2014-09-07
1907 浏览
星期六下晝,風和日麗冇嘢做。喺尖咀一間Cafe度諗吓有邊度去。忽發奇想,即興入西貢。入去做乜好?女友話佢阿媽嘅唔邊個朋友話,西貢有檔菠蘿油好好食喎,但係唔知係邊間。Search過之後,確認係呢間,就一二三即興搭車入西貢。雖然係星期六下晝,又好好天,但係西貢市集又唔係特別多人,啲人去晒呢?即使行到去門口,亦都唔見有人排隊,旁邊嘅帳篷茶座又有空位。雖然食完嘢冇耐,但係見到門口嘅葡撻奶撻、啱啱出爐嘅大大個菠蘿包,加埋一杯冰凍奶茶,忍唔住搵個位坐低。遊戲規則係單叫包或者單叫嘢飲就冇得堂食,其實又唔係肚餓,所以叫咗杯冰奶茶跟鮮奶撻,加多個菠蘿油,夾埋$41,快餐店形式出咗櫃枱買完拎嘢食。繼奇華Anytime十年前賣$22一個菠蘿包,大到成半塊面咁大嘅之後,呢日再一次見到咁大個菠蘿包,櫃枱一刀劏落個包度,駕輕就熟咁塞塊牛油入去,就挑起咗我個食慾。影完呢張相之後,先飲一啖奶味同茶味啱啱好嘅凍奶茶。我食奶撻女友食菠蘿油,但係女友食咗成分鐘都未食到塊牛油,而塊牛油喺影完相之後一分鐘內已經融得七七八八,牛油流到女友成隻手同咀角都係。雖然個奶撻酥皮唔漏又有啲奶味,暖暖哋咁,但係望住女友個食相,我恨不得即刻咬
影完呢張相之後,先飲一啖奶味同茶味啱啱好嘅凍奶茶。我食奶撻女友食菠蘿油,但係女友食咗成分鐘都未食到塊牛油,而塊牛油喺影完相之後一分鐘內已經融得七七八八,牛油流到女友成隻手同咀角都係。雖然個奶撻酥皮唔漏又有啲奶味,暖暖哋咁,但係望住女友個食相,我恨不得即刻咬埋一份!
佢終於都食到個牛油位,就話鹹咗啲;我就接力食埋嗰半,個包熱辣辣,食到成手都係牛油,個包皮又脆又甜,而個精髓都係融咗嘅牛油滲入個包入面,鹹鹹香香咁,再飲返啖凍奶茶,嗰刻真係當正自己high tea緊。即使啲冰再融,杯奶茶依然咁有味,成件事根本就係絕配!
同真正high tea唔同嘅係,我哋食完成手都係牛油,所以之後走去咗買包濕紙巾。