2007-09-13 16 浏览
好耐冇食撈丁, 就同埋兩個同事黎試下. 中午你要食就真係要早, 我地12:35pm到就唔駛等位, 再遲d就排晒長龍.我叫左個蔥油雞扒撈丁$34加$5換鹹檸七, 我兩位同事就叫左心多多撈丁(雞翼, 蛋同五香肉丁)同午餐. 雞扒撈丁其實唔駛蔥油都夠晒鹹. 塊雞扒都煎得幾好. 我就幾鐘意杯鹹檸七, 舊鹹檸幾夠味. 個人喜好, 我覺得雞扒撈丁好食過心多多撈丁d. 係中環lunch搵食艱難, 依個價錢有撈丁食都算okay啦. 不過依度係坐得好迫, 食完基本上都要走人.想睇相可以去http://klcchung.blogspot.com/2007/09/blog-post_13.html或睇我個飲食bloghttp://www.calebchung.com/FoodBlog.htm

想睇相可以去
或睇我個飲食blog
2007-09-04 6 浏览
叫咗個心多多撈丁, 一丁口感極差,碗底有水, 奶茶只係一般. 咖央多冇特別. 仲要三十幾蚊一個餐, 超唔抵食,下次唔會再幫襯....小插曲: 隔離枱有位男士同三位女士一起坐下, 男士只係叫咗一杯奶茶唔食野, 個waiter 好大聲咁話(唔係話, 唔食野) 我覺得好離譜...唔食野係咪犯法失望!!!

失望!!!
2007-08-27 7 浏览
想試好耐都未試過...就趁假期去試下...叫左個蔥油雞扒撈丁..公仔麵硬左d~~~~好d仲好似生生地...味道是過得去...反而豬扒包值得一試...而奶茶就真係幾香的.....但係d位好迫....員工態度又唔係咁好...大概唔會咁快再去...
2007-08-25 4 浏览
去完泰昌,順道o黎埋蘭芳園。我點左心多多撈丁。份量唔夠,感覺認真麻麻,唔見得特別出色。係茶餐廳ge一貫水準,但係價錢略貴。女朋友點左豬扒包加奶茶。我自己唔飲奶茶,都試左一啖。茶真係好香好香。豬扒包,女朋友就話好好食啦!睇o黎我下次要試下豬扒包至得!d位實在太逼,坐得唔舒服啊......
去完泰昌,順道o黎埋蘭芳園。

我點左心多多撈丁。
份量唔夠,感覺認真麻麻,唔見得特別出色。
係茶餐廳ge一貫水準,但係價錢略貴。

女朋友點左豬扒包加奶茶。
我自己唔飲奶茶,都試左一啖。
茶真係好香好香。

豬扒包,女朋友就話好好食啦!
睇o黎我下次要試下豬扒包至得!

d位實在太逼,坐得唔舒服啊......
2007-08-24
人物:阿M與男友時間:晚上七點幾日期:二零零七年七月廿四日心多多撈丁:雞翼,五香肉丁,煎蛋,味道只屬一般,不太吸引.雜菌魚柳撈丁:忌廉汁既物體與炸魚柳配合在一起,麻麻地.價錢方面便宜一些會較好,材料只屬一般貨色,未見得是十大餐廳之一.
人物:阿M與男友
時間:晚上七點幾
日期:二零零七年七月廿四日
心多多撈丁:雞翼,五香肉丁,煎蛋,味道只屬一般,不太吸引.
雜菌魚柳撈丁:忌廉汁既物體與炸魚柳配合在一起,麻麻地.
(非会员)
2007-08-21 1 浏览
絲襪奶茶只是一般, 不是傳媒說得那麼誇張;豬扒飽一般;炒粉麵也是一般(而家唔知仲有無賣);但價錢就非一般。
絲襪奶茶只是一般, 不是傳媒說得那麼誇張;
豬扒飽一般;
炒粉麵也是一般(而家唔知仲有無賣);
但價錢就非一般。

2007-08-20 2 浏览
經常睇到關於蘭芳園嘅介紹,於是幾個月前慕名而來,試咗葱油雞扒撈丁、鮮油多同凍奶茶。據講,撈丁係蘭芳園發明,不過葱油雞扒撈丁似乎太油膩了,但係鮮油多烤得香口,凍奶茶夠香濃。
2007-08-20 13 浏览
i simply love hk style milk tea. so i was on a search for the best milk tea in hk. i've done quite a bit of research and decided to come to lan fong yuen for its famous milk tea. even though the weather was hot and stuffy, i insisted on having the hot milk tea because i didn't want the cold watered down version of it. my sister thought i was crazy. i'd rather wait for it to cool a bit before enjoying it. i definitely was not disappointed. the milk tea was smooth with a strong taste. we also ordered the popular pork chop sandwich. i shared it with my sis. we waited a bit for it, but that meant it was cooked to order and still hot when it arrived at our table. the pork chop tasted great. i just wish that it was a bit bigger. i sure will return again in the future.
2007-08-20 14 浏览
到中環食lunch, 朋友話難得無人排隊, 便進去. 叫了豬肋骨喇沙米配脆豬仔包, 熱奶茶. 豬肋骨很入味, 配熬的配料很足, 且很淋. 喇沙湯底少少辣, 不膩口, 是真材實料煲的... 不像別的餐\廳開粉.. 一流~脆豬包雖然不及港式茶餐\廳, 不錯也好好味.. .^^.. 充滿奶油.可以一試~
到中環食lunch, 朋友話難得無人排隊, 便進去.
叫了豬肋骨喇沙米配脆豬仔包, 熱奶茶.
豬肋骨很入味, 配熬的配料很足, 且很淋.

可以一試~
好多人等位, 只想試他的奶茶, 所以外賣熱奶茶一杯. 比普通好少少啦! 但不是超班! 12蚊一杯, 好x貴! 還是赤柱泗溢好好多.

2007-07-31 8 浏览
打著五十年歷史老店的稱號,蘭芳園究竟有甚麼吸引力呢?由於此前兩站吃得太飽的關係,今站只點了茶走和咖央多。而較多食客點的撈丁要下次再來了。茶走,是友人推介的喝法,用以增加奶茶的甜滑。一口喝下,滑溜、甚有茶味,不澀之餘也有一丁點的餘香,飲落頗順喉。但,我喝過更好喝的奶茶,只不過那店已經關門大吉了,可惜可惜。咖央多只是普通貨式,醬不太夠味又不太夠胞,豬潤麵名店維記做得比它好上不少。在那麼迫的環境中覓食,辛苦了!
打著五十年歷史老店的稱號,蘭芳園究竟有甚麼吸引力呢?

在那麼迫的環境中覓食,辛苦了!
2007-07-29 3 浏览
18-7-2007跟男友到來吃午餐。人頭湧湧~人多、空間少...很迫~男友叫了叉燒豬撈丁+凍檸茶($36)~我叫了魚片喇沙湯米+厚多士+熱奶茶($32)~撈丁:我吃了幾口,汁是不錯的,但其實公仔麵不算煮得特別好食。男友覺得整體來說一般啦~ 我們都認為用三十多元來吃這一碟成本或許十元不到的撈丁,很不值~奶油厚多士:不錯,不過只因為片厚身多士有先天優勢,其實跟到別處吃的奶油多沒有兩樣。魚片喇沙湯米:比我想像中的差。我覺得很難吃,我相信很多地方的喇沙都一定好吃過這裏。用三十二元吃這碗喇沙,真覺得是被騙了,因為一點也不值,吃其他食物仲好。唯一是魚片幾好食,令我才不致吃得一肚氣。奶茶:的確幾好飲~其實之前都跟男友光顧過一次,那時我吃了一個什麼鮮菌白汁意粉的東東,味道還可以的。不過今次的食物真的令我覺得這店不太值得光顧。因為價錢比一般茶餐廳貴,但食物質素和味道卻跟一般茶餐廳差不多。唯一值得試的是那杯奶茶~我不明白為何那麼多人愛吃那些撈丁和普通不過的飯~大抵是名氣的關係吧~另一個令我不想再光顧的原因是...這店實在太擠迫(尤其午飯時間)。店員總愛把客人擠得滿滿的。肥一點的客人要出入都不是易事。我吃飯
18-7-2007
跟男友到來吃午餐。
人頭湧湧~
人多、空間少...很迫~

男友叫了叉燒豬撈丁+凍檸茶($36)~
我叫了魚片喇沙湯米+厚多士+熱奶茶($32)~

奶茶:的確幾好飲~

我不明白為何那麼多人愛吃那些撈丁和普通不過的飯~
大抵是名氣的關係吧~

店員總愛把客人擠得滿滿的。肥一點的客人要出入都不是易事。
我吃飯時,店員為了讓我身後的枱可以坐多一人,便把我的枱向牆推近一點以騰出空間。嘩,枱與牆之間的位置少得只能讓一位瘦削的女士坐下。
坐在這店吃東西,感到店內的氣氛很急,大家都快快地吃,不其然也令我趕著快點吃~
因此...這店的率流動很高,我發現大家平均吃十分鐘便走人(尤其男性)~

整體來說,我不會想再光顧這店,因為我覺得還有更多較好的選擇(不論食物質素和價錢)~
識我既人都知我係幾咁鐘意食! 而食得係幾咁麻煩...haha!大概一年前就開左個account, 但一直都冇用過...剛剛的一年實左太多野唔食得, 最近開始好d, 想分享少少我對食既心得!而且最重要係記錄我食過d乜唔好食, 下次必不可一錯再錯......本來想去勝香園了解一下係咪咁好食, 但冇開...九記又未開...轉至蘭芳園睇見餐牌好似幾好就入去, 天氣熱, 咸檸7快上! 味道幾好, 咸酸味夠, 而檸檬肉都幾好食.三個人都係左蔥油撈丁- 2個豬扖1個雞扖睇落好似幾好, 蔥花同豉油幾香咁, 但其實係唔咁夠味又唔夠多撈個麵. 麵就冇乜特別, 之前d食評話唔係一丁係大光面?? 下次再食了解下先...豬扖完全係炸乾晒, 冇意思下次去希望有進步吧!

三個人都係左蔥油撈丁- 2個豬扖1個雞扖

下次去希望有進步吧!
2007-07-11 9 浏览
久聞其名,但一直都無去試,皆因度經常大排長龍,而我又嫌佢地點偏高,買早餐唔太就順路。不過尋日適逢小巴兜路,差唔多停正店口,於是就決定幫襯下。今次買份奄列搭咖央多跟凍鴛鴦,佢奶茶果然名不虛傳,飲落真係好滑溜,份奄列亦都好足料,加埋份好味多士真係無敵早餐一個。但我覺得度食只係朝早食,午餐就略嫌削,尤其佢瘦叉燒真係好無咬口,排大隊去食碗撈丁感覺總係有少少戇居。
(非会员)
2007-06-24 6 浏览
好耐冇去蘭芳園~ 要排隊lo,好在排左5min就有位~ 俾個可惡口臭o既伙計出言頂撞!!... 我地覺得奇怪, 點解佢\等左我十秒唔出聲, 跟住佢\話, 你唔係唔知漏左樣野丫ma?! 頭先你個fd都叫過啦! (佢\指多士) 我鬼知咁多咩, 諗住佢\個set都default左有多士, 我咪唔理佢\俾咩多士我囉, 哼... 講番正題, 因為想食厚多士, 所以叫左個冇咁想食o既一丁餐\ -- 餐\肉煎蛋湯一丁+奶油多士+凍奶茶. 個多士, 奶油好香lo~ 同埋食落冇第d茶餐\廳o既多士唔油膩~ 餐\肉煎蛋湯一丁, 很普通~下次要點番至愛-- \"雞扒蔥油撈丁\"先得~ moreover下次要點熱奶茶, 先感受到\"絲襪奶茶\"有幾滑ma~
好耐冇去蘭芳園~ 要排隊lo,好在排左5min就有位~