蠔站 (荃新天地)

Oyster Station (Citywalk)
2021-07-12 183 浏览
特價生蠔 $10/隻我地兩個人叫左一打,非常新鮮,好抵食,配埋新鮮檸檬汁,夠哂fresh雖然size比較細,蠔味唔係話好勁,岩哂我哋嚟做個頭盤,有胃口食其他野,加上$10一隻蠔仲可以去邊度搵,合符預期。香芒牛油果大蝦沙律大蝦鮮甜爽脆,好彈牙,配埋清甜芒果粒,牛油果同埋沙律菜,配埋個黑醋好開胃不過略嫌牛油果未夠熟….太有口感喇特級西冷 講到是晚主角出場:西冷。我哋request五成熟,煎到恰到好處,口感軟腍,super juicy配搭粗鹽,芥末我覺得已經好夠味食左咁大塊扒,梗係要繼續食返啲菜啦配菜有粟米,番茄,翠玉瓜同薯蓉,絕對可以中和食肉嘅油膩感不得不讚下個薯蓉,做得好幼滑creamy
特價生蠔 $10/隻

香芒牛油果大蝦沙律
不過略嫌牛油果未夠熟….太有口感喇

特級西冷
講到是晚主角出場:西冷。
配搭粗鹽,芥末我覺得已經好夠味
食左咁大塊扒,梗係要繼續食返啲菜啦
配菜有粟米,番茄,翠玉瓜同薯蓉,絕對可以中和食肉嘅油膩感
不得不讚下個薯蓉,做得好幼滑creamy
2021-07-10 112 浏览
餐廳環境幾好,夠安靜,生蠔$10隻好抵食,每一隻都冇沙,仲有附送檸檬同埋tabsaco。而risotto都幾入味,黑松露味夠曬香。軟殼蟹意粉有鹹蛋黃味,非常香濃。而且waiter嘅service quality好好,送餐速度都快,有online booking可以即時入座唔洗等,個view就望著city walk 嘅中庭,都算唔錯。去到sitting方面張凳就稍嫌唔夠舒服,不過sofa嗰邊就幾好。下次一定會再黎

2021-07-04
庆祝纪念
纪念日
1K
2021-07-07 159 浏览
想食蠔又想懢荷包, 就走左去oyster station食10蚊蠔! 之前同朋友食過大家都讚, 10蚊既生蠔都可以有質素。Menu有多款蠔種同酒類, 豐儉由人, 今日嗌左1打10蚊蠔, 即叫即開!首先賣相討好, 雖然係10蚊但唔會勁細隻, 入口鮮味有蠔既甜味, 略帶海水味, 肉質偏爽口, 絕對唔似10蚊貨仔!食完1打忍唔住叫多幾隻, 第2round同樣高質, 唔會品質參差, 真係好抵食!另外叫多左個24months既parmaham配哈蜜瓜, 略嫌哈蜜瓜唔夠香甜, 但parmaham則咸香滋味, 個人好喜歡配上黑橄欖,帶出不同層次既美味。飲埋杯青檸soda, 哩個tea勁滿足

飲埋杯青檸soda, 哩個tea勁滿足

2021-07-07 127 浏览
疫情下好耐冇去食自助餐,但又想過下蠔引,所以就去左呢間專食蠔嘅餐廳😋餐廳做緊$10一隻蠔嘅promotion,所以我同朋友一嚟就點左一打😍 蠔嘅大小適中,溫度都夠凍,而呢打食落口嘅味道就非常creamy🦪食完呢打覺得唔係好夠喉,所以再嗌多左碟 $199嘅生蠔拼盤,有8隻來自唔同地方嘅蠔+一杯白酒。可能因為貴價嘅關係,食得出味道係比較鮮味啲,海水味程啲,亦都肥美啲👍🏻最推介都係法國嘅gillardeau,個陣甘甜味真係會留喺口腔一段時間呢🤣最後仲嗌左碟冬陰功海鮮意粉~佢哋嘅意粉都煮得好出色😍意粉夠哂入味,而且海鮮都好新鮮!不過就真係辣咗少少,但整體都好滿意如果想食蠔同埋意粉牛扒嗰啲嘅話,呢間餐廳都係唔錯嘅選擇💕

如果想食蠔同埋意粉牛扒嗰啲嘅話,呢間餐廳都係唔錯嘅選擇💕
話說網上面見到呢間餐廳有特價$10/隻嘅生蠔,仲要啲評價唔差,冇人話佢得個平字而唔好食,反而近全好評!雖然Cress係唔食生蠔嘅,但都激起咗我嘅好奇心去一探究竟。咁平嘅生蠔,究竟食唔食得落口??店內環境好大好多位,窗邊可以望番出citiwalk中庭。食物選擇唔算多,但店員都幾積極,見我哋決定唔到,會主動上前推介。《特價生蠔 (Tatihou)》$10/隻唔講咁多廢話,即刻嚟評評呢個生蠔!今日嘅生蠔係嚟自法國嘅 L'huitre de Tatihou,睇嚟佢哋每日/定期都會轉特價生蠔品種?蠔身非常細隻,好似發育不良咁,但蠔不可以賣相嘅,食入口先!佢嘅肉係好薄但口感細滑,入口一陣清甜,去到最尾吞咗,啲海水味連同少少腥味就會滲番出嚟。而個貝柱肉係重甜味~配埋啲醬辣辣地會辟番陣腥味,會更好食。雖然話唔飽滿,但係味道都算易入口,腥味有但都唔重,以$10嚟計的確唔錯!至少連唔食生蠔嘅我都覺得ok~~咁入到嚟冇理由齋食生蠔㗎嘛,就順便試試佢其他食物。《香草忌廉煮馬尼拉蜆》$188本身係想要青口但冇貨,就改蜆。其實一上檯都幾失望,蜆嘅份量得好少,成碟嘅份量都好少,感覺好唔抵⋯蜆嘅肉質正常吧,唔特別新鮮

店內環境好大好多位,窗邊可以望番出citiwalk中庭。

《特價生蠔 (Tatihou)》$10/隻
唔講咁多廢話,即刻嚟評評呢個生蠔!
特價生蠔 (Tatihou)
蠔身非常細隻,好似發育不良咁,但蠔不可以賣相嘅,食入口先!
而個貝柱肉係重甜味~
配埋啲醬辣辣地會辟番陣腥味,會更好食。

咁入到嚟冇理由齋食生蠔㗎嘛,就順便試試佢其他食物。
香草忌廉煮馬尼拉蜆

《香草忌廉煮馬尼拉蜆》$188
本身係想要青口但冇貨,就改蜆。
其實一上檯都幾失望,
蜆嘅份量得好少,成碟嘅份量都好少,感覺好唔抵⋯
蜆嘅肉質正常吧,唔特別新鮮彈牙,但都唔算霉,但有少少沙。
香草忌廉煮馬尼拉蜆
個汁就好水,重香草味但超級鹹!嚴重缺乏忌廉嘅香、味同質感。
店員上菜時推薦叫個蒜蓉包一齊食,送埋啲汁,所以就叫咗試下。
蒜蓉包
《蒜蓉包》$38
蒜蓉包有6片,價錢尚算合理。
不過包唔夠鬆,又帶點乾硬,個口感有少少似疏咗少少風咁,蒜蓉味亦唔特別香。
黑松露野菌意大利飯
《黑松露野菌意大利飯》$108
飯係非常熱咁上檯,入面有好多菇粒,
黑松露野菌意大利飯
可惜面頭嘅包係半腍,個汁唔濃香,個飯都稍稍有點太腍,
係好普通嘅質素,絕對唔值呢個價。

整體嚟講,呢間以蠔做招牌嘅餐廳,喺生蠔上的確冇令人失望,
$10/隻嘅特價生蠔物有所值,唔太腥易入口;
但其他成物質素頗為普通,定價亦有點高,
所以oyster lovers都係專注生蠔吧~
  • 特價生蠔
2021-06-30 63 浏览
嗌咗生蠔20分鐘都未到就上主菜,塊肉眼又唔靚, 切開暗紅色嘅 !仲要燒到啲味一達達! 生蠔又唔太新鮮,比起其他分店,荃灣真係好差, 直頭係西臨! 免費都唔食! 食得好唔開心
2021-06-30
2021-06-27 140 浏览
蠔站荃灣分店位置都算幾方便,係荃新天地一期。餐廳環境空間大,坐落幾舒服,座位分得開夠寬落。生蠔一坐低已經俾poster吸引住,新鮮生蠔$10蚊一隻,好抵食!二話不說,叫咗一打試一試。蠔肉雖然唔算好大,但勝在夠新鮮,海水味適中。價錢唔算貴,可以再encore!石燒澳洲M6和牛腹叫咗一個套餐,有湯,沙律同飲品。經過石板燒過嘅和牛腹,特別Juicy,而本身亦好有牛味。如果覺得比較生,可以自己再喺石板上燒一燒,好方便。香辣蒜片蜆肉燴扁意粉上枱時香氣十足,蒜片嘅香味好出。意粉食落偏煙韌,落左辣椒帶點辣味,但同蒜味好夾。蜆嘅份量亦好足,雖然唔算好大隻但有鮮味,吸收晒蒜片嘅香味,幾惹味。Peach Princess 好耐冇飲呢隻,叫咗杯特飲,最後係揀左桃味。好大杯,味道唔算好甜,幾清新。

生蠔

石燒澳洲M6和牛腹

香辣蒜片蜆肉燴扁意粉

Peach Princess
2021-06-24 132 浏览
之前聽朋友介紹呢間食生蠔唔錯,又好抵,所以同屋企人嚟試吓。餐廳環境幾大,每張枱之間都有一定距離,唔會太迫。指定法國生蠔$10一隻,呢個價錢來講,算好抵食,生蠔都唔錯,爽口同甜。食完頭盤,當然要食主食,叫左香蒜辣椒橄欖油扁意粉同四色芝士薄餅。香蒜辣椒橄欖油扁意粉都唔錯,但就偏辣,食唔到辣嘅朋友就要注意。作為芝士迷嘅我,就最鍾意呢個四色芝士薄餅,芝士味濃郁,而且薄餅唔會太厚身,薄餅底好香脆。餐廳仲有好多其他野食,下次再試

作為芝士迷嘅我

餐廳仲有好多其他野食,下次再試
2021-06-02
下午茶
3K
2021-06-20 107 浏览
好耐無食生蠔啦,朋友話佢前排黎蠔站食過,十蚊隻好抵食,是日就黎試下先。六點左右黎到,已經好多人食緊生蠔飲啤酒,哈哈,氣氛唔錯喎。唔好講笑即刻叫一打生蠔先,十蚊真心抵食喎。生蠔新鮮吖,加少少檸檬汁先。唔算話好大隻好肥個種,但呢個價收貨啦。食落有一陣鹹鹹地嘅鮮味,落左檸檬汁真係幾好味,一人六隻舐舐脷,叫唔叫多一打好呢?!隔離兩枱都追加左喎。另外叫左啤酒味薯條,見呢樣又係枱枱都叫好受歡迎,等我地又叫番一客先。薯條炸得十分香脆,熱辣辣好正,啤酒味就唔算濃。最後仲有蠔站至尊薄餅,呢度個薄餅長方形㗎。餡料有辣肉腸,三色椒等,仲有超厚嘅芝士,拎起都有拉絲效果㗎。餅底好脆,勁多芝士好正呀。加埋一兩個人三百幾蚊,都幾抵食吖。
六點左右黎到,已經好多人食緊生蠔飲啤酒,哈哈,氣氛唔錯喎。
唔好講笑即刻叫一打生蠔先,十蚊真心抵食喎。
生蠔新鮮吖,加少少檸檬汁先。
唔算話好大隻好肥個種,但呢個價收貨啦。
薯條炸得十分香脆,熱辣辣好正,啤酒味就唔算濃。
最後仲有蠔站至尊薄餅,呢度個薄餅長方形㗎。
加埋一兩個人三百幾蚊,都幾抵食吖。
2021-06-17
2021-06-19 123 浏览
Chur 左成個星期,真係要Chill 一下好好慰勞一下自己!😠 首先整番一打蠔先,$10 隻真係太吸引,忍唔住叫左黎試下,起初以為平平哋食唔會有啲乜嘢好驚喜,點知Harty 呢種蠔又真係比我想像中好食好多倍!😱😱 佢唔會係腥味好濃果種,反而有海水的淡咸得黎,又好Creamy , size 就ok, 味鮮十足,真係好大驚喜😍😍前菜食完,之後就上咗兩個湯同埋麵包,味道正常,紅湯偏濃,還可以✌🏻 之後叫咗兩個主菜,一個係香草檸檬烤春雞(半隻)一個係熱石燒蒜片牛柳粒(220g) 個香草檸檬烤春雞燒得幾好,唔會好老,肉質幾嫩,亦有勁smooth 薯蓉墊底,唔錯唔錯👍🏻至於個熱石燒蒜片牛柳粒有得食又有得玩,仲可以因應自己的口味去調較生熟程度, 正😻配埋杯1664, 真係Chill滿足🥰

配埋杯1664, 真係Chill滿足🥰
2021-06-16 88 浏览
一向喜歡食生蠔的我,今次來到荃灣這間蠔站試試!餐廳都幾大,有多款生蠔可以選擇,亦有其他不同既菜式!生蠔,試了這間餐廳精選的$10生蠔,蠔肉雖然唔算好大,但係幾鮮甜,亦帶有海水味!芝士菠菜忌廉汁焗蠔,生蠔多汁鮮甜,而且脹卜卜幾大隻,上面還有焗了脆卜卜的芝士和菠菜蓉,咸咸香香,幾正!香辣蒜片蜆肉扁意粉,這個意粉是乾身的意粉,好香蒜味和都幾辣,蜆肉份量都幾多,口感豐富之餘又夠刺激味蕾!香芒牛油果大蝦沙律,將材料弄到像平時吃到的他他,顏色好靚,芒果酸酸甜甜,牛油果肉都幾多,蝦肉彈牙,幾開胃!
一向喜歡食生蠔的我,今次來到荃灣這間蠔站試試!

餐廳都幾大,有多款生蠔可以選擇,亦有其他不同既菜式!

2021-06-10
2021-06-16 84 浏览
經朋友介紹依度d生蠔🦪又抵又好食又見佢係荃灣有分店 所以黎試下點知真係好抵!10蚊隻咋 好癲呀!質素仲要唔差雖然細細隻 但肉質鮮甜 性價比極高真係自己一個食都食到一打叫左芒果牛油果🥑大蝦🍤沙律🥗芒果好甜呀!最怕食到好酸既芒果🥭🥲軟殼蟹黃金扁意粉🍝個意粉係有蛋黃味裏邊仲有三色椒🫑覺得好好味呢個提子梳打好似提子糖咁甜得來又唔會好漏呢個手撕豚肉Pizza必食!好鍾意呢一款薄批好似餅乾咁既上面嗰醬汁加埋肉鬆好夾
經朋友介紹依度d生蠔🦪又抵又好食

個意粉係有蛋黃味

裏邊仲有三色椒🫑覺得好好味
呢個提子梳打好似提子糖咁

甜得來又唔會好漏

呢個手撕豚肉Pizza必食!
好鍾意呢一款薄批好似餅乾咁既
上面嗰醬汁加埋肉鬆好夾

2021-06-15 67 浏览
同朋友喺荃新天地行完街,下午有啲肚餓,即刻睇吓邊度有得食下午茶,見到呢間餐廳做緊生蠔優惠,只係$10一隻,就俾佢吸引咗。因為係下午時段,餐廳未見好多人,但地方好大,而且都好乾淨。要指定嘅法國生蠔先有優惠,唔好睇佢細細隻,但都好香甜、爽口,用黎做下午茶就岩岩好!仲嗌左一個石燒套餐,蒜片牛柳粒 (220g )$118,跟前菜、白飯、麵豉湯同餐飲。牛柳粒份量都幾多,好鍾意用熱石板,自己鍾意煎幾成熟都得,同埋可以熱辣辣即刻食!另外,仲叫左小食,炸啤酒味薯條 $58,新鮮炸出嚟嘅薯條係最好食,配埋啤酒就一流。

因為係下午時段,餐廳未見好多人,但地方好大,而且都好乾淨。

2021-06-02
下午茶
2021-06-14 47 浏览
今日喺荃灣荃新天地行街,經過呢間餐廳,見到有得食10蚊一隻生蠔,一向我都係生蠔控嘅我,緊係要去試吓啦。入面裝修好有海洋feel,而且坐得好舒服。10蚊隻咁平,我就要咗一打生蠔,上枱時,一大盤,生蠔size都唔細,食落勁新鮮,非常鮮甜,唔使點任何醬料都完全唔腥,10蚊隻真係非常抵食。石燒美國USDA CAB三角肌,上枱果時咋咋聲,生熟程度自己可以控制,又可以過吓整野食癮,牛排都幾厚,食落好juicy,好重牛味,個set仲有沙律,麵豉湯同白飯,98蚊都幾抵。香辣炸雞翼,外皮都炸得好脆,入面唔會炸到好乾,辣辣地幾惹味。白桃乳酸梳打&荔枝乳酸梳打,夏日炎炎,最好就係飲返杯梳打,酸酸甜甜,好香生果味,解渴一流。

入面裝修好有海洋feel,而且坐得好舒服。

2021-06-13 84 浏览
近期都很流行食生蠔,而說到食生蠔就想起Oyster Station 這一間有提供生蠔的餐廳。而且餐廳近期還做十蚊一隻蠔這個特價優惠,所以決定去試一試。首先我們點了12隻十蚊蠔,和兩隻日本Miyagi 蠔。雖然十蚊一隻蠔非常便宜,但是吃下去的水準也非常高,新鮮有蠔味也有淡淡的海水味,而且蠔生也很飽滿多肉, 這一個價錢絕對是超高的性價比。另外兩隻日本Miyagi蠔, 價格相對會貴一些,但是蠔也比較大,蠔肉更加飽滿,吃下去同樣非常之新鮮,而這一隻蠔還多了一種奶香味,和少少甜味,也很值得推介!另外前菜還點了蟹肉牛油果沙律, 新鮮的蟹肉搭配上牛油果和酸味十足的番茄沙律,整個配搭十分之新鮮和刺激味蕾,蟹肉的鮮甜味搭上番茄的酸味,令人一直很想吃下去,是一道很不錯很開胃的前菜!主菜點了黑松露野菌意大利飯和蒜蓉包。黑松露野菌意大利飯用料十足,除了很多的野菌之外,餐廳也落足重本放了很多黑松露醬,令到整個意大利飯還未吃就已經能夠聞到非常濃烈的黑松露香味,吃下去更加不用說,黑松露的香氣在整個口腔內散發,而且意大利飯烹調的熟度剛剛好不會太硬也不會太淋,是很正宗的意大利飯!最後就是簡單的蒜蓉包,牛油加上蒜蓉揸在法

主菜點了黑松露野菌意大利飯和蒜蓉包。

最後就是簡單的蒜蓉包,牛油加上蒜蓉揸在法國麵包上,再加以輕輕的烤焗,麵包鬆脆,味道濃,價錢也相對便宜,值得推介!