2008-03-15 24 浏览
還記得嗎?上次去蓮香樓吃早茶時順道捎回來的,雖然現在才登出食評,其實當日的第二天就被我當早餐干掉了!巨型肥肥的核桃酥,酥脆又滿溢核桃香,都只是七蚊,當早飯可以飽得打嗝了。唔~很滿足啊!
2008-03-12 19 浏览
當晚的聚會一行14人有八成仍在學中年輕人聚會飯局離不開任食邊爐韓燒唱k眼見大家budget其實都有一百蚊左右而且我老了實在應該對自已好一點就建議帶佢地食好少少訂位訂菜約人一腳踢去蓮香訂八點,七點半大家準時到達蓮香等位老牌店係串少少的了早d去等比較保險一點八點準時入座時晚訂了八寶鴨,斑翅和魚腸本以為炸子雞比較普通唔使訂點知真的沽清了轉了貴妃雞其實鼓油雞應該好食d斑翅八寶鴨已經沒第一次來食般驚喜反而魚腸香到一位驚食魚的友人都忍不住食了兩轉寫多大約7個菜炸蟹有驚喜香口又有膏其他都係酒樓水準吧免加一茶介不過咁多學生仔我就借d意少比貼士了見大家食得盡興,當然滿足
當晚的聚會
實在應該對自已好一點
就建議帶佢地食好少少
訂位訂菜約人一腳踢
去蓮香

訂八點,七點半大家準時到達蓮香等位
老牌店係串少少的了
早d去等比較保險一點
八點準時入座

時晚訂了八寶鴨,斑翅和魚腸
本以為炸子雞比較普通唔使訂

其他都係酒樓水準吧

免加一茶介
不過咁多學生仔
我就借d意少比貼士了

見大家食得盡興,當然滿足
2008-03-11 13 浏览
星期日同老婆去舊中環警署睇<再織城市>前,黎呢度飲個茶先。我地約11點到,已經人山人海,好不容易搵到位,剛巧員工用膳,想搵人執執台都難,最後終於有個叔叔幫手執台開茶。我同老婆都係第一次黎呢度飲茶,都唔知"架部",好彩同台有位熱心女士教我地,仲介紹有咩好食。我地叫左茶盅普洱,滑口香濃。山竹牛肉- 老公鍾意食,熱心女士話係必食!叉燒包- 包餡濃味,包身鬆軟,好!鳳爪排骨- 只有一隻鳳爪,入味,排骨則一般。豬潤腸粉- 老婆鍾意食,但腸粉略嫌不夠滑。呢度既環境真係好一般,而且仲要打醒十二分精神"喉"住D出爐點心,加上人多,場合墟冚,係一個難忘既經歷!
星期日同老婆去舊中環警署睇<再織城市>前,黎呢度飲個茶先。

我地叫左茶盅普洱,滑口香濃。

山竹牛肉- 老公鍾意食,熱心女士話係必食!
叉燒包- 包餡濃味,包身鬆軟,好!
鳳爪排骨- 只有一隻鳳爪,入味,排骨則一般。
豬潤腸粉- 老婆鍾意食,但腸粉略嫌不夠滑。

2008-03-04 9 浏览
見番連香上十大,都好開心,因為佢地真係實至名歸,又最有香港代表性!咁我梗係又要去捧吓場,一人一盅壽尾,一邊食豬肚燒賣一邊嘆茶,正!再嚟係鴨腿湯飯,一大碗白飯,看似好多,但係因為個湯實在太美味,所以我一個人可以食哂碗飯,好味!加埋龍連蓉包,兩個人夠哂飽!

加埋龍連蓉包,兩個人夠哂飽!
2008-03-02 18 浏览
肥姐追思會...心情有d upset﹐但提醒我要多關心父母下午朋友帶我及父母遊上環及南區..途經蓮香.媽媽好像有興趣...哈哈!...正合我心意..沒有訂位...7時多到來..等10table...約25 mins 有位..潽lei 茶..好好喝木瓜肉骨湯...好足料..4個人..每人2碗金錢雞..不知為什麼叫雞..是肥肉加肝..但肥油已迫出...好味...父親更愛伴食的花生牛仔骨..味道好濃..朋友說味道有層次海參腳肋...好新奇的豬腳肋..但味道有d "so"wor 貼小唐菜..一般原本是招牌醬骨..未到8 時已賣完,焗魚腸...已洛單..但好後才告知賣完anyway..好味媽咪話下次一家人再來茶8元一位蓮蓉飽要預訂希望大家身體健康
肥姐追思會...心情有d upset﹐但提醒我要多關心父母

位..
潽lei 茶..好好喝

木瓜肉骨湯...好足料..4個人..每人2碗
牛仔骨..味道好濃..朋友說味道有層次
海參腳肋...好新奇的豬腳肋..但味道有d "so"
wor 貼小唐菜..一般
原本是招牌醬骨..未到8 時已賣完,焗魚腸...已洛單..
但好後才告知賣完

anyway..好味
媽咪話下次一家人再來
茶8元一位
蓮蓉飽要預訂
希望大家身體健康
(非会员)
2008-03-02 23 浏览
This place is one of the most highly recommended yum cha place when I was doing research for HK eating places before my visit. Afraid there might be a long queue, we got up early and popped over at 10am. The restaurant was 98% full already. We grabbed our seats, and start waiting for the trolley. It is quite a disappointment that many yum cha places do not offer trollies anymore. It is really the essence of yum cha! Almost every dish we ordered is very much to our likings, and very filling

Almost every dish we ordered is very much to our likings, and very filling. The volume and the taste is definitely value for money. The buns, the dim sums, the sweets, whenever there is new trolley you can see people rushing over to fight for the dishes.

Cleanliness and service is only average. The environment is also very crowded, however after visiting a few yum cha places, this is probably my top recommendation for authentic yum cha experience.
2008-02-29 8 浏览
來香港必食之地,當然要算上這裏。難得六點起身,都是為了這裏的早茶。七點,經過幾次問路,終於和媽媽行到這間鋪面不大、卻幾有風味的茶樓。雖然很早,樓上已很熱鬧了,要和人合檯至得。茶叫了龍井,用滾燙的熱水泡茶,盡顯誠意。第一杯不飲,跟住就凸現香濃了。不過不識品茗的我們,只是行外人般附庸風雅罷了。幾幸運的,坐低就睇到目標之一的蝦餃,即刻拿下!果然好吃,皮不算薄,可是黏黏的很咬口;餡是絕對的靚料,實在的彈牙蝦肉,混著清脆爽口的筍絲,相得益彰。之後,幫媽媽拿了排骨蒸飯,寵壞了舌頭,原來簡單平凡的蒸排骨都可以做的這樣入味鮮嫩的,連平日極少碰豬肉的我都吃了好幾塊;另外值得稱贊的是出面那塊肥大肉厚的香菇,浸滿了豬肉香,又幾多汁,可惜每份只得一塊。跟住又叫了推車嬸嬸力薦的鯪魚球,鯪魚感覺倒是一般,可令人驚喜的是浸在底部湯汁的白菜,得個“鮮”字,入極高湯之精華。接下來又叫了幾款相較普通的點心,不過不失,主要還是等待主角的現身。終於,看到了候選之一的蓮蓉包,熱騰騰冒著蒸氣,睇過都已幾有食欲。包身松軟厚實,令我想念北方的饅頭;蓮蓉餡細膩甜美,是很搭的組合。不過蓉包呢?後來又迎來了單做的千層蛋黃糕與蛋黃包,都是水

終於,看到了候選之一的蓮蓉包,熱騰騰冒著蒸氣,睇過都已幾有食欲。包身松軟厚實,令我想念北方的饅頭;蓮蓉餡細膩甜美,是很搭的組合。不過蓉包呢?後來又迎來了單做的千層蛋黃糕與蛋黃包,都是水準之作。蛋黃餡細滑純正,又不太甜,食多件都不會膩,可就是太飽太飽了!不過不要緊,一會行山再慢慢消化吧~是次兩個人一共叫了十款點心,不太經濟,又有些浪費,都是貪心惹得禍,沒有嘗到的,下次必然再會。

環境嘈雜,可這都是一種特別的體驗。侍應年紀都不小了,之前有人說服務不會很好,可是我們就幾幸運,趕上一個非常勤快又友善的老先生,總是適時地斟茶,甚至會提醒推點心車的阿姨:“呢位小姐叫你喇!”後來又幫我們影相,雖然他不知道鏡頭應該對著我們不過心裏都倍感溫暖的;廚房的師傅也很好人,我想吃帶蛋黃的點心,他就特地煮了兩籠叫我去拿,真是開心又感激。

臨出門時,講真已經飽極,可我不死心,硬是又夾件核桃酥拎返;好不好吃尚未知,見下回吧。

蓮香樓的點心,配得上“傳神”二字。
2008-02-28 9 浏览
想懷緬一下香港舊式茶樓的風味,可以到蓮香樓一趟。你能找到很多久違的足跡: 吊風扇、山水水墨畫等。 能夠在香港中環九十多年,即使同區有多少新式酒樓及不同類型的食肆相繼開,蓮香樓仍然迄立不倒,時至今日,不僅老一輩繼續支持,年青人亦是常客,保持食物質素及獨有的香港舊式酒樓風味,絕對是其最大的魅力所在。推介食品: 八寶鴨! 不過,在這兒嘆風味勝於食物

推介食品: 八寶鴨!
不過,在這兒嘆風味勝於食物
2008-02-25 16 浏览
鍾意來呢到, 因為grandpa同grandma係我細細個時已經帶我來呢到飲茶,直到依家grandma朝朝早來呢到浦架,亦都因為晚飯平, 近幾年都成為左我地做任何節日既飯堂~食物(飲茶) : 最鍾意食燒賣同佢個咸魚肉片飯!個咸魚肉片飯真係要企係個kitchen門口先有如果唔係granny同佢地熟, 我諗我都冇得食lu..食物(晚飯) : 次次來到都係食讓菱魚(好味),椒鹽豆腐白飯魚(ok lah),粉絲雜菜煲(有d咸),8寶鴨(唔知,因為我唔食鴨)蒸魚腸(OK, 一定叫既)乾淨: umm...舊式酒樓係咁架啦~個toilet仲放架洗衣機係到洗毛巾tim(大家可以留意吓~)伙記: 可能係食慣左,又唔覺佢地有乜野.Granny幫襯左佢地幾十年,食dinner時咪會比$10 tips佢地lor..次次都係咁.我地都有叫佢唔洗比, 但係佢照比(T-T)

食物(飲茶) : 最鍾意食燒賣同佢個咸魚肉片飯!
個咸魚肉片飯真係要企係個kitchen門口先有
如果唔係granny同佢地熟, 我諗我都冇得食lu..

乾淨: umm...舊式酒樓係咁架啦~

2008-02-25 6 浏览
價錢: 合理, 抵食推薦: 霸皇鴨、炆斑翅、醬燒骨、蓮蓉包- 八人以上開飯好去處。人多可嚐招牌菜, 不然吃不下- 食物味精不重, 我吃後沒有味精敏感反應
價錢: 合理, 抵食
推薦: 霸皇鴨、炆斑翅、醬燒骨、蓮蓉包

- 八人以上開飯好去處。人多可嚐招牌菜, 不然吃不下
- 食物味精不重, 我吃後沒有味精敏感反應
2008-02-21 13 浏览
簡單既一餐,喺呢度度過!一籠連容包,一碟梅子排骨,一盅普洱,已經好足夠,已經好享受!連容包既連容,連香真係數一數二,個包皮本身都做得不錯!梅子排骨夠酸,食一件好醒胃,唔酸我要打回頭!一邊食一邊嘆盅普洱,絕!最後都係最緊要要讚既係盅茶,點解會好飲到咁?茶味好夠,而且自己沖,好有風味!
簡單既一餐,喺呢度度過!

2008-02-20 7 浏览
wow!做了中國人的星期日一般會做的事---飲茶!!!幸好去到有人走,咁o岩行左過去, lucky!我地3個人食左好多野:沖左壺水仙& 龍井, 茶葉好碎浮面喎!蓮蓉包柚皮鴨掌鳳爪馬拉糕糯米雞鮮竹卷棉花雞臘腸卷蝦餃本人唔太喜歡蓮蓉包,感覺似食月餅有蛋黃的@@"柚皮鴨掌, 擺左個大烏龍, "有"皮鴨掌爪,下?乜鴨掌可以冇皮o既咩? 非也!柚皮是也!柚皮好味,好入味!!! 唔似一般食到果D 一PAT 野!!!鳳爪好味呀,不過一碟得3隻!我係馬拉糕FANS!馬拉糕好好味,豪不客氣地用手MIT!!!!好鬆軟好香糯米雞最失敗不過好大件!冇咩餡得少少肉粒!!鮮竹卷唔知,因為唔喜歡鮮竹卷!但朋友食完一條又一條大概都唔錯!臘腸卷,朋友竟然笑說EDISON @@"!!!食左少少個飽,不錯!蝦餃,個皮唔得好糊,粒餡幾得!原隻蝦做餡,爽口彈牙!GOOD!第一次來,有機會都想再來不過就唔好EXPECT 佢係乾乾淨淨架喇,朋友都唔SUGGEST我O係呢度去TOILET!!!有痰罐要追車仔的1茶樓,唔知香港仲有冇係咁O既風味而我地又冇咩介紹過架呢?
wow!做了中國人的星期日一般會做的事---飲茶!!!
幸好去到有人走,咁o岩行左過去, lucky!
我地3個人食左好多野:
沖左壺水仙& 龍井, 茶葉好碎浮面喎!
蓮蓉包柚皮鴨掌鳳爪馬拉糕糯米雞鮮竹卷棉花雞臘腸卷蝦餃
本人唔太喜歡蓮蓉包,感覺似食月餅有蛋黃的@@"
唔似一般食到果D 一PAT 野!!!
鳳爪好味呀,不過一碟得3隻!

糯米雞最失敗不過好大件!冇咩餡得少少肉粒!!
蝦餃,個皮唔得好糊,粒餡幾得!原隻蝦做餡,爽口彈牙
!
GOOD!

第一次來,有機會都想再來

2008-02-16 5 浏览
又再一次到呢間風味十足既酒樓早餐!今次一開始就叫一盅普洱自己沖,茶真的做得好出色,比起上次叫一壺,今次味道更佳,普洱夠溶,為我消滯!今次係食一碗白切雞飯,薑茸係分開上,碗飯係完全無味,呢種做法好唔好食就見仁見智,我就反而覺得可以令我更清楚食到飯香同雞既原味,再呷啖茶,又係另一種體會!加多一碟豬肚燒賣,豬肚大大塊,連豬肉打做既燒賣放入口,"正"係我用既形容詞!
又再一次到呢間風味十足既酒樓早餐!

(非会员)
2008-02-14 8 浏览
在香港有焗盅提供的酒樓真是數得出,蓮香是其中之一,亦是特色之一,食物味道是中上的,但伙計的態度就極之差!等執位時直頭呼喝,咁嘅態度,仲有下次........雖然我相信不是每個伙計都是咁,但有睇過食評都應該唔少!不過你如果喜歡食嘢被人鬧就真係無計!希望他們能夠改善服務態度,否則香港的旅遊業........唉!
在香港有焗盅提供的酒樓真是數得出,蓮香是其中之一,亦是特色之一,食物味道是中上的,但伙計的態度就極之差!等執位時直頭呼喝[行開D!阻住哂点執呀],咁嘅態度,仲有下次........雖然我相信不是每個伙計都是咁,但有睇過食評都應該唔少!不過你如果喜歡食嘢被人鬧就真係無計!希望他們能夠改善服務態度,否則香港的旅遊業........唉!
2008-02-11 13 浏览
往酒樓飲茶,通常係一壺普洱自己沖!但係嚟連香就可以係一人一盅,沖既時候仲要講技巧,唔係一褲都係!!講番味道,小弟覺得呢盅普洱茶真係十分好味,第一沖因為淡,樓面用嚟幫我洗杯,第二沖開始飲,可以講係我飲過既最好既普洱!食物方面選擇比較少,鴨腿湯飯係我既心水,個湯先係主角,唔信自己試吓!
酒樓飲茶,通常係一壺普洱自己沖!