2017-09-02 421 浏览
譚仔食物質素愈來愈差 價錢愈來愈貴 就係人都知 這間d服務態度很差 人地食緊野 就叫人調左幾次位 我都知你地想叫多d客入黎坐 賺多d錢 但都吾係咁 食野好似俾人趕咁希望譚仔可以改善服務質素
譚仔食物質素愈來愈差 價錢愈來愈貴 就係人都知

希望譚仔可以改善服務質素
2017-09-02
2017-08-05 542 浏览
一個人食求其食個麵算啦但我好貪心叫左四餸豬潤爽脆又啲粉墨丸得三粒😥以前有四粒架 而家叫佢仲要額外加錢腩肉都係唔會好肥 係煙煙軔軔咁炸醬反而有大半碗 份量比平時算多了叫左酸辣 okay la 味道不過不失但唔知點解呢間鋪既米線咁幼 夾得少少辛苦我都係中意平時少少粗個啲有咬口再加12蚊有一碟醋木耳好解油膩唔會太酸少少甜木耳都夠爽其實一個人係譚仔食65蚊係幾crazy不過平時同其他朋友又唔會敢叫咁多餸趁一個人可以試多少少野Okay la不過不失既
一個人食求其食個麵算啦

不過平時同其他朋友又唔會敢叫咁多餸
趁一個人可以試多少少野
Okay la不過不失既
2017-07-27 396 浏览
今日來尖沙咀,又唔想食貴野,一於食平民之選的譚仔啦。譚仔三哥比譚仔好食好多。重慶酸辣辣度剛好惹味,酸酸的好開胃。揀左套餐,有超多料,兩個人都夠食。米線最重要是湯底,做得好好。
今日來尖沙咀,又唔想食貴野,一於食平民之選的譚仔啦。

譚仔三哥比譚仔好食好多。
重慶酸辣辣度剛好惹味,酸酸的好開胃。
揀左套餐,有超多料,兩個人都夠食。
米線最重要是湯底,做得好好。

2017-07-24 280 浏览
每次去到尖沙咀附近都會不自覺行入POLYU 扮學生食CANTEEN, 無辦法, 低辛打工仔就係要慳錢,但每次咁食落去都唔係辦法, 所以我就決定約個朋友仔去豪一豪, 食譚仔!話說以前去親譚仔都係嗌個過橋米線兩個SHARE 食, 依家出黎做野, 決定豪一豪, 一個人食一個過橋米線,再加一蚊轉個湯底朋友仔就嗌左個竹笙清湯米線, SHARE 食我D 送,每次食過橋米線O既感覺就係....食完好多款, 食黎食去都唔多記得自己食緊/過D 乜, 可能同人SHARE食O既關係, D 米線食兩啖就冇哂今次雖然係一個人食一個過橋米線.....其實都係兩啖米線, 究竟係我大食左, 定係心態唔同左?結果都係一樣, 轉左個湯底, 飲完都唔知係乜, D 送多就多款, 但都係唔知食緊乜, 係牛定豬, 係肝定肉, 係魚蛋定墨丸.....最後兩個人, 兩碗米線, 加個小食, 加杯凍檸茶, 過百!  認真豪!

朋友仔就嗌左個竹笙清湯米線, SHARE 食我D 送,

"砂砂湯底"過橋米線
竹笙米線
2017-07-22 234 浏览
湖南土匪雞翼咸味偏重,但不過份,也正因為咸味偏重份外惹味。孜然粉與五香粉又是惹味x惹味之作,黑椒為雞翼帶來微微的辣,喪食雞翼意欲N級遞增!外皮脆得很,內裡雞肉嫩滑,熱騰騰吃着怎能不美好!蒜泥白肉經常吃,寫過就不多說了,總之好吃得不要不要的。點了牛丸腐皮蕃茄湯米線,店員送上來說是清湯,我說我點的是蕃茄湯,他送回去再送上來就是圖中這碗。蕃茄湯毫無蕃茄鮮味,蕃茄味淡得像是用粉包做出來,吃着覺得奇怪,譚仔三哥有什麼不是重口味,連清湯也是濃味,所謂清湯不過是不辣而已。寫這篇的時候搜尋資料,看見別人的蕃茄湯顏色更紅,帶蕃茄肉,看來店員根本沒有換湯,只是將小部份的清湯取出,再補回一些蕃茄湯。即使蕃茄湯令人失望,但為求真相後來去另一家分店特地再點蕃茄湯,一看就是完全兩回事,可見當時店員根本沒有把清湯好好換回蕃茄湯,做法真要不得!這次的蕃茄湯味道相比上一次濃郁多了,但說到底還是不及酸辣或麻辣湯底惹味,蕃茄湯的鮮味與濃郁程度依然不足,不過它也不是沒有生存價值,對於不能吃辣的人,除了清湯還可以多一個選擇,又或是當我生病不適合吃辣的時候,我也會點這個,清湯對我來說有點單調。加$7選了凍檸茶,雖然不見出色,但已
湖南土匪雞翼(大)
蒜泥白肉(大)
蒜泥白肉經常吃,寫過就不多說了,總之好吃得不要不要的。
牛丸腐皮"假"蕃茄湯米線
加$7選了凍檸茶,雖然不見出色,但已經對得起價錢。

對於店員取巧又不成功地換湯的做法心中有氣,但作為三哥譚仔長期顧客,平常的質素令人滿意,加上這次小吃依然出色還是勉強給它中評,不過服務分必須有多低打多低!
题外话/补充资料: 經過多次驗證,發現譚仔三哥有一條隱藏公式,一餸米線選擇丸類食物可得六顆,一餸以上會變成四顆,即使選擇炸醬這種分開放的餸,只要是一餸以上都會變成四顆。若要經濟最大化,假設兩人去吃,又想吃丸類,應該其中一碗只選擇丸,其他餸堆到另一碗米線,待兩碗送上來後再自行分配食物,慳家的做法,哈哈。
2017-06-17
湖南土匪雞翼(大)
蒜泥白肉(大)
2017-06-07 290 浏览
I have tried the Yuan nan soup noodles 🍝 for some time I thought I know their hot soup wellBut only Last night I have seen this East Asia type of Lasha Sha sha soup 🍜 noodles By adding 1$ to a normal bowl 30$ up I can have a brand new taste of mai noodles of 3 🕺brother the red thick hot soup is delicious Smell of coconut milk Pepper Also A great portion of vegetables are put on top Really worthy 31$With pig liver 22$3 chicken wings Sichan spicy 🌶 🌶 spicy 🌶 x 3 pepper soup with fries vegetables
But only

With pig liver
22$
3 chicken wings
Sichan spicy 🌶 🌶 spicy 🌶 x 3
pepper soup with fries vegetables 🥒
Good fish 🐟 cubes
2017-05-29
2017-05-10 276 浏览
這間譚仔三哥,陪伴左我幾年的時間~由好平好抵食的學生恩物 過橋米線食食下都食到而家要 $50一碗~ Time Flies~離開左尖東幾年,食過好多間譚仔都係覺得呢間風味最好!今日有機會黎呢頭就黎食一份回憶哈哈,叫左過橋米線(三哥酸辣湯底),份量都ok,起碼2個share 加小食都算夠飽,個魚蛋粉左啲,唔好食,其他餸就正常。個三哥酸辣湯底第一次食,OK喎,不過可以再辣啲!小食叫左賣飛弗蒜泥白肉同口水雞翼,好正~~夠惹味。食完呢餐勁口渴,總括而言覺得不過不失,都係記憶中的味道比較美味

2017-04-28 332 浏览
自從表妹帶著去吃譚仔雲南米線後原來一直都喜歡💓😘這樣吃法除了間中去新環境覺得沒厘味道全不對勁表妹指出- 只有三哥的湯足料到位我想起是有時候見到雲南什至譚仔就以為是其實夠味兒的要找3 哥煳麻辣收一元最少消費29$+1$實在很經濟一個料牛肉丸就三十元三哥的湯火熱好喝煳辣湯放炸菜很頂㽼⋯⋯3 隻土匪雞翼20$蕃茄湯有辣招甜香辣濃哥哥選配料牛肉丸魚腐都到家光是經濟已達所向無敵⋯⋯只是31$大量的鮮蕃茄肉貨真價實客如輪轉。
自從表妹帶著去吃譚仔雲南米線後

客如輪轉。
2017-04-27
  • 蒜泥白肉
2017-04-21 308 浏览
其實身邊唔同人都話深水埗嗰間三哥好好食,講真,我都認同嘅。但因為係大學時代,呢間譚仔三哥實在太近啦,而且呢間個質素真係穩定嘅好,所以真係好鍾意嚟呢間譚仔三哥食嘢。同個fd兩個人食,一人一餸一碗,可以同個fd交換個餸食,再加一個小食真係飽到hihi哈哈!今次叫左貢丸中辣,真係好好食呀!從相就睇到呢個中辣真係好夠色,好夠味,個麻辣真係好夠麻,而且米線軟硬適中,啲湯又好好飲,唔會太鹹。小食就通常都叫尖椒皮蛋,因為個皮蛋汁好惹味,我通常都會拎啲汁嚟點嘢啲餸食,真係會特別惹味。基本我覺得,呢間三哥真係好高質,一諗唔到食咩就可以嚟食!

今次叫左貢丸中辣,真係好好食呀!

基本我覺得,呢間三哥真係好高質,一諗唔到食咩就可以嚟食!
譚仔三哥係我久唔久會去食嘅食店之一,唔知點解佢好似有種令人想回頭再食嘅魅力.呢次湯底叫咗重慶三哥酸辣,我本身食我辣嘅,所以辣度就揀咗中辣,對我嚟講係啱啱好,唔會係一味死鹹死辣,既過癮又食得唔辛苦.配料方面,湯入面本身有韭菜,芽菜,酸菜,腐皮,我再配埋腩肉同魚腐,腩肉切得唔薄唔厚,食起嚟都算脆口鬆化,魚腐就軟綿而帶幾分彈牙口感,基本上每次食都係呢種配搭.另外叫咗土匪雞翼,都幾香噴噴,不過外皮嘅焦脆度稍為遜色啲啲,肉質亦唔算嫩,調味好似唔係咁夠.凍奶茶茶味略淡,不過因為係用淡奶沖泡嘅關係,飲佢都可以解辣架.
重慶三哥酸辣

土匪雞翼
凍奶茶
重慶三哥酸辣
2016-12-11 781 浏览
去譚仔三哥吃午餐,一來貪快,二來貪平。服務員照舊有鄉音,但總算溝通到。點了炸醬米線,清湯底,$28,可以接受。炸醬略嫌有點乾,米線味道不錯,有芽菜和蔥作配料,不至於甚麼也沒有。
去譚仔三哥吃午餐,一來貪快,二來貪平。
炸醬米線
2016-11-18 783 浏览
譚仔其實系兩間唔同嘅店,譚仔雲南米線同譚仔三哥米線,原來兩間店喺唔同嘅....哩個我都係最近先知道嘅!!都有好多連鎖,不過啲菜式就有少少區別。不過我自己覺得味道都差唔多,食邊間都一樣。店面比較乾淨,服務員執檯都非常及時。至於服務就soso啦,服務員基本上就係點菜,收碗,其他就無乜服務啦...點咗個配菜牛肉同荳卜,然後人多嘅話可以點個土匪雞亦或者皮蛋做小菜。味道唔錯,不過偏辣。不過哩度埋單只可以用cash···
店面比較乾淨,服務員執檯都非常及時。
不過哩度埋單只可以用cash···
2016-10-26
2016-11-05 513 浏览
完成工作後已經近十時,附近還在開店的地方已經不多,那唯有到那久未光顧的譚仔。我點的是墨魚丸米線配清湯($30)。原來譚仔都不再便宜。湯底像是下了味精。墨魚丸口感不錯。服務方面,店員態度不錯。可能店內客人不多吧!

服務方面,店員態度不錯。可能店內客人不多吧!
話說上星期六晚去咗睇Hocc演唱會🎤因為時間有啲趕,所以就約埋其餘4位朋友一齊食 #譚仔三哥  ,夠哂 #快靚正 嘛年紀大咗上到...中年🙄通常約朋友見面食飯都會揀比較清靜嘅餐廳傾吓計,米線呢啲輕食快餐都自私食多👉最多跟家人一齊但原來一班人叫到成枱小食係咁正😏因為通常一個人食只叫到一款小食當天叫齊我平時最難選擇嘅4大最愛😍<蒜泥白肉>、<土匪雞翼>、<尖淑皮蛋>、<手拍青瓜>,完全係大滿足而米線我就揀咗我最鍾意嘅 #三哥酸辣  做湯底🍜三哥個湯底真係好味啲嘅呢<蒜泥白肉>夠哂多蒜泥,白肉切得很薄,肥瘦均衡,因為夠薄所以吸哂汁同蒜,入口有點咬口帶味重

<蒜泥白肉>
2016-10-08
2016-10-06 270 浏览
因為經過附近,所以黎左食三哥。難得撞岩時間有蕃茄湯底,所以我叫左個雞肉豬潤配蕃茄湯底。等左一陣就黎到。蕃茄湯底既蕃茄味都幾濃,十分香口。有d雞肉會痴埋左一大舊,要自己夾開佢。雞肉不過不失。豬潤既豬潤味好出,而且都幾爽口。
因為經過附近,所以黎左食三哥。
難得撞岩時間有蕃茄湯底,所以我叫左個雞肉豬潤配蕃茄湯底。