2023-07-21 45 浏览
這間位於銅鑼灣的老字號華香雞,老闆由養雞起家,繼而創辦食雞專門店,主打烏龍茶香雞,憑著一份堅持及毅力,屹立至今超過35年。🌸一人豪華套餐 $88性價比高的套餐推介,套餐包括有華茶雞、鮮雞腎、雞湯白菜、白飯及老火湯。華香雞拼茶香雞,同樣肉嫩無失手。是日老火湯是木瓜湯,無落味精,味道清淡。白飯更可加$3轉黃薑飯,加上鮮雞腎,拌飯一流。🌸滷水豬腳 $32滷水好入味,豬腳爽口帶膠質感。🌸紹興醉雞蛋 $12醉香味濃,風味十足。

🌸一人豪華套餐 $88

華香雞拼茶香雞,同樣肉嫩無失手。

🌸滷水豬腳 $32
滷水好入味,豬腳爽口帶膠質感。

🌸紹興醉雞蛋 $12
醉香味濃,風味十足。

2023-07-21 43 浏览
ෆ 灣仔華香雞ෆ 朋友話帶我去叫🐔?佢話呢間餐廳好好味 專係食🐔𝙘𝙥值好高 又抵食又好味✨如果你鍾意食好味嘅雞肉料理 呢度絕對係你首選💓我試咗一人豪華套餐🍽️華茶雞飯 個名好特別 其實係華香雞拼茶香雞 一次過滿足哂我兩個願望~啱哂三心兩意嘅我(。☌︎ᴗ☌︎。)❤︎仲有鮮雞腎 好爽口~朋友就佢哋嘅醬油蒜香雞 都係好多人鍾意嘅一款菜佢哋啲雞肉用獨家秘製嘅醬油蒜香調味 好有特色🍗ෆ 推介菜式ෆ 一人豪華套餐 $𝟴𝟴醬油蒜香雞$𝟱𝟳ෆ 灣仔華香雞灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖 ෆ #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
ෆ 灣仔華香雞ෆ

朋友話帶我去叫🐔?
佢話呢間餐廳好好味 專係食🐔
𝙘𝙥值好高 又抵食又好味✨
如果你鍾意食好味嘅雞肉料理 呢度絕對係你首選💓
我試咗一人豪華套餐🍽️
華茶雞飯 個名好特別
其實係華香雞拼茶香雞 一次過滿足哂我兩個願望~
啱哂三心兩意嘅我(。☌︎ᴗ☌︎。)❤︎
仲有鮮雞腎 好爽口~

朋友就佢哋嘅醬油蒜香雞 都係好多人鍾意嘅一款菜
佢哋啲雞肉用獨家秘製嘅醬油蒜香調味 好有特色🍗

ෆ 推介菜式ෆ
一人豪華套餐 $𝟴𝟴
醬油蒜香雞$𝟱𝟳

ෆ 灣仔華香雞
灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖 ෆ

2023-05-14 166 浏览
今日母親節!專程去華香雞食飯!有十多年冇幫親過了!以前住旺角一星期幫親起碼三次!自從搬咗去東九龍便很少幫親!輾轉多年從朋友口得知華香雞仲有兩鋪營業中!荃灣、灣仔,但偏偏選擇了灣仔呢間,簡直••唉!剛中午入店,環境衛生惡劣,臭味冲天,坐位不多!只見一枱四人客!剛坐低已經想起身走人,不過老婆知道我專程過嚟食鷄懷舊下!便勉強坐下叫了一份華香茶香鷄雙拼半隻,一碗例湯、白飯一碗!鋪得兩個男人,全程落單斬鷄都冇帶手套口罩同一人!上齊枱上,見到己經覺得唔係嗰樣嘢!冇辦法已經洗濕個頭!老火湯喺冇落味精嘅,但湯味很淡,睇到嗰碟鷄完全走晒樣,伏唒!以前啲鷄係瘦身型,皮脆肉香!今日嘅鷄就。沒鷄味,肉淋,沒茶香味、有異味(不新鮮),任何一間燒臘舖都好過佢!我懷疑只是有人掛羊頭賣狗肉之疑!枉費華香雞創辦人心血!我可以話比你哋知灣仔華香鷄唔係以前正宗華香鷄!簡直有辱華香鷄創辦人聲譽!伏、伏、伏!😮‍💨
低已經想起身走人,不過老婆知道我專程過嚟食鷄
懷舊下!便勉強坐下叫了一份華香茶香鷄雙拼半
隻,一碗例湯、白飯一碗!鋪得兩個男人,全程落單斬
味精嘅,但湯味很淡,睇到嗰碟鷄完全走晒樣,伏
唒!以前啲鷄係瘦身型,皮脆肉香!今日嘅鷄就。
沒鷄味,肉淋,沒茶香味、有異味(不新鮮),任何一間燒臘
舖都好過佢!我懷疑只是有人掛羊頭賣狗肉之疑!
枉費華香雞創辦人心血!我可以話比你哋知灣仔華
2023-05-07 127 浏览
食厭咗西餐,有時都想食下中式野,經過灣仔見到呢間老字號華香雞好多人食,就決定一試!一人豪華套餐想試晒兩款雞,有齊招牌華香雞同烏龍茶香雞,雞腎同白菜,仲配老火湯或熱飲☕️,就應該嗌呢個套餐😋烏龍茶香雞經過煙燻,味道濃郁,顏色似豉油雞,華香雞有啲似白切雞,雞肉嫩滑,配埋自家製薑蓉,味道特別好食。可以選擇白飯或者薑黃飯,好有特色。滷水拼盤有豬耳豬肉豬手雞蛋同雞腎,全部都做得好入味😛 點上豉油最適合撈飯🤣

滷水拼盤
2023-05-06 83 浏览
諗住做完嘢求其附近食啲嘢,見到呢間嘅雞套餐幾抵,坐入去order之後,見啲餸都幾靚,跟住就忍唔住叫埋個鱔。兩個餸都好好味,好味道一個人食晒🤣。服務又好。而家呢間已經放喺我必食list 到,下次帶埋阿媽嚟。返到屋企諗住寫食評見到原來都幾多好評。👍🏻。weekend搵到一間好食肆。服務態度都好好。套餐嘅食物已經多,叫埋薑蔥白鱔,只需$206。我就覺得超抵。地方算舒服服,只是有一點凍。開心的是,有足夠的蛋白質吸收,對運動人士啱食。
2023-05-06
  • 一人豪華套餐
  • 薑蔥白鱔
作為一個支持香港保留傳統文化嘅一群小薯仔,深信大家肯堅持一定會成功;今時今日可以用 55蚊食一碟足料雞飯送埋碗老火湯,雞重雞味、食嘅係一份心意同人情味,絕對唔係粗製濫造大商場嘅食肆可以比較。喺香港追夢真係相當唔容易,可能大咗太多冇咗先嚟後悔,所以依家更加會份外珍惜傳統老店。創業超過35年,被生活推著走仍要堅持呢個價格同秉持食物質素水平,華香雞陳太親口同我講:真材實料嘅意思係要用原材料真嘅本質、靚嘅貨,聽佢講完再拍埋佢整盆菜成個過程,我真係好感動,亦真心推介俾大家真係好好味係好得!!!香港人出名鐘意新鮮感,周圍咁多選擇,你大可選擇海味矜貴煲同廣告效應,我會選擇 「真材實料」重要好味、足6人份!陳太我同你講,以後買嘅盆菜都只會買你,因為我知道出面唔會食得返呢個水準
真係好好味係好得!!!
華香雞盆菜
招牌華香雞及茶香雞
2023-02-09
等候时间
5 分钟 (堂食)
華香雞盆菜
招牌華香雞及茶香雞
  • 招牌華香雞
2023-04-30 82 浏览
“深度二人套餐”($238)之前成日見有人推介呢間華香雞上網搵搵資料發現原來餐廳1988年已經開業至今已經35年但都人氣不減所以點都要搵時間過嚟食返餐😝2個人嚟最岩就係叫返個深度2人套餐呢個餐包咗半隻華茶雞,滷水拼盤,雞湯白菜配上薑黃飯,白飯,老火湯一次過食到華香雞同茶香雞好正😍華香雞超級嫩滑,而茶香雞就煙燻味十足🤤個人就鍾意茶香雞多啲😝食到停唔到口🤣滷水拼盤都好豐富☺️有醬豬手,醬豬耳,腩肉片,鮮雞腎,雞蛋全部都滷得好入味😋點埋帶點微辣嘅蒜香醬油一齊食好惹味😍呢個2人餐真心大份同抵食😆最後啲雞同滷味食唔哂要打包🤣
“深度二人套餐”($238)

之前成日見有人推介呢間華香雞
上網搵搵資料發現原來餐廳1988年已經開業
至今已經35年但都人氣不減
所以點都要搵時間過嚟食返餐😝
2個人嚟最岩就係叫返個深度2人套餐
呢個餐包咗半隻華茶雞,滷水拼盤,雞湯白菜
配上薑黃飯,白飯,老火湯
一次過食到華香雞同茶香雞好正😍
華香雞超級嫩滑,而茶香雞就煙燻味十足🤤
個人就鍾意茶香雞多啲😝食到停唔到口🤣
滷水拼盤都好豐富☺️
有醬豬手,醬豬耳,腩肉片,鮮雞腎,雞蛋
全部都滷得好入味😋
點埋帶點微辣嘅蒜香醬油一齊食好惹味😍
呢個2人餐真心大份同抵食😆
最後啲雞同滷味食唔哂要打包🤣
2023-04-29 65 浏览
經過灣仔被餐廳門口吸引住,應該會幾好食!一人豪華套餐華茶雞飯+ 鮮雞腎+雞肉白菜+老火湯店主話呢到既招牌係華香雞,以秘製汁浸製成,雞味非常濃厚,咬落去嫩滑仲有汁一半係茶香雞用茶煙燻成,茶燻味算幾濃郁香口,食完成口會有茶香味,兩者之下茶香雞會更出色!鮮雞腎有埋內臟賣嘅地方,一定係新鮮雞!咬落去爽口彈牙 冇腥味老火湯雞腳湯足料!雞湯白菜煮得剛剛好,唔會太淋雞湯浸落去甜甜地唔錯總結,高質雞飯經過灣仔一定要試吓!
經過灣仔被餐廳門口吸引住,應該會幾好食!

華茶雞飯+ 鮮雞腎+雞肉白菜+老火湯
茶香雞會更出色!

鮮雞腎
有埋內臟賣嘅地方,一定係新鮮雞!
咬落去爽口彈牙 冇腥味

老火湯
雞腳湯足料!

雞湯白菜
煮得剛剛好,唔會太淋
雞湯浸落去甜甜地唔錯

總結,高質雞飯
經過灣仔一定要試吓!
2023-04-27 61 浏览
華香雞係80年代開始已經係香港開始經營,雖經歷高低,但仍然屹立不倒。早前同朋友去咗銅鑼灣駱克道嘅分店食晚餐。我地大約7點左右去到,門口已經有好多人等緊位,我地大約等咗20分鐘就入座。餐廳空間唔算大,大約容納到20人左右。餐廳主打招牌雞飯外,仲有提供牛腩、鱔肉、滷水拼盤等,選擇都多。我地最後叫咗半隻雞加個牛腩套餐。🔻招牌華香雞味道:8/10價錢:$108招牌嘅華香雞用上白滷水熬製而成,鹹香味並重,而雞肉嫩滑,就算雞胸部位都唔會覺得鞋!食落更有啲滷水的香味~好食!另外佢地個薑蓉都十分出色,薑蔥切得幼細,口感細膩,而且唔會太油,同雞肉幾配搭。🔻原味清湯牛腩味道:7.5/10價錢:$57朋友叫咗個牛腩套餐,牛腩份量多,肥瘦均勻。牛腩吸收咗清湯,非常入味,而且每舊都帶點筋同油花,口感豐富!另外套餐仲會跟個白飯、白菜同飲品或湯。🔻雞湯白菜味道:7.5/10價錢:$25白菜份量多,雞湯味都算濃。

🔻招牌華香雞

價錢:$57

🔻雞湯白菜

味道:7.5/10
價錢:$25
白菜份量多,雞湯味都算濃。
2023-04-27 2661 浏览
Affordable,value for money Chinese restaurant@Wan Chai My families I went to a restaurant called "Wah Heung Chicken" (華香雞) located in 368-374 Lockhart road,Wan Chai 灣仔駱克道368-374號百齡大廈地下G2號舖This restaurant is famous for its chicken,original flavour and tea flavour chicken and also beef brisket,white eel and river fish cuisinesThai Style Curry Brisket With Rice/ Hotpot香濃咖喱牛腩飯/煲HKD$57..generous amount of beef brisket.the beef brisket is tender,juicy yet with a bite.piping hot.made to order.with crun

香濃咖喱牛腩飯/煲
HKD$57
piping hot.made to order
with crunchy fresh onion and celery on the bottom
flavour curry
tasty Highly recommended

Personal Luxury Set
(一人份)
(華香雞拼茶香雞)+鮮雞腎+雞湯白菜
Wah Heung Special Chicken Rice+Chicken's Gizzard+Cabbage
配白飯(黃薑飯+3元)和老火湯

can try on both original flavour chicken and oolong tea chicken at one time!
generous portion
Chicken's Gizzard is fresh ones not the frozen ones

Oolong Tea Smoked Chicken With Rice
烏龍茶香雞飯
HKD$55
soft,tender and moist
all in all,generous portion,economic price
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
  • ThaiStyleCurryBrisketWithRice/Hotpot 香濃咖喱牛腩飯/煲
2023-04-25 74 浏览
華香雞——深度體驗套餐華香雞和茶香雞:華香雞內裡肉質鮮嫩多汁,而茶香雞更帶有淡淡的茶香味。兩者的味道都非常獨特,值得一試。金牌滷水拼盤:每一種食材都經過了精心的烹調,口感非常鮮美,尤其是滷豬耳,口感韌而不柴,非常有嚼勁。雞湯白菜:湯汁清澈,味道清淡,非常適合搭配其他重口味的菜餚食用。黃薑飯:米飯和黃薑的比例非常適中,香味十足,口感綿密。老火例湯:滋補濃郁,口感醇厚兩個人其實都未必食得晒因為真係非常豐富😋😋
華香雞——深度體驗套餐

黃薑飯:米飯和黃薑的比例非常適中,香味十足,口感綿密。

老火例湯:滋補濃郁,口感醇厚

兩個人其實都未必食得晒
因為真係非常豐富😋😋
2023-04-24 50 浏览
呢間餐廳係一啲識飲識食朋友介紹比我,本身諗住去荃灣分店試,但今日出開灣仔,原本呢邊都有,我同朋友就去試下餐廳裝潢係行古色古香路線,仲好企理乾淨,睇下餐牌就當然要試下佢既華茶雞,我地叫咗一人豪華套餐,雙拼可以一次過試晒華香雞同茶香雞,仲配埋鮮雞腎同雞湯白菜,睇得出好用心咁比我地試哂雞既唔同部位,同埋烹調手法首先講下雙拼雞,真係各有特色,雞件好滑同肥美,而茶香雞又再多啲層次,啖啖都有茶香味,真係入哂味,而黃姜飯亦都好香,粒粒分明而另外又叫咗個蒜蓉雞湯菜煲,估唔到佢都有驚喜,蒜蓉味好香,菜又用雞湯浸,食得出完全無味精,仲有個煲熱住,所以食完都仲熱辣辣整體來講,好值得試試呢間餐廳,得閒都要買外賣茶香雞比屋企人試吓先得

首先講下雙拼雞,

2023-04-23 70 浏览
灣仔美食雲集,所以喺度生存得嘅舖頭都一定有啲料到!喺眾多美食之中,我哋今日揀咗呢一間專門食雞嘅餐廳!聽店員講佢係創立於1988年!已經係30幾年嘅老字號啦!佢最出名嘅係華香雞同茶香雞,華香雞即係白滷水雞,茶香雞就係烏龍茶勳出來既雞肉!所以同出邊食嘅味道好唔同!華香雞雞肉好鮮味嫩滑,雞皮好滑,味道鹹鹹地!茶香雞就更有特色,睇個樣似豉油雞,但係有好香嘅烏龍茶味,雞肉亦都係好嫩滑!其實同朋友去食,我哋係叫咗一個深度二人餐,但係份量其實足夠三個人食!最重要係性價比好高,擺到成枱買單都係二百幾蚊!灣仔你講咁嘅質素嘅食物有咁高,性價比真係難得呀!之後一定唔會再幫襯!BTW,店員哥哥仔話鼎盛時期有成10幾間分店,而家剩返兩間,咁好食嘅嘢千祈唔好俾佢失傳,大家都去幫襯吓!
灣仔美食雲集,所以喺度生存得嘅舖頭都一定有啲料到!
2023-04-23 50 浏览
食雞宜家醒目,要食好味既雞,就來華香雞。灣仔華香雞,出名食雞食滷味,第一次來到呢度食晚飯,原來好多套餐選擇,而且有好抵食啊。1. 特色四寶套餐(華茶雞飯+滷豬耳+滷腩片,配薑黃飯加老火湯)$88+$32. 欖角白鱔飯餐(薑黃飯+老火湯)$731. 華茶雞係雙拼,華香雞拼茶香雞,兩種不同特色可以一次過試,好特別的口味,送飯一流一定要試這裡的雞肉。另外滷豬耳和滷腩片都好入味喔。欖角白鱔就熱辣辣上桌香噴噴,要撈埋d汁送飯,超級開胃滋味。另外加$3可以轉薑黃飯,十分正宗的薑黃飯,喜歡的可以試試哦。另外還加了滷鮮雞腎同雞湯白菜🥬,也是很出色的小菜,喜歡雞湯白菜🥬,多吃菜健康,同時也可以喝口雞湯也不錯,喜歡的話可以點來吃吃喔。
食雞宜家醒目,要食好味既雞,就來華香雞。
2. 欖角白鱔飯餐(薑黃飯+老火湯)$73

2023-04-15
等候时间
5 分钟 (堂食)
2023-04-21 39 浏览
呢間舖名聽就聽得多,今日行過附近,都有唔少人等緊,除左有local街坊客仲有好多遊客。見佢除左出名既雞之外,都有其他餸。第一次食,一定要叫出名既餸同埋一個小菜🤭 見其他食客都係咁叫,一齊share. 呢啲上菜好快,店員好友善、勤快。一人豪華套餐 - $93套餐抵食,有一人或二人,雞或者滷水既選擇。我地揀左華茶雞飯+雞腎,飯轉雞湯米(+$5.0),跟餐送雞湯白菜同老火湯。兩款雞,華香雞係白切雞,係呢到既皇牌之一,白切雞就算雞胸部分都好滑,雞皮爽口,特別欣賞佢既蔥蓉,切到非常細緻。茶白雞就係用左烏龍茶去浸制既,茶味濃,亦有鼓油既香甜,咁岩有雞髀食,啖啖肉,正!雞腎都好爽口。 跟餐既雞湯米同白菜,湯頭都好清甜,味道適中。 老火湯今日係眉頭雞腳湯。今餐真係由內到外既全雞餐。潮式沙茶牛腩 - $60呢個都係好多人介紹既小菜,上到枱熱辣辣係滾果隻,佢仲用一個木桶裝住,打卡用岩晒。沙茶味非常濃郁, 牛腩夠晒稔, 仲有勁多蔥、莞茜、韭菜等, 好香。 跟餐配黃油飯一碗, 有香料味, 配上沙茶汁, 都好Match. 凍檸茶 - 跟餐$3/淨飲$18天氣開始熱, 嘆返杯凍檸茶就最岩, 係正宗茶餐廳風味, 解

一人豪華套餐 - $93

潮式沙茶牛腩 - $60

凍檸茶 - 跟餐$3/淨飲$18
天氣開始熱, 嘆返杯凍檸茶就最岩, 係正宗茶餐廳風味, 解渴!