2015-04-06 2039 浏览
平時經過這呢間舖頭,見成日都有人排隊,想試好耐。。前排見有團購,就買左幾張。但今日下午試完,覺得好搵笨。。首先,碗野本身已經細,加埋兩個餸都係得半碗。。冇咩餸好揀,求其揀左青瓜同勝瓜。。青瓜太入味,好鬼咸,唔知係唔係尋日買剩。。全最重要既係成碗野咸到食唔落,我加左水再撈,都係好咸。。要一邊食一邊狂飲水,未食完已經飲水飽。。。食完都仲覺得口渴。。其實豆花都幾滑,但個米線太淋,同豆花一樣一夾就斷,一pat pat好難夾。。真係欲哭無淚
平時經過這呢間舖頭,見成日都有人排隊,想試好耐。。

前排見有團購,就買左幾張。

但今日下午試完,覺得好搵笨。。

首先,碗野本身已經細,加埋兩個餸都係得半碗。。

真係欲哭無淚
2015-04-06
1 分钟 (外卖自取)
2015-03-17 1939 浏览
味道還算可以的豆花妹米線本人因為看電視才得知此店, 所以特別去試一下.不過當初 因為電視的關係, 另到, 每次走到門口都不願等.味道算不錯, 不過....... 米線真的很一般, 太軟, 不夠咬口. 比起其他的米線店咬口, 真的比下去.
味道還算可以的豆花妹米線
本人因為看電視才得知此店, 所以特別去試一下.
不過當初 因為電視的關係, 另到, 每次走到門口都不願等.

2015-03-13
3 分钟 (外卖自取)
2014-12-28 4917 浏览
豆腐花撈米線,看似不相干的材料製作的食品放在一起頗有新鮮感。 簡單的製作程序在剛煮熟的米線上面加上香滑的豆腐花麻辣醬油、花生、莞茜、醃菜蒲等的食材。豆腐花撈均後和米線溶合配合麻辣醬十分惹味而且舌頭最初會感到麻而不太辣,花生和醃菜增加咬口,是十分飽肚的小食。
2014-12-10 4562 浏览
再一次光顧豆花妹今次仍然試了最原始的口味 大碗只售$22沒有加其他料或配菜 可自選麻 辣的程度按個人喜好 要了中麻中辣 辣度比想像中輕簡單的炸醬 豆花 花生 以及醬料已經惹味非常雖然豆花每次lo完都完全消失 份量剛剛好 食完之後仍可以繼續掃街
再一次光顧豆花妹
雖然豆花每次lo完都完全消失
份量剛剛好 食完之後仍可以繼續掃街
外卖送餐
2014-11-02 5309 浏览
之前在某某電視節目見到介紹豆花米線,當時心想:「咁搞笑?夾嗎?」今日一場來到深水埗的豆花妹撈米線,就試一試吧!點了一碗豆花米線,等了十多分鐘,接到後立刻飛奔回家試食賣相認真麻麻~ 回到家,依然是暖烘烘的~除了豆花及米線外,還有辣肉碎,花生以及小量香蔥,把配料混和好就可以食啦~米線混了豆花後變得很滑溜溜,加上惹味的辣肉醬,都頗香口,不過鹹了一點點,豆花的豆味亦不見突出~不過,以十五大洋的價錢來說,都值得一試~
今日一場來到深水埗的豆花妹撈米線,就試一試吧!
點了一碗豆花米線,等了十多分鐘,接到後立刻飛奔回家試食

賣相認真麻麻~ 回到家,依然是暖烘烘的~

不過,以十五大洋的價錢來說,都值得一試~
豆花米線
2014-06-18
10 分钟 (外卖自取)
今日要去深水埗買東西, 剛好經過雜誌介紹過的豆花妹撈米線, 就買了一碗試一試.有4款豆花米線選擇:豆花米線、喜樂牛肉米線、牛尾米線、冰鎮荔枝米線.亦可以加小食, 每款HK$5.現在豆花妹撈米線越來越出名, 有很多雜誌報章都訪問這兩位年輕的老闆.最後我決定由最簡單的米線食起, 買了一碗豆花米線.等了大約10分鐘就有得食.米線不是很大碗, 米線只佔碗的一半.豆花米線雖然賣相一般, 但我覺得幾好食, 米線混了豆花後變得很滑.肉醬味道適中, 不會太鹹.食起來有少少辣, 好惹味.總括來說, 食物味道好, 價錢也很便宜, 但份量比較少, 當正餐食可能食不飽.不過我覺得豆花撈米線的味道都幾特別, 下一次會買另外一種撈米線試一試.
有4款豆花米線選擇:
豆花米線、喜樂牛肉米線、牛尾米線、冰鎮荔枝米線.
亦可以加小食, 每款HK$5.
最後我決定由最簡單的米線食起, 買了一碗豆花米線.
等了大約10分鐘就有得食.
米線不是很大碗, 米線只佔碗的一半.

豆花米線
雖然賣相一般, 但我覺得幾好食, 米線混了豆花後變得很滑.
肉醬味道適中, 不會太鹹.
食起來有少少辣, 好惹味.
2014-08-10
10 分钟 (外卖自取)
或者是在大陸食過豆花米線, 當初一試難忘, 仲有花生糖粒.......好味.......於是幫襯呢間自稱TVB炮制出黎的創業者米線.......一開始我叫: 唔辣, 點知佢俾碗超級辣的我, 我食左一大啖, 超辣, 好麻, 因我生飛茲暫不食辣野, 不過即使食, 都頂佢唔順, 超辣於是我換一碗, 佢都好人換過碗俾我~甜的肉醬, 有D似五香肉醬, 但無五香肉醬咁香, 只可以話係普通級水評........因為咁大名氣, 所以有少少失望. 但若無咁的名氣, 其實OK的, 先十五蚊, 但米線超少, 不過都附合價格啦, 以前係大陸食四, 五蚊大大碗, 當然香港物價店租唔同, 無得比. 其實以十五蚊黎講: 咁的價錢, 咁的味道, 就已經OK的啦下次好奇再試牛肉米線, 睇下我會唔會走寶先......但係佢無加冬菜, 要知一碗大陸正宗的豆花米線會有超多醃菜, 其中一樣至寶係冬菜, 無冬菜, 就失去豆花米線的靈魂!

於是幫襯呢間自稱TVB炮制出黎的創業者米線.......

一開始我叫: 唔辣,

於是我換一碗, 佢都好人換過碗俾我~

因為咁大名氣, 所以有少少失望.

其實以十五蚊黎講: 咁的價錢, 咁的味道, 就已經OK的啦

下次好奇再試牛肉米線, 睇下我會唔會走寶先......

2014-09-19
2014-08-25 5995 浏览
差不多每個星期日都睡至中午,起床後,便要落街搵食醫肚,知道豆花妹都是大約在這時候開鋪,近近地行去買兩碗米線仔來吃,份量就足夠當食一個 brunch !牛尾米線主角是牛尾,有三小塊,是有點肥膩,但都幾好味;配有兩大件紅蘿蔔及西芹,腍身得來又甜甜地,顯然入晒味;撈勻米線一併來吃,熱辣辣的,美味香口!冰鎮荔枝米線近期新出的口味,一看賣相,已有一種很fresh的感覺,配有火腿,青瓜絲,蟹柳,椰果及荔枝,連同甘筍沙律醬汁撈起來,整碗米線都十分爽口清甜,配料很對味,效果佳;荔枝肉只有一顆,勝在大粒,多汁鮮甜,第一次吃又甜又凍又有水果的米線,好味!有創意!讚!
冰鎮荔枝米線
题外话/补充资料: 細細碗,平平地,好好味!
2014-08-24
1 分钟 (外卖自取)
冰鎮荔枝米線
因著電視節目,深水埗欽州街的豆花妹撈米線變得人流如鯽;每次路過,均見小小的店舖被人群包圍。有些朋友覺得米線是咸食,豆花則是甜食,接受不了兩者crossover。實不相瞞,冰初次聽見時,也無法想像二者如何混合成為一道食品,孰咸孰甜亦無頭緒。這就挑起好奇心了。好奇心驅使下,冰和男友買了一碗最基本的豆花米線,一試其味道。排隊購票後,在店舖門前稍等一會,豆花米線迅即奉上。站在街頭,二人即時開餐喲 (也有不少食客買米線回家品嘗) 。米線沒有湯底,猶如撈麵,就只有辣辣的醬料、米線和豆花。把這三種東西徹底混和,豆花被攪得爛碎的,可說是「消失了的豆花」,只會見到辣醬和米線。混了豆花的米線,令其更滑,但豆腐香氣被辣味蓋過,所餘無幾。辣醬內拌以花生等材料,為米線添加口感。冰喜歡沒有湯底的麵食,但對辛辣承受能力不高,幸宜這一小碗米線是和男友共享,兩個沒怎能吃辣的人就當為身體驅寒驅濕吧。份量不多,但用作下午茶小食的話,還挺飽肚,以這個價錢來說,可謂超值。此款米線正值特價優惠,只需$14。
2014-05-04
2014-08-19 30 浏览
我住在附近,因電視活動的賣點~ 新開業的頭一個月看見他很多人幫襯, 就諗住,等他的熱潮過後, 唔洗排隊既時候先試試佢, 其實佢都好耐已經唔洗排隊架喇! 因為我有朋友在附近返工買過一次, 朋友同我講d汁都幾好,米線好淋, 好細碗嘅。就係因為知道好細碗,所以無情情好少會買嚟食, 因為當正餐的話1碗太少,但又無理由買2碗1個人食吖, 如果當作是小食又怪怪地。今日 因為下午茶食得好飽, 所以唔想食好大份既晚餐, 就喺今日買左一碗嚟試, 在晚上9點左右, 去到見到檯面有一個塑膠餐牌我拿起來看,看看有什麼可以選擇, 站在店內的女店員, 即刻不禮貌的跟我說( 隻手指向牆壁上 ) : 你睇呢度啦! 及即刻取回膠餐牌 ~其實我拎起想睇,點完餐就算啦!有需要咁樣咩~ 唔知以為個餐牌鑲咗鑽石驚俾人偷 我叫了一個牛肉米線 .17元( 加5元加涼雞 ), 因為唔知有冇花生( 當然女店員沒有主動跟我說有沒有花生等話, 只有收錢就算 ),我叫左走花生多葱, 因為我自己好鍾意葱。它是用紙碗的, 我拿到的時候我摸摸個碗, 是微溫的 用不到熱字來形容, 過馬路不用三分鐘回到家, 打開來看真的是很細碗的, 裡面有芫茜沒

它是用紙碗的, 我拿到的時候我摸摸個碗, 是微溫的 用不到熱字來形容, 過馬路不用三分鐘回到家, 打開來看真的是很細碗的, 裡面有芫茜沒有什麼葱, 因為米線不夠熱所以沒葱好正常。

味道~ 醬汁的味道幾好,牛肉碎的牛肉沒有牛肉味, 雞也是沒有雞味豉油味等, 就係雞肉, 可能雞肉及 牛肉醬汁 存放了很久, 所以沒有什麼味道及口感, 米線更差, 又淋又碎, 米線其實真係好容易煮, 但係將米線煮成咁真係…勁

可能銷售對象係沒有牙的公公婆婆
沒有一半的米線, 我預咗少,不過冇諗過少成咁
打開看見的配料
涼雞就是眼見咁多
取走了雞,牛肉碎非常少
, 因為米線不多所以足夠給米線撈。
還未撈,米線已很碎
已輕手撈,撈好後~更碎
2014-08-17
試食活動
2014-08-18 4291 浏览
因早前在電視節目上看到這間店的宣傳,所以在團購花了$16 買了一個豆花米線加兩個餸 (一素一肉)由於小妹極愛豆腐製品,本以期待的心去嘗試豆花+米線 新奇的食法。我們兩人各點了一碗豆花 和加了一罐青檸汁分別是 多春魚+手拍青瓜  和 豬軟骨+手拍青瓜由於這店只設外賣, 所以我們二人拿著外賣到旁邊的西九龍中心Food Court 吃米線,首先是青檸汁, 我是在香港首次喝這種罐裝飲料, 味道很清新 Good  再來是主角 - 豆花米線打開米線包裝蓋子, 好不容易才找到有丁點兒的豆花,肉也很少 - 多春魚只有一條.. 豬軟骨只有小小的正方體...份量對男生也說完全不會夠味道方面, 對我們二人來說 實在是太濃烈了,米線的配料, 特別是炸醬的鹹味, 已狠狠的遮蓋了僅餘豆花的豆味。 但其中也有一樣是挺特別的, 是我在不辣的米線中, 竟然能吃到麻辣裡 , 麻的香味。對於喜歡吃麻辣, 但又吃不到太辣的人來說, 會是一個不錯的價錢。這次給了ok 是因為以團購價來新試食品也尚算合理。但如果下次要給正價, 而且還要特地來深水埗吃這間的米線, 就不要預我了。這店正價吃一個米線也要20元左右。在食店選擇多多的
因早前在電視節目上看到這間店的宣傳,
由於小妹極愛豆腐製品,
本以期待的心去嘗試豆花+米線 新奇的食法。

我們兩人各點了一碗豆花 和加了一罐青檸汁
分別是 多春魚+手拍青瓜  和 豬軟骨+手拍青瓜

由於這店只設外賣,

再來是主角 - 豆花米線
打開米線包裝蓋子, 好不容易才找到有丁點兒的豆花,
份量對男生也說完全不會夠

味道方面, 對我們二人來說 實在是太濃烈了,

這次給了ok 是因為以團購價來新試食品也尚算合理。
這店正價吃一個米線也要20元左右。
在食店選擇多多的深水埗裡,
實在是大減了這店對我的吸引力。
2014-08-09
團購
早前係三色台得知呢間店成功創業都想黎支持下,但每次路過都排好多龍所以打消左念頭,之後就忘卻左佢今次見到團購有做豆花妹,就即刻買左黎一試喇四點幾去到店舖,完全無人排隊喎,看來熱潮已過喇由於團購寫明係揀一肉一素嘅,所以就問下店員有乜揀噢,原來只有指定嘅兩款肉同兩款素揀,我就揀左手拍青瓜同炸多春魚見到店內職員收到order後就即整,抓起一把米線放入碗中,再加上配料,完成,不消五分鐘。青瓜:夠爽脆,不過欠缺手拍青瓜嘅蒜香同辣味多春魚:唔會話炸過龍太過脆,不過凍嘅同冇左我預期中有嘅味椒鹽味米線加上左豆花撈埋黎食的確嘅新穎,倍感香滑,再加上微辣醬汁同肉散就更加惹味可惜重心嘅米線卻煮得過淋,令到口感好差………………不用咀嚼已經糊了撈麵個麵要夠硬身,先可以掛得起個醬汁,而家感覺似係混麵,將醬同麵混作一團
今次見到團購有做豆花妹,就即刻買左黎一試喇
四點幾去到店舖,完全無人排隊喎,看來熱潮已過喇
由於團購寫明係揀一肉一素嘅,所以就問下店員有乜揀
青瓜:夠爽脆,不過欠缺手拍青瓜嘅蒜香同辣味

2014-08-07
2014-08-12 3091 浏览
這間店舖可說是名氣小店人們對其認識不外乎電視宣傳及名人撐場初踏足此舖見到門面格局係相當滑稽出餐既吧台不是直接座在門口邊而是留有一些空位放置即用餐具予客人自取但又不設台位俾客人坐低由於店舖的廚房十分開放讓客人看到的是十分可憐的景象好似上世紀仲用緊火水爐時代的舊廚房難聽說小弟看到有點不開胃我買了一個豆花米線另加豬軟骨製作過程中見到店員把預先煮好既一箱米線磅好再煮熱另外再加豆花及醬料味道就係好咸 好濃既麻味麻味能接受與否我相信因人而異但係超重咸味經已不是口味而是涉及健康的范嚋了但係食米線既感覺就好似番到大陸唔夠水沖即食麵夾硬將醬料倒進麵中撈黎食, 一陣十分濃既紅燒牛肉味豆花本身無味食起來既感覺只係為了將醬料味道化解而已豬軟骨無問題可能是米線放置久了的關係米線咬口較門市店既相對軟身少了一份新鮮口感米線吃畢仍有不少肉粒及碎豆花殘留不像大快活的醬肉米清湯底伴隨著肉碎同豆花既仲有紅通通既醬料汁我自問無勇氣將這些納同紅油汁一同吸收下次惠顧還是要求少醬甚至走醬伴送相信風味更佳價錢公道 不算十分便宜下次還是會來試試
這間店舖可說是名氣小店

味道就係好咸 好濃既麻味
麻味能接受與否我相信因人而異
但係超重咸味經已不是口味而是涉及健康的范嚋了
但係食米線既感覺就好似番到大陸唔夠水沖即食麵
夾硬將醬料倒進麵中撈黎食, 一陣十分濃既紅燒牛肉味
豆花本身無味

下次惠顧還是要求少醬甚至走醬伴送相信風味更佳

價錢公道 不算十分便宜

下次還是會來試試
2014-08-12
3 分钟 (外卖自取)
  • 豬軟骨
2014-08-08 2627 浏览
憑著 《我要做老闆》一節目,這間小小的店舖得以打響名堂, 一開業已吸引不少巿民前往朝聖。小女雖未曾觀看該節。卻也被耳濡目染,多次從不同朋友口中聽聞此店名字,話題之熱可見一班。雖然一早已把此店列入用餐名單卻遲遲未動身前往,皆因此店臨立的位置,不論在深水埗站還是長沙灣站出閘,都要走一路才可到達 ,熱空下實在不願拔涉。然而最近卻在團購網站發現其蹤影--以18元購得冰鎮荔枝米線一碗及綠茶一盒,價錢十分可觀,口味亦極俱創意,於是立即買下並在一個較清涼的晚上拉著男友去朝聖。抵達時食客竟然不多,只有三四個人在等外賣,所以不消五分鐘店員已把米線送上。冰鎮荔枝米線味道較為清淡,配料有蟹子、蟹柳、荔枝、火腿和青瓜,配上一小撮芥末,感覺更像是在吃沙律,味道清新不油,荔枝清甜與米線配搭也相宜。想不到米線也可以吃得如此清爽不膩。要注意的是份量較少,但作為小食也是足夠的。價錢方面,既然「平價的野心」是店舖的招徠及經營理念,定價當然不高,不使用團購券的話,一個套餐配上兩餸也只是二十五元,還是較親民的價錢,不妨一試。
冰鎮荔枝米線

要注意的是份量較少,但作為小食也是足夠的。

2014-08-05 2513 浏览
之前睇《我要做老闆》看見這兩位年青人有一份創業的心也看見他們好像好有心,知道他們開舖一直都想來支持,但深水埗對我來說真的一點都不方便,真的要特意到來呢今日是假期,一心要到深水埗買點東西,就快快來試一試吧!店舖只有外賣,有一條小人龍,等都好快就買到米線,店員都好有禮貌而且都好快手GOOD豆花撈米線~~~份量唔算大,但味道好好,即叫即做的,拎上車食時還是熱辣辣的,配料有肉鬆、花生......又真係幾好味,食時唔太辣,但食完先辣架......希望他們能繼續KEEP住水準
之前睇《我要做老闆》看見這兩位年青人有一份創業的心

今日是假期,一心要到深水埗買點東西,就快快來試一試吧!
豆花撈米線

希望他們能繼續KEEP住水準