2010-03-29 86 浏览
Every time when I pass by the Kowloon City area, I would go there for 1 or 2 skewers. Their skewers are just so good (at very reasonable price)!!Today, I tried their 'skewers set' which comes with any two skewers, yellow rice and a drink and it costs $25.I chose squid ball and turkey kidney skewers with 小辣 sauce. The skewers were yummy as usual, but the rice was a little bit dried and not hot enough.I tried the 大辣 sauce before and it was REALLY hot. Those who like hot and spicy food would lov

. Those who like hot and spicy food would love it!!!

skewer set w/ yellow rice
skewer set w/ yellow rice
  • any kind of skewers
2010-03-21 74 浏览
可能是因為九龍城廣場每次都是成為我倆的飯後散步地方~所以當每一次見到蘭英的時候~小比都只會吵嚷著為何又忘記來這裡吃串燒~~~這個情況都持續地發生了好幾年~~~直到前幾天終於有一次是飯前來到這邊~當然把握機會一試其出色的串燒!由九龍城廣場出來正面對住就眼甘甘~~大比識趣地說~得啦得啦~過去食啦!yeah~走到舖前卻毫無頭緒~於是站在一旁觀察其他街坊的口味~~大多數人都會點雞肉~豬頸肉和花枝丸~~~總覺得用花枝丸來做印尼串燒怪怪的~~就要了雞肉和較為輕食的火雞腎~~不消一會就翻熱燒好~~要了不辣的沙嗲醬~試試其原汁原味~~~先試雞肉~~平常吃到的串燒肉類時都會遇到硬柴韌乾等通病~但這裡的雞肉竟然是嫩而軟~~而且沙嗲醬濃香兼並~惹味非常~出色出色~反而火雞腎就比下去了~因為腎片薄得來韌~雖然這是它的本質~但與沙嗲醬未能磨合~有點各自為政的感覺~~最後小比是奸狡地吃掉面層的醬之後遞給大比XD 小舖還有提供飯類的~在同區要吃泰菜易如反掌~但印尼菜則要在這裡尋~是小本的用心經營店舖~當然會再來!

• 雞肉
一落車向九龍城廣場行~ 見到呢條街勁多人...係正九龍城廣場對面, 搵到呢間印尼串燒~(其實巳經係OP搵定哂今日的目標)因為有個FRIEND未到, 決定少少地先食呢個呢記居然有台式的花枝丸, 同台灣腸, 當然要一試~花枝丸($7): 真係食得出係花枝丸, 唔同普通的墨魚丸..叫左小辣, 個汁好好食~ 燒到金黃色..冇得頂.. 而且有4大粒..抵!台灣黑椒腸($6) : 係台灣時巳經愛上.. 而且$6好抵, 黑椒好香, 岩岩燒的, 條腸好好食~ 加埋個汁, 一流~等埋個friend黎, 再食多一round 叫多個花枝丸, 台灣腸(香蒜) 同火雞腎($6)火雞腎($6): 燒得夠香, 好好食,唔會太乾, 好爽, 個汁真係一流~
一落車向九龍城廣場行~ 見到呢條街勁多人...
係正九龍城廣場對面, 搵到呢間印尼串燒~
(其實巳經係OP搵定哂今日的目標
因為有個FRIEND未到, 決定少少地先食呢個

呢記居然有台式的花枝丸, 同台灣腸, 當然要一試~
花枝丸($7): 真係食得出係花枝丸
, 唔同普通的墨魚丸..叫左小辣, 個汁好好食
~ 燒到金黃色..冇得頂
.. 而且有4大粒..抵!

等埋個friend黎, 再食多一round

叫多個花枝丸, 台灣腸(香蒜) 同火雞腎($6)
ROUND 1
台灣黑椒腸
ROUND 2
  • 台灣腸
2010-01-05 47 浏览
男朋友仔話九龍城廣埸對面有一檔食印尼串燒好正,所以..食完少少 lunch 之後,就去掃串燒 為食既我地試左 : 火雞腎 豬頸肉 花枝丸 雞軟骨四樣之中, 我覺得雞軟骨同豬頸肉係最好味~~~嘿嘿配埋 D 沙嗲醬食, 真係一流, 不過....如果可以再多 D 醬就正
就去掃串燒

為食既我地試左 :
豬頸肉
雞軟骨

四樣之中, 我覺得雞軟骨同豬頸肉係最好味~~~嘿嘿

2010-01-02
2009-11-09 29 浏览
冇意之下…見到這印尼店~其實佢對正商場門口…又有大大的店招牌...不過店子好小的…裝潢好簡單…只見佢店面有2個爐在串燒…連木台都是在後巷放了2張而已…估佢唔到有埋炒飯賣….下次可一試…見佢有上埋報紙TIM架喎~火雞腎要左唔辣…好麻醬呀…甜甜的…好味好味…個腎又好爽口呀…好好嚼…係一咬就開左…唔會CHI牙…試了一下將腎上的汁全吸掉…發覺腎本身都有淡淡的咸味…WOW~真係好想再試埋個辣呀~ 口感同味道都一流~幾有風味的…似係MK的企係度食…如果再多D人…真係要排曬長龍先有得食呀…

冇意之下…見到這印尼店~
其實佢對正商場門口…又有大大的店招牌...
估佢唔到有埋炒飯賣….下次可一試…
見佢有上埋報紙TIM架喎~

火雞腎
要左唔辣…好麻醬呀…甜甜的…好味好味…
個腎又好爽口呀…好好嚼…係一咬就開左…唔會CHI牙…
真係好想再試埋個辣呀~ 口感同味道都一流~

幾有風味的…似係MK的企係度食…
如果再多D人…真係要排曬長龍先有得食呀…

2009-11-07
2009-09-11 293 浏览
其實九龍城區有很多泰式小食店, 不過所謂印尼式小食店卻不多蘭英的靈魂是那濃濃的醬汁, 配上任何串燒都很好吃首推: 燒雞肶(可點"雞肶黃飯套餐"), 燒墨魚丸串, 燒豬頸肉串那個醬汁真的無懈可擊!! 更可選辣或不辣
其實九龍城區有很多泰式小食店, 不過所謂印尼式小食店卻不多

蘭英的靈魂是那濃濃的醬汁, 配上任何串燒都很好吃

那個醬汁真的無懈可擊!! 更可選辣或不辣
雞脾黃飯配墨魚丸串
$30 (其他)
雞脾黃飯配墨魚丸串
  • 雞肶黃飯
  • 墨魚丸串
  • 豬頸肉串
2009-09-07 31 浏览
與男友到九龍城買東西,路過此店,雖然正準備到心水食店吃晚餐,但仍敵不過誘惑,二人一起分享花枝丸及豬頸肉串燒各一串。花枝丸($7),唔好吃,只是表面熱,內微暖,但即使烤得熱辣辣,都唔會好吃,因為丸本身粉多,無甚花枝成份。豬頸肉($6),非常好吃,熱辣辣,表面焦脆,仍有肉汁,配小辣沙嗲醬,令人回味!男友更感動得出現伙頭智多星的滿足表情!下次要試一下其他串燒,或者索性在此吃個串燒餐。

下次要試一下其他串燒,或者索性在此吃個串燒餐。
2009-09-03
$6.5
  • 豬頸肉串燒
2009-05-23 19 浏览
今日難得入到黎,就梗係要食返啦但係落大雨, 食得好唔方便,我買左花枝丸,雞肉同豬頸肉,我覺得佢都係整得唔夠熱,硬係覺得如果串燒熱d會好味d.花枝丸好味, 好彈牙,雞肉都唔錯,不過如果有埋雞皮就好了而豬頸肉就因為我冇食到,所以唔知,但係同行既人都話好味..d 沙嗲醬都係咁好味
今日難得入到黎,
就梗係要食返啦
但係落大雨, 食得好唔方便,
我買左花枝丸,雞肉同豬頸肉,
我覺得佢都係整得唔夠熱,
硬係覺得如果串燒熱d會好味d.
花枝丸好味, 好彈牙,
雞肉都唔錯,
不過如果有埋雞皮就好了
而豬頸肉就因為我冇食到,所以唔知,
但係同行既人都話好味..
d 沙嗲醬都係咁好味
2009-05-12 39 浏览
大家都話正,當然要去試下la..味道ok 架.只係唔係太夠熱.如果再熱d 會更正,食左大家都推介既豬頸肉,真係超正ar,雞腎,呢個ok la,墨魚丸,就係佢la 個心唔夠熱..如果熱d 會好正,仲食左串雞,呢個就普通la..(四串)
2009-05-09
2009-03-26 22 浏览
吃飯前途經此店,與男友買了一串豬頸肉試試。豬頸肉大大串,亦燒得脆身香口,醬汁是用了帶酸味的辣汁。不過,個人認為,串燒配沙爹醬才恰當美味。等候時看到大部份人都會買花枝丸,一串有四粒,同樣大大粒兼燒得金黃。下次再來必然要試試,今次就留肚吃期待已久的一餐。

2009-03-14
2009-03-15 56 浏览
食完昌發,還未飽,於是行黎食串燒。兩個人買了三串share 食。花枝丸 ($7)四大粒。丸嘅質素算唔錯,唔會好似食粉咁。中間又有好多花枝粒,好有咬口。仲落咗勁多沙嗲醬,好正!豬頸肉 ($6)呢個相對弱少少。豬頸肉竟然唔爽口。似普通豬肉片多d。雞腎 ($6)超爽口有嚼頭,沙嗲醬同佢超夾!
食完昌發,還未飽,於是行黎食串燒。
兩個人買了三串share 食。

花枝丸 ($7)
四大粒。
丸嘅質素算唔錯,唔會好似食粉咁。
中間又有好多花枝粒,好有咬口。
仲落咗勁多沙嗲醬,好正!

豬頸肉 ($6)
呢個相對弱少少。
豬頸肉竟然唔爽口。
似普通豬肉片多d。

雞腎 ($6)
超爽口有嚼頭,沙嗲醬同佢超夾!
豬頸肉+花枝丸 + 雞腎!
$19 (其他)
豬頸肉+花枝丸 + 雞腎!
2008-12-21 29 浏览
在這裡附近打邊爐,未打前來這裡吃串燒是我的指定動作。自己吃雞肉,大少要豬頸肉,再加上沙爹醬,香口惹味的,但這兒的沙爹醬似乎不怎麼出色,不夠香口,被燒物搶了口感。下次要試其他sauce。一串6蚊,抵吃有餘。
在這裡附近打邊爐,未打前來這裡吃串燒是我的指定動作。

一串6蚊,抵吃有餘。
$6 (其他)
2K
2008-11-02 64 浏览
睇了 Openrice 上的食評及相片, 想試試呢度的印尼炒飯, 就托阿媽幫我去買, 點知原來人0地停賣炒飯已半年了, 唯有齋要一串雞腎, 一串花枝丸及一隻燒雞脾 (total $29) 配普通辣度沙爹汁, 用0黎送魚蛋粉. 先講講沙爹汁, 係又濃又杰又惹味! 不過普通辣度其實唔係咁辣, 嗜辣的話, 要「加辣」好了.雞腎爽中帶點煙韌, 食落 sok sok 聲, 好食.花枝丸稍腍, 不過有粒粒魷魚肉, 亦食得出魷魚鮮味, 意料之外!而原隻雞脾就最好食, 雞皮燒得微(火農), 肉嫩, 有肉汁, 甜甜0地又帶點黑椒味, 令人諗起「榮式燒雞扒」(見 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1936911 或 http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1925856), 唔錯唔錯.下次試邊樣好呢?

雞腎爽中帶點煙韌, 食落 sok sok 聲, 好食.

下次試邊樣好呢?
沙爹汁先係主角
榮式燒雞脾?
  • 燒雞腎
  • 原隻燒雞脾
2008-11-02 32 浏览
下午路過,叫左幾串試下豬頸肉:必食之選,燒得很脆口,又不會太乾雞肉:嫩滑又夠juicy,亦夠入味,唔錯花枝丸:配沙爹醬食味道都唔錯,燒得脆d會再好d,唯稍欠口感雞腎:入味爽脆得黎又唔會太硬,正很有水準的一家小店,下次要試埋佢d雞翼同雞比
下午路過,叫左幾串試下

豬頸肉:必食之選,燒得很脆口,又不會太乾

雞肉:嫩滑又夠juicy,亦夠入味,唔錯

花枝丸:配沙爹醬食味道都唔錯,燒得脆d會再好d,唯稍欠口感

雞腎:入味爽脆得黎又唔會太硬,正

很有水準的一家小店,下次要試埋佢d雞翼同雞比

• 豬頸肉,雞腎
2008-08-17 39 浏览
之前食過一次,已經覺得驚為天人,內心念念不忘。。是日晚飯前行過右買幾串。。。買咗兩串花枝丸,一串雞軟骨。。(之前食過他們的鴨腎,豬頸肉,都很有水準),串燒燒得火喉恰到好處,花枝丸外皮是脆的,雞軟骨肉質不會太硬,有油香。。之前果次的經驗,他們醃的肉類,內臟亦醃得恰當,沒有過咸過淡的情況。。亦不會因為人客多而倉猝燒幾野便比你,我覺得他們的食物是很有心去做的,我那串雞軟骨老板娘還會建議我配大辣會好食D,之后重同我傾手提電話經。。(佢老公在場,而小弟並不靚仔。。。)感覺很街坊,很親切。。下次試埋佢D飯!價錢大約5﹣6元一串的小食,這水準,這服務,肯定是我試過全九龍城區第一的!
好野唔駛多介紹。。
食到一半的雞軟骨。。
銷量極好的花枝丸。。
$10 (其他)
好野唔駛多介紹。。
食到一半的雞軟骨。。
銷量極好的花枝丸。。
  • 鴨腎,豬頸肉,花枝丸,雞軟骨