2022-08-13 38 浏览
蠔站地址 銅鑼灣銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場9樓9/F, The Goldmark, 502 Hennessy Road, Causeway Bay​Oyster Station $10一隻OYSTER賣到街知巷聞, 我間都想食都會叫返半打來食,都只係$60。用冰盤上,有LEMON 同KETCHUP,有海水味,$10法國架雖然唔算大隻個有海水香,過下癮真係好抵。咁佢賣OYSTER, 想食好點亦都有好多其他生蠔品種ORDER 到假日都有LUNCH SET, 散點MENU由PASTA, PIZZA, DESSERT, MAIN COURSE, SALAD, SNACKS, 每個CATEGORY都有ITEMS。今日LATE LUNCH 點了份$68 龍蝦汁海鮮意粉,超多料喎,蝦魷魚蜆肉,個汁鹹香意粉彈牙,確是一流。仲有南瓜湯同salad $88西西里豬扒煎蛋飯,厚到懷疑人生架豬扒呀,炸到好香口架外脆,勁好食跟餐加多$48 3隻香炸雞翼同dessert ,雞翼熱辣辣脆卜卜又大隻又肉。$38 焦糖cream burlee and ice cream +cheese cake假期lunch se
蠔站
地址

銅鑼灣銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場9樓

仲有南瓜湯同salad

假期lunch set 抵食,$10 一隻蠔主打更是吸引光顧。
2022-08-08 37 浏览
上年得知oyster station 推出$10.1隻時令生蠔😍久唔久都會去滿足下食慾!今日嚟㗎Afternoon Oyster !今次以$10/隻可以試到嘅生蠔來自法國,法國出名生蠔係人都知😚今次要食多兩隻先!生蠔未算好大,但品質同新鮮一樣😍以$10/隻蠔 黎講非常抵食!呢款法國蠔蠔味較為淡口,肉質爽!經理阿Cat介紹咗一款有汽酒俾我哋,岩哂配送海鮮生蠔🦪!清淡果香,帶甜甜地好易入口,仲突顯生蠔鮮味😚卡邦尼闊意粉嗰啲款意粉本來無太多期望,通常餐廳都住得比較軟身,估唔到呢度嘅水準幾高!拍得住西餐廳嘅意粉做法!口感煙韌又掛汁,不錯👍🏻德國鹹豬手配薯角巨量級鹹豬手😍豬手表皮焗得金黃超脆,肉質保留,點上蜜糖芥茉汁,惹味可口😚仲有巨量多嘅薯角,新鮮熱辣,好味😂整體而言,oyster Tea都食得非常滿意,餐廳嘅店員都幾友善,特別係Cat姐😂主動介紹酒俾我哋生蠔!服務態度係幾重要真係可以留得回頭客!我就係其中一位啦😎Oyster station 其實仲有好多分店,我暫時比較留戀天后嗰間唷😚

清淡果香,帶甜甜地好易入口,仲突顯生蠔鮮味😚

卡邦尼闊意粉

拍得住西餐廳嘅意粉做法!口感煙韌又掛汁,不錯👍🏻

德國鹹豬手配薯角

Oyster station
其實仲有好多分店,我暫時比較留戀天后嗰間唷😚
2022-08-08 53 浏览
推出$10/隻無上限任點生蠔而出名一定非oyster station 莫屬!欣賞嘅係做左甘多年都依然堅持不過星期六日就不設lunch set就決定嘆蠔點個pizza 慢慢hea下~下午2-3點客人唔多,所以整體環境都幾chill!青檸梳打 $48 大大杯,飲落清新解渴!是日$10/生蠔 來自澳洲點了半打蠔邊爽,海水味都濃。只係蠔size 大小相對無甘平均。Mixed seafood $178薄批底,批邊口感脆脆!海鮮配料都幾足。炸雞翼 $78 外層脆脆,保持juicy, 配泰式辣醬!

欣賞嘅係做左甘多年都依然堅持

不過星期六日就不設lunch set

就決定嘆蠔點個pizza 慢慢hea下~

下午2-3點客人唔多,所以整體環境都幾chill!
青檸梳打 $48
大大杯,飲落清新解渴!

是日$10/生蠔 來自澳洲
點了半打

蠔邊爽,海水味都濃。只係蠔size 大小相對無甘平均。

Mixed seafood $178

薄批底,批邊口感脆脆!海鮮配料都幾足。

炸雞翼 $78
外層脆脆,保持juicy, 配泰式辣醬!
2022-08-07
2022-08-06 50 浏览
今次係為左食餐廳$10一隻生蠔而黎 好抵餐廳都仲有其他各色各樣既生蠔提供,仲有其他西餐例如意粉pizza 都好豐富生蠔 $10今次既生蠔黎自澳洲tasmania 我地叫左一打hahaaa隻隻都有肉 比較重海水味 性價比好高啊真係香蒜辣椒欖油意粉 $108材料超簡單 得蒜,橄欖油&辣椒但炒得好惹味!意粉甘乾身爽口 帶點微辣 夾雜住橄欖油香荷蘭大菇配黑松露意大利飯 $138上枱已經聞到超香濃芝士味意大利飯煙un有咬口黑松露汁夠稠 都好好味Overall $10生蠔可以再戰hahaa 下次可以再試其他大隻生蠔都好吸引意粉都好值得encore

生蠔 $10
隻隻都有肉 比較重海水味 性價比好高啊真係

香蒜辣椒欖油意粉 $108

荷蘭大菇配黑松露意大利飯 $138

2022-07-23
2022-08-04 53 浏览
今個星期六約咗個朋友去咗號站到食蠔,呢間好慘我都去過好多次,每次叫嘅嘢都keep 到水準,我哋兩個人去食叫咗兩打蠔,蠔真係次次唔走得甩係必食嘅😍,實在太超值$10.1隻,今次我哋仲叫咗兩隻赤背,赤背真係好鮮甜😋,又叫咗個鵝肝,炭燒牛柳,最後再食埋個心太軟甜品☺️,有一次食到美味飽飽🤣
2022-08-02 723 浏览
💁🏻‍♀️朋友介紹話呢間啲生蠔又抵食又好味,呢到環境好大,坐得好闊落,裝修以工業風為主,有情調得黎又舒服,仲有部大電視,想搵個地識傾吓偈chill下就啱哂。►澳洲的tasmania生蠔🦪$10隻真係好抵食,見到menu形容呢隻蠔特色係Salty🧂, sweet 🍬& crispy。食落覺得佢形容得好貼切,輕輕的鹽水味,帶出生蠔🦪的鮮甜味,啲生蠔真係好新鮮,無腥味。►自家製焗蟹餅 🦀蟹餅面以小小的圓鰭黑魚籽⚫️點綴,望落好高級,食落都好正,好多蟹肉🦀好足料,一切開已經見到大大小小的蟹肉🦀🦀🦀,食落味道都唔差,香濃蟹肉味😋►黃金軟殼蟹扁意粉🦀可以揀長通粉,天使麵👼或者扁意粉,今次就揀咗扁意粉軟殼蟹好大隻,咬落去外脆內軟,意粉亦唔算太咸,蛋黃比例恰到好處,鐘意食黃金料理的人唔好錯過🙌🏻〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5 野食好食,服務又好,進食期間見到員工同啲客服務態度好nice好似朋友咁👯‍♀️,環境都好舒服,如果想食主野食蠔,黎呢到好過去食自助餐😆😆😆

►澳洲的tasmania生蠔🦪

►自家製焗蟹餅 🦀

►黃金軟殼蟹扁意粉🦀

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5
  • 生蠔
  • 黃金軟殼蟹扁意粉
#生蠔迷 今次有福了因為位於銅鑼灣的「 Oyster Station 蠔站 」 @OysterStation佢哋一隻生蠔只需要$10係$10/隻、$10/隻、$10/隻!難得放假我哋就趁着黃昏前有日光嘅時間去品嚐咁新鮮美味又抵食嘅 #Oyster❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🤍️【 愛爾蘭生蠔 】生蠔即叫即開非常新鮮我哋一口氣就點咗半打食住先估唔到生蠔肉質滑溜爽脆而且海水鹹味重、先鹹後甜一啖已經有層次分明嘅口感好食到我哋之後又encore咗半打了🧡【 #自家製焗蟹餅 一份有兩塊香脆的蟹餅而且很大塊很香呢配以黑松露及醬汁作為點綴一切開蟹餅入面確實真係好多蟹肉仲有三色椒等配料除咗很足料更添風味💛【 #白酒香蒜辣椒蜆肉意粉 】平時都鍾意食少少辣用香蒜配以辣椒味道好開胃而且意粉好入味軟硬度適中蜆肉更是煮得恰到好處有一點爽口嘅口感這個蜆肉意粉真的大贊!估唔到我哋食咗咁多生蠔加上咁有質素嘅小食及主菜買單都只係$500左右真的意想不到性價比是那麼高的❣️
#生蠔迷 今次有福了
因為位於銅鑼灣的
佢哋一隻生蠔只需要$10
係$10/隻、$10/隻、$10/隻!
難得放假我哋就趁着黃昏前有日光嘅時間
去品嚐咁新鮮美味又抵食嘅 #Oyster❣️

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

🤍️【 愛爾蘭生蠔 】
生蠔即叫即開非常新鮮
我哋一口氣就點咗半打食住先
估唔到生蠔肉質滑溜爽脆
而且海水鹹味重、先鹹後甜
一啖已經有層次分明嘅口感

用香蒜配以辣椒味道好開胃
而且意粉好入味軟硬度適中
蜆肉更是煮得恰到好處
有一點爽口嘅口感
這個蜆肉意粉真的大贊!

估唔到我哋食咗咁多生蠔
加上咁有質素嘅小食及主菜
買單都只係$500左右
真的意想不到性價比是那麼高的❣️
2022-08-01 29 浏览
Oyster station 好味😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯💯銅鑼灣生蠔餐廳$10一隻生蠔,真係超抵食!一次過就叫左一打岩岩好夠兩個人食~香蒜 油意粉 簡單得泥好難整得好食,但呢間居然整得意外地好食! 好值得一試!環境舒適,食物質素好好,性價比高記得泥試下。
Oyster station

好味😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯💯

銅鑼灣生蠔餐廳$10一隻生蠔,真係超抵食!

一次過就叫左一打岩岩好夠兩個人食~

環境舒適,食物質素好好,性價比高記得泥試下。
2022-07-28 38 浏览
#生蠔 , 營養豐富, 真係好多人都鍾意, 我同麻甩熊都唔例外, 今次朋友介紹黎到呢間係 #銅鑼灣 既 Oyster Station 蠔站 , 呢道環境好靚, 岩曬約埋朋友傾計, 當然重點仲有好多唔同產地既🦪🦪蠔可以選擇, 全部都好新鮮好正呀^^ 店員又好細心推介唔同蠔既產地, 非常貼心🌻🌻🌻🌻🌻黎到一定唔可以錯過店舖推廣既 🦪Prat-ar-Coum oyster , 係黎自法國既蠔, 係賣緊✨$10 / 1隻咋, 超級抵食, 食起黎好新鮮, 好鮮甜, 仲有好少少既海水味, 真係好正, 多多都食得到呀, 又抵食又好食, 千其唔好錯過🌻🌻🌻🌻之後我地仲另外叫左, 半打 🦪Pacific Rock , ❤️呢個蠔又有唔同食法, 蠔肉超厚身, 好飽滿, 食起黎好Juicy 又夠 creamy , 😋仲有好甘甜既鮮味, 真係超級正, 賣緊 $218 / 6 隻 🦪, 我就超鍾意食喇🌻🌻🌻🌻🌻除左蠔, 呢道仲有其他熱食架, 我地就試左個🍕Pepperoni Pizza , 係脆底Pizza , 餅底好薄好脆口, 芝士同Pepperoni 份量都好多, 平時啲Pizza 上既Pepperoni都會

除左蠔, 呢道仲有其他熱食架, 我地就試左個🍕Pepperoni Pizza , 係脆底Pizza , 餅底好薄好脆口, 芝士同Pepperoni 份量都好多, 平時啲Pizza 上既Pepperoni都會有啲乾身, 呢道仲有有厚度, 好有口感好好食 🌻🌻🌻🌻

飲品就叫左 🍹#巨峰提子梳打 同 #白桃乳酸梳打 襯襯返熱辣辣既Pizza 真係一流享受, 正🌻🌻🌻

———-

#銅鑼灣 #蠔 #牡蠣 #牡蠣關注組 #生蠔關注組 #新鮮 #oyster #fresh #Causewaybay #food #hkfood #foodie #cineatkp #先食奇兵 #路邊食好西速遞 #pratarcoumoysters #pacificrockoysters #oysterstation
Prat  ar   Coum
Pacific  Rock
Pepperoni pizza
Prat  ar   Coum
Pacific  Rock
Pepperoni pizza
之前聽朋友講呢間食蠔先$10隻,今日出嚟銅鑼灣,就去試吓佢。同朋友order咗6隻指定法國Fine De Claire生蠔,非常快上枱,擺落口冰凍肥美,有啲鹹鹹海水味,先$10咋,絕對會為咗隻蠔再嚟😂Set lunch都好抵食,最平嘅$68,仲要平日係免+1,同朋友叫咗海鮮扁意粉、石燒紐西蘭牛柳、藍芝士凍蝦沙律。扁意粉既海鮮非常足料,亦非常大碟,就算係男士都非常夠食,個醬汁係香草類青醬,只係$68,性價比極高👍🏻👍🏻石燒牛肉到一樣非常大份,厚厚既牛柳放於熱石上,自己控制幾成熟,啖啖都好味😊,牛扒嘅配菜有翠玉瓜青瓜黃瓜同雞髀菇,我同朋友都清哂,非常juicy👍🏻藍芝士沙律,最後先到,其實已經食到好飽,所以都只係食晒啲蝦🙈蝦需要自己剝殼,有四隻大大隻,爽口彈牙,可以解返之前啲切牛扒意粉飽足感,正。

2022-07-20 67 浏览
蠔站 (黃金廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場9樓10 隻$10生蠔🦪蠔肉肥美厚身,蠔味足夠鮮甜,少少爽口,海水嘅海鮮味好正🥘蒜香鮮蝦篇意粉 $68整體一般,蝦沒有太多鮮味,而意粉就偏向硬身🥘法式煎鵝肝 $158味道有少苦,但都幾好食,麵包就太硬🥘蟹子蟹肉義大利飯 $78有多蟹肉,蟹子偏少,飯就有咬口少硬🥘南瓜忌廉湯 有忌廉嘅香甜,入口順滑🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:3/5 抵食 : 4/5 環境 : 4/5#香港食評#飲食推介#相機食先#食得是福#民以食為天#餐廳推介#飲食情報#食評#hkfood#foodie#food#foodreview#foodblogger#blogger#instagrams#restaurant
蠔站 (黃金廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場9樓

10 隻$10生蠔🦪
蠔肉肥美厚身,蠔味足夠鮮甜,少少爽口,海水嘅海鮮味好正

🥘蒜香鮮蝦篇意粉 $68
整體一般,蝦沒有太多鮮味,而意粉就偏向硬身

🥘法式煎鵝肝 $158
味道有少苦,但都幾好食,麵包就太硬

🥘蟹子蟹肉義大利飯 $78
有多蟹肉,蟹子偏少,飯就有咬口少硬

🥘南瓜忌廉湯
有忌廉嘅香甜,入口順滑

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:3/5
抵食 : 4/5
環境 : 4/5

2022-07-17 56 浏览
今日晏晝同朋友去左一間係銅鑼灣好chill既西餐廳食lunch!一入到去店員就帶我哋坐低,環境寬敞,燈光偏暗十分浪漫,仲有啲好relaxing既音樂,坐得幾舒服,啱同朋友坐低慢慢食。我地叫左以下既野食:半打Fine de Claire(法國)生蠔 ($60)👍🏻 $10一件好抵食🤩👍🏻 黎自法國🇫🇷既生蠔👍🏻 有海水嘅鮮味、肉質新鮮肉厚👍🏻 配有新鮮檸檬汁同醬料黃金軟殼蟹長通粉 ($158)👍🏻 廚司推介👍🏻 陣陣香味撲鼻而來、令人食慾大開👍🏻 非常creamy,仲有好香既鹹蛋黃味👍🏻 賣相好靚、打卡一流黑松路菌薄餅 ($168)👍🏻 份量都算多、可以2個人share👍🏻 批底好脆、食到有黑松露味,真材實料👍🏻 芝士味道濃郁總括而言今次嘅體驗都唔錯,環境都舒服,可以同朋友慢慢食☺️

我地叫左以下既野食:

半打Fine de Claire(法國)生蠔 ($60)
👍🏻 $10一件好抵食🤩
👍🏻 黎自法國🇫🇷既生蠔
👍🏻 有海水嘅鮮味、肉質新鮮肉厚
👍🏻 配有新鮮檸檬汁同醬料

黃金軟殼蟹長通粉 ($158)
👍🏻 廚司推介
👍🏻 陣陣香味撲鼻而來、令人食慾大開
👍🏻 非常creamy,仲有好香既鹹蛋黃味
👍🏻 賣相好靚、打卡一流

黑松路菌薄餅 ($168)
👍🏻 份量都算多、可以2個人share
👍🏻 批底好脆、食到有黑松露味,真材實料
👍🏻 芝士味道濃郁

總括而言今次嘅體驗都唔錯,環境都舒服,可以同朋友慢慢食☺️
2022-07-07 47 浏览
睇社交平台食評推介來試下,環境舒適,多款多國生蠔,非常新鮮,Cat姐和靚女Angel熱情招待,介紹詳盡;,乳豬皮好脆肉好juice, 強力推介,一定有下次!
2022-07-07
  • 生蠔
2022-07-03 1505 浏览
之前食自助餐無蠔食, 唯有去專食蠔的餐廳食過夠! 多謝朋友告知, Oyster Station推限時優惠, 而又好幸運地, 成功以$299搶到價值$398的套餐, 一次過食到多國生蠔~$299蠔友set有2隻日本令和之怪物、2隻杜拜Dibba Bay、2隻法國Gillardeau N2、1隻南極螫蝦、1隻日本活紫膽、1隻赤貝, 三文魚籽、黑魚籽及 2杯指定餐酒.日本令和之怪物是非常大隻, 蠔肉肥美厚身, 蠔味也夠, 少少爽口.當然法國Gillardeau N2是無懈可擊的! 放上黑魚籽, 立即貴氣不少~澄黃色紫海膽都creamy香甜, 雖然店員話以紫菜夾青瓜片伴著吃最佳, 然而我較喜歡淨吃, 確實地品嚐海膽的鮮甜.赤貝靠邊位較爽口, 整體也不錯; 南極螫蝦蝦肉實淨, 少少黏口, 美味也~而Oyster Station逢星期二及三有$199八國生蠔套餐(包一杯指定白酒), 於是我們也點了一客.  店員告知我們, 從淡至濃, 先吃美國蠔直至最後的法國Gillardeau. 我吃了美國Pacific Rock、日本Miyagi、Scotland、澳洲Coffin Bay. 各有特色, 有cr
而Oyster Station逢星期二及三有$199八國生蠔套餐(包一杯指定白酒), 於是我們也點了一客.  店員告知我們, 從淡至濃, 先吃美國蠔直至最後的法國Gillardeau. 我吃了美國Pacific Rock、日本Miyagi、Scotland、澳洲Coffin Bay. 各有特色, 有creamy的、有爽口的、有些海水味濃、有些蠔味在口腔停留較耐. 我覺得日本蠔及澳洲都正~
一餐不能只有生冷食物, 點了一客軟殼蟹意粉, 原來Oyster Station的熱食有有水準~ 軟殼蟹都大隻, 而且有肉可吃, 炸得酥脆.
2022-06-28
  • 八國生蠔套餐
  • 蠔set
  • 軟殼蟹意粉
2022-06-24 55 浏览
補寫食評用餐日期:2022年1月27日 星期四超喜歡吃生蠔,生的、熟的都愛!Oyster Station有8間店,銅鑼灣黃金廣場店是最新的店,約了好友林小姐來吃午餐,點了2份 set lunch和特價生蠔:#生蠔:每日有1款指定生蠔,特價10元/隻,今天是Carlingford (愛爾蘭),我們點了1打,新鮮,但蠔味比較淡。#田園沙律:挺大1杯,多吃蔬菜對身體有益。#粟米忌廉湯:偏鹹。#和風蒲燒鰻魚:配白飯,鰻魚不算肥美。#石燒牛小排:本來點石燒牛肩胛肉,缺貨,改吃牛小排,肉質嫩,比鰻魚好得多。#鮮奶咖啡:+15元/杯,味道比較淡。#熱奶茶:+8元/杯,林小姐說味道一般。會再來吃生蠔。
補寫食評
用餐日期:2022年1月27日 星期四

超喜歡吃生蠔,生的、熟的都愛!
#田園沙律:挺大1杯,多吃蔬菜對身體有益。
#粟米忌廉湯:偏鹹。
#和風蒲燒鰻魚:配白飯,鰻魚不算肥美。
#鮮奶咖啡:+15元/杯,味道比較淡。
#熱奶茶:+8元/杯,林小姐說味道一般。

會再來吃生蠔。
2022-01-27