2017-12-11 1333 浏览
係太子等打波,之前睇到都有唔錯既食評,所以入去望一望先!一入到去過都算係舊式裝潢,不都新淨同乾淨。係本菜單比較古式啲!原來呢道係食#龜苓膠 、#甜品 、主餐,主餐有粉麵飯咖👍🏼我叫左#咋喳 ,都係好足料,不過我唔鍾意佢咁多 #西米 ,但係味道係好濃郁,好香豆味既!我朋友仲話呢道既湯係一流的👍🏼 下次黎試下個湯先❤️#蘭苑饎館#中式齋#舊式食店
係太子等打波,之前睇到都有唔錯既食評,所以入去望一望先!
原來呢道係食#龜苓膠 、#甜品 、主餐,主餐有粉麵飯咖👍🏼
我朋友仲話呢道既湯係一流的👍🏼 下次黎試下個湯先❤️
#蘭苑饎館
#中式齋
#舊式食店
2017-11-30 1261 浏览
今日搵食搵到太子,呢度一出地鐵站行幾分鐘就到10分方便,不過平時呢條街就好少去,不過近期都多咗一些食店進駐今次來呢間老字號食lunch, 其實佢哋最出名就係龜苓膏,間唔中都會過嚟食,下次先介紹今次嚟食飯主要食佢蒸餸套餐,其實都有幾十款選擇,套餐都有跟湯跟菜!一個餐大約$60左右雲耳金針蒸雞: 雞肉仍然嫩滑,金針雲耳味道出晒嚟,好香!好想食多幾碗飯鹹魚蒸肉餅:肉餅裏便有馬睇,口感豐富,當然一啲都唔老,旁邊啲汁精華出晒嚟,又係送飯首選他們的蒸餸好新鮮好香,熟到拿捏得好好!最後緊要食埋佢最出名嘅開心果路啦!絕對好食

他們的蒸餸好新鮮好香,熟到拿捏得好好!

最後緊要食埋佢最出名嘅開心果路啦!絕對好食
2017-11-18 1435 浏览
星期六與同行友人外出吃飯,在網上找到一間健康菜館,決定前往太子一試。見係米之蓮推介人氣餐廳,雖然沒有星,但係為咗確保唔會白行,晏晝12點已經打電話來定位。同行友人先問今晚有冇得定位,接聽電話男職員話你哋幾多位,友人表明兩位之後確定可以訂位。然後友人就先訂了今晚七點。黃昏六點的時候,同行友人因為有另一個約會怕晚餐會遲到,所以決定打電話去晚飯時間由晚上七點改為七點半,接聽電話的男職員確定改時間冇問題,對方亦聲稱認得同行友人之前打過來訂位。門口有個安排座位兼收銀嘅眼鏡哥正在忙,而同時亦有其他食客等候「派位」,而當同行友人表明已訂位,眼鏡哥就問幾時訂,同行友人話「今日晏晝」,眼鏡哥哥竟然爆出一句「今日晏晝訂嘅就唔算訂位啦!」然後一副好厭煩嘅樣。不得了,本人即刻着火,今日晏晝訂位唔算訂位,那麼晏晝聽電話話可以安排的是人還是鬼? !覺得要幫我地安排座位好勉強佢咁!因為地點是油尖旺,同行友人貴免招致殺身之禍,唯有安靜坐下。投訴完畢,繼續食評....外面招牌典雅,入面的裝修也很仔細下單後已經提供更慘的禮堂,番茄薯仔魚湯,非常入味,應該冇味精。白鱔同白切雞已經沽清, 十分失望,唯有令作選擇。欖角蒸肉片豆

見係米之蓮推介人氣餐廳,雖然沒有星

投訴完畢,繼續食評....

外面招牌典雅,入面的裝修也很仔細

例湯:蕃茄薯仔魚湯

白鱔同白切雞已經沽清, 十分失望,唯有令作選擇。欖角蒸肉片豆腐味道恰到好處,呢度係以蒸嘅食物比較出名。
欖菜肉片豆腐

跟餐嘅油菜係灼菜心,由於呢度唔做炒野,連菜都係灼菜,就食得健康一點
灼菜心

豉油雞分量唔算多,但係都幾大件。可惜豉油味夠但係雞味唔夠,有點失望。
豉油雞

最後叫多咗個豉汁蒸排骨,有點咸。
豉汁蒸排骨

蛋白杏仁茶質感好濃,多蛋白,但好似杏仁味不太夠,亦食唔出是否真的手磨,或者係因為過甜的緣故。同行友人因此只吃了半碗,並評論為不值$42。
蛋白杏仁茶

支持小店是本人一向的立場,但如果因為有米之蓮推介,食物尚算可以,有人幫襯,而覺得可以置服務態度於不顧的話,就太天真了。附近食肆林立,他們的食物亦非世界頂級,假如服務態度仍然維持這樣的話,相信很快就會沒有人光顧。

簡單來說,食物下肚了,氣也下肚了,我和同行友人應該不會再來了
例湯:蕃茄薯仔魚湯
欖菜肉片豆腐
米芝蓮的賣點不就是美食嗎? 攞到米芝蓮, 不代表全部野都好食, 但水準應該不會太參差吧~ 😂😂 飢詩咁樣寫得,好明顯今次又叫錯嘢食啦 😂😂😂飯後 想清潤一下, 點了雪耳木瓜糖水, 雪耳是爽耳, 木瓜正常,但就是很甜很甜很甜, 沒有滋潤的感覺, 食咗一半就要投降 😅😅😅開心果糕~ 質感似椰汁糕, 用伊朗開心果製造, 青bb顏色, 聽說他沒有加人造色素 ~ 關於呢一點,飢詩有保留, 如果製成品有呢個顏色,一定要用好多好多開心果,但是吃起來開心果味很淡, 有點失望~ 😆😆桑寄生蓮子蛋茶~ 聞起來有種中藥的香味, 好似煲個中藥嘅瓦煲咁 😄 , 其實嚐起來是蠻不錯的桑寄生味, 唔知係咪煲咗好耐,啲龍眼肉變曬色,嗰隻蛋都老老地~ 😅飢Point : 4/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩
雪耳木瓜糖水

開心果糕

桑寄生蓮子蛋茶

飢Point : 4/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
桑寄生蓮子蛋茶
2017-09-24 1537 浏览
早幾日同朋友晚飯後去左呢間懷舊既食店, 不過黎唔係食飯而係食糖水! 黎到一定要試呢道先有既"開心果糊", 男朋友就食左蛋白杏仁茶呢道既開心果糊寫係用伊朗既開心果整成, 盛惠34大元, 上枱望落去似三眼仔d口水噤xp 好傑身,一pet pet , 食苛口唔覺有咩味, 但唔叫難食一只係形容唔丁食緊D 咩, 因為冇開心果味,又冇咩甜味噤, 所以貪得意試過就算.....
2017-09-15 1562 浏览
朋友話呢間餐廳有開心果糊食,所以就約左食晚飯好歷史,傳統風味感既Menu入面係彩色既一行7個人,我地叫左6個餸跟餐有中湯有飯(可轉粉麵)同有菜老火湯超足料,每碗都有柴魚,豬肉,瓜,好入味-沙茶蒸排骨好特別!-欖角肉片蒸豆腐大愛,個豆腐超滑-豉汁蒸白鱔有新皮味,好香-蜜汁薯仔洋葱牛仔骨呢個一般有d太肥-豉油雞好新鮮,有雞味-蝦米白飯魚蒸勝瓜家常小菜Feel-跟餐油墨菜主角就係佢了!!!以為來食開心果糊,點知係開心果糕真係食到好香開心果味嫁祝大家生日快樂
朋友話呢間餐廳有開心果糊食,所以就約左食晚飯

好歷史,傳統風味感既Menu

入面係彩色既

一行7個人,我地叫左6個餸
跟餐有中湯有飯(可轉粉麵)同有菜

老火湯超足料,每碗都有柴魚,豬肉,瓜,好入味

-沙茶蒸排骨
好新鮮,有雞味
-蝦米白飯魚蒸勝瓜
家常小菜Feel
-跟餐油墨菜

主角就係佢了!!!
以為來食開心果糊,點知係開心果糕

真係食到好香開心果味嫁

祝大家生日快樂

2017-08-13 1693 浏览
行過太子,下午六點左右,見到蘭苑饎館呢間鋪幾古色古香咁,都有幾多人喺入面食緊野,openrice既好評都唔少,又有米芝蓮,就入去試吓。入面都幾焗吓,本身好想食好多野,但焗到唔係好舒服,於是就唔係好食得落野 咁就決定食啲輕盈啲既野啦見開心果糕同糊咁出名,就叫左開心果糊$34,同埋菠蘿糕$16 我見其他糕都幾得意架 又有玫瑰味乜乜乜 不過見食評話菠蘿糕好新鮮,就叫左菠蘿糕菠蘿糕黎左先,講新鮮嗰個人要打Pat pat囉!明顯罐頭菠蘿味,不過有啲菠蘿粒俾我chew吓都無咁嬲既開心果糊諗住應該會濃味過糕。開心果糊一上,係熱辣辣既 但食落口 食唔到開心果味 友人形容得好好 係綠色既麥皮 你可以叫開心麥皮既 但食完係好唔開心囉

入面都幾焗吓

菠蘿糕黎左先,講新鮮嗰個人要打Pat pat囉
!明顯罐頭菠蘿味,不過有啲菠蘿粒俾我chew吓都無咁嬲既

開心果糊
2017-08-09 1327 浏览
不知不覺呢度好似變咗係我哋嘅飯堂,每隔一兩日又來了,雖然呢度鋪頭好細座位唔多,但係呢度嘅食物真材實料好味道,而且仲有一份人情味添。來左幾次之後,有位阿姨好似已經記得我哋,仲有每次介紹我地未試過嘅新菜式俾我哋。不過,我哋來左咁多次,最欣賞都係佢嘅豉汁蒸白鱔,魚夠新鮮肉質厚實,另一款好味菜式係南乳蓮藕生根豬手煲,豬手炆得好焾好入味。套餐包一碗老火湯,最重要係冇味精。最後當然唔少得要食佢地招牌開心果糕同芝麻糕。仲有招牌龜苓膠都唔少得,滋陰補身,不過正正真材實料,真係好苦。

套餐包一碗老火湯,最重要係冇味精。

最後當然唔少得要食佢地招牌開心果糕同芝麻糕。

2017-06-04 1291 浏览
今晚都係比較早來,所以好快有位,可能2位比較易有啦。今晚都係ORDER比較傳統嘅餸啦,豉油皇清遠雞、欖角薑蔥豆腐鯇魚煲,今次個老火湯比上次好飲,合掌瓜,好好飲,隻雞都好香好入味,個魚都好食,因為上次食飯真係好飽,所以今次食米粉,飽度啱啱好!
今晚都係比較早來,所以好快有位,可能2位比較易有啦。

個老火湯好夠味,夠熱
豉汁蒸鯇魚腩
2017-04-29
個老火湯好夠味,夠熱
豉汁蒸鯇魚腩
2017-04-07 2064 浏览
今晚試咗間小菜館,我開頭以為自己去錯地方,但原來這裡係食龜苓膠、甜品以外,還有小菜食……聽聞好出名喎,所以排隊需時,今晚係星期五,七點左右,好彩吾係等好耐……等位期間,已經在門外個餐牌揭來揭去睇下有咩食,吾講我真係吾知,原來呢度啲煲仔菜套餐的主菜、汁料及配料可在指定選擇內任你配搭,都幾好喎,睇完就決定要1.蝦醬蒸肉片及 2. 沙茶栗子欖角蒸鯇魚啦……這個套餐包括有一個小菜、一碟油菜、一碗仔例湯及一碗飯/麵/米粉/河粉,認真夠飽啊……等咗一陣,先來碗餐湯~紅蘿蔔菜乾湯,夠清吾覺有味精,冇耐蒸鯇魚到,沙茶醬欖角栗子蒸的味道幾得意,主要係沙茶醬味,有別於平時豉汁蒸,都不錯呀,送飯幾好,再來係蝦醬蒸肉片,因為好耐冇食蝦醬,所以點呢個,個肉片應該用蝦醬醃,好入味,肉也很腍,味道好好……雖然個碟頭份量吾多,但對我來說一個人一個餐確實好飽呀!拔兄果然冇介紹錯呢!

例湯~紅蘿蔔菜乾湯
沙茶欖角栗子蒸鯇魚
油菜
蝦醬蒸肉片
2017-03-23 1668 浏览
晚飯6點半就坐,叫了2個套餐,包括有湯,無味精,今後係靈芝栗子瘦肉湯。正。有菜,有主吃,仲有無限量添加嘅白飯,米粉,生麵。主吃叫了蒸雞同牛仔骨,再加埋甜品,好滿足。
2017-03-22
是晚例湯
自選煲仔菜 節瓜,枝竹雞煲
套餐中白飯。菜
牛仔骨
合桃糊 開心果糊
  • 開心果糊
2017-02-20 2794 浏览
久聞米芝蓮推薦的蘭苑饎館大名,今天特地到太子一試究竟。鋪面裝修與一般涼茶店頗為相似,坐下後不久點了兩個小菜套餐,本來想點雞,可惜這天來晚了,早已賣完,最後點了薑蔥蒸龍利柳與鯪魚球蒸豆腐。先來了隨餐的中湯,味道不錯,用料十足,飲光後可以看到很多湯渣。然後來了鯪魚球蒸豆腐,這道菜式不止賣相平平,味道亦是平平,只是家常便飯味道的清淡豆腐,令人有點失望。幸好後來的蒸龍利柳的味道在水準之上,簡單的薑蔥突出了魚的鮮味,而且肉質鮮嫩,可見蒸的火候很好,配上白飯後令人非常滿足,補償了上一道菜的不足。隨餐附送的油菜與菜心則無甚特別。飯後點了這裡的招牌糖水開心果糊,同行女伴見到實物後覺得綠色非常奇怪,我倒是早就知道,所以並無驚訝,吃下去味道淡淡的,不過含有一些清甜,也算不錯的甜品,只不過以中式糖水而言,三十四元卻是有點貴了。埋單合共224元,作為米芝蓮推薦的晚餐倒也不算貴,而且份量也足,雖然未必道道菜盡如人意,但總括而言也值得一試。
久聞米芝蓮推薦的蘭苑饎館大名,今天特地到太子一試究竟。

隨餐中湯
鯪魚球蒸豆腐
薑蔥蒸龍利柳
隨餐附送的油菜與菜心則無甚特別。
油菜與菜心
開心果糊

2017-02-19
薑蔥蒸龍利柳
  • 開心果糊
2017-02-07 1549 浏览
The restaurant was full so got a pistachio pudding to takeaway.I would have wanted the pistachio dessert soup but it is difficult eating that outside so got the pudding.The pudding was actually quite good because there was a fragrant pistachio taste and it was not too sweet.

2017-01-23 1643 浏览
這間店之前只係食過甜品,但其實一直都知道有小菜,難得今日經過開就話不如試下啦,我地去到大約7點半已經要等位,大約等左20分鐘就入得去,其實入面都吾叫大,所以講真如果坐滿都幾迫,我地今次叫左2個小菜套餐加一個甜品,大約$240都勁飽肚而味道都吾錯。但講真待應有點亂,所以我地只要菜心又比左雙併菜,蘿蔔牛腩最後變成枝竹牛腩…每個餐$100都不用都抵食的一人餐……首先黎碗老火靚湯先,湯濃又多湯渣!~如果有得添加就更好啦。之後主菜黎到啦..枝竹牛腩煲…醬汁濃又香,滲晒入去牛腩同枝竹好味道,而且牛腩和牛根非常淋身,送飯一流。而這裡的雞都話係新鮮雞當然叫個啦!~我地選擇左豉油雞,食落去好多肉而且夠嫩滑,豉油都幾入味連雞味都有豉油香,加上薑䓤就更加好食。每個餐仲要有蠔油菜和飯或粉選擇,都係收這價錢怪不知咁多人黎食啦。最後叫了開心果糊 $34芝麻糊,合桃糊就見得多,咁開心果糊呢???這裡開心果用伊朗出產所以大粒又香,而這甜品綠色也因而來,味道吾太甜剛好還散股獨有清香而且食落去滑而熱(即叫即煮返熱),而且除左糊狀還有糕狀,但要碰運氣有冇得買啦

最後叫了開心果糊 $34

2016-12-08 2058 浏览
全文無圖。為什麼沒有圖!明明我最愛吃飯前拍一拍,肯定不是因為菜太吸引,我太餓,旁邊的人太狼死。我不拍的菜只有一個原因:長得醜。長得醜不是你的錯,臭豆腐又醜又臭我都愛,不好吃才是你的錯。這家菜簡直是超越了我對難吃廣東菜的理解。白切雞,好大件,但無味哦!煲仔菜:各種食材自由混搭,用重口味醬汁隨便撈一撈,勾芡。我覺得和合成甜品一樣,沒有技術,沒有好的調味,更別提神馬火候的講究。老火湯,多水版。開心果糊和開心果膏,綠得可怕,開心果味又缺缺,想必是加了很多我不知道的東西吧。真的沒有下次了,連門口我都不想經過,這個經歷太可怕了。

真的沒有下次了,連門口我都不想經過,這個經歷太可怕了。