2005-06-01 9 浏览
食過好多次,最近叫親都係過橋米線。過橋米線--乜都有,包括腐竹,竹笙,牛丸,墨丸,魚旦,牛肉,豬肉,腩肉,炸醬,九菜,酸菜,雞肉,豬膶,芽菜。最好係炸醬會分開上,因為炸醬比較油,會影響湯底,所以分開上好好多。米線多,料多,但有時豬膶會唔熟,牛肉會太un,呢個要多留意。辣的程度間中不同,大辣會變中辣,中辣有時又會接近大辣,但點計都唔會話唔麻唔辣。加多三蚊有野飲,抵。
食過好多次,最近叫親都係過橋米線。

加多三蚊有野飲,抵。
2005-05-29 16 浏览
我講既係同公司附近元洲街分店,深水埗食來食去都係茶餐廳,大熱天時都想轉下口味買米線外賣,好多時會見到碗米線入面有D黑色細細條好似眼眉毛狀一樣既短毛,漂浮o係湯上面,開頭都唔多為意,直至最近見到條黑色既物體o係個碗蓋度郁下郁下,先知原來係一條條生勾勾蟲黎既,個一霎那真係連隔夜飯都想嘔返出黎…….
2005-04-26 9 浏览
譚仔以前都食過,記得好似唔係咁辣架喎!我同女友都係叫小辣,但就越食越辣,真係好鬼勁,女友仲唔識死走去落辣椒油,直頭流晒鼻水添~不過呢度o的米線真係好抵食,三"食送"米線加一杯飲品都係廿五蚊,而且用料新鮮,米線較幼身但軟硬適中,湯亦鮮甜(因為後來叫了一碗清湯中和辣味),配料有齊韮菜、腐皮同芽菜。除了米線外亦食了出名的土匪雞翼,雞翼相信是烤的,面頭沾滿了黑芝麻,肉質嫩滑而且入味,不錯的小食。
2005-04-26 5 浏览
無論是大碗$31元還是三餸一米線$22,配菜與米線同樣出色,個人較喜歡清湯,因為麻辣讓我出晒汗.另外加兩元有凍飲,這正是這裡體貼之處.又一個去完黃金搵食的好去處

又一個去完黃金搵食的好去處
2005-04-24 10 浏览
返學前去行左個夜運, 行下行下, 行到呢條街, 都好多食肆, 唔知揀邊間, 見到間熟口面o既, 就走左入去。呢間未開咁多分店前巳經成日幫襯, 深水步呢間係第一次, 點左個兩食送米線, d米線仍係好滑, 湯底好似比以前進步, 飲落好清, 唔似街坊牌味精o既味道, 豬潤好香全冇苦味, d炸醬差左, 個外表仲好唔靚仔, 只因好似脫色免治碎牛咁......
2005-04-20 16 浏览
我第一次依消夜係10.30pm.我同細佬.諗唔到食咩.佢竟然提出去呢到食.我就叫了個酸辣魚旦加酸棻.....湯是免費的.下次要試麻辣細佬叫了個清湯....佢誤會左台面張餐牌.(被欺騙)再叫麻辣雞翼. 不錯夠味夠辣勁麻不錯的消夜
我第一次依消夜係10.30pm.
我同細佬.諗唔到食咩.佢竟然提出去呢到食.
我就叫了個酸辣魚旦加酸棻.....湯是免費的.下次要試麻辣
細佬叫了個清湯....佢誤會左台面張餐牌.(被欺騙)
再叫麻辣雞翼. 不錯夠味夠辣勁麻
不錯的消夜
2005-04-20 12 浏览
其他店子的大辣也不及這裡的中辣厲害,所以這裡的小辣也分五級,店內菜單內也提醒食客初試要從小辣開始,待應也不時提醒.這裡的辣是不見紅色的辣椒油浮面的,要食落才知味道,我幫襯了很多次,才只見過一位女士吃大辣,至於特辣,聴也未聴過.也不敢以身試法,因我只是中辣級,不過嗜辣者是真的過足癮了.
2005-04-19 7 浏览
一入到去,見到個個也一身汗,也見到好多用過的紙巾,心知不妙,一定會好辣.女朋友食左麻辣中的特辣,本身好食得辣的佢都辣到塊面紅卜卜,我飲左兩淡都知道頂唔順,又麻又辣...真係辣得好勁.而我的酸辣也不錯.都ok. 喜辣者要去.唔食辣者千萬唔好去
一入到去,
見到個個也一身汗,
也見到好多用過的紙巾,
心知不妙,
一定會好辣.

女朋友食左麻辣中的特辣,
本身好食得辣的佢都辣到塊面紅卜卜,
我飲左兩淡都知道頂唔順,
又麻又辣...
真係辣得好勁.

而我的酸辣也不錯.

都ok. 喜辣者要去.
唔食辣者千萬唔好去
2005-03-24 8 浏览
今日叫左個小辣墨丸牛肉米線,點知個湯底鹹到飛起.完全唔掂啊.
今日叫左個小辣墨丸牛肉米線,點知個湯底鹹到飛起.
完全唔掂啊.
2005-03-06 15 浏览
今次食酸辣湯底, 唔係好夠酸, 米線質地好過佐敦, 料就差唔多. 土匪雞翼都好過佐敦. 但地方就唔係咁企理, 未必會再o黎.
2005-01-13 12 浏览
事實上,本人不太好米線這東西的......可是友人曾聽聞此店的米線好吃.所以我也抱住無所謂的態度去試。由於我地成十二個人,好難有一張容納到我地咁多人,但係o的食客都好好人,讓張大俾我地,在人迫人的情況下,我地都坐得落。我自己叫左一個炸醬+墨魚丸(小辣)米線($16一1麵,其後每加$3,我o個個$19)可能我麻麻地食得辣啦,我愈食愈覺得spicy,不過o的米線比我以前o係其他店舖食既好食,都試得過既。之後我地五個人share左一碟「土匪雞翼」,$20五隻。個面有o的黑芝麻同埋有o的香草醃左,都幾香,試下無妨。不過我最唔滿意既係周圍太多人食煙,迫我硬食二手煙,大哥大姐,你地究竟黎食野定食煙架!?你地不如將食煙o的錢黎食好野或者捐左佢好過啦,做埋o的損人不利己既野。總括黎講,除非我經過o個頭,唔係我唔會專登去食~
總括黎講,除非我經過o個頭,唔係我唔會專登去食~
(非会员)
2005-01-13 17 浏览
一入舖頭,聞到陣陣麻辣香味,人人都手持紙巾,哈。坐底,睇下個menu,見到好多料選擇,其中有款過橋米線套餐,差唔多大部份材料都有,售三十一蚊,於事叫左一個試下,麻辣湯底,本想叫中辣,但係個阿姐叫我地如果未試過試下小辣先好d,咁我就叫左小辣,而友人就叫左個中辣。再叫多兩個食,雲泥白肉,土匪雞翼。米線一到,嘩,咁大碗架?! 見其他人o個d好似冇咁大架喎,原來過橋米線套餐係大碗o既。個湯底奶白色,睇落唔似會好麻辣,聞落好香。食落覺得辣度比外表高,但本人對中辣尚可接受。材料方面,竹笙好正,索哂d湯。腩肉亦好可口,仲有酸菜夠醒胃,豬潤亦都好夾,其他的有牛肉雞肉炸醬等屬於一般水平。小食方面,土匪雞翼幾等別,表面有芝麻香脆可口,雞翼亦都十分入味,上時熱辣辣的。雲泥白肉,好薄o既腩肉片,浸住d辣油豉油,表頭舖上好多蒜茸,頗肥膩,未必個個o岩食。總括黎講係一間好食o既麻辣米線!
一入舖頭,聞到陣陣麻辣香味,人人都手持紙巾,哈。
個湯底奶白色,睇落唔似會好麻辣,聞落好香。
食落覺得辣度比外表高,但本人對中辣尚可接受。
總括黎講係一間好食o既麻辣米線!

2004-12-23 39 浏览
上次摸錯隔離新昌隆,今次牛咁眼望清楚至入來啦!星期二繼續閒遊,下午送手信去深水步。兩點幾至食飯,諗住點都要試下呢間譚仔,睇下有無元祖舖咁掂。雖然飯市已過,但人客一點都不少,大部份時間是滿座的,果然是犀利。好在我一個人易搵位,好容易便在旁邊坐了下來。個人喜好麻辣多過酸辣,所以就叫了麻辣米線,上次在長沙灣店要中辣也幾辣,今次見佢D湯底的色水好似唔係好有殺傷力,所以就要了個大辣試下,配料要了腐皮及牛肉。可能人多,都要等了一陣才有得食。碗米線幾大碗,以廿蚊都唔使來說是幾抵食。湯底如言似雞湯,毫無殺傷力。渴一口係幾辣,但如我的味覺記憶沒錯,這裡的大辣也沒有總店的中辣咁勁,可能是調低了辣度等多些人接受,下次如果再來可以試下勁辣。味道不錯,是辣多於麻,始終又平又正宗的麻辣,還數已無奈結業的Q嘜;腐皮吸了辣湯,是吃麻辣的一個不錯的配料選擇;牛肉幾韌,早知要雞肉,或牙菜都好。加一杯涷飲,埋單22 蚊,平又抵食,麻辣也算有特色,難怪咁多人幫襯的,不用等位的話,可以一試。當然你如果食廿幾蚊野都要充滿驚喜的話又當別論。
上次摸錯隔離新昌隆,今次牛咁眼望清楚至入來啦!
2004-11-09 4 浏览
d湯水好"水", 米線好淋, 失望!
d湯水好"水", 米線好淋, 失望!
2004-11-01 3 浏览
上個月來食,叫左一碗清湯腩肉牛肉米線,一碗酸辣豬潤竹笙米線,我食酸辣豬潤竹笙米線,都幾酸幾辣,但亦好味,d竹笙吸o西d湯,好正...d豬潤就細細件,都ok....而清湯就男友食,佢覺得一開始食無咩特別,但話愈食愈好食,hahaha.......唔知點解!!!而豆漿就唔好飲,都無豆味既......