2020-09-08 172 浏览
叫左兩碗車仔麵,麵量十足,要讚一讚每碗麵除左附上蔥仲有炸蒜粒。一碗叫左牛腩汁+芝心丸+大腸+牛腩,牛腩汁如果再多d就好😛,大腸份量唔少再肥d更正,牛腩炆到好淋。另一碗叫左沙嗲汁+多春魚+溏心滷蛋+牛筋,溏心滷蛋用上特選鴨蛋製大隻做到溏心嘅效果,牛筋同多春魚中規中矩。招牌蜜汁叉燒串雖然話要等但係仲早過車仔麵整好,即叫即燒每串有5大舊到,用上梅頭肉肥瘦得宜,厚切啖啖肉肉質彈牙,面頭淋上麥芽糖食落口滿滿香甜味,燒到有少少燶邊有焦香又未去到好燶啱啱好🤩嗌左兩串再食埋車仔麵好飽😂

2020-09-03 249 浏览
上網見到好多人介紹呢間特色車仔麵,有性格得黎又係黃店,一於支持下😆唔係講笑,第一次食車仔排隊排差唔多一粒鐘,好誇張😂想食嘅話真係要早啲去,間舖都比較細🥺舖頭最岀名嘅就係到處都貼滿串嘴嘅字句,當然食完你就會知佢地真係串得起喎🤣同埋要有心理準備比一般車仔麵貴好多,我地兩個人食都食咗百六蚊,車仔麵黎講真係算貴😏.🍜自選車仔麵雖然貴係貴咗啲,不過真係好大碗,好足料,計返都係抵食嘅😆一個湯底叫咗清湯加腩汁,另一碗就加$10要咗佢地最岀名嘅蕃茄薯仔湯,果然名不虛傳,好濃蕃茄味,薯仔又淋又入味,不過少少後悔加咗香辣菜甫,真係幾辣下同埋會破壞咗蕃茄陣鮮甜味🙈餸個方面推薦大家叫韮菜餃、溏心鹵蛋😏.🍽味道: 3.8/5🏙環境: 2.3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 2.3/5💰價錢: 2/5
🍜自選車仔麵
🍽味道: 3.8/5
🏙環境: 2.3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 2.3/5
💰價錢: 2/5
2020-08-11 2620 浏览
🍅 番茄湯底蒙麵 HK$32.叫外賣,所以有加錢分湯。齋飲番茄湯底,真係有湯渣,有番茄有薯仔,味道甜甜地而且少少結身。感覺清清地得黎又有味道嘅好選擇。不過點嘅餸有辣汁或者蠔油等等,所以當湯同麵撈埋一齊嘅時候有少少污染咗個湯底。麵類點咗蒙麵比較粗身,好似烏冬咁,但比較淋身少少。.🍜 餸另外每款加錢餸點咗都幾多,香茅魚餅 (+HK$9),感覺味道比較泰式魚餅,少少辣香。蠔油冬菇 (+HK$10),整得好入味。溏心滷蛋(+HK$11),溏心蛋白好有味道,甚至少少鹹咗啲添。辣味魷魚 (+HK$12),份量算幾多,由於佢係辣味,所以有辣汁,少少污染咗個番茄湯底。其實加加下餸,一碗車仔麵食咗七十幾蚊,第一次食車仔麵食得咁豪。.🌶 麻辣米線 HK$27朋友點嘅湯麵。辣湯底,中辣,辣味唔重,唔算好麻,感覺鹹咗少少。呢個點咗蘿蔔 (+HK$7)魚蛋 (+HK$7)、牛腩 (+HK$12)。.🔥 招牌蜜汁叉燒 HK$22即叫即燒,豬肉厚身,燒得剛好,幾淋身。面頭燒香咗,少少脆身,再配蜜汁甜甜地好正。.🐣 麻辣烤雞翼 HK$12/兩隻 (下午茶優惠)

🍅 番茄湯底蒙麵 HK$32
🍜 餸另外每款加錢

🌶 麻辣米線 HK$27

🔥 招牌蜜汁叉燒 HK$22
🐣 麻辣烤雞翼 HK$12/兩隻 (下午茶優惠)

外卖自取
2020-08-08 348 浏览
💛-#三餸車仔麵(幼麵$15+特濃蕃茄薯仔湯$12+鹵水大腸$11+韮菜餃$10+蠔仔煎蛋$10)佢依到嘅湯底除咗有平時食開嘅之外仲有特濃蕃茄薯仔湯 重慶麻辣湯底 馬來喇沙湯底💛先講下蕃茄薯仔湯 真係落足料去煲好濃蕃茄味 好味到小編飲曬🤤而餸方面 就揀咗鹵水大腸 韮菜餃 同蠔仔煎蛋 樣樣份量都多而且又好食💛評分:7.5/10-#三餸車仔麵(米粉$15+馬來喇沙湯底$12+鹵水大腸$11+五香牛筋$12+辣味魷魚$12)喇沙湯底都夠辣 而麵底就叫咗米粉去索味🤤辣味魷魚就分開上 唔怕影響到個湯底 而且份量都幾多又入味不過就唔係幾辣牛筋就大大舊 夠入味之餘 仲唔係得個腍字 有啲咬口🥰評分:8/10-如果鍾意食花甲嘅朋友 不妨試下佢嘅新鮮花甲小編見到隔離枱有人叫咗 成碗都係花甲 好吸引🤣-蒙麵紅磡差館里9-15號協輝大廈地下1號舖#SeeFoodGhost#SeeFoodGhost紅磡#SeeFoodGhost港式#SFG💛
💛

#SeeFoodGhost紅磡
#SeeFoodGhost港式
#SFG💛
2020-08-02 251 浏览
講到出名嘅車仔麵店,蒙麵一定榜上有名。今次試咗油麵加三款餸,包括陳皮魚蛋、滷水大腸同埋黑椒牛根丸。陳皮丸蛋幾特別,唔係到到都可以食到;黑椒牛根丸就大大粒,夠曬彈牙。不過講到我最鍾意嘅就一定係佢地嘅蜜汁叉燒串,即叫即製,燒到金黃多汁,仲有啲燶燶地,相當惹味香口,淨係嚟食呢個叉燒串都物有所值。
2020-07-26 217 浏览
⭐️招牌蜜糖叉燒串⭐️($22@1串,42@2串)「叉燒好食,要等!唔等得,唔好食!」<餐廳告示> 蒙面出名寸😂同選用上等嘅食材👅,叉燒選用梅頭肉,粒粒都好厚身,咬落淋身。老闆係燒既時候會不停搽上麥芽糖,令佢香噴噴之餘咬落口仲會脆卜卜。一定一定要食! 🗣提提大家,一定要攤凍啲先好食如果唔係就好似我咁,一黎到擺落口記好容易辣親個口㗎啦👄🕋環境指數:7/10 店鋪較細,但都坐得舒服😋美味指數:10/10 依間小店樣樣都好好食,值得出多幾個post。下次再幫襯嘅時候會再介紹其他好食嘅嘢。👩🏻‍🌾服務指數:6/10 第一次食既,可以望下餐廳告示,記得自己寫枱號。大家手足,自己招呼自己啦🤝🤑抵食指數:9/10🙋🏻‍♀️推介指數:10/10支持小店💕最後小貼士,有時舖頭係紅日會唔開,如果特登去嘅,可以打電話去問下開唔開。——港人當自煮——
⭐️招牌蜜糖叉燒串⭐️($22@1串,42@2串)
「叉燒好食,要等!唔等得,唔好食!」<餐廳告示>

🕋環境指數:7/10
店鋪較細,但都坐得舒服

😋美味指數:10/10

——港人當自煮——
招牌蜜糖叉燒串
招牌蜜糖叉燒串
  • 招牌蜜汁叉燒串
依間💛一直都係我嘅口袋餐廳 讀Poly人必食!必定要推薦揀蕃茄薯仔湯底 食得出係熬出嚟 好清甜 唔係茄膏個種死死嘅酸甜味 而且薯仔大大舊 變相好似多左個餸😆配菜方面 揀咗蘿蔔 好甜好腍 泰式魚餅食落去帶有香茅味 相反溏心鹵蛋就比較遜色 都溏心但就無滷水味 辣菜脯係一定要加!!仲有必點小食 蜜汁叉燒串 即叫即整需時 食到個麵一半左右就上枱 一上枱好香燒烤味 叉燒肉質彈牙 有嚼感 唔係霉霉爛爛個種 每咬一啖啲蜜汁都爆出嚟 好想encore🤤🤤

2020-07-21 258 浏览
🌟香菇貢丸+蠔油冬菇+金錢牛肚+溏心滷蛋+新鮮花甲+蒙麵+沙嗲牛腩兩款汁新鮮花甲必嗌!一開頭以為係另外叫 點知原來係鋪埋係麵上面🤣勁鮮味同埋大粒😍蒙麵同烏冬差唔多 偏淋d😖貢丸冬菇金錢肚正正常常 溏心滷蛋唔入味 好淡🌟香菇貢丸+南乳豬手+五香牛筋+ 溏心滷蛋+粗麵+ 沙嗲牛腩兩款汁粗麵都係煮得好淋🤭南乳豬手d肉質好乾 唔入味🤢五香牛筋正常⚠️ 依間車仔麵d汁整得唔錯😋但係麵質煮得過淋(一蘭食超硬麵質既人來講🤣)⚠️間舖都好有性格 最好留意返佢牆上寫既注意事項 先好order🤣⚠️手沖野飲麻麻 叫左$12雞翼都唔錯 夠入味 兩個人係度食左$166 疫情下外賣返去食更好😉

蒙麵同烏冬差唔多 偏淋d😖
貢丸冬菇金錢肚正正常常 溏心滷蛋唔入味 好淡

粗麵都係煮得好淋🤭
南乳豬手d肉質好乾 唔入味🤢五香牛筋正常

2020-07-17
  • 新鮮花甲
Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_港式=================📍必試鮮甜蕃茄薯仔湯底 -- 蒙麵🍜💛見過唔少foodie介紹呢間霸氣麵店,前幾日就同咗@hungrypiggiess一齊去試下😘----------------------⭐️自選車仔麵麵底:蒙麵($20)特濃蕃茄薯仔湯底($12)韭菜餃($9)柱侯牛腩($12)菜甫蛋角($10)湯底超級足料,店主用上10幾斤蕃茄同薯仔新鮮熬製,鮮甜濃郁,仲有大量茄蓉同大大舊薯仔食😍蒙麵嘅口感好特別有啲似烏冬,食落口感滑捋捋,無烏冬咁粉,有啲似圓柱形嘅粉皮哈哈😹韭菜餃每日新鮮製造,皮夠薄,餡料滿滿好香🤤🤤而且小編幾中意佢菜嘅份量比肉多少少,食落唔會太油膩👍牛腩肉質軟腍但未算好入味,正正常常😛菜甫蛋角頗香口,如果菜甫份量多啲會更有鹹香🙈---------------------⭐️招牌蜜汁叉燒($22)叉燒係即叫即整,大約要等15-20分鐘,仲寫到明”叉燒好食!要等!”, “唔等得,唔好食!”,霸氣十足🤣食完就知道等一陣都非常值得!😍叉
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_港式
=================
📍必試鮮甜蕃茄薯仔湯底 -- 蒙麵🍜💛
⭐️自選車仔麵
麵底:蒙麵($20)
特濃蕃茄薯仔湯底($12)
韭菜餃($9)
柱侯牛腩($12)
菜甫蛋角($10)

---------------------
⭐️招牌蜜汁叉燒($22)
叉燒係即叫即整,大約要等15-20分鐘,仲寫到明”叉燒好食!要等!”, “唔等得,唔好食!”,霸氣十足🤣食完就知道等一陣都非常值得!😍叉燒用上脢頭肉,肉質好腍,好有肉香🤤再加埋面頭搽上嘅麥芽糖甜甜哋超好食😍一串有5粒,share食啱啱好❤️
----------------------
整體嚟講質素頗高,仲非常足料😛遲啲一定會再encore❤️
賣相:7/10
前往方法:黃埔站A出口
2020-07-16
午餐
2020-06-26 235 浏览
蒙麵3餸車仔麵蜜汁叉燒價錢💲: $~50/ $22好味程度😋: 4.7/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 3.8/5回頭率😚: 4.5/5-終於到介紹呢間車仔麵了,真係好好好食!但小店,位置有限,成日都要排隊🧐 店主仲係好有性格,話唔好食可以唔比錢,好多都幾串的說話,點知佢又真係好正,好值!-佢啲車仔麵偏貴既,但真係好多料又大碗。湯底就叫左佢地招牌的蕃茄薯仔湯,真係好濃好杰,啲薯仔仲煮到爛爛地好正🥰 我就叫左蘿蔔,但可惜佢唔太入味,係幾甜,但比較一般🧐 另外仲有豬紅,呢個反而好入味,質地唔鬆散,啱啱好,又唔會腥👍🏻仲有韮菜餃,呢個勁推🤩雖然得2隻,但好大隻,入面啲餡好飽滿!😋 肉唔多但充滿韮菜,好香😗皮都厚薄適中!仲有有個辣汁魷魚,呢個係另上既,但每一條或一舊都切到好細,所以好易咬。辣汁入晒味,正😍-除左麵正,令我最想返去食係串蜜汁叉燒🤯真係好食到唔識形容,雖然廿幾蚊串,但佢好大串,有成5-6大舊。每舊都肥瘦得宜,好香口,唔會太硬😬味道係用叉燒醬同有小小酒味咁醃,入晒味😝面仲有層麥芽糖咁,好好食❤️ 最緊要燒得夠,有燶邊!唔知有冇人認同叉燒有燶邊先好食呢😛 所以呢間
蒙麵
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 3.8/5
回頭率😚: 4.5/5
除左麵正,令我最想返去食係串蜜汁叉燒🤯真係好食到唔識形容,雖然廿幾蚊串,但佢好大串,有成5-6大舊。每舊都肥瘦得宜,好香口,唔會太硬😬味道係用叉燒醬同有小小酒味咁醃,入晒味😝面仲有層麥芽糖咁,好好食❤️ 最緊要燒得夠,有燶邊!唔知有冇人認同叉燒有燶邊先好食呢😛 所以呢間回頭率100%!!
2020-06-22 257 浏览
大熱天時要排半個鐘,喺為左愛地係責任?喺為💛美食呀!呢到嘅車仔麵之所以要等,原因係1. 鋪面細 2. 老闆慢工出細貨 3. 多人食!呢碗有新鮮花甲(賣完即止)、菜譜煎蛋、蠔仔煎蛋同埋冬菇,你見到啲餸堆到幾高就知佢真係非常足料,湯底因為👩唔食辣就要左番茄薯仔湯,飲落好有屋企味道,花甲大隻鮮甜冇沙,真係好食!麵底揀咗呢到嘅招牌蒙麵,口感似烏冬 X上海面,腍滑口感好食!而👨因為好辣,就食左辣魷魚,蠔仔煎蛋同埋牛腩,配上自製辣醬,香辣刺激十足,令人大汗淋漓,牛腩炆得入味又軟腍,蠔仔煎蛋食到粒粒蠔仔,真材實料架喎!最後我地仲試埋即燒叉燒,甜蜜、燶邊、食到肉味,要等廿分鐘都值! 最後飲埋支裝麥精,埋單每人$80。其實呢到食麵唔可以用車仔麵嚟形容,應該話係食一份對食物精益求精嘅堅持💛💛老板同香港人一樣,要繼續撐下去
花甲蠔仔煎蛋蒙面

菜圃煎蛋牛腩辣魷魚蒙麵

花甲蠔仔煎蛋蒙面
菜圃煎蛋牛腩辣魷魚蒙麵
2020-06-15 169 浏览
今次為大家介紹的黃店是蒙麵。這間蒙麵算是我吃過最好吃的車仔麵之一。據同行好友說,座落在POLY附近的蒙麵,在午餐晚餐時候是必定有長龍的,而這次也不例外,等了6張檯才到我們入座。店面非常非常小,坐得也是相當辛苦,大概只有兩個人坐在一張中學書檯吃飯的空間🤭。
這次點了最出名的蕃茄薯仔湯底配油麵,而同行好友點了麻辣湯底也是配油麵。配菜方面我點了牛腩、多春魚🐟和韭菜餃🥟,而好友則點了滷溏心蛋🥚、陳皮魚蛋和蠔仔煎蛋,另外我們也加點了一份蜜汁叉燒串。
一上菜便嚇倒了🤯,蒙麵的麵份量普通女生是吃不完的,更別說湯底還有很足料的薯仔🥔和蕃茄呢🍅。在等上菜的時候做了一點research,原來老闆每天都親自去街市挑選蕃茄,一鍋蕃茄湯底用了十幾斤蕃茄去熬製。一喝湯,果然不負期望,香濃鮮甜的蕃茄味配合入味的薯仔,是我嚐過最好的車仔麵湯底之一😍。煲得溶溶爛爛的薯仔也令湯底更易掛上麵條,每一口麵都帶濃厚的蕃茄香。油麵軟硬適中,掛湯也不錯,不過就被這出色的湯底給比下去了。

再說說配菜,多春魚🐟炸的火候掌握很好,外脆內軟,老闆的選料很不錯,多春魚肉質非常飽滿而且沒腥味;韭菜餃🥟每隻都非常巨大,咬下去也是滿滿的韭菜香,不過稍嫌外皮比較厚;牛腩燜得非常入味,肉質用筷子便能夾散而不失肉香,當天給的坑腩位置不錯,肥瘦適中,比不少粉麵檔做得還要好。
至於蜜汁叉燒🤤($22),果然對得住招牌之名,外層焦脆的蜜汁剛好包覆住彈牙的厚切半肥瘦叉燒,入口同時帶著燒烤的香氣、肉香、油香和麥芽糖的香氣,叉燒的瘦肉部份非常細嫩且完全沒有乾柴的感覺。不過有一點挑剔是,叉燒外層的油脂不太有入口即溶的質感,令口感扣了一點分。整體而言,單是這串叉燒已經有再來的理由。

另外我也嚐了些好友點的東西。好友點的麻辣湯底相對普通,花椒及其他香料的香氣很足,但鹹味是偏向「死鹹」的那種😢,味道層次不太足夠,如果用骨頭熬點鮮味進去會好得多。配菜的陳皮魚蛋和蠔仔煎蛋不錯😍,陳皮魚蛋的口感結實,陳皮和魚肉的味道都很香。蠔仔煎蛋是家常的那種全熟蛋角,蠔仔很足料,吸滿湯後吃又是另一風味🤔。溏心蛋則是非常好吃,熟度剛好,蛋香亦非常濃厚,不過稍嫌不夠入味🤭,淋點碟上的滷水在蛋黃上再吃會較好。
整體來說,蒙麵真的是「周身刀張張利」的代表,一間車仔麵店可以把不少品項做到如此出色也是大開眼界👀。叉燒和溏心蛋算是必點的、蕃茄薯仔湯也是必配的湯底,不少配菜也有驚喜,值得再光顧試試其他菜色。
P.S. 記得要加辣菜圃!!! (免費的hehe)
2020-05-28
  • 溏心鹵蛋
  • 蕃茄薯仔湯
2020-06-14 131 浏览
蒙麵由以前舊鋪開始就食到宜家,老闆係個十分有性格既人,對做每樣食物都好有要求。每次食蒙麵我都只會叫同一個湯底,就係蕃茄湯,佢既蕃茄湯真係每次都會令人記得,十分足料,有大大粒既蕃茄同薯仔,而且完全食唔到味精,係天然既調味。車仔麵既餸都有驚喜,下午茶時間食最抵,可以平啲食雞翼。佢既燒叉燒都好出名,每次去都必叫,佢有少少貴,但絕對真材實料,物有所值!另外,今次第一次試左個限定既花甲,都係有少少貴,但非常鮮甜好食!肉厚而且份量足!下次如果有都會再叫。

2020-04-10
2020-06-09 172 浏览
難得去紅磡,個腦就飄左蒙麵出黎,餐廳開12點半,去到時1點4,已經排緊隊,都等左3個字。🍴喇沙湯底+油麵+大花甲+韭菜餃+蘿蔔+辣味魷魚一上台,被個size嚇親,好彩因為食左早餐,兩個人share,唔係一定食唔曬。花甲有鮮味帶甜,必食;辣菜圃夠爽脆;蘿蔔大塊無渣;辣味魷魚就普通,可以唔叫;韭菜餃自己包,皮薄菜多,唔錯;湯底無想像中咁出色,層次感唔夠豐富,下次會想試蕃茄。🍴蜜汁叉燒即叫即燒,好食啊,如果燒得再燶少少更正。

🍴喇沙湯底+油麵+大花甲+韭菜餃+蘿蔔+辣味魷魚

🍴蜜汁叉燒

即叫即燒,好食啊,如果燒得再燶少少更正。

2020-06-05 178 浏览
早兩晚到麵店堂食,座位少,客人之間互相距離偏接近,坐無虛席,店外亦須排隊等候。入店前,並沒有什麼量度體溫安排,這其實都不大問題,但負責煮食嘅店長,將口罩長時間置於下巴位置,並沒戴上,喺現時抗疫時間,實在有點欠穩妥。反而另外兩位女工則有戴好。整體嘢食其實都幾好食,包括蠔仔煎蛋,陳皮魚旦,牛筋,牛肚...等等,另外,唔食麵嘅亦可選擇菜底,菜嘅份量都幾足(另見圖片)。希望食店,能多注意衛生情況,尤其現時香港疫情仍未退。定必常再來。🙂

入店前,並沒有什麼量度體溫安排,這其實都不大問題,