2007-06-23 15 浏览
端午節日,以為呢種叫舊式茶餐廳唔會開,點知又俾我地搏到喎!?女朋友0向附近返工,但都未曾黎過,今次誤打誤撞反而黎左!穿過應該係佢地發跡0既舊茶檔,入到依家有冷氣0既室內,已經發現好多人,冇辦法唔搭檯坐!背後就有一張食評係關於佢地出名0既雞扒蔥油撈丁,二話不說就點左呢個加杯咸檸七;女友少食蔥油,只要雞扒撈丁!原本佢都想試下出名0既絲襪奶茶(熱),但係當日天氣非常熱,於是都改飲凍奶茶!食過雞扒蔥油撈丁,未食過覺得頗好食,但若果挑剔的話,可能會認為只係一碗油雞麵加薑茸罷了!不過果塊雞扒都的確好食,唔肥膩,唔似一般茶餐廳之雞扒飯咁肥到呢...!從電視知道佢地係用巴西雞扒,會冇咁肥!女友係奶茶捧場客,佢就覺得凍奶茶麻麻地.可能熱飲會飲到真正茶味!等天氣冇咁熱先啦!相信好多人都係慕名而來.因為坐低左之後,仍有好多人陸續黎到,果然犀利!埋單要七十幾蚊,可能有人會覺得唔值囉!但同勝香園又係唔同風味囉!眼見一個後生仔服務態度最好,入黎時好有禮貌問幾多位;落單時亦係好有禮貌;到走時都講多謝!從樣貌睇,佢應該係家庭中0既阿孫輩,大有可能日後接手生意,咁樣服務態度就肯定好好咯!
2007-06-18 12 浏览
耐唔耐肯比錢上電視.出雜誌.又救一輪皮費。無人龍變有人龍,有人龍時面燶燶!電視雜誌寫食評,搵食朋友醒定定!唔去過又點會有野講,香港人點都要試吓嘅!
耐唔耐肯比錢上電視.出雜誌.又救一輪皮費。
無人龍變有人龍,有人龍時面燶燶!
電視雜誌寫食評,搵食朋友醒定定!
唔去過又點會有野講,香港人點都要試吓嘅!
2007-06-17 44 浏览
當初我睇過一個介紹呢間餐\廳的節目,話佢\地的奶茶好好飲,雞扒撈丁好好食,琴日去試下,排隊要排好長時間,d野好貴,但係好細碟,奶茶係滑,不過冇想象之中的好飲,雞扒乾左d,老闆收錢係黑口黑面既。
2007-06-17 8 浏览
very so so...don't waste your time.
2007-06-16 4 浏览
食o左好多人大讚的蔥油雞扒撈一丁, 其實真係一d都唔特別, 我自己平時係宿都煮到咁ge一丁la, 雞扒又乾乾地wor, milk tea都ok滑ge, 但咁都要over$30就唔ok lor
2007-06-12 6 浏览
我食黎食去都淨係食雞扒撈丁, 因為貪佢幾香口同野味, 味道都幾好, 至於飲品, 我通常揀咸檸7, 因為唔係間間茶餐廳都有得飲, 不過有1次我叫左凍檸茶飲, 嘩, 可以用差黎形容, d冰實在過份地多, 成杯冰, 完全飲唔到茶味, 佢地d紅茶咁出名, 咁樣整d凍檸茶真係嘥哂! 佢地個豬扒包都食得過, 不過總體黎講, 除左撈丁同奶茶做得比較好之外, 其他食物質素都係一般水準, 而且價錢比其他茶餐廳貴, 係想去食撈丁/飲奶茶先會去!!! 另外, 繁忙時間係勁多人, 有定心理準備去排隊同坐得迫!!!
2007-06-09 4 浏览
一個人落樓下食lunch... 見平時掛晒長龍, 難得今日冇咩人排就入左去... 嘩...入到去好多食客... 伙計話:見位就坐啦, 亞生!真係好迫呀><叫左個招牌菜試試- 薑蓉雞扒出前一丁+ 熱奶荼($34)個一丁咸到死... 而薑蓉搭雞扒真係超九唔搭八個奶菜真係好滑, 但你唔會有心情去品嚐...因為太迫... 真係想快D食完快D出去, 不過伙計見你食完都會即趕你埋單。=0="
真係好迫呀><
叫左個招牌菜試試- 薑蓉雞扒出前一丁+ 熱奶荼($34)
個一丁咸到死... 而薑蓉搭雞扒真係超九唔搭八
2007-06-01 5 浏览
叫了個HK$34蔥油雞扒撈丁午餐\...蔥油雞扒撈丁是他們拿手好菜嗎? 唔.. 我覺得不太好..1.雞扒是豉油雞扒, 不是我杯茶(我鍾意炸雞扒多點), 而且吃到雪味2. 所謂撈丁, 卻應該不是丁...:s3. 豉油太多, 好鹹!不過鄰座的一對男女叫了西多, 買相不錯.如果沒有其他choice, 我相信好難要我再去了, 除了去試試那個西多.

2. 所謂撈丁, 卻應該不是丁...:s

3. 豉油太多, 好鹹!

不過鄰座的一對男女叫了西多, 買相不錯.

2007-05-30 12 浏览
07.03.16 蘭芳園@中環這天在家裏無聊,特地跑去中環一趟今天天公不造美,整天在下雨郁悶~~~對中環那邊人生路不熟,最後還是得問問報紙攤的老闆才知道蘭芳園在哪裏(本地人也是要問路的啦~~~~)找到了居然巳經有人在排隊,生意太好了哦還好我是一個人,撐傘等了差不多十分鐘就有位子了店子真的很小基本上你吃東西都會跟旁邊或鄰桌的人左肩碰右肩點了熱奶茶,及店裏另一招牌薑葱雞排撈丁麵奶茶真的又香又濃,比大家樂的更讚!薑葱雞排撈丁麵–雞排很入味,也炸的很香酥,可是薑葱放太多,好鹹對那個丁麵有點小失望,還好奶茶的美味可以彌補旁邊的客人都點奶油吐司很香似的可是我巳經很飽了,再也裝不下...照片請看這:http://www.wretch.cc/blog/foodiebarbie&article_id=7218616
07.03.16 蘭芳園@中環

這天在家裏無聊,特地跑去中環一趟
今天天公不造美,整天在下雨
郁悶~~~
(本地人也是要問路的啦~~~~)
找到了居然巳經有人在排隊,生意太好了哦
還好我是一個人,撐傘等了差不多十分鐘就有位子了

店子真的很小
基本上你吃東西都會跟旁邊或鄰桌的人左肩碰右肩

點了熱奶茶,及店裏另一招牌薑葱雞排撈丁麵

奶茶真的又香又濃,比大家樂的更讚!

對那個丁麵有點小失望,還好奶茶的美味可以彌補
旁邊的客人都點奶油吐司
很香似的
可是我巳經很飽了,再也裝不下...

2007-05-28 14 浏览
話o左要試好耐, 終於上個星期六下午去試o左. 同女朋友2個人, 叫o左豬扒撈叮, 西多士, 凍檸賓同埋凍檸樂. o野飲唔多介紹. 講番個撈叮喇, 女朋友話呢度o既撈叮好好味, 果然無錯. 爭o左少少o既就係個麵太咸而豬扒就淡味o左少少. 西多士有"介央"嚮入面, 上枱o既時候就冇跟到糖漿, 因為佢o地話已經夠甜喎. 不過我個人比較喜歡甜少少, 所以都有自己加糖漿.
2007-05-19 4 浏览
這裡吃過n 次,這裡以奶茶出名,但外面很多茶餐\廳已改良奶茶製造過程,令這裡都變得不特別。很喜歡吃心多多撈丁,有五香牛肉、雞蛋、雞翼,食物ok,一個公仔麵就要三十多元當然不抵。環境很擠迫,經常都像趕客,門外又永遠排隊等候入座,最討厭是要人齊才可進內,反正我也會付足錢,為何一定要人齊入座?

2007-05-02 9 浏览
這裡的絲襪奶茶名滿香江,多次打算來幫襯都因事而望門輕嘆,今趟過來中區辦點事之餘就早點抽空光顧。仍是下午茶時段,就來了客豬扒包及奶茶。豬扒包內的豬扒真的是新鮮熱辣,需不是厚身香口的豬扒,但都可算是肉汁豐頤,加上剛烤好的麵包,都算是不錯的選擇;不過這裡的主打強項絲襪奶茶就比傳說中的稍遜,奶茶味喜歡較濃的將覺得不是味兒,而滑漏程度亦不是這樣的順口,扣點分數,算是試過就好了。今次是幫襯新舖,下次若有機會或舊舖有位都會幫襯多趟。

今次是幫襯新舖,下次若有機會或舊舖有位都會幫襯多趟。
2007-05-02 8 浏览
出發去南丫島之前,先與男友到中環食啲o野.由於下着毛毛雨,又發現有位便入去坐.叫了一個餐蛋丁麵加多士,另叫一個蔥油雞扒撈丁,味道ok,但我反而喜歡之前食過o的豬扒飽多啲.如果經過開而又有位都可以坐低嘆杯奶茶o既...
2007-04-27 7 浏览
今日lunch 同同事們一齊去試,我要o左個雞扒蔥油撈丁+ 凍奶茶少甜先講個雞扒撈丁,都幾熱,塊皮都夠脆,但個味就腌到死死實實,no good……個蔥油,姜同蔥o既比例係8:2,我覺得多返d蔥會好d!!個麵就好普通,煮都未煮開﹐但又未至於硬o既……個凍奶茶ok la,算幾滑,但好在我叫少甜,因我覺得少甜個味o岩o岩好(不過甜味呢樣野都幾主觀)呀,仲有,我再食多個奶油脆豬,好細個,奶同油都好少lor總括黎講,佢\唔會今我有再去食o既衝動,因為佢\都唔係平,又唔係好食,同樣質素,好多地方都食到,我諗我第日最多都係買奶茶

呀,仲有,我再食多個奶油脆豬,好細個,奶同油都好少lor

2007-04-15 4 浏览
今日本來諗住去試下勝香園, 但原來今日無開~~ 最後去試左蘭芳園, 三個人叫左:常餐: 沙嗲牛米+ 奶油豬仔包, 雞扒撈丁, 凍檸茶同埋咸檸七雞扒撈丁: 雞扒味道幾好, 唔硬, 但有少少雪味, 而丁丁唔夠彈牙, 又無乜味奶油豬仔包: 豬仔包好脆口, 但要一0黎到就要食, 否則凍左就會淋哂沙嗲牛米: 呢個係三樣野中最好味個個, 我地都好鐘意呢個, 牛肉無比梳打粉整無哂味凍檸茶: 0的茶有0的苦澀咸檸七: OK啦So far 呢度0既食物無我想像中咁好, 呢度0既地方幾窄幾迫咖, 食完都好意思坐得耐, 而招呼就一般啦食後感: 試過就算

凍檸茶: 0的茶有0的苦澀
咸檸七: OK啦