2019-07-03 215 浏览
因為格離就係戲院既關係,所以係睇完戲再食埋飯傾下計就過到個下晝~餐牌有D野食方便買去戲院食,有D就係D套餐咁我地叫左個鐵板牛肉眼排同埋餐廳推介既醬燒半條豬仔骨前菜係簡單既凱撒沙律同蒜蓉包鐵板牛肉眼排黎到果陣已經"炸炸"聲,落埋D蒜蓉汁仲炸得勁,可見個鐵板有幾熱. 塊肉眼排十分之大塊,熟度岩岩好,,切落去牛排好淋,食落肉質都唔錯,牛味都足夠. 配菜薯條份量岩岩好又熱辣辣.醬燒半條豬仔骨賣相好吸引,燒得唔錯,醬汁方面唔會太鹹太濃,切舊骨出黎成舊叉住食就最和味啦,肉同骨都分離,好易撕舊肉出黎大大啖食;薯條方面就可以揀配咩醬汁,我地就揀左肉醬薯條,味道都唔錯.價錢正常,如果諗唔到做咩打法時間,可以去依到附近食下野睇埋戲,唔洗諗去邊!
餐牌有D野食方便買去戲院食,有D就係D套餐咁

我地叫左個鐵板牛肉眼排同埋餐廳推介既醬燒半條豬仔骨

前菜係簡單既凱撒沙律同蒜蓉包

2019-06-19
2019-07-03 136 浏览
好久沒有在柴灣覓食,看完電影就在電影餐廳吃飯,好方便的說。其實好多人也不一定留意到餐廳和戲院有關係,但看餐廳門面就知道是有心思的設計呢!有點驚喜的是餐廳竟然有給小孩玩樂的地方!也不乏大家都有興趣的夾公仔機!還有戲院模樣的室內設計,買餐則是快餐形式,方便大家看戲前快快的結賬,更好把握入場時間。餐廳有很多的晚餐選擇,還有兒童餐,我們點了二人餐,不用左想右想!其他餐牌會另外上載。頭盤和餐湯頭盤和餐湯即時送上,是效率呢!煙三文鮮好嫩呢!而忌廉湯是自家製的(老闆說的呢!老闆好友善,還有三個可愛的小朋友,大女和二仔更協助餐廳工作!好温馨!)61度蛋。卡邦尼煙肉意粉好輕盈的卡邦尼汁,忌廉一點也不膩,加入蛋汁味道卻變得豐富,很上癮的香味。女生吃也沒有罪惡感。西冷牛扒配粗薯條煎得外面香脆的牛扒!如果再厚一點就無可挑剔!厚薯條可是重點!要知道這可是叫薯仔屋!還有上面的醬汁絕對是關鍵所在,瘋狂沾醬汁!明知是肥死,朋友還是絕望的不能自拔!餐還附有每人一小杯雪糕和任何飲品,份量真多呢!PS 親子好地方,孩子可在kids corner放電,父母終於可以安樂吃頓飯。
好久沒有在柴灣覓食,看完電影就在電影餐廳吃飯,好方便的說。

有點驚喜的是餐廳竟然有給小孩玩樂的地方!

其他餐牌會另外上載。

頭盤和餐湯

頭盤和餐湯即時送上,是效率呢!

61度蛋。卡邦尼煙肉意粉

西冷牛扒配粗薯條

餐還附有每人一小杯雪糕和任何飲品,份量真多呢!

2019-07-01 184 浏览
  薯仔屋電影餐廳  Small Potato Movieland 呢間係戲院入邊既餐廳非常深受柴灣友喜愛有全日早餐,常餐,意粉,漢堡,牛扒價錢合理,柴灣區沒有西餐,連老麥都幾乎無有市場常餐有意式肉丸意粉,燒汁豬/雞扒飯或粉沙律,炒烏冬,煙肉意粉黑松露忌廉汁三文魚意卡邦尼意粉安格斯牛肉漢堡,千層麵,炸薯條配醬燒豬仔骨最貴一款也是$88廚師精選套餐有沙律,麵包,雪糕S1.西冷配香草薯角S2香草羊架配薯蓉 $188加$10餐湯除了主菜類也有可以買入戲院食既小吃 三文治,熱狗最貴也是$30薯條,配芝士煙肉忌廉,或肉醬 $36焗薯皮PIZZA 素食,番茄辣肉腸另外小食有串燒4串 $42炸餃子,炸薯餅軟雪糕新地 $18 大杯$30非常多有15款
呢間係戲院入邊既餐廳
非常深受柴灣友喜愛
有全日早餐,常餐,意粉,漢堡,牛扒
價錢合理,柴灣區沒有西餐,連老麥都幾乎無
有市場

常餐有意式肉丸意粉,燒汁豬/雞扒飯或粉
沙律,炒烏冬,煙肉意粉
黑松露忌廉汁三文魚意
卡邦尼意粉
安格斯牛肉漢堡,千層麵,炸薯條配醬燒豬仔骨

最貴一款也是$88

也有可以買入戲院食既小吃
 三文治,熱狗最貴也是$30
薯條,配芝士煙肉忌廉,或肉醬 $36
焗薯皮
PIZZA 素食,番茄辣肉腸
另外小食有串燒4串 $42
炸餃子,炸薯餅
軟雪糕新地 $18 大杯$30

非常多有15款
5 分钟 (外卖自取)
2019-06-27 106 浏览
呢間餐廳一入到去會比人一種去左另一個地方嘅感覺,裝修係幾特別嘅,我今次同啲同事去食個午餐,我點咗個豬扒意粉,價錢就58元,包嘢飲嘅。食物不過不失,不過間餐廳俾我感覺就係坐得好舒服同埋個環境,好特別,得閒可以同啲朋友坐喺度傾下偈,食下野,吾錯。
2019-06-27 2428 浏览
出開柴灣打波, 之後指定動作梗係食•下午茶•吧. 就喺對面Cinema City有間薯仔屋, 裡面好似幾靚咁啱2點半轉下午茶menu, 食物同飲品都有好多款選擇, 啱哂奄尖嘅我(地). >原來位置緊貼戲院售票處嘅薯仔屋除左有賣睇戲snack, 堂食, 仲有網上外賣平台, 同埋有得包場開生日會, 門口嘅play corner同夾公仔機勁受小朋友歡迎.>薯仔屋招牌蜜汁雞翼套餐•配鋪天薯條🍟 (HKD40)蜜汁雞翼焗得好香好入味, 皮脆脆的,選用粗身薯條🍟, 淋上勁多Gravy, 仲有小小cream同芝士Dip, d薯條多到鋪天ga. 估唔到下午茶都咁大份足料呢👍🏻.>即製軟雪糕🍦窩夫塔 (HKD42)即製窩夫外脆內軟, 口感非常鬆厚, 係新鮮整gaaaaaa, 軟雪糕🍦加上粒粒可可脆米同朱古力醬. 勁靚勁吸Like! >水蜜威尼斯(蜜桃🍑) (HKD34 特飲半價HKD17)Li個特飲係意大利軟雪糕喺蜜桃味梳打上面, 甜味啱啱好. >白雪山 (HKD34 特飲半價HKD17)一大杯雪碧, 面頭係好滿嘅軟雪糕🍦, 正~ >望住頭頂幾部電視機睇T

薯仔屋招牌蜜汁雞翼套餐•配鋪天薯條

薯仔屋招牌蜜汁雞翼套餐•配鋪天薯條🍟 (HKD40)
即製軟雪糕🍦窩夫塔

即製軟雪糕🍦窩夫塔 (HKD42)
水蜜威尼斯(蜜桃🍑)

水蜜威尼斯(蜜桃🍑) (HKD34 特飲半價HKD17)
Li個特飲係意大利軟雪糕喺蜜桃味梳打上面, 甜味啱啱好.
白雪山

白雪山 (HKD34 特飲半價HKD17)
一大杯雪碧, 面頭係好滿嘅軟雪糕🍦, 正~

望住頭頂幾部電視機睇Trailers, 原來li度睇戲係平過出面der.
2019-06-26
薯仔屋招牌蜜汁雞翼套餐•配鋪天薯條
即製軟雪糕🍦窩夫塔
水蜜威尼斯(蜜桃🍑)
白雪山
2019-06-21 1463 浏览
我經常都會來往柴灣,但從來無留意到原來柴灣有間戲院,今次有朋友帶我黎呢間餐廳,我先矇然地知道一直以黎戲院就係我身邊,哈!餐廳入面既氣氛非常和諧,大多數都係一家大細,裡面放置左好多好似遊樂園咁歡迎好多小朋友同埋父母既親子遊戲,地方非常大,主要以電影菲林既吊燈,牆壁掛左薯仔屋既壁畫,整體感覺好有西方酒吧feel,門口同戲院接軌,用盡空間感!👇📌 鐵板香煎美國牛肉眼扒配薯條 - $88👉 我貪心左少少,加左$10多左一碗小意粉,點知發現唔洗意粉個份量已經好夠飽,因為薯條都比足你,牛扒更加係成隻手咁大,味道相當唔錯,食落有少少微焦香,肉質偏腍,係我鍾意既程度,配埋個燒汁大大提升果個香味,意粉加左茄醬調味,唔錯!📌 鐵板雜排配薯條 - $98👉 今晚食既兩個主餐都係鐵板上,黎到既時侯已經"jerjer聲"好好聽,真係好懷念呢個聲音,證明我真係好耐無食鐵板啦!呢個雜排非常豐富,包括左雞扒、豬扒同埋雞肉腸,作為食肉獸非常歡迎,尤其係雞扒口感好腍,用鐵板上可以更加食到果種焦香味,薯條亦都唔錯,有咬口,係柴灣區價錢幾抵食,最後埋單每人都係$100左右,我幾滿意!
我經常都會來往柴灣,但從來無留意到原來柴灣
有間戲院,今次有朋友帶我黎呢間餐廳,
我先矇然地知道一直以黎戲院就係我身邊,
哈!餐廳入面既氣氛非常和諧,大多數都係一家大細,
裡面放置左好多好似遊樂園咁歡迎好多小朋友同埋
父母既親子遊戲,地方非常大,主要以電影菲林既吊燈,
牆壁掛左薯仔屋既壁畫,整體感覺好有西方酒吧feel,
門口同戲院接軌,用盡空間感!👇

📌 鐵板香煎美國牛肉眼扒配薯條 - $88
👉 我貪心左少少,加左$10多左一碗小意粉,
點知發現唔洗意粉個份量已經好夠飽,
因為薯條都比足你,牛扒更加係成隻手咁大,
味道相當唔錯,食落有少少微焦香,肉質偏腍,
係我鍾意既程度,配埋個燒汁大大提升果個香味,
意粉加左茄醬調味,唔錯!

📌 鐵板雜排配薯條 - $98
👉 今晚食既兩個主餐都係鐵板上,
黎到既時侯已經"jerjer聲"好好聽,
真係好懷念呢個聲音,證明我真係好耐無食鐵板啦!
呢個雜排非常豐富,包括左雞扒、豬扒同埋雞肉腸,
作為食肉獸非常歡迎,尤其係雞扒口感好腍,
用鐵板上可以更加食到果種焦香味,薯條亦都唔錯,
有咬口,係柴灣區價錢幾抵食,
最後埋單每人都係$100左右,我幾滿意!

2019-06-21
  • 鐵板香煎美國牛肉眼扒配薯條
  • 鐵板雜排配薯條
2019-06-18 196 浏览
收左工吾想煮飯,係屋企附近搵間餐廳食下,記得電影院旁邊有間薯仔屋,朋友都話吾錯!6點鐘入到去,時間算早,無咩人,我地打開餐牌,叫左鐵板肉眼煙肉盧筍及盧筍肝菌雞意粉。首先黎到的係蘆筍肝菌雞意粉用左雞同肝箘抄出黎既意粉好香,而且意粉同配料份量都好多,食完好飽。鐵板肉眼煙肉盧筍夜晚想据扒,等左一陣店員捧住鐵板過黎,肉眼牛扒size都幾大份,下面蓋住薯條同西蘭花。價錢黎講ok, 牛扒配上黑椒汁,肉質幾軟腍,类似茶餐廳式的鐵板牛扒。另外兩個餐加左10蚊要餐湯,係甘筍湯。整體黎講呢間薯仔屋都幾物價廉美,食之前仲可以買定張戲飛食完去睇戲好方便。

首先黎到的係蘆筍肝菌雞意粉

鐵板肉眼煙肉盧筍

另外兩個餐加左10蚊要餐湯,係甘筍湯。

2019-04-28 883 浏览
週末得閒放假就去咗柴灣睇戲啦咁啱俾我見到原來柴灣戲院有一間餐廳連住仲要可以買入戲院一路睇戲一路食添所以就先喺呢度依個肚食個下午茶先好似叫秘製豬扒烏冬 味道不過不失啦 價錢都算抵嘅好似$40有找店買杯可樂加面食完之後買咗個飛天蓋地嘅薯條就入去戲院睇戲啦個薯條幾好食嘅 不過唔記得影相
週末得閒放假就去咗柴灣睇戲啦
咁啱俾我見到原來柴灣戲院有一間餐廳連住
仲要可以買入戲院一路睇戲一路食添
所以就先喺呢度依個肚食個下午茶先

好似叫秘製豬扒烏冬 味道不過不失啦
價錢都算抵嘅好似$40有找店買杯可樂加面

2019-04-02 1065 浏览
上星期日因去柴灣整啲嘢,見有時間剩就同女朋友喺柴灣間新戲院睇咗場戲。睇戲後順便喺戲院間餐廳落腳食晚飯。老實講,小弟對柴灣嘅餐廳冇乜寄望,一個老化咗嘅區,唔太難食就可以。而呢一個西餐廳算係其中一間。當然,呢間嘅水準,有讚有彈就梗,如果大家都去幫襯嘅話又即管睇下小弟嘅評論中唔中肯。首先我哋叫咗兩個餐,我嘅係燒春雞拼魚柳,而女朋友則叫咗豬仔骨。特別嘅朋友點係你需要好似快餐店咁走去Cashier 度order。而我哋嗰晚都想飲酒,而我又唔太愛飲甜味嘅餐酒,因此問待應紅酒甜定係白酒甜。殊不知待應聽錯咗紅汁同白汁,後尾先知道原來我哋係呢間餐廳開張以嚟第一枱叫餐酒嘅客人,果然係柴灣。其餘嘅服務態度都唔多講喇,一間快餐店級數嘅西餐廳已經係合格。餐冇餐湯,嚟到嘅係蒜蓉多士拼吞拿魚長通粉沙律。我哋食咗兩啖就冇食。正餐嘅春雞同豬仔骨嚟到,味道又幾唔錯,依次序排係豬仔骨、春雞、伴碟沙律、薯蓉。豬仔骨入味,春雞夠嫩,沙律夠鮮夠開胃。彈嘅有吞拿魚長通粉沙律、魚柳、伴碟愛爾蘭薯條。吞拿魚長通粉沙律冇嚟聞味,魚柳用鹹味遮住佢嘅唔多新鮮,薯條凍同淋咗。整體而言最值得欣賞係價錢非常經濟,一個餐只係一百蚊至一百鬆少少,以呢
餐冇餐湯,嚟到嘅係蒜蓉多士拼吞拿魚長通粉沙律。我哋食咗兩啖就冇食。正餐嘅春雞同豬仔骨嚟到,味道又幾唔錯,依次序排係豬仔骨、春雞、伴碟沙律、薯蓉。豬仔骨入味,春雞夠嫩,沙律夠鮮夠開胃。彈嘅有吞拿魚長通粉沙律、魚柳、伴碟愛爾蘭薯條。吞拿魚長通粉沙律冇嚟聞味,魚柳用鹹味遮住佢嘅唔多新鮮,薯條凍同淋咗。整體而言最值得欣賞係價錢非常經濟,一個餐只係一百蚊至一百鬆少少,以呢個價錢計食到呢個味道其實叫相當抵食。
蒜蓉多士配吞拿魚長通粉沙律
豬仔骨配愛爾蘭薯條
燒春雞配魚柳
2019-03-31
豬仔骨配愛爾蘭薯條
燒春雞配魚柳
2019-03-17 582 浏览
叫左個烏冬同waffles 雪糕,個樣尚算可以,但waffles食左一啖,個waffles唔脆,無味道,唔好食,去便利店食個甜筒好得多,一客二塊, 因為好想食waffles, 格硬食左一半,價錢都唔平,$38。下次唔會再惠顧。如果睇戲,可以考慮 戲院小食部。
2019-03-17
2019-03-07 631 浏览
呢間餐廳係正柴灣戲院隔離初初都以為會好貴 所以無入到去睇突然有次 場戲8點左右 但7點半黎左買飛買完先諗 如果過其他地方食 好似會好趕所以就拿拿臨食呢間原來呢間野同戲院有協定有部分食物 可以叫做輕型小食例如熱狗 薯條等等 可以帶入戲院食咁當然啦 如果吾好食 帶得入戲院食都無用啦所以我評一評佢個熱狗先個包 外脆內軟 仲甜甜地裡面夾住既腸仔都吾差 皮脆肉嫩 都多汁影完相先發現有蕃茄汁 蛋黃漿 沙律漿 任客人拎來添加吾錯吾錯下次會試薯條
呢間餐廳係正柴灣戲院隔離

影完相先發現有蕃茄汁 蛋黃漿 沙律漿 任客人拎來添加
吾錯吾錯
下次會試薯條
2019-02-25 684 浏览
今天去柴灣睇戲,雖然周星馳套戲冇大比我歡樂。但好彩隔離間薯仔屋餐廳,卻令我有啲驚喜。餐廳裝修設計獨特,對住個公園感覺放鬆自在。有善的店員介紹我們一道新菜式,黑松露芝士海鮮豬骨湯烏冬,果然冇介紹錯。足料海鮮烏冬才$68,可以媲美佰元一碗的日式烏冬店。跟餐仲有一杯即磨咖啡,啡豆甘又香,真另我十分驚喜。朋友叫了白酒忌廉汁西蘭花青口扁意粉,意粉硬度剛好,忌廉汁也十分 creamy 餐廳廚師有心機,足料製作,可算價廉物美。下次會再介紹朋友來幫襯。

白酒忌廉汁青口意粉
白酒忌廉汁青口意粉
2018-12-16 1247 浏览
🇭🇰#香港捐窿捐罅記近排都成日寫d任食 比較貴既食店😂 今日就等我寫一間比較平民既食店😂 等大家係睇戲之前可以食既一間餐廳🏫平民西餐🙂-卡邦尼意粉 唔知係乜我自己煮果時加超多芝士😂 所以覺得佢果個唔夠creamy 😂不過意份煮得啱啱好 彈口👍 之後佢上面果舊三文魚🐠加上魚子 為個意粉帶尼左一d額外既咸味🙂 其實又唔係好夾 不過好過冇😂個煎三文魚🐠幾有心機 加左d麵包crust 係上面 ☺️ 令口感更好 有脆既口感 而且三文魚冇overcook 👍 唯一係個汁太淡 好水😐濃d會更好🙂佢d薯條唔係點🍅 而係用sour cream 味道幾好 夠creamy 我中意🙂 仲有就係三文魚🐠幾多骨 中意淡淡肉既就唔好叫啦🙂焗豬排飯都合格😌 唯一唔係d炒飯唔夠乾身🙃總體尼講係不過不失 唔好用太嚴既標準既講 算可以一試🙂-🎈柴灣柴灣道333號永利中心地下J舖B單位-平均傷害:$65好味值:5.5/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
焗豬排飯都合格😌 唯一唔係d炒飯唔夠乾身🙃
總體尼講係不過不失 唔好用太嚴既標準既講 算可以一試🙂
🎈柴灣柴灣道333號永利中心地下J舖B單位
平均傷害:$65
好味值:5.5/10

2018-11-07 1150 浏览
上網看看柴灣最好吃的是什麼第一名就是這間薯仔屋電影餐廳想也沒想就來了晚上七時多的餐廳仍未半滿 感覺怪怪的不過裝潢很不錯 故就坐下來每個SET的前菜也有沙律這個長通粉沙律雖然看似普通﹐但沙律醬越吃越上癮 得獎的菜式 - 飛天薯仔配醬燒豬仔骨賣相太不錯豬仔骨肉質嫩滑 不過豬肉味不太突出但醬汁太普通 是由茄汁調味而成 感覺跟普通茄醬沒兩樣焗薯是感覺很差,跟在家自己做的沒分別就是把薯仔煮至半熟放入焗爐﹐後加上芝士和西蘭花芝味如同虛設,薯仔準備得太沒心思吧?始終菜式名稱上也有特意提到這個薯仔,證明也算是主菜,質素有點參差 蕃茄汁芝士海魚柳意粉 $68沒吃到芝士的味道,海鮮是OK的,不過不失茄汁做得太普通,意粉口感是不錯沒太大缺點,但也沒優點屋企的感覺 咖啡是整間餐廳最有驚喜的咖啡是即磨的,是用全自動咖啡機做成咖啡豆很不錯,而萃取也剛好有層次的凍啡!沒有服務費,價錢也說不上貴兩人$1xx埋單如果不是網上評價太高,可能就不會失望
上網看看柴灣最好吃的是什麼

得獎的菜式 - 飛天薯仔配醬燒豬仔骨
賣相太不錯
豬仔骨肉質嫩滑 不過豬肉味不太突出
但醬汁太普通 是由茄汁調味而成 感覺跟普通茄醬沒兩樣

焗薯是感覺很差,跟在家自己做的沒分別
就是把薯仔煮至半熟放入焗爐﹐後加上芝士和西蘭花
芝味如同虛設,薯仔準備得太沒心思吧?

蕃茄汁芝士海魚柳意粉
蕃茄汁芝士海魚柳意粉 $68
沒吃到芝士的味道,
海鮮是OK的,不過不失
茄汁做得太普通,意粉口感是不錯
沒太大缺點,但也沒優點
屋企的感覺

凍咖啡

咖啡是整間餐廳最有驚喜的

咖啡是即磨的,是用全自動咖啡機做成
咖啡豆很不錯,而萃取也剛好
有層次的凍啡!

沒有服務費,價錢也說不上貴
兩人$1xx埋單
如果不是網上評價太高,可能就不會失望
题外话/补充资料: 服務不差,不過感覺像樓下茶餐廳
2018-11-04
長通粉沙律
凍咖啡
  • 咖啡
2018-08-25 1255 浏览
happy Friday !收工後想食餐好又想睇場戲Relax下,都唔知做得邊樣好?朋友約咗我去柴灣呢間戲院入邊原來有一間薯仔屋電影餐廳,真係可以滿足到我食代餐睇好戲嘅happy Friday 願望!蘇格蘭肉眼扒配薯菜$88呢個蘇格蘭肉眼扒配薯菜,返去拍都好厚切,餐廳係正戲院入邊真係好方便,可以慢慢嘆完個西餐先去睇戲真係好relax。👍

蘇格蘭肉眼扒配薯菜$88