2018-07-03 276 浏览
每次黎蘭芳園我都一定會叫一杯凍奶茶再配一個西多士and 豬扒包。個豬扒好香脆;面包都好脆囗。一口西多士配一口豬扒包,可以滿足為食嘅我! 最後一杯凍奶茶,可以令你唔會覺得太乾,幫助消化😄
2018-07-01
10 分钟 (外卖自取)
$50 (宵夜)
2018-06-30 306 浏览
諗住入去試下奶茶☕️,每人最底消費$28,店員話要5人共$140,咁未每人打算落左飲品先☕️☕️🥤🥤☕️,再落食物,但店員點都唔比叫飲品先,一定要每人落一樣食物,我地每人5杯飲品加3樣食物都夠$140啦🥪🥪🍔☕️☕️☕️🥤🥤,佢係都要人叫5樣野,傻嘅,當我遊客呀,激鬼氣,唔食走人,走仲要話「走啦,點解呀仲咩呀」,幾好食都假,唔會再去😤😤⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯😡
2018-06-30
2018-06-26 269 浏览
Alisa: Barbara...原來而家就黎3點啦! 行行下有d肚餓添, 不如我地去食個Tea呀!Barbara: 好呀!行開中環尼頭,當然要去蘭芳園朝聖一下啦!快d行啦!Barbara: 嘆返杯港式絲襪奶茶同配個金牌🏅豬扒包, 簡直絕配!Alisa: 真係好好味啊!😍 (d侍應叔叔都好好人架!)絲襪奶茶 +豬扒包=下午茶We ❤️ Tea Time

Alisa: 真係好好味啊!😍 (d侍應叔叔都好好人架!)
絲襪奶茶 +豬扒包=下午茶
We ❤️ Tea Time
2018-05-02
  • 絲襪奶茶 +豬扒包
假期要排隊,要等十位左右,排隊時都聞到奶茶香。座下後,叫左兩個撈丁,一個雞扒蔥油撈丁,另一個係芝麻汁牛冧肉撈丁,仲有咸牛脷包,再加兩杯奶茶!落單時個夥計古古怪怪!九唔搭八!最大問題係個夥計係咁流鼻水!又唔抺!啲鼻涕就快流晒出嚟咁,感覺嘔心!啲單亂到不得了,奶茶送錯隔離枱大叫掉左佢!之後又問我地飲乜嘢!等到食完奶茶都未到,問佢佢話:「咁多單等等先!」態度極差,好似追佢還錢咁樣!就算更好食!都唔推介大家去!何況味道極之一般,經歷與國內遊客一同感受比囚犯不如的「服務」態度?!丟盡香港臉,令我想起戲院開播前個句:佢拍過無數電影···最後個句容許我改左少少:香港既旅遊業都俾你搞林晒。真係可一不可再!完!
假期要排隊,要等十位左右,排隊時都聞到奶茶香。

2018-06-18 2307 浏览
匆匆那年、驚鴻一瞥, 嚐過蘭芳園的凍奶茶後,念念不忘!今天 抽到大館入場券 ,特地提早一點出門再來朝聖。。。 奶茶依舊丶人面全非!以往堆到滿的日本客人,換上了韓國oppa & families。 本地人也不少。逼夾,依然是那樣的逼夾!服務差,服務依是那樣的差, 有點像「貼錢買難受亅。一口凍奶茶, 奶味依舊香濃, 奶茶也沖得很滑, 只是轉了要「少糖亅! 人大了,有時要求就會改變, 只是 熱愛美食的 情懷依然未變。還多叫了一杯熱奶茶做對比。 有比較之下,發覺原來凍奶茶真是好喝很多。。。 不是說熱奶茶不好喝,只是沒有比 灣仔 丶大坑和跑馬地的競爭對手出色!匆匆那年 ,我們見過太少世面 ,只愛喝同一杯茶。。。那麼莫名其妙 ,那麼討人歡喜, 擠迫起來又太討厭。。。青蔥那年丶活該匆匆 ,因為我們不懂, 時間的誓言。。。下一次再來?  那夕將是何年。。。。。。🦉。。。🦉
匆匆那年、驚鴻一瞥, 嚐過蘭芳園的凍奶茶後,念念不忘!

匆匆那年 ,我們見過太少世面 ,只愛喝同一杯茶。。。

那麼莫名其妙 ,那麼討人歡喜, 擠迫起來又太討厭。。。

青蔥那年丶活該匆匆 ,因為我們不懂, 時間的誓言。。。

下一次再來?  那夕將是何年。。。

。。。🦉

。。。🦉

2018-06-02
$38 (早餐)
  • 奶油豬
  • 凍奶茶
2018-06-06 441 浏览
蘭芳園有幾間分店,始終都係覺得中環呢一間最有味道。店舖外有一個細小嘅綠色車仔,係比客人買外賣,造型幾特別幾古舊。而我今日真係食咗一下沙嗲牛肉公仔麵,公仔麵都煮得唔錯,唔會話太過林,雖然係有味精,但係好食嘅嘢食真係食咗先算啦!呢度嘅凍奶茶都10分出色,飲落有茶香又有奶香,而且入口10分順滑,口感非常之好。

2018-05-19 453 浏览
超過5年無食過,今日經過就決定再試一下,結果令人非常失望!我同老公叫左「心多多撈丁」同「蔥油豬扒撈丁」!首先麵條好硬,完全無味;其次雞翼同豬扒乾到不得了,又燶,成件事都唔值呢個價錢!對我尼講,應該唔會再有下次!
超過5年無食過,今日經過就決定再試一下,結果令人非常失望!
對我尼講,應該唔會再有下次!
2018-05-15 380 浏览
成日見佢地前面有人排隊,今日得閒去試一吓。叫個豬扒包套餐,$55加凍飲$3 ,同撈麵套餐同價,不過份量小很多,得一個細包同罐頭蘑菇做嘅奄列,唔系幾夠食。食完d野,奶茶仲未到要呆坐一陣。凍奶茶唔錯,不過同其他茶記比又唔係有乜咁特別。算係到港式奶茶始祖飲杯嘢,打個卡吧。試一次就夠。想飽的話建議食撈丁。

想飽的話建議食撈丁。
2018-05-15
2018-05-06 394 浏览
今日下晝3點幾去,諗住同朋友食個tea ,歎杯奶茶。去到門口就塞住遊客影相同等外賣,等左一陣都好快有位啦。坐低唔夠5秒,就有個男伙計走黎諗住落單,我未睇晒個餐牌,佢就咀up up, 行開左。再過30秒,又行埋黎,將兩sets 刀叉掉喺枱面,係好大力咁掉喺枱面, 又見我未決定到食乜,就攞咗張有相嘅餐牌掉喺我睇緊張餐牌上面,態度真係一流。當我諗到食咩,就叫佢埋黎寫野,我就叫套餐,佢就好大聲咁講,冇餐,星期六日係冇餐架,都講左冇架啦!你相像下,佢講尼番說話既時候再配合佢一幅好不耐煩嘅樣。我好似入黎就係要受罪咁,仲坐係食咩?我地最終走左冇食到。講真,我好upset,我未知佢依家嘅食物質素如何,服務嘅質素就已經差到不得了。食肆係要靠口碑,祝佢好運。

2018-04-24 533 浏览
第一次光顧這店,我隨便找個位置坐下,即被職員大叔指示坐指定位置,我坐下後他咀裹仍喋喋不休 ......🤬。我隨手攞起插在架上的一疊餐牌時,有一位女士坐下,大叔立即上前話:「唔好囉曬!比啲人睇啦 ⋯⋯ 🤬🤬」。我點了熱奶茶少奶,占醬厚多士。等食期間,我突然感到頭髮被掃了一下,回頭一看只見女職員指手劃腳地帶位😓。老實說奶茶茶味香濃真的不錯,但厚多士的確令人失望,第一:厚多士厚度不明顯,驟眼看與普通多士無異;第二:多士不熱不脆,口感一般;第三:多士以半份的形式上碟,仲要收$18,簡直覺得「搵笨」。其間有一對年輕情侶被職員安排指定座位,職員態度不太友善😒😒😒,少女一怒之下掉頭走了。第一次光顧有如此經歷,簡直覺得佢地唔憂做,趕客一樣👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻。

我點了熱奶茶少奶,占醬厚多士。

2018-04-24 369 浏览
好耐冇喺中環搵食,同事話未去過蘭芳園 ,今日一於去試下。星期六下午十二點幾去到,門口已經排曬隊。 不過等咗十分鐘左右就可以入到去。叫咗三樣嘢包括蔥油雞扒撈丁、 蔥油豬扒飯同奶油豬,當然唔少得呢度出名嘅絲襪奶茶啦。不過食完大失所望。蔥油雞扒撈丁已經算係比較好食既一個,鷄扒算滑 麵質都算爽口。至於個蔥油豬扒飯,幾塊豬扒砌埋都唔夠一塊,呃咗我半塊。豬扒肉地好鞋,而且啲飯好削。 蔥油份量太多,搞到個飯好鹹。至於個奶油豬,牛油同煉奶嘅份量就少得可憐。同白豬仔包唔差得好遠。結論:名大於實,下次應該唔會再嚟。
好耐冇喺中環搵食,同事話未去過蘭芳園 ,今日一於去試下。

不過食完大失所望。

結論:名大於實,下次應該唔會再嚟。

2018-04-21
午餐
2018-04-21 263 浏览
今次特登帶朋友黎食,見個個都係外面影相,真係影下相好啦,千祈唔好入去食。我明明記得十年前黎食個陣係幾好架,而家份量少,唔好食不止,員工態度之惡劣,真係匪夷所思。未開始點嘢食已經開始俾人話唔識字,嗌多杯嘢飲又俾人鬧點解落多杯,解釋多兩句又話:問你幾杯咋,唔駛講咁多嘢。我朋友係遊客,我覺得帶咗佢地黎,我真係好唔好意思,好尷尬,好後悔。本來想落去蘭桂坊happy hour 都冇心機。澳牛都係催你點快啲啫,呢度簡直係對你隨意謾罵,返工都冇咁受氣,好嬲!

2018-04-21
2018-04-01 582 浏览
復活節假期第2日, 睇書介紹, 下午第一次幫襯 ,等咗20分鐘,入咗去落order 叫咗牛肉撈丁,豬扒撈丁,熱奶茶,熱鴛鴦。 首先感覺地狹窄, 細細張枱都坐滿六個人 ,非常之擠迫,落單時伙記冇乜禮貌,這裹大約有九成半係遊客, 絕大多數是中國遊客 ,落單時,伙記冇乜耐性, 有點呼呼喝喝,甚至乎我們聽到廣東話吋客人, 遊客又不太白地道方言,有D睇唔過眼 , 影響香港形象。 食物方面 : 我相信所有香港嘅茶餐廳都識沖到杯絲襪奶茶,冇乜特別,什麼豬扒/牛扒撈丁, 都是坊間嘅食品, 冇乜特別. 可能遊客唔敢,或不敢去香港其他嘅茶餐廳。最搞笑的, 同檯有位遊客,叫了西多士,侍應都冇畀糖漿 佢,佢就係咁齋食,我都睇唔過眼, 叫佢落糖漿先食。 價錢一啲都唔平, 所以基本上,本地人幫襯一次之後 ,大部份不會回頭。 遊客們,遊客們,雖然嗰度話有50年歷史嘅排擋,好多明星相,發哥 ,蔡瀾相片等..........其實好多香港食市都有他們的相片, 普通一間食肆都可能有他們的相片, 真是不突出,總之毫無驚喜, 以後唔會再幫襯。
叫咗牛肉撈丁,豬扒撈丁,熱奶茶,熱鴛鴦。

首先感覺地狹窄, 細細張枱都坐滿六個人 ,

豬扒撈丁熱奶茶
2018-03-31
  • 絲襪奶茶
2018-03-17 586 浏览
小時候住在中環,家人偶爾也會帶我到蘭芳園吃多士,但畢竟那時年紀還小,好像從來沒喝過蘭芳園的奶茶。今天襯著到PMQ,順道買杯奶茶試試,確實香滑,奶味茶味都足夠,並沒有互相蓋過,是真正的港式奶茶。
2018-03-15 415 浏览
簡直感覺像受騙。成日開openrice「睇多過寫」,但今次感覺實在太失望(對食物)所以一定要寫。平時行過成日見到排晒長龍,今日第一次試。叫咗個Omlette 豬扒包套餐同埋多士餐。無論賣相、質、量都和預期中很大落差😅。1)碟嘢出現桌上的第一眼觀感已經唔對路,隻蛋同個包都像兒童餐的樣子,件omlette 看起來應該只用了一隻蛋。頽。2)食落,不覺好味。3)現在只是用餐很三個半小時,我已經肚餓中,想起我其實吃了$95蚊嘢,繼而motivate我要寫這評論⋯⋯實在有更多比這性價比更優勝的茶餐廳。求其噏幾間如囍囍、瑞安、龍城等都好好多。沒有下次。
2)食落,不覺好味。

沒有下次。
2018-03-15