2016-10-05 314 浏览
今次是第二次到這裡晚膳, 上次是和薯蛋頭先生, 今次就帶媽媽來吧~ 艾迪BB鴿 ($98) 令人一試難忘, 當然要ENCORE, 外皮以特製調味, 再炸香, 香脆可口, 內裡肉質卻很鮮味多汁又夠滑! 值得一試再試!蟹肉濃湯配蠔杯 ($128), 湯以龍蝦bisque加蟹肉, 再放了少許Brandy 烹煮, 味道香濃可口, Brandy 帶甜, 和蟹肉味道頗夾, 旁邊的生蠔加上香草酸汁, 夠新鮮又醒胃日本磯煮鮑魚 ($188), 鮑魚以香甜醬油烹煮過, 再以冰鎮, 肉質夠腍, 清甜可口, 再配以旁邊的WASABI忌廉醬, 完全把鮑魚鮮美帶出慢燒美國肉眼 ($388), 媽媽一向不喜歡美式牛扒, 一是太生, 二是不喜歡GRILL的味道, 這道菜, 連媽媽都愛上, 我給她吃外圍比較熟的部份, 口感嫩滑, 香牛味, 整塊扒的肉質口感亦都相當一致, 夠脂肪, 很香很滑, 小妹向店員詢間為何以做到這麽嫩口的牛扒, 他們說廚師用了4小時去慢煮這牛扒, 原來如此最後來個SOBET ($78), 上次試過椰子, 今次試菠蘿吧! 一來到已經聞到很香菠蘿味, 味道清甜, 不錯, 豐富的晚餐往往都會有一個美味

最後來個SOBET ($78), 上次試過椰子, 今次試菠蘿吧! 一來到已經聞到很香菠蘿味, 味道清甜, 不錯, 豐富的晚餐往往都會有一個美味的甜品才為之完滿的~ HEHE
2016-07-12
2016-10-05 274 浏览
今日男朋友話帶我去大排檔,開頭仲以為係街邊既大排檔,上到樓上原來係一間好有氣氛同情調既西餐廳男友就點了dinner for 2 咁我完全唔洗諗食d咩, 包左兩杯白酒,用來配搭我想既海鮮拼盤岩晒海鮮拼盤有生蠔,鮑魚,大蝦,帶子刺身,聖子刺身, 個人較欣賞生蠔,非常新鮮帶點海水鹹味,而刺身類也十分鮮甜,個人認為呢個set是十分超值之後就上左十分濃郁既黑松露蘑菇湯,啖啖都帶有粒粒蘑菇粒而略略也有黑松露香,誰也沒搶誰風頭而再來燒牛利,原來是勁厚切上,比超平時見的一片片更加好食,而難得是內軟外微脆,火喉十分到家還有黑松露煮日本年糕, 開頭還怕白汁會太漏但事實不會,再配上黑松露十分配合,但我跟男友已感到有點飽主菜檸檬焗深海鱸魚柳好fresh的一道菜,剛好跟之前味道相反,十分新鮮的感覺,而且肉質十分滑溜,而好有魚味最後又點少得甜點,就係呢客芝士蛋糕,雖則是一小件但那份滿足感好難形容
主菜

檸檬焗深海鱸魚柳

题外话/补充资料: 高質數食品,十分適合周年紀念朋友來浪漫一下
搜尋到一間名為西餐大排檔的餐廳,名字很特別亦被當中的海鮮拼盤吸引著於是就決定找個晚上要來吃吃了餐廳環境偏向簡約,相信就是想矛人一種像大排檔的輕鬆感吧不用煩,就來嚐個精選二人晚餐 $888先來餐酒兩杯,一紅一白不嗜酒的我只淺嚐了兩三口白酒,但味道也易入口的期待的海鮮拼盤先上桌有生蠔4隻、鮑魚2隻、日本刺身帶子2隻、鮮蝦4隻和紐西蘭蟶子刺身配以三種不同醬汁點不同的海鮮吃帶出海鮮的美味先「開動」的是最愛的生蠔忘了問是來自何地的生蠔,都頗大隻的吃落鮮甜又Creamy接著是鮑魚,味道甜甜的像日式的煮法鮮蝦跟蟶子刺身都很爽口蟶子刺身好像第一次吃?!沒有腥味,口感有點像象拔蜯般沒有入鏡的日本帶子刺身也不會不好吃吧^^然後來點熱食暖暖肚,黑松露蘑菇湯濃濃的菇味,每口都充滿黑松露蘑菇茸,如果大碗一點就好呢平常在家也喜歡弄蘑菇湯喝呢~黑松露迷應該也會喜歡這道黑松露年糕吧?忌廉汁跟年糕是很配的,以這個份量就剛好,因吃太多會膩的燒牛脷配蜜糖芥辣,我覺得這道很美味夠熱而沒有半點膻味主菜我選了紐西蘭羊T骨很多人都怕羊的膻味,但我倒不覺得喔,平常也很喜歡吃羊架但大前題我是要全熟的(^ρ^)/而這道羊T骨我點了全熟也
搜尋到一間名為西餐大排檔的餐廳,名字很特別

亦被當中的海鮮拼盤吸引著

於是就決定找個晚上要來吃吃了
餐廳環境偏向簡約,相信就是想矛人一種像大排檔的輕鬆感吧
不用煩,就來嚐個精選二人晚餐 $888
先來餐酒兩杯,一紅一白

不嗜酒的我只淺嚐了兩三口白酒,但味道也易入口的
期待的海鮮拼盤先上桌

配以三種不同醬汁點不同的海鮮吃

帶出海鮮的美味
先「開動」的是最愛的生蠔

忘了問是來自何地的生蠔,都頗大隻的

吃落鮮甜又Creamy
接著是鮑魚,味道甜甜的像日式的煮法
鮮蝦跟蟶子刺身都很爽口

蟶子刺身好像第一次吃?!沒有腥味,口感有點像象拔蜯般

沒有入鏡的日本帶子刺身也不會不好吃吧^^
然後來點熱食暖暖肚,黑松露蘑菇湯

濃濃的菇味,每口都充滿黑松露蘑菇茸,如果大碗一點就好呢

平常在家也喜歡弄蘑菇湯喝呢~
黑松露迷應該也會喜歡這道黑松露年糕吧?

忌廉汁跟年糕是很配的,以這個份量就剛好,因吃太多會膩的
燒牛脷配蜜糖芥辣,我覺得這道很美味

夠熱而沒有半點膻味
主菜我選了紐西蘭羊T骨

很多人都怕羊的膻味,但我倒不覺得喔,平常也很喜歡吃羊架

但大前題我是要全熟的(^ρ^)/

而這道羊T骨我點了全熟也很好味而不韌
另一道主菜是他選的美國慢燒牛肉眼,約四成熟望落都頗生喔

嗯…我連牛都不敢吃生的,但牛全熟的而且確是不好吃和浪費掉呢(´゚д゚`)
以是日甜品cheesecake作結,他不吃cheese的

就讓我一人ko了兩件喇!呵呵~~ 味道不過不失的。
來這裡有點像吃法國菜的一道一道上

讓你慢慢悠閒自在地品嚐一頓有水準的西餐
2016-09-26
2016-10-04 240 浏览
今晚約左同學敘舊,我地去返個時返學既港島區搵好野食。由appetizer開始講起先。每日限量既艾迪BB鴿係餐廳既必食推介,每碟有兩隻。見到佢色澤鮮明,食落好香口。BB鴿既皮燒得好香脆,肉質好鮮嫩。開頭以為佢會係好濃味個隻,但係味道啱啱好,仲保留到入邊既肉汁。主食方面,我地叫左個燒原隻法國春雞。咁我地每個人就可以食到唔同既部份。特別要推介下佢個醬汁,既唔太鹹又唔會搶左本身春雞嘅味道。雞唔會燒得太老,因為share既時候都好容易切件。Even係雞胸肉都好嫩滑!旁邊有沙律菜同薯蓉伴碟,沙律菜好新鮮,薯蓉亦都有細心咁調味過。再黎既就係蝦肉醬蘑菇意粉配煎鮮蝦。個蝦肉醬集合晒鮮蝦既精髓,佈滿係每一條既意粉上面。意粉面頭既三隻蝦爽口彈牙,煎得好香。仲有d羅勒葉少少甘甜,同d意粉一齊食中和返蝦肉醬既味道。每餐飯點可以無左甜品呢個環節呀!由我揀既美國香醇朱古力蛋糕如果分量再多d就好啦!朱古力味好香濃。賣相雖然簡單,但係仍然無阻我呢個朱古力迷對佢既熱情!
今晚約左同學敘舊,我地去返個時返學既港島區搵好野食。

減磅後,揀食揀得更有要求,quota 都留給真心有興趣想一試的。 朋友向我推薦了 「西餐大排檔」,再望望食評,覺得可以一試就約了愛人一同前往 … 兩個人,當然就 order 2人餐。 這個餐都算完整,由前菜到甜品做足,而最緊要係餐飲可以轉酒。 對於我這酒徒來說,太好不過… 海鮮這回事,認真講... 好多西餐廳都有得order,但好多時候好似解凍解過龍,無曬鮮甜。 所以一食海鮮就知間店既大概水平。 WELL 對於我呢個 seafood 殺手來說,西餐大排檔呢碟野係合格既! 蝦有蝦味﹑蠔鮮甜無碎殼﹑醬料配得恰當,very nice! 繼續來到 餐湯,好濃郁﹑好香, 本來不嗜西湯的我,都好鐘意呢個味道。 之後到 hot item ... 年糕可以煮成如帶子的外貌,同時把那個醬汁都吸收。 還有牛脷,重牛味,我覺得十分好食。 說實在,用餐去到這裡已經很滿足,因為由前菜開始由淺入深, 味道慢慢提升,鮮的濃的口感的咬口的都有。 再來到主菜,是非常嫩口,肥瘦適中的牛肉眼扒。 愛人order 的是 羊T骨,他說完全不騷而且香軟,煮得剛剛好。 -----------------------

兩個人,當然就 order 2人餐。

這個餐都算完整,由前菜到甜品做足,而最緊要係餐飲可以轉酒。

對於我這酒徒來說,太好不過…

所以一食海鮮就知間店既大概水平。

蝦有蝦味﹑蠔鮮甜無碎殼﹑醬料配得恰當,very nice!

繼續來到 餐湯,好濃郁﹑好香,

本來不嗜西湯的我,都好鐘意呢個味道。

之後到 hot item ...

年糕可以煮成如帶子的外貌,同時把那個醬汁都吸收。

還有牛脷,重牛味,我覺得十分好食。

說實在,用餐去到這裡已經很滿足,因為由前菜開始由淺入深,

味道慢慢提升,鮮的濃的口感的咬口的都有。

再來到主菜,是非常嫩口,肥瘦適中的牛肉眼扒。

全晚必須一提的是酒水,因為我不甚愛紅酒的關係,

所以無論點的食物如何我都是會點白酒類作陪襯的。

用餐只需要加錢就能享用的白酒,也絕對不賴,

甜甜的易入口,二人用餐邊飲邊吃邊談心,這天晚上我心情大好。

而最後的甜口,實在是happy ending...

份量小巧又精微,朱古力味香口而不過甜。

整晚用餐從頭到尾都非常滿意,而且當晚有還藝人坐在我的隔離枱。

看來,這店的聲譽是真的不錯耶... openrice 上寫的,和我食的都非常接近唷。
2016-07-19
2016-10-01 1302 浏览
辛勞工作過後,又是慰勞自己一下的時候。想吃西餐,又不希望要在西餐廳中要保持儀態拘謹的吃飯,朋友推介西餐大排檔,說我一定能自在的吃頓飯。「西餐」、「大排檔」,給人兩極端的感覺,高級對平民,西式對中式,兩者的糅合定當有趣味。上到渣甸坊七樓,牆壁是六七十年代的相片,小桌子上放了懷舊警察造型的小熊;左轉看到發光的餐廳名,還有兩個迷你版中式大牌坊。走進餐廳,燈光幽暗加上桌面的小蠟燭,氣氛柔和浪漫。侍應穿上T-Shirt圍巾,桌子是膠桌欠枱布,對比強烈但散發「大排檔」的感覺。食物方面有一人餐、二人餐、多人餐,食物大致相同,二人餐相對抵食!由餐酒到甜品樣樣俱全,份量都不少。西餐當然以酒相伴,二人套餐包括兩杯餐酒,紅酒或白酒。海鮮拼盤這個巨型豐盛的海鮮拼盤簡直令人開心!海鮮非常新鮮,有生蠔、鮑魚、帶子刺身、鮮蝦、聖子刺身,底下以冰粒保持冰冷新鮮,配上三款醬汁隨意調味。生蠔有兩款,肥大的味道較咸,海水味重,另一款則較為清淡。鮑魚則以帶甜的湯汁煮得入味,彈牙有嚼勁。鮮蝦新鮮,爽口彈牙。帶子刺身鮮甜、聖子刺身非常爽口。黑松露蘑菇湯黑松露稱不上十分濃郁,但仍散發淡淡的香味。蘑菇湯並非滑溜溜的那一種,相反它混入
西餐當然以酒相伴,二人套餐包括兩杯餐酒,紅酒或白酒。
紅、白餐酒

黑松露蘑菇湯

黑松露稱不上十分濃郁,但仍散發淡淡的香味。蘑菇湯並非滑溜溜的那一種,相反它混入碎蘑菇顆粒,給人感覺十分足料,質地稀稠適中,喝下去忌廉味偏淡不是太濃,不會膩滯。
燒牛脷配蜜糖芥辣

牛脷很厚身,外形跟午餐似還有點相似。牛脷燒得香口惹味,牛味頗重,而且肉質軟腍調適中。配上黑醋或蜜糖芥辣醬,兩者跟牛脷都十分相配,令牛脷更惹味,味道更有層次。
黑松露年糕

年糕通常見於中菜或韓國菜,炒年糕或是辣汁年糕。西餐以年糕入饌,並以黑松露作主調,果真創新有趣味!這個配搭意想不到的合襯,年糕奶白煙韌,松露香味幽香,加上忌廉令質地creamy,香而不膩。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋

黑毛豬烤得非常香口,外層香脆,內裡同時緊緊的肉汁鎖著。口感有點像平時常見的豬頸肉,肉質偏向爽口,同時彈牙有韌勁。配上薯蓉球,當中混有忌廉,使質感更加細滑,但有少量顆粒在其中,增加層次感。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋
美國慢燒牛肉眼(約四成熟)

慢燒牛肉眼,運肉時間將牛慢慢煮熟,將肉汁味道鎖上,同時使肉質更加軟腍。這個牛肉眼牛味尚濃,肉質色澤嫩紅,看似未煮熟的樣子。這正是慢煮出來的效果,保持肉質鮮嫩,但又不會血淋淋。
美國慢燒牛肉眼(約四成熟)
是日甜品 - 藍莓芝士蛋糕

吃了多道菜,肚子已經有點撐了。最後是一件精緻小巧的蛋糕,真是完美的作結。藍莓味偏淡,不太特出;相反芝士味十分香濃,卻又不會太膩。質地不會太實,rich 得來很細滑。
藍莓芝士蛋糕
2016-07-19
  • 松露煮日本年糕
2016-09-30 1194 浏览
經一位好久不見的老朋友吃飯相聚,他介紹了一間大排檔給我,我好奇問,大排檔好風味啊,但是大熱天時,又暫不想去大排檔呢! 原來友人幽了我一默,他所指的是餐廳名:西餐大排檔。 差點兒被他戲弄!嘻! 突地在openrice查了一下,這間餐廳的老闆是一位歷任各大酒店及餐廳主廚,當食肆上了軌道便離開,再闖天下,故有「西餐浪子」之名。現在他終於肯停下,開設餐館,創作平民價的優質Fusion西餐。 友人近來被派到內地出差,不太會出外面吃飯,酒店的質素又一般。這天他回到港,就點名要到這裡,吃好東西補償,他終於明白在香港能吃到重食材有質素的餐廳是多麼幸福! 想必要好好享受這一頓! 由於這天星期天,晚市尤其座無虛席,幸好我替友人訂了座。 看餐牌,我們不約而同對精選二人餐 $888感到興趣,菜單豐富又合口味,最主要是從中看到每道菜都非常有特色,大廚精心設計的獨門菜式,只此一家。 餐包括了餐酒,但是友人須服藥 就不能喝酒,於是我們改了餐飲 可選咖啡/茶。 先來一道豐盛的海鮮拼盤,用一個冰盤盛載,保持了食材冰鮮感,賣相精美,包括了: 生蠔4隻:美國的生蠔較其他地區較肥美,只是味道沒那麼濃。 這裡

由於這天星期天,晚市尤其座無虛席,幸好我替友人訂了座。

生蠔4隻
:美國的生蠔較其他地區較肥美,只是味道沒那麼濃。 這裡的蠔很鮮甜,入口滑溜且爽,入口即溶感覺真好!
鮑魚2隻
:深啡色的,用了味噌味醃過的鮑魚,這鮑魚刺身比較有特色像日式風味。質感爽彈,不會韌,很恰到好處的咬勁。而味僧稍稍提升咸鮮味,很獨特!
日本刺身帶子2隻:
肥美嫩滑鮮甜,高質素! 店員推介蘸點這裡自家調製的蜜糖麵豉汁,味道極其匹配,不會蓋過帶子鮮味,連醬汁也如此落足心思,值得一讚!
日本刺身帶子2隻
鮮蝦4隻
:蝦肉爽口實彈,蘸點帶點泰式風味的香草甜辣醬就一流! 頓時有種清爽又開胃感!
紐西蘭聖子刺身
:用聖子來做刺身比較少有,想不到肉能如此爽脆,很過癮,鮮味十足。
紐西蘭聖子刺身
特別介紹這裡自家調製以上兩款的調味醬汁,另外還有一般刺身用的豉油加wasabi. 各式其色,任君喜好來蘸上心水醬汁!

松露蘑菇湯
:店員介紹材料有本菇,雞脾菇 ,黑松露菌。只看湯是很深色的,菇菌味非常濃,非常足料。打碎了的菇類散發了陣陣清幽既香的韻味。 雖則沒有添加忌廉來調湯的濃稠度,豐盈的菇菌原味已粉飾整個湯的神髓!
松露煮日本年糕
:大廚酷愛黑松露作食材,此已經聞到淡淡的黑松露香味, 吃起來煙煙韌韌的年糕沾上黑松露混合著忌廉汁,那Creamy搭著年糕的口感,容易入口。份量剛好,因年糕都比較易飽肚,作為小食就夠到位了。
燒牛脷配蜜糖芥辣

是這裡招牌菜。牛脷比平常的較厚切, 表面燒至乾身,乾至帶點微脆。切開了卻內裡保持軟嫩,肉和筋分明隔開,吃起來更軟更嫩特別有層次。牛脷香而不會太鹹。 蘸點蜜糖芥末沙律醬,又甜又帶輕辣,惹味搶分!
把膩的感覺一掃而空,帶點點Refresh的感覺喔!
到主菜:

燒美國牛肉眼
:「低溫慢煮」是指100度以下的熱力,較平時煮食較低的溫度把牛扒烹煮五,六小時,等待熱力慢慢滲到牛扒中。 外表帶嫩粉紅的扒肉,色澤呈漸進,証明烹煮均匀。 四至五成熟的牛,肉質非常鮮嫩,而且一點都不「嚡口」, 比起一般煮法牛扒的口感截然不同,肉質非常軟腍軟綿,
入口即溶感覺尤其出眾。 配上醬汁令肉非常入味添加細緻。 牛扒上菜時稍稍涼了點, 我想這就是低溫慢煮的特色吧。
另一道是
紐西蘭羊T骨:

是羊的上腰部,是一塊由脊肉、脊骨和里脊肉等構成的羊排。此部位肉質彈性豐富,肉有嚼勁,咬落軟腍適中。  用了香草黑椒來香煎, 肉汁溢出, 不用多加醬汁已吃到肉的原汁原味.

另配上燒汁, 隨個人喜歡增加濕潤度.  而店員亦問我有否需要芥末/薄荷醬.  我就要了最喜愛的薄荷醬, 令肉質層次再豐富, 滋味無窮啊!

主菜的配菜也很新鮮, 完全足夠飽有餘.
甜品New York Cheesecake

精緻的一道甜品, 質感細緻幼滑, 濃濃的芝士香, 啖啖濃郁, 加上曲奇餅底軟綿鬆化, 配搭到位, 完整了美好的一頓呢!!
new york cheesecake
new york cheesecake
雖友人邊吃邊訴工作苦況,但於優雅情調的環境下,中途已放下悶悶不樂的情緒,盡情享受美食! 一頓優質晚餐就是有解愁舒開的功效! 值得推介的西餐大排檔獨門菜式,鑽研心思之作,不可多得的crossover 餐廳之選!
日本刺身帶子2隻
  • 海鮮拼盤
2016-09-30 1386 浏览
朋友說到要帶我吃大排檔 我還以為是街邊檔 來到才覺得古怪 竟是吃西餐的大排檔? 還是應該說是西式的大排檔 環境闊落又乾淨,待應穿西服有禮 坐下來看看餐牌,還是覺得有西又有中 冷盤 日燒磯煮鮑魚 (HKD 188) 鮑魚隻隻都好大 又甜又彈牙,非常好吃! 咖哩蟹肉配熱脆麵包 (HKD138) 我還以為這個熱盤是小小一個 來到才驚訝發現比手掌還大 厚厚的蟹肉佈在整個脆包上,點綴著點點蟹子 脆包非常熱,切開了9大件 每件都可以沾上鮮味的蟹肉,每一口都很豐富,極有口感,非常滿足 對於喜歡吃蟹肉,又嫌拆骨麻煩的我來說 可以吃到啖啖蟹肉,這道熱食給我幸福的感覺 蜜糖燒汁牛仔骨 (HKD128) 牛仔骨非食稔,牛味特出,沒有過咸,調味恰度好 橡果級黑毛豬肉眼蓋 (HKD198) 自從上次吃過橡果級的黑毛豬,今次見到有所以忍不住再點 味道不錯,還是比一般的豬來得有口感 很喜歡這道菜配搭著不少的菠蘿,一口黑毛豬,一口菠蘿 令味道更清新 今天肉食比較多,吃過菠蘿,即時解膩 甜品是 Chocolate croustillant (HKD88) 是一種朱古力脆餅 很濃郁的朱古力味道夾著
朋友說到要帶我吃大排檔

我還以為是街邊檔

來到才覺得古怪

竟是吃西餐的大排檔?

還是應該說是西式的大排檔

環境闊落又乾淨,待應穿西服有禮

坐下來看看餐牌,還是覺得有西又有中

冷盤

日燒磯煮鮑魚 (HKD 188)

鮑魚隻隻都好大

又甜又彈牙,非常好吃!

咖哩蟹肉配熱脆麵包 (HKD138)

我還以為這個熱盤是小小一個

來到才驚訝發現比手掌還大

厚厚的蟹肉佈在整個脆包上,點綴著點點蟹子

脆包非常熱,切開了9大件

對於喜歡吃蟹肉,又嫌拆骨麻煩的我來說

可以吃到啖啖蟹肉,這道熱食給我幸福的感覺

蜜糖燒汁牛仔骨 (HKD128)

牛仔骨非食稔,牛味特出,沒有過咸,調味恰度好

橡果級黑毛豬肉眼蓋 (HKD198)

自從上次吃過橡果級的黑毛豬,今次見到有所以忍不住再點

味道不錯,還是比一般的豬來得有口感

很喜歡這道菜配搭著不少的菠蘿,一口黑毛豬,一口菠蘿

令味道更清新

今天肉食比較多,吃過菠蘿,即時解膩

是一種朱古力脆餅

很濃郁的朱古力味道夾著脆脆的口感

非常喜歡

令我覺得最像大排檔的,是他有些食物的份量不少,而且都是很熱,味道濃得來不過份,會令人想再夾一口的感覺,也是大排檔吸引我的地方。
  • Chocolate croustillant
  • 橡果級黑毛豬肉眼蓋
  • 咖哩蟹肉配熱脆麵包
C+搵食團||當西餐遇上大排檔既火花 - 【銅鑼灣】西餐大排檔-- 話說之前之前友人'sss 話係【銅鑼灣】搵到間餐廳 叫做【西餐大排檔】-- 【西餐大排檔】呢個名 刻畫左係ms.C既腦海入面因為【西餐】x【大排檔】呢兩樣野好似有少少 扯唔上關係--今次C+搵食團就去試下【西餐】x【大排檔】 西餐大排檔會產生啲咩火花產生呢?--一上到西餐大排檔門口就有幾個中式既花牌係度牆上就有由手寫既菜單 --原來西餐大排檔同之前ms.C去過既尖沙咀CHEF STAGE de Eddy Chu 係同一個老細打理-- 所以西餐大排檔有部份Menu 同CHEF STAGE de Eddy Chu差不多--西餐大排檔同CHEF STAGE既裝修 有少少唔同西餐大排檔有少少主打平民西餐廳啱三五朋友聚餐 而CHEF STAGE就以浪漫燭光晚餐-- 我地上次係CHEF STAGE 食唔到 今次可以係西餐大排檔食返 艾迪BB鴿 ||-- 好多時平時酒樓食到都係返炸唔少都係炸到乾巴巴咁得果香口-- 今次係呢度食到既BB鴿除左表皮脆口之外仲食得出乳鴿嘅嫩肉仲有肉汁細細隻2人分享剛剛好-- 除左食BB鴿之外因為又係同丹尼

話說之前之前友人'sss

扯唔上關係

今次C+搵食團

就去試下【西餐】x【大排檔】

西餐大排檔

會產生啲咩火花產生呢?

一上到西餐大排檔

但用料一樣唔HEA

唔會將貨就價

用料都係好新鮮
海鮮拼盤

生蠔、帶子刺身肥美肉厚

而且都有返咁上下Size

唔係將價就貨既貨式
鮮蝦、蟶子刺身新鮮爽口

鮑魚係煮完再調味

2016-06-12
艾迪BB鴿
  • 燒澳洲羊T骨
2016-09-28 1130 浏览
很久沒出銅鑼灣食晚飯了 , 經朋友介紹 上咗 渣甸中心 ,呢間西餐大排檔試下 , 𨋢 門一開 看到的裝飾很特別 ,感覺就是一間中式 裝修嘅港式西餐廳 牆上面係五六十年代香港的街景 很懷舊喔 點左個套餐款式還滿多 ,先上來的是黑松露 蘑菇 湯 ,很濃郁嘅黑松露味道,而且湯嘅質地很creamy幼細 套餐可加138蚊 會有一個生蠔海鮮拼盤 和另跟一杯餐酒 海鮮拼盤非常豐富 ,生蠔 /鮑魚/日本帶子刺身 /鮮蝦 /紐西蘭蟶子刺身 ,望一望佢個餐牌原來呢一個海鮮拼盤分開叫要$498架, 依家只係加138蚊還可以再多一杯餐酒真係好抵 呀~ 生蠔帶著鹹鹹的海水味而且質感 豐厚 juicy 的, 鮮蝦大大隻的很彈牙,帶子聖子 刺身 更是新鮮甜美 鮑魚大隻飽滿 , 爽脆,口感不錯西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋 呢個係黑毛豬最幼嫩嘅位置 ,有如魚食魚要面豬登 , 豬味濃郁,帶點炭香味 ,很令人回味喔~ 美國慢燒牛肉眼 帶點厚厚嘅肥膏,油脂飄香, 五成熟燒得剛剛好,紅紅的 肉質幼嫩 最後食埋個道精緻嘅朱古力甜品,正
牆上面係五六十年代香港的街景 很懷舊喔
套餐可加138蚊 會有一個生蠔海鮮拼盤 和另跟一杯餐酒
鮑魚大隻飽滿 , 爽脆,口感不錯
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋

最後食埋個道精緻嘅朱古力甜品,正
2016-09-27 684 浏览
好友升職加薪,一定要吃得豪爽一點好好大吃大喝慶祝一番,當然,豪爽的部分由朋友負責,大吃大喝這種辛苦活由我來幹。侍應著我們點選二人精選晚餐,論價錢論多樣化來說都非常值得一試,套餐還包括了兩杯餐酒。看在有免費酒精份上,就選擇了二人套餐,點了白酒佐海鮮拼盤。海鮮拼盤雖不算包羅萬有(五款海鮮包括:生蠔、鮑魚、日本刺身帶子、鮮蝦與蟶子刺身),件頭與質素卻帶有驚喜!較令人難忘的,如生蠔鮮味佐以海水咸味根本不需塗抹醬料、鮑魚肉質飽滿具彈性且帶甜味、蟶子刺身爽口鮮甜。配以白酒品嘗優質海鮮,讚!是日餐湯為黑松露蘑菇湯。湯中帶蘑菇粒,口感黏稠猶如湯羹,感覺非常飽滿。黑松露為蘑菇湯提味非常稱職。不要少看這盤子上的料理擺盤單調,我會以「驚豔」來形容這客燒牛脷配蜜糖芥辣。厚切牛脷份量雖然不多,其紋理清晰,肉質鬆軟,用餐刀輕輕按壓即可切開,味道有濃郁油香,略帶肉汁。幾乎整塊牛脷都沒有沾蜜糖芥辣醬,深怕影響原味口感。松露煮日本年糕口感煙靱,白汁芝味很豐富,另配上一小抹松露作點綴,口味甚佳。燒澳洲羊T骨沒有烤至過熟,微帶羊羶香味,經咀嚼滲出肉汁,沒有些微肉渣。整體感覺屬平均以上,可能前幾度菜的驚豔蓋過了主菜的光芒,亦
餐酒
燒澳洲羊T骨
燒澳洲羊T骨沒有烤至過熟,微帶羊羶香味,經咀嚼滲出肉汁,沒有些微肉渣。整體感覺屬平均以上,可能前幾度菜的驚豔蓋過了主菜的光芒,亦可能已經被前面幾盤撐住了肚子,味覺開始麻木了。
香燒牛肉眼
朋友這道香燒牛肉眼,外表燒至微焦,內裡肉質嫩而帶血水,非常Juicy,果然牛扒還是吃 medium rare 最好。
甜品
餐廳對待是日精選甜品都很細心,上碟時帶精緻的擺盤,一絲不苟。
多謝我的老友請客,這頓晚餐非常回味,換我升職時由我來請客吧。
香燒牛肉眼
  • 松露煮日本年糕
  • 燒澳洲羊T骨
2016-09-27 263 浏览
話說友人話好想試呢間,所以就試下呢間西餐大餐檔!環境感覺好浪漫,點晒蠟燭咁,很適合情侶來吧!期盼緊呢一日......☺️由於我地都有選擇困難症,咁我地就叫左個兩人餐!海鮮拼盤比想像中大盤,又生蠔又鮑魚又基圍蝦又帶子又聖子,生蠔係法國同美國蠔,兩隻蠔都好大隻同新鮮,法國蠔明顯海水味較重,而相反美國蠔就比較鮮甜,所以建議先食美國蠔吧!鮑魚是磯煮鮑魚,爽口。其他都好新鮮,一啲雪味都無,都幾滿足!黑松露蘑菇湯個湯好濃而且杰身,唔會係得蘑菇味既水,而且食到唔止得蘑菇,亦有細細粒既其他菌類,口感豐富,加埋黑松露,令一個簡單既蘑菇湯推到更高既層次。黑松露年糕呢個真心好味,年糕以黑松露忌廉汁煮成,黑松露既味加埋忌廉既滑,加埋煙煙韌韌既年糕,重點係異常既夾,就算知道食完之後會好飽都堅持食晒!燒牛脷配蜜糖芥辣牛脷厚切好淋身但亦有啲爽口,Wasabi汁加蜜糖,蜜糖可以中和wasabi既辣度,同時亦消除左肉類既油脂,唔錯。美國慢燒牛肉眼(約4成)其實食到呢度已經開始好飽,但見肉眼仍然好大份,都幾足料。雖然件肉好似好粉紅,但食落唔會話血淋淋既感覺,口感幾淋身,一啲都唔韌。企如果你一啲生都唔食得就避免叫呢個了,始終
話說友人話好想試呢間,所以就試下呢間西餐大餐檔!
由於我地都有選擇困難症,咁我地就叫左個兩人餐!

燒牛脷配蜜糖芥辣

美國慢燒牛肉眼(約4成)

其實食到呢度已經開始好飽,但見肉眼仍然好大份,都幾足料。雖然件肉好似好粉紅,但食落唔會話血淋淋既感覺,口感幾淋身,一啲都唔韌。企如果你一啲生都唔食得就避免叫呢個了,始終會有啲生既。
西班牙橡果級黑毛豬肉眼蓋

黑毛豬肉眼明顯地比普通豬肉更加濃味,冧身得黎 又唔會霉,友人都話幾好味。
最後係是日甜品chocolate brownie,好甜細細件,將成餐畫上一個滿足既句號。
  • 黑松露年糕
  • 燒牛脷配蜜糖芥末
2016-09-25 310 浏览
話說 Mr.K 有一晚係咁話好想食生蠔,但屋企樓下間聲稱有生蠔食的食店仲未開,攪到佢口癢癢。見到咁的情況,當然要揾一間抵食的食店啦~ 所以今次去咗銅鑼灣,滿足一下他的訴求。雖然食店是叫西餐大排檔,但是坐得幾舒服唔會逼。店內不但播放多首耳熟能詳的廣東歌,而且有免費 WI-FI,的確係合適三五知己、或者係一家大細的聚腳點。因為 Mr.K 正正是為了食生蠔而來的,所以一定要點這道 6隻鮮蠔配餐酒一杯。每隻鮮蠔都比我的拳頭還要大,咬落去的時候肉質好鮮嫩,夾雜了一陣淡淡的海水味。不論是加檸檬汁,或者是點醬汁,食落去都係好惹味。不得不提這杯白酒,味道清清地,是非常容易入口的一種。真的忍不住向職員查詢這款餐酒的詳情,原本它是源自澳洲的,但並沒有見過它在零售店開賣喔~ T.T職員仲話佢哋試咗好多款才選中它來配生蠔,我都覺得用呢款餐酒做配搭,成個餐才夠完美。而我點這個餐就係法國鴨肝醬配熱脆麵包。起初以為咁大磚鴨肝醬,一定會好硬,但是搽落條麵包度,暖暖的把鴨肝醬軟化,加速搽勻至整條麵包。一咬入口,鴨肝醬的香味已經滲滿口腔,加上麵包是脆脆的,增加不少咬口。不要忽略伴碟的蔬果,因為食食吓都會覺得膩,食番 d
雖然食店是叫西餐大排檔,但是坐得幾舒服唔會逼。

不論是加檸檬汁,或者是點醬汁,食落去都係好惹味。
不得不提這杯白酒,味道清清地,是非常容易入口的一種。

而我點這個餐就係法國鴨肝醬配熱脆麵包。

不要忽略伴碟的蔬果,因為食食吓都會覺得膩,食番 d 蔬果清清腸胃真係好啱數,但唯一美中不足的係,得 3 條麵包真係少咗 d,如果多兩條的話就好啦~
而我所選的餐飲是一杯熱朱古力,但賣相卻似一杯泡沫咖啡。

好多時响外面飲的朱古力,杯朱古力係淡到好似水咁,但這一杯朱古力味算足,混合泡沬一齊飲感覺更香滑,一點都不馬虎。
整體來講,大家都覺得呢一餐真係不錯,食得好滿足,下次可以再來試埋其他茶餐喔~
2016-09-18
  • 6隻鮮蠔配餐酒一杯
同朋友行銅記,想食個tea,咁岩佢食過呢間餐廳佢話一定要再食多次, 我就盲中中跟左佢黎呢到,係門口聽到佢餐廳播緊《喜歡你》, 心諗我係咪真係去食西餐, 但食完之後發現你以為你暱嚮度就搵你唔到咩? 無用呀!好似你啲咁出色嘅西餐,無論嚮咩地方,都好似漆黑中嘅螢火蟲一樣, 咁鮮明,咁出眾! 你夠曬鑊氣嘅炒飯,幼嫩嘅豬肉,神乎奇技嘅刀法,都徹底咁嘅將你出賣咗。 都係講下笑啫,但係真心好食<3 外面既裝橫已經幾有懷舊既色彩,而配上既音樂仲可以令人置身於80年代一樣 入到去我地首先就忍唔住叫左個焗蝦肉及紐西蘭聖子蛋炒飯配蟹肉白汁,睇下啲芝士睇下啲蝦,幾多,其實我都幾奄尖但係呢個飯真係無得頂,送到埋黎既時候仲散發住勁香既焗飯味(都有可能自己太肚餓) 我地仲叫左另一個飯,呢個係焗蕃茄芝士黑毛豬蛋炒飯,呢個就真係不得了,或者啲會話咪又係焗豬飯,但係,呢個唔係普通既炒飯,而係好好味既炒飯,我食緊呢個飯既時候真係好感動,心諗點解會咁好食....真心唔係吹水,佢賣相幾精緻 ,仲散發住濃濃既肉香味,芝士就唔再多講,重點係個肉上面,肉汁好嫩好有口感,食落啖啖肉,飯既份量都算多,如果大家黎食下午茶,

我就盲中中跟左佢黎呢到,係門口聽到佢餐廳播緊《喜歡你》,

無用呀!好似你啲咁出色嘅西餐,

無論嚮咩地方,都好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,

咁鮮明,咁出眾!

都係講下笑啫,但係真心好食<3

....真心唔係吹水,佢賣相幾精緻
,仲散發住濃濃既肉香味,芝士就唔再多講,重點係個肉上面,肉汁好嫩好有口感,食落啖啖肉,飯既份量都算多,如果大家黎食下午茶,一定要叫呢個,仲有我揀呢個飯既原因之一係幾本上每一枱上面都有人叫呢個,我當然以唔執輸既心態叫返個啦haha

朋友仲叫左個全日早餐,呢個早餐既肉腸幾好食,因為個飽焗熱過,所以最好黎到即刻ko佢地,唔係凍左變到會硬硬地,整體黎講都算唔錯既all day breakfast ,算係今次下午茶既點綴。

飲品方面都係奶茶,咖啡,凍檸茶之類,味道都唔錯,好想下星期去銅記再黎多次,哈哈
2016-09-18
  • 焗蕃茄芝士黑毛豬蛋炒飯
2016-09-23 503 浏览
大排檔香港地越來越少,心血來潮上網找「大排檔」意外發現這間特色西餐廳在銅鑼灣很火紅,Happy Friday一於同太太去試試。餐廳門口擺設很有特色,香港地除左新光戲院已經絕少見到,太太即時影相呃like。試新餐廳未知什麼是好食,點二人套餐是比較懶的做法,二人海鮮餐要$888,不是想像中大排檔平價餐廳,但當見到這個海鮮拼盤時,忽然覺得$888原來唔算貴。有4隻蠔,非常新鮮,好厚肉,無腥味,少少海水咸味加少少檸檬汁,食得出好濃郁蠔鮮味,非常滿足。此外,鮑魚、帶子、大蝦及聖子刺身都非常鮮甜,一口海鮮一口白酒,海鮮控太太邊食邊露出非常滿意的表情,就知道她給這盤海鮮十分高分。海鮮吃完, 來個黑松露磨菇湯,好香好重香菇味,我最鐘意它不會太「杰」身,對比其他餐廳的磨菇湯無咁溜,只可惜份量較少我2大口已經飲完了。前菜厚切煎牛舌,我還以為是一塊塊,怎料是一整厚條,外脆內軟,好香,味道剛好,不會有油利的感覺,配自家製wasabi醬汁好夾,但醬汁可以再多少少就更為理想。再來前菜是年糕,份量不少,我一個男人吃完這麼多前菜都飽了6-7成,太太稱已飽了8-9成,我們還未吃主菜,點算?主菜是慢煮牛扒,餐廳建議5成熟
主菜是慢煮牛扒,餐廳建議5成熟,所以一整塊其實都是紅色的,但咬落不單止沒有血腥味,而且一咬落進牛扒,肉汁爆出,非常juicy,肉質亦非常鮮嫩,很久沒吃到這麼有水準的牛扒,忽然覺得$888不單止是不貴,更可以稱為超值,整個套餐用料都十分新鮮,食物質素極之高,真的非常值得介紹給朋友。

最後仲有甜品,雖然沒有太大驚喜,但也滿足了太太每餐都要飯後甜點的習慣。

加埋一其實差不多一千元,但我們還是覺得很值得,下次太太想食海鮮及牛扒,銅鑼灣區又多間餐廳可以選擇了。
庆祝纪念
生日