2017-12-02 88 浏览
同事Y叫我去試下間銅鑼灣拉麵店完全係難食到嘔 片叉燒好似煙火腿成碗麵只係飲左兩啖湯 兩啖麵 一啖火腿佢哋完全係浪費食物完全唔明白佢地點樣拎到米芝連一星以後唔會再信米芝連
同事Y叫我去試下間銅鑼灣拉麵店
完全係難食到嘔 片叉燒好似煙火腿
成碗麵只係飲左兩啖湯 兩啖麵 一啖火腿
佢哋完全係浪費食物
完全唔明白佢地點樣拎到米芝連一星
以後唔會再信米芝連
2017-11-30 157 浏览
米芝連有星既拉麵感覺好高大上,咁岩見店外未有長龍就去試下。點知店外冇,店內剛好滿座,等一輪都要廿分鐘蔦係先點餐,後上座既格局,拉麵選擇並不多,所以先點個醬油味玉拉麵試下。拉麵好食與否,多過50%係因為個湯底。坐喺位置上可以清晰見到師傅點整個拉麵,而一大煲湯底就正正係個靈魂,未上菜已經有濃濃既香味飄過,係有期待既之後見師傅分工好細緻,一個整麵,一個上湯,一個擺碗上叉燒同蛋,流水線咁整出黎。拉麵上到檯面,第一個感係好細碗麵好少份量,唔叫多份替玉根本唔夠食,湯頭就不負所望係好清甜既,黑松露我覺得加一點點就好,全部落哂個湯到會變左食西餐,完全掩蓋湯既鮮味最後我食完個麵都不斷飲個湯既。叉燒就無話可說的少,而且不特別,薄切無風味,食之無味 棄之可惜,似係蔥蒜一類的佐料,用黎提升味道層次,唔係俾你品嚐。味玉就整得好好,流心又有醬油味,算係為碗拉麵挽回唔少分數。總括黎講,清新既湯頭係令人眼前一亮,不過整體不是頂級質素,米芝連粒星如果係呢個質素都幾令人失望。
米芝連有星既拉麵感覺好高大上,咁岩見店外未有長龍就去試下。

點知店外冇,店內剛好滿座,等一輪都要廿分鐘

最後我食完個麵都不斷飲個湯既。

2017-11-29 80 浏览
晚飯時間諗住喺登龍街揾食,見新拉麵店就去試吓見poster只有3款一般拉麵店基本的款式,雖然見佢打住米芝連名號都有啲期待佢的實力,但係最終都係揀咗黑松露味的。排隊等咗10-15分鐘,入內先落order及比$,然後到bar 枱等食。上菜都幾慢,我同朋友傾咗都有10-15mins都未有得食.......湯清清哋幾好味,唔想成日食豬骨湯拉麵的可以多個選擇麵條偏淋....我個人ok,平時食拉麵都會遲一啲先食麵都係想佢淋啲,呢度的一上就食得叉燒都ok,但唔係最好食的一間總的呢講每個位都可以但唔覺有咩特別出色~~呢個價錢食拉麵都唔係最貴,其實都反映到一啲嘢⋯⋯反正條街有4-5間(?)拉麵,輪流每次食一間都OK 啦,真係冇咩特別。
晚飯時間諗住喺登龍街揾食,見新拉麵店就去試吓

湯清清哋幾好味,唔想成日食豬骨湯拉麵的可以多個選擇
叉燒都ok,但唔係最好食的一間

自從在日本去過日本三星米之蓮嘅餐廳食完之後肚痾左一星期!仲要一啲都唔好食!我已經知道鬼佬嘅品味係有佢哋嘅品味嘅!正所謂taste is subjective🤟🏻明白嘅 !就好似唔知點解英國領事館嘅派對每次叫到薈都係印度菜一樣、印度野真係唔係太啱食對我來講.............見到人哋放ig 又見到咁多人排隊、今日食完晚餐豬精上身10點幾又肚餓見竟然冇人排隊、就入去試吓啦⋯⋯米之蓮嘅拉麵喎⋯⋯我咁鍾意食日本野又咁鍾意食拉麵點可以唔試吓呢⋯⋯但係希望越大失望越大!佢唔係難食只可以講是普通野、一點驚喜都沒有、有的就是麵未到之前聞到黑松露嘅味道好香就係咁lol我點了這個醬油口味、黑色那小小就是黑松露、肉咬落好香唔鞋、但又唔係好林、個麵幾好食、蛋都好食嘅、但個湯底就好普通囉⋯⋯食完唔會特別好想排隊去食嘅感覺、即係唔會掛住佢嘅味道囉⋯⋯講完

2017-11-20 89 浏览
平時次次來都見好多人排隊 今日去到竟然冇人排隊 就諗住入去試吓 門口原來寫住係米之蓮一星餐廳 但係好失望 入到去係叫完個拉麵俾錢先坐低食 坐坐吓個店員無啦啦擺碗麵係我前面乜都冇講 唔講都唔知係我嘅 比完個拉麵之後就乜都冇做過 漣水都係自己斟 已一間米之蓮一星餐廳來講服務態度算係差叫咗個招牌黑松露醬油拉麵 $98拉麵來講價錢差唔多 個湯係幾清嘅 但係個味就唔係好突出 我覺得拉麵唔夠彈牙 有啲太漲 個叉燒係唔差 啲肉好滑但係冇乜味同埋得壹塊 個黑松露亦都唔太大幫助 冇話令到成個拉麵加添色彩另外試咗朋友個味噌拉麵一啖 鹹到。。。 都係覺得去返一蘭食會開心啲

個黑松露亦都唔太大幫助 冇話令到成個拉麵加添色彩

招牌黑松露醬油拉麵

另外試咗朋友個味噌拉麵一啖 鹹到。。。
都係覺得去返一蘭食會開心啲
2017-11-17 75 浏览
周五晚上购物到8点后先醒起祭五脏庙,唸起呢间米芝莲一星拉面于是来试试。店外店内都有几个人排队,等候20分钟不到就有接待点菜埋单先,一碗招牌黑松露酱油拉面加鸡蛋加热麦茶,埋单128。于吧台落座等候约10分钟,一碗卖相不错量偏少(适合正在减肥的我)香喷喷的拉面上桌!先饮汤:恕我可能是浅薄无知,这个酱油汤除了有附上一DD黑松露,令到碗面香味四溢之外,真的可谓寡淡又无回味......再试配菜:一大片薄叉烧肉,上菜时仲系有少少粉色,颇新鲜,口感不错;流心蛋非常正👍;笋条鲜嫩,好!洋葱丝有细心切得细细,芫荽新鲜无特别面:面条似乎有配杂粮,夹杂小黑点,口感劲道,👌总体很一般,只得黑松露配拉面几特别,困惑是否和日本的一星店铺有区别?

面:面条似乎有配杂粮,夹杂小黑点,口感劲道,👌

招牌黑松露醬油拉麵+蛋
全球第一間米芝蓮一星拉麵空降香港🇯🇵銅鑼灣登龍街本來就已經有幾間來自日本的排隊拉麵,早前全球第一間榮獲米芝蓮一星的拉麵亦從東京進駐開分店啦!「Tsuta蔦」主打醬油拉麵和鹽味拉麵,今次試了人氣的醬油味玉拉麵($113),它最大的特點就是加入了松露醬和松露油,所以一上枱就聞到撲鼻而來的香味!拉麵的湯底帶有香濃的松露味道,清透鮮甜,與一般的豬骨湯截然不同,相對來說也比較清淡。手工製的蕎麥麵條幼細爽口,配上薄薄的叉燒片和鮮味的松露湯底,味道不錯,有一種獨特的fushion感覺🍜P.S. 「Tsuta蔦」晚上8點便關門,如果6點左右去排隊大概等半小時就可以入座啦〜
全球第一間米芝蓮一星拉麵空降香港🇯🇵
2017-09-08
2017-11-01 127 浏览
Michelin one star!? really!? the soup base was only marginally better than what you can get from an instant noodle pack from park n shop. the condiments were fresh, but nothing spectacular (sweet corn, red onions etc.). total disappointment when you consider the price and wait time.
2017-11-01
2017-11-01 159 浏览
係香港要食拉麵既話,選擇有好多,而我就慣左每個月都至少試一間拉8既,所以好少會重覆食。呢間'鳥', 我想試好耐,但一直都未有機會,因為佢個關門時間實在太早。好多次想去試先發現已經關左門。最近,終於就岩時間,6點幾就去食個early dinner啦。因為仲未到晚飯時間,所以都唔係好多人排隊。不過店內座位數目有限,都係要等一陣先有位坐。拉麵我都係食豬骨湯多,因為好多時醬油味既都偏鹹。不過'蔦'就係出名醬油 (同埋都無豬骨),一於試下佢啦。打算叫個醬油拉麵,一舊水有找,但原來係無蛋既,唯有加多15蚊要醬油味玉拉麵啦。醬油味玉拉麵 $113一黎到已經聞到黑松露既香味,個湯清清地,心諗應該都唔會太鹹既。飲啖湯先,味道適中,加上有黑松露加持,幾特別,唔錯既。叉燒同(蛋就同平時食個啲差唔多。雖然睇落份量好少,但都飽既 (可能時間尚早既關係,我未係好肚餓)。$113...略嫌貴左些少。不過有機會既話,都會想試埋佢個鹽味拉麵既。

醬油味玉拉麵 $113

2017-10-20
2017-10-22 128 浏览
拉麵的口味每個人也不同,雖然我較喜歡豚骨湯拉麵,但蔦的醬油拉麵也覺得十分好吃,湯底帶松露味道十分特別,松露味又不會太搶。相比鹽味拉麵較喜歡前者。價錢比旁邊的拉麵店高四成,排隊時間也較長,就醬油拉麵來說味道的確是好一點點,愛吃拉麵的話等一次也值得。

2017-10-17 2591 浏览
銅鑼灣登龍街內有數間拉麵店,其中一間較新,常常看見長長年龍,之前天氣尚熱,沒有精力趁熱鬧,是夜接近9時,好趁消失的人龍下入內試看自家製麵儀器內裡全是單向座位圍著師傅門,走廊另一邊是收銀機和幾個等入座的椅子入內原來有三四個人等著,被指示企在近門那邊稍候片刻到之前等侯的食客安排入座,便輸到我可以預先下單廚部有幾位師水,感覺得像工廠式製作,每人一個工序半日藉樓面先生推介「麥茶」,他說是日本帶來的。麥茶不是免費提供,$15/位,有冷有熱,無限添飲。 感覺有點似去中式食肆嘅每位茶錢,當然這兒是選擇性。燒烤梅花肉原以為邊位會燒得有點焦香和帶多點點肥膏,但原來都有番咁上下瘦,每片薄薄的尤如意大利風乾火腿味噌味玉叉燒拉麵(附芽菜、西洋菜、粟米)本想追加粟米、西洋菜和芽菜,可惜沒有此項⋯⋯⋯拉賣相普通,附有的西洋菜⋯哈哈,只是一小節叉燒算大片厚度至少不會薄如紙,肉質頗實淨味噌湯底⋯沒甚特別味玉合格,蛋黃是流心的。麵質很不像在日本或香港食開嘅拉麵,這兒拉麵像拉麵和蕎麥麵的混合,完全沒有彈牙或煙韌之感。沒有想再吃的需要!麵整體普通,不太明白早前為何要大排長龍⋯

自家製麵儀器

入內原來有三四個人等著,被指示企在近門那邊稍候片刻

到之前等侯的食客安排入座,便輸到我可以預先下單

廚部有幾位師水,感覺得像工廠式製作,每人一個工序

麥茶

燒烤梅花肉

味噌味玉叉燒拉麵

味噌味玉叉燒拉麵(附芽菜、西洋菜、粟米)
本想追加粟米、西洋菜和芽菜,可惜沒有此項⋯⋯⋯

拉賣相普通,附有的西洋菜⋯哈哈,只是一小節

叉燒算大片厚度至少不會薄如紙,肉質頗實淨

味噌湯底⋯沒甚特別

味玉合格,蛋黃是流心的。

沒有想再吃的需要!

麵整體普通,不太明白早前為何要大排長龍⋯

2017-10-13
2017-10-15 168 浏览
米芝連一星的拉麵舖!最近排隊的人數開始減少了。在星期日下雨天約五點,見不用等位,決定來嘗試一下這家Tsuta。 在餐廳門口先落柯打,付錢後才坐下的。食物款式不多,基本上只有鹽湯底和醬油湯底選擇,還有就是配料多小的分別。 總結來說,鹽味的是比較淡,會有輕輕的薄荷味,尚算清新。醬油味則加了黑松露醬調味,增加香氣。可惜我還是喜歡豬骨湯底的拉麵,這兩款湯底ok,但不至於impressive。 於坐位上,可以見到師傅以機器切叉燒,叉燒都是較瘦的,味道可以。蛋有流心效果,麵質爽口。個人認為食物質素ok,但差不多150元,分量卻偏小,對比市面上的拉麵貴。

2017-10-11 3215 浏览
上一篇食評我曾經提及,星期日晚我在光顧韓國烤雞餐廳「Goxxne Chicken」之前,曾經在銅鑼灣「登龍街」,光顧過一間日本拉麵店。這間拉麵店無疑是,背負着很大的名氣,讓食客莫名期待。因為它在日本東京,是有名的「米芝蓮」一星食店,它的名稱叫做「蔦」。「蔦」的食品大多以豬肉為主要材料,不過。無論是「鹽味拉麵」也好,還是「醬油拉麵」也好,親身光顧過「蔦」的人都知道,真正的主角是拉麵的湯底。另一方面,除非你像我一樣,對豬肉興趣不大。興趣不大得,面對只得一塊豬肉叉燒的拉麵,也完全不介意地照吃無誤,完全沒有把那塊礙眼的豬肉叉燒,視作有如凡塵的渺小事物。否則你去到銅鑼灣「登龍街」的日本拉麵店之前,先問一問自己,你介不介意花一百幾十元,吃一碗有幾塊叉燒的「醬油叉燒味玉拉麵」,或者花一百一十元左右,吃碗只得一塊薄叉燒的「醬油味玉拉麵」。另一方面,不曉得「蔦」有東京的分店,是否都會這樣做。我說的是「蔦」的售賣方式,有點像銅鑼灣另一間拉麵店「博多拉麵XX神」一樣,奉行先售票後用餐,像快餐店一樣的自助售票方式。我就是這樣,看完「蔦」的餐牌後,拿着餐牌去「蔦」的收銀櫃檯點餐,再給了錢後,依照「蔦」店員的安排

我就是這樣,看完「蔦」的餐牌後,拿着餐牌去「蔦」的收銀櫃檯點餐,再給了錢後,依照「蔦」店員的安排,坐到用餐吧檯的其中一個座位處,看着店員製作我的「味噌味玉拉麵」。

或許這一刻你會問我,怎麼你有「鹽味」或「醬油」味的叉燒拉麵不食,偏偏要嘗試「味噌」味道的叉燒拉麵?

其實很簡單,只是因為「蔦」前兩款口味的叉燒拉麵,拉麵面頭都會放了一些鮮筍乾。如果「蔦」像「霸X拉麵」一樣有自助點餐紙的話,我至少可以用筆在點餐紙上,指明我的拉麵不要鮮筍乾,可惜「蔦」沒有點餐紙。

我為免稍後在吧檯上,不小心吃到自己不能吃的鮮筍乾,我最後揀選了一碗肯定沒有鮮筍乾的「味噌味玉拉麵」。既然我不是喜歡豬肉的人,就不要勉強自己,吃有足足四塊豬肉叉燒的「味噌味玉叉燒拉麵」了。

不過區區一碗只得一塊薄叉燒的「味噌味玉拉麵」,在「蔦」已經需要給港幣一百一十三元才能成交。類似「味噌味玉拉麵」麵底食材的拉麵,我在其實拉麵店吃過,價錢只是不到一百元而已。

「蔦」的價錢比較其他香港有名的拉麵店如「霸X拉麵」或「武藏麵屋」,「蔦」如果不是有精美樓面裝修,和「米芝蓮」這個名氣光環的話,「味噌味玉拉麵」不一定值一百一十三元這個價錢。

「蔦」除了拉麵之外,餐牌內其他的食品,都不約而同地都是以豬肉為食品材料,我在「蔦」裡面幾乎找不到,任何跟豬肉以外食品有關拉麵或菜式,只有一個「茶漬飯」,是勉強跟豬肉沒有直接關係。

我給錢買了票後,店員開始安排我到吧枱其中一個座位坐下耐心等候,和觀看「蔦」的日籍師傅,跟其他學徒製作拉麵的過程。

「蔦」的廚房除了是開放式,師傅跟店員在食客面前既席製造拉麵之外,他們還是以分工合作的方式,像流水作業方式,以集體形式一次過,製造多碗同一味道的拉麵。

有人負責煮麵條,有人負責切豚肉叉燒,有人負責製作湯底,有人負責加上調味配菜,「蔦」整個製作拉麵的過程,彷彿好像工廠生產貨品。唯一分別只是店員製作拉麵過程全面公開,食客怎樣拍攝他們也沒有反應。

「蔦」這一種以集體合作,但程序分工的流水作業製麵方式,難道正正就是「蔦」能夠獲得「米芝蓮」青睞,成為「米芝蓮」一星食店榮譽的主要原因?

另一方面,「蔦」就連用上切肉機器,去切豚肉叉燒這一個步驟,竟然也在食客面前進行,這一步居然跟我之前,在蘭桂坊榮華里光顧的拉麵店「X近」竟然一模一樣。

無論如何,「蔦」怎樣製作拉麵已經不重要,最重要的是之後的「味噌味玉拉麵」的味道。「蔦」廚房裡面的店員一步步地完成製麵程序,最後放上面頭的配料後,「味噌味玉拉麵」花了差不多二十分鐘才完成。

不過就像「X近」一樣,看着一間拉麵店,整個廚房師傅和廚房職員,都在全神貫注地認真製作,一碗價錢不便宜的拉麵。儘管花費時間比較長一點,脾氣稍為好一點的食客,或許會理解原諒他們吧。

況且「蔦」這間名氣如此「響亮」的日本拉麵店,一生起碼豪一次,就算花多少少錢,等待多一點時間,吃到「米芝蓮」級數的拉麵,我都不會有後悔的感覺,不過下次會否再幫襯就另計了。

「蔦」以分工合作方式,製造出來的「味噌味玉拉麵」,店員以很整潔很精緻的小型木餐盤去盛載,和送到我面前的水吧臺上,我答謝他們跟接下這碗拉麵,精美餐具和玻璃杯裝的水一杯。
味噌味玉拉麵

如果不是那些鮮筍乾的話,我可能已經選擇了食「蔦」的「鹽味」或「醬油」拉麵,而不是「味噌」拉麵。我對上一次食「味噌拉麵」,已經是在鑽石山荷里活廣場的日本菜餐廳「札幌Mxxo No.1 &辛味屋」。

當時「札幌Mxxo No.1 &辛味屋」的味噌拉麵,我吃一次已經很不喜歡味噌拉麵的味道,吃完總是懷疑「札幌Mxxo No.1 &辛味屋」「味噌拉麵」裡面是否放了味精。

現在我再喝下一口「蔦」的「味噌湯底」,味噌湯底除了那股,難以解釋奇怪味道和鹹味之外,就沒有可以讓我欣賞的地方。

可能我已經習慣了,愛上了食醬油湯底的雞叉燒拉麵,現在忽然要我重頭吃過一次,以味噌湯做湯底的拉麵,儘管麵條質地軟硬適中,但是一喝到味道有點不同的味噌湯底,我始終無法接受得了。

「蔦」的「味道味玉拉麵」,於我而言唯一最可取的地方,就是那個還有蛋味的半熟流心雞蛋。可惜半熟流心雞蛋不是「蔦」的獨有專利,「霸X拉麵」一樣有半熟流心雞蛋。如此一來,「蔦」的拉麵除了「米芝蓮」外,就沒有優勢可言。

吃完半熟流心雞蛋後,我急忙吃完剩下不軟不硬,只是質地偏向幼細的麵條,「蔦」的幼身麵條無疑是其他拉麵店少有的拉麵。但我傾向有權選擇,自己的拉麵的軟硬度,以及湯底的濃淡度多一點。

至於由切肉機器切出來的豚肉叉燒,就更加不用我去操心期待了。那塊薄薄的豚肉叉燒,跟「X近」用切肉機去切出來的豚肉,根本沒有分別,從味道或口感,感覺都是平平無奇而已。

或許無豬肉不歡的人,會很欣賞很期待那塊豚肉,可惜我真的做不到。就算要我食豚肉拉麵,我還是比較想食「霸X拉麵」的灸燒豚肉多一點。

或許「蔦」這種名氣響得衝上雲霄,就算什麼也不做,也能令人慕名幫襯的日本拉麵店,見識他們的名氣,吃一次他分工製造出來的拉麵都無傷大雅。可惜要我將來再上門一次,我為了自己荷包着想,我真的做不到。
2017-10-01
2017-10-08 214 浏览
-員工態度如題,在呼喊中安排等位,次序,落單,完全冇內部溝通。被重覆問題二次。最後都搞錯。頂!. -全個流程完全唔make sense. 由買票,比錢,入座要被問究竟係邊個先,但又要排隊,咁點呀?買完票又再另一位waiter 問係食乜湯底(因二人同行)送麵來的師傅又搞錯,想點呀!-食物味道一般,最慘是熱度不足,及份量比其他連鎖店更少。-衞生格局okay, 但有三條友同時對住你碗麵,又冇帶口罩,歷時分幾鐘,感覺有點似‘’南記麵檔‘’的工廠模式,沒有師傅用心制作,表面顏值已經跌watt.已經沒有expectations 但只能說可以不試。
-食物味道一般,最慘是熱度不足,及份量比其他連鎖店更少。

已經沒有expectations 但只能說可以不試。
2017-10-08
2017-09-28 265 浏览
平時呢間野好似要排隊,響諗緊食登龍街咩咩拉麵行黎行去,呢間又唔駛排,就去左呢間入到去要先叫野食,比左錢先入坐叫左醬油玉子同埋叉燒拉麵感覺好公式化,只不過將d料砌返埋一碗咁,連舊叉燒都要用機切,好冇感情ge一碗麵🤦🏻‍♀️個湯底係幾清ge, 不過我覺得好鹹,加松露響個湯係ok ge , 有d香味,d麵口感唔錯,蕎麥麵,不過得兩啖完全唔夠食,叉燒好鞋,又薄又冇味, 蛋係正常 同平時食的差唔多食完好似食左一陣風咁,仲好空虛去唔去食 自己決定

入到去要先叫野食,比左錢先入坐

叫左醬油玉子同埋叉燒拉麵

食完好似食左一陣風咁,仲好空虛

去唔去食 自己決定