選,於是就來一試虛實!😝店鋪位置旺中帶靜,不在銅鑼灣最旺最多人的地方,但與某24小時拉麵店同一條街,不算難搵!丼飯的款式很多,每個賣相也很吸引,也可跟隨自己的喜好配搭不同的魚生、刺身!😊😊店鋪位置不大,但裝潢設計很有日本風,而且店員禮貌親切,感覺置身日本小店一樣!主菜來了!和牛丼套餐連前菜、沙律、麵豉湯!!雖然店內是主打不同的刺身丼,但小弟選了店員推薦的鹿兒島和牛丼,感覺有點格格不入呢!😝😝和牛燒得香軟,未入口已經有濃烈的牛肉味,放入口吃就一口即溶的感覺呢!很正!很意外做魚生丼的餐廳連和牛丼也做得這樣出色!👍🏻👍🏻女友點的海膽海鮮丼,也是新鮮十足,份量絕不欺場呢!👍🏻👍🏻😋😋

和牛丼

和牛丼
2018-03-04 178 浏览
今日去行希慎廣場,,又適逢春季大減價,有很多嘢因太平忽然想買,今次真的大滿足。行到咁累係時候要醫吓個肚,銅鑼灣好多嘢食就係人都知,但要高質素而唔係A,B,C套餐貨式,就唔容易找,好彩有個吃貨寶寶朋友,介紹去一間高質及性價比極高的日本菜餐廳,咁就一定要試吓有幾高質。餐廳位於謝斐道百達中心地下,門面用了日式嘅傳統設計,入到去有去咗日本嘅感覺,因為此店主要提供海鮮,所以店內掛了好多貝殼,同有關魚,魚網等海洋嘅裝飾,店內設計很精緻,令人坐得舒適。看看餐牌,款式選擇很多,但對我呢個海膽控嚟講,一定要試一試呢度嘅招牌菜「沢豊雲丹丼」😍😍有原板韓國海膽,有成七排,每排有十辨海膽,份量十足,粒粒海膽都肥滿肉厚,色澤亮麗,新鮮嫩滑,配上提供的大片紫菜包住D海膽嚟食,奇味無窮。唔講唔知,海膽其實含有大量鈣質,DHA,蛋白質,對身體好有益處。除咗韓國海膽,仲有一大排日本海膽,用切得薄薄的小青瓜片墊底,日本海膽size比較大而油厚,顏色鮮豔,海膽味更濃,入口後滿口濃郁海膽味,久久不散,至今仍回味當中。 咁大阪嘅海膽 ,食完超級大滿足另一主角不能不提,就係赤蝦,大大隻肉質鮮嫩豐厚,爽口彈牙,蝦頭有膏,蝦肉就呈現

咁大阪嘅海膽 ,食完超級大滿足

另一主角不能不提,就係赤蝦,大大隻肉質鮮嫩豐厚,爽口彈牙,蝦頭有膏,蝦肉就呈現半透明,甘香鮮甜。

飯嘅中央有一座大大嘅碎蔥吞拿魚腩,份量十足,油香四溢,細心留意到並唔係用腩頭腩尾貨式,因為一般方間為節省成本,比頭尾貨你,因為碎上客人唔會發現,但呢度性價比高就贏在係呢D位。

跟丼飯裹面放咗幾片酸薑,佢哋好味到連酸薑都整得酸甜味剛好,厚薄適中,為呢個丼飯生色不少。

跟餐會包一碟芝麻螺肉,大大粒軟硬適中,個醬汁小微辣,作為前菜一流👍🏻

味噌湯都係跟餐上的,有切薄的白蘿蔔片,日本滑豆腐,及海帶,個湯好鮮甜,一定唔會係味精湯。

前菜仲有沙律菜,內有酸味沙律汁,細心地配上切超薄片的黃椒,令平凡得沙律變得不平凡,值得一讚👍🏻👍🏻

此店用的日本介辣係用新鮮的washabi 即磨出嚟,唔係用膏狀嗰D貨。

店內有一特色就係「提供壽司飯免費添加」順便要介紹吓佢哋係用日本產米,係認真到係門口有一張《Japanese Food and Ingredient Supporters》的認定証,所以呢間店嘅所有出品,對客人有保證!

日本直送產米, 簡直是信心嘅保證

2018-02-28
2018-03-02 142 浏览
豊勝手丼,會黎係因為佢的魚生飯,夠哂吸引仲有咩好得過魚生飯嘅美味🤤🤤🤤所以我來了丼款式選擇多 樣樣都豐富,花多自然眼亂手丼份量足,前菜豆腐嫩滑,配上沙律醬,輕燒表面,更令豆腐入口香滑主角點少得佢魚生飯,今次選了的丼包括有鮟鱇魚肝,加拿大海膽,赤貝,金目調同真鯛加拿大海膽大大顆,入口鮮甜又唔腥,海膽迷點可以少得佢鮟鱇魚肝厚且味道濃郁金目鯛鯛魚剌身,平時於日本餐廳少有食到,因為比較罕有,今次意外地可以食到真係滿足金目鯛入口比較爽脆,味道鮮甜魚生大塊,加厚切,滋味程度滿分真鯛相對較普遍,但餐廳供應的是厚身且大塊的魚生,又係夠gimmick入口鮮甜,魚脂甘香,加上厚切質感,喜歡魚生的一定愛上它

豊勝手丼,會黎係因為佢的魚生飯,夠哂吸引
仲有咩好得過魚生飯嘅美味🤤🤤🤤所以我來了

丼款式選擇多
樣樣都豐富,花多自然眼亂

主角點少得佢

加拿大海膽大大顆,入口鮮甜又唔腥,海膽迷點可以少得佢

鮟鱇魚肝厚且味道濃郁
真係滿足

金目鯛入口比較爽脆,味道鮮甜
魚生大塊,加厚切,滋味程度滿分

入口鮮甜,魚脂甘香,加上厚切質感,喜歡魚生的一定愛上它

2018-03-01 4718 浏览
今天午飯時間,再試這間豊勝手丼日本餐廳, 因上次食完赘沢雲丹丼,十分回味那種鮮甜味,尤其是海膽的,甘甜不澀味道,想起都特別興奮。但今次想試下別的刺身丼, 店員極力推介這海の幸丼, 因有幾隻松葉蟹鉗,所以更加鮮味。看這海幸丼menu材刺身,材料特別豐富, 分別有油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚籽、赤蝦、 日本海膽和松葉蟹鉗, 眼看更多鮮味刺身,未食已經流曬口水,所以就決定試下。等了一陣,師傅極速整好了這海の幸丼放在面前, 這一刻已被其賣相深深吸引著, 估唔到真實的比menu的圖片更加吸引,而且,還嗅陣陣海鮮的鮮味,而日本海膽的濃烈甘香味道更甚, 忍不住馬上開餐。其實材料真是十分豐富, 上面密麻麻的刺身,看不見底下的日本珍珠米。一開始不知從那裏食起 ,猶豫了一陣,決定先食松葉蟹鉗, 味道絕對是鮮甜味美, 紮實的肉質, 肉質如松針,食落加上有少許嘅蟹汁, 異常甜美, 絕對是品質上乘嘅蟹王。日本海膽,色澤是橙黃色, 眼見非常新鮮 ,質感軟滑, 味道十分濃烈, 最重要是甘甜不澀, 愈食愈滋味。而油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚籽、赤蝦各有兩大片(隻), 味道真是一樣畀一樣鮮甜, 尤其是比目魚

海の幸丼

而油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚籽、赤蝦各有兩大片(隻), 味道真是一樣畀一樣鮮甜, 尤其是比目魚邊 ,略略燒過, 微微焦燶味,有種入口即溶嘅感覺, 那種鮮甜味又嫩滑嘅口感, 每次食完都回味無窮。 更要一提示今次的赤蝦十分巨大, 分量十足,肉質柔嫩滑溜,口感黏黏的,鮮味十足。

此丼還包味噌湯、沙律菜和螺肉,味道以螺肉最為爽口, 加上醬汁配搭,十分滋味。

最後一題是這裏的女店員非常好招呼,除了十分有禮貌之外,親切嘅笑容, 都令食客食得特別開心。

2018-02-28
海の幸丼
2018-03-01 118 浏览
昨晚睇完電視節目,介紹東京美食。今日即刻想去食返餐正嘅日本嘢。諗起呢間井飯,念念不忘佢成板海膽, 一於去食啦。小店似十足日本嘅店午餐餐牌前菜有沙律,蕃茄,酸酸甜甜好醒胃麵豉湯雲丹卜口井 - 原板韓國海膽 + 碎蔥吞拿魚腩嘩! 正呀! 成板海膽,怎能讓你不心動! 海膽鮮甜,無苦味~ 就咁食又得,夾紫菜食又得, 得咗! 成碗都充滿住碎葱吞拿魚,滿滿的一整碗,簡直滿足晒我對吞拿魚的慾望。成啖都係魚肉,軟綿綿的,滿口滿足~ 總括而言,十分高質,十分滿足下次要再光顧,再試下不同井飯

小店似十足日本嘅店

午餐餐牌

前菜有沙律,蕃茄,酸酸甜甜好醒胃

麵豉湯

雲丹卜口井 - 原板韓國海膽 + 碎蔥吞拿魚腩

嘩! 正呀! 成板海膽,怎能讓你不心動!
海膽鮮甜,無苦味~

就咁食又得,夾紫菜食又得, 得咗!

成啖都係魚肉,軟綿綿的,滿口滿足~

總括而言,十分高質,十分滿足

下次要再光顧,再試下不同井飯
午餐
2018-02-27 104 浏览
今日經過銅鑼灣忍不住又食左個豐富午餐,呢間雖然鋪面細小,但勝在店員工作認真,選擇食材嚴謹。所以吸引不少奉長客。我叫個五品丼,有厚厚的三文魚片,油甘魚,大大隻赤蝦,好大粒活帶子,鮮黃色日本海膽。再配有機莎律菜。一次過滿足曬食海鮮嘅口味。三文魚和油甘魚新鮮肥美啖啖肉。鮮嫩入口即溶。喜愛食三文魚的你,不防來試下,係切得好厚好正。赤蝦和帶子都好新鮮。海膽好鮮味。朋友叫左個鮭親子丼,即三文魚加三文魚子,我覺得呢個飯好低食,每片三文魚都係厚厚一片,極新鮮肥美。魚子大大粒粒夠多,入口感趣味十足。另外個莎律菜都好味,有極菜配合酸酸地汁,增加食慾感,唔錯。

赤蝦和帶子都好新鮮。海膽好鮮味。

另外個莎律菜都好味,有極菜配合酸酸地汁,增加食慾感,唔錯。

2018-02-27
  • 五品丼
  • 鮭親子丼
2018-02-25 130 浏览
與友人去銅鑼灣辦年貨,又想起了這間日本料理,上次食過很回味這裡的丼飯店面不大,平日夜上去到一樣座無虛席,稍等了一會兒才有位偏黃的燈光和以木為主的裝修,令人幾放鬆。不過位置不大座位亦比較擁擠,可以同朋友坐的親密d慢慢傾計。每款丼飯都很吸引,絕對會讓人有選擇困難症!如果不想點配搭好的丼,也可以自選材料組合。丼飯外也有其他料理,挺有日本風味。限定餐牌好特別,可惜兩個丼飯已經好飽,未有試到。海之幸丼用料好豐富!一個丼飯有齊日本海膽、厚切油甘魚、三文魚子、比目魚邊、蟹鉗同赤蝦,重點一提我最愛嘅Toro,油脂分佈均勻,入口即溶,仲有滿滿的魚油香味,用料果魚唔馬虎!三國雲丹丼有齊日本、韓國及加拿大海膽,最適合海膽控!韓國海膽原板上,份量十足;加拿大海膽肥美大片,但本人覺得較腥並有些甘苦味;最喜歡日本海膽,質感creamy之餘很鮮甜。丼飯配前菜、沙津和湯,更可以添飯,所以食得好滿足!小店用料高質,配搭亦一d都唔馬虎,雖然價錢稍貴,但在香港食到日本當地的新鮮滋味,偶爾一餐也不過份!

店面不大,平日夜上去到一樣座無虛席,稍等了一會兒才有位

丼飯外也有其他料理,挺有日本風味。

限定餐牌好特別,可惜兩個丼飯已經好飽,未有試到。
海之幸丼

三國雲丹丼

丼飯配前菜、沙津和湯,更可以添飯,所以食得好滿足!

2018-02-12
海之幸丼
三國雲丹丼
新年咯~又來Sogo辦年貨,照例要醫了肚子再血拼。想起了上次和朋友一齊光顧的豊勝手丼,整個腦海滿是美味的回憶,決定再戰一次。上一次來光顧的時候,我記得拉開招牌下的木門就能望透了整間店,空間不是非常大。這一次來發現店家把店面擴充到隔壁,增加了十幾個座位。除了傳統的勝手丼,還多了不少食物選擇。哇噢!還看到了豊勝手丼參加了由日本福井縣、兵庫縣、三重縣聯手打造日本御食國海產祭,聽說這三個縣一直以來都是進貢新鮮海產給天皇的主要產地,這一次竟然香港有參加,那我們也難得有機會可以嚐到媲美日本皇家料理的新鮮海產。「勝手丼」,上次來吃的時候朋友就解釋過一次給我聽了,食客隨心所欲挑選自己喜歡的刺身,讓師傅放在壽司飯上做成丼。形象化一點來說,就是「丼界車仔麵」,要吃多少配料,就點多少。不過有時選擇太多也不是一件好事,實在太難決定吃什麼了。所以這次我還是照老樣子,選擇店家已經搭配好的丼。我們第一個選的是海の 幸丼($338),一份套餐除了一碗丼飯,還有一份沙拉、小吃(螺肉)和一碗麵豉湯。價位確實不便宜,但看這琳瑯滿目的食材,滿滿一碗集齊了油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚子、赤蝦、松葉蟹鉗和日本海膽,相當繽紛
新年咯

價位確實不便宜,但看這琳瑯滿目的食材,滿滿一碗集齊了油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚子、赤蝦、松葉蟹鉗和日本海膽,相當繽紛的豪華丼飯。

松葉蟹鉗已經除去了殼,只要拿住兩支蟹鋼再咬上面的肉就可以輕易扯出,非常方便,味道也很清甜;赤蝦則肥美新鮮,蝦肉也很有彈性。

看這比目魚邊,顏色皎潔純白,上面黑黑的好像是黑松露茸來的,一咬下去腴肥綿化,爽滑且鮮嫩。
而我最愛的自然是這塊吞拿魚腩,顏色粉紅的Toro充滿雪花密佈的甘香脂肪 ,在舌頭的熱力下轉化成豐腴魚油,好滿足啊

另一款丼我們選擇了三國雲丹丼($288),一碗丼集齊了日本、韓國、加拿大的海膽。

原板上的是韓國海膽,瓣塊比較小,顆粒紋路不算明顯,好在味道清甜,口感都算滑溜,不過是三款中最清淡,屬於輕口味之選。如果想感受三國海膽不同層次的甜,建議先從韓國的開始嘗起。

而最前面瓣塊最大的是產自加拿大的海膽,是眾多海膽中最肥厚,顏色呈泥黃色,質感較實淨爽身,海水味重,質感同樣滑不溜口;而加拿大海膽左手邊顏色比較金黃的就是產自日本的海膽了
!瓣塊較加拿大的細,但入口的味道就好像拆開了禮物盒,嘭一聲,瞬間舌尖上炸出一陣濃郁鮮甜,After-taste在口腔裡持久不散,滿滿海洋鮮味久繞味蕾。

另外值得讚賞的是,這裡的白飯上面撒滿了白飯魚,所以飯入口不僅僅只是米香味,更帶有多一種鮮甜味。雖然白飯魚不是什麼矜貴食物,但是起了畫龍點睛之效,細節位很值得加分。

吃過兩個丼後,所謂海の 幸丼,確實日文意思我也不懂,但單看中文字,我想是吃完會有幸福的感覺吧?而三國雲丹丼,則是吃了仙丹後,然後飄在雲上的意思嗎?
這兩個丼確實做到了這種效果,雖然價格不算便宜,但啖啖都是昂貴食材,可謂一分錢一分貨,所以還是很值得的。
2018-02-12
  • 海の 幸丼
  • 三國雲丹丼
2018-02-06 173 浏览
冬天食魚生丼,其實同食雪糕一樣!超正!今日去左會展forum, 悶左一整個早上,唯有搵好野食下慰勞自己!天氣得個5度,但仍然好想食海膽友人介紹下去左呢間小店。小店就係一蘭旁邊,採用全木的裝潢,感覺很對板。雖然又凍又落雨,12:30甫進小店仍有枱西裝友坐低左,香港人愛日本菜嘅程度真係世界級點了吞拿魚魚蓉海膽丼!上枱吸睛程度絕對爆燈!整整一板新鮮海膽,配上紫菜同壽司飯,一啖咬落去,海膽鮮味直情係口腔爆發超正!再咬啖吞拿魚魚蓉,綿密嘅質感加上鮮味無窮,輕輕加少少鼓油已調起鮮味來!食材新鮮就是王道!總括這間小店,食材新鮮,足料,坐得舒服自在,水準極高!
天氣得個5度,但仍然好想食海膽

超正!

總括這間小店,食材新鮮,足料,坐得舒服自在,水準極高!
2018-01-24 765 浏览
已經係第4次嚟食,次次都好滿意,而且佢哋定期會加新菜色,值得隔一排又嚟食!北海蟹丼 ($198)賣相好吸引,鍾意蟹嘅應該會開心到癲咗,有松葉蟹肉、2隻松葉蟹腳、2隻松葉蟹鉗、味噌蟹膏及蟹籽。就算係蟹鉗都已經整好晒,基本上唔洗出手都可以食到啖啖肉又唔會浪費半絲蟹肉!味道鮮甜而且口感係一梳梳咁,非常新鮮。花咗啲時間將全部撈埋一齊食,非常滿足!五品丼 ($268)有三文魚、油甘魚、牡丹蝦、活帶子及日本海膽。全部刺身都好新鮮肥美,肉質甘甜;比較突出嘅係牡丹蝦,超大隻勁新鮮,肉質好嫩滑彈牙,食埋蝦頭入面啲膏,香甜無比!兩塊帶子中間夾咗塊檸檬片,必少少檸檬汁出嚟一齊食,鮮甜味道更突出;由於太肚餓嘅關係,啲日本飯香又綿密,所以一定要添飯!海膽係就係好香濃,不過叫多咗飯,如果海膽份量再多啲就完美啦,而家唔夠撈晒啲飯呀哈哈!次次嚟都冇失望,春天又嚟食喇!

北海蟹丼 ($198)

北海蟹丼

五品丼 ($268)

五品丼

次次嚟都冇失望,春天又嚟食喇!
五品丼