2006-08-25 48 浏览
昨天中午又約即興飯局。時間人物依舊﹐地點則兜兜轉轉﹐最後去了一間上樓的潮州茶餐廳-- 華苑。還未坐穩﹐侍應已急不及待先送上每人一碗例湯。喂, 使唔使快成咁呀?? 看看是日午餐的選擇﹐跟潮州菜沒半點關係﹐完全是普通茶記的感覺﹐雖然經濟﹐但實在看不過眼﹐便看看其它有甚麼好吃。哈! 原來還有潮式午餐﹐雖然不是天天不同﹑日日精選﹐但看下去總算較為像樣。我們三人﹐就選了三個餐﹐滷水五花腩﹑煙鴨胸﹑及秋刀魚。秋刀魚最遲點﹐但最快上桌﹔做法是跟平常打冷吃的大眼雞差不多﹐唯一分別是將條魚開半而非原條上。大家都飢腸轆轆﹐急不及待地下筷去拆解此味。肉質有點實﹐而味道最初吃是有點腥的﹐但吃下去亦不是那麼差﹐點上豆醬吃﹐總算可以﹐而且大家越吃越滋味﹐是三道菜中最快清掉的。煙鴨胸﹐鹹味十足﹐味道就似煙火腿﹐而且質太乾硬﹐大家一致認為是買回來的貨色﹐也就沒甚麼好講的了。我個人則認為這幾片火腿味鴨片﹐用來夾麵包會更好味。滷水五花腩是三樣中最出色的﹐肉質半肥瘦相間﹐略帶點軟骨﹐煮得亦頗入味﹔切成約一分厚薄﹐送飯剛好。墊底的豆腐也吃得過﹐絕非陪跑角色﹔開半的滷蛋味足但較硬﹐相比之下不及豬肉及豆腐﹐只算是配角。環境及服務
昨天中午又約即興飯局。時間人物依舊﹐
地點則兜兜轉轉﹐最後去了一間上樓的
潮州茶餐廳-- 華苑。

還未坐穩﹐侍應已急不及待先送上每人
一碗例湯。喂, 使唔使快成咁呀??

看看是日午餐的選擇﹐跟潮州菜沒半點關
係﹐完全是普通茶記的感覺﹐雖然經濟﹐
但實在看不過眼﹐便看看其它有甚麼好吃。

哈! 原來還有潮式午餐﹐雖然不是天天不
同﹑日日精選﹐但看下去總算較為像樣。

我們三人﹐就選了三個餐﹐滷水五花腩﹑
煙鴨胸﹑及秋刀魚。

秋刀魚最遲點﹐但最快上桌﹔做法是跟平
常打冷吃的大眼雞差不多﹐唯一分別是將
條魚開半而非原條上。大家都飢腸轆轆﹐
急不及待地下筷去拆解此味。肉質有點實﹐
而味道最初吃是有點腥的﹐但吃下去亦不
是那麼差﹐點上豆醬吃﹐總算可以﹐而且
大家越吃越滋味﹐是三道菜中最快清掉的。

煙鴨胸﹐鹹味十足﹐味道就似煙火腿﹐而
且質太乾硬﹐大家一致認為是買回來的貨
色﹐也就沒甚麼好講的了。我個人則認為
這幾片火腿味鴨片﹐用來夾麵包會更好味。

滷水五花腩是三樣中最出色的﹐肉質半肥
瘦相間﹐略帶點軟骨﹐煮得亦頗入味﹔切
成約一分厚薄﹐送飯剛好。墊底的豆腐也
吃得過﹐絕非陪跑角色﹔開半的滷蛋味足
但較硬﹐相比之下不及豬肉及豆腐﹐只算
是配角。

環境及服務都無﹐完全是地痞茶餐廳格局﹐
想要坐得舒舒服服地享受一個午餐﹐就不
要考慮這裡了。但作為麻甩Lunch的地點﹐
又可以算是ok 的。

如要看大一點的相片﹐可以去以下連結:

2006-06-26 30 浏览
同朋友唱完k搵飯食, 原本去Tokichi, 不過剛剛過了10:00pm的last order時間, 於是去了華苑食兩食就飛返屋企睇波. 4個人, 叫了5樣野.胡椒豬肚湯: 胡椒味很重, 幾辣, 但個人喜歡這辣的版本, 不過有點偏鹹. 豬肚易咬, 唔錯.方魚肉碎粥: 要了$68的中size, 份量比想像中大. 不過不失.鵝片拼大腸: 鵝片同周圍都係咁上下. 韭菜豬紅: 個汁幾夠味的, 個人怕濃汁, 所以用湯飯的湯過了少少水, 但都唔會太淡, 都ok. 最遲上的是金瓜烙. 不過由於太飽, 所以由晚上會睇波的我先包了4件, 我們再即席瓜分了其餘的2件. 像麥記薯條般粗的南瓜條煎成餅, 上面灑了砂糖和花生碎, 像糖不甩般. 熱辣辣上台, 微脆, 加上甜甜地, 幾好味的. 不過返到屋企已然腍晒, 同埋出油了, 沒吃多少啖便放棄了, 反正晚上真的沒有quota了. 食物ok. 服務生雖然有點遊雲及唔得醒目, 但態度卻不是差, 總括是可以的.

4個人, 叫了5樣野.

鵝片拼大腸: 鵝片同周圍都係咁上下.

2006-05-28 33 浏览
在食家同事推介下, 某平日晚便來了這裡吃潮菜, 他推介我要沙茶牛肉炒河& 鹵水鵝肝~鹵水蛋- 女友愛吃所以便叫了, 後來發現原來鹵水鵝又有一人隻蛋, 可惡的侍仔又唔提吓人...anyway, 有d咸~普寧豆腐- 已經係成晚最好食的菜式, 唯一的原因係因為夠熱, that's all~鹵水鵝片拼肝&腸- 非常一般, 鵝肝食食下仲有沙...沙茶芥蘭牛肉炒粿條- 我好鐘意食咁樣的東西, 但其實不過不失而已..九肚魚烙- 我唔試評價這道菜, 因為我唔知點先叫好食; 個人標準黎講佢整得太腍, 唔似以前老廟d豪餅咁脆口, 而且好濟, 麻麻地...食物Overall其實都只係一般, 個侍仔好好service, 環境都係一般, 我諗黎一次就算了~

鹵水鵝片拼肝&腸- 非常一般, 鵝肝食食下仲有沙...

2006-01-03 24 浏览
除夕晚, 大伙兒一齊黎食.....皆因睇到食評唔錯~~一行六人~ 其實並唔肚餓.....只係小吃一頓~~1)川椒雞- 味道不錯~~人人都愛~ 但可能唔係食飯, 感覺好咸~~ 如果食飯, 可能味道剛剛好~ 配以炸之薄荷葉~ 正!!2)潮州拼盤- 有五花肉, 豬腸, 鵝片......味道ok 啦~ 都不錯~~ 3) 蠔仔洛- 哩個就一般~蠔仔份量不少, 但好似唔熟~~有少少水水地~ 而且煎得唔夠脆.....差少少!!4) 糖醋面- 都唔錯.....面身炸得幾脆.....裡面又軟軟地~ 加埋醋糖~~ 都ok!!朋友叫左兩個白飯.....結帳$237地方算乾淨~~ 服務都唔錯~~ 但唯獨上菜慢左d, 個晚客人唔多, 但連個拼盤都等左好耐~~ 其他都ok 既~~
除夕晚, 大伙兒一齊黎食.....皆因睇到食評唔錯~~
一行六人~ 其實並唔肚餓.....只係小吃一頓~~

朋友叫左兩個白飯.....結帳$237

2005-12-19 27 浏览
十一月回港,到這裏晚飯.初頭看到舖面以為不甚看頭但既來到而又因近酒店就式一式.估不到就無限驚喜,小小地方果然食物很有風味.我們點了凍鳥頭,滷水鴨,田雞粥等.服務一流,非常滿意的-餐.
(非会员)
2005-05-03 33 浏览
一行六人於上星期六晚gathering, 朋友介紹這裡的潮州野好底食, 咁我地就預早打電話去book左間房仔啦(真係一間好細的房,剛剛好夠我地座. 地方都算ok乾淨, 係冷氣唔係好夠.我地叫左凍烏頭($58),九肚洛($48), 蠔仔洛, 方魚粥, 炒菜, 炒聖子, 糖醋面, 炒魚面, 仲有反沙芋頭/蕃薯.我覺得最好食都係九肚洛同蠔仔洛, 炒聖子都正呀! 味道arm arm好,d蠔都幾新鮮! 聖子好肥美好好味呀! 不過, 炒魚面就一般啦..無乜特別. 反沙芋頭/蕃薯唔夠乾身, 攪到d糖好似熔熔地咁.. 唔係太好食.服務就一般啦.. 茶餐廳feel啦.. 叫人沖水都要叫幾次先至有人理..不過整體上係ok的.. 可以再去呀!

不過整體上係ok的.. 可以再去呀!
2005-03-11 38 浏览
近日同foodking兄食lunch多過同太座,哈哈!老實講,近年多左好多樓上舖,可想而知舖租有幾貴,要價錢平定要質素,有時好難選擇,原本foodking兄極力推介的糯米灌腸係lunch時間無得供應,退而求其次,要左一個套餐,內容唔重覆:川椒雞:過左火,乾身過頭,有d直頭燶左,得d珍珠葉好食.蠔仔粥:似乎上環陳勤記好d,陳勤記蠔仔大粒好多(可能貴d啦),味道無咁濃,個人喜好潮州食品味道較濃洌普寧豆腐併蝦棗:好新鮮熱辣,但一如foodking兄所講,無乜味道甜%應該係綠豆爽:即整,所以等好耐,淡口左d,不過小弟唔好煻水,無乜所謂服務真係唔得,寫單阿姐面燶燶,可能得佢一個寫菜啦!好多時都手忙腳亂,有待改進!
近日同foodking兄食lunch多過同太座,哈哈!
川椒雞:過左火,乾身過頭,有d直頭燶左,得d珍珠葉好食.

2005-03-10 29 浏览
阿爐兄放假,得閒過黎尖咀陪下小弟食Lunch,真係感激不盡。尖咀搵野食,爐兄當然交個波給我了。我就抬搵左呢間潮洲,諗住等阿爐兄食下果個糯米灌腸。上到去,至知糯米灌腸剛剛沒有,唯有叫個二人套餐吧。套餐有普寧豆腐、蝦棗、村椒雞、蒜蓉炒清菜、蠔仔粥及甜品麥米粥。普寧豆腐弄得不錯,外脆內軟而熱。蝦棗就嫌雪房味好重,得個熱字,食落雖彈牙,卻沒有蝦的鮮味。村椒雞味道好像沒有以前我食到的好味,淡淡的,雞味亦稍欠,唯獨伴碟的珍葉炸得脆脆的,幾得。清菜是菠菜,略油,還有點老。蠔仔粥就唔錯,落了頗多蠔仔,亦食唔到沙,還加了大地魚煲,因而有陣魚香味,還沒有腥。甜品的麥米粥就稍稀又淡了,不食亦無損失。最弊呢排成日病,搞到冇咩胃口,好多食物都要靠阿爐兄清理了。
最弊呢排成日病,搞到冇咩胃口,好多食物都要靠阿爐兄清理了。
2005-02-27 18 浏览
一向少去打冷,主要是覺得衛生方面欠保障,但這間潮洲店例外。二人吃飯只點了三個菜:糯米灌豬腸、九肚魚烙及薯粉條炒菜。糯米灌豬腸是用腸衣灌以糯米、臘肉及花生等材,應該有用豬油,香味口感俱佳,但不宜多吃。九肚魚烙可以是個好嘗試,水份多的九肚魚以粉漿當成蠔餅煎封,既香且滑鮮甜,咸味適中,比起椒鹽有時過濃的味道感覺更好,也沒有剪蠔餅的油膩感。至於粉條炒菜,則比較失準,粉條被炒得細碎,也不是條分開糊在一起,咸味太重,但用料還可以,有腩肉絲、冬菇及蝦干。環境及食物質素不俗,但價錢不會比街舖的貴,是可喜的地。食譜選擇多,可以多約幾個人一起試。聞說其蘋果烙做得非常好,可以當甜點吃,不妨一試。
一向少去打冷,主要是覺得衛生方面欠保障,但這間潮洲店例外。

聞說其蘋果烙做得非常好,可以當甜點吃,不妨一試。
2005-01-23 26 浏览
一行三人黎食晚飯, 同一條街見到兩間華苑有人響度拉客, 原來只係新鋪同舊鋪之分, 基本上係一樣的. 我地去左舊鋪.餐牌選擇非常多, 又圖文並茂, 對於唔太熟潮州菜既我地, 花多眼亂得黎又睇得好興奮, 樣樣都想試. 結果要左:普寧豆腐----好大件, 熱辣辣, 外脆內軟滑.沙茶蟶子----多沙, 但肥美大隻, 加上唔係煮得太熟, 好岩我地口味.水瓜烙----好怕出面好多食肆, 整呢d乜乜烙都炸到油膩又死咸. 呢度標榜半煎煮, 果然唔算油膩, 質感少少煙韌. 水瓜味淡, 鍾意香口d既可以揀其他材料.梅糕燒骨----自稱係招牌菜, 雖然唔覺好特別, 但味道酸酸甜甜好醒胃, 又香口, 都唔錯.煎芋粿----芋頭切幼絲之後, 用腐皮捲成一大條, 再切厚塊煎成. 蘸個甜甜地既醬汁食, 好味.潮州炒魚麵----芹菜好香, 個魚麵質地似扎肉, 味道似魚蛋, 所以呢味似小菜多過炒麵.豆醬炒春菜----豆醬味唔濃, 春菜味似芥菜.反沙金銀----即係反沙芋頭拼蕃薯, 估唔到個甜品係成餐最令人失望既. 食開既係d糖成塊咁黐實件芋頭, 呢度就將蔥同糖炒埋, 再鋪響芋頭同蕃薯上面, 感覺完全唔同.環境係茶餐廳格

普寧豆腐----好大件, 熱辣辣, 外脆內軟滑.
豆醬炒春菜----豆醬味唔濃, 春菜味似芥菜.

環境係茶餐廳格局, 服務大致上ok, 其中一位侍應哥哥會主動介紹菜式, 好笑容又有禮貌. 我地唔知呢度既潮州菜味道正唔正宗, 但選擇真係多, 好多都未試, 有機會一定再黎.
2004-12-25 20 浏览
星期四晚有活動,同去的是公司的同事,佢要在尖咀附近等佢裝頭同裝身。都估到該類活動是無啖好食,所以就趁有限時間自己食少少野先。見呢度係樓上舖,吃得比較方便,就來試試。呢度看樣子是不錯的潮州菜館,牆上貼了不少名人及食家的合照,好似好掂。不宜吃得太飽,所以叫了個粉麵餐,要了潮州豬肉卷米線,及熱咖啡。雖然價錢平平地,估唔到碗米線都幾大碗。豬肉卷是切片上,似一片片札肉的,平舖在米線上。豬肉卷味道都不算很特別,勝在味精又唔係太重;湯底亦是清清的,全靠下了辣椒油才多點味道。好處是吃完應不會口渴,但就真係清淡左少少。咖啡是即溶貨色,如果要渴就提議要檸茶或檸水。看來名人、食家也沒有多大指引性,希望下次來真的吃潮州野,會好一點吧!埋單22蚊,又真係平,一試無妨。
埋單22蚊,又真係平,一試無妨。
2004-12-18 23 浏览
星期四晚,要食我最討厭的政治飯局,冇得推。潮洲老細話這店在隔離開多間,又這裡做得比較正宗潮洲菜,就決定今次帶埋其餘客人到這裡晚飯。由一貫沒有禮貌的潮洲老細,粗聲粗氣的同d 架傑欄伙記點菜。是晚點了:(1)凍烏頭—魚味鮮甜沒有腥,醮豆辦醬食一流,據負責人講這裡所有的凍魚都係在潮洲整完後運來,不是在港加工。(2)海參魚膘—海參魚膘炆得夠腍,亦夠入味,但海參不多。(3)村椒雞—由珍珠葉配小許麻辣的雞肉,雞肉味幾夠,但個人就一向對珍珠葉沒多大好感,可能是沒有口感吧。(4)糯米豬腸—由糯米、蝦米、栗子等塞入薄薄的豬腸,加上甜甜的醬汁,這個非常唔錯。(5)煎倉魚—雪房魚番煎,完全沒有味道,可以不食。(6) 鵝肉—不肥膩而肉厚,作頭盤一流。(7)沙爹炒牛河—牛肉炒得腍,沙爹入味,河粉亦沒有炒得太爛。(8)臘腸炒荷蘭豆—揀選的臘腸略嫌肥膩,整體一般。算做幾滿足,再加上幾支老細買來的cheap 紅酒把我飲得有點醉意,夠晒藉口第二天休息一天,連放三日假去了。
是晚點了:
(2)海參魚膘—海參魚膘炆得夠腍,亦夠入味,但海參不多。
(5)煎倉魚—雪房魚番煎,完全沒有味道,可以不食。
(6) 鵝肉—不肥膩而肉厚,作頭盤一流。
(8)臘腸炒荷蘭豆—揀選的臘腸略嫌肥膩,整體一般。

2004-05-09 14 浏览
前晚, 同幾位朋友去食, 叫了十二樣菜, 都幾好味. 但是招呼就認真麻麻.下下要人客搵侍應執碟茶!
下下要人客搵侍應執碟茶!
2004-04-22 31 浏览
佢個英文名都寫明係走快餐路線, 但裝修就唔似喎~ 佢係一間二樓食肆, 睇相你地就會見到有個corner特設成品茶區, 其他位都ok o架~ 我坐個卡位仲望到街o添~ 不過除o左卡位之外, 其他位都幾窄~ Service算ok喇~食物就只係一般:豬腸灌糯米($18) - 第一次食, 無得compare, 但我覺得佢蒸得濕o左d~ 普寧豆腐($15/2件) - 個皮係幾脆, 入面又好滑~水瓜烙($48) - 一向都唔鍾意食水瓜烙同蠔餅一類, 因為好油, 依味都係, 但味道ok喇~潮州炒薯粉條($38) - 依個唔掂, d粉條黐埋一舊, 夾都難夾, 味道都只係一般~佢仲有好多小食, e.g. 殼棵, 鱟棵, 筍棵, 甜粽球, 荷蘭薯棵, 等等~ Photos:http://community.webshots.com/album/136017373QxdFae
Service算ok喇~
食物就只係一般:
普寧豆腐($15/2件) - 個皮係幾脆, 入面又好滑~
Photos:
2004-04-17 27 浏览
看到報紙後一家人去試。最記得兩道:珍珠菜大腸豬血湯--豬骨湯底來煮,味道一流。太極羹--標榜潮州道地煮法用番薯葉同蓮子蓉做。不知是不是不習慣,吃下去是特別,不過沒有驚喜味道。其他潮州家鄉鹹甜小食都一定水準。環境是新裝修感覺不差。提供的茶都是上等貨,可以一試的店。另外想找找報紙中的店主,說是好好人的,不過見不到,但是員工服務都ok。
看到報紙後一家人去試。
最記得兩道:
珍珠菜大腸豬血湯--豬骨湯底來煮,味道一流。