💵上星期係海港城換到10張HK$100 Dinning Coupon😃所以今次黎試呢間餐廳老實講如果冇coupon食個lunch要$5xx一位對我黎講就真係貴左少少💸💸💰🤑不過食物質素同價錢係成正比嘅但今次有coupon真係物超所值非常建議大家可以係度用coupon食一餐好嘅西村便當(刺身、壽司、燒物、鐵板、炸物)Nishimura Lunch Box (Sashimi, Sushi, Grilled Dish, Teppan Dish and Deep Fried Dish)$580呢個set必試😆😆食物多元化 鹹點甜點湯麵乜都有麵豉湯材料足 唔會過鹹烏冬麵份量唔算太多 對我呢個女仔來講啱啱好便當份量俾我想像中大一定食完好滿足一個圓盤裝晒所有野即時有wow感覺刺身非常新鮮 包括有鮑魚刺身鱈魚燒物no.1 肉質非常鮮嫩 好juicy 由於坐喺鐵板燒吧枱前面見到師傅燒魚時 會將一啲濃咗嘅位置剪掉好細心🥩鐵板燒牛肉卷住好多綠蔥&炸蒜頭唯一要挑剔嘅呢隻牛肉食得出係普通美國牛因為口感始終靭咗少少蒸燉蛋呢個分數好高有海膽 冬菇 蟹肉 蛋質非常嫩滑 正🍤天婦羅有兩隻蝦 一片南瓜&茄子🎃🍆雖然我隔左

所以今次黎試呢間餐廳
老實講
如果冇coupon食個lunch要$5xx一位
對我黎講就真係貴左少少💸💸
💰🤑不過食物質素同價錢係成正比嘅

但今次有coupon真係物超所值
非常建議大家可以係度用coupon食一餐好嘅

西村便當(刺身壽司、燒物、鐵板、炸物)

呢個set必試

士多啤梨一樣好甜 但得一小片
如果有一整粒就更加好了
細細嘅蜜柑有d酸 普普通通吧

自選壽司定食(12件)$520
Favorite Sushi Set (12 pcs)

🍣自選壽司佢有一張A4紙俾你剔想要邊12件
質素如圖非常新鮮

特別一提蟹肉壽司個樣雖然似蟹柳
但名正言順成條都係蟹肉

🍜呢個set一樣有烏冬、麵豉湯&燉蛋
一樣食得好滿足

埋單加一Total HK$710 兩位

2022-03-26
現金券
2022-03-24 832 浏览
This place offers a wide variety of Japanese food. I’d say their sashimi and sushi outshine their cooked dishes. You won’t expect the staff to have a full knowledge on the dishes but they were attentive and friendly. .🥂Deluxe Assorted Sashimi $900Having 7 different kinds of sashimi, they were all fresh and up to expectations. I love the toro most, it had a great balance on the fat content. The sea urchin was quite good too, at least it was creamy and sweet enough..🥂Deluxe Assorted Sushi $800Ther
🥂Deluxe Assorted Sashimi $900
Deluxe  Assorted Sashimi

🥂Deluxe Assorted Sushi $800
There were 10 different kinds of sushi. Again, the tuna sushi was the best among all. I didn’t get to try every piece as I shared this with a friend but the sushi I tried were all very fresh.
Deluxe  Assorted   Sushi

🥂Assorted Tempura $200
There were 5 kinds of tempura and were all fried to a crispy skin. It wasn’t a dish that would impress you but the quality was still very good.
Assorted  Tempura

🥂Ox Tongue $150
It was cut into small pieces and didn’t look like a typical ox tongue. I’d prefer a thicker one instead. It was not tender and hot enough.
Ox  Tongue

🥂Minced Chicken Meat in Skewer $40/pc
The skin was too hard. This wasn’t a good one and the taste was just so so.
Minced  Chicken  Meat

Overall rating: 7/10
Deluxe  Assorted Sashimi
Deluxe  Assorted   Sushi
Assorted  Tempura
2022-03-15 998 浏览
朋友是馬可撥羅酒店會員所以訂了這間日本料理他知道我想試這家很久了所以今天就帶我去囉我們點了兩客午餐定食壽司盛和和牛薄燒價錢可以接受不算很貴麵豉湯很濃很鮮味海膽蒸蛋一點腥味也沒有非常鮮味 蒸蛋又滑又嫩好好味特別介紹這個清酒鐵板雜菜我想是他們家的特製淡淡的酒香 清新爽口先來介紹壽司盛12件壽司 幾乎想食的都有我覺得特別讚的是帆立貝非常鮮甜彈牙 是頂級刺身級然後是甜蝦 肥美鮮甜 特大size拖羅是細呑拿 一般喇然後是和牛薄燒我特別要求多蔥和牛入口即溶 又鮮味又juicy 日本蔥配搭得非常好是幸福的感覺如果再焦香一點就更好朋友無酒不歡點了這款sake 很清新 易入口午餐定食其實合理價錢因為飲酒所以就小貴囉
朋友是馬可撥羅酒店會員

所以就小貴囉
2022-03-15
午餐
2022-02-09 912 浏览
有一日去咗尖沙咀食西村日本料理點了一個西村特選魚生飯定食食材非常之豐富而且新鮮色彩鮮艷好靚另外再叫咗個西村便當一上台我就嘩左一聲見到菜式超豐富魚生壽司食材新鮮仲有薄燒牛肉、西京燒、天婦羅同茶碗蒸等原本正價比較高但由於有商場折扣券關係可以話係半價就食到性價比高咗一大截
有一日去咗尖沙咀食西村日本料理
點了一個西村特選魚生飯定食
食材非常之豐富而且新鮮
色彩鮮艷好靚

另外再叫咗個西村便當
一上台我就嘩左一聲
見到菜式超豐富
魚生壽司食材新鮮
仲有薄燒牛肉、西京燒、天婦羅同茶碗蒸等

原本正價比較高
但由於有商場折扣券關係
可以話係半價就食到
性價比高咗一大截
2022-01-12 855 浏览
📍海港城Marco Polo西村日本料理 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城馬哥孛羅香港酒店6樓602室高質日本高級餐廳👍🏻刺身壽司🍣有水準絕對係唔會失望特別要讚個天婦羅粉漿適中剛剛好!溫度到上枱時間啱啱好!食嘅時候溫度剛剛好!!再配上高級嘅環境,寧靜嘅雅座傾偈放鬆吓再加杯啤酒🍻chillvibes
📍海港城Marco Polo

西村日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城馬哥孛羅香港酒店6樓602室

高質日本高級餐廳👍🏻

刺身壽司🍣有水準
絕對係唔會失望

特別要讚個天婦羅
粉漿適中剛剛好!溫度到上枱時間啱啱好!
食嘅時候溫度剛剛好!!

再配上高級嘅環境,寧靜嘅雅座
傾偈放鬆吓再加杯啤酒🍻
chillvibes
2022-01-12
2022-01-12 785 浏览
這店的定食令我一試難忘,色彩繽紛的定食,很豐富,令食慾增加。魚生很新鮮,有數款,包括吞拿魚,三文魚,鮑魚。每件魚生壽司飯也精緻,飯不多,一口吃下不會太飽。茶碗蒸加入海膽,令到蒸蛋滿滿海膽味道。天婦羅蝦香脆可口,水果中蜜瓜鮮甜。魚扒香甜,份量不多,彈性好滿足未蕾。和牛燒味道也很好。套餐包括烏冬和麵豉湯,很滿足的一餐。必定會再來。朋友選擇了魚生飯,每片魚生也很新鮮。也不錯。今次用了商場的coupon ,幾乎半價享受這餐日式午餐,很抵食。

魚扒香甜,份量不多,彈性好滿足未蕾。和牛燒味道也很好。

套餐包括烏冬和麵豉湯,很滿足的一餐。必定會再來。

朋友選擇了魚生飯,每片魚生也很新鮮。也不錯。

2022-01-03
2021-12-17 1042 浏览
一試舊式傳統的日本餐廳的西村便當($480),滿足貪心的人的午餐便當。有刺身壽司燒物鐵板炸物,仲有海膽蒸蛋同日本蜜瓜超豐富。刺身壽司新鮮,燒魚燒和牛上枱熱呼呼好香,天婦羅粉漿薄薄的好味,唔會成口粉,以午餐定食黎講算係唔錯。另外再叫咗燒銀鱈魚定食($380),銀鱈魚燒得好香,前菜與蒸蛋都好好味。店員真係傳統的日本餐廳的服務風格,會與客人介紹食物種類與味道,佢地成日都好FULL 同好多人,店員真的忙左好多,所以大家唔好要求好高級既日本料理服務。不過半價食到日本風味午餐,幻想自己返咗次鄉下啦。

2021-11-20
2021-11-04 1917 浏览
有海港城消費卷 最多用5 張 減500揀左食Marco polo 入面 日本餐廳西村西村便當 🍱 ($520)同 極上魚生飯 ($520)海膽不錯,刺生新鮮的便當入面生果好好味😋折完埋單 $644 有卷可以一試
有海港城消費卷
最多用5 張 減500
揀左食Marco polo 入面 日本餐廳
西村
西村便當 🍱 ($520)同 極上魚生飯 ($520)
海膽不錯,刺生新鮮的
便當入面生果好好味😋
折完埋單 $644
有卷可以一試
極上魚生飯
西村便當
極上魚生飯
西村便當
一行人來吃西村午巿,人頗多所以獲安排坐梳發。知道西村已經好耐歷史了,椅子坐下問題不大,梳發坐下好軟,有好幾個凹陷位,似乎是應該考慮翻新一下了。大部分人都點了北海丼,還有人點了天婦羅定食,我自己則點了刺身定食。餐點也上來頗快。這是刺身定食。份量比出面日本餐的多,也很新鮮,食落完全沒有腥味。刺身有油甘魚、赤身(難得在香港食到好食的赤身!)、三文魚、蝦和鮑魚。說實話,我光是吃刺身就已食到飽了😂胃口大的人絕不怕這裡$500 的午餐會吃不飽。醬菜我沒什麼興趣。味噌湯我喝清光;茶碗蒸很下重本,裡面有海膽,食落有海膽的口感,但蛋鮮味就沒有特別加分,都是以高湯味道為主。碳水有飯和烏冬,我大概只吃了一兩口🥺因為真的太飽了。服務方面,就很一般了。入門時,見到一個senior 語氣不好地「指導」一個新人。在內服務的侍應又無法好好地上菜。(例如因我的定食已有蒸蛋,但她又再給了我一個蒸蛋,而其他餐點則少了一個蒸蛋 )上餐又會在兩個人的座位中間上餐,完全沒有高級餐廳應該有的服務。一個午餐近$500,難道真的完全食你的食物?服務也要到水準的。西村以前我來吃過晚巿,坐窗邊,服務也不錯。今次午巿,我覺得食物依然在水準內

餐點也上來頗快。這是刺身定食。

西村以前我來吃過晚巿,坐窗邊,服務也不錯。今次午巿,我覺得食物依然在水準內,但服務和體驗都差了,不知是因為他收海港城coupon,接待更多客人導致質素下降還是怎樣。但一間價位高級的餐廳。實在應該再三思考自己的定位和應提供的服務質量。
2021-10-14 1324 浏览
由日本大師級壽司師傅主理,壽司材料新鮮、有口感,外型精緻,燒物炸物同樣出色店內環境舒適,燈光柔和,走傳統日本料理風格食物方面:西村特選魚生飯定食 : 刺身非常新鮮,有大大粒既三文魚籽、海膽、甜蝦、帶子、鮑魚同幾款魚生再配上海膽茶碗蒸、迷你烏冬及麵豉湯,食一個魚生飯定食,當自己去左轉築地Ours Tips : 如果有海港城的Always rewarding 美食優惠券,更加超值

店內環境舒適,燈光柔和,走傳統日本料理風格

食物方面:

2021-10-14 1198 浏览
今日食生日飯,同埋有海港城coupon ,所以試下酒店的呢間西村日本料理。其實我地都有打黎訂台問可唔可以要窗邊台,不過佢唔俾。去到其實都仲有窗邊台,不過服務員示意要問經理。最後都無俾到,佢話有人訂台,到我地食完走張台都係無人都唔俾我地,奇怪。我地叫左lunch 御膳同埋五款吞拿魚丼個set ,御膳好豐富,有魚生,有牛,有海膽蒸蛋,又有甜品,我個五款吞拿魚丼都好正,好耐無食過魚生多過飯的魚生飯喇,淨係食魚生都飽,toro入口即溶,用左coupon 半價好抵
2021-07-29
2021-09-10 1287 浏览
          FD送咗好多海港城美食優惠券,真是要把海港城每一家心思思的餐廳都試一次。今次揀左中西村日本料理。中午套餐都可以用劵,當然要揀最貴的西村便當。便當好豐富,有天婦羅,壽司,燒和牛,燒魚,3款刺身同生果,前菜和蒸蛋。刺身同壽司都算新鮮,但是食材不算高級,這個價格,希望能有海膽或者牡丹蝦!燒魚同燒和牛送上來已經有少少凍左,如果是這個價格的餐廳,都有少少失望。      FD揀左壽喜燒定食,上來的時候牛肉仲半熟,配日本米好好味,就是湯底偏甜,吃多有少少油膩。用劵就真的是抵食,埋單都是250HKD一個人,同埋海景好靚,就住海景食飯真是超開心!
          FD送咗好多海港城美食優惠券,真是要把海港城每一家心思思的餐廳都試一次。今次揀左中西村日本料理。中午套餐都可以用劵,當然要揀最貴的西村便當。便當好豐富,有天婦羅,壽司,燒和牛,燒魚,3款刺身同生果,前菜和蒸蛋。刺身壽司都算新鮮,但是食材不算高級,這個價格,希望能有海膽或者牡丹蝦!燒魚同燒和牛送上來已經有少少凍左,如果是這個價格的餐廳,都有少少失望。

2021-08-19
2021-09-05 1111 浏览
太陽用咗我的coupon,在此處慶祝生日期中一餐,提醒我有此間可用,跟住訂,早一星期訂,只有當天有位,本要求可看海,其實看停車場,都話只得一張枱,但來到可坐卡位,望停車場天空。 幾經計數就點魚生飯定食$480及燒銀鳕定食$380,連加一,用4張coupon,減$400,結帳$546。 魚生新鮮,酒店質素不容置疑,三文魚有其魚味,北寄貝淡味,生拆蟹肉海水味,我目標海膽,可惜量少,總體賣相色彩鲜明吸晴,開心,最欣賞正宗壽司醋飯, 黏軟,彈性,醋氣質,醋味淡淡然。 銀鳕魚,以原價計,較薄身,油脂再多的就好,魚片夠脆,加味淋燒又香又甜。 定食配烏東,麵豉湯及海膽燉蛋,附合預期。

定食配烏東,麵豉湯及海膽燉蛋,附合預期。
2021-08-23
現金券
2021-08-29 5813 浏览
為了消耗商場的消費卷,特意選擇這一家位於酒店的曰本餐廳試一下。這家餐廳在酒店的平台六樓,單邊落地玻璃窗,還有舒服的梳化座,環境寧靜而舒適。午餐方面的選擇很好多,有鐵板燒、壽司、天婦羅和各式各樣的曰式定食,價位由$280-$800,酒店餐廳價錢。西村特選魚生飯定食$520每款定食包主食、沙律、面鼓湯、湯烏冬。沙律是正常水平,面鼓湯沒有太鹹或太重面子鼓味,淡雅的味道。湯烏冬份量小小,但十分滑溜,沒有烏冬嘅酸味。這特選魚生飯賣相吸引,飯面鋪滿了海膽、大拖羅、中拖羅、三文魚籽、甜蝦、油甘魚、玉子和白身魚。刺身的色澤鮮明,有光澤,入口的溫度剛剛好,特別一讚是海膽特甜!口感綿滑,再加上咸鮮的三文魚籽和醋飯,真可口!真心的一句,光吃刺身已經很飽了。自選壽司定食$480/12件這壽司定食可自選壽司,每款限點一件。其中的大拖羅油花充足又無筋,豐腴油潤,正!中拖羅纖維細密,又滑又柔軟;海膽味濃,口感滑溜,而且味道鮮甜,好吃!而那鮑魚則一般,味淡有少少韌;三文魚籽鮮美,可惜紫菜唔夠脆口;不論甜蝦或左口魚裙邊也很新鮮,前者甜鮮黏口,後者油份充足,充滿脂滑質感;熟蝦雖大件,但沒甜蝦的鮮甜,估唔到的是這兒的北寄貝

這家餐廳在酒店的平台六樓,單邊落地玻璃窗,
還有舒服的梳化座,
環境寧靜而舒適。

西村特選魚生飯定食$520
每款定食包主食、沙律、面鼓湯、湯烏冬。

自選壽司定食$480/12件

正!中拖羅纖維細密,又滑又柔軟;海膽味濃,口感滑溜,
而且味道鮮甜,好吃!而那鮑魚則一般,味淡有少少韌;三文魚籽鮮美,可惜紫菜唔夠脆口;不論甜蝦或左口魚裙邊也很新鮮,前者甜鮮黏口,後者油份充足,充滿脂滑質感;熟蝦雖大件,但沒甜蝦的鮮甜,估唔到的是這兒的北寄貝還不錯,爽而不韌,有貝的甜味。壽司飯的比例剛剛好,而且壽司的握度合宜,飯位沒有太散或太硬。

有了優惠券就約半價結賑,這樣的話,性價比是ok的。不然的話,這個價位,也有不少其他選擇。
午餐
2021-08-24 2146 浏览
話說有海港城禮券,又係老公生日月,儘管試試不同餐廳,已經是我第二次在海港城內吃的🇯🇵日本餐,本想大概食物平均,沒什麼期望。這天我們是晚市的第一位客人,早已在OpenRice睇過過往食評,亦大概已經挑選好想點的晚餐,今天晚上我們點的是西村壽司膳🍣及天婦羅御膳🍤。一來是刺身三品,再來是壽司,隨後便是茶蒸碗,天婦羅以及燒物等…刺身非常新鮮,入口彈牙糯口,已經超出我期望,再來便是壽司,所有刺身都非常新鮮!👍🏻👍🏻👍🏻唯一本人認為,醬油是稍微偏鹹的,不是那種帶昆布味的醬油,醬油方面不是我最喜歡的口味。聰明的是,這兩個套餐,是我跟老公一起分享的,不然,沒可能完全吃完!本人是非常喜歡吃魚🐟的,壽司餐裏面配的是京燒銀鱈魚,加半碗天婦羅餐配的白飯,是絕配!如果你也是同樣擁有商場禮券來享受這餐晚飯,絕對值得,換過來說,如果我沒有禮券的話,我也會考慮過來用膳,但可能是特別日子吧!餐廳格局是90年代酒店式舊式日本餐廳感覺,沒有現代或抽象的風格,低調平實,反而有種將所有精粹聚集於食材裏面!如果您愛吃的,儘管嘗嘗;如果您愛環境的,那不必了🙈
如果您愛吃的,儘管嘗嘗;如果您愛環境的,那不必了🙈
2021-08-24
  • 西村壽司膳